IFN-forskare

Fredrik Sjöholm

professor, vd

 

Några frågor som Fredrik Sjöholm försöker besvara i sin forskning:

  • Hur påverkar globalisering ekonomins tillväxt och utveckling?
  • Hur påverkar globalisering sysselsättning och löner?
  • Kommer Asien att dominera världsekonomin?

 

Aktuell forskning

Timor-Leste: The Economy Mats Lundahl och Fredrik Sjöholm

Fredrik Sjöholm disputerade 1997 vid Lunds universitet på en avhandling om internationell teknologispridning och ekonomisk tillväxt. Fredrik Sjöholms arbete har sedan dess spänt över en mängd olika frågeställningar men med en tyngdpunkt mot internationell ekonomi.

En stor del av hans arbete berör t.ex. aspekter av globalisering och inkluderar frågeställningar kring ekonomiska effekter av internationell handel och investeringar. Denna forskning fokuserar ofta på multinationella företag och på utländska direktinvesteringars ekonomiska effekter på hem- och mottagarländer. Kinas och övriga Östasiens allt mer betydande roll i världsekonomin är också något som har en framträdande plats i hans forskning.

För närvarande jobbar Fredrik Sjöholm dels med att studera hur globalisering påverkar arbetsmarknaden, dels med hur multinationella företag väljer vilka länder de investerar i.

Fredrik Sjöholm

Kontakt

Tel : 08 665 4502
fredrik.sjoholm@ifn.se

Kort beskrivning

Fredrik Sjöholm är professor och vd vid Institutet för Näringslivsforskning (IFN) sedan november 2020. Han har tidigare haft akademiska tjänster vid Lunds universitet, Handelshögskolan i Stockholm, Örebro universitet och National University of Singapore. Under åren 2007–2011 var Fredrik Sjöholm chef för IFN:s forskningsprogam Globaliseringen och företagen.

 

IFN-podden

Det svenska välfärdsexperimentet. I en ny bok sammanställer Mårten Blix och Henrik Jordahl forskningen om privatiserade välfärdstjänster. Boken lanserades vid ett webbinarium den 16e februari och den här podden är ett komplement till webbinariet. Här besvarar författarna ett urval av de många publikfrågor som kom in. 

 mikrofon

IFN-podden började sändas hösten 2013. Ambitionen är att årligen presentera 5–10 sändningar baserade på aktuell forskning inom nationalekonomi.

Institutet för Näringslivsforskning, Grevgatan 34 - 2 tr, Box 55665, SE-102 15 Stockholm, Sweden | Tel: +46-(0)8-665 45 00 | info@ifn.se