Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Lars Calmfors: När misstagen summeras riktas blicken mot republikaner – och journalister på CNN

Lars Calmfors, IFN och Stockholms universitet, skriver på Dagens Nyheters ledarsida.

 

Han listar sex lärdomar som går att dra av Trumps försök att  obstruera den demokratiska processen och stormandet av kapitolium och avslutar med:

"En klassisk fråga är hur en demokrati skyddar sig mot att de som vill undergräva den röstas fram till makten och sedan gör just detta. Starka institutioner och allmänt omfattade demokratiska normer har setts som spärrar. Men detta har i stor utsträckning fallerat i USA därför att republikanska politiker och medier på högerkanten, av kortsiktigt egenintresse, valt att nästan ”in i kaklet” spela med i Trumps show. Man har trott att det alltid ska gå att tämja de krafter som släppts lösa. Den sista lärdomen är hur svårt det kan vara när väl grundläggande värderingar börjat förskjutas."

Läs mer