Generell information

4
Feb
Europaperspektiv 2015. Elva ledande svenska forskare om välfärdsgapet i Europa

13:00–17:00

Lars Oxelheim och Martin Ljunge

Externa aktiviteter

I boken Europaperspektiv 2015 diskuterar elva ledande svenska forskare välfärdsgapet i Europa och hur den sociala sammanhållningen kan säkras. Att minska fattigdomen och det sociala utanförskapet har blivit en topprioritering för EU i spåren av den ekonomiska krisen. Utvecklingen i de hårdast drabbade länderna går dock i motsatt riktning och de ekonomiska skillnaderna mellan EU:s medlemsstater fortsätter att öka.

Författarna – däribland Martin Ljunge, IFN – presenterar forskning på en rad nyckelområden och möts i två paneler för att diskutera EU:s roll för en rad centrala frågor såsom: socialförsäkringarna och de sociala rättigheterna, ungdomsarbetslösheten och relationerna på arbetsmarknaden, den sociala tilliten mellan medborgarna och den press som högerpopulismen sätter på de etablerade politiska partierna.

Inbjuden gästtalare är Kristina Persson, minister för strategi- och framtidsfrågor samt nordiskt samarbete. Arrangör är SNEE och Lars Oxelheim, IFN och Lunds universitet.

Läs programmet

Institutet för Näringslivsforskning, Grevgatan 34 - 2 tr, Box 55665, SE-102 15 Stockholm, Sweden | Tel: +46-(0)8-665 45 00 | info@ifn.se