Nyhetsarkiv

Nyhetsbrev 4-2013

Nyheter-från-IFN

Huvudtemat i nyhetsbrev 4/2013 är en ESO-rapport om korruption i svenska kommuner: ”Allmän nytta eller egen vinning?”, författad av bland andra två IFN-forskare. Du kan också läsa om nya forskningsrön och forskarnas deltagande i den samhällspolitiska debatten.

Ladda ner som pdf

Läs online


Korruption på svenska är kommunal?

“Frestelsestruktur” är ett begrepp som används av författarna till ESO-rapporten ”Allmän nytta eller egen vinning?”. Hur kommunpolitiker och tjänstemän kan frestas till vänskapstjänster och annat maktmissbruk. De menar att det i första hand tycks vara på lokal nivå som korruption förekommer. I alla fall att det är här som medborgarna tror att korruption existerar. Och bara misstanken är till förfång för demokratin.

Läs mer
 

Andreas Bergh talar
 

Forskningsfronten

I detta nyhetsbrev presenteras tre artiklar skrivna av IFN-forskare som accepterats för publicering i internationella vetenskapliga tidskrifter. En av dessa är “Are the Choices of People Stochastically Rational? A Stochastic Test of the Number of Revealed Preference Violations”, författad av bl.a. Per Hjertstrand och som publiceras i Empirical Economics.

Författarna till studien utvecklar en statistisk procedur för att testa om data som innehåller mätfel eller andra slumpmässiga element stämmer överens med ekonomisk teori.

Läs mer


Karriär i USA

Petra Persson är affilierad till IFN och disputerade i mars månad i nationalekonomi vid Columbia University. Som andra svensk någonsin har hon valts att delta i The Review of Economic Studies Tour, där världens sju mest lovande doktorander inom nationalekonomi och finans presenterar sin forskning. I augusti flyttar hon till Kalifornien och Stanford University.

Läs mer

Petra-Persson-bearbetad-nyhetsbrev

Huvud-Debatt

Frederic2

Frédéric Delmar som är affilierad till IFN, föreläste den 10 april hos Esbri om “Varför tillväxt är farligt?”. 

Läs mer

Bild7

Den 22 mars talade Magnus Henrekson inför ICC:s skattegrupp om bl.a. beskattning av personaloptioner.

Läs mer


Aktuell forskare

Lars Calmfors

Forskningsområden: Arbetsmarknads- och makroekonomi.

Några av de frågor Lars Calmfors försöker besvara i sin forskning:

  • Orsaker till arbetslöshet?
  • Hur fungerar EMU?
  • Hur kan olika institutionella arrangemang bidra till en lämplig finanspolitik? 

IFN kalendarium

Institutet för Näringslivsforskning, Grevgatan 34 - 2 tr, Box 55665, SE-102 15 Stockholm, Sweden | Tel: +46-(0)8-665 45 00 | info@ifn.se