Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Plåster på såren för år av vanskötsel

Lars Calmfors, IFN och Stockholms universitet, omnämns i en ledare om elkrisen och de politiska förslagen för att hantera den i Blekinge Läns Tidning.

"Socialdemokraterna och Moderaterna vill se olika typer av högkostnadsskydd. Socialdemokraterna vill finansiera sitt förslag genom att ta pengar från de flaskhalsintäkterna som Svenska kraftnät tar ut när överföringskapaciteten inte räcker till. Moderaterna vill ta pengar från biståndet och från Vattenfalls vinst. Liberalerna å andra sidan vill lagstifta om enhetligt elpris och se sänkt elmoms och elskatt. Alla förslag har det gemensamt att de sänker priset på el för konsumenten. Även Centern och SD har förslag på hur elprischocken ska mildras.

Nationalekonomerna är dock inte nöjda. Politikerna har helt ”tappat det”, menar Lars Calmfors. John Hassler, nationalekonom och professor, är frustrerad över hur mycket feltänk det finns i svensk energipolitik (SvD den 18 augusti)."

Läs mer