Generell information

3
Maj
Turordningsregler– lagstiftning med konsekvenser eller spel för gallerierna?

08:30–10:00

IFN

Öppna seminarier

Seminarium 3 maj 2018.jpg

 

Tre forskare på IFN – Carl Magnus Bjuggren, Martin Olsson och Per Skedinger – har studerat olika aspekter av turordningsreglerna (en del av Lagen om anställningsskydd, LAS) och sammanställt resultaten från ny forskning i en rapport.

I rapporten behandlas bland annat följande frågor: Hur påverkar turordningsreglerna sysselsättning, personalomsättning, produktivitet och anställdas löner? Har de olika effekter i olika företag och för olika grupper av anställda? Och skyddar de verkligen från uppsägning eller är de mest ett spel för gallerierna? Samtidigt har flera riksdagspartier lagt fram förslag om förändringar av turordningsreglerna. Vilka effekter kan dessa förslag få?

På seminariet kommer Per Skedinger och Martin Olsson att inleda med korta presentationer av forskningen. Därefter blir det ett panelsamtal med följande deltagare:

  • Per Skedinger, IFN och adjungerad professor vid Linnéuniversitet
  • Carin Ulander-Wänman, Universitetslektor vid Juridiska institutionen Umeå universitet
  • Mikael Sandström, chefsekonom för TCO
  • Thomas Carlén, LO-ekonom

  • Martin Ådahl, chefsekonom Centerpartiet.

Willy Silberstein, skribent och bland annat tidigare chef på Ekot, är moderator.

När?
Torsdagen den 3 maj kl. 8.30–10.00, registrering och kaffe & smörgås från kl. 8.00.
Var?
Kungl Ingenjörsvetenskapsakademien, Grev Turegatan 16, Stockholm.

 

Anmälan senast den 26 april 2018. Seminariet är kostnadsfritt. Vid avanmälan efter den 1 maj 2018 utgår dock en administrativ avgift om 200 kronor.

ANMÄLAN ...

Institutet för Näringslivsforskning, Grevgatan 34 - 2 tr, Box 55665, SE-102 15 Stockholm, Sweden | Tel: +46-(0)8-665 45 00 | info@ifn.se