Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

”Egna hälso­vinster kanske inte räcker”

Lars Calmfors, IFN och Stockholms universitet, replikerar på en debattartikel om coronavaccin i Svenska Dagbladet.

Lars Calmfors menar att det krävs mer än bara individuella hälsovinster för att motivera befolkningen att vaccinera sig:

"I min kolumn diskuterade jag också möjligheten till positiva incitament för att vaccinera sig, till exempel ett ekonomiskt bidrag. Det skulle kunna ha effekt just i de grupper – yngre, lågutbildade och utrikes födda – där det kan bli svårast att få upp vaccinations­täckningen. Ju mer man kan öka den med positiva incitament, desto mindre behöver man förlita sig på restriktioner för ovaccinerade. Samtidigt finns potentiella nackdelar med att erbjuda ekonomiska förmåner som måste tänkas igenom. De kanske uppfattas som en signal om att vaccination innebär risker som måste kompenseras. Altruistiska motiv att vaccinera sig kan också försvagas.

Sammanfattningsvis bör vi inte utgå från att det räcker med att framhålla fördelarna för individen med att vaccinera sig. Eftersom det också finns vidare samhälls­vinster, bör vi vara beredda på att det kan krävas mer för att nå en tillfreds­ställande vaccin­täckning i alla grupper. Man bör inte a priori utesluta vare sig vissa restriktioner för ovaccinerade eller förmåner för vaccinerade."

 

Läs mer