Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Bonusarna ökade rejält för de allra rikaste under pandemin

Daniel Waldenström, IFN, omnämns i Tidningen Syre.

Waldenström är en av rapportförfattarna till Skatteverkets rapport om pandemins påverkan på skatteintäkter och inkomster. 

"Många har haft det tufft ekonomiskt under pandemin, och har blivit av med jobb och inkomster. Men för de 500 svenskar som tjänar över 600 000 kronor i månaden har pandemin gett extra klirr i kassan. De fick i snitt dubbelt så höga bonusar och rörliga ersättningar år 2020, jämfört med året före, visar en ny rapport från Skatteverket.

– Vi hade ju tänkt att det här skulle gå ned på grund av de svårigheter företagen fått. Vi blev mycket överraskade av det här, säger Daniel Waldenström, professor i nationalekonomi och en av forskarna bakom rapporten, till Sveriges radio.

Forskarna har inte undersökt varför de allra rikaste fått höjda bonusar och rörliga ersättningar, men en delförklaring kanske kan vara att personerna – som ofta varit företagsledare – jobbat extra hårt under pandemin, menar Daniel Waldenström.

– En styrelse kan se att vd:n har räddat företaget från att gå ännu sämre än vad det gick. Och det är ju något som de rörliga ersättningssystemet är ägnade till – att få folk att jobba hårt även i motgång. Det kan vara en delförklaring till siffrorna, säger han.

När det gäller de företag som fick statligt stöd i form av korttidsstöd till anställda eller omställningsstöd går det dock inte att se något höjning av de rörliga ersättningarna. De ligger på ungefär samma nivå som före pandemi."

Läs mer