Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Adam Cwejman: Problemet med elsparkcyklar är lättlöst

Andreas Bergh, IFN, omnämns på ledarsidan i Göteborgs-Posten.

"Det är minsann något speciellt med folks motvilja gentemot elsparkcyklarna. En som menar detta är ekonomen Andreas Bergh.

"Cykeln, tåget, bilen, hissen och schackspelet – alla var de en gång nya påfund som fick människor att reagera med stor skepsis" skriver han i en kolumn (DN 29/6). Samma gäller nu, menar Bergh, även för elsparkcykeln. Folk irriterar sig över att de felparkeras medan motsvarande intensivt motstånd inte uppstår när "vanliga cyklar eller bilar har felparkerats, ej heller när människor kastar glasspapper, chipspåsar och fimpar som om staden vore en kombinerad soptunna och askfat."

Bergh ägnar så många ord åt det oväsentliga att han missar det uppenbara: Det är ingen som bryr sig om själva fordonet eller tekniken, utan om hur det hanteras i det offentliga rummet. I avsaknad av en ändamålsenlig reglering av användningen uppstår en orättvisa i offentligheten: Ett fordon som inte lyder under de regler som gäller för andra fordon."

Läs mer