Direktlänkade sidor

IFN med och bygger upp nytt center för finansforskning

Knut Wicksells Centrum för Finansvetenskap blir namnet på det nya centrum som Ekonomihögskolan i Lund ska bygga upp i samarbete med IFN. Centret har fått ett tioårigt finansieringsstöd från innovationsmyndigheten Vinnova och innebär att IFN kan satsa ännu mer på forskning om samhällsekonomiska effekter av riskkapital.

Det är nu klart att Ekonomihögskolan i Lund tillsammans med IFN ska bygga upp ett nytt center för finansforskning vid Lunds universitet. Namnet kommer att bli Knut Wicksells Centrum för Finansvetenskap, och centret har fått ett flerårigt finansieringsstöd från innovationsmyndigheten Vinnova.

IFN:s vice VD Lars Persson säger att det nya centret innebär en möjlighet att kraftsamla kring viktiga frågor om riskkapital och dess samhällsekonomiska effekter.
- Än så länge finns det väldigt lite forskning om vilka samhällsekonomiska konsekvenser som riskkapitalet har, säger han. Vi kommer till exempel att studera vilka effekter uppköp av företag har på de anställdas löner och arbetstrygghet samt på slutkonsumenternas nytta.

Centret innebär även en möjlighet till närmare samarbete med forskare i Lund som är specialiserade på finansiella frågor. Namnet på centret kommer också från en lundaekonom — den internationellt välkände Knut Wicksell som bland annat var en pionjär inom den moderna penningteorin och professor i Lund 1901-1916.

Även Handelshögskolan i Stockholm och Handelshögskolan i Göteborg har fått stöd från Vinnova för att kunna satsa på finansforskning.

Från IFN:s sida kommer framför allt forskarna Pehr-Johan Norbäck, Lars Persson och Joacim Tåg att arbeta med satsningen.

Institutet för Näringslivsforskning, Grevgatan 34 - 2 tr, Box 55665, SE-102 15 Stockholm, Sweden | Tel: +46-(0)8-665 45 00 | info@ifn.se