Aktiviteter tidigare år

Hänt under 2019

 

2019-09-12

Kan entreprenörskap avvärja hotet mot Europaprojektet?

2019-09-12 SeminatiumEU2.jpg

Reformer på sex områden, det är vad som krävs för att få ett mer dynamiskt och konkurrenskraftigt företagande. Det menar IFN-forskarna Niklas Elert och Magnus Henrekson som tillsammans med Mark Sanders, Utrecht University, skrivit den nya boken The Entrepreneurial Society: A Reform Strategy for the European Union. En bok som presenterades vid ett seminarium i Näringslivets Hus den 12 september. 
 

2019-06-13

Kollektivavtal och lönebildning i en ny tid

2019-06-13 Panel + moderator och Per S.jpg

På seminariet presenterades boken Kollektivavtal och lönebildning i en ny tid (Dialogos Förlag 2019) författad av Lars Calmfors, Simon Ek, Ann-Sofie Kolm och Per Skedinger. De har studerat och analyserat hur den svenska kollektivavtalsmodellen kan reformeras så att större hänsyn tas till brist på kvalificerad arbetskraft, exempelvis sjuksköterskor, men även samhällsekonomin i stort. Under seminariet och en stundtals intensiv debatt medverkade även Stefan Koskinen, arbetsgivarpolitisk chef Almega, Marie Nilsson, förbundsordförande, IF Metall, och Annelie Söderberg, förhandlingschef Vårdförbundet. Journalisten Anna Danielsson Öberg ledde seminariet.
 

2019-05-21

Glädjeparadoxen – historien om skolans uppgång, fall och möjliga upprättelse

2019-05-21 Heller Sahlgren och Garme.jpg

Boken Glädjeparadoxen – historien om skolans uppgång, fall och möjliga upprättelse (Dialogos Förlag 2019) presenterades på ett seminarium i Stockholm. En av bokens två författare, Gabriel Heller Sahlgren, London School of Economics och IFN, förklarade att vi måste ta målkonflikten mellan glädje och effektiv inlärning på allvar. Magnus Henrekson, IFN, som inledde och avslutade seminariet sa att den utbildning vi har nu är ett perfekt recept för att öka klyftorna i samhället, så om det är detta vi vill ha så är det bara att bygga vidare på dagens skola.
 

2019-05-16

Boyan Jovanovic, årets vinnare av Global Award for Entrepreneurship Research

Prisutdelning.jpg

Boyan Jovanovic, årets vinnare av Global Award for Entrepreneurship Research, mottog utmärkelsen vid en ceremoni på Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA). Prisutdelare var näringsminister Ibrahim Baylan, tillsammans med Jan-Olof Jacke, vd Svenskt Näringsliv.
 

2019-03-19

EEAG report 2019: Why is Italy lagging behind? While Sweden broke out of the decline

Panel 1.jpg

"Det som saknas i Italien är inte reformerna, men tilltro till reformerna", sa Giuseppe Bertola, Turin University, när han presenterade årets EEAG-rapport på ett seminarium i Stockholm. Han menade vidare att "lösningen är inte att kopiera de reformer som Tyskland genomfört,eller att vi ska bli danskar och det är inte heller att upprepa vad som gjordes när det tidigare gick bra för landet. Lösningen är att förstå omvärlden". Karolina Ekholm, professor i internationell ekonomi, och Mauro Gozzo, ordförande för Industrins Ekonomiska Råd, kommenterade rapporten. "Sverige ses som en av de goda och jag gillar inte denna återgivning av verkligheten eftersom den delar upp Europa i söder och norr", sa Ekholm. Mauro Gozzo höll med henne.

Institutet för Näringslivsforskning, Grevgatan 34 - 2 tr, Box 55665, SE-102 15 Stockholm, Sweden | Tel: +46-(0)8-665 45 00 | info@ifn.se