Institutet i media

Institutet i media – 2007

2007-12-25 Expressen

Jaga inte de rika

Ledare kring Daniel Waldenströms och Jesper Roines förmögenhetsstudie: "Nu när julklapparna är öppnade och det mesta av julmaten är uppäten känns hålet i plånboken förmodligen lite större än vanligt." 


2007-12-15 DI

Ökad transparens ger skäliga bonusar

Professor Lars Oxelheim skriver i en debattartikel att "En tydlig koppling mellan prestation och bonus är vägen till skäliga vd-ersättningar".


2007-12-09 Axess TV

Den finansiella istiden

"Sveriges rekordår var en finansiell istid. Makten låg i finansministerns hand men knappast i medborgarnas. Storföretagarstrukturen cementerades. Man fick inte föra ut pengar ur landet och börsen låg i dvala i brist på riskkapital. Vad har det inneburit för svensk näringslivsstruktur och hur går regeringen idag vidare med liberaliseringen?"


2007-12-09 SvD

Den som saknar buffert är icke fri

På ledarsidan skriver Anders PJ Linder bl a om seminariet på IFN, "De rika drar ifrån".


2007-12-07 Dagens Arena

De rika är rikare än vi trott

Om frukostseminariet på Institutet för näringslivsforskning där Jesper Roine och Daniel Waldenström presenterar en uppsats som visar att den rikaste procenten svenskar äger en betydligt större andel av de privata förmögenheterna än vad SCB redovisar.


2007-12-06 SR P1 Morgon

Få tjänar mest

Debatt mellan Johan Stael von Holstein, VD för I-Cube och Lars-Anders Häggström, ordförande i Handelsanställdas förbund med anledning av rapporten från IFN som visar att förmögenhetsskillnaderna i Sverige ökar mer än i något annat västland, trots en politisk ambition att minska dessa.


2007-12-06 Rond i P3

De rikaste rikare än vi trott

Nationalekonomerna Jesper Roine och Daniel Waldenström har räknat ut att En enda procent av svenska folket äger mellan äger omkring 1 800 miljarder kronor, cirka 32 procent, av de privata förmögenheterna i landet. 


2007-12-05 Gotlands Allehanda

Rikedom är inte enbart relativ

Hur rika är de rika? Enligt Statistiska Centralbyrån äger den rikaste procenten av svenskarna cirka 19 procent av de privata förmögenheterna. Men det är ju inte hela sanningen. Pengar är rörliga. Svenskar har tillgångar i utlandet.


2007-12-05 GT

Rik drar ifrån

Glöm lögnen om Sverige som ett jämlikt land. Tvärtom bor vi i krösusarnas paradis. En enda futtig procent av svenskarna sitter på över 40 procent av vårt lands samlade, privata förmögenheter, hävdar två forskare i en ny undersökning.


2007-12-05 DN

Peter Wolodarski: Staten och storkapitalet

I nationalekonomerna Jesper Roines och Daniel Waldenströms aktuella IFN-studie, görs uppskattningen att mer än 40 procent av de samlade förmögenheterna ligger hos en enda procent av befolkningen.


2007-12-04 Affärsvärlden

Vårt vanskliga von oben-perspektiv

Som många andra diskussioner den här hösten vandrar lunchsamtalet från en extrem till en annan. Från - å ena sidan - finanskris, klimat och oro för konjunkturen till - å andra sidan - det enskilda företagets fina orderingång och stora investeringsplaner... 

Artikel som bl a tar upp Magnus Henreksons kritik mot regeringskansliets ekonomer där han  menar att de mest bryr sig om makroekonomin och struntar i hur det går för företagarna.


2007-12-04 DN

Rikaste svenskarna matchar USA:s mest penningstarka

De rikaste svenskarna rycker ifrån resten av befolkningen. De mest välbärgade svenskarna äger nu en minst lika stor andel av de samlade förmögenheterna som motsvarande grupp i USA, enligt en ny undersökning. Den svenska statistiken har underskattat värdet bland annat i familjeföretag.


2007-12-04 SR Ekot

Sveriges rika rikare än man tidigare trott

De allra rikaste svenskarna äger mer än vad den officiella statistiken från Statistika centralbyrån visar, enligt en ny undersökning från Institutet för näringslivsforskning. Det beror delvis på att svenskar för ut kapital ur landet.


2007-12-04 The Local

Sweden's rich 'are richer than we thought'

The richest one percent of people in Sweden own up to 40 percent of the country's personal wealth, according to a report due to be released soon.


2007-12-03 DN

Värnplikten har spelat ut sin roll

I samband med Panu Poutvaaras besök på IFN genomförde vi ett seminarium på temat "Vad kostar den allmänna värnplikten?". Vid sidan av Poutvaara medverkade Försvarshögskolans rektor Henrik Landerholm liksom Björn Lundström, chef för Pliktverkets regionkontor i Stockholm. Bland åhörarna fanns Gunnar Jonsson, journalist på DN. Här sammanfattar han intrycken från diskussionen.


2007-11-26 LO-tidningen

Den svenska fördelningen bara en myt

Sedan början av 1980-talet har de allra rikaste svenskarnas förmögenheter växt snabbare än resten av befolkningens. Den privata rikedomen i Sverige har blivit allt mer koncentrerad.


2007-11-20 Värmlands Folkblad

Bara början av globaliseringen

Kongsberg flyttar produktionen från Åmotfors till Polen. Samtidigt etableras fler norska företag än någonsin i Värmland. 
- Vi har bara sett början av globaliseringen, säger Fredrik Sjöholm, professor vid Institutet för Näringslivsforskning.


2007-11-19 DN debatt

Satsning på svaga grupper ett hot mot välfärdsstaten

Att bli vinnare i den globala konkurrensen kan paradoxalt nog öka svårigheterna att få in lågproduktiva grupper på arbetsmarknaden utan att dessa tjänar så lite att de blir ett låglöneproletariat. Därför behöver Sverige som nation en strategi för förlorarna om vi ska kunna behålla välfärdsstatens grundläggande element. Det skriver ordföranden i SNS Välfärdsråd docent Karolina Ekholm samt rådsmedlemmarna professor Torben M Andersen, professor Arne Bigsten och dr Jonas Vlachos.


2007-11-02 DN

Det måste vara okej att misslyckas

Alla svenskar har nog kommit i kontakt med produkter från Felix, oavsett om det gäller ketchup, pulvermos eller bostongurka. Färre känner till mannen bakom företaget: Herbert Felix, judisk flykting från Tjeckoslovakien. Men han är en av de många entreprenörer som var med om att skapa det moderna Sverige.


2007-11-02 SvD Brännpunkt

Ompröva den allmänna värnplikten

Den allmänna värnplikten i Sverige blir allt mindre allmän. Inte ens en tiondel av alla unga gör lumpen. Ekonomiskt är värnplikten en skatt, som tas ut av tvångsrekryterad arbetskraft. Sverige bör följa andra länder och ha ett försvar som är baserat på frivillig tjänstgöring, skriver professor Panu Poutvaara.


2007-10-24 Aftonbladet

Framtidens ekonomi drivs av kvinnokraft

Framtiden för världsekonomin ligger i kvinnornas händer. I varje fall om man får tro den ansedda ekonomiska tidningen The Economist, som har gett fenomenet ett eget namn – womenomics.


2007-10-11 VA

Sveriges 500 största bolag

Sverige är bättre på att få fram friidrottsstjärnor än storbolag. Handlings­kraftiga entre­prenörer, risk­villiga ägare och starka ledningar är en bristvara.


2007-10-07 Sydsvenskan

Från snack till verkstad

Ledande svenska politiker, från höger till vänster, bekänner sig numera till en privatkapitalistisk treenighet: Företag, företagare och företagande.


2007-10-02 Rapport

Det finns risker med alltför stort bistånd

Professor Fredrik Sjöholm kommenterar i debatten om större bistånd är lösningen på fattigdomsfällan i tredje världen. Debatten borde i högre grad gälla kvalitet än kvantitet menar Sjöholm.


2007-09-30 Folkbladet

Tänk om karl´n har rätt!

WIDARS SÖNDAGSKRÖNIKA


2007-09-30 DN

Den blinda fläcken

Den svenska modellen är anpassad till stora företag och mäktiga särintressen. Varken regering eller opposition utgår från den enskilde entreprenörens behov.


2007-09-28 NWT

Utbud och efterfrågan

Regeringen gör ett bra jobb när det gäller att öka arbetskraftsutbudet, men de är betydligt sämre på att se till att det faktiskt också skapas fler arbeten att gå till. Det har NWT:s ledarsida och andra påpekat länge. I går kom eldunderstöd på DN Debatt från professorn i nationalekonomi Magnus Henrekson.


2007-09-28 Svenskt Näringsliv

Rätt skatter sporrar entreprenörer

Finansminister Anders Borg anser att regeringens skattepolitik stimulerar entreprenörskap. Det framkom när boken Entreprenörskap presenterades på torsdagen.


2007-09-26 DN Debatt

Ekonomkåren missar ekonomins viktigaste motor

Professor i nationalekonomi kritiserar sina kolleger: Dags för nationalekonomer som befolkar departement och myndigheter att sluta bortse från de faktorer som främst skapar ekonomisk tillväxt.


2007-09-26 TCO-tidningen

Framtidstro trots ökade klyftor

Kinas medelklass är inte särskilt orolig för att förlora jobbet. Det visar Novus Kinamonitor, en undersökning som TCO och Sif beställt, och som välkomnas av forskaren Nannan Lundin.


2007-09-19 DI

Bättre forskning utan förmögenhetsregister

Regeringen avskaffar förmögenhetsskatten och på sikt även kontrolluppgifterna. Slopade kontrolluppgifter får märkbara konsekvenser för forskningen om inkomst- och förmögenhetsskillnader. Att det varit enkelt att använda SCB:s individbaserade förmögenhetsstatistik innebär emellertid inte att uppgifterna återspeglar den verkliga förmögenhetsfördelningen.


2007-09-11 DN

Professor vill se minskade risker med eget företagande

Arbetsgivare borde ha skyldighet att låta anställda pröva sina krafter som entreprenörer och sedan få komma tillbaka till jobbet om satsningen misslyckas. Det anser den amerikanske ekonomiprofessorn William Baumol som vill minska de personliga riskerna med att bli egen företagare.


2007-09-04 DN

Japaner måste arbeta längre

Japan behöver en pensionsreform som lockar äldre personer att stanna kvar i arbetslivet. Det skulle även gynna den globala utvecklingen. Problemet är att premiärminister Shinzo Abe inte visar tillräcklig reformvilja, menar en tung japansk ekonomiprofessor.


2007-08-19 SvD

Mångfald kan ge forskning i världsklass

Högskoleverkets chef Anders Flodström uttalade sig nyligen om att vi borde ha färre universitet. Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm och chef för Institutet för Näringslivsforskning, tror i stället att framtiden för forskningen ligger i nischade forskningsinstitut.


2007-08-17 DI

Uppmuntra företag i segregerade områden

Tillgången på arbete i närmiljön har en avgörande betydelse för att få jobb. Nyanlända invandrare borde därför uppmuntras att bosätta sig där de snabbt kan få en plattform i det svenska samhället. Det är också viktigt att locka företag att etablera sig i segregerade områden, skriver Yves Zenou, professor i nationalekonomi vid Institutet för näringslivsforskning.


2007-08-09 SVT Aktuellt

Vad kan Kina lära av den svenska modellen?

Doktor Nannan Lundin intervjuas i Aktuellt om Kinas ökade intresse för Sverige och den svenska modellen.


2007-07-26 Göteborgs-Posten

Stor chans att få jobb - trots allt

Invandrare har lättare att få jobb än många tror. Det säger nu allt fler forskare. Men de är oense om i fall det också betyder att problemet med diskriminering är mindre än väntat.


2007-06-08 DN

Sverige har mer att hämta i Kina

Sverige har halkat efter i kontakterna med den väldiga kinesiska marknaden. Finland och Tyskland har skaffat sig ett onödigt försprång. Det tycker den svensk-kinesiska forskaren Nannan Lundin.


2007-06-05 Axess

Rön för vinden

Politiskt korrekta forskningsresultat sprids alltför ofta i medierna även om de vetenskapliga beläggen är tvivelaktiga. Det anser Henrik Jordahl och Daniel Waldenström som kritiserar en uppmärksammad undersökning om kvinnlig representation i företagsstyrelser.


2007-05-08 DI

Småföretagen behöver hjälp i globaliseringen

De små företagen har svårare än de stora att dra nytta av globaliseringen. Därför bör staten hjälpa till genom att bilda ett partnerskap i småföretagarfrågor. Om näringsministern vill veta hur man gör ska hon titta på Finland, skriver nationalekonomerna Nannan Lundin och Fredrik Sjöholm, knutna till Institutet för näringslivsforskning.


2007-05-06 Axess TV

Slaget om förorten - Studio Ekdal

Åt vilket håll går utvecklingen i våra svenska förorter, hur kan högkonjunkturens möjligheter komma alla till del, och vem vinner slaget om verklighetsbeskrivningen i förorten 2010? I Studio Ekdal med bland andra Nyamko Sabuni, integrations- och jämställdhetsminister, Katarina Berggren, ordförande Botkyrka kommunstyrelse, Farbod Rezania, integrationsansvarig Svenskt Näringsliv och Ali Shakir, kulturföreningen Al-Rafden. I ett inslag hör vi även Yves Zenou, professor vid Institutet för Näringslivsforskning.
 


2007-05-02 South China Morning Post

Change for the better

It is generally agreed that China's impressive economic achievements during the past three decades are largely the result of the radical reform of its economic system. While private ownership of companies hardly existed when these reforms started, today they account for about 60 per cent of total production.


2007-04-29 Financial Times DE

Mehr Macht für die Bürger

Die Debatte um Steuersenkungen, die Wirtschaftsminister Michael Glos angesichts sprudelnder Staatseinnahmen angestoßen hat, ist zu einem großen Teil eine Scheindebatte. Die Frage, ob niedrigere Abgaben überhaupt schon finanzierbar sind oder ob nicht der Schuldenabbau Vorrang haben muss, stellt sich überhaupt nicht:


2007-04-24 DN

Unga ekonomer får Lindbeck-medalj

Ett nytt pris, uppkallat efter professor Assar Lindbeck, ska vartannat år ges till en framstående yngre ekonomisk
forskare. Priset, som får formen av en medalj, tillkännages på tisdagskvällen, när Nationalekonomiska föreningen har årsmöte. Prissumman blir 200 000 kronor.


2007-04-12 Ekot

Sämre anställningsskydd - färre sjuka

När anställningsskyddet förändrades på små företag, minskade sjukfrånvaron med över tio procent. Det visar en ny studie som publiceras i tidskriften Ekonomisk debatt. Martin Olsson, som gjort studien, menar att orsaken är att försämrat anställningsskydd i sig minskar sjukfrånvaron.


2007-04-04 DI

TCO-rapport vilseleder medelklassen

Den fackliga centralorganisationen TCO bekymrar sig för den svenska medelklassens framtid. I en färsk rapport hävdar man att globaliseringen drivit fram den ökade otrygghet som tjänstemän och högutbildade upplever på arbetsmarknaden.


2007-04-02 DI

Grundlöst om jämställda styrelser

I Dagens Industri den 27 mars hävdar Gudrun Schyman och Mia Odabas att mansdominansen i Sveriges bolagsstyrelser är ett lönsamhetsproblem: ”blandade styrelser har betydligt bättre lönsamhet”. Påståendet är grundlöst. Den källa de hänvisar till, ”en magisteruppsats från Uppsala Universitet”, lider av allvarliga brister i metod och datamaterial.


2007-01-18 The Economist

Fit to serve

I det senaste numret av The Economist finns en artikel om politikers utseende. Artikeln lyfter speciellt fram den stora undersökning av finska politiker som har genomförts av Henrik Jordahl tillsammans med Niclas Berggren och Panu Poutvaara. Undersökningen visar att utseendet kan vara en tillgång i politiken – ett vackert yttre ger fler röster. För vissa kandidater kan utseendet vara avgörande för om de blir valda eller inte.


2007-03-12 TV8

Inkomstklyftorna i Kina

Samtidigt som ekonomin i Kina växer så det knakar finns risk för en ökad social oro på grund av skillnaderna mellan rika och fattiga. Docent Fredrik Sjöholm, Institutet för Näringslivsforskning, resonerar tillsammans med dr Christer Ljungwall, China Center for Economic Research, kring "Inkomstklyftorna i Kina".


2007-02-26 TV8 Finansnytt

Är vi inne i en superkonjunktur?

Är vi mitt inne i en superkonjunktur där efterfrågan från främst Kina är så hög att alla ekonomiska regler sätts ur spel. Professor Magnus Henrekson kommenterar detta ämne i en intervju i TV8:s Finansnytt.


2007-02-15 DN Ekonomi

Risken för bakslag ökar i Kina

Kina står inför enorma utmaningar under de närmaste årtiondena. Att fortsätta med en skenande ekonomisk tillväxt är inte möjligt, beroende på de växande fi nansiella problemen, miljöförstöringen och sociala klyftorna.


2007-02-14 DI

Professor varnar för vinglig Kinaresa

Det dröjer inte många år innan den svenska fordonsindustrin får allvarlig konkurrens från Kina. Men västvärldens största förlorare på Kinas expansion blir de lågutbildade. Kina har också stora egna utmaningar att tampas med, som exempelvis miljön och en åldrande befolkning. Det framhåller Kina-experten och professorn Wing Thye Woo vid Brookings Institution i Washington DC.


2007-01-29 SvD

Inkomstgapet ökar i sverige

Alla inkomsttagare har fått mer i plånboken de senaste tio åren men de bäst avlönade har fått extra mycket. Och de absolut mest högavlönade har fått väldigt mycket mer, främst beroende på kapitalvinster.


2007-01-15 Sydsvenskan

Otydliga beslut kostar

Regeringens iver att förverkliga sina vallöften leder till otydligheter. Om regeringen vill uppnå målet att skapa nya jobb och tillväxt måste den lära sig konsten att balansera handlingskraft, öppenhet och tydlighet. Annars minskar investeringsviljan, skriver Lars Oxelheim, professor vid Lunds universitet och verksam vid Institutet för näringslivsforskning i Stockholm.


2007-01-03 DN Kultur

Kan båten sänka vattnet?

Det är fattigbönderna som betalar priset för Kinas väldiga framsteg och växande medelklass. På 25 år har landet förvandlats från ett av världens mest jämlika till ett av de mest ojämlika.


2007-04-11 Sydsvenskan

Skrämskott om Kina

TCO hävdar i en rapport att svensk medelklass hotas av Kinas inträde i den globala ekonomin. Det stämmer knappast. Snarare lär svenska företag få känna av ökad efterfrågan, skriver nationalekonomen Fredrik Sjöholm, chef för forskningsprogrammet Globaliseringen och företagen vid Institutet för näringslivsforskning, IFN.


2007-04-17 Sydsvenskan

Små felsteg i lovande budget

Alliansens politik handlar för mycket om att människor skall tjäna på att arbeta och för lite om att företag skall tjäna på att anställa dem, skriver nationalekonomen Henrik Jordahl, programchef för Tjänstesektorns ekonomi vid Institutet för näringslivsforskning.


2007-06-08 SvD Brännpunkt

Kina vid känsligt vägskäl

HU JINTAO TILL SVERIGE IDAG
Kinas enorma tillväxt har lyft 500 miljoner kineser ur svält och misär. Kinas ledning vill nu satsa på högteknologi istället för enkel produktion. En sådan politik kan utestänga många och leda till social och politisk oro, skriver professor Fredrik Sjöholm.


2007-06-11 Svd Brännpunkt

Forma nordiskt elituniversitet

NORDEN SVARET PÅ ”KINAS HOT”
När världens storföretag investerar miljardbelopp
i Kina riskerar det lilla Sverige att marginaliseras. De nordiska länderna
bör ta gemensamma tag för att möta konkurrensen. Ett nordiskt nytt universitet
ökar attraktionen för Norden, skriver ekonomiprofessor Lars Oxelheim.


2007-07-04 SvD Brännpunkt

Integrationens blinda fläck

Rosengård och Tensta. Regeringens analys är för grund. Den måste ta bostadssegregationen på allvar och vitalisera de områden där invandrare fastnat i utanförskap, skriver professor Yves Zenou.


2007-07-24 Expressen

Så utformas inte ett fungerande bistånd

Östtimor har trots internationellt bistånd och goda resurser haft en dyster utveckling mot ökad fattigdom och interna konflikter. Den stora utländska biståndsnärvaron drev upp både löner och priser och förhindrade en privat sektor. I princip allting importeras i dag och Östtimor står utan egen industri.

Min erfarenhet är att bistånd behövs, men felaktigt utformat bistånd får stora negativa konsekvenser för landet. Det skriver FREDRIK SJÖHOLM, professor i internationell ekonomi, som i fyra år följt utvecklingen i Östtimor för Sidas räkning.


Aktuell forskare

Henrik Jordahl, professor och programchef

Ämnesområden:

Offentlig ekonomi, organisation och verksamhetsledning, politiskt beteende, privatiseringar, sjukvård, skattefinansierade tjänster, utbildning, väfärd och äldreomsorg.

Några av de frågor Henrik Jordahl försöker besvara i sin forskning:

  • Vad förklarar valet mellan offentlig och privat tjänsteproduktion?
  • Hur påverkar detta val tjänsternas kostnader och kvalitet?
  • Vilka förändringar av lagar, regler och praxis skulle förbättra produktionen av skattefinansierade tjänster?

 

 

Vägar till ett uthålligt EU. Europaperspektiv 2021

EU-perspektiv-2021-Ett-uthålligt-EU


Utmaningarna och frågorna är många: Vilka politiska och ekonomiska reformer krävs för att säkerställa omvandlingen till en grön ekonomi trots en åldrande befolkning, växande sociala behov och en undermålig integration i samhället? Det är det övergripande temat i årets upplaga av Europaperspektiv, Vägar till ett uthålligt EU. Läs mer.

 

Institutet för Näringslivsforskning, Grevgatan 34 - 2 tr, Box 55665, SE-102 15 Stockholm, Sweden | Tel: +46-(0)8-665 45 00 | info@ifn.se