Institutet i media

Institutet i media – 2013

Här hittar du ett urval av artiklar, reportage och inslag från den senaste tiden som rör forskare och forskning från IFN.

2013-12-31 Dagens Nyheter

Sveriges framtid behöver kompromissviljan

Steve Kelman, Harvard, tillbringade en månad på IFN under hösten 2013. Hans iakttagelser om hur Sverige förändrats under de senaste 50 åren publiceras på DN Kultur. Han skriver om minskad kompromissvilja och haltande konsensusbyggande men menar att ” den svenska snällheten lever”: ” Snällheten är en del av den medmänsklighet som ger upphov till ”samma båt”-fenomenet som främjar konsensusuppbyggande.”

 


2013-12-30 Fokus

Årskrönika 2013; 113 frågor och svar

Tidskriften Fokus presenterar en årskrönika i form av frågor och svar. En av frågorna är vad all vara överens om. Svaret lyder: "Slopa överskottsmålet! Tyckte: Assar Lindbeck [IFN], Göran Persson, Lars Jonung, Annika Winsth, Klas Eklund, Kristina Persson, Karl-Petter Thorwaldsson, Torsten Persson och Lars Calmfors. Bland andra."


2013-12-30 TT

Svenska skatter inte längre högst

Borås Tidning publicerar en nyhetsartikel från TT där Andreas Bergh, IFN, uttalar sig om att skatterna i dag utgör under 45 procent av bruttonationalprodukten: "Det betyder ganska mycket för välfärden. Vi är ju vana vid att det mesta hanteras via stat och kommun eller socialförsäkringar. Skulle skatterna fortsätta sjunka i samma takt framöver så blir det svårt att upprätthålla".


2013-12-30 Svenska Dagbladet

KD-bidraget blev inte bra

I en kolumn på SvD:s ledarsida är Andreas Bergh, IFN, kritisk till det kommunalt vårdnadsbidrag som införsta av den sittande regeringen. Bidraget finns i dag i fler än 100 kommuner – däribland Stockholm. "Användandet av det kommunala vårdnadsbidraget är vanligast bland låginkomsttagare, bland personer med utländsk bakgrund och i förortskommuner." Andreas Bergh menar att vårdnadsbidraget går stick i stäv med den arbetslinje som regeringen i övrigt verkar för.


2013-12-29 Sveriges Radio P1

Tillit

I programmet Filosofiska Rummet diskuteras behovet av tillit i ett samhälle. Utgångspunkten är bland annat siffror från OECD och den svenska Tiilitsbarometern  från Ersta Sköndals högskola. De som diskuterar är Andreas Bergh, IFN, samt journalisten Dilsa Demirbag Sten och historikern Lars Trägårdh.


2013-12-29 Expressen

Så kan du maxa ledigheten 2014

Expressen skriver att "med rekordfå arbetsdagar kan 2014 bli en riktig vilofest för dig som älskar att sitta hemma och slappa". Tidningen har bland annat talat med Johanna Möllerström som är affilierad till IFN. Hon förklarar att "forskningen visar generellt inte på några signifikanta samband mellan antal helgdagar och tillväxt".


2013-12-26 Dagens Nyheter

”Gör om hyresmarknaden med Bryssel som förebild”

I en debattartikel skriver professor Hans Wijkander att dagens svenska hyreskontroll ger fördelningsproblem mellan dem som har kontrakt och dem som köar. Han menar att hyresmarknaden borde reformeras efter belgisk modell. Wijkander citerar Assar Lindbeck, IFN, som menar "att hyror under jämviktsnivån reducerar byggandet. Han menar också att en avreglering skulle skapa ett fördelningsproblem".


2013-12-21 Ekonomiekot Lördag

Tullarnas inverkan på världshandeln

Världshandel och tullar är ämnet i Ekonomiekot lördag. Henrik Horn, IFN, intervjuas tillsammans med Olof Erixon, Svenskt Näringsliv. Utgångspunkten är att man inom ramen för WTO nyligen slutit ett första globalt handelsavtalet. "Jag tror inte att något land blir rikt på protektionism" förklarar Henrik Horn.


2013-12-21 Sveriges Radio Ekot

EU och USA förhandlar om frihandelsavtal

Den här veckan inleddes ännu en förhandlingsrunda om ett frihandelsavtal mellan EU och USA. Henrik Horn, IFN, intervjuas. Han menar att utsikterna för ett avtal är väldigt goda.


2013-12-20 Sveriges Radio Ekot & P3 Nyheter

Ungdomsjobb - få och dyra

I radions nyheter P3 Nyheter intervjuas forskaren Niklas Kaunitz, Stockholms universitet, om en ny rapport från IFAU. Temat är sänkt arbetsgivaravgift för unga. "Huvudproblemet med den sänkta arbetsgivaravgiften är att åtgärden inte träffar rätt" förklarar P3 Nyheter och tillägger att forskaren Johan Egebark, som är affilierad till IFN, är en av författarna till rapporten.


2013-12-20 TT

Sänkta ungavgifter gav få nya jobb

TT skriver med anledningen av en rapport från IFAU: "Regeringens sänkning av avgifterna för unga anställda har kostat staten flera tiotals miljarder. Men det har inte givit så många nya jobb." En av författarna till rapporten är Johan Egebark, affilierad till IFN. Han är inte så förvånand över resultatet: "Tidigare forskning visar på små eller inga effekter av sådana här sänkningar av arbetsgivaravgifterna."


2013-12-20 Entré

»Innovationskraften finns hos gräsrötterna«

Edmund Phelps Nobelpristagaren i ekonomi 2006 besökte i höstas IFN och gav en intrvju till tidningen Entré. Intervjun publiceas i nr. 4 2013. Edmund Phelps berättar om sin nya bok Mass Flourishing och hans tankar kring entreprenörskap: "Jag tror inte att vi kommer hitta tillbaka till den ekonomiska dynamik som fanns i vår  storslagna historia, om vi inte uppmuntrar unga att ge sig ut på upptäcktsfärd. De måste ta sig ut ur sin miljö, se världen och skapa nya världar för sin egen skull.


2013-12-20 FuF bladet

Privatisering - en infekterad debatt

Mikael Elindersom är affilierad till IFN och en av författarna till antologin Välfärdstjänster i privat regi. Han intervjuas i FuF-bladet (Föreningen för utvecklingsfrågor). Kommer den ökade privatiseringen leda till en värld med valfrihet, effektivitet och kostnadsminskning eller en värld med ökade klyftor, segregering och bristande kvalitet, frågar FuF bladet och Elinder svarar: "I slutändan är det en värderingsfråga. Även om vi visste privatiseringens exakta effekter skulle våra grundläggande värderingar ändå göra att vi tycker olika."


2013-12-18 Metro

Många får aldrig första jobbet

I en krönika skriver Johan Norberg om att alla har en favoritförklaring till den högre arbetslösheten bland utlandsfödda: "Själv tror jag att vi har för strikt arbetsrätt, som gör att få vågar anställa." Norberg fortsätter: "Många har en förklaring för att den passar deras bild av invandrare eller av Sverige, eller deras politiska åsikter eller självuppfattning. Om du har en sådan käpphäst ... ska du inte läsa välfärdsforskaren Andreas Bergh från Lunds universitet [IFN], för han kollar en bra story innan han tror på den."


2013-12-18 BBC Historia i focus

Medeltida mynt

Roger Svensson, IFN, har författat boken Renovatio Monetae, som är utgiven både på svenska och engelska. Den recenseras i BBC Historia i focus nr. 8 2013.  Recensenten skriver att Renovatio Monetae "utan tvivel måste ses som ett nytt standardverk och som dessutom är en utomordentligt väl genomarbetad bok. Renovatio Monetae är sprängfylld av fakta som man till en början inte insåg att man behövde, men som man undan för undan inser är oumbärlig."


2013-12-17 Dagens Industri

Fel svar på bristande integration

Ola Asplund, utredningschef, IF Metall svarar på Andreas Berghs, IFN, tidigare debattinlägg i DI. Han menar att "om arbetsgivare inte vill anställa invandrare, och om det som Andreas Bergh menar, inte beror på rasism, är det troligt att arbetsgivarna bedömer att många invandrares produktivitet är för låg. Lösningen på det problemet är inte att avskaffa kollektivavtalen utan att satsa på utbildning som ger förutsättning för en högre produktivitet och en effektivare matchning".


2013-12-16 Dagens Arena

Samtiden som en roman från 1800-talet

I en artikel om den franske ekonomen Thomas Piketty som just utkommit med boken Le capital au XXIème siècle – skriver Dagens Arena om Daniel Waldenström som är affilierad till IFN. Han "har gjort om en del av Pikettys analyser för Sverige". Dagens Arena skriver att Piketty ser två framtidsalternativ: antingen fortsatta skillnader, med våld, nationalism och protektionism som följd, eller "en ny politik för solidaritet, och en europeisk socialdemokratisk vision för Europa som den överstatliga och regionala mekanism som kan stärka arbetskraftens ställning mot de nya trä- och tändsticksbaronerna i det globala kapitalet".

 


2013-12-15 Svenska Dagbladet

Politik utan romantik

Niclas Berggren, IFN, är redaktör för antologin ”Konstitutioner, politik och frihet – James Buchanan i urval” (Timbro) som presenteras under den kommande veckan. Buchanan var 1986 års Nobelpristagare i ekonomi. "Han var något så ovanligt som en nationalekonom som inte intresserade sig särskilt mycket för ekonomi. Det som fascinerade Buchanan var politikens värld", förklarar Niclas Berggren som menar att "hade han många insikter av relevans för svensk politik i dag".


2013-12-15 Östersunds-Posten

Vägen mot friare hyressättning kräver kloka politiska rallyförare

Hyreskontrollen snedvrider bostadsmarknaden så att det dels byggs alltför lite. När Boverket slog fast detta uteblev dock debatten nästan helt, skriver Östersunds-Posten i en ledare. Tidningen skriver att "den ende som tog upp Boverkets kastade handske var nestorn i svensk ekonomisk debatt, Assar Lindbeck [IFN], som i två långa debattartiklar argumenterade för att få bort hyreskontrollen".


2013-12-14 Barometern

Annonskamp utan vinnare

Barometern undrar i en ledare "vem som vinner på invandringsannonserna i Dagens Nyheter, utöver tidningens ekonomi". Talet om en mörklagd verklighet är befängt, anser ledarskribenten men menar samtidigt att "vinnare på annonsslaget är dock inte heller de marknadsliberala institutioner, som häromdagen kostade på sig en motannons". Barometern pekar på en OECD-studie som hänvisas till i annaonsen: "Som ekonomen Tino Sanandaji [IFN] har observerat, är detta dock en väldigt selektiv bild av vad OECD-studien sa."


2013-12-13 Lärarnas tidning

Gamla betygen bättre än de nya?

Frågan om vilket betygssystem som bäst gynnar eleverna har åter blivit ­ aktuell. Är det dags att damma av de relativa betygen, undrar Lärarnas tidning. Drygt en poäng. Så mycket har ­niornas meritvärde ökat med den sexgradiga skalan A–F, förklarar tidningen och intervjuar Jonas Vlachos, som är affilierad till IFN. Han tror att betygsinflationen kommer att fortsätta om inte regelverket stramas upp.

 


2013-12-13 Metro

”Kollektivavtal segregerar invandrare”

Med anledning av ett debattinlägg i Dagens Industri av Andreas Berg, IFN, publicerar Metro en artikel i ämnet. Metro skriver: "Främlingsfientlighet är inte orsaken till att arbetslösheten är högre bland invandrare. I stället handlar det om kollektivavtal. Det menar en forskare i en debattartikel i Dagens Industri."


2013-12-13 Dagens Industri

LO slår tillbaka mot forskare

Dagens Industri publicerar en artikel med anledning av den studie som Andreas Bergh, IFN, utfört och som nyligen presenterades i samma tidning på debattplats. I rapporten sägs att "länder där kollektivavtal täcker en större del av arbetsmarknaden har högre segregation. Länder med generösa socialbidrag har större problem att få invandrare i sysselsättning." Andreas Bergh förklarar: "Jag tycker att facket ska fundera kring sin roll och vem som är den svaga parten”. LO håller inte med honom.

 


2013-12-13 Dagens Industri

Invandrare stängs ute av kollektivavtal

Andreas Bergh, IFN, skriver i DI att de flesta OECD länderna har 10 till 20 procent lägre sysselsättning för invandrare än infödda. Han har studerat orsakerna och redovisar två statistiskt signifikanta faktorer: "Länder där kollektivavtal täcker en större del av arbetsmarknaden har högre segregation. Länder med generösa socialbidrag har större problem att få invandrare i sysselsättning." Han menar att politikerna bör fråga sig hur rimligt det är att fackföreningarna kan använda kollektivavtalen som konkurrensbegränsning och skicka kostnaderna för den ökade arbetslösheten till skattebetalarna.


2013-12-12 Arbetarbladet

Hur länge ska vi vänta, Lars?

I en ledarkommentar, med anledning av Lars Oxelheims inlägg på DN Debatt förslag att rekrytering av angloamerikanska styrelsemedlemmar på längre sikt ökar jämställdheten i styrelser, skriver Arbetarbladet att "Lars Oxelheim tyvärr ignorerar är dock att amerikanska kvinnor också är kvinnor. Och det är sådana som väljs bort. Kvinnor. Alltså." Ledarskribenten menar att "kvotering är en nödvändighet."


2013-12-12 Fjärde uppgiften

Därför är Sverige framgångsrikare än Sydeuropa

Magnus Henrekson, IFN, intervjuas av Fjärde uppgiften och Pontus Herin om innovation och tillväxt. Magnus Henrekson har forskat kring vad det är som gör ett land framgångsrikt. I fallet Sverige ser han framför allt en viktig historisk förklaring: vi hade vår kris i början av 90-talet och genomförde då nödvändiga reformer som andra europeiska länder hoppat över.


2013-12-12 Dagens Nyheter

"Ökad jämställdhet i bolagen genom utlandsrekrytering"

I ett inlägg på DN Debatt skriver Lars Oxelheim, som är affilierad till IFN, att "forskning inte ger belägg för att fler kvinnor i bolagsstyrelser skapar mervärde. Men det gör en internationalisering av styrelserna. Genom att rekrytera amerikanska kvinnliga styrelsemedlemmar kan man nå ökad jämställdhet utan politisk inblandning".


2013-12-12 HelaGotland

Vilken bostadsmarknad ska vi välja?

I en ledare skriver Bertil Virgin i HelaGotland att det råder brist på hyreslägenheter även på Gotland:  Assar Lindbeck, IFN, är en av dem "som menar att det är hyreskontrollens fel." Virgin förklarar att länder med marknadshyror har tvingats skapa social housing för att klara bostadsförsörjningen och han vill inte få en sådan utveckling i Sverige.


2013-12-11 Svenska Dagbladet

LO firar inte med oss i dag

"Det är i dagarna fem år sedan Sverige, tack vare alliansen och Miljöpartiet, öppnade för arbetskraftsinvandring. Det ger anledning att fira." Det skriver Maria Ludvigsson på Svenska Dagbladets ledarsida.  Hon hänvisar till forskning av Andreas Bergh, IFN, som för ECIPE:s (European Centre for International Political Economy) räkning gjort en analys av immigranters integration på arbetsmarknaden i OECD-länderna. "Bergh ... visar att välfärdspolitiken liksom styrkan i och omfattningen av kollektivavtalen har stor negativ betydelse".


2013-12-11 Barometern

DO: Vi flytt int

I en ledarkommentar skriver Barometern om att  integrationsministern Eric Ullenhag (FP) meddelat att Diskrimineringsombudsmannen, DO, skulle flytta till Rinkeby eller Tensta vid nästa årsskifte. Flytten har sedemera skjutits upp och tidningen resonerar om vilken lokalisering som kan tänkas vara bäst. I detta sammanhang nämns Andreas Bergh, IFN, och en skrift han skrivit för Ecipe. I denna visas "att arbetslösheten bland invandrare kan förklaras med välfärdsstatens omfattning och de kollektivavtalade lönerna. Diskriminering har ingen signifikant effekt på arbetslöshet".


2013-12-10 The Spectator

The psychosis of the PISA report and best practices

Gabriel H Sahlgren, som är affilierad till IFN, tar sig an Finlands Pasi Sahlberg i ett debattinlägg. Sahlberg hävdar att "val, konkurrens och ansvarstagande har spridit sig som ett virus runt om i världen och infekterat utbildningssystemet." Gabriel Sahlgren skriver att "fler friskolor minskar effekterna av föräldrarnas bakgrund ... Om Pasi Sahlberg vill ha mer jämlikhet, bör han uppmana länder att privatisera utbildningsystemet ..."


2013-12-09 Piteå-Tidningen, m.fl.

Modeller är bara modeller

Piteå-Tidningen skriver i en ledare: "En viktig del i Alliansens framgångsrika PR-maskineri består i att man är skicklig på att ta fram siffror som sägs ge stöd åt den förda politiken." Tidningen skriver om en rapport som visade att lönesumman ökat i restaurangbranschen. "Man uppskattade att det rörde sig om 4000 fler sysselsatta och att detta kan bero på den sänkta krogmomsen." Tidningen menar att siffran är ytterst osäker och att Daniel Waldenström, affilierad till IFN, "har en poäng när han frågar om vi kan 'utesluta att det inte är krogägarnas löner som ökar?'"


2013-12-08 Sydsvenskan

Mellan Ytterligheterna

Redan förra året föreslog Peter T Ohlsson på Sydsvenskan att en icke-politisk expert- och kriskommission med Lindbeckkommissionen – som leddes av nationalekonomen Assar Lindbeck; IFN – som förebild, tillsätts för att vända den svenska skolan på rätt köl. Han upprepar förslaget och skriver att det är en "demokratisk, ekonomisk och social ödesfråga för Sverige" att vända trenden i skolan. Han får medhåll av Peter Wolodarski i Dagens Nyheter 2013-12-08 och även av Helsingborgs Dagblad 21013-12-10.


2013-12-07 Dagens Eko

Historiskt beslut i WTO

Henrik Horn, IFN, kommenterar i Dagens Eko ett nytt globalt frihandelsavtal inom ramen för WTO. Han förklarade att avtalet sannolikt "har en positiv inverkan på förhandlingsatmosfären och visar att WTO inte är helt uträknad".


2013-12-07 HelaGotland, m.fl.

De goda intentionernas baksida

Andreas Bergh, IFN, skriver i en krönika om att minimilön är på väg att införas i Tyskland. Han menar att "minimilönen är ett klassiskt exempel på förslag sprungna ur välvilliga politiska avsikter som får kontraproduktiva resultat". Andreas Bergh anser att arbetssökande bör ges fler rimliga alternativ till låglönejobben. En väg att gå, skriver han kan vara "att förbättra resurssvaga hushålls ekonomi genom exempelvis höjda barnbidrag eller sänkt skatt". 


2013-12-06 Dagens Industri

Flopp för statens riskkapitalbolag

Regeringens statsning på två nya statliga riskkapitalbolag har blivit en dyr flopp, skriver DI. Roger Svensson, IFN, intervjuas och förklarar att staten har en roll att spela när det gäller innovationer, men då gäller det att gå in i rätt skede: "Varför ska staten gå in i verksamheter som marknaden lika väl kan finansiera eller rädda en massa dåliga affärsidéer" undrar han.


2013-12-04 SVT Nyheter

Elitskolor bidrar till kunskapsraset

SVT skriver att "det fria skolvalet kan ha bidragit till att skapa 'elitskolor' – men ofta är det familjernas ekonomi och utbildningsnivån i upptagningsområdet som avgör". Jonas Vlachos, som är affilierad till IFN, menar att dessa skolor kan vara bra, men inte behöver vara ovanligt ”bra skolor”, utan att resultaten i hög grad kan förklaras av urvalet av elever. Han förklarar:  "i alla länder jag undersökt är familjebakgrunden den enskilt starkaste faktorn bakom skillnader mellan skolor och mellan elever"


2013-12-03 The Guardian

The Pisa methodology: do its education claims stack up?

The Guardian skriver om den debatt som PISA-undersökningen (om skolresultat) väckt. Gabriel H Sahlgren, som är affilierad till IFN, kommenterar undersökningen med Finland som utgångspunkt. Finland har tidigare gjort betydligt sämre ifrån sig i den så kalla TIMSS-undersökningen. Varför frågar The Guardian. Gabriel Sahlgren menar att den finska läroplanen ignorerar mycket som inte testas i PISA,  och därför inte presterar bra på andra mått än just PISA.


2013-12-03 Ekonomisk Debatt

Värnpliktens kostnader

Niclas Berggren, redaktör för Ekonomisk Debatt, skriver i en ledare om samhällets kostnader för allmän värnplikt. Han redogör för hur nationalekonomer studerat värnpliktens samhällsekonomiska kostnader, "vilka skiljer sig från och vida överstiger rent budgetmässiga kostnader". Han menar att det är "nyttig att känna till eftersom det alltjämt hörs krav – t ex på SvD:s ledarsida – om att värnplikten ska återinföras".


2013-12-03 Dagens Nyheter

Hormonet styr aktiemäklarna

DN refererar till en artikel i Dagens Industri som handlar om forskning av bland andra Johanna Möllerström, som är affilierad till IFN. "Ökade doser av testosteron gör män mer benägna att ta större finansiella risker. "


2013-12-03 Business Insider

Finland Used To Have The Best Education System In The World — What Happened?

Gabriel H Sahlgren, som är affilierad till IFN, intervjuas i Business Insider, med anledning av den PISA-undersökning om skolresultat i bland annat Finland som publicerades 2013-12-03. Finland rankas som nummer 12 bland de undersökta länderna vilket är sämre än tidigare år. Gabriel Sahlgren påpekar att  "Finlands fan club" sällan nämner en annan undersökning den så kallade TIMSS som fokuserar mer på baskunskaper enligt läroplan.


2013-12-03 Neo

Upplyftande

I tidskriften Neo nr 6, 2013, skriver Tino Sanandaji, IFN, om bland annat Niall Fergusons påstående att arbetsmoralen är låg i Sverige och Tyskland jämfört med Sydkorea. Tino Sanandaji menar att arbetsmoral inte bara handlar om antalet arbetade timmar utan även om noggrannhet, interna normer, etc. Han skriver: "Stark arbetsmoral är en bidragande förklaring till att Tyskland trots färre arbetade timmar har bibehållit hög kvalitet i sin industriproduktion."


2013-12-03 Dagens Industri

Hormonet styr mäklarna

DI intervjuar Johanna Möllerström, som är affilierad till IFN, angående hennes forskning om risktagande. Det visar sig att ju mer män vinner i någon form av tävling desto större risk är det att de förlorar nästa gång. När testosteronet ökar blir de mer benägna till större finansiellt rikstagande. "I varje valsituation kunde de antingen välja att få en säker summa eller medverka i ett 50/50-lotteri. Genom att studera hur de valde fick vi ett mått på deras preferenser för risktagande" förklarar Johanna Möllerström för DI.


2013-12-02 Norrtelje Tidning

Otroligt men ändå inte helt uteslutet

I en ledare i Norrtelje Tidning resonerar skribenten om sannolikheten att Sverige ska få en så kallad stor koalition, det vill säga en koalitionsregering mellan kristdemokrater och socialdemokrater. I setta sammanhang nämns Assar Lindbeck, IFN. Tidningen menar att det "inte så konstigt att det finns förespråkare för en liknande koalition även i Sverige".


2013-12-01 Svenska Dagbladet

Reglera inte bort det fria skolvalet

I ett debattinlägg skriver två rektorer att visst kan det behövas reformen men "det fria skolvalet är här för att stanna". I sammanhanget nämns skolforskarna Erik Lakomaa och Gabriel H Sahlgren, affilierad till IFN, som konstaterrat "att det är svårt att ge tydliga besked om skolvalets makroeffekter. Många reformer har genomförts på skolområdet de senaste decennierna, vilket försvårar jämförelser över tid. Men inget tyder på att de privata aktörerna raserat skolan, snarare tycks det enligt nämnda forskare finnas en viss positiv effekt".


2013-11-30 Ekonomiekot lördag

Färre företag väljer att vara på börsen

Varför har börserna världen över blivit en mindre attraktiv plats för företag? Det är ämnet i Ekonomiekot Lördag. Gäster är Magnus Billing, vd för Nasdaq OMX, och Alexander Ljungqvist, professor vid Stern School of Business, New York University och affilierad till IFN. Hans forskning visar  att "allt färre företag börsnoteras, och att det totala antalet bolag på börserna minskat dramatiskt dom senaste åren".


2013-11-29 Dagens Industri

Börschefen tror på 30-35 noteringar

Börschefen Magnus Billing intervjuas av DI som samtidigt skriver att "börsen som handelplats sågas av finansprofessorn Alexander Ljungqvist". Ljungqvist, som är affilierad till IFN, deltog i ett seminarium i Stockholm. DI skriver bland annat att Alexander Ljungqvist i sitt föredrag förklarade " ... att börsen som finansieringskälla inte längre spelar samma viktiga roll".


2013-11-29 Östgöta Correspondenten

Sveriges regering 2014–2018

Corren skriver i en ledare vad som skulle kunna hända ifall "inget block får majoritet efter nästa val och SD fortsätter som vågmästare ... Corren har i likhet med Bo Lundgren, Gunnar Wetterberg och Assar Lindbeck [IFN] pekat på lösningen: S och M tar gemensamt ansvar för Sveriges bästa". Fredrik Reinfeldt föreslås bli statsminister och Stefan Löfvén Närings- och energiminister.


2013-11-29 Arbetet

Byggandet är problemet - inte hyresregleringen

I en ledare skriver Arbetet att Boverket och Assar Lindbeck, IFN, "anser att hyrorna borde släppas fria och bestämmas av marknaden". Tidningen menar att detta "är inga nya blå dunster. Hyresregleringen har länge attackerats av marknadsliberaler. De verkar dock inte kunna se en annan möjlig orsak till bostadsbristen, nämligen att det byggs för lite.


2013-11-29 Svenska Dagbladet

Fler accepterar marknadshyror

"Ett steg mot mer marknadsanpassade hyror möter ökad acceptans hos svenska folket" rapporterar Svenska Dagbladet. Det är Fastighetsägarna GFR (en regionförening i västra Sverige) som frågat svenska folket om en godtagbar hyresskillnad. SvD skriver: "En avreglerad hyresmarknad i riktning mot marknadshyror är ett recept som bland annat nationalekonomen Assar Lindbeck [IFN] förordar för att råda bot på den akuta bostadsbristen i Sveriges tillväxtregioner."


2013-11-28 Dagens Nyheter

Bostadsbrist också i länder med marknadshyror

I ett svar till Assar Lindbeck, IFN (DN 2013-11-27), skriver Barbro Engman, förbundsordförande Hyresgästföreningen, att Assar Lindbeck i motsats till flertalet talar om hur man ska ”undvika bl a skenande hyror och oförtjänta vinster” ifall hyresregleringen avskaffas. Engman håller inte med: "För högre vinster och höjda hyror ska sätta fart på byggandet och tvinga hyresgäster att flytta på sig för att ge plats åt alla ”outsiders”. Hur ökade hyror ger möjlighet för fler att flytta till våra storstäder är dock en gåta".


2013-11-28 EFN tv

Hotet mot börsnoteringarna

EFN tv intervjuar Magnus Billing, vd NASDAQ OMX i Stockholm, i samband med ett IFN-seminarium. Titeln på seminariet var The Decline and Fall of the Stock Market. Magnus Billing är optimistisk och tror att noteringarna på börsen kommer att öka under nästa år.


2013-11-28 Dagens Industri tv

"Börsens nedgång och fall"

Om "börsens nedgång och fall" och ett seminarium som arrangerades av IFN handlar ett inslag i DI tv. Stockholms börsens chef Magnus Billing intervjuas.


2013-11-28 Svenska Dagbladet

Integration börjar på individnivå

Johanna Möllerström, Harvard och affilierad till IFN, skriver om integration med anledning av den amerikanska högtiden Thankgiving: "sett ur mitt prespektiv ligger Sverige långt efter USA på integrationsområdet." Möllerström förklarar att hon och hennes familj blir hembjudna till amerikaner för att fira Thankgiving, som kan jämställas med svensk jul. Hon avslutar: "jag tror inte att det är förrän vi svenskar på individnivå blir verkligt intresserade av dem som flyttar hit från andra länder ... som vi på allvar kommer4 få ett ännu öppnare och mer välkomnande Sverige."


2013-11-27 Dagens Nyheter

”Beskatta oförtjänta vinster – ge till låginkomsttagare”

Assar Lindbeck, IFN, skriver i en andra artikel på DN Debatt (den första publicerades 2013-11-24) att marknadshyror behöver införas för att lösa bostadsbristen, vilket på kort sikt skapar problem. "Men det finns en rad metoder för att undvika bland annat skenande hyror och oförtjänta vinster. För att skiftet ska lyckas krävs en blocköverskridande uppgörelse" skriver Assar Lindbeck.


2013-11-27 P4 Östergötland

Östergötland idag

Eftermiddagsprogrammet Östegötland idag intervjuar Carl-Magnus Bjuggren, IFN, om hans nyligen framlagda avhandling. Ämnet är hur LAS påverkar småföretag. Avhandlingen visar att produktiviteten i svenska småföretag ökade signifikant efter reformen 2001, då turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd luckrades upp.


2013-11-27 Göteborgs-Posten

Helhetsbilden viktig för att få fram fler entreprenörer

Entreprenörskaps- och innovationspolitiken måste utgå från ett helhetsperspektiv, ett långsiktigt ramverk som borgar för stabilitet. Det skriver Magnus Henrekson, IFN, och  Pontus Braunerhjelm, Entreprenörskapsforum, i en debattartikel i GP. De menar bland annat att en väl fungerande riskkapitalmarknad krävs för att bättre stödja tillväxtföretag. "En rätt utformad optionsbeskattning samt en flexiblare arbetsmarknad skulle underlätta både kapital- och kompetensförsörjning."


2013-11-25 Fastighets Tidningen

Borg skeptisk till Assar Lindbecks förslag

"Professor Assar Lindbecks [IFN] debattartikel i Dagens Nyheter där han skriver att hyresmarknaden måste avreageras har fått många reaktioner. Nu svarar även finansminister Anders Borg som är skeptiskt till förslaget och istället menar att bostadsmarknadens parter bör sätta villkoren" skriver Fastighets Tidningen och konstaterar att Borg säger att han vill lyssna på vad organisationer som Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen har att säga.


2013-11-25 HelaGotland

Statsindividualismen är på väg ut

I en ledare skriver Elise Claeson i Gotlands Allehanda om hur "historikerna Henrik Berggren och Lars Trägårdh, skrev en ny svensk folkhemshistoria och lanserade statsindividualismen". Claeson menar att denna förklaringsmodell är på väg ut och nämner i sammanhanget IFN: "Även näringslivet har börjat ana oråd. I höst har Institutet för näringslivsforskning diskuterat moralens och tillitens betydelse för marknadsekonomin. Flera forskare har vittnat om att människan är en ”små-grupps-varelse” och att moral och tillit lärs in tidigt i livet i familjen och civilsamhället; de delar av samhället som statsindividualismen vill försvaga."


2013-11-24 Aljazeera

Sweden's refugee policy sets high standard

Aljazeera online skriver att trots bostadsbrist så erbjuder Sverige syriska asylsökande permanent uppehållstillstånd. En av de som intervjuas om bland annat möjligheterna för invandrare att få jobb är Tino Sanandaji, IFN: "Vi har en mycket modern, kunskapsbaserad ekonomi ... Det finns helt enkelt inte många jobb längre för mycket lågutbildade." Han tror att många av de asylsökande från Syrien kommer att hamna i arbetslöshet


2013-11-24 Dagens Nyheter

”Hyreskontrollen måste bort för att få fart på byggandet"

Bostadsmarknaden är förstörd. För att åter få i gång produktion av nya hyresbostäder och utnyttja de befintliga bostäderna bättre krävs en ordnad och gradvis avveckling av hyreskontrollen, skriver Assar Lindbeck, IFN, på DN Debatt. Han menar att "en avveckling av hyreskontrollen – gradvis och i ordnade former – är avgörande både för att utnyttja det existerande bostadsbeståndet mer effektivt och för att få i gång nyproduktionen av hyreslägenheter".

Detta är den första av två artiklar i ämnet på DN Debatt.


2013-11-23 Svenska Dagbladet

”Äta Sova Dö” bör ses utan ideologiska glasögon

Andreas Bergh, IFN, skriver i en krönika på SvD:s ledarsida om filmen "Äta Sova Dö". Han menar att det knappast är självklart att filmen sparkar från vänster mot höger. "De orättvisa turordningsregler som gör Raša så förvånad över att förlora jobbet, är snarast motsatsen till arbetslinjen." Bergh avslutar: "Pichlers film är en utmärkt introduktion till problemen på den svenska arbetsmarknaden. De riktigt modiga vågar se den utan ideologiska glasögon."


2013-11-22 Dagens Industri tv

Miljardregn över Nordic Capital

I ett inslag om riskkapitalister i allmänhet och Nordic Capital i synnerhet intervjuas Joacim Tåg, IFN. Han presenteras som en av Sveriges ledande riskkapitalforskare och säger bland annat att i det skattemål om ersättning till delägarna som kommer upp inom kort så skulle han nog sätta sina pengar på Skatteverket.


2013-11-20 Dagens Samhälle

Kaos om de flyr välfärden

I ett reportage skriver Dagens Samhälle om att riskkapitaklbolags framtid är "hotad av politiker från både vänster och höger. Det kan leda till kaos i välfärdssektorn".  Magnus Henrekson, IFN, är en av de som intervjuas i artikeln. Han menar att riskkapitalbolagen behövs:  "Kommunerna har inte tillräcklig investeringskraft att göra det här själva. Och det handlar inte bara om att driva verksamheter utan även om att utveckla nya verksamheter och innovationer inom välfärdssektorn." Även Joacim Tåg, IFN, kommenterar: "Frågan om riskkapital eller inte är inte relevant. Jag ser inte att det är någon skillnad mellan riskkapital i förhållande till andra vinstdrivande aktörer. Det känns som om politikernas ställningstaganden är missvisande och populistiska."


2013-11-19 Dagens Nyheter

"Löfvéns kritik mot styrning i skola och vård är felriktad"

I ett debattinlägg på DN Debatt skriver Steven Kelman, gästforskare på IFN under oktober, tillsammans med Klas Eklund att de inte håller med Stefan Löfven i hans kritik av modellen med beställare och utförare i offentlig sektor. Löfvén menar att välfärdsarbetet ”kidnappats av ekonomiska ersättningsmodeller, administration och detaljreglering”. Kelman-Eklund frågar sig hur det gått efter att valfrihet infördes i välfärden: "Valfriheten har ökat, medborgarna känner sig mindre maktlösa gentemot skola och sjukvård. Produktiviteten har ökat. Vårdköer har kortats." Finns några nackdelar? Självklart, svarar artikelförfattarna, "inga reformer går helt enligt plan. De måste ständigt utvärderas och förbättras".


2013-11-19 Dagens Nyheter

Skolvalet mer succé än flopp

På ledarsidan i DN skriver Erik Helmerson att "det fria skolvalet är här för att stanna". Han har varit på ett seminarium där man firade att det är "20 år sedan den stora skolreform som egentligen var två: det fria skolvalet och öppnandet för en mångfald av friskolor".  Helmerson skriver om debattinlägg av Gabriel Sahlgren, affilierad till IFN, och Erik Lakomaa, HHS, som deltog i seminariet: "De två var överens: Succé eller flopp – vem vet? Forskningen är knapphändig och svaren besvärande få."


2013-11-18 Expressen

Bostadsmarknaden har blivit pervers

I en ledare skriver Gunnar Wetterberg att "både Boverket och Assar Lindbeck [IFN] har på sistone dömt ut hyresregleringen. Men det har etablerats en pervers jämvikt, som riskerar att förlänga det drygt 70-åriga eländet". Han siar: "Om hyresmarknaden avregleras skulle det antagligen kvadda dagens prisnivåer för villor och bostadsrätter. Med högre hyror skulle fler lägenheter komma ut på marknaden."

Texten publicerades även i Kvällsposten 2013-11-19.


2013-11-18 Realtid.se

Ett gisslandrama

Om invandring skriver of G. Hedengren en krönika. Han menar att frågan är "tvivelsutan den mest infekterade frågan i svensk politik". Han fortsätter: "Jag blev ytterst förvånad när nationalekonomen Assar Lindbeck [IFN] nyligen fick tala fritt på ett seminarium ordnat av centerns ledning ...  Enligt statistiken går 60 procent av socialbidragen i dag till i utlandet födda personer. Hans slutsats var; Sverige måste föra en mycket restriktiv invandringspolitik för att skydda löner och välfärdssystem".


2013-11-17 National Review Online

Guest Post by Tino Sanandaji: On Swedish Billionaires

Matthew Yglesias skriver i Slate (som ägs av The Washington Post Company) att det "per capita stora antalet svenska miljardärer visar att en generös välfärdsstat inte utesluter entreprenörskap". Tino Sanandaji, IFN, är skeptisk till resonemanget: "Ett problem är att inte alla miljardärer Forbes lista är företagare. Här finns även individer som ärvt sin förmögenhet". Räknar man bort ärvd förmögenhet och miljardärer som skapat sin förmögenhet i andra länder, skriver Sanandaji, så har USA dubbelt så många miljardären/entreprenörer jämfört med Sverige.


2013-11-15 Affärsvärlden

Politik: ingen storkoalition ska markera mot – Jämtin

Affärsvärlden publicerar en artikel från nyhetsbyrån Direkt. Ämnet är de politiska partiernas ställning inför valet 2014. Carin Jämtin (S) intervjuas. En fråga gäller en stor koalition mellan S och M, som Assar Lindbeck, IFN, nyligen föreslagit. Carin Jämtin säger: "De ideologiska skillnaderna mellan oss och M är jättestora. Därför tror jag att det är uteslutet, nej jag kan inte se en sån situation".


2013-11-15 Dagens Samhälle

Ny tunnelbana klarar inte Stockholmstrafiken

I ett debattinlägg i Dagens Samhälle skriver Anders Gullberg, KTH,  att "arbetet med nästa generations transportlösningar måste starta. En smartare utformad trängselskatt är den viktigaste pusselbiten som kan göra Stockholmsregionen till en internationell förebild." Gullberg menar att "de riktigt stora framstegen kommer när trängselskatten blir smartare så att den blir en avgift på trängsel. Det är en gammal god idé som bland andra Assar Lindbeck [IFN] framförde redan i mitten på 1960-talet."


2013-11-14 Dagens Samhälle

Privatisering polariserar politiker mer än väljare

"Väljare till höger är mindre positiva till privatisering än sina politiker, väljare till vänster mindre negativa än sina politiker." Det beskriver Dagens Samhälle om den forskningsrapporten "Välfärstjänster i privatregi" som nyligen publicerats av SNS. Redaktör för rapporten är Henrik Jordahl, IFN, och den ingår i ett för IFN och SNS gemensamt projekt. Artikeln avslutas med påpekandet att "slutsatserna formulerades före den senaste tidens intensiva debatt om riskkapitalister i välfärdssektorn".


2013-11-14 Kristianstadsbladet m.fl.

Bombad bostadsmarknad

"Boverket konstaterar att hyresregleringar leder till bostadsbrist. Den slutsatsen borde politikerna ta till sig" skriver Kristianstadsbladet i en ledare. Tidningen tillskriver Assar Lindbeck, IFN, ett citat: Näst bombningar är hyresregleringar det säkraste sättet att förstöra en stad. Det lär nationalekonomen Assar Lindbeck ha sagt. Det må vara en drastisk formulering men den innehåller ett viss mått av sanning." Kommentaren publiceras även i Ystads Allehanda och Trelleborgs Allehanda.


2013-11-14 Svenska Dagbladet

Assar Lindbeck har haft rätt i 50 år

I en ledarkommentar om bostadspolitik skriver Ivar Arpi: "Den officiella politiska synen på bostadsbristen har sedan länge varit att den borde och kunde byggas bort.” Det skrevs Assar Lindbeck [IFN] redan 1963 i en utredning om bostadsbrist. Men det kunde lika gärna vara skrivet i dag. Trägen vinner inte alltid, även om Lindbecks linje får allt mer gehör."


2013-11-12 Smålandsposten

En vänster för de rika

Arbetarrörelsens tankesmedja Katalys har skissat på en ny skattereform, skriver Smålandsposten i en ledare. Tidningen är förvånad över den fördelningspolitiska profilen: "Även om ett generöst grundavdrag på 144 000 kronor per år införs så kan normalinkomsttagare se fram emot en höjd skatt på fyra till fem procentenheter, enligt en kontrollräkning av nationalekonomen Tino Sanandaji [IFN]. Har man däremot en månadsinkomst på 100 000 kronor så får man betala fem procentenheter lägre skatt."


2013-11-11 Östgöta Correspondenten

Tillsammans för Sveriges bästa

Ett samarbete över blockgränsen kan vara vad Sverige behöver 2014. Men inte det som Löfven har tänkt sig, skriver Östgöta Correspondenten i en ledare. Tidningen hänvisar till en intervju med Assar Lindbeck, IFN, i Dagens Samhälle, där han föreslor samarbete mellan S och M för att bland annat lösa bostadsknuten. "S och M står politiskt närmare varandra än någonsin, även om ingendera sidan vill erkänna det. I stället för att göra livsluft av gammalt groll borde S och M ingå tillfälligt samförstånd. Det vore bra för Sverige" skriver  Östgöta Correspondenten.


2013-11-10 Svenska Dagbladet

Svensk arbetsmarknad njugg mot gravida

Om att som gravid söka jobb i Sverige, USA och Frankrike skriver Johanna Möllerström, som är affilierad till IFN, på SvD:s ledarsida. Hon konstaterar att hon blir kvar i USA och att det som bidrog till beslutet var delvis "den svenska föräldraförsäkringen och Sveriges avsaknad av barnomsorg för små barn" I dag förvärvsarbetar Johanna Möllerström och dottern som är sju månader är på en förskolan som är anpassad för barn i hennes ålder: "den här lösningen perfekt [för oss], och den hade varit svår att få till i Sverige".


2013-11-08 Smålandsposten

Bra på pappret eller i verkligheten?

Smålandsposten skriver i en ledare om integrationspolitik: "för att lyckas är det viktigt att fråga sig vilken typ av integration som ska främjas, och hur väl politiken stämmer överens med den ideologiska kompassen". Tidningen ifrågasätter nystartszoner och hänvisar till forskning av Andreas Bergh, IFN. Andreas Bergh "efterlyser bredare åtgärder, om satsningarna begränsas till vissa geografiska områden finns en risk för att de inte blir särskilt träffsäkra".


2013-11-08 HelaGotland.se, m.fl.

I allmänhetens intresse?

I en krönika på ledarsidan skriver Andreas Bergh, IFN, om minienkäter/frågor till allmänheten i olika media: "poängen med dessa mini-enkäter är uppenbarligen inte att låta experter fördjupa analysen". Bergh anser att "även om syftet med mini-enkäter kanske är vällovligt, kan alltså följden i värsta fall bli en snedvriden bild av vilka åsikter som är dominerande. Det är ingen betjänt av". Krönikan publiceras även i Norra Västerbotten.


2013-11-06 Ekonomisk Debatt

Nya spelregler för den tredje uppgiften

Therese Nilsson, affilierad till IFN, skriver i Ekonomisk Debatt om tredje uppgiften: "För att minimera avståndet mellan forskare, beslutsfattare och övriga delar av det omkringliggande samhället är det viktigt att akademiskt verksamma ekonomer är aktiva i samhällsdebatten." Hon fortsätter: "Science slam och 45 sekunder digital julkalender i all ära, men för att forskningen ska kunna utgöra ett underlag för politiskt beslutsfattande och bidra till ett bättre samhälle krävs också en djupare diskussion tillgänglig för alla intresserade." Therese Nilsson menar att Ekonomisk Debatt är exempel på det senare.


2013-11-05 Dagens Nyheter

Inte självklart att elevpeng är bra för sfi och komvux

I ett debattinlägg skriver tre komvuxlärare om ett förslag att "privatisering av sfi-utbildningen kan påverka skolan negativt, och förslaget att slå ihop sfi med komvux kan också ifrågasättas". Skribenterna hänvisar till forskning av Jonas Vlachos som är affilierad till IFN: "Om Christer Hallerby hade studerat nationalekonomen Jonas Vlachos forskning om det fria skolvalet hade han möjligtvis insett att det inte är helt okomplicerat att låta elever välja utförare själv."


2013-11-05 Axess

Ekonomins humanistiska kärna

I en kommentar till ett IFN-seminarium med Nobelpristagaren Edmund Phelps (om hans bok Mass Flourishing) skriver PJ Anders Linder att han fylldes av lika delar entusiasm och skepsis. Linder menar att Phelps har helt rätt när han talart om skapandets värde och fantasins betydelse. "Samtidigt är hans konflikt modernt-tarditionellt orimligt endimensionell."


2013-11-05 Gotlands Allehanda

Nya röster i migrationsdebatten

Ledarskribenten Marika Formgren skriver i bland annat Gotlands Allehanda, HelaGotland och Norrbottens-Kuriren om debatten om invandring. Hon nämner både Assar Lindbeck, IFN, och Tino Sanandaji, IFN, och hoppas på en mer nyanserad debatt: "Om nyanserna når fram till den politiska arenan kanske vi kan få ett politiskt klimat där olika riksdagspartier i migrationsfrågan placerar sig någonstans emellan SD:s restriktiva linje och MP:s och C:s fria invandring. Det skulle sannolikt uppskattas av väljare som både vill ha en humanitär migrationspolitik och värna om välfärdsstaten.


2013-11-04 Sveriges Radio

Att människor får panik är en myt

Vetenskapsradion Forum sände ett program om att det vid stora bränder med många dödsoffer ofta sprids en bild av att människor drabbats av panik, vilket inte stämmer enligt Vetenskapsradion. "Oftast reagerar vi i stället alldeles för sent vid allvarliga krissituationer". En av de forskare som intervjuas är Mikael Elinder, som är affilierad till IFN. Han har gått igenom 18 av de mest uppmärksammade fartygsolyckorna mellan 1852 och 2011, och kunnat konstatera att "överlevnadsgraden bland kvinnor och barn var avsevärt lägre än bland män".


2013-11-01 Axess

Tilliten vilar på moraliska förbud

Thomas Gür har för magasinet Axess intervjuat professor David Rose, som i slutet av september gästade IFN. Av artikeln framgår att "vårt välstånd vilar på arbetsdelning och utbyte, som i sin tur vilar på att det finns tillit även mellan människor som inte känner varandra". Utgångspunkten för intervjun är den bok som Rose skrivit: The Moral Foundation of Economic Behavior.


2013-10-30 Blogg -- Carl Johan Ljungberg

Svensk invandringsdebatt inmålad i ett hörn

Carl-Johan Ljungberg skriver om Paul Colliers bok om invandring - Exodus: How migration is changing our world. Han nämner flera IFN-forskare som deltar i debatten.  "I en intervju i tidskriften Neo nyligen hävdade ekonomiprofessorn Assar Lindbeck [IFN] att Sverige inte på sikt klarar av en invandring i så stor skala. Vi har helt enkelt inte pengar nog att betala för de många integrationsåtgärder som krävs och vars framgång samtidigt är oviss. Erfarna ekonomer som Tino Sanandaji [IFN] och Jan Tullberg har seriöst sökt belysa vad invandringen kostar."


2013-10-31 Borås Tidning

Trött vänster vilse om välfärden

Jonas Sjöstedt (V) och Gunvor Ericson (MP) har uttalat sig med anledning av en  kanadensisk forskares undersökning som enligt Aftonbladet visar att svenska folket lider av "välfärdströtthet". BT berättar att forskaren Andreas Bergh, IFN, "såg Aftonbladets siffror, anade oråd och mejlade såväl den kanadensiska rapportens huvudman som reportern. Forskaren svarade att uppgifterna i tidningen var fel och att han redan påpekat detta. Det visar sig också att stödet för den svenska välfärden tvärtom har ökat under alliansregeringens tid vid makten".


2013-10-31 Göteborgs-Posten

Valfrihet har gett bättre resultat i skolan

I ett debattinlägg menar ekonomerna Anders Morin och Mikael Witterblad, Svenskt Näringsliv, att det finns ett behov av att nyansera skoldebatten. "Medierapporteringen tecknar en ensidigt negativ bild. Sannolikt finns det mycket som går att förbättra. Samtidigt tyder den forskning som studerat friskolereformen på positiva effekter på elevernas resultat" skriver Morin och Witterblad och hänvisar bland annat till forskning av Jonas Vlachos som är affilierad till IFN.


2013-10-28 Respons

Kapitalismen får skulden för Greklands problem

Andreas Bergh, IFN, recenserar Kajsa Ekis Ekman bok "Skulden – Eurokrisen sedd från Aten" i Respons nummer 5–2013. Det är ord och inga visor från Berghs sida: "Bokens stora problem är avsaknaden av resonemang som analyserar och förklarar hur Grekland hamnade i dagens problematiska situation. Mitt intryck är att denna avsaknad beror på lika delar oförmåga och ovilja. Frågan är så pass svår att författaren inte rimligen kan lastas för oförmågan. Oviljan skaver desto mer."


2013-10-28 Göteborgs-Posten

Inga skäl släppa hyrorna helt fria

I en ledare skriver GP att fri hyressättning ständigt aktualiseras som det huvudsakliga medlet för att råda bot på bostadsbristen. GP nämner bland andra Assar Lindbeck, IFN, som en av förespråkarna för denna linje: "Hyressättningen i Sverige är inte fri, men den är inte heller reglerad. Det finns en förhandlingsordning som utgår från bruksvärdet med stora hänsyn till läge och standard. Detta samt de kollektiva hyresförhandlingarna är en bra ordning som ger hyresgästerna ett nödvändigt konsumentskydd."


2013-10-28 Dagens Industri

Riv muren till arbete!

Den stora valfrågan kommer att bli jobben. "Därför är det anmärkningsvärt att de centrala frågorna om lönebildning och arbetsrätt nästan helt är avförda från den allmänna politiska debatten," skriver Annie Lööf och Martin Ådal (C) i ett debattinlägg i Dagens Industri. De fortsätter: "För 30 år sedan formulerade Assar Lindbeck, [IFN] teorin om insiders och outsiders. Teorin kan beskrivas som att de med makt över lönebildning och arbetsmarknadsregler, ibland omedvetet, trissar upp kraven så att outsiders, de arbetslösa, inte kan komma in."


2013-10-24 Axess tv

Ekonomiklubben

Andreas Bergh, IFN, är en av fyra ekonomer som bland annat diskuterar den ekonomiska krisen i Ekonomiska klubbens första program för hösten. Medverkar gör även Cecilia Hermansson,  Lars E O Svensson och Robert Bergqvist. Klubbens ordförande är Martin Ådahl.


2013-10-24 Uppsala Nya Tidning

Därför vill vi ha ännu en pappamånad

I ett debattinlägg i UNT skriver fyra folkpartistiska politiker att de vill införa en tredje pappamånad. De skriver att amerikanska forskare visat att svenska kvinnors utdragna föräldraledighet gör att arbetsgivare ser kvinnliga anställda som en risktagning för företaget. Skribenterna hänvisar även till två IFN-forskares arbete: "2009 visade Henrekson och Stenkula att kvinnors utdragna föräldraledighet hindrar dem från att nå chefspositioner."


2013-10-24 Dagens Samhälle

"Bra för Sverige med S och M i regeringen"

I en stort uppslagen intervju svarar med Assar Lindbeck, IFN, på en rad aktuella frågor. Dagens Samhälle skriver: I dag ser Assar Linbeck behov av ett bredare blockpolitiskt samarbete för att komma till rätta med, och hitta mer långsiktiga lösningar på, problem inom bland annat skolan, bostadspolitiken och invandringen. "En stor regeringskoalition mellan Socialdemokraterna och Moderaterna skulle kunna lösa upp svåra knutaroch vara bra för Sverige. Det har gått i Tyskland, Österrike och Finland."


2013-10-24 Dagens Arena

När Peje Emilsson överger riskkapitalisterna

I en krönika i Dagens Arena skriver Kent Werne, författare och frilansjournalist, om skolor som drivs i ideellt- eller eller vinstsyfte. I sammanhanget hänvisar han till forskning av Jonas Vlachos som är affilierad till IFN. "De ideella alternativen är marginaliserade. 2011 räknade forskaren Jonas Vlachos ut att 80 procent av friskoleeleverna på gymnasienivå, och mer än hälften av friskoleeleverna i grundskolan, går i skolor ägda av aktiebolag – där vinstsyftet är överordnat."


2013-10-24 Sundsvalls Tidning

Hur skapar vi fler jobb inom tjänstesektorn?

I en ledare tar ST Andreas Berghs, IFN, krönika i Svenska Dagbladet (13/10) som utgångpunkt. Tidningen skriver: Det finns massor med arbetsuppgifter inom främst den privata servicesektorn som skulle behöva utföras, men det lönar sig inte för företagen att ta in mer personal ... Särskilt illa är det på kvällar och helger då det är extra dyrt att ha många som arbetar." Skribenten menar att "en tänkbar lösning skulle kunna vara att generellt sänka kostnaderna för att anställa, till exempel genom sänkta arbetsgivaravgifter".


2013-10-22 The Telegraph

The teachers unions’ guild system must be abolished, not strengthened, Mr Clegg

I ett debattinlägg i The telegraph skriver Gabriel H Sahlgren som är affilierad till IFN, att de inte finns bevis för att obehöriga lärare är sämre än behöriga. Han menar att eftersom vi inte har kunskap om vad som i grunden gör pedagoger effektiva, bör regeringen avstå från att reglera på området. Sahlgren menar att friskolor men även offentligt finansierade skolor fritt bör få anställa lärare utan statlig lärarlegitimation.Något som bland andra biträdande premiärminister Nick Clegg motsätter sig.


2013-10-16 Entreprenör

Myter och fakta i välfärden – Därför är vinstdebatten så het

 "Påståendena om välfärdsföretagen är många och med mindre ett år kvar till riksdagsvalet rasar debatten kring vinst i välfärden. Entreprenör reder ut vad som är fakta och myt i debatten" skriver tidskriften Entreprenör och intervjuar bland andra Henrik Jordahl, IFN. Han förklarar att på 1970 talet hade det offentliga tagit över helt: "Vi svenskar ser oss gärna som ett ”lagomfolk”, men det var ovanligt med en så dominerande offentlig sektor som Sverige hade på den tiden."


2013-10-15 helahelsingland.se

Hög tid för Sverige att lära sig hemläxan

Antingen är du för eller emot. Ja, läxor alltså. Den svenska läxdebatten präglas av ett svart-vitt tänkande, skriver helahelsingland.se i en ledare. Skribenten funderar: "Kanske är det så, som den svenska utbildningsforskaren Jonas Vlachos [affilierad till IFN] bland annat spekulerat i, att de negativa effekterna av läxor kan förklara varför det finns ett starkt läxmotstånd här."


2013-10-14 Fokus

Dags att låta galten dö

I en krönika skriver Klas Eklund om bostadsmarknaden och hyresregleringar: "Hyresregleringen är svensk politiks ­galten ­Särimner. Den slaktas av ­ekonomerna varenda dag, men återupplivas av politikerna nästa morgon." Eklund refererar till Assar Lindbeck, IFN: "För övrigt har det gått precis 50 år sedan Assar Lindbeck 1963 publicerade sin första debattbok om hyresregleringens baksidor. Ett dystert jubileum ..."


2013-10-14 Uppsala Nya Tidning

Skolvalet ingel mirakelmedicin

Möjligheten att fritt välja skola har inte gett bättre resultat för svenska elever. Det skriver UNT i samband med att en  IFAU-rapport rapporteras. En av författarna är Karin Edmark, IFN, intervjuas och säger bland annat att skolvalet "kan ha gett bättre resultat för vissa grupper, medan andra påverkats negativt".


2013-10-14 Svenska Dagbladet

Tala klarspråk om arbetslösheten

I en krönika på SVD:s ledarsida förklarar Andreas Bergh, IFN, varför jobben inte skapas. "Ett svar är att vi alla – i form av stat, kommun, fack och arbetsgivare – har bestämt att vissa jobb som efterfrågas inte ska få skapas." Bergh  skriver att exempelvis arbetskraft på helger och kvällar är dyrare och att det gör att många verksamheter har stängt trots att efterfrågan är hög.


2013-10-14 Sydsvenskan

Ideella krafter ger gratis läxhjälp

På bibliotek och i klassrum kämpar ideella krafter för att ge gratis läxhjälp åt alla, utan kostnad, berättar Sydsvenskan. I sammanhanget redovisas fakta, från bl.a. Jonach Vlachos, som är affilierad till IFN: "3-4 gånger mer än en vanlig undervisningstimme kostar en rutfinansierad läxtimme."


2013-10-11 helagotland.se, m.fl.

Vad är välfärdens kärna?

När valet närmar sig anstränger sig alla partier för att beskriva sin politik så att den tilltalar så många som möjligt, skriver Andreas Bergh, IFN, i en krönika som publiceras i flera tidningar. Med vad är välfärdens kärna och vad säger det oss att denna tillförts 30 miljarder sedan 2006, undrar han. "Svaret är att det inte säger särskilt mycket. Alliansens företrädare vill utan tvekan göra en pedagogisk poäng: I en växande ekonomi kan skatten sänkas samtidigt som den offentliga sektorn får mer pengar. Det är sant, men det är inte helt ärligt att framställa dessa ökningar som satsningar."


2013-10-11 Vestmanlands Läns Tidning

Entydigt fall i tvetydig lista

I en ledare kommenterar VLT Lärarförbundets ranking av skolor. "Rankingen utgår i mycket från ett fackligt perspektiv. Lärarnas villkor och elevernas resultat påverkar resultaten, men lärartäthet och andel pedagogiskt utbildade lärare har dubbel vikt. Men samvariationen mellan resultat och dessa kriterier är inte kristallklar." Tidningen hänvisar till Jonas Vlachos, affilierad till IFN, som menar "att det är svårt att finna belägg för att behörighet påverkar elevernas skolresultat".


2013-10-10 Svenskt Näringsliv

Elevers sjunkande resultat kan inte skyllas på fritt skolval

"Skolvalsreformerna från början av 1990-talet har inte haft några stora effekter på elevernas resultat visar en ny IFAU-rapport" skriver Svenskt Näringsliv med anledning av en ny IFAU-rapport. En av rapportförfattarna är Karin Edmark, IFN: "Vi hittar en del effekter av den ökade valfriheten, de är oftast positiva men i regel mycket små, ganska osäkra och nästan bara begränsade till städer."


2013-10-10 EFN tv och SvD Näringsliv

Edmund Phelps spår dyster framtid

I Studio 12 Morgon intervjuas Edmund Phelps i samband med ett seminarium arrangerat av IFN 2013-10-09. Phelps menar att stora delar av Västs ekonomi "består av stora etablerade företag som gör innovationer för syns skull men som egentligen inte gör mycket." Phelps anser att staten i allt större utsträckning sätts framför individen, vilket är till förfång för de innovativa krafterna som driver samhälls utvecklingen framåt.


2013-10-10 Svenska Dagbladet

Äventyr och företagande hör ihop

I en ledare skriver Maria Ludvigsson om Nobelpristagaren Edmund Phelps föredrag och besök hos IFN. "Historien visar otaliga exempel på hur en svällande politisk sfär effektivt kan ta kål på drömmar, inte minst entreprenörens." Ludvigsson anser att idéer och värderingar spelar roll. "Vår uppfattning om vad det goda livet är påverkar hur politiken formuleras och vilket utrymme och roll företagande får. Phelps avslutade med att efterlysa fler äventyrsromaner i skolorna. Och varför inte? Det kan betyda väl så mycket, om inte mer, som entreprenörskap på schemat."


2013-10-09 Ekonomiekot

Nobelpristagare Phelps om budgetkrisen

I samband med att nobelpristagaren Edmund Phelps  besökte Sverige och IFN, bland annat för att prata om sin nya bok, intervjuade Ekonomiekot ocm den amerikanska budgetkrisen. " Det går att fortsätta en månad till i nuvarande dödläge. Men efter det kommer det att bli ett problem" färklarade Edmund Phelps.


2013-10-08 Lärarnas tidning

Fritt skolval gav små effekter på elevernas resultat

"Det finns inget stöd för att 90-talets skolvalsreform ligger bakom svenska elevers sjunkande resultat" det skriver Lärarnas tidning (och Lärarnas Nyheter) då de hänvisar Karin Edmarks, IFN, forskning om skolvalsreformens effekter. Hon har undersökt hur möjligheten att välja mellan olika skolor, både kommunala och fristående, påverkat elevernas betyg.


2013-10-07 Dagens Nyheter

All forskning om skolbibliotek är inte bra forskning

"De studier som finner ett positivt samband mellan skolbibliotek och högre studieprestationer är inte tillräckligt pålitliga för att basera politik på", skriver Gabriel H Sahlgren, affilierad till IFN, i en replik på DN Debatt. Ett tidigare inlägg av honom publicerades 2013-10-01. "På grund av osäkerheten i forskningen rekommenderar jag i stället småskaliga experiment" skriver Sahlgren som vill se bättre forskning på området innan några beslut fattas.


2013-10-07 Svenska Dagbladet

Sverige långt efter i jakten på Nobelpris

Inför att årets Nobelpris börjar tillkännages denna vecka skriver SvD om att nio av de tio ledande universiteten där forskare vinner Nobelpris ligger i USA. "Svenskar som forskat på andra sidan Atlanten förklarar dominansen med en vinnande mentalitet. Men svenska rektorer menar att vi är på väg att komma ikapp." En av de som intervjuas är Jannis Angelis, IFN.


2013-10-06 Svenska Dagbladet

Politiskt krig i USA för 12,5 miljoner dollar i timmen

Johanna Möllerström, som är affilierad till IFN, skriver i en op-ed om politiska striden om den amerikanska budgeten. "I och med att Obama återvaldes känns det som att amerikanerna har bekräftat ... att de faktiskt vill ha en sjukförsäkringsreform. Men det struntar Tea Party-partisterna i och väljer istället att utnyttja detaljer i budgetlagen för att, till en kostnad av 12,5 miljoner dollar i timmen, fortsätta ställningskriget."


2013-10-04 Svenska Dagbladet

Skolvalet försämrar inte likvärdigheten

Gabriel H Sahlgren, IFN och Centre for Market Reform of Education vid Institute of Economic Affairs i London, skriver på Brännpunkt SvD om opinionsundersökning som visar att det svenska folket ser ökade skillnader mellan skolor som ett problem. "Säkerligen stödjer ingen skillnader mellan elever eller sjunkande resultat heller. Men det är irrelevant för huruvida skolvalet är boven i dramat. Och här haltar debattörernas argumentation rejält."


2013-10-04 Svenska Dagbladet

Förbjud inte läxor, gör dem bättre

I en ledarekommentar skriver Sanna Rayman, Svenska Dagbladet, att det i politiken inte finns mycket stöd för idén om slopade läxor. Hon hänvisar till Jonas Vlachos, som är affilierad till IFN, som i en artikel skrivit om Sverige "som enda land 'med en statistiskt signifikant negativ inverkan av läxor på elevernas studieresultat'".


2013-10-03 TT/Uppsala Nya Tidning, m fl tidningar

Krav på snabbare reformer

TT har intervjuat en rad personer med anledning av den debattartikel av Martin Ljunge, IFN, som publicerades av SvD 2013-10-02. Det handlar om att Sverige tappar i konkurrenskraft. "Samtidigt växer sjukkostnaderna snabbare än BNP." En rad tidningar publicerar artikeln där Martin Ljunge citeras: "Sjukförsäkringen borde också brytas loss ur statsbudgeten på samma sätt som pensionerna." Han menar att höga kostnader för sjukförsäkringen innebär dels en risk för att mindre pengar kan läggas på skola, vård och omsorg, och dels en risk för "dramatiska försämringar i sjukförsäkringens generositet".

 


2013-10-03 TT/Dagens Nyheter, m fl

Forskare: Bryt ut sjukförsäkringen

TT Ekonomi refererar till, och ett 40-tal tidningar publicerar, ett inlägg av Martin Ljunge, IFN, på SvD Brännpunkt. "Sjukförsäkringen borde brytas loss ur statsbudgeten på samma sätt som pensionerna". "Höga kostnader för sjukförsäkringen innebär dels en risk för att mindre pengar kan läggas på skola, vård och omsorg, och dels en risk för 'dramatiska försämringar i sjukförsäkringens generositet'. Genom att bryta loss sjukförsäkringen från statsbudgeten kan man göra den till ett slutet system, vars intäkter kommer från sjukförsäkringsavgiften i arbetsgivaravgiften och egenavgifterna".


2013-10-03 Svenska Dagbladet

Bryt loss sjukförsäkring

Martin Ljunge, IFN, skriver på Brännpunkt att yngre generationer använder sjukförsäkring oftare än äldre. Detta visar hans forskning av hur flera generationer är sjukskrivna. "För att värna vård, skola och omsorg bör sjukförsäkringen rystas ut ur statsbudgeten på samma sätt som pensionerna" menar Martin Ljunge. Han anser vidare att  det behövs en "en sund sjukförsäkringskultur". En sådan innebär att det exempelvis inte är ok att använda sjukförsäkringen "vid tandläkarbesök, bakfylla, flytt, missnöje med chefen, eller som protestaktion".


2013-10-02 Dagens Nyheter

Expert: Kommunskandal hot mot demokratin

Misstron från svenska folket är stor när det gäller kommunpolitiker, visar forskning. Politikernas vidlyftiga resor och dyra representationsnotor riskerar att slå mot demokratin, skriver Dagens Nyheter och intervjuar Richard Öhrvall, IFN. "I många fall granskas den politiska majoriteten av sina partivänner och är tandlös. Revisorerna har inte de mandat man skulle önska" säger Öhrvall och hänvisar till en ESO-rapport om korruption. DN skriver: Rapporten från IFN lyfter fram att transparensen hos kommunerna måste öka för att motverka utvecklingen, och att revisionen måste bli fristående.


2013-10-01 Dagens Nyheter

Stryk kravet på skolbibliotek helt

I ett debattinlägg i Dagens Nyheter skriver Gabriel H Sahlgren, affilierad till IFN, att det riskerar att bli en dyr och meningslös historia ifall alla skolor i Sverige måste ha ett skolbibliotek. Han menar att detta är "ytterligare ett exempel på politikers vilja att öka detaljregleringen av skolresurser, trots att forskningen är väldigt spretig när det gäller vad som producerar högre kvalitet."


2013-10-01 EFN tv

Så agerar du moraliskt

Hur agerar ett företag moraliskt? är en av de frågor som EFN tv ställer till David Rose i en intervju i kanalens Veckomagasin. Rose var i Stockholm på inbjudan av IFN och deltog bland annat i ett välbesökt seminarium på temat "Moral -- den bortglömda nyckeln till välstånd". I tv-intervjun förklarar Rose bland annat förhållandet mellan moral och tillväxt.


2013-10-01 Metro

Experter sågar SD:s utspel om invandringens kostnader

På nätet och dagen efter i papperupplagan av Metro har tidningen intervjuat Andreas Bergh, IFN, om Sverige Demokraternas skuggbudget. Partiet föreslår att pengar sparas genom att invandringen begränsas. Andreas Bergh säger bland annat: "För att kunna säga något om detta måste man göra antaganden om sysselsättningsutvecklingen för de som kommer till Sverige. I dag är den ganska dålig, och om det blir sämre så blir det en stor kostnad. Men om vi blir bättre på integrationen på arbetsmarknaden så kan invandringen bli en vinst."


2013-09-30 Barometern

Den innovationslösa fondkapitalismen

En ledare i Barometern inleds med konstaterandet att varje tid har sitt modeord som den sätter sitt hopp till. Tidningen hänvisar till Magnus Henrekson, IFN, som påpekade detta när han talade på SNS i Kalmar. Ordet i dag är innovationer. "Alla aktörer med självaktning har således nu en innovationsstrategi" skriver tidningen och fortsätter: "Problemet, som Henreksson också påpekade vid sitt föredrag på SNS Kalmar i fredags, är att den praktiska politiken är en helt annan femma."


2013-09-27 Dagens Samhälle

Facket behöver nyansera retoriken om riskkapitalet

Private equity är en allt viktigare faktor i denna successiva omstrukturering, skriver Marcus Uvell, vd Timbro, i en debattartikel. "De typiska private equity-affärerna identifierar bolag med outnyttjad potential och ger dessa chansen att utvecklas och växa." Uvell hänvisar till Joacim Tåg, IFN, som visat att "dessa affärer också i regel [leder] till minskad risk för arbetslöshet och till högre löner".


2013-09-26 Ekonomiekot

Moral bra i näringslivet

David Rose, ekonomiprofessor vid Missouri-universitetet i USA har besökt Sverige och talat på ett seminarium arrangerat av IFN. Ekonomiekot intervjuade: "Moral och tillit är en av hörnpelarna för att lyckas i näringslivet. Ju större grupp och företag desto lättare att komma undan med dålig moral och opportunism."


2013-09-23 Svenska Dagbladet

Svårmutad duva som inte pratar i onödan

SvD Näringsliv porträtterar Martin Flodén, Riksbanken. Tidningen citerar Daniel Waldenström, affilierad till IFN, som skrivit om Martin Flodén: "Martin är väldigt noggrann och seriös. Dessutom tänker han själv och följer inte nödvändigtvis vad andra säger. Det är en väldig tillgång för en medlem i Riksbankens direktion."


2013-09-20 Fokus

Borgs budget låser Löfven

Tidningen Fokus skriver om den ekonomiska politiken inför valet 2014. I detta sammanhang refereras till forskningsresultat om hur maxtaxa påverkade valet 1998. En av författarna till denna studie är Henrik Jordahl, IFN. Det visade sig "att 13,5 procent av småbarnföräldrarna bytte parti på grund av maxtaxan" skriver Fokus.


2013-09-20 Ekonomistas

Betyg utan förankring

Jonas Vlachos, affilierad till IFN, skriver om betyg på Ekonomistas: "Det är uppenbart att betygens koppling till den faktiska kunskapsutvecklingen i den svenska skolan är svag: betygen stiger medan kunskapsnivån enligt internationella jämförelser faller." En studie visar att fristående skolor förefaller  vara generösare vid provrättningen än kommunala. Hur är det då med skolor som drivs som aktiebolag och icke-vinstdrivande? "... tyder resultaten på att de icke-vinstdrivande friskolorna är ännu generösare i provrättningen än aktiebolagen ..."


2013-09-19 SVT Debatt

När bidrag blir självklara ökar sjukskrivningarna

Bakom försäkringskassans ökade budget för sjukpenning finns en tydlig trend: Trots den stadigt förbättrade folkhälsan efterfrågar yngre generationer mer bidrag, det skriver Martin Ljunge, IFN, i ett debattlinlägg på SVT debatt. Han menar att välfärdsstaten står inför ett vägskäl. "Vi måste bestämma oss för om ännu mer skattemedel ska tillföras – eller om socialförsäkringarna ska göras mindre attraktiva."


2013-09-12 Ystads Allehanda, m fl

Det obegränsade reformutrymmet

Andreas Bergh, IFN, skriver i en krönika att "ett av de konstigaste ord som letat sig in i det politiska språket på senare tid är ordet reformutrymme". Han påpekar att reformer inte är lyx vi kan unna oss endast om det finns ett överskott. Dessutom så kallas numera alla utgiftshöjningar för reformer.

Krönikan publiceras även i Dalarnas Tidningar, Sundsvalls TIdning, Norra Västerbotten, Trelleborgs Allehanda, HelaGotland och Kristianstadsbladet.


2013-09-11 Kristianstadsbladet

Tacka folket och tacka Carl Bildt

Den 14 september är det 10 år sedan folkomröstningen om euron. I en gästkrönika räknar Anne-Marie Pålsson upp folk som var för och folk som var emot . Assar Lindbeck, IFN, tillhörde den förra kategorien. Hon avslutar: "glöm inte vår utrikesminister – Carl Bildt. Ty det var faktiskt denne utpräglade EU-vän som lade grunden för det svenska nejet. Under sina sista år som partiledare för M chockade han det politiska systemet genom att kräva att frågan om ett svenskt medlemskap i EMU skulle avgöras i en folkomröstning."


2013-09-09 Barometern

Den goda viljan och lögnen

I en ledare skriver Barometern om läxrut. Skribenten är upprörd över sakfel i en nyhetsartikel om läxrut (SvD 27/8). Artikeln har spritts vidare till bl a TT. I denna finns den felaktiga uppgiften att Skolverket ska ha konstaterat betygsskillnader mellan elever som fått/inte fått köpt läxhjälp. "Tyvärr är läxrutsfadäsen inte ett olyckligt undantag. Nationalekonomen Tino Sanandaji har nyligen visat hur svenska nyhetsmedier i två olika fall gett en alltför skönmålad bild av migrationens kostnader".


2013-09-09 Svenska Dagbladet

Så gjorde välfärden oss till sjuklingar

Hur kan det komma sig att sjukskrivningarna bara ökar och ökar, trots att vi bevisligen blir friskare och friskare, frågar sig Per Gudmundson i SvD:s huvudledaren. Ämnet och svaret är hämtat från forskning av Martin Ljunge, IFN, som redovisas i senaste numret av Ekonomisk Debatt. SvD drar slutsatsen att "Ljunges tes skulle kunna vara en förklaring på effekterna efter Alliansens reformer under förra mandatperioden. Incitamenten att sjukskriva sig försämrades, varför sjuktalen sjönk under en period. Men kulturen bröts aldrig."


2013-09-07 Svenska Dagbladet

Våga lita på andra

Andreas Bergh, IFN, är ny kolumnist på Svenska Dagbladets ledarsida. I sin första kolumn skriver han om tillit. "Anser du att det går att lita på människor i allmänhet? Då är du i gott sällskap: Två av tre i Sverige svarar ja på frågan – fler än i de flesta länder." Kolumnen avslutas: "Det kan tyckas naivt på gränsen till dumdristigt att lita på andra människor som man inte ens känner. Men det är också modigt och berömvärt. Vad spelar det för roll att människor är pålitliga om ingen vågar ta risken att lita på någon annan?"


2013-09-06 Barometern

Mer rätt än plikt

I en ledarkommentar skriver Barometern om forskning av Martin Ljunge, IFN. Det handlar om sjukskrivning i olika generationer: "Detta objektiva hälso­faktorer till trots, tenderade de yngre att ha en högre sjukbenägenhet" skriver tidningen och citerar Martin Ljunge i Ekonomisk Debatt: ”Det nya samhället kan ha tett sig främmande för tidigare generationer som levt i ett lutheranskt samhälle med en stark tonvikt på att försörja sig själv och inte ligga det allmänna till last".


2013-09-06 Forskning & Framsteg

Dagens unga mer sjukskrivna än gårdagens

Yngre generationer använder sjukförsäkringen oftare än äldre generationer – trots bättre hälsa skriver Forskning & Framsteg i en artikel om forskning presenterad av Martin Ljunge, IFN. Det handlar om en normförskjutning, säger Martin Ljunge till tidningen. "Äldre generationer ser inte dessa förmåner som en självklarhet, och minns kanske att det tidigare var skambelagt att få hjälp av staten."


2013-09-06 Uppsala Nya Tidning

Läxhjälp ett skolexempel på felanvända pengar

I ett debattinlägg om läxhjälp och RUT frågar Agneta Gille (S) vad de borgerliga riksdagsledamöterna från Uppsala län anser om rut-avdrag för läxhjälp? Är detta det mest effektiva sättet att använda skattepengar? Gille hänvisar till forskning av Jonas Vlachos, som är affilierad till IFN: trots att han "har visat att skattesubventionen för en enda läxläsningstimma skulle räcka till fyra lektionstimmar i skolan, så införde regeringen det."


2013-09-05 Svenska Dagbladet

Humaniteten får inte stanna vid PUT

I en ledarkommentar skriver SvD om att syriska flyktingar regelmässigt i fortsättningen ska få permanent uppehållstillstånd (PUT). "Humanitärt är det ett oklanderligt beslut. Samtidigt får Sveriges engagemang för flyktingarna inte stanna vid uppehållstillståndet." SvD påpekar att det är svårt för utlandsfödda att komma in på arbetsmarknaden. "Nationalekonomen Assar Lindbeck [IFN] påpekade i en artikel nyligen att 43 procent av de långtidsarbetslösa i Sverige är utrikesfödda, trots att de bara utgör 15 procent av befolkningen."


2013-09-04 Västerbottens Folkblad

Konkurrenssamhällets effekter

I en ledare kommenterar tidningen en studie som presenterats av Skolinspektionen om betygsättning av nationella prov. "Undersökningen visar att det framför allt är i friskolor som lärarna överskattar elevens kunskaper." Jonas Vlachos, affilierad till IFN, kommenterar att friskolornas elever presterar bättre på de nationella proven än de elever som går i kommunal skola. ”Vad vi då hittar är att en del, eller till och med hela den effekten, beror på att proven helt enkelt rättas mer generöst av friskolorna.”


2013-09-02 SVT Nyheter, TT, m fl

Betygssystemets trovärdighet i fara

Jonas Vlachos, afflierad till IFN, har varit med och skrivit en studie för Skolinspektionen, om skillnader vid rättning av nationella prov. "Friskolor sätter i genomsnitt mer generösa betyg på nationella prov än kommunala skolor" skriver SVT Nyheter och intervjuar Jonas Vlachos. Han menar bland annat att "en lösning skulle kunna vara att man rättar proven externt, att någon aktör som inte har någon koppling till skolan får rätta proven istället". Även TT refererar till Jonas Vlachos och detta uttalande. TT-artikel publiceras i en rad tidningar i mer eller mindre omarbetad form, bland annat Dagens Arena, Arbertarbladet, Smålandsposten och Barometern.


2013-08-31 Ekonomiekot lördag

När ska USA:s ekonomi ta fart?

Ekonomiekot lördag har tagit temperaturen på USA:s ekonomi, inför Barack Obamas planerade besök i Sverige i veckan. Tino Sanandaji, IFN, och Merrick Tabor, statsvetare vid Stockholms universitet intervjuas.


2013-08-30 Washington Post

The Swedish model for economic recovery

I ett debattinlägg skriver C. Fred Bergsten, Peterson Institute, om hur Sverige lyckats med ekonomiska och sociala reformer efter krisen i början av 1990-talet. I sammanhanget nämner han forskning från IFN.


2013-08-30 Nyheter P4 Östergötland

Lokal marknad ett svar på storhandel

Besökarna strömmar till lokala marknader konstaterar P4 Östergötland och har talat med Matilda Orth, IFN som förklarar en tendens inom handeln: "Vi har sett en lång trend med etablering av stormarknader så det här med mer småskalig produktion kan ses som ett svar på eller komplement till den utvecklingen."


2013-08-29 Miljö & Utveckling

Forskare varnar för särskilt klimatansvar

Det kan bli både dyrt och ineffektivt att låta kommunala energibolag ta särskilt klimatansvar, skriver Miljö & Utevckling i en artikel om SNS-rapporten "Energimarknaden, ägandet och klimatet". Författare till rapporten är Thomas Tangerås, IFN, tillsammans med forskarna Jesper Stage och Tommy Lundgren.


2013-08-29 Svenska Dagbladet

Begränsa de offentliga bolagen

Offentligt ägande är värdefullt på marknader med svag konkurrens eller andra marknadsmisslyckanden, men inte annars. En naturlig tanke är att (del-)privatisera konkurrensutsatt verksamhet. Ett exempel är en eventuell delning av Vattenfall, skriver Thomas Tangerås, på Brännpunkt i SvD. Han är en av författarna till en ny SNS-rapport: "Energimarknaden, ägandet och klimatet". Thomas Tangerås menar att i privata bolag kan invånarna själva bestämma ifall de vill vara med på tåget eller ej genom aktieinnehav. Det samma gäller inte för kommunala bolag.


2013-08-28 Dagbladet

När pengarna går till vissa barn

Dagbladet i Sundsvall och Länstidningen Östersund skriver i en ledarkommentar om läxhjälp: "För varje RUT-finansierad läxtimme kostar tre-fyra gånger mer än en lektionstimme per elev enligt ekonomen Jonas Vlachos [affilierad till IFN], om man får tro SvD, och det kan man säkert i detta fall."


2013-08-28 Allehanda.se & Värmlands Folkblad

Sumpade livschanser i skolan när regeringen inte följer lagen

I en ledare (S) skriver Peter Franke i Allehanda.se samt Värmlands Folkblad att "likvärdigheten är en av skolans viktigaste principer". Ledarskribenten hänvisar till forskning av Jonas Vlachos, affilierad till IFN: "Nationalekonomen Jonas Vlachos har räknat ut att skattesubventionen för en enda privatlektion skulle räcka till fyra undervisningstimmar i skolan."


2013-08-27 Svenska Dagbladet

Rut motverkar en skola lika för alla

SvD skriver på nyhetsplats om att "samtidigt som läxbolagen slåss om den snabbväxande läxmarknaden, brottas våra skolpolitiker med ett av skolhistoriens största problem: den minskade likvärdigheten i skolan". Tidningen skriver om forskning av Jonas Vlachos som är affilierad till IFN: "När ... Jonas Vlachos jämförde statens kostnader för läx-subventionen jämfört med vad en lärarledd skollektion kostar, blev slutsatsen att systemet var ineffektivt".


2013-08-22 Dagens Nyheter

"Valfrihet i skolan en förutsättning för likvärdighet"

DN Debatt skriver två företrädare för Friskolornas Riksförbund om betydelsen av föräldrarnas utbildningsbakgrund. De hänvisar till två forskare som är knutna till IFN: Jonas Vlachos och Gabriel Sahlgren. Debattörerna skriver: "Forskaren Jonas Vlachos konstaterar att för betygen i årskurs nio tycks fördelen med att ha en högutbildad mor ha minskat något mellan 1990 och 2008."


2013-08-16 Uppsala Nya Tidning, m fl

Ägare plockar ut miljard ur Attendo

Dagens Industri rapporterar att vårdföretaget Attendo ökar skuldsättningen för att få loss kapital ur bolaget. På detta tema har TT intervjuat Magnus Henrekson, IFN: "Den här miljarden hade kunnat användas för att expandera verksamheten ännu mer. Att ägarna istället vill plocka ut den visar att man blivit försiktigare i sin strategi. Det drabbar den svenska äldreomsorgen i sin helhet".


2013-08-16 Sundsvalls Tidning, m fl

Den osannolika medborgarlönen

Andreas Bergh, IFN, skriver i en krönika i ST om så kallas medborgarlön: "Med tanke på all berättigad kritik som riktats mot dagens försörjningsstöd ... vore det önskvärt om medborgarlönsförespråkarna kunde bli tagna på större allvar i debatten. Men då får de nog byta ut sina argument ..." Andreas Bergh tror dock inte att detta kommer att ske:"Sannolikheten att det ska hända är nog lika stor som sannolikheten att Sverige plötsligt skulle införa medborgarlön: Så gott som noll."


2013-08-16 Göteborgs-Posten

Lugn och likvärdig skola ökar ungas sociala kompetens

I ett debattinlägg av Jenny Sandsten, utbildningspolitisk talesperson för Feministiskt initiativ, hänvisas till ett debattinlägg av Magnus Henrekson och Tino Sanandaji, IFN, i DN 6/7. Artikelförfattaren håller med om att den sociala kompetensen behöver förbättras men drar dock andra slutsatser. Hon föreslår bland annat att detta kan ske genom att "skolan förstatligas för att öka likvärdigheten mellan skolor och elevers förutsättningar".


2013-08-15 Ekonomistas

Slarviga slag mot Slagen Dam

I ett inlägg i Ekonomistas har Olle Folke och Johanna Rickne, IFN, tillsammans med Petra Ornstein, Uppsala universitet, granskat granskningen av rapporten Slagen Dam. Mäns våld mot kvinnor i jämställda Sverige: En omfångsanalys (2001). En granskning som initierats av Uppsala universitet.

Kritikerna av rapporten har ifrågasatt slutsatsen att våld förekommer inom alla samhällsklasser. Att det är ett missförstånd att det är ”vissa män” som är våldsamma.

”Vi anser att det finns stora brister i analysen och tolkningen som leder fram till granskarnas slutsats” skriver Folke, Ornstein och Rickne: ”Vi tycker att bristerna i granskningen av Slagen Dam visar på problematiken med att låta personer från andra ämnen göra formella bedömningar av forskares kompetens. Vi håller inte med om att analysen i granskningen ger någon grund för slutsatsen att Slagen Dam brister i kvalitet.”
 


2013-08-15 Svenska Dagbladet

Kvotering leder till sämre samarbete

"Kvotering går emot den grundläggande rättviseprincipen att människor ska belönas efter insats" skriver Ivar Arpi i en ledare i SvD. Han hänvisar till en studie av Johanna Möllerström, Harvard och IFN. Hon har undersökt hur samarbete inom grupper påverkas av kvotering. "En tydlig effekt syntes: När deltagare kvoteras in så minskar samarbetet inom hela gruppen. Inte bara gentemot dem som kvoterats in, utan generellt."


2013-08-14 Kyrkans Tidning

Många unga hoppar av kyrkopolitiken

Mer än var tionde kyrkopolitiker lämnar sina uppdrag innan mandatperioden är slut, skriver Kyrkan Tidning. Man har bland andra intervjuat Richard Öhrvall, IFN och SCB. Han slår hål på myten om att avhoppen mest beror på att avhopparna inte trivs i den politiska hetluften.


2013-08-14 Nyheter P4

Fler friskolor kan gå i konkurs

I ett nyhetsinslag rapporteras om risken att fler friskolor kommer att gå i konkurs under de kommande åren. Magnus Henrekson, IFN, intervjuas. Han menar bland annat att konkursen inom skolkoncernen JB "sänder en signal till de andra företagen akta er för att expandera". Han förklarar att "några fler konkurser kommer vi nog att se".

 


2013-08-13 Helsingborgs Dagblad

Fasa ut hyresregleringen

I en debattartikel skriver Bo Adling, chef Sveriges byggindustrier Helsingborg, att Sverige inte har råd med ytterligare 70 år av en dåligt fungerande hyresmarknad: "Redan för 50 år sedan utkom boken Bostadsbristen, där några framträdande nationalekonomer, bland andra professor Assar Lindbeck (IFN), såg det negativa sambandet mellan hyresregleringen och bostadsbristen."


2013-08-10 Dagens Nyheter

Svensk bingo nere för räkning

Globalisering och internet har ritat om bingokartan, skriver DN Lördag och intervjuar bland andra Joacim Tåg, IFN. "Branschen kommer kanske att minska, men jag tror inte att den behöver dö ut. Hallarna behöver specialisera och nischa sig. För­delen är den sociala samvaron som onlineaktörer inte kan konkurrera med. Dessutom kan onlinebingo locka till sig nya kunder som kan få upp ögonen för att man även kan spela bingo i lokaler."
Hur påverkas framtidsutsikterna av att klientelet är äldre?
– Det behöver inte vara negativt. Vi ser en stor demografisk föränd­ring där vi lever allt längre och där­för kommer att ha fler pensionärer. Vi kommer alltid att ha behov av att mötas och där kan bingohallarna fylla en viktig funktion, förklarar Joacim Tåg för DN.
Vad tycker du om att svenska och utländska bingoaktörer verkar under olika spelregler?
– Man måste komma ihåg att det finns argument för att reglera spel­marknaden. Det kan bli dyrt för samhället om folk blir spelberoen­de. Samtidigt måste man se hur det ser ut i omvärlden. Om många spe­lar onlinebingo hos utländska aktö­rer, hur stor hindrande effekt har då den svenska regleringen? Det kan man diskutera, säger Joacim Tåg.


2013-08-09 Göteborgs-Posten

Klassresor möjliggörs av disciplin och bra skolor

I en debatt artikel om skolan skriver Nima Sanandaji om forskning av Andreas Bergh, IFN: "Den ovanligt höga inkomstjämlikheten i Sverige uppstod ..., som forskaren Andreas Bergh har visat, redan innan övergången mot höga skatter och omfattande omfördelning."


2013-08-08 Dalarnas Tidningar

Borgs uppgång och fall

I en krönika skriver Anders Jonson om finansmister Anders Borgs "uppgång och fall". I detta sammanhang hänvisar han bland andra till Assar Lindbeck, IFN: "Så gott som alla från Vänsterpartiet till Assar Lindbeck anser att det är fel att hålla fast vid ett överskottsmål ... Men finansministern som tidigare ansågs söka svar i den ekonomiska forskningen, beskrivs numera som en maktfullkomlig typ som skäller ut de som har mage att ha en annan uppfattning."


2013-08-07 Östgöta Correspondenten

Medan vägglössen sprider sig

I en ledare kommenteras svensk bostadspolitik. Corren  menar att "bostadsbristen har skapats genom politiska regleringar som saboterat marknaden." Tidningen skriver att samtliga riksdagspartier inte ens vill nudda vid det "överskuggande strukturfelet: hyresregleringen anno 1942, eller bruksvärdessystemet, som skapat vad nationalekonomen Assar Lindbeck kallat 'en 70 år lång katastrof'."


2013-08-06 Norrköpings Tidningar

Attefall har många hinder på vägen

I en ledare om svenska bostadspolitik menar NT att bostadsminister Stefan Atterfall "inte har det enklaste uppdraget i regeringen. Uppriktigt sagt går det sådär med bostadsförsörjningen i landet." Tidningen avslutar ledaren med en hänvisning till Assar Lindbeck, IFN: "Som ekonomiprofessorn Assar Lindbeck sa i Almedalen: Sverige har omfattande problem på två områden. Det är arbetsmarknaden och bostadsmarknaden. Båda tillhör de marknader som ännu inte är avreglerade."

 


2013-07-29 Aftonbladet

Klyftorna ökar när fler lever ensamma

I en nyhetsartikel skriver Aftonbladet om att "studier visar att ­parhushållen drar ifrån ekonomiskt." I artikeln intervjuas Andreas Bergh, IFN, som bland annat förklarar att "i takt med att fler och fler bor ensamma ökar också inkomstklyftorna, det är en långsiktig trend. Den som lever ensam har inte någon att dela inkomsten med".


2013-07-29 Dalarnas Tidningar

Hög skatt hotar välfärden

Man kan med rätta uppröras över debaclet i Vattenfall, skriver Dalarnas Tidningar i en ledare. Men vad som upprör än mer är höga skatter: "Med höga skatter sjunker nämligen tillväxttakten – det slog forskarna Andreas Bergh och Magnus Henrekson entydigt fast i boken Varför går det bra för Sverige?" skriver tidningen och avslutar kommentaren: "Sedan 2006 har skatterna sänkts i flera steg ... Detta är bra, men att Sverige fortfarande ligger näst högst i världen vad gäller skattetryck betyder att det finns mer att göra. För välfärdens skull."


2013-07-28 Göteborgs-Posten

Jämlikhet inte bara inkomst

I en ledare skriver GP att vi istället för att diskutera inkomstjämlikhet bör tala om hur alla kan ges jämlika förutsättningar: "En studie från Institutet för näringslivsforskning från 2010 påpekar att jämfört med USA så är det en mycket högre andel av de allra rikaste i Sverige som har ärvt sina pengar än som har tjänat ihop dem själva." GP konstaterar att det finns "en ojämlikhet i Sverige som bygger på status och arv snarare än inkomst. När svenska skyttegravar har grävts längs inkomstklyftorna borde fokus ha lagts på bostads- och utbildningspolitik."


2013-07-27 Smålandsposten

Utbilda fler läkare

I en ledare kommenterar Smålandsposten läkarbristen och avslutar med att ge ett nationalekonomiskt perspektiv: "Många av våra största framtidsproblem kan [dock] härledas till insider-outsider dilemmat, så även läkarbristen. Det förutan hade den onödiga låsningen med vår läkarförsörjning varit snudd på omöjlig att förstå. Nationalekonomen Assar Lindbeck [IFN] har, om inte myntat, så i alla fall populariserat och anpassat konceptet för svenskt bruk. De som har privilegier, som LAS-skydd, hög lön, medbestämmande, är lika måna om att behålla dem ..."


2013-07-24 Blekinge Läns Tidning

Vattenfall kan slopa utdelningen

BLT publicerar en artikel från TT där IFN-forskaren Henrik Jordahl uttalar sig om privat kontra statligt ägande: " Forskningen visar att statliga bolag oftast blir mer lönsamma och mer effektiva om de privatiseras. Vad det beror på kan man inte säga säkert men sannolikt är att just ägarstyrningen blir bättre".


2013-07-24 Norrbotten-Kuriren

"Kassakon" som sinat

I en nyhetsartikel om Vattenfall-affären citerar Norrbotten-Kuriren Henrik Jordahl, IFN. Tidningen skriver: "Vattenfall skulle kunna bli både mer effektivt och lönsamt om bolaget privatiserades, enligt nationalekonomen Henrik Jordahl".  Henrik Jordahl förklarar bland annat att "staten är ofta en väldigt svag ägare".


2013-07-22 Östgöta Correspondenten

Skola för livet

I en insändare skriver grundaren av en engelsk skola om fördelarna med klädkod i skolan. Hon hänvisar till ett debattinlägg i DN (2013-07-06) av IFN-forskarna Magnus Henrekson och Tino Sanandaji: En undersökning bland företagsledare visar att "självdisciplin, motivation, uthållighet och punktlighet är egenskaper som efterfrågas i arbetslivet. Ny forskning visar att dessa mjuka egenskaper delvis har tappats bort i skolan."


2013-07-18 Sundsvalls Tidning, m fl

Andreas Bergh: Att sälja utan att synas

I en krönika som publiceras i Sundsvalls Tidning, Dalarnas Tidning, HelaGotland.se, Norra Västerbotten och Västerbottens-Kuriren skriver Andreas Bergh, IFN, om reklam. "Reklam syns i allt fler sammanhang och kan utan tvekan uppfattas som påträngande. Men reklam fyller också många viktiga funktioner ... Har vi fri företagsamhet och dessutom yttrandefrihet, måste producenter naturligtvis få lov att berätta om sina produkter för potentiella konsumenter." Han menar dock att "det är viktigt att journalister och läsare är på sin vakt. Den värsta reklamen är den du inte vet om att du utsätts för".


2013-07-17 Svenska Dagbladet

Men var är reformförslagen?

I en ledare kommenterar Maria Ludvigsson ett inlägg i Expressen av arbetsmarknadsminister Hillevi Engström. I sammanhanget hänvisar Maria Ludvigsson till DN debatt (2013-07-06): "Det finns jobb att söka men såväl utbildning som, om man får tro nationalekonomerna Magnus Henrekson och Tino Sanandaji [IFN] den sociala kompetensen verkar otillräcklig för anställning".
 


2012-07-17 Järvsö/Ljusdals-Posten

M vill behålla sänkt restaurangmoms

Helahälsingland.se skriver om Socialdemokraternas och vänsterpartiets förslag att höja restaurangmomsen och arbetsgivaravgifter för ungdomar. I artikeln hänvisas bland andra till Per Skedinger, IFN som "har studerat effekterna av den lägre arbetsgivaravgiften inom handels och drar slutsatsen att få nya jobb har skapats".


2013-07-16 Västerviks-Tidningen

Den stora dystopitrumman

I en ledare i Västerviks-Tidningen diskuteras Jan Guillous uttalande om hur regeringens politik har gjort Sverige ledande i fattigdomstillväxt. Skribenten hänvisar till Assar Lindbeck, IFN, som menar att den relativa fattigdomen inte är ett problem. "Lindbecks pragmatiska inställning är befriande" menar tidningen.

Läs mer


2013-07-15 Platsjournalen

Punktlighet viktig för unga

Arbetsförmedlingens tidning Platsjournalen citerar på förstasidan den debattartikel som IFN-forskarna Magnus Henrekson och Tino Sanandaji publicerade på DN Debatt 2013-07-06. "Ung och arbetslös? Då kan lösningen vara att bli bättre på så kallade icke­kognitiva färdigheter. Med det menas
mjuka egen­skaper som till exempel självdisciplin, motivation, uthållighet och punktlighet."


2013-07-13 Sydsvenskan

Klipp dig, skaffa ett jobb

Heidi Avellan i Sydsvenskan skriver om ungdomar och arbete och hänvisar till debattartikeln i DN Debatt (6/7) skriven av Magnus Henrekson och Tino Sanandaji, båda IFN.

Läs mer


2013-07-12 Svenska Dagbladet

Globalisering styr i Norden

I en ledarkommentar skriver Ivar ArpiI  om att Europa sackar efter på flera punkter, "särskilt vad gäller konkurrenskraft och arbetsmoral". Han menar att vi måste jobba för välfärden. "Om det stämmer, som ekonomerna Tino Sanandaij och Magnus Henrekson skrev på DN Debatt (6/7), att dagens svenska ungdomar har svårt med 'självdisciplin, social kompetens, motivation, arbetsmoral, uthållighet, pålitlighet, punktlighet och emotionell stabilitet', så bådar det inte gott för framtiden. Vi behöver röra oss framåt, inte bli höga på nostalgitrippar."


2013-07-12 Fokus

Inget klipp

I en artikel i Fokus (ursprungligen publicerad 28 juni i Fokus sommarupplaga) diskuteras nedläggningen av Stiga i Tranås och argumenten för och emot att flytta produktionen utomlands. Magnus Henrekson, IFN, förklarar att det inte behöver vara något negativt att svenska industrijobb försvinner och att "andelen anställda i industrin minskar i hela västvärlden och vi går mot ett tjänstesamhälle. Det gäller Sverige också."

Läs mer


2013-07-12 Ystads Allehanda

Krav, disciplin och känslor

I en gästkrönika i Ystads Allehanda skriver Karin Rebas om ungdomar, social kompetens och att lyckas i arbetslivet med utgångspunkt i debattartikeln i DN Debatt (6/7) av Magnus Henrekson och Tino Sanandaji, båda IFN.

Läs mer


2013-07-12 Gefle Dagblad, m fl

Stick hål på curlingmyten

Ledaren i Gefle Dagblad diskuterar ungdomar och social kompetens med anledning av debattartikeln i DN Debatt (6/7) skriven av Magnus Henrekson och Tino Sanandaji, båda IFN. Samma kommentar publiceras i Allehanda.se samt HelaGotland.se.

Läs mer i Gefle Dagblad

Läs mer i Allehanda.se

Läs mer i HelaGotland.se


2013-07-11 Hela Hälsingland

De lata och ouppfostrade

Ledaren i Hela Hälsingland debatterar inlägget i DN Debatt (6/7) av Magnus Henrekson och Tino Sanandaji om ungdomsarbetslöshet och ungdomars "mjuka" kompetenser.

Läs mer


2013-07-11 Dalarnas Tidningar

Sådan herre...

Ledaren i Dalarnas Tidningar tar upp debattartikeln skriven av Magnus Henrekson och Tino Sanandaji i DN Debatt (6/7) för att diskutera ungdomsarbetslöshet.

Läs mer


2013-07-10 Smålandsposten

Bättre disciplin ingen vetenskap

Ledaren i Smålandsposten diskuterar ungdomsarbetslöshet i samband med debattartikeln i DN Debatt (2013-07-06) skriven av Magnus Henrekson och Tino Sanandaji.

Läs mer


2013-07-09 Magasinet Neo

Ekonomisk tolerans?

Niclas Berggren och Therese Nilsson, IFN, har undersökt hur ekonomisk frihet hänger ihop med tolerans. Forskningen refereras i magasinet Neo: "Resultatet av Berggrens och Nilssons studie är att inställningen till homosexuella tycks påverkas positivt av ekonomisk frihet."


2013-07-09 Folkbladet

Arbetets krav kräver träning

Widar Andersson i Folkbladet diskuterar ungdomsarbetslöshet i samband med debattartikeln i DN Debatt (2013-07-06) skriven av Magnus Henrekson och Tino Sanandaji, båda IFN, och Socialdemokraternas förslag kring detta ämne. 

Läs mer


2013-07-09 Östgöta Correspondenten

Lära unga hundar sitta

I en ledare i Östgöta Correspondenten diskuteras ungdomsarbetslöshet, som var ett hett ämne i Almedalen. Ledaren hänvisar till en debattartikel på DN Debatt (2013-07-06) skriven av Magnus Henrekson och Tino Sanandaji, båda IFN.

 

Läs mer


2013-07-09 Svenska Dagbladet

Gärna jobb, men först en hälsningsfras

Ledaren i Svenska Dagbladet tar upp ämnet sociala spelregler och etikett i synnerhet bland ungdomar. Tidningen nämner en debattartikel i DN (2013-07-06) skriven av Magnus Henrekson och Tino Sanandaji, båda IFN.

 

Läs mer


2013-07-08 Dagens Nyheter

”Allt andas klassförakt och tveksam vetenskaplig grund”

I en replik på DN Debatt bemöter Anna Bjereld resonemangen i Magnus Henreksons och Tino Sanandajis debattartikel i DN (2013-07-06) angående icke-kognitiva kompetenser hos ungdomar.

Läs mer


2013-07-08 Norrköpings Tidningar

Sämre kompetens i en curlad tid

Ledaren i Norrköpings Tidningar diskuterar en debattartikel i DN Debatt (2013-07-06) av Magnus Henrekson och Tino Sanandaji, båda IFN, kring ungdomsarbetslöshet och bristande mjuk kompetens.

 

Läs mer


2013-07-07 Dagens Nyheter

Peter Wolodarski: Här störs vi inte av professorer eller revolutioner

I en ledare kommenterar Peter Wolodarski statstminister Fredrik Reinfeldts tal i Almedalen. Han hänvisar bland annat till Assar Lindbeck, IFN, och Lindbeckkommissionens arbete "som gav upphov till flera av de förändringar som omvärlden nu betraktar som föredömen". Wolodarski avslutar: "Från Almedalen hördes emellertid få nya tongångar från Reinfeldt. Han höll fast vid sin jobbpakt och arbetslinje och ställde samma retoriska frågor till Stefan Löfven som han brukar. Den här statsministern låter sig inte störas, vare sig av några professorer eller pågående revolutioner."


2013-07-07 Svenska Dagbladet

Lagstifta mot vinst fungerar utmärkt

Jonas Sjöstedt bemöter i en slutreplik Pär Holmbergs inlägg i Brännpunkt (5/7) angående förbud mot vinstuttag inom vård, skola och omsorg.

Läs mer


2013-07-06 Dagens Industri

Därför får unga inga jobb

I en nyhetstext refererar DI en debattartikel i DN av skriven av Magnus Henrekson och Tino Sanandaji (2013-07-06). "Bristande självdisciplin, oförmåga att passa tider och en dålig inställning kan påverka vara en bidragande orsak till att så många unga saknar jobb."


2013-07-06 Dagens Nyheter

”Bristande social kompetens skäl till ungas arbetslöshet”

Magnus Henrekson och Tino Sanandaji, båda IFN, skriver på DN Debatt om behovet av icke-kognitiva kunskaper såsom självdisciplin, motivation, uthållighet och punktlighet för att unga ska få jobb. De menar att exempelvis en utbyggd förskola, fler sommarjobb och ökade krav på eleverna i skolan kan ge denna kunskap.


2013-07-05 Svenska Dagbladet

Meningslöst förbjuda vinstuttag i vårdföretag

Pär Holmberg, IFN, svarar Jonas Sjöstedt, Västerpartiet, (Brännpunkt 4/7) som menar att vinstuttag bör förbjudas för privata företag inom vård, skola och omsorg. Pär Holmberg menar att det i praktiken är ett slag i luften: "En sådan lag får knappast någon större effekt på vinstuttagen, eftersom det är lätt för en koncern att flytta vinsten från ett bolag där vinstuttag är förbjudna till ett annat bolag inom samma koncern där vinstuttag är tillåtna."


2013-07-03 Svenska Dagbladet

Ekonomer: Gräv ned överskottsmålet

SvD har frågat de 25 högst rankade svenska ekonomerna om det finansiella ramverkets framtid. En majoritet menar att Sverige bör använda mer resurser till att stärka Sverige i stället för att låta statsskulden krympa ytterligare. SvD skriver att i den krets som ifrågasätter det nuvarande överskottsmålet återfinns Magnus Henrekson, IFN.


2013-07-02 Byggindustrin

Lär av historien

Vad kan väst lära av sin egen historia för att vinna tillbaka sin konkurrensförmåga? Detta diskuterades i Almedalen på Svenskt Näringslivs seminarium med Harvardsprofessorn Niall Ferguson och nationalekonomen Assar Lindbeck, IFN. Tidninen skriver: "Assar Lindbeck menar att det faktum att andra kontinenter blir rikare inte är ett hot. Det verkliga hotet är när vi glömmer konkurrenskraftens betydelse för välståndet."


2013-07-02 Dagens Nyheter

Harvardsprofessor: Sverige för dåligt på att integrera invandrare

I en nyhetsartikel skriver DN om det seminarium med Harvardprofessorn Niall Ferguson som Svenskt Näringsliv arrangerades och där Assar Lindbeck, IFN, kommenterade. "Det är frestande att bli självgod för ett land som har nått Sveriges framgångar med ekonomin. Men historien visar att det är nödvändigt att ständigt gå vidare om man inte ska tappa sin position. För svensk del återstår mycket när det gäller integration av utlandsfödda vilket visas av oroligheterna i Husby, menar Harvardprofessorn Niall Ferguson."


2013-07-02 Dagens Nyheter

Lagom stolt men aldrig nöjd

Harvardprofessorn Niall Ferguson var huvudtalare och Assar Lindbeck, IFN, kommenterade under ett Almedalsseminarium om västs konkurrenskraft som arrangerades av Svenskt Näringsliv. Fergusons budskap var, menar DN, att Sverige är ett bra land som inte har råd att slappna av. "... det gäller att vårda sina framsteg. Assar Lindbeck poängterade att hotet mot västvärlden inte består i att andra kontinenter blir rikare, utan att vi själva glömmer konkurrenskraftens betydelse för vårt eget välstånd."


2013-07-02 Smålandsposten

Sverige utifrån

I en ledare skriver Smålandsposten om det Almedalsseminarium med Harvardprofessorn Niall Ferguson och Assar Lindbeck, IFN, som arrangerades av Svenskt Näringsliv. "Lindbeck har en favorit i epoken 1940-1970, då man gjorde sin plikt och krävde sin rätt. Ferguson, som regelbundet utpekas som marknadsliberal, gjorde en rapp poäng om att Lindbecks favoritmodell oundvikligen åtföljs av en bidragsberoende och ohållbar lillasyster, vilket perioden 1970-1990 onekligen var."


2013-07-02 Svenska Dagbladet

Fergusons ”killer apps” på svenska

Kan väst återfå sin konkurrenskraft? var frågan på ett seminarium som anordnades av Svenskt Näringsliv i Almedalen. Harvardprofessorn Niall Ferguson var huvudtalare och Assar Lindbeck, IFN, kommenterade.
Att BRICS-länderna springer om Europa och Nordamerika i ekonomisk utveckling "är förstås en positiv utveckling för världsekonomin som helhet, vilket professor Assar Lindbeck framhöll under seminariet" kommenterar SvD.


2013-07-01 Dagens Industri

Hägglund svajar om överskottsmålet

I en artikel skriver DI om det så kallade överskottsmålet som innebär att den offentliga sektorn ska går med överskott på 1 procent av BNP i snitt över en konjunkturcykel. "Nu är regeringen attackerad från två håll: Socialdemokraterna, som anser att regeringen bryter mot målet ... och en lång rad ekonomiska bedömare som anser att man bör överge målet". Di hänvisar bland annat till att Assar Lindbeck, IFN, ingår i den senare gruppen.


2013-06-28 Expressen

Ingvar Kamprad flydde från folkhemmet

Efter 40 år är Ingvar Kamprad på väg till Sverige igen. Expressen har bland annat intervjuat Åsa Hansson, IFN och Magnus Henrekson, IFN. "Om han inte hade lämnat Sverige, med de skatteregler vi hade då, så hade han aldrig kunnat bygga Ikea. Han hade inte haft medel för att kunna expandera och göra världens största företag av sitt slag. Det hade inte varit möjligt," förklarar Magnus Henrekson.


2013-06-27 Svenska Dagbladet

Hyresregleringen, Persson och synden

I en ledarkommetar skriver Maria Ludvigsson om Nybyggarkommissionen som betår av Agneta Dreber, Göran Persson och Olle Wästberg. 2014 ska dessa presentera förslag på reformer för att bryta bostadsbristen. "Agneta Dreber påminde, utan att nämna själva elefanten, om Lindbeckkommissionen. Även Olle Wästberg hängde på kopplingen till Assar Lindbeck och citerade dennes koncisa beskrivning av svensk bostadspolitik: ”Den är en 70 år lång pågående katastrof.”


2013-06-26 Läkartidningen

Nödvändigt att stärka vård och forskning om psykisk ohälsa

I en debattartikel skriver docent Lena Flyckt, m fl, att enligt prognoserna kommer det att bli allt svårare att få psykiatrisk vård. Författarna hänvisar till Assar Lindbeck, IFN, som "har sammanställt siffror från Kungliga Vetenskapsakademiens granskning och kommit till slutsatsen att svensk psykiatriforskning länge har varit eftersatt. Sammanfattar man alla publicerade vetenskapliga artiklar med högt genomslag ligger svensk psykiatriforskning under genomsnittet i världen, inräknat utvecklingsländer".


2013-06-25 Dagens Nyheter

Strukturreformer krävs för Europas ekonomi

Det är inte offentliga stimulanser som kan stärka Europas ­ekonomier. Tvärtom är det strukturreformer som krävs för att företagen ska kunna investera och bidra till att få ned skulderna, skriver Urban Bäckström, vd för Svenskt Näringsliv på DN Debatt. Han påpekar att Sverige är en ljuspunkt i det euroepsika sammahnget och att vändningen här "hänföras till de mycket omfattande ekonomiska reformer som genomförts i Sverige sedan mitten av 1980-talet. Detta har nyligen på ett övertygande sätt visats av ekonomerna Andreas Bergh och Magnus Henrekson i deras bok ”Varför går det bra för Sverige?”.


2013-06-24 Expressen

Vakna, vi har bostadskris

Expressens politiska redaktör Anna Dahlberg skriver i en krönika om den svenska bostadspolitiken och förklarar att "Nestorn Assar Lindbeck har uppgivet kallat den för "en 70 år lång katastrof" och han är i gott sällskap." Anna Dahlberg förklarar att "alla utomstående experter som granskar svensk ekonomi" rekommenderar att "regeringen borde ta ett samlat grepp om bostadspolitiken och utöver hyresregleringen även gradvis ta bort avdragsrätten för bolåneräntor samt återinföra fastighetsskatten."

 


2013-06-21 Sundsvalls Tidning, m fl

Visst ökar klyftorna i Sverige

Andreas Bergh skriver i en krönika som publiceras i Sundsvalls Tidning, HelaGotland, Gefle Dagblad, Eskilstuna Kuriren samt i Dalarnas Tidningar: "I Sverige, liksom i de flesta rika länder, var klyftorna som lägst runt 1980. Sedan dess har de ökat, oavsett vilken regering som suttit vid makten." Han förklarar att Sverige har mindre klyftor än de flesta andra länder. Men, menar Andreas Bergh, det är "oroväckande att stora grupper idag står utanför arbetsmarknaden och inte får del av den annars ganska goda ekonomiska utvecklingen".


2013-06-20 Helsingborgs Dagblad

Inte en formsak

I ett ledarstick kommenterar Helsingborgs Dagblad den rapport om privat kontra offentlig arbetsförmedling som Richard Öhrvall, IFN, skrivit för SNS. "Formen för utförandet är, enligt studien, inte avgörande. Något att tänka på för både politiker och de inblandade förmedlingarna."


2013-06-19 Entré

”Hemkära företagare bygger kluster”

Esbris tidning Entré har intervjuat Maryann Feldman, årets mottagare av Global Award för Entrepreneurship Reserach. I intervjun förklarar hon bland annat att "många rädda för globaliseringen. De ser inte den regionala potentialen". Entré skriver: "Maryann Feldman lägger stor vikt vid vad hon kallar ”regional champions”. De är en slags regionala superentreprenörer som bygger kluster samtidigt som de bygger sina företag."


2013-06-19 Svenska Dagbladet

Historiens största frihandelsavtal nära

SvD Näringsliv intervjuar Henrik Horn, IFN, om "historiens största frihandelsavtal som är på väg att ta form".  Det här är politiskt mycket känsliga frågor som ska förhandlas, säger Henrik Horn till tidningen. Enligt honom finns det  olika skäl till att frihandelsavtal möter motstånd, bland annat regionala eller bilaterala avtal, som det nu aktuella, som hotar att underminera de mer generella avtal som finns inom ramen för WTO.


2013-06-14 TV4 Nyhetsmorgon

Är svenska ungdomar för lata för att jobba?

Tino Sanandaji, IFN, och Mattias Hallberg, ordförande för Sveriges elevkårer, samtalar i TV4:s morgonsoffa om ungdomsarbetslösheten. Programledaren frågar om problemet är avsaknad av jobb, dålig matchning på arbetsmarknaden - eller ren lathet? Tino Sanandaji svarar bland annat att grupper av unga som saknar mjuka kompetenser som krävs på arbetsmarknaden, dvs. de har dålig uthållighet och är dåliga på att passa tider. Att det blivit så här beror på att vuxensamhället inte på bästa sätt förberett unga för arbetslivet.


2013-06-14 Östgöta Correspondenten

Viktigt med första jobbet

I en ledarkommentar på Corren.se handlar det om Ungdomsbarometern som visar att 35 procent av ungdomar i åldern 15-24 år inte tar vilket jobb som helst hellre än att gå arbetslösa. Skribenten hänvisar bland annat till Magnus Henrekson, IFN, som menar att dagens skola inte uppmuntrar till uthållighet, pålitlighet och förmåga att passa tider. "Detta är givetvis ett stort problem. Men just därför blir ett betyg från ett första jobb som kan visa på att man är just uthållig, pålitlig och kan passa tider, så mycket viktigare" skriver Corren.se.


2013-06-14 Svenska Dagbladet

Expert: Inför lottning på friskolor

Jonas Vlachos som är affilierad till IFN menar att de långa antagningsköerna till vissa friskolor "bidrar till segregationen i skolsystemet". Han menar i första hand att "eftersom skolorna är offentligt finansierade så ska också alla ha lika tillgång till dem". Han vill att vi i Sverige ska få samma system som i USA där skolor med offentligt finansiering lottar in i elever. "Samma system, där lotten får avgöra i stället för kötiden, vill han se för svenska friskolor på grundskolenivå" skriver SvD.


2013-06-13 Sveriges Radio

Arbetslöshet och bilbränder

I Morgonekot P1 samtalar Magnus Henrekson, IFN, och Ann-Kristin Steen, studierektor, om varför det finns en grupp unga som vare sig har arbete eller studerar. Magnus Henrekson menar att det är för stort fokus på teoretisk utbildning. Att vuxenvärlden allt för länge talat om för unga att teoretisk utbildning är det enda rätta, samtidigt som det är svårt att rekrytera till exempelvis äldreomsorgen där det inte krävs högskoleutbildning.


2013-06-12 Svenska Dagbladet

Ekonomiforskare sågar ungas självbild

Magnus Henrekson, IFN, intervjuas i SvD Näringslivs serie #mittförstajobb. Han förklarar att samtidigt som arbetslösheten når rekordnivåer i Europa tar inte  ungdomar i de drabbade länderna vilka jobb som helst. Magnus henrekson menar att en del av problemet i Sverige han härledas till skolan som inte  uppmuntrar till övning i uthållighet, pålitlighet och förmåga att passa tider, något som han menar är avgörande för att klara många av de jobb där det kommer att råda arbetskraftsbrist i Sverige om några år. Exempelvis inom transportbranschen och hantverksyrken.


2013-06-12 Svenska Dagbladet

Skolvalet: Fria gymnasieskolor ger flest glädjebetyg

De fristående skolorna ger både högre betyg jämfört med nationella prov och rättar proven generösare, skriver SvD. Jonas Vlachos, som är affilierad till IFN, intervjuas och spekulerar i varför det blivit så: "Det finns ju starka incitament för alla typer av skolor att generera vad som på pappret är goda kunskapsresultat. Och den enklaste och billigaste vägen att göra det är att rätta proven generöst och att sätta höga betyg. Det är en enorm spridning mellan skolor hur man sätter betyg i förhållande till nationella prov."


2013-06-11 Sveriges Radio

Därför mörkade JB nedläggningen

P4 Jönköping har producerat ett inslag om JB Educations beslut lägga ned skolor. Man visar att det finns likheter mellan skolmarknaden och bankmarknaden. Något som kommenteras av Jonas Vlachos som är affilierad till IFN.


2013-06-11 Svenska Dagbladet

Svenska kronan skrämmer bort utländska ägare

I en artikel i SvD Näringsliv intervjuas Magnus Henrekson, IFN, om tänkbara förklaringar till det minskande utlandsägandet på den svenska börsen. "Som utlandsinvesterare måste du se till tre saker: utdelningarna, kursutvecklingen och valutakursutvecklingen. Tycker man att kronan är historiskt hög, då är klart att man är försiktigare", säger han till SvD.


2013-06-10 Ekonomistas

En tänkvärd bild

I ett inlägg på den nationalekonomiska bloggen Ekonomistas resonerar Daniel Waldentröm, affilierad till IFN, huruvisa skattesänkningar leder till fler jobb? "Att kollektivavtalens lägstalöner gör det svårt för relativt lågproduktiva arbetslösa att få ett jobb är nog inte särskilt kontroversiellt. Jobbskatteavdraget har här heller ingen effekt eftersom även om det blir mer lönsamt för arbetstagaren att skaffa ett jobb sjunker inte lönekostnaden då arbetsgivaren måste betala minimilönen + arbetsgivaravgift. (Denna kritik framfördes tidigt av Magnus Henrekson här)."


2013-06-10 Uppsala Nya Tidning

Lärdomar av kommissioner

I en ledarkommentar skriver UNT om Assar Lindbeck, IFN, och Lindbeckkommissionen samt det specialnummer om kommissionen som nyligen publicerades i Ekonomisk Debatt. "Det finns dock fortfarande reformförslag från Lindbeckkommissionen kvar att genomföra" anser UNT och pekar på behovet av avveckling av hyresregleringen och förslag för att skapa en mindre stelbent arbetsmarknad. UNT menar att reformpolitik kräver en grundmurad vilja att genomföra ny politik. "Den politiska processen inför och efter att kommissioner och råd tillsätts är ännu viktigare för framgången. Här har regeringen anledning att vara självkritisk."


2013-06-09 Svenska Dagbladet

Nu har de tröttnat på företagen igen

PJ Anders Linder skriver på SvD:s ledarsida om det växande intresset för dels Riksbankens styrränta, dels överskottsmålet i de offentliga finanserna. Han säger sig ha "svårt att se att ännu en sänkning av den redan låga räntan skulle ha avgörande betydelse för lusten att expandera och anställa i det svenska näringslivet". Vad gäller överskottmålet så hänvisar han bland annat till Assar Lindbeck som "konstaterar att tiderna förändrats och att sjukan som överskottsmålet skulle bota är kurerad". Själv menar PJ Anders Linder att det måhända är "dags för förändring, men gör det då försiktigt och till en fortsatt återhållsam regim".


2013-06-08 Hufvudstadsbladet

Nyföretagande kräver ny form av finansiering

Lars Oxelheim, IFN, skriver i Hufvudstadsbladet tillsammans med Pontus Engström, universitetet i Agder, om behovet av mikrofinansiering i Norden. "Om 25 procent av Nordiska Investerings­bankens kapital riktas mot mikroföretagande kan gradvis 250 000 nya företag finansieras." De menar att en sådan väg till ett framgångsrikt nyföretagande, som skapar fler jobb, kräver ett tydligt politiskt initiativ från de nordiska regeringarna. Med en ägarandel motsvarande 17,7 procent av NIB bör den finska regeringen snarast ta detta initiativ.


2013-06-06 Aftonbladet, m.fl.

Villkor för friskolor öppen fråga

I en nyhetsnotis skriver TT om Friskolekommitténs förslag och nedläggning av skolor.  TT skriver att Jonas Vlachos, som är affilierad till IFN, "tvivlar på att ett vinstdrivande företag kan avkrävas ett löfte om långsiktighet och tvingas att följa det".
Notisen publiceras i närmare 40 tidningar bland annat Svenska Dagbladet, Borås Tidning, Uppsala Nya Tidning och Norrköpings Tidningar.


2013-06-05 Ekonomifakta

Nya jobb i privat sektor

Ekonomifakta skriver om ESO-rapporten ”Jobbdynamik i svenskt näringsliv 1990 till 2009” " som tre IFN-forskare författat: "Jobb skapas i både bra och dåliga tider. Under de senaste tjugo åren har över tre miljoner jobb skapats och nästan lika många har avslutats. Totalt har det tillkommit 200 000 nya jobb. Dessa har växt fram i privat sektor och det är framförallt mindre företag inom tjänstesektorn som har bidragit till sysselsättningsökningen. "


2013-06-05 Metro

Forskare: Satsa inte bara på småföretag

Småföretagare är en grupp som politiker brukar slåss om, skriver Metro med anledning av den ESO-rapport som tre IFN-forskare presenterat: ”Jobbdynamik i svenskt näringsliv 1990 till 2009”. "Man ska inte diskriminera småföretag men generellt bör samhället ha en mer neutral hållning" säger Pehr-Johan Norbäck, IFN, till tidningen.


2013-06-05 Sveriges Radio

Strafftullar införs på kinesiska solpaneler

I P1 Morgon diskuterades EU-kommissionens beslut att införa europeiska strafftullar på kinesiska solpaneler. Det trots starkt motstånd från en majoritet av medlemsländerna - däribland Sverige. Frågan är nu om ett handelskrig mellan EU och Kina står för dörren. Samtal med Christofer Fjellner, moderat ledamot i Europaparlamentet och Henrik Horn, IFN.


2013-06-05 Aftonbladet

Avgrund mellan fattig och rik

Rikaste femtedelen äger 87 procent av tillgångarna, skriver Aftonbladet : "Svenska folket tycker att skillnaden mellan fattig och rik ska minska rejält, visar Aftonbladet/United Minds undersökning." I sammanhanget nämner AB att Daniel Waldenström, affilierad till IFN, "är bekymrad över bristen på ny förmögenhetsstatistik". Han förklarar att "det är väldigt olyckligt. Vi kan inte få en korrekt bild av välfärdens fördelning och effekterna av regeringens ekonomiska politik".


2013-06-05 Expressen

Dags att återinföra de relativa betygen?

I en ledarkommentar skriver Ann-Charlotte Marteus att vi inte kan byta betygsystem var femte år. "Men Sverige skulle egentligen behöva en kriskommission som förutsättningslöst gick igenom alla aspekter av skolan - inklusive betygsystemet." I betygsfrågan hänvisar hon till Jonas Vlachos, affilierad till IFN, som hon menar har skrivit mycket klokt i ämnet, "har påpekat att man aldrig hör att någon lärare skulle ha sagt: 'Du får en femma, för fyrorna är slut.'"


2013-06-04 Dagens Samhälle

Wallenbergs välfärdsbolag vinstdebattens vinnare

Dagens Samhälle har talat med en rad "tunga bedömare" och kommit fram till att den "oväntade vinnaren på vinstdebatten är storföretag och familjen Wallenbergs bolag i välfärden. Hårdare regler slår mot mindre företag". Tidningen har intervjuat Magnus Henrekson, IFN som bland annat förklarar att "den politiska risken innebär att en investeringskalkyl kan slås undan när som helst. Det gör att en liten aktör måste höja sitt avkastningskrav kraftigt för att våga vara med".


2013-06-04 Entreprenör

Särbehandling inte rätt väg att gå

Tidningen Entreprenör skriver om ESO-rapporten ”Jobbdynamik i svenskt näringsliv 1990 till 2009” som författats av tre IFN-forskare: "mindre företag bör inte särbehandlas, visar en ny rapport. Regelverk och institutioner bör istället vara så neutrala som möjligt. Tidningen citerar Lars Persson, IFN: ”Det är svårt att identifiera vilka företag som kommer att skapa jobb i framtiden”.


2013-06-04 National Review Online

Torching Utopia

"Multiculturalism goes wrong in Sweden" kommenterar National Review Online i samband med publiceringen av en artikel om upploppen i bland annat Husby. Det är IFN-forskarne Tino Sanandaji som menar att vare sig finansiella åtstramningar eller islam ligger bakom uppploppen.  Det handlar istället om "multikulturalism" förhindrar integration. "Swedes have developed a deep sense of collective guilt and consequently lack the cultural self-confidence to integrate immigrants."


2013-06-04 Dagens Eko

Att gynna småföretag kan hämma storföretag

"Om vi har ett regelverk som tenderar att gynna de små företagen så riskerar vi att hämma de stora företagens utveckling. I det långa loppet får vi en snedförskjutning med för många småföretag och för få stora, effektiva företag som kan driva utvecklingen framåt" förklarar Lars Persson, IFN, i en intervju med anledning av en ESO-rapport som han författat tillsammans med Fredrik Heyman och Pehr-Johan Norbäck.


2013-06-04 Svenska Dagbladet

Stöd till småföretag skapar inte fler jobb

Mångfald i näringslivet – olika typer och storlekar av företag – är centralt för jobbskapandet, förklarar IFN-forskarna Fredrik Heyman, Pehr-Johan Norbäck och Lars Persson i en ESO-rapport som presenteras på Brännpunkt i SvD. "Det finns inte skäl att rikta stöd och åtgärder till vissa typer, exempelvis småföretag. Avgörande är i stället att undvika regelverk och institutioner som missgynnar produktivt företagande och jobbskapande".


2013-06-04 Skolvärlden

Skolans 50 mäktigaste

Skolvärlden publicerar en lista på de 50 mäktigaste svenskarna i skolans värld. Jonas Vlachos, Stockholms universitet och affilierad till IFN, återfinns på plats 21. Om honom skriver Skolv ärlden: !Svuren fiende till lärarlegitimationerna som han menar inte alls höjer lärarnas status. Hans recept är att halvera antalet platser på lärarutbildningarna."


2013-06-04 Blekinge Läns Tidning

Eleverna får stå för risken

Med anledning av aviserade skolnedläggningar hänvisar Irene Wennemo i en ledarkommen till ett inlägg av Jonas Vlachos, affilierad till IFN, på Ekonomistas där han jämför skol- och bankmarknaden. "I båda fallen är kundens investering beroende av om andra väljer att sätta in sina pengar på banken eller välja skolan. Bankrusningar kan uppstå om tilliten till banken sviktar. Samma utveckling ser vi på skolor som är hotade av nedläggning."


2013-06-03 Balans

Granskaren måste komma utifrån

Den kommunala revisionen i Sverige är ifrågasatt och kritiken bör tas på allvar. Det skriver Andreas Bergh (IFN), Gissur Ó Erlingsson, Mats Sjölin och Richard Öhrvall (IFN), i ett debattinlägg i revisionsbranschens tidning Balans. De fyra författarna har under våren publicerat Allmän nytta eller egen vinning? En ESO-rapport om korruption på svenska. I Balans skriver de att det centrala är att granskningen kommer utifrån.


2013-06-03 Sydsvenskan

En enda bokstav betyder så mycket

Sydsvenskan publicerar en längre utredande artikel med anledning av att "andelen lågutbildade ungdomar i Sverige ökar – samtidigt som det finns allt färre jobb för just den gruppen. Det nya betygssystemet bidrar till att klyftorna ökar". Magnus Henrekson, IFN, intervjuas: "Med IG är det klart att man stigmatiserar en människa. Samhället får inte jobba med den här typen av stigmatiserande benämningar för människor." Det är inte bara de icke godkända eleverna som förlorar på det absoluta betygssystemet, menar Magnus henrekson. Ett sådant system uppmuntrar eleverna att lära sig till en viss gräns, men inte längre.


2013-06-03 Dagens Arena

(O)jämställdhetens land

I en ledare skriver dagens Arena om en årlig granskning av regeringens budgetproposition som Sveriges kvinnolobby genomfört. "Hur skulle en feministisk ekonomi kunna se ut då?" frågar skribenten och hänvisar till bland andra Johanna Rickne, IFN, som författat rapporten.


2013-01-02 Arbetarbladet

Tjänstesektorn ger jobb - men det går långsamt

IFN-forskaren Henrik Jordahl säger i en intervju att Sveriges ekonomi och sysselsättning blir allt mer beroende av tjänster: "Sett över tid är det en väldigt tydlig trend att tjänstesektorn ökar. När det är ekonomisk kris går strukturomvandlingen ännu fortare."


2013-05-31 Handelsbanken TV

Dags för Borg att se över målen

Handelsbankens veckomagasin handlar om regeringens ekonomiska politik. Ska vi gasa eller bromsa? frågar programledaren Lennart Ekdal. Gäster är Cecilia Hermansson, , Anita du Rietz och Magnus Henrekson, IFN. Magnus Henrekson vill se investeringar i infrastruktur och bostäder i och runt storstäderna.


2013-05-31 Expressen

Avknoppningarna förföljer alliansen

Patrik Kronqvist skriver i en ledarkommetar om hur den borgerliga alliansen i Stockholm "trampar fel i sin iver att knoppa av verksamhet". Han hänvisar bland annat till Andreas Bergh, IFN, som "i sin bok 'Den kapitalistiska välfärdsstaten' visat att upphandlingar generellt leder till rationaliseringsvinster. Vinsterna tycks dock utebliva i vissa kommuner. Berghs tolkning är att det beror på att man där låter ideologi gå före ekonomi."

 


2013-05-30 IDG.se

"Regeringen stryper ännu en kanal"

Magnus Henrekson, IFN, kommenterar 3:12-reglerna som regeringen föreslår förändringar av: "Man stryper ännu en kanal för möjligheten att bygga upp bolag. I förlängningen leder det här till förmögenhetskoncentration, och det är aldrig bra. Det är mycket bättre om förmögenheter är spridd på många människor" säger Magnus Henrekson.


2013-05-30 Uppsala Nya Tidning

Gen påverkar skolprestation

Skillnader i enstaka dna-bokstäver i arvsmassan kan ha betydelse för möjligheterna att klara av en utbildning, skriver UNT.se om en internationell jättestudie, som publiceras i den ledande vetenskapstidskriften Science. En av huvudförfattarna är David Cesarini, New York University och affilierad till IFN. Han säger till UNT att "det möjligt att [studien] i förlängningen bidrar till en bättre förståelse för biologiska processer bakom inlärning, minne och lässvårigheter".
 


2013-05-30 Timbro

Idésherpa: Niclas Berggren berättar om James Buchanan

I tankesmedjan Timbros serie för podradio, Idésherpa, samtalar IFN-forskaren Niclas Berggren med Timbros Håkan Tribell om James Buchanan, ekonomen som belönades med Nobelpriset i ekonomi 1986, och som gick bort i början av 2013.


2013-05-29 Expressen

Intervju med Jonas Sjöstedt - ord för ord

Journalisterna Elisabeth Marmorstein och Karl-Johan Karlsson har intervjuat Västerpartiets ledare Jonas Sjöstedt. En av de många frågor gäller småföretagare att V vill slopa dessas möjlighet att undanta två personer från turordningsreglerna i LAS. Expressen skriver: "Enligt en rapport från Institutet för näringslivsforskning har undantaget inneburit att sjukfrånvaron minskat, fler invandrare och personer med en sjukdomshistorik blivit anställda. Om du nu vill vara småföretagens försvarare, varför lyssnar du inte på deras krav?" Jonas Sjöstedt svarar att han "upplever det som ett väldigt politiskt krav som är till för att försvaga fackföreningarnas förhandlingssituation".


2013-05-25 Laholms Tidning

Investera i små och inte bara i stora

I en ledare i Laholms Tidning hänvisas till ett inlägg på DN debatt om mikrofinansiering i Norden av Lars Oxelheim, affilierad till IFN och Pontus Engström. "Både analysen och förslaget från dessa herrar verkar sunt och intressant och bör absolut inte förkastas. Sverige och de nordiska länderna borde helt enkelt inse att de genom att styra om åtminstone en fjärdedel av kassan i den gemensamma investeringsbanken skulle kunna underlätta för många fler att våga starta sin affärsidé."


2013-05-25 Ystads Allehanda

Borg har lämnat målet

Överge överskottsmålet! uppmanar en ledarskribent i Ystads Allehanda: Kraven på att finansminister Anders Borg ska skrota den finanspolitik som präglat Sverige sedan 1990-talskrisen kommer från allt fler ... Assar Lindbeck, något av nestor i svensk nationalekonomi, var redan 2008 klar med att Sverige nått en så låg skuldnivå att överskottsmålet i de offentliga finanserna passerat bäst-före-datum."


2013-05-24 TV4 Nyheterna Helsingborg

Konferens i Mölle

TV4:s lokalnyheter presenterae den vetenskaplig konferens om europeisk integration som sedan 15 år hålls  årligen i skånska Mölle. Professor Lars Oxelheim, Lunds universitet och IFN ansvarar för arrangemanget. Han och en av de internationella gästerna, Dr Adrian Blundell Wignall som är rådgivare till OECD:s högste ansvarige.


2013-05-24 Västerbottens-Kuriren, m.fl.

Efterfrågan är inte problemet

Andreas Bergh, IFN, skriver i en krönika i Västerbottens-Kuriren, på tal om deabtten att "arbetslösheten kan sänkas genom att stimulera efterfrågan": "De senaste 15 åren har varit goda, och svenska hushåll är rikare än någonsin. Alla som arbetar har fått både högre löner och lägre skatter. De som saknar jobb har däremot halkat efter." Andreas Bergh menar att problemet är bland annat "brist på personal med rätt kompetens, monopolavtal, omsorg om stadsmiljön, arbetsmiljöregler, höga arbetskraftskostnader, övertidsregler och mycket annat gör att många jobb aldrig uppstår".


2013-05-23 Svenska Dagbladet

Regeringens ambitioner är allt för snäva

I en utbildningspolitisk debatt på Brännpunkt i Svenska Dagbladet hänvisar Ibrahim Baylan (S) till forskning av Jonas Vlachos som är affilierad till IFN: "Tobé och Stockhaus borde ta del av relevant forskning om skolan och bland annat läsa vad Jonas Vlachos, forskare i nationalekonomi, skriver om denna ranking. Hans kritik av mätmetoden är förgörande”.


2013-05-23 Folkbladet

Friskolans behov av nytt regelverk

I en ledarkommetar skriver Widar Andersson att han mer eller mindre aktivt följt friskoleutvecklingen under de senaste 20 åren: "Som nestorn Assar Lindbeck påpekade i en intervju i tidskriften NEO nyligen så har delar av processen kännetecknats av mer "entusiasm" än kompetens från lagstiftarnas sida." Widar Andersson menar att Sverige behöver ett uppfräschat regelverk för friskolor och tillägger, "Jag hoppas att Friskolekommittén inte smiter från ansvaret".


2013-05-22 Aftonbladet

Tillbaka till fattigvården

Aftonbladet Kultur skriver om "förödmjukande krav på motprestation för socialbidragstagare". I artikeln sägs bland annat  att "den enda effektstudie som visat på positiva resultat gjordes av nationalekonomen Matz Dahlberg och hans kolleger och rör olika stadsdelar i Stockholm". Kollegorna är Karin Edmark (IFN), Jörgen Hansen och Eva Mörk. Den rapport som åsytas är "Fattigdom i Folkhemmet – från socialbidrag till självförsörjning". Välfärdsrådets rapport 2008.


2013-05-21 Svenska Dagbladet

Här är proffsens favoriter

Det blir ingen lätt uppgift att välja nya ledamöter till Riksbankens direktion, skriverj SvD Näringsliv. Tidningen har via en e-postenkät frågat ett 40-tal bedömare om deras syn på Riksbankens framtid. En av dessa är Magnus Henrekson, IFN. På frågan om kompetens betonar Magnus Henrekson att han vill se en äldre person, gärna någon som har fyllt 60 år: "Det är viktigt med oberoende och integritet. Att sitta i Riksbankens direktion är ett bra sista jobb i karriären. Då behöver han eller hon som får jobbet inte fundera på hur tiden i Riksbanken kommer påverka resten av karriären."


2013-05-20 Smålandsposten

Tolerans som frihetens följeslagare

I en ledarkommentar skriver Smålandsposten om en studie av Niclas Berggren och Therese Nilsson som bland andra Washington Post hänvisat till. "Av reaktionerna att döma är det inte så mycket metodiken utan resultatet som gör att denna studie döms ut på förhand. Forskningsresultat där rikare länder i väst rankas högre än fattigare länder i öst, i frågor med en moralisk dimension, bemöts av vänstersinnade människor med ofelbar hysteri. Den vita mannens börda, kolonialism, imperialism, och så läser man inte till slutet."


2013-05-20 Svenska Dagbladet

Klart att förkunskaperna brister

I en ledarnotis skriver PJ Anders Linder om "svaga förkunskaperna hos många högskolestudenter". Han hänvisar till tidskriften Neo och där bland annat till en intervju med Assar Lindbeck, IFN. Han tillfrågas "om han håller med om att många studenter har dåliga förkunskaper. Svaret blir kort och koncist: "Ja, det är klart."


2013-05-20 Uppsala Nya Tidning

Det behövs marknadshyror

Bostadsbristen består år efter år, skriver Uppsala Nya Tidning i en ledarkommentar. "Nyligen gick professorn i nationalekonomi Assar Lindbeck ut och pekade på att hyreslagstiftningen dessutom påverkar hela ekonomin negativt på ett större plan." Tidningen avslutar:  "Hyresregleringen gör hyresrätterna så olönsamma att de snabbt minskar i antal. Ytterligare ett exempel på hur hyresregleringen inte bara förlorar utan också motverkar sitt syfte."


2013-05-19 Dagens Nyheter

”Sverige bör gå i bräschen för nordisk mikrofinans”

Lars Oxelheim, IFN, skriver på DN Debatt tillsammans med Pontus Engström, universitetet i Agder, om behovet av mikrofinansiering i Norden. "Mikrofinans förknippas med länder som Bangladesh men går också att anpassa till nordiska förhållanden. Om 25 procent av Nordiska Investerings­bankens kapital riktas mot mikroföretagande kan gradvis 250 000 nya företag finansieras." Författarna menar att Sverige som största ägare i Nordiska Investeringsbanken (NIB) bör Sverige bör gå i bräschen för att ”samhällsekonomisk hänsyn” ges en ny tolkning i ägardirektivet för NIB.


2013-05-17 The Telegraph

France least tolerant country in Western Europe of homosexuals

Artikeln i The Terlegraph hänvisar till forskning av Therese Nilsson och Niclas Berggren och deras studie "Does Economic Freedom Foster Tolerance" som finns i IFN:s working paper serie (nr 918) och som nyligen publicerades i den vetenskapliga tidskriften Kyklos. "Their work found that tolerance of homosexuality is particularly strongly correlated with economic freedom."


2013-05-17 Folkbladet

Assar Lindbeck i klassisk form

Widar Andersson skriver i en ledare om Assar Lindbeck att han är "mycket klok och mycket erfaren". Andersson hänvisar till en intervju i magasinet Neo och drar slutsasen att "Inget nu existerande politiskt parti kan ta hela Assar Lindbecks agenda till sig. Men alla borde kunna ta något. Det skulle göra Sverige till ett bättre land."


2013-05-17 Allehanda.se, m.fl.

Varför har vi ett överskott?

"Plötsligt pratar alla om det" skriver Allehanda.se i en ledarkommentar. "Assar Lindbeck, LO, Lars Calmfors, Kjell-Olof Feldt, Göran Persson – en lång rad tunga ekonomiska debattörer uttrycker skepsis över överskottsmålet. Det vill säga att de offentliga finanserna ska gå med överskott på 1 procent av BNP över en konjunkturcykel."


2013-05-16 Dagens Nyheter

Rankning dåligt verktyg för kommunal utveckling

I ett inlägg på DN debatt hänvisar statevetarna Gissur Ó. Erlingsson och Anders Sundell till forskning av Jonas Vlachos som är affilierad till IFN. "Vi har i nyhetsartiklar sett flera oroande exempel på hur kommunpolitiker pratat om vikten av att prestera bra på de indikatorer som mäts, snarare än att förbättra det rankningarna verkligen är tänkta att mäta. I fallet 'företagsklimat' kan detta vara olyckligt, då det är tveksamt – som exempelvis nationalekonomen Jonas Vlachos konstaterat – om ett gott företagsklimat är en förutsättning för lokal tillväxt."


2013-05-16 Sveriges Radio P1

Förstår Europas politiker inte ekonomin?

Andreas Bergh, IFN, intervjuas i radioprogrammet Nordegren & Epstein i P1 om den europeiska åtstramningspolitiken. Han får bland annat frågan om vad han skulle göra ifall han plötsligt blev EU-politiker: "Avveckla jordbrukspolitiken", svarar Andreas Bergh. Han kommenterar också åtstramning mot spenderbyxor vad gäller den svenska nationalekonomin.


2013-05-15 Washington Post

A fascinating map of the world’s most and least racially tolerant countries

I en artikel studerar och kommenterar Washington Post ett working paper skrivet av Niclas Berggren och Therese Nilsson. Studien har nyligen publicerats i den vetenskapliga tidskriften Kyklos, titeln är "Does Economic Freedom Foster Tolerance?" Artikeln i Washington Post har kommenterats av fler än  2.300 läsare, fått fler än 60.000 gilla på Facebook och renderat fler än 4.500 tweets (20 maj 2013).


2013-05-15 Foreign Policy

Countries with more open economies are less homophobic, but not less racist

I ett working paper (IFN nr 918) har Niclas Berggren och Therese Nilsson undersökt ett 65-tal länder och funnit "att ett lands rättsliga regelverk och en stabil och trovärdig penningpolitik bidrar till ökad tolerans mot homosexuella".  Skribenten i Foreign Policy  säger sig tvivla på det positiva i budskapet att folk i avreglerade ekonomier är mer toleranta mot dem som inte uppfattas som ett ekonomiskt hot. "Men med ökande invandrarfientliga stämningar i många västerländska stater i kombination med lagar som skyddaa de homosexuellas rättigheter och att samkönade äktenskap blir allt vanligare, låter detta inte helt otroligt".


2013-05-15 Dagens Industri

Finanspolitiska rådet: Olämpligt ta bort överskottsmål

Dagens Industri citerar Finanspolitiska rådets ordförande Lars Jonung som menar att "överskottsmålet bör ligga kvar och att överge målet kräver samarbete över blockgränserna". I detta sammanhang nämns även Assar Lindbeck, IFN: Målet har allt mer ifrågasatts och målets egen skapare – professor Assar Lindbeck stämmer också in i den kören.


2013-05-15 Neo

”Vinstfrågan är ett sidospår”

20 år har gått sedan Lindbeckkommissionen presenterade sina historiska 113 punkter för Sverige, mitt under brinnande ekonomisk kris. Magasinet Neo publicerar en intervju med Assar Lindbeck "om vinster i välfärden, en uselt genomförd avreglering och journalister som inte klarar sitt jobb".


2013-05-15 Dagens Arena

Visst finns det pengar

En växande andel av vårt svenska sparande går numera till kapitalexport, påpekar Dagens Arena i en ledare och hänvisar till Assar Lindbecks inlägg på DN Debatt. "Kapitalexporten går gissningsvis till investeringar i andra länder via pensionssystemen" skriver Dagens Arena och fortsätter: "Det är inte säkert att Lindbecks recept – att vi öppnar för större vinster på bostadsmarknaden – är lösningen. Men vad han bekräftar är ju att pengar finns. Pengarna måste dock användas klokare än i dag."

 


2013-05-14 Svenska Dagbladet

Lindbecks analys borde passa alliansen

Med anledning av Assar Lindbecks debattinlägg i Dagens Nyheter skriver Maria Ludvigsson på Svenska Dagbladets ledarsida. "Med tanke på Moderaternas triangulering kan det mycket väl vara en Lindbeck som krävs för att ”marknadshyror” ska ta sig in i den nymoderata vokabulären." Hon menar att om kritik växer fram mot hyresregleringarna, bland ett flertal debattörer, "kan det i bästa fall locka de mest inlyssnande och nyaste av moderater". 


2013-05-14 Dagens Nyheter

Hyresrätten behöver en skatteförbättring

Det byggs för få hyresrätter. Där är vi helt ense med Lindbeck , skriver Barbro Engman, förbundsordförande Hyresgästföreningen, i en replik till Assar Lindbeck.  Hyresgästföreningen har fem tips till Lindbeck "som garanterat skulle ge ett högre bostadsbyggande än införandet av marknadshyror". Förslagen är blans annat investeringsstimulans för nybyggnad av hyresrätter och rotavdrag till hyresrätter.


2013-05-13 Norrköpings Tidningar

Sverige behöver bostäder, inte en reglerad marknad

Assar Lindbeck har rätt. Hyresregleringen måste avvecklas, skriver NT i en ledarkommentar till Assar Lindbecks debattartikel i Dagens Nyheter 2013-05-12. Tidningen förklarar att bakom den ganska trista rubriken ”Fortsatt kapitalexport slår ut investeringar” ryms i själva ett förslag om återinförda marknadshyror. Tidningen konstaterar att "det fanns ju en tid när marknadshyror var det normala, före andra världskriget. Inte för inte var det då våra så kallade stenstäder blomstrade."


2013-05-13 Svenska Näringsliv

Färre snabbväxare med höga entreprenörskatter

Brist på kapital gör att nystartade entreprenörsdrivna företag har svårt att rekrytera och behålla nyckelpersoner, skriver Svenskt Näringsliv i en nyhetsartikel från en debatt där Magnus Henrekson och Tino Sanandaji, IFN, presenterade en studie om beskattning av personaloptioner i tolv länder. Svenskt Näringliv skriver: Att sänka skatten på personaloptioner kopplade till anställning skulle vara ett billigt sätt för staten att få fler nya och snabbväxande företag i Sverige, enligt Magnus Henreksson och Tino Sanandaji. Förslaget har bland annat anammats i en motion av Miljöpartiet."


2013-05-13 Dagens Nyheter

Alla är inte unga och startar i ett garage

Personer som har förlorat jobbet behövs för starten av nya företag. Erfarenheten bör utnyttjas, oavsett om de blir företagare eller stöd, förklarar professor Maryann Feldman i en intervju med DN Ekonomi. Feldman har vunnit årets Global Award för Entrepreneurship Research. Ett pris som delas ut av IFN  och Entreprenörskapsforum i samarbete med Vinnova.


2013-05-13 Aftenposten

Fet lønn til sjefen gir ikke mer overskudd i selskapene

Det er ingen sammenheng mellom toppsjefens lønn og avkastningen i selskapet, viser en ny rapport, skriver Aftenposten: Det er selskapene Norwegian og REC gode eksempler på. Tidningen hänvisar till ett samtal med Lars Oxelheim, IFN, som förklarade att "ofte gjør feil når de baserer ledernes incentiver på for eksempel avkastning på Børsen".

 


2013-05-12 Dagens Nyheter

Fortsatt kapitalexport slår ut investeringar

Kapitalexporten beror främst på statliga ­snedvridningar av incitamenten att investera. Bostadsinvesteringarna har minskat ­dramatiskt. En viktig förklaring till det är att hyresregleringen sedan länge har jagat bort privat kapital från marknaden för hyresfastigheter, skriver Assar Lindbeck.


2013-05-11 Sveriges Radio

IT-undrens tid ej förbi

Magnus Henrekson, IFN, deltog i Ekonomiekot Lördag och diskuterade förutsättningarna för de nya svenska IT-teknikbolag som växt upp efter IT-kraschen för drygt tio år sedan. Han påpekade bland annat att Sverige behöver någon form av personaloptioner för att fler ska kunna satsa. Hjalmar Winbladh, som har varit med sen 90-talet, i dag vd för IT-företaget Wrapp, höll med honom.


2013-05-11 Sydsvenskan

Någon måste sätta ned foten

"Två av Sveriges ledande korruptionsforskare sågar både politiker och tjänstemän i Jobb Malmö-härvan" skriver Sydsvenskan i en nyhetsartikel. En av dessa är Andreas Bergh, IFN. Han förklarar bland annat att "dessa avslöjanden bör tas som en varningslampa. Någon högt uppsatt med trovärdighet måste sätta ner foten".


2013-05-05 Expressen

Lättsinnets återkomst inom finanspolitiken

Spenderbyxor har plötsligt blivit högsta mode i debatten, skriver Expressen i en ledare och fortsätter: "Slopa gärna överskottsmålet, men låtsas inte som att det finns en massa pengar att sätta sprätt på." Tidningen menar att det tidigare samförståndet över blockgränserna nu rämnar: "Svensk ekonomis nestor Assar Lindbeck har redan dömt ut överskottsmålet. Och i förra veckan följde självaste Göran Persson efter, ackompanjerad av den tidigare finansministern Kjell-Olof Feldt (S)."
 


2013-05-04 Barometern

Välkommen vändning om likvärdighet

I en krönika i barometerns skriver Daniel Braw. Han menar att utbildning är olik andra tjänster, och då inte enbart för att det råder skolplikt. Daniel Braw hänvisar till Jonas Vlachos, affilierad till IFN, som "har påpekat, svårt att göra informerade val, det är svårt att byta om man är missnöjd och det är svårt att i efterhand bedöma utbildningens kvalitet. De mekanismer som gör att andra marknader fungerar, saknas med andra ord här".
 


2013-05-04 Katrineholms Kuriren, m.fl.

Dags för en ny skattereform

"Nu när deklarationen är inlämnad finns det anledning att fundera över hur vi vill att skattesystemet ska se ut i framtiden" skriver Katrineholms Kuriren i en ledare. Tidningen hänvisar till IFN-forskaren Andreas Bergh som "har skissat på en skattereform som innebär ett skifte från inkomstskatter, som både gör det mindre lönsamt att arbete och är konjunkturkänsliga, till skatter på konsumtion".

 


2013-05-03 Sveriges Radio

Granskningen måste bli bättre

Andrea Bergh, IFN, intervjuas i P4 Östergötland med anledning av den ESO-rapport om korruption i svenska kommuner som han är medförfattare till. P 4 skeriver: "svenskar misstror offentliga tjänsteman och kanske har vi fog för det. Det konstaterar nationalekonomen Andreas Bergh ..."


2013-05-03 Dagens Arena

Rosornas krig? Kontrollerad skuggboxning!

I ett inlägg på Dagens Arenas ledarblogg förklarar Eric Sundström att hans "farhåga handlar om utvecklingen i Europa just nu. Jag upplever det som om pendeln svänger snabbt mot just den politik som LO föreslår. Nedskärningspolitiken har nått vägs ände".  Han hänvisar bland annat till Assar Lindbeck, IFN, som enligt Sundström menar "att överskottsmål och gamla ekonomiska tvångströjor knappast kan vara heliga i en tid när Sverige har massarbetslöshet och arbetslösheten i EU slår rekord".


2013--05-03 Focus

Förloraren som vann

Lars EO Svensson fick ge sig och lämnar Riksbanken. Men hans reträtt kan bli början på en revolution, skriver tidskriften Focus som konstaterar att  två platser är lediga i Riksbanken. Fokus listar de "hetaste kandidaterna". En av kanidaterna är Magnus Henrekson, vd för IFN. Han sägs vara "fältets »dark horse«. Debattlysten professor med vurm för företagsklimat och utbildningsfrågor".


2013-05-03 Dala-Demokraten

Räntepolitiken är död – leve finanspolitiken

Idag skulle euroområdet – och även Sverige – behöva en våg av inflation som får skulder att minska och aktiviteten i ekonomin att öka, skriver Göran Greider i en ledarkommentar. Han hänvisar bland annat till IFN-forskaren Assar Lindbeck som sägs  finna "... det numera orimligt att Sverige betalar av på statsskulden istället för att investera i framtiden. Ett allt längre följe av tunga socialdemokrater går numera på samma linje. Göran Persson, Kjell-Olof Feldt, Kristina Persson (tidigare på Riksbanken) och LO-basen Karl-Petter Torvaldsson är några av dem som vaknat upp på senare tid och krävt att överskottsmålet överges.


2013-05-02 Dagens Industri

Inte bara skolan som är dålig

I en krönika på ledarsidan skriver Torun Nilsson om kunskap och konkurrenskraft. "Få vet hur illa det är ställt inom företagens högsta kunskapsdivision, företagsforskning." Hon hänvisar till en artikel i senaste numret av Ekonomisk Debatt skriven av Pontus Braunerhjelm, Klas Eklund och Magnus Henrekson, IFN. Temat i effektivare innovationspolitik. Torun Nilsson förklarar att siffrorna från OECD kom redan i vintras men "tål att upprepas eftersom de är så oroande".


2013-05-02 Aftenposten

Arbeidstagernes lønnsvekst slår ledernes

"Norske toppledere tjener mindre enn i rekordåret 2007. Men de sitter fortsatt med millioninntekter som provoserer mange ansatte", skriver Aftenposten. Tidningen intervjuar IFN-forskaren Lars Oxelheim som menar att "styrene gjør feil når de baserer ledernes motivasjonslønn på en viss andel av selskapets verdivekst, som avkastning på børsen". Han säger vidare att "topplederne får som regel bonus når det går bra med selskapet, men straffes ikke når det går galt ... Oxelheim mener et slikt belønningssystem fører til at flere toppledere vil ta større risiko, en risiko som ikke er til selskapets beste".


2013-05-02 DI.se

Skattefejd blossar upp i Europa

Tävlingen om lägst bolagsskatt är i gång i Europa, skriver Dagens Industri i sin nätupplaga. ”Det ser ut så. Och det gynnar ju ingen", säger IFN-forskaren Åsa Hansson som är medlem i Anders Borgs företagsskattekommitté. I intervjun svarar Åsa Hansson bland annat på frågan var Sverige står internationellt sett när det gäller skatt för företag. "Sverige sticker ut genom att skatten på utdelningar är hög och att det skattemässigt är dyrt att äga. Vi har också ett relativt högt utlandsägande. Vi är ett öppet land och attraktiva. Och utländska köpare kan betala mer vid bolagsköp i Sverige än svenska köpare".


2013-05-01 Axess

Kalkyler utan värde

I en artikel i Axess skriver Thomas Gür att den "ekonomiska beräkningar om vinst och förlust av invandring är i grunden meningslösa. De förmår inte att fånga skeendets mångfald" i detta sammanhang referar han till Martin Ljunge, IFN, som "påvisat att den tillit till andra människor som enskilda individer ger uttryck för, uppvisar ett starkt samband med den nivå av tillit som man ärver från moderns ursprungsland".


2013-04-29 Västerbottens-Kuriren, HelaGotland

Överdrivet fokus på den svenska räntan

Vice riksbankschefen Lars E O Svensson har avgått eftersom han inte fått gehör för sin linje att Riksbanken borde sätta en något lägre styrränta. Det skulle enligt Svensson ha inneburit lägre arbetslöshet och bättre prisstabilitet. Har Svensson rätt? frågar sig IFN-forskaren Andreas Bergh och svarar att "det är svårt att veta. Men mycket talar för att konfliktens betydelse överdrivits". Han menar att vi bör fråga "varför så många tycks tro att lite lägre ränta, eller lite högre inflation, är vad Sverige behöver för att få fart på ekonomin och bekämpa arbetslösheten. I själva verket tyder väldigt lite på att det skulle vara så enkelt."


2013-04-27 Ystads Allehanda

Giftig cocktail i Simrishamn

"På plats 256 hittar vi... Simrishamn!" är rubriken på en ledare i Ystads Allehanda. Tidningen skriver om Svenskt Näringslivs årligt rankning över näringslivsklimatet och menar att "värdet av rankningslistan är omdiskuterat". Skribenten hänvisar till Jonas Vlachos som är affilierad till IFN : "Han har i en modell visat sambandet mellan sysselsättningsgradens utveckling från 2002 till 2010 med den placering kommunerna fick i Svensk Näringslivs rankning 2002. Vlachos finner att bilden påminner om en måltavla som någon skjutit på med hagelbössa."


2013-04-25 Svenska Dagbladet

Dagar i ett helt annat Boston

I en krönika på Svenska Dagbladets ledarsida skriver Harvardforskaren Johanna Möllerström, som är affilierad till IFN, om veckan efter terrordådet under Bostonmaraton: "... efter att ha levt i detta undantagstillstånd i några dagar är det lätt att förstå hur svårt det är att få andra aktiviteter att fungera under sådana förhållanden". Hon menar att  dådet är en påminnelse "om varför samhällelig utveckling är så svår att uppnå när grundläggande säkerhetsbehov inte är uppfyllda, och varför vi måste arbeta hårt för att skapa en värld där fler människor kan känna sig trygga".


2013-04-22 Tidningarnas Telegrambyrå

Regeringen kräver svar av Lorentzon

Spotifygrundaren Martin Lorentzon, nyvald i Telia Soneras styrelse och ledamot i bolagets etikutskott, har undvikit mångmiljonbelopp i skatt i Sverige med hjälp av ett Cypernbaserat brevlådeföretag, skriver TT i en artikel som publiceras i ett stort antal tidningar. Magnus Henrekson, IFN, är en av de intervjuade. Han förklarar bland annat att "de här uppläggen var inte kontroversiella då, nu är de det. Det är en allmän trend bort från skatteparadis. I dag är det få som skulle starta bolag på det här sättet".


2013-04-20 Axess Magasin

Guldläge för Silver

Den amerikanske prognosgurun Nate Silver viktar mätningar från olika institut och lyckades i senaste amerikanska presidentvalet pricka rätt i 49 av 50 delstater. I Axess för april är bland andra Richard Öhrvall, IFN, intervjuad om möjligheterna att överföra Silvers metoder till Sverige.


2013-04-18 Södermanlands Nyheter

Politik är konst mellan trams och tungsinne

I en ledare skriver SN om en första debatt anordnad av den nya EU-tankesmedjan Forum. Medverkande var bland andra IFN-forskaren Assar Lindbeck. Tidningen menade att debatten var djuplodande och svårtuggad: "Men mycket mer krävs av den nya tankesmedjan som vill debattera komplexa samhällsfrågor med medborgare som är föga intresserade. Det är politikens demokrat­iska legitimitet som står på spel och därför är debatten viktig."


2013-04-17 Uppsala Nya Tidning

Fritt skolval ger bättre resultat

I ett debattinlägg av Cecilia Nykvist, vd för Friskolornas riksförbund, aktuell forskning som visar att skolvalet "motverkat det sociala arvet för dem med allra sämst förutsättningar". Här hänvisa till en studie av Verena Niepel vid universitetet i Mannheim; "Essays on Skills, School Choice and their Long-Term Consequences". Verena Niepel är affilierad till IFN.


2013-04-16 Bloomberg

Banking Risks Spur Talk of 20% Buffers in Sweden

Svenska ekonomer diskuterar om man bör kräva ännu hårdare kapitalkrav för banker än vad som överenskommits efter den senaste vågen av åtstramningar. IFN-forskaren Assar Lindbeck intervjuas av Bloomberg News och förklarar bland annat att kapitalkraven för bankerna helt bör "höjas avsevärt."


2013-04-12 Dagens Nyheter

De sju viktigaste åtgärderna för att lösa skolans kris

Svensk skola dras med fallande resultat jämfört med andra länder, betygsinflation och flykt från läraryrket, förklarar Magnus Henrekson på DN Debatt. Han skriver att det inte finns någon snabb lösning på problemen och att detaljregleringar är fel väg. I stället gäller det att justera regel­verket så att alla drar åt rätt håll.


2013-04-11 Dagens Industri, m fl

Hetaste namnen till toppjobb på Riksbanken

Minst en av de mäktiga vicecheferna i Riksbankens direktion ska ersättas i vår. Bland toppkandidaterna finns såväl Swedbanks tidigare chefsekonom Cecilia Hermansson som SEB:s Robert Bergqvist och ett par interna namn, skriver Dagens Industri. Magnus Henrekson, IFN, nämns också. Även veckans Affärer nämner Magnus Henrekson i detta sammanhang.


2013-04-11 Helagotland.se

Självförtroende är inte förtroende

I en ledare i Helagotland.se skriver Mats Linder, Gotlands Allehanda, om ”Allmän nytta eller egen vinning? En ESO-rapport om korruption på svenska". Han hänvisar bland annat till vad en av rapportförfattarna, Andreas Bergh, IFN, sagt i Ekot: "Varannan svensk tror att kommunpolitiker beter sig korrupt ..." och fortsätter "Tyvärr måste jag ju säga att det inte känns som om gotlänningarna har större förtroende för sin överhet än svensken i gemen. Snarare tvärt om, faktiskt."


2013-04-10 Entreprenör

Korruption vanligast i små kommuner

Tidningen Entreprenör  intervjuar IFN-forskarna Andreas Bergh och Richard Öhrvall som är medförfattare till ”Allmän nytta eller egen vinning? En ESO-rapport om korruption på svenska” . Rapporten visar att korruptionsproblemen inte är större i stora sektorer där mycket pengar figurerar.

"Det är faktiskt tvärtom. Korruptionen är som störst i små sektorer. Mindre kommuner med begränsade medel har oftast störst problem" säger Andreas Bergh till tidningen som förklarar att Richard Öhrvall betonar att det är svårt att mäta om korruptionen har ökat de senaste decennierna. Men mycket tyder på det.


2013-04-10 Allehanda, Sundsvalls Tidning

Korrupta kommuner?

I en ledare som publiceras i flera tidningar kommenterar Marcus Bohlin ”Allmän nytta eller egen vinning? En ESO-rapport om korruption på svenska” som har två IFN-forskare som medförfattare. Tidningen menar att en mer  lättöverskådliga, begripliga och kanske framförallt över kommungränserna jämförbara kommunala redovisningar "Vore onekligen ett steg i rätt riktning". "På sikt måste målet ändå vara att samtliga kommuner ska erbjuda en transparent redovisning av sin verksamhet – också de delar som drivs i bolagsform – och att detta ska finna tillgängligt på nätet för alla som vill ta del av informationen. Den moderna informationstekniken kan, om den används rätt, göra det enklare att avslöja den eventuella korruption som förekommer. "


2013-04-10 Sydsvenskan

Ett folk av fifflare?

I en huvudledare skriver Sydsvenskan om "Allmän nytta eller egen vinning? En ESO-rapport om korruption på svenska” som har två IFN-forskare som medförfattare. Tidningen menar att Sverige inte är befriat från mygel och korruption. "Fifflet tär på tilliten i samhället och då är frågan motiverad: Var finns demokratins vakthundar?" Sydsvenskan vill lysta medias granskande roll: De fyra ESO-forskarna har förslag, jodå. Djupgranska årligen tio slumpvis utvalda kommuner. Medborgare som avslöjar korruption ska kunna belönas, osv. Det går att lägga till en viktig aspekt. Pressens betydelse.


2013-04-09 Publikt

Misstro mot offentliga tjänstemän

Publikt.se som ges ut av fackförbundet ST, skriver att svenskarna misstror offentliga tjänstemän. "Nio av tio tror att personliga kontakter är avgörande för hur man blir bemött". Om ”Allmän nytta eller egen vinning? En ESO-rapport om korruption på svenska” skriver tidningen bland annat: "I rapporten hävdar de att korruptionsproblemen i Sveriges kommuner finns i en etisk gråzon som inte självklart faller inom snäva juridiska definitioner".


2013-04-09 Riksdag & Department

Sverige upplevs som mest korrupt i Norden

Svenskarna tror i mycket större utsträckning än övriga nordbor att deras politiker och tjänstemän är korrupta, skriver Riksdag & Departement med anledning av ”Allmän nytta eller egen vinning? En ESO-rapport om korruption på svenska” Resultaten är klart oroväckande, anser forskarna som gjort studien. Tidningen har intervjuat IFN-forskaren Andreas Bergh som förklarar att "det kan vara så att svenska medborgare ser något som inte syns i internationella mätningar av graden av korruption. I så fall är det djupt problematiskt".


2013-04-09 The American

Lessons from a Feminist Paradise

Majoriteten mödrar eftersträvar inte att arbeta heltid för att nå samhällets övre skikt och den svenska politiken har möjliggjort för dem att leva som de önskar. Vi amerikaner bör se bortom könsretoriken och fundera över vad dessa skandinaver verkligen har uppnått. Med intentionen att skapa ett feministiskt paradis har svenskarna oavsiktligt skapat en fristad för ”vanliga dödliga ", skriver Christina Hoff Sommers, American Enterprise Institute. Hon citerar bland annat forskning av Magnus Henrekson och Mikael Stenkula, IFN, om varför det finns så få kvinnliga toppchefer i Europa.


2013-04-09 TV4

Andreas Bergh om korruption i svenska kommuner

Andreas Bergh, docent i nationalekonomi IFN, intervjuas i TV4 om korruption i svenska kommuner. Detta med anledning av ”Allmän nytta eller egen vinning? En ESO-rapport om korruption på svenska” till vilken han är en av medförfattarna. "Mer än hälften av svenskarna tror att det är vanligt eller mycket vanligt med korruption inom kommunerna. Det visar en rapport från Finansdepartementets expertgrupp."


2013-04-09 TT

Korruption bekymrar svenskar

TT skriver om ”Allmän nytta eller egen vinning? En ESO-rapport om korruption på svenska” som har två IFN-forskare som medförfattare. Notisen publiceras i bland annat VLT - och i ytterligare ca 30 tidningar: När fler människor uppfattar korruptionsproblem skadas tilltron till demokratin, konstaterar fyra forskare i en ny ESO-rapport. De föreslår därför ett system med årliga externa granskningar av slumpvis utvalda kommuner. .


2013-04-09 Veckans Affärer

Så hamnade staten och kapitalet i samma båt

"De familjer som kontrollerade störst börsvärden på 1960-talet - Wallenberg, Johnson, Stenbeck - är fortsatt dominerande ett halvt sekel senare. Och det är ingen slump, snarare effekten av en lång och målmedveten politik.I rapporten" skriver veckans Affärer. Tidningen hänvisar bland annat till rapporten "Globaliseringen och den svenska ägarmodellen" (2008) där Magnus Henrekson, IFN, och Ulf Jakobsson "lyfter fram fem centrala delar i socialdemokratins samhällsbygge som gynnat ett koncentrerat ägande: skattepolitiken, finansmarknadsregleringarna, kanaliseringen av sparandet i ekonomin, arbetsmarknadspolitiken och den aktiebolagsrättsliga lagstiftningen".


2013-04-09 Sveriges Television

Vi oroas av korruption

Forskning avslöjar misstro mot offentliganställda Sex av tio svenskar tror att offentliganställda tjänstemän är korrumperade. Forskarna förslår därför att kommuner mer öppet redovisar sin ekonomi.

Forskarna föreslår att det ska bli lättare för medborgare, forskare och journalister att granska kommunernas ekonomi via nätet. IFN-forskaren Andreas Bergh citeras från Ekot i Sveriges radio: "Genom att mer av ekonomiredovisningen görs tillgänglig på internet i ett standardiserat format blir det lätt att jämföra vad olika kommuner betalar för samma produkt och lätt att följa hur skattepengar används, vart de går och vem som får olika uppdrag".


2013-04-09 Sveriges Radio, P1

Varannan svensk tror det fifflas i kommunen

I P1 Morgon intervjuas Andreas Bergh, IFN, som en av författarna till ESO-rapporten ”Allmän nytta eller egen vinning? En ESO-rapport om korruption på svenska”. P1 förklarar att  "varannan svensk tror att kommunpolitiker och kommunala tjänstemän är korrupta". Förutom Andreas Bergh så intervjuas Ann-Christine Alkner Dahl, som var projektledare för Göteborgs stads projekt för stärkt internkontroll och ökad öppenhet och jobbade med att motverka korruption efter den stora kommunskandalen i Göteborg.


2013-04-09 Sveriges Radio, Ekot

Varannan svensk misstror kommunpolitiker

Varannan svensk tror att kommunpolitiker och kommunala tjänstemän är korrupta, visar en ny ESO-rapport. "Svenskar misstror sina kommunpolitiker mer än rikspolitikerna, vilket är ett väldigt ovanligt mönster" förklarar Andreas Bergh, IFN, som är en av författarna till rapporten.


2013-04-09 Dagens Nyheter

Svenskar misstror offentliga tjänstemäns ärlighet

Svenskar tror i högre utsträckning än andra nordiska medborgare att den offentliga sektorn är korrumperad, skriver fyra forskaren i ett inlägg på DN Debatt. Två av dessa är IFN-forskare: Andreas Bergh och Richard Öhrvall. Inlägget bygger rapporten "Allmän nytta eller egen vinning? En ESO-rapport om korruption på svenska ". Forskarna som visar att korruptionsmisstankarna framför allt finns på kommunal nivå menar att människors misstro gentemot tjänstemän och politiker måste tas på allvar. "Ett av våra förslag är att ett antal slumpvis utvalda kommuner granskas av personer utan koppling till kommunen".


2013-04-04 Entreprenör

Jakten på kapitalet

Tidskriften Entreprenör har som tema i nr 3, 2013, om "kapitalet som både nyföretagare och tillväxtföretag behöver för att expandera". En av de experter som intervjuas är Joacim Tåg, IFN. Han uttalar sig bland annat om möjligheten för svenska bolag att locka till sig utländskt kapital.


2013-04-03 Dagens Arena

Bäst i EU - inget dumt löfte

I ett blogginlägg från socialdemokraternas kongress i Göteborg skriver Eric Sundström, Dagens Arena, att det finns en rad frågor som Stefan Löfven och Magdalena Andersson behöver ge svar på. Han hänvisar bland annat till Assar Lindbeck, IFN: "Inom den ekonomiska teorin – och nu pratar jag om världen bortom Sverige – svänger pendeln från oreglerad nyliberalism mot vikten av jämlikhet och reglering. Självaste Assar Lindbeck ifrågasätter de ekonomiska tvångströjor som infördes på 1990-talet."


2013-04-03 Sveriges Television

Arbetslösa - en ny miljardindustri

SVT har granskat ett 20-tal bolag som Arbetsförmedlingen har betalat ut miljarder till för att få arbetslösa i jobb. Granskningen visar att flera av de företag, som har större delen eller hela sin omsättning från Arbetsförmedlingen, haft vinstmarginaler på över 25 procent.
Magnus Henrekson, IFN, är en av de intervjuade på SVT:s webbplats. Han förklarar att "det är på samma sätt som att du helt plötsligt skulle fördubbla byggandet i landet. Då kommer priset på byggtjänster och byggmaterial att öka. För alla vet att du måste köpa upp det här. Och då blir det dyrare".


2013-04-03 Smålandsposten

Så många företag som löjligt

I en ledare i Smålandsposten diskuteras det svenska företagsklimatet. Skribenten hänvisar till Ikea och hur Sverige på 1970-talet ville "ha kapital, men inga kapitalister." Tidningen fortsätter: "I någon mån har strategin lyckats. I dag är de stora pensionsfonderna de stora aktörerna på börsen. Ägandet har blivit mer ansiktslöst. Men som Magnus Henrekson, vd för IFN, påpekat når aldrig pensionskapitalet mindre företag som behöver kapital för att växa." Smålandsposten avslutar: "Ju fler företagare desto bättre är ett motto som bör ifrågasättas ... I andra länder, företrädesvis USA, talar man i stället om vikten av snabbväxande företag. Det borde vi också göra här i Sverige."


2013-04-02 NewsMill

Mer rättvisande betygssättning i svensk skola

I ett inlägg om betyg i skolan hänvisar Niklas Håkansson bland annat till forskning av Jonas Vlachos, affilierad till IFN. Han visar att "i dagens skolsystem fungerar betyg mycket dåligt som mått på studieresultat i form av faktiskt kunnande. Betyg har blivit ett verktyg för manipulation i konkurrensvillkoren mellan olika skolor, och hur skulle det kunna vara på annat sätt när skolorna i nuvarande system med elevpeng blir beroende av all positiv uppmärksamhet de kan få?".


2013-04-02 Trelleborgs Allehanda

Viktiga korrigeringar

I en debattartikel skriver Per Ingvar Jönsson, doktor i ekonomisk historia, om Lindbeckkommissionen och behovet av politiskt mod. "... speciellt på två områden har det saknats politiskt kraft att korrigera. Systemfelen på arbets- och bostadsmarknaderna har medverkat till den rådande insider/outsider-situationen." Skribenten hänvisar till Assar Lindbecks memorarer: "Ekonomi är att välja som Lindbeck fyndigt satt som titel på sin senaste bok. Det är hög tid att ta hans råd på allvar och genomföra förslagen för att eliminera hindren för outsiders."


2013-04-02 Uppsala Nya Tidning

Den skadliga omorganisationen

I ett debattinlägg skriver Stefan Jonsson, professor i organisation vid Uppsala universitetk, att det var "kommunaliseringen som ledde till att skolresultaten och lärarnas status föll".  Stefan Jonsson hänvisar bland annat till forskning av Jonas Vlachos som är affielierad till IFN.  Jonson skriver: "Slutsatserna är att elever i friskolor som drivs av vinstdrivande företag verkar lära sig lite mindre än de i kommunala alternativ, medan elever i icke-vinstdrivande friskolor lär sig lite mer. Men på det hela taget påvisas inte några större kvalitetsskillnader alls."


2013-04-01 Axess tv

Fri invandring - hot eller möjlighet?

IFN-forskaren Tino Sanandaji deltog i en debatt om invandring arrangerad av Axess på Engelsbergs herrgård. Seminariet sänds vid ett antal tillfällen i Axess-tv.


2013-03-29 Västerbottens-Kuriren, m fl

Myten om de opartiska bankexperterna

Andreas Bergh, IFN, skriver i en krönika, som publiceras i bland annat Västerbottens-Kuriren, om det svenska banksystemet och funderar över bankekonomernas roll som kommentatorer i media. Experterna har "de senaste åren fått kommentera den ekonomiska situationen på Island, Irland, i Baltikum, Grekland och nu senast på Cypern – för att bara nämna några exempel. I flera fall har bankerna själva haft stora summor på spel. Dessutom påverkas bankernas framtida vinstmöjligheter kraftigt av de politiska åtgärder som diskuterats." Andreas bergh menar att det inte är rimligt att de betraktas som  "partiska experter och det är inte rimligt att de får dominera diskussionen".

 


2013-03-27 Sydsvenskan

Sitter still i båten

Med anledning av Framtidskommissionens slutrapport jämför Sydsvenskan i en huvudledare denna rapport med Lindbeckkommissionen, ledd av IFN-forskaren Assar Lindbeck: "Kontrasten till en annan kommission, Lindbeckkommissionen, som tillsattes 1992 i samband med den ekonomiska krisen, är slående." Tidningen menar att Framtidskommissionen "... som har till uppgift att peka på utmaningar utan att leverera lösningar är förstås ett bra sätt att slippa just ovälkomna förslag. Alliansen vill gärna sitta still i båten. Och kommissionens rapport lär inte ge upphov till några svallvågor."


2013-03-25 Svenska Dagbladet

Elprisskillnader i Sverige är motiverade

I en slutreplik på SvD Brännpunkt menar de tre IFN-forskarna Sven-Olof Fridolfsson, Pär Holmberg och Thomas Tangerås (som inledde debatten på Brännpunkt den 14/3) att det låter betryggande när It- och energiminister Anna-Karin Hatt (Brännpunkt den 21/3) förtydligar regeringens ambition att se till så att Sverige har en integrerad och välfungerande elmarknad. "Men vi undrar vad som menas med att åtgärder ska kunna vidtas för att minska omotiverade elprisskillnader mellan elområden.


2013-03-22 Sveriges Radio

Begränsningen skar väldigt hårt

Hösten 2011 införde Sverige avgifter för de utländska studenter från länder utanför EU. P3 Nyheter rapporterar att resultatet blivit 80 procent färre utländska studenter. Magnus Henrekson, IFN, intervjuas: "Det har varit en bra rekryteringsbas för Ericsson och andra företag. Samtidigt är det också logiskt att börja ta betalt för studenter som kommer utanför EU. Det är ett dilemma som vi inte vet lösningen på riktigt."


2013-03-25 NewsMill

Friskolesystemet motverkar segregation

Hans Bergström tidigare chefredaktör DN menar att det svenska friskolesystemet "... motverkar boendesegregationen genom att ingen tvingas gå i just den skola där man bor." Han hänvisar bland annat till forskning av docent Jonas Vlachos, affilierad till IFN, som visat att "expansionen det senaste decenniet har letts av skolföretag, som i betydligt större utsträckning än kooperativ, stiftelser o dyl riktar sig till elever med olika social bakgrund. Friskolor drivna av seriösa skolföretag har till exempel en betydligt högre andel elever med utländsk bakgrund än skolor i allmänhet i Sverige."


2013-03-21 Norrländska Socialdemokraten

Fenomenet Assar Lindbeck

I en ledare med rubriken "Fenomenet Assar Lindbeck" skriver NSD om memoarboken "Ekonomi är att välja" att den fantastisk läsning. "För intresserade av svensk samhällsdebatt är Lindbecks bok ett hav att ösa ur, liksom för den som är intresserad av nationalekonomins rent vetenskaplig utveckling sedan 1950-talet. Dessutom finns mycket att hämta om man är intresserad av frågor som rör forskningens roll och samhällets krav."


2013-03-19 Sydsvenska Dagbladet

Kan ekonomer skriva?

Sydsvenskan har ställt ett antal frågor till Therese Nilsson, som är affilierad till IFN och ny redaktör för tidskriften Ekonomisk Debatt.

Vilken är den största samhällsekonomiska frågan?

"Det som diskuterats mest den senaste tiden är den ekonomiska krisen och att den får effekter på alla oavsett om landet är i kris eller inte. Diskussionen handlar främst om vad som orsakat den och hur olika konsekvenserna blir beroende på kvaliteten på formella och informella institutioner, så som äganderätter och graden av korruption" säger Therese Nilsson.


2013-03-18 VästerviksTidningen

Integration är mer än arbetslinjen

Ax:son Johnson-stiftelsen arran gerade nyligen ett seminarium om migration och integration. I en ledare skriver tidningen: "i ena ringhörnan: debattören Fredrik Segerfeldt, som förklarade varför liberaler måste vara för fri invandring. I andra ringhörnan: ekonomen Tino Sanandaji, som förklarade varför liberaler i en välfärdsstat måste vara emot fri invandring." Med referens till fenomenet "white flight", när den inhemska befolkningen flyr ett bostadsområde, menar tidningen att "om 'kraftigt ökade inkomstskillnader' innebär att inte bara invandrare utan även infödda arbetare får leva på svältlöner, då lär det bli svårt att skapa gemenskap eller hindra framväxten av populistpartier. Eliterna bör nog tänka igenom den fria invandringen noga."


2013-03-15 Svenska Dagbladet

Backa inte från reformen med elområden

Sven-Olof Fridolfsson, Pär Holmberg och Thomas Tangerås, alla tre IFN-forskare, skriver på Brännpunkt i Svenska Dagbladet om den elområdesreformen som sjösattse för drygt ett år sedan. De menar att med den "har elmarknaden effektiviserats". Samtidigt har dock reformen mött stort motstånd från konsumenter i södra Sverige. "Näringsdepartementet har nu snabbutrett olika åtgärder för att minska elpriserna i Sydsverige och risken är stor att reformen backas. Detta vore olyckligt. Antalet elområden borde istället öka."


2013-03-13 Sveriges Radio

Klassresor inte så vanliga i Sverige som vi tror

Klassresor eller social mobilitet är inte så vanligt som bilden av Sverige brukar visa. Det menar en amerikansk forskare som studerat efternamn. Nationalekonomiprofessorn Daniel Waldenström, affilierad till IFN, tror inte helt på namnteorin men säger att det finns en tröghet i samhället. I ett inslag i Upplandsnytt förklarar han att "Sverige kommit långt på vägen att utjämna människors förutsättningar".


2013-03-13 Svenska Dagbladet

Beskrivningen av Sverige stämmer inte

Andreas Bergh, IFN, och Daniel Rubenson, affilierad till IFN, skriver på Brännpunkt med anledning av ett tidigare inlägg av Mikael Rostila. Den senare driver tesen att den socialdemokratiska välfärdsstaten leder till ökad tillit och bättre sociala relationer vilket i sin tur främjar folkhälsan. Han skriver också att trenden bröts på 1990-talet när den ekonomiska krisen ledde till kraftiga nedskärningar i den offentliga sektorn. Bergh och Rubensom förklarar att den allmänna tilliten i Sverige inte alls har minskat. "Trenden är konstant eller till och med ökande".


2013-03-12 Sydsvenskan

Denna usla, eländiga bostadsmarknad

I en huvudledare skriver Sydsvenskan att bistadsmarknaden länge fungerat uselt. Tidningen skriver att IFN-forskaren Assar Lindbeck haft stort inflytande över svensk ekonomi. "Har Lindbeck haft för stort inflytande? När bostadspolitiken granskas ligger slutsatsen nära att politikerna borde ha lyssnat mer på Lindbeck."


2013-03-11 Newsmill

Sverige klarar inte så stor invandring

Professorerna Karl-Olov Arnstberg och Gunnar Sandelin menar att "svenska politiker har tappat kontrollen över invandringen." De hänvisar till en  intervju i Dagens Eko med IFN-forskaren Assar Lindbeck. Han "konstaterar ... att Sverige inte är rustat för en stor invandring och att vi går mot en situation där Sveriges kommuner inte kommer att klara vare sig att ordna bostäder eller arbete åt invandrarna."


2013-03-09 Sveriges Radio

Tillväxt och konsumtion

I ett intervju i radions Konflikt förklarar professor Magnus Henrekson, IFN, om relationen mellan tillväxt och konsumtion. "Konsumtionen är mer än 50 procent av BNP." Magnus Henrekson menar att "på lång sikt måste konsumtion och den totala tillväxten öka lika mycket".


2013-03-09 Dagens Arena

Ingen demokratisk process bakom Wennerholms styrelseplats

Någon demokratisk utnämningsprocess har inte funnits när Christer G Wennerholm utsågs till SL-representant i Spårvagnsstäderna, skriver Dagens Arena. Man hänvisar bland annat till ett uttalande av IFN-forskaren Andreas Bergh i SvD juni 2011 och att Bergh forskar om kommunal korruption: "Det är ju hårresande. Jag kan inte se hur han kan säga att han klarar att göra sitt jobb, att företräda skattebetalarna, och vara lobbyist för den här branschnäringen".

 


2013-03-08 Arbetarbladet

Gubb-klubb spelar roll

I en ledare skriver Anna Norling om "en gubb-klubb", dvs. att män är i majoritet i alla kommunfullmäktigeförsamlingar i tidningens spridningsområde. Hon hänvisar bland annat till forskning av IFN-forskarna Johanna Rickne och Olle Folke: En intressant undersökning kom förra året och handlar om vad som hänt efter Socialdemokraternas 'Varannan damernas'. Den visar att sannolikheten för en kommunpolitiker att avancera i sitt parti är lägre för kvinnor än för män. Samt att anledningen dels handlar om att kvinnor till större del tar ansvar för familjen – men också att manliga maktstrukturer sätter stopp."


2013-03-06 Axess nr 2

Fri invandring ingen vinstaffär

IFN-forskaren Tino Sanadaji skriver i Axess magasin nr 2 2013 att ekonomiska argument för fri invandring inte håller. "Slutsatsen från forskningen är att invandring kan vara en vinstaffär eller förlustaffär beroende på invandrares utbildning och grad av integration på arbetsmarknaden". Han menar att obegränsad rörlighet över gränser omfördelar tillgångar och politisk makt från existerande till nya ägare och utmanar principen om medborgerlig äganderätt.


2013-03-04 Realtid.se

Alla dessa onödiga utredningar

I en krönika skriver Olof G. Hedengren att "mycket av det offentliga utredningsväsendet i Sverige är helt onödigt eller åtminstone inriktat på fel eller mindre viktiga frågeställningar". Han föreslår att det tillsätts en ny ”Lindbeckkommission”.


2013-03-04 Dagens Arena

Ojämlikhet i landet guldyra

I en ledarkommentar att statsministern styr uruselt i minoritet, SD växer och blockpolitiken håller på att lösas upp. Dagens Arena hänvisar bland andra till IFN-forskaren Assar Lindbeck och förklarar att denne "upplyser om att de ekonomiska ramverk som vi fick på 1990-talet var ansvariga då, men de är för hårda och oansvariga i dag."


2013-03-04 Forskning & Framsteg

Spanska sjukan satte udda spår i Sverige

Forskning & Framsteg skriver om forskning av bland andra Therese Nilsson som är affilierad till IFN: "Svåra epidemier brukar medföra brist på arbetskraft, vilket innebär ökade löner och högre levnadsstandard. Men det mönstret bröts när den spanska sjukan drabbade Sverige, enligt en ny studie."


2013-03-01 Sundsvalls Tidning

Vad ska en debattartikel kosta?

IFN-forskaren Andreas Bergh tar i en krönika upp frågan om att svenska myndigheter anlitar PR-konsulter. "Mest omtalad blev kanske en debattartikel för vilken Arbetsförmedlingen betalade 150 000 kronor, trots att konsulterna misslyckades med att få den publicerad i Dagens Nyheter" skriver Andreas Bergh. Han förklarar att "alla erfarna konsumenter vet ... [att] när det är misstänkt svårt att göra prisjämförelser gäller det att vara vaksam mot risken att betala överpris. Det borde alla som köper konsulttjänster för skattemedel också veta."


2013-02-28 Barometern

Ojämn skattebörda

I en ledarkommentar i Barometern refereras till Daniel Waldenström som är affilierad till IFN. Han har gästat Kalmar för att presentera en konjunkturrapport. Tidningen skriver att forskning visar att kunskaper om skattesystemet hänger samman med hur man ser på systemet i termer av legitimitet.


2013-02-26 Dagbladet Børsen

Hvorfor går det godt i Sverige?

I danska Børsen skriver Gunnar Viby Mogensen att man i Danmark missar att studera och ta intryck av svenska reformer av välfärdsmodellen. Han hänvisar till två böcker skrivna av IFN-forskare: "Den svenska tjänstesektorn" med Henrik Jordahl som redaktör samt "Varför går det så bra för Sverige?" av Magnus Henrekson och Andreas Bergh.


2013-02-24 Expressen

Att göra-listan i Maramö

I en ledarkommentar hänvisar Anna Dahlberg till Assar Lindbeck. Hon skriver bland annat att "Alliansen må framstå som trött och idélös. Men Socialdemokraterna har inte svaren på de problem som Sverige står inför."


2013-02-25 Aftonbladet

Löfven till val på gårdagens politik

I en ledarkommentar hänvisar Karin Pettersson till Assar Lindbeck, IFN: "I en tid när till och med ekonomer som Assar Lindbeck säger att man måste inse att den politik som var nödvändig på 90-talet är rent oansvarig i dag, väljer Social­demokraterna att fortsätta huka inför Anders Borg. Vi ska fortsätta spara, fast det vi borde göra är att satsa."


2013-02-23 Dagbladet

Seriöst

I en ledarkommentar om skolpolitik hänvisar Svante Säwén, politik redaktör, till forskaren Jonas Vlachos, affilierad till IFN: " ... att friskolor rättar de nationella proven generösare än de kommunala skolorna gör. Alla ska säkerligen inte dras över en kam här heller. Men klart är att hela systemet uppmuntrar betygsinflation ..."


2013-02-23 Svenska Dagbladet

Höga hinder för klassresenärer

I en krönika på ledarsidan skriver Paulina Neuding om klass och politik. Hon citerar Magnus Henrekson, IFN, och Daniel Waldenström, affilierad till IFN.


2013-02-22 Handelsbanken TV

Staten och kapitalet

IFN-forskaren Henrik Jordahl intervjuas i Veckomagasinet, Handelsbankens TV. Titeln är "Staten och kapitalet". Han svarar på frågan om vad som händer med företag när de privatiseras. Han förklarar bland annat att de privatiserade företagen blir mer lönsamma och mer effektiva.


2013-02-20 Ekonomisk Debatt

Den bortglömda generaliteten

I Ekonomisk Debatt nr 1 2013 diskuterar IFN-forskaren Niclas Berggren behovet av en skattereform. Han förklarar att efter 1980- och 90-talets skatteföreningar har undantagsreglerna, eller särbehandlingen av olika grupper, åter blivit fler. Är detta ett problem, frågar Niclas Berggren och svarar: "Ja, enligt min mening finns det mycket som talar för att graden av generalitet bör vara hög vid varje given skattekvot."


2013-02-19 Dagens Industri

Att spara är billigt

Magnus Henrekson, IFN, skriver i ett debattinlägg att Stefan Fölster (DI 13/2) har fel i en av sina förklaringar till underinvesteringar i bostäder, nämligen att det inte skulle vara förmånligt att spara i Sverige. "Skattesystemet har gjort det exceptionellt förmånligt att spara och hushållssparandet är numera högt" skriver Magnus Henrekson och fortsätter: "Men den förmånliga skatten gäller endast i placeringar i bankernas fondprodukter och noterade värdepapper."


2013-02-19 Svenska Dagbladet

Tjugo år senare är halva jobbet kvar

I en huvudledare skriver Maria Ludvigsson om "den 20 år gamla men ständigt aktuella Lindbeckkommissionen".
Hon förklarar att enligt Assar Lindbeck själv, kommissionens ordförande och IFN, har ungefär hälften av förslagen genomförts, och lika många återstår.


2013-02-15 Norrbotten Kuriren

Företagande för farligt

Blir det inte mer lönsamt att starta och driva företag i Sverige är det sannolikt få elever som kommer att riskera anställningstrygghet för ett osäkert karriärval som företagare, skriver Johan Eriksson i en ledare i Norrbottens Kuriren. Han hänvisar till ett debattinlägg i Dagens Nyheter skrivet av IFN-forskarna Magnus Henrekson och Tino Sanandaji.


2013-02-13 Miljö & utveckling

Det våras för lokala valutor

Behövs det kompletterade valutor som bara är giltiga i närområdet och som gynnar lokal handel samt bidrar till lägre klimatpåverkan,frågar sig Miljö & utveckling. Tidningen har bland andra talat med IFN-forskaren Henrik Horn som instämmer i att koldioxidutsläppen måste minskas radikalt men är skeptisk till att lokala valutor skulle ha en positiv miljöpåverkan och kallar forslagen politiskt utopiska.


2013-02-12 Dagens Arena

Frågor om makteliten behöver politiska svar

I ett blogginlägg för Dagens Arena skriver Eric Rosén om LO-rapporten ”Makteliten” med underrubriken ”klyftorna består”. Han citerar bl.a. Daniel Waldenström, affilierad till IFN, från Magasinet Arena (nr 6, 2012): ”Rättvisedimensioner, när det blir väldigt stora skillnader, spelar roll. Det kan till och med leda till revolutioner om det går allt för långt med orättfärdig ojämlikhet, konstaterade Daniel Waldenström ..."


2013-02-07 Dagens Samhälle

Det är inte försäkringskassan som lockar hit folk

Det vore en dålig idé att minska det svenska flyktingmottagandet. Människors vilja att röra sig har fört mänskligheten framåt, anser välfärdsforskaren Andreas Bergh. Och han tror inte alls att man flyr till Sverige för att leva på bidrag.


2013-02-01 Aftonbladet

Statsvetarna är de nya ekonomerna

I en ledare skriver Anders Lindberg om "alla dessa ­ekonomer" på 90-talet. Han nämner IFN-forskaren Assar Lindbeck som en. Lindbeck ledde en kommission som kom fram till "att journalister borde ­läsa mer ekonomi och att den ­offentliga sektorn måste privatiseras. Helt opolitisk ­vetenskap, med andra ord." Huvudproblemet med ekonomerna i början av 90-talet, menar AB, "var inte bara vad de sa utan kanske främst hur de påverkade det ­politiska samtalet. De skapade en bild av att politik är som ­vetenskap. Att det finns en ­sanning ..." Tidningen avslutar: "I dag minns ingen 90-talets ekonomer. De gapade över för mycket och försvann. 'A-ekonomi' lades ner 2011. Kanske något att fundera över på landets statsvetenskapliga ­institutioner."


2013-01-25 Smålandsposten

Invandring ger inte alltid tillväxt

I en ledarkommentar skriver Smålandsposten, med hänvisning till IFN-forskaren Tino Sanadajis artiklar om invandringens ekonomiska effekter: "Invandring behöver inte alls vara bra för ekonomin. Likt barnet i H. C. Andersens saga som säger att kejsaren är naken, yttrade nationalekonomen Tino Sanandaji i går de förlösande orden."


2013-01-25 Svenskt Näringsliv

DN feltolkar rapport

DN skriver i en artikel att löneskillnaderna mellan ung och gammal är rekordstora. Den slutsatsen anser Björn Lindgren, expert på arbetsmarknadsfrågor, bl.a. bygger på en slarvig genomläsning av rapporten. Han stödjer sitt resonemang bland annat på ett working paper av IFN-forskaren Per Skedinger.


2013-01-25 Folkbladet

Ideologiserade invandrarfakta

I en ledarkommentar skriver Widar Andersson om det debattinlägg om invandringen ekonomiska konsekvenser som IFN-forskaren Tino Sanandaji skrev i Dagens Nyheter 2013-01-24. Widar Andersson menar att "för att Sverige ska bli ett mer framgångsrikt invandrarland tycks det kort sagt vara ett faktum att det behövs en arbetsmarknad som vi inte riktigt har".


2013-01-25 Dagens Nyheter

”Låt oss vara ärliga om invandringens konsekvenser”

Den debatt om migrationens konsekvenser för landets ekonomi som inleddes med att IFN-forskaren Tino Sanandaji skärskådade boken Migrationens kraft, avslutades med en replik från samma forskare. Han skriver: "Författarna ifrågasätter mina 'värderingar' eftersom jag påpekat deras faktafel i boken. En av mina värderingar är ärlighet. De som av principiella skäl stödjer fri invandring bör vara ärliga om vad konsekvenser är för välfärdsamhället."


2013-01-25 Uppsala Nya Tidning

Vänsterns tro i välfärdsfrågan

I en ledarkommentar skriver Johan Rudström om vinst i välfärden: "Numera är det mest vänstern som tror utan att veta – nämligen att privata välfärdsbolag minskar på personalen för att maximera vinsten. Men varför skulle de göra det, frågar sig nationalekonomiprofessorn Magnus Henrekson. Då får de inga kunder och det strider mot alla marknadsekonomiska principer."


2013-01-25 Dagens Nyheter

”Snedvriden bild av invandringen”

Författarna till boken Migrationen kraft svarar IFN-forskaren Tino Sanadaji på hans kritik av deras forskningsresultat (DN 2013-01-24)


2013-01-24 Dagens Arena

Timbros empiri haltar

I en ledare diskuteras vilka belägg det finns för att sänkta lägstalöner är ett sätt att skapa jobb åt fler nyanlända och invandrare. Ledarskribenten skriver: "I min ledare lutade jag mig mot en ESO-rapport där andemeningen är att de flesta invandrargrupper etablerar sig över tid på arbetsmarknaden. Tino Sanandaji gräver djupare i den bilden och påpekar att det är ett stort gap mellan europeiska och utomeuropeiska invandrare och att somalier sticker ut... Det är möjligt att jag här var för positiv i min beskrivning. Somalier har det tuffare på arbetsmarknaden än andra och mönster kan ändras över tid."


2013-01-24 Sveriges Radio

Debatt om öppna gränser

Med anledning av en debattartikel om invandringens nationalekonimiska effekter, skriven av IFN-forskaren Tino Sanadaji i Dagens Nyheter 2013-01-24, arrangerade Studie ett i P1 ett samtal mellan Tino Sanadaji och Johan Norberg. Den senare är författare till den bok som förespråkar fri invandring och som Tino Sanadaji menar innehåller en rad faktafel.


2013-01-24 Dagens Nyheter

”Oseriös debattbok bakom förslaget om fri invandring”

IFN-forskaren Tino Sanandaji skriver på DN-debatt om Centerpartiets idéprogram, som bl.a. har inspirerats av debattören Johan Norberg. "Med tanke på att idén om fri invandring har gjort resan från ungdomsförbund och tankesmedjor till partipolitiken är det intressant att granska det intellektuella underlaget för Centerpartiets förslag."Han reder ut vad som är faktafel i Johan Norbergs bok Migrationens kraft. Tino Sanandaji menar att Centerpartiet är i en självförvållad kris genom att "lansera en radikal libertarianism, inspirerad av bland andra Johan Norberg".


2013-01-24 Dagens Opinion

Forskare sågar Johan Norberg

Dagens Opinion refererar till DN-debatt och ett inlägg av IFN-forskaren Tino Sanandaj som "anser att underlaget till Centerpartiets kritiserade idéprogram inte håller att bygga politik på".
Dagens Opinion skriver: "På DN Debatt tar Tino Sanandaji upp underlaget från debattören Johan Norberg, som Centerpartiets idégrupp ska ha inspirerats av, bland annat av boken Migrationens kraft, som Johan Norberg skrev tillsammans med debattören Fredrik Segerfeldt. En av de mest omdiskuterade punkterna i Centerpartiets föreslagna idéprogram är förslaget om fri invandring."
 


2013-01-23 Kommunalarbetaren

Mätningar ska lösa vinstproblem

I Kommunalarbetaren online refereras en debatt om vinster i välfärdssektorn som arrangerades av SNS och där Magnus Henrekson, IFN, deltog. I artikeln sägs bl.a. att han "är övertygad om att privata företag behövs för att det ska ske förändringar i verksamheterna, som gynnar brukarna. Det blir inget förändringstryck om kommunen har monopol, menar han." Magnus henrekson citeras: "Vinsten kan aldrig bli så hög för det är den offentliga sektorn som sätter prislappen."


2013-01-21 Svenska Dagbladet

Vart tog vår-Löfven vägen?

I en ledare i Svenska Dagbladet skriver PJ Anders Linder om Stefan Lövéns första år som (S)-ledare. I detta sammanhang förklarar han att "förnyelsetrycket på regeringen har minskat". Han skriver: "Tänk om all den tid som regeringspartierna lägger på att bekämpa försämringar för företagandet kunde läggas på fortsatta förbättringar! Det finns gott om lovande tankar att bygga vidare på: Braunerhjelm/Eklund/Henreksons förslag till ett ramverk för innovationspolitiken ..."


2013-01-18 Sveriges Radio

Vad händer när välfärden går med vinst?

De senaste 20 åren har svensk välfärd förändrats i grunden, skriver Vetenskapsradion i introduktionen till detta program där IFN-forskarna Henrik Jordahl och Joacim Tåg deltar. "Att vi låter privata företag driva skattefinansierad skolverksamhet med vinst gör Sverige närmast världsunikt. I det här är sista programmet i Vetandets Världs serie om den ekonomiska vetenskapen ska vi gräva djupare i frågan om vinster i välfärden."


2013-01-18 Dagens Industri

Nyföretagandet missgynnas

Professor Magnus Henrekson, vd för IFN, skriver i en debattartikel i DI att det är positivt att skatten på sparande sänkts "men de skevheter som missgynnar finansiering av nya företag måste rättas till om de kommande decennierna ska bli lika lyckosamma för Sverige som utvecklingen var efter 1990-talskrisen".

Artikeln finns endasttillgänglig i papperformat.


2013-01-17 Dagens Nyheter

”Avskaffa ränteavdragen och sänk inkomstskatten”

Det finns stor potential för ett enklare skattesystem i Sverige. I vårt förslag utgår vi från en enhetlig inkomstskatt på 25 procent i kombination med en bredare skattebas, till exempel i form av slopade ränteavdrag, skriver tre ekonomer i Dagens Nyheter. En av dessa är Daniel Waldenström, professor i nationalekonomi, Uppsala universitet och affilierad till IFN.


Aktuell forskare

Henrik Jordahl, professor och programchef

Ämnesområden:

Offentlig ekonomi, organisation och verksamhetsledning, politiskt beteende, privatiseringar, sjukvård, skattefinansierade tjänster, utbildning, väfärd och äldreomsorg.

Några av de frågor Henrik Jordahl försöker besvara i sin forskning:

  • Vad förklarar valet mellan offentlig och privat tjänsteproduktion?
  • Hur påverkar detta val tjänsternas kostnader och kvalitet?
  • Vilka förändringar av lagar, regler och praxis skulle förbättra produktionen av skattefinansierade tjänster?

 

 

Vägar till ett uthålligt EU. Europaperspektiv 2021

EU-perspektiv-2021-Ett-uthålligt-EU


Utmaningarna och frågorna är många: Vilka politiska och ekonomiska reformer krävs för att säkerställa omvandlingen till en grön ekonomi trots en åldrande befolkning, växande sociala behov och en undermålig integration i samhället? Det är det övergripande temat i årets upplaga av Europaperspektiv, Vägar till ett uthålligt EU. Läs mer.

 

Institutet för Näringslivsforskning, Grevgatan 34 - 2 tr, Box 55665, SE-102 15 Stockholm, Sweden | Tel: +46-(0)8-665 45 00 | info@ifn.se