Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Anders Kärnä

Fil.dr

Anders Kärnä har en pol.kand. och M.Sc. i nationalekonomi från Lunds universitet och har i tre år arbetat vid Finansdepartements budgetavdelning. Han disputerade i nationalekonomi från Internationella Handelshögskolan i Jönköping 2018. Postdoktor i nationalekonomi vid Örebro universitet under 2019‒2021, och från och med hösten 2021 vid IFN.

IFN-forskare
Kontakt

Anders Kärnä

Ämnesområden: Entreprenörskap, Industriell ekonomi, Industriell organisation, Politisk ekonomi

Några av de frågor Anders Kärnä försöker besvara i sin forskning:

  • Vilka är effekterna av olika former av statliga åtgärder för att stärka näringslivet, som t.ex. selektiva stöd och lån? Att förstå när, och hur, olika åtgärder fungerar eller inte fungerar är viktigt dels från skattebetalarnas perspektiv och dels för att åtgärderna skall få effekt. Eftersom åtgärder sällan införs som kontrollerade experiment kräver det särskilda metoder för att kunna utvärdera den kausala effekten.
  • Hur motiverar politikerna de olika åtgärder, som inte alltid motiveras med mesta möjliga effekt?
  • Kan den ökade populariteten för populistiska partier förstås genom ekonomiska faktorer eller genom strategiska val av etablerade partier?
  • Hur skiljer sig familjeföretag från vanliga företag?
Aktuellt


Publicerat vid IFN
Tidskriftsartiklar
Bokkapitel
Working papers
Artiklar på svenska
Debatt
Populärvetenskap
Rapporter