Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Fattiga länder stora förlorare på matkrisen

Shon Ferguson, SLU och affilierad till IFN, intervjuas av TT i en artikel om hur fattiga länder förlorar på matkrisen, publicerad i Ttela, Helsingborgs Dagblad, Västerbottens Folkblad, Skånska Dagbladet, Nyheter 24, Göteborgs-Posten, Västerbottens-Kuriren, Aftonbladet m.fl.

"I gigantiska silos förvaras Ukrainas spannmål – egentligen redo för att skeppas ut till världsmarknaden via bland annat Odessas hamn.

Rysslands krig mot Ukraina gör att man nu i stället får försöka hitta alternativa vägar, bland annat med järnväg via Rumänien och Polen vilket är en logistisk mardröm, förutom att det är långsamt blir det dessutom extremt mycket dyrare.

– Tittar man på den globala produktionen av vete står Ukraina och Ryssland för bara omkring tolv procent men samtidigt en så pass stor del av veteexporten. Det finns många länder i världen som producerar men inte är lika stora exportörer, säger Shon Ferguson, universitetslektor vid Sveriges lantbruksuniversitet och även knuten till Institutet för näringslivsforskning."

Läs mer här