Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

DN Debatt Repliker. ”Sol och vind är en del av elkrisen”

Magnus Henrekson, IFN, är en av artikelförfattarna till en debattreplik publicerad i Dagens Nyheter. Debattörerna replikerar på ministrarna Khashayar Farmanbar och Mikael Dambergs debattartikel om hur elkrisen kan hanteras.

"Samtliga politiska partier bär en skuld för den elkris vi befinner oss i. Miljöpartiet är det parti som varit mest drivande i nedläggningen av kärnkraften, men Socialdemokraterna har regerat med hjälp av Miljöpartiet under en längre tid och har därmed som det ledande regeringspartiet ett särskilt ansvar.

Under stora delar av 1900-talet förde Socialdemokraterna en genomtänkt energipolitik. Genom utbyggnaden av vattenkraften i norr och kärnkraften i söder fram till 70-talet skapades förutsättningar för billig, tillförlitlig och ren elektricitet. Runt om i världen beundrade man inte bara den svenska välfärdsmodellen, även elsystemet lovordades. Detta elsystem är en viktig delförklaring till varför Sverige kunde bygga en världsledande exportindustri och en generös välfärdsstat.

Flera av ministrarnas förslag kan sägas vara steg i rätt riktning. Högkostnadsskydd för hushåll och företag är förmodligen nödvändiga för att inte fler familjer ska hamna hos kronofogden på grund av vinterns elräkningar."

Läs mer