Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Morning call #16: Norrland – en grön guldrusch?

Nyhetsmagasinet Fokus har anordnat en paneldebatt gällande företag som expanderar i Norrland, och hur denna expansion genererar arbetstillfällen och mycket mer. Men kommer projekten att lyckas? Kommer elen att räcka? Frågorna är många, och dessa diskuteras i panelen, där bland annat Magnus Henrekson, professor vid IFN, medverkar.

Det råder expansionsyra i Norrland. Företag som Northvolt, Hybrit och H2 Green Steel etablerar sig, skapar tillväxt och jobb men representerar också grön omställning. Därtill har LKAB hittat Europas största fynd av sällsynta jordartsmetaller (REM).

Men kommer jätteprojekten att lyckas? Vem ska betala? Finns framtidens jobb i norr? Och räcker elen till alla satsningar?

I panelen: Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi och forskare vid Institutet för Näringslivsforskning, Per Bolund, språkrör i Miljöpartiet och f.d. klimat- och miljöminister, Annika Roos, VD Jernkontoret, Maria Sunér, VD Svemin.

Se hela paneldiskussionen här.