Aktiviteter tidigare år

Hänt under 2016


2016-11-28

What the research can teach us about automation

Melanie Arntz.jpg

Huvudtalare på ett seminarium om vad vi kan lära av forskningen om automatisering och digitalisering var professor Melanie Arntz, ZEW i Mannheim och Heidelberg University.  Hon har studerat automatiseringens effekter på arbetsmarknader inom OECD och förklarade att diskussionen ofta är allt för alarmistisk. Från IFN presenterade Lars Persson och Mårten Blix forskning på området. I en panel, som leddes av digitaliseringsexperten Sara Öhrvall, deltog även Annika Winsth, chefekonom Nordea.
 

2016-09-02

The idea is the idea of growth

2016-09-02 McCloskey händer.jpg

Den välkända ekonomen Deirdre McCloskey, professor University of Illinois at Chicago, inledde seminariet med titeln ”The idea is the idea of growth”.  Bettina Kashefi, chefsekonom på Svenskt Näringsliv, och Ola Pettersson, chefsekonom på LO, ingick i den efterföljande panelen. McCloskey talade om sin bok Bourgeois Equality: How Ideas, Not Capital or Institutions, Enriched the World. Hon förklarade hur idéer är grunden till utvecklingen i samhället. I första hand liberala sådana.
 

2016-06-28

The moral psychology of economic life & What the hell is happening to western democracies?

Haidt3.jpg

Psykologi är centralt för att förstå dagens samhälle, förklarade professor Jonathan Haidt, som är verksam vid Stern School of Business på New York University under ett frukostseminarium. Han kommenterade Brexit och sa att massinvandringen och den mångkulturella urbana elitens positiva inställning till invandring gör att fler och fler sällar sig till konservativa idéer.Aida Hadzialic, gymnasieminister, förklarade att regeringen måste respektera människors känslor – 70 % är bekymrade över invandringen eftersom de menar att svenska grundvärderingar hotas. Hon menade att "vi måste bygga en nationell identitet som inkluderar alla".
 

2016-06-18/19

Internationell konferens om entreprenörskapsforskning

2016-06-19 CEPR.jpg

Den 18–19 juni 2016 anordnade Institutet för Näringslivsforskning (IFN) tillsammans med Centre for Economic Policy Research (CEPR) den tredje europeiska CEPR entreprenörskapskonferensen. Forskare från hela världen deltog under ett par sommardagar för att diskutera ämnen som rör entreprenörskap.
 

2016-06-16 

ESO-rapport om digitalisering

IMG_2088.JPG

Den 16 juni presenterades ESO-rapporten “Digitaliseringens dynamik” författad av IFN-forskarna Fredrik Heyman, Johan Norbäck och Lars Persson. De är bland de första att studera automatiseringens effekter över en längre tid, 1996-2013. Forskarna förklarar att digitaliseringen kan ge svenska företag konkurrensfördelar. "Sverige har hittills framgångsrikt utnyttjat automatiseringen" sa Lars Persson på det seminarium där rapporten presenterades.

 

2016-06-09/10

Hur ska offentliga tjänster finansieras, organiseras och levereras?

bearbetad gruppbild.jpg

9─10 juni samlades en grupp forskare från Sverige, USA och Storbritannien i Vaxholm för att delta i IFN:s årliga Stockholmskonferens. Temat var ”Efficient Provision of Public Services” (Effektivt tillhandahållande av offentliga tjänster). Konferensen arrangerades inom ramen för forskningsprojektet Framtidens välfärdstjänster. Frågor som diskuterades berörde allt från utbildningsreformer till vinst i välfärdssektorn och användningen av antibiotika.
 

2016-05-20

Transparens – mångsidigt ämne i en mångsidig värld

Lars Oxelheim hemsidan.jpg

Inom ramen för Financial meeting point Öresund, arrangerade Deloitte, IFN och Knut Wicksell Center för Financiella Studier (KWC) den 11 maj en halvdagskonferens kring transparens. Lars Oxelheim, IFN och KWC var en av talarna. Ämne för hans anförande var "Transparens – ett sätt att förstå vinsternas uthållighet".
 

2016-05-10

Global Award tilldelades Philippe Aghion

Aghion m statyett (förlängt).jpg

Philippe Aghion, professor vid Collège de France, mottag Global Award for Entrepreneurship Research 2016. Prisceremonin gick av stapeln på Grand hotel i Stockholm. Inför en vältalig publik höll Aghion en uppskattad prisföreläsning om tillväxt och innovation. Global Award är det världsledande priset inom entreprenörskapsforskning med en prissumma närmare en miljon kronor. Aghion är en av världens mest inflytelserika forskare på ekonomiområdet.
 

2016-03-15

Equity between generations

Inledning.jpg

Harold James, professor i europeisk historia och internationella relationer vid Princeton University, presenterade 2016 års EEAG rapport och ett kapitel om de motsättningar mellan generationer som i dag finns inbyggt i de politiska systemen i Europa. Mats Persson, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet, kommenterade rapporten. De två samtalade under ledning av Paulina Neuding, journalist, bland annat om vad dagens flyktingström och ungdomsarbetslöshet kommer att betyda för morgondagens samhälle.


2016-02-25

Att styra och leda en vårdcentral. Hur går det till och vad kan förbättras?

IMG_1152 hemsidan.jpg

Forskningsrapporten "Att styra och leda en vårdcentral. Hur går det till och vad kan förbättras?" presenterades på ett seminarium på SNS. Rapporten som är författad av Jannis Angelis, Henrik Jordahl (IFN) samt Anna Häger Glenngård som är affilierad till IFN ingår i ett samarbete mellan IFN och SNS.
 

2016-01-19

Entreprenörer skapar tillväxt, men vem skapar entreprenörer?

Panel 2 650x220.jpg

"Entreprenörer skapar tillväxt, men vem skapar entreprenörer?" var rubriken på ett seminarium som IFN, i samarbete med Studentlitteratur, arrangerade den 19 januari. En namnkunnig panel diskuterade vad som krävs för att flera ska våga bli entreprenörer.

 

Institutet för Näringslivsforskning, Grevgatan 34 - 2 tr, Box 55665, SE-102 15 Stockholm, Sweden | Tel: +46-(0)8-665 45 00 | info@ifn.se