2011

Medverkan i Almedalen

2011-07-04/07. Under Almedalsveckan i Visby medverkar forskare från IFN i olika seminarier och debatter.
 

Måndag den 4 juli

Vem ska äga energiförsörjningen?

”Väl fungerande energimarknader är helt centrala för att moderna samhällen ska kunna fungera. 15 år har gått sedan avregleringen av den svenska energimarknaden. Uppfylldes förhoppningarna? Har nya problem uppstått och hur löser vi i så fall dem?”

Arrangör: SNS och Kommunala Företagens Samorganisation, KFS
Medverkande från IFN: Thomas Tangerås

Läs mer

 

Tisdag den 5 juli

Kulturföretagare- vinstmaskin eller nödvändighet?

”Vilken roll spelar privat företagande inom kulturen? Är det ett hot eller en möjlighet? Välkommen på ett samtal om entreprenörskap i de kreativa näringarna!”

Arrangörer: Företagarna, Fotografiska och Moderådet
Medverkande från IFN: Magnus Henrekson

Läs merLiberala ekonomer- var är de idag?

”Sverige har en tradition av framstående, liberalt sinnade, ekonomer som Gripenstedt och Ohlin – finns det några sådana kvar idag? Eller är teknokratin den nya överideologin?”

Arrangör: Fores
Medverkande från IFN: Magnus Henrekson

Läs mer


Välfärd att hyra: Är hyresrätten en outnyttjad potential för att möta äldreboomens utmaningar?

”Bostadsbristen är ett stort problem i hälften av Sveriges kommuner. Inte minst saknas attraktiva boendealternativ för äldre. Samtidigt står vårt samhälle inför en rad välfärdsutmaningar de närmaste 20 åren, där andelen äldre av befolkningen blir allt större. Detta ställer nya krav på välfärdspolitiken.

Arrangör: Samhällsförlaget
Medverkande från IFN: Magnus Henrekson

Läs mer

 

Varför ska ett globalt företag välja Sverige?

”Hur ser utländska investerare på Sverige som investeringsnation? Få en förståelse om vad internationella investeringar tillför till Sverige och svensk tillväxt, på kort och på lång sikt. Hör direkt från källan hur de som fattar besluten resonerar.”

Arrangör: Invest in Sweden
Medverkande från IFN: Lars Oxelheim

Läs mer  

 

Torsdag den 7 juli

”Överlever EMU utan fiskal union?”

”I årets volym av publikationen Europaperspektiv diskuteras eurokrisens orsaker och botemedel samt dess mer långsiktiga konsekvenser. Vad behöver göras för att återupprätta förtroendet för det ekonomiska och monetära samarbetet i Europa?”

Arrangör: Högskolan på Gotland och Europaperspektiv.
Medverkande från IFN: Lars Oxelheim

Läs mer


Vänsterns ekonomiska utmaningar

”Det ekonomiska klimatet förändras kontinuerligt. Dessa förändringar ställer vänstern inför nya utmaningar som kräver nya lösningar. Vilka är dessa framtidens utmaningar och hur kan de hanteras?”

Arrangörer: S-studenter
Medverkande från IFN: Johanna Rickne

Läs mer


En omreglering av spelmarknaden

”Hur många jobb kan en omreglerad spelmarknad skapa? Leder privata spelbolag till större spelmissbruk? Vilka ekonomiska skäl finns det för spelmonopolet? Inför spelmonopolet troliga avskaffande diskuterar vi framtidens spelmarknad med experter, politiker och spelbolag.”

Arrangör: Ladbrokes
Medverkande från IFN: Henrik Jordahl

Läs mer

Institutet för Näringslivsforskning, Grevgatan 34 - 2 tr, Box 55665, SE-102 15 Stockholm, Sweden | Tel: +46-(0)8-665 45 00 | info@ifn.se