Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Fondsparandet en folkrörelse – nästan alla äger

Daniel Waldenström, IFN, intervjuas av Dagens Industri om sin nya rapport för Fondbolagens Förening.

"Daniel Waldenström, professor i nationalekonomi vid Institutet för näringslivsforskning, har på uppdrag av Fondbolagens förening granskat fondägandets fördelning över den svenska befolkningen. I en färsk rapport har det direktägda fondsparandet hos fondbolag, banker och på investeringssparkonton kartlagts och analyserats. 

Daniel Waldenström pekar på att fondsparandet är väl utbrett.

”Det direkta fondsparande förekommer oavsett kön, ålder, inkomst och utbildning. Om man även beaktar pensionssparandet, som till stor del sker i fonder, äger nästan alla svenskar fonder i någon form.”

Enligt rapporten direktäger 45 procent av vuxna svenskar fonder. Genomsnittsbeloppet är 243 000 kronor. Men att spridningen är stor visas av att medianen i statistiken landar på 55 000 kronor.

Kvinnor äger i snitt fonder för 226 000 kronor medan männens snittinnehav är drygt 30 000 kronor större. Det är en ganska liten skillnad med tanke på inkomstgapet mellan könen."

Läs mer

Se även notis i Dagens PS