Nyhetsarkiv

Nyhetsbrev 1-2014

Nyheter-från-IFN

 

Ladda ner nyhetsbrevet som PDF

 

MT

“2013 var ett fantastiskt bra år för IFN”

"2013 var ett fantastiskt bra år för IFN, med många spännande forskningsresultat och publicering av resultaten i media" skriver Michael Treschow i årets första nyhetsbrev. Han förklarar att drygt 35 debattartiklar av IFN-forskare publicerades på debattsidor i främst DN och SvD. Dessutom intervjuades ett stor antal IFN-forskare i etermedia, främst i radio och ledarskribenter runt om i landet använde IFN:s forskningsresultat i sitt arbete.

Läs mer

 

AL

Alexander Ljungqvist om forskning och kanelbullar

Alexander Ljungqvist är en internationellt välrenommerad forskare, utbildad i Sverige och England och sedan ett år tillbaka affilierad till IFN. Han innehar en professur med inriktning på entreprenörskap och finansiell ekonomi vid Stern School of Business, New York University. 

Läs mer
 

Dator

Unik undersökning inom äldreomsorgen

Det här är inte enkelt och har aldrig tidigare gjorts inom svensk nationalekonomisk forskning, förklarar Henrik Jordahl om den ambitiösa intervjuundersökning som IFN genomfört under 2013. Det handlar om intervjuer med verksamhetsansvariga på äldreboenden, både kommunala och privata.  Under det kommande året ska även skolan och sjukvården undersökas.

Läs mer

Huvud-Debatt

Gabriel


Gabriel H Sahlgren var en av två forskare som talade om fria skolvalet: Vad ser vi för effekter av möjligheten att välja skola? på en konferens i Stockholm den 18 november. Sahlgren är forskare vid Institute of Economic Affairs i London samt affilierad till IFN. Konferensen med titeln 20 år med fritt skolval – Succé eller flopp? arrangerades av Friskolornas Riksförbund.

Se debatten i SVT Forum


MH_JT


I 2013 års Swedish Economic Forum Report, som bygger på ett samarbetsprojekt mellan IFN och Entreprenörskapsforum, är utgångspunkten innovativa entreprenörer som har ambition att växa och skapa nya jobb. Tre IFN-forskare har bidragit med kapitel i rapporten: Magnus Henrekson, Joacim Tåg och Tino Sanandaji. Rapporten presenterades på ett seminarium i slutet av november.

Läs om seminariet på extern sida


Bors
 

I slutet av november inledde Alexander Ljungqvist, (se intervju ovan) ett seminarium med titeln The Decline and Fall of the Stock Market. Inledningen följdes av kommentarer av Börje Ekholm, vd Investor och ordförande i NASDAQ OMX, samt Magnus Billing, vd NASDAQ OMX i Stockholm.

Läs mer
 

NB

Den 17 december lanserade Timbro antologin Konstitutioner, politik och frihet – James Buchanan. Niclas Berggren, IFN, har valt ut ett antal av James Buchanans viktigaste texter. Nationalekonomen Birgitta Swedenborg kommenterade boken. Det gjorde även Hanna Wagenius, ordförande för Centerpartiets ungdomsförbund.

Se seminariet på extern sida

 

Aktuell forskare

Lars Calmfors

Forskningsområden: Arbetsmarknads- och makroekonomi.

Några av de frågor Lars Calmfors försöker besvara i sin forskning:

  • Orsaker till arbetslöshet?
  • Hur fungerar EMU?
  • Hur kan olika institutionella arrangemang bidra till en lämplig finanspolitik? 

IFN kalendarium

Institutet för Näringslivsforskning, Grevgatan 34 - 2 tr, Box 55665, SE-102 15 Stockholm, Sweden | Tel: +46-(0)8-665 45 00 | info@ifn.se