Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Ingves till hushåll: Vänj er vid högre räntor

Lars Calmfors, professor emeritus vid Stockholms universitet och forskare vid IFN, intervjuas av TT om räntehöjningen. Intervjun är publicerad i ett 30-tal tidningar.

"Lars Calmfors, ekonomiprofessor vid Stockholms universitet, har tidigare lyft behovet av att höja styrräntan:

— Man ska inte överdriva betydelsen av att man höjer med 0,25 procentenheter, men det viktiga är att man slår in på en mera restriktiv bana. Det var bättre att signalera nu att man tar inflationsspöket på allvar, så det är en bra markering.

— Riskerna är större med att inte ingripa ordentligt på ett tidigt stadium än med att göra det.

"Kan inte utesluta att det blir mer"

TT: De som inte ville se en räntehöjning menar att Riksbanken ändå inte kan styra över till exempel stigande energipriser?

— Det är ju riktigt. Det är en inflation som importeras utifrån men det gäller att förhindra att det sätter igång en intern inflationsprocess vilket var vad som hände under 1970-talet. Då var Riksbanken bunden av att man hade en fast växelkurs vilket förhindrade räntehöjningar. Mot den bakgrunden tycker jag det är klokt att stämma i bäcken, säger Lars Calmfors.

TT: Två-tre höjningar i år, hur väl stämmer det överens med din bild av vad som behöver göras?

— Jag skulle inte utesluta att det blir mer. Det hänger också på hur andra centralbanker agerar, till exempel när ECB börjar att höja och hur mycket man höjer i USA, eftersom det påverkar kronans växelkurs och därmed importpriserna."

Läs mer i bl.a. Bohuslänningen