Generell information

17
Maj
Hur skapas kvalitet i hemtjänsten?

08:30–10:00


Öppna seminarier

Panel hemtjänst.jpg
Från vänster ses Henrik Jordahl, Camilla Aho, Veronica Magnusson, Ulrika Winblad och Annika Wallenskog.

 

Med hjälp av ny digitalt insamlad data har en forskargrupp på IFN jämfört kvalitet och produktivitet i hemtjänsten. “Det är förvånande hur mycket det skiljer mellan olika enheter”, säger docent Henrik Jordahl, programchef IFN. Han påpekar att skillnaderna visar att det finns mycket att göra för att förbättra effektivitet och därmed kvaliteten i hemtjänsten.

Forskarna har studerat jämförbara hemtjänstgrupper och kopplat gruppernas produktivitet till hur nöjda deras brukare är. Resultaten indikerar inte att hög produktivitet går ut över de äldre, vilket ofta hävdas i debatten. Studien illustrerar även hur elektronisk tidmätning bidrar till att hemtjänstens brukare får den omsorg som de har rätt till.

Forskarna i IFN-projektet har också studerat Lagen om valfrihetssystem, LOV, som sedan 2009 stegvis införts i svenska kommuner. Forskarna konstaterar att brukarna blir mer nöjda med hemtjänsten när en kommun börjar tillämpa LOV. Kostnaderna tycks dock inte påverkas.

Henrik Jordahl inleder seminariet med en presentation av forskningen. Därefter kommer en panel att diskutera hemtjänstens problem och möjligheter. I panelen deltar:

  • Henrik Jordahl, IFN

  • Camilla Aho, regionchef för Attendo Skandinavien Äldreomsorg Mellan 2

  • Veronica Magnusson, fackförbundetsordförande Vision

  • Annika Wallenskog, chefsekonom SKL

  • Ulrika Winblad, docent i socialmedicinsk forskning Uppsala universitet

Moderator är Cecilia Granestrand, journalist på Dagens Samhälle.

När?

Torsdagen den 17 maj kl. 8.30–10.00, registrering och kaffe & smörgås från kl. 8.00.

Var?

Kungl Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA), Grev Turegatan 16, Stockholm.

Anmälan senast den 8 maj 2018. Seminariet är kostnadsfritt. Vid avanmälan efter den 15 maj 2018 utgår dock en administrativ avgift om 200 kronor.

ANMÄLAN att delta

Seminarium 17 maj 2018.jpg

Institutet för Näringslivsforskning, Grevgatan 34 - 2 tr, Box 55665, SE-102 15 Stockholm, Sweden | Tel: +46-(0)8-665 45 00 | info@ifn.se