Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Ståluppstickaren ska ragga 30 miljarder till fabriken i Boden

Magnus Henrekson, IFN, intervjuas av Dagens Nyheter.

Artikeln handlar om H2 Green Steel och deras nya fabrik i Boden:

"Det finns kritiker som menar att det är fel att bara två projekt – Hybrit och H2 Green Steel – ska använda så mycket av den svenska elen. En av dem är Magnus Henrekson, professor på Institutet för näringslivsforskning.

– För de 1 500 jobb H2 Green Steel skapar kommer man att använda lika mycket el som hela Skåne med 1,4 miljoner invånare och 600 000 arbetstillfällen. Det vore bättre att exportera den svenska gröna elen till andra länder där den gör större klimatnytta.

Stålproduktionen står för drygt 20 procent av industriutsläppen av koldioxid i Europa. Henrik Henriksson menar att Sverige med sin vatten- och vindkraft bör visa vägen.

– Geografiskt finns förutsättningarna för att ställa om till en fossilfri produktion i norra Sverige och Norge och i vissa delar av södra Europa. Ska vi då inte göra det här i stället för att skjuta bollen till någon annan? Vi har järnmalmen och energin, ska vi inte förädla den innan vi skeppar iväg den?"

Läs mer