Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Grova lögner om skolförslagen

Henrik Jordahl, Örebro universitet och affilierad till IFN och Gabriel Heller Sahlgren, IFN, omnämns i en ledare i Dagens Arena.

"Om ett övertänt ungdomsförbund gjort något liknande för bara 10-15 år sedan hade de vuxna partiernas partisekreterare satt sig ned och rett ut saken

Inför riksdagens beslut om ett rättvisare skolval den 15 juni pågår en kampanj som i osaklighet saknar motstycke i svensk politik. Förslaget handlar i huvudsak om två saker. Det ena är att kötid inte längre ska vara ett tillåtet urvalskriterium. Om det finns fler sökande än platser ska alla elever ha samma chans. Det blir som när flera sökande har samma meriter vid ansökan till högskolan, alltså lottning. Det andra är att alla skolhuvudmän ska verka för en allsidig social sammansättning.

Debatten om kötid är i praktiken förlorad för borgerligheten. OECD, myndigheter, fackförbund, snart sagt alla borgerliga ledarsidor (utom SvD), och ett enigt forskarsamhälle dömer ut kötid. Till och med de forskare som friskoleföretagen oftast åberopar till sitt stöd, Henrik Jordahl och Gabriel Heller Sahlgren, är emot kötid."

Läs mer