Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

”Missvisande om lägstalöner”

Per Skedinger, IFN, skriver en replik om lägstalöner i Svenska Dagbladet.

"I en debattartikel den 20 juni menar Daniel Lind från Arena idé att de negativa syssel­sättnings­effekterna av höga lägsta­löner har överdrivits. Enligt den nya arbets­marknads­forskningen är effekterna ofta försumbara och ibland till och med positiva, hävdar han. I artikeln påstås också att USA och flera andra länder nu höjer minimi­lönerna till betydligt högre nivåer än tidigare som en följd av den nya forskningen.

Dessvärre är Linds beskrivning av forskningen om lägstalöner missvisande om man vill dra slutsatser för svenskt vidkommande. De blygsamma syssel­sättnings­effekter han hänvisar till baseras främst på studier från USA och andra länder med betydligt lägre minimi­löner än i Sverige och andra nordiska länder. Den federala minimi­lönen i USA som andel av median­lönen är endast hälften så hög som lägsta­lönerna i svenska kollektiv­avtal i låglöne­sektorer som detalj­handel samt hotell och restaurang.

Studier från de nordiska länderna – som Lind inte nämner – visar i högre grad på negativa syssel­sättnings­effekter än de som gjorts i andra länder."

Läs mer