IFN-forskare

Joacim Tåg

docent, programchef

Några av de frågor jag försöker besvara i min forskning:

  • Hur allokeras talangfulla chefer och anställda mellan företag i Sverige?
  • Hur påverkar ägarformer och ägarbyten företagen, de anställda, och samhället?
  • Vem blir en entreprenör, när, och varför?

Aktuell forskning

CEO Health and Corporate Governance Matti Keloharju, Samuli Knüpfer och Joacim Tåg

 

Joacims forskning fokuserar på att använda svenska registerdata för att analysera policyrelevanta frågor kring entreprenörskap, företagsfinansiering, och arbetsmarknadsekonomi. Ett centralt tema är hur chefer och anställda allokeras mellan företag och/eller till entreprenörskap. Han forskar även om hur ägarbyten och olika ägarformer påverkar anställda och samhället i stort, samt han har gjort forskning kring nätneutralitet och reglering av företag i telekommunikations- och IT-industrin. Joacim har publicerat över 30 vetenskapliga alster som uppmärksammats av både nationella och internationella dagstidningar. Hans forskning har över 1000 citeringar i Google Scholar och tillhör topp decilen globalt över nedladdade arbeten i Social Science Research Network.

 

För mer information och CV, se www.joacimtag.se

 

 

IFN Newsletter 

Private equity: transformation or tax evasion? (med Martin Olsson) IFN Newsletter 1-2015. 

 

Poddradio

Joacim Tåg intervjuas om en ny studie som visar att färre kvinnor än män är vd:ar för större svenska företag. Kvinnorna är dessutom mer sällan välbetalda som vd. Skillnaderna förklaras med att kvinnorna halkar efter männen i karriären under de första fem åren efter familjebildning. Detta visar en ny studie av Joacim Tåg, IFN, Matti Keloharju, Alto University, och Samuli Knupfer, BI Norwegian Business school. (20 oktober 2017)

Joacim Tåg

Kontakt

Tel : 08 665 4524
joacim.tag@ifn.se

Kort beskrivning

Joacim Tåg är docent i nationalekonomi och programchef för forskningsprogrammet Globaliseringen och Företagen. Han disputerade 2008 från Svenska Handelshögskolan i Helsingfors och började på IFN samma år. Joacim är docent vid Lunds Universitet, har undervisat i företagsfinansiering på Handelshögskolan i Stockholm och varit Fulbright Scholar vid New York University.

IFN-podden

Det svenska välfärdsexperimentet. I en ny bok sammanställer Mårten Blix och Henrik Jordahl forskningen om privatiserade välfärdstjänster. Boken lanserades vid ett webbinarium den 16e februari och den här podden är ett komplement till webbinariet. Här besvarar författarna ett urval av de många publikfrågor som kom in. 

 mikrofon

IFN-podden började sändas hösten 2013. Ambitionen är att årligen presentera 5–10 sändningar baserade på aktuell forskning inom nationalekonomi.

Institutet för Näringslivsforskning, Grevgatan 34 - 2 tr, Box 55665, SE-102 15 Stockholm, Sweden | Tel: +46-(0)8-665 45 00 | info@ifn.se