Institutet i media

Institutet i media – 2017

Här hittar du ett urval av artiklar, reportage och inslag från den senaste tiden som rör forskare och forskning från IFN.

2017-12-29 Svenska Dagbladet

”Många kvinnor frågar hur man kan jobba som mamma”

Finansminister Magdalena Andersson intervjuas i SvD och förklarar att fler nyanlända kvinnor behöver komma i arbete. SvD hänvisar till att Lars Calmfors, IFN, tidigare i år sa att ”bara 17 procent av kvinnor födda i Afrika har fast heltidsanställning jämfört med 51 procent av inhemskt födda. Av dem som varit i Sverige under kortare tid än fem år har bara 3 procent fast heltidsarbete.”


2017-12-28 SVD/Perfect Guide

Ny studie: Högerväljare är snyggare än vänsterväljare

I Svenska Dagbladets veckomagasin Perfect Guide presenteras forskning av Niclas Berggren med flera forskare på IFN, utan att forskarna namnges. Ämnet är utseende och vad detta kan säga om politikers ideologiska hemvist.


2017-12-28 New York Times med flera

The robots are coming, and Sweden is fine

I större delen av välden oroar sig människor för att automatiseringen i näringslivet ska göra att deras arbetskraft blir överflödig, skriver The Economic Times med flera tidningar. Vad gäller välfärdstatens framtid förklarar Mårten Blix, IFN: "Det finns en risk att det sociala kontraktet bryts".


2017-12-27 Fagersta-Posten med flera

Sakine Madon: Tänk om ”idioten” råkar ha en poäng?

Sakine Madon skriver i en ledarkrönika i Fagersta-Posten m.fl. tidningar om Andreas Berghs, IFN och Lunds universitet, nya bok "Två filter": "I stället för att reflexmässigt dumförklara folk som tycker annorlunda, och heja på "ett lag", behöver vi alla utmana våra "bubblor". Tänk om meningsmotståndaren har intressanta poänger?"


2017-12-25 Uppsala Nya Tidning

Männen tar över i politiken

UNT skriver i en nyhetsartikel att "männen ser ut att ta över Uppsala. Det står klart när de flesta politiska partier bestämt vilka kandidater man lyfter fram inför nästa års val." Tidningen refererar till forskning av bl.a. Johanna Rickne, Stockholms universitet och affilierad till IFN: " ...studier av könsfördelningen inom kommunpolitiken som visat att kvinnor är underrepresenterade på högre positioner när relevanta kvalifikationer är likvärdiga."


2017-12-23 SAPO

A beleza dos políticos tem influência na ideologia?

Portugisiska SAPO kriver om studien "Conservative politicians look better and voters reward it" av Niclas Berggren, Henrik Jordahl, IFN, och Panu Poutvaara.  SAPO skriver att en förklaring är att "vackra människor tjänar mer, vilket gör dem mindre benägna att stödja omfördelning".


2017-12-21 Respons

Risken för menlös forskning är inte överdriven

Originalitet och intresse för att utmana grundmurade antaganden uppmuntras inte nödvändigtvis inom samhällsvetenskaplig forskning skriver Johan Wennström, IFN, i Respons. Han refererar till Alice Dreger som har granskat ett antal fall där forskare i USA råkat illa ut när de ifrågasatt etablerade uppfattningar. Wennström skriver: "Det finns ingenting som säger att liknande kontroverser inte skulle kunna blossa upp även i Sverige. Tvärtom tycks det vara som upplagt för det när regeringen kräver ”jämställdhetsintegrering” och genusperspektiv i alla verksamheter vid universiteten och landets lärosäten rättar sig in i ledet."


2017-12-20 Sveriges Radio/P4 Uppland

Nationalekonom om varför pensionsåldern har höjts

Mikael Elinder, Uppsala universitet och affilierad till IFN, intervjuas av P4 Uppland om regeringens och Allianses förslag att höja pensionsåldern. Han förklarar att det som påverkar pensionerna för pensionärerna beror till stor del på hur genomsnittsinkomsten utvecklas.


2017-12-20 Dagens Industri

Johan Berg: Felaktig svartmålning av Arbetsförmedlingen

I ett debattinlägg i Dagens Industri svarar Johan Berg, arbetsförmedlare, på kritik från bl.a. Svenskt Näringsliv. Han skriver: "Professor Lars Calmfors [IFN], även ordförande i Arbetsmarknadsekonomiska rådet, uttryckte nyligen att Arbetsförmedlingens låga anseende är delvis oförtjänt. Jag är beredd att hålla med." 


2017-12-19 Avesta Tidning

Krönika: Lyssna inte på de alarmister som bara hittar fakta som stöder deras egen tes

I en ledarkrönika i Avesta Tidning "rekommenderas varmt" Andreas Berghs nya bok Två filter: Varför du har fel om nästan allt, men ändå inte vill ändra dig: " för den som vill förstå hur våra mänskliga beteenden på många sätt påverkar våra sätt att bilda åsikter om saker och ting".


2017-12-18 Dagens Nyheter

Forskare: Ikea betalar i praktiken inga skatter

DN Ekonomi skriver om att Ikea kan ha fått konkurrensfördelar genom att fördelaktiga skatteregler i Nederländerna. En av de som intervjuas är Åsa Hansson, Lunds universitet och affilierad till IFN. Hon har studerat på vilka fördelar det finns med att vara multinationell. I genomsnitt betalar multinationella bolag 19 procent mindre i skatt än inhemska företag, säger Hansson.


2017-12-18 Dagens Handel

”Handeln beroende av fysisk plats”

Özge Öner, IFN, intervjuas i Dagens Handel. "Etableringen av restauranger är extra hög i de kommuner där dagligvaruhandeln dragit ner" förklarar hon från en ny studie kring kommunernas detaljhandelsmarknad. Dagens Handel skriver: "Slutsatsen är att detaljhandeln klarat sig bra under perioden, trots att 116 kommuner av 288 tappat befolkning."


2017-12-17 Dagens Nyheter

Andreas Bergh: Vi har blivit blinda för handelns fördelar

Vi glömmer lätt bort hur mycket handel faktiskt bidrar till vårt välstånd, förklarar Andreas Bergh i en krönika på DN:s ledarsida. Han skriver om forskning som visar att när man tar bort  "Kina och de före detta planekonomierna i Östeuropa från analysen, finns inte längre något samband mellan ekonomisk globalisering och ökad inkomstspridning".


2017-12-17 ETC

”Välfärdssektorn är viktigare än man tror”

ETC skriver att Sverige tillhör ett av de länder där inkomstskillnaderna ökat som mest. Tidningen intervjuar Daniel Waldenström, IFN, som förklarar att  detta en orättvis bild: "Välfärdsstaten tillhandahåller nyttor som personer annars skulle behöva tillhandahålla själva, och i huvudsak gynnar detta personer med låga inkomster vilket minskar ojämlikheten". 


2017-12-16 Eskilstuna-Kuriren

Därför ser vi bara det vi vill se

Susanne Nyström skriver en krönika i Eskilstuna-Kuriren om Andreas Berghs, IFN, nya bok Två filter. "Problemet är när den negativa bilden sätter tonen för samhällsdebatten och omvandlas till alarmism" skriver Nyström och förklarar att historien om hur världsbilden har ändrats är ett under av faktaresistensens.


2017-12-14 Arbetet

Världens superrika drar ifrån

Arbetet har intervjuat Daniel Waldenström, IFN, som ingår i Thomas Pikettys forskargrupp som tagit fram rapporten – World Inequality Report 2018. Waldenström förklarar: "Det finns en superstjärneeffekt inom den globala ekonomin. När ländernas ekonomier flätas samman allt mer innebär det att de som blir vinnarna får en mycket större marknad att sälja sina produkter på."


2017-12-14 ETC

En tredjedel av tillväxten till de rikaste

ETC skriver i en nyhetsartikel att 7 procent av den globala tillväxten sedan 1980-talet har tilldelats den allra rikaste en procenten. Daniel Waldenström, IFN, intervjuas: "Det finns en konvergens och upphämtning i de fattigare delarna som är enorm [...] men parallellt finns också en extrem välståndsökning i toppen. Den bilden har inte riktigt varit helt klar förrän nu."


2017-12-14 Fokus

Genvägen till forskningen

Fokus har utsett bloggen Ekonomistas till Årets svensk i kategorin "Ekonomi". Tidningen intervjuar bl.a. Jonas Vlachos, Stockholms universitet och affilierad till IFN. "Det är bra om folk i allmänhet förstår att vetenskapen är en rörlig massa, en ständigt pågående diskussion", säger Jonas Vlachos till Fokus.


2017-12-14 Dagens Nyheter

Lars Calmfors: Stryp inte handeln med tjänster

I en krönika på DN:s ledarsida skriver Lars Calmfors, IFN, om att "frihandel är centralt för levnadsstandarden". Calmfors förklarar att det område där det finns mest potential för mer handel är tjänster: "Tyvärr går utvecklingen här åt fel håll. EU är – med stöd av Sverige – på väg mot mer restriktioner för utstationering av arbetskraft."


2017-12-14 Flamman

Ekonomisk politik som leder till mindre demokrati

I ett debattinlägg i Flamman skriver Anders Nordström (V) att det demokratiska inflytandet över den ekonomiska politiken krymper. Att folkvalda trängs undan av tjänstemän och experter. Nordström ifrågasätter Finanspolitiska rådets verksamhet och nämner i detta sammanhang Lars Calmfors, IFN, som tidigare varit rådets ordförande.


2017-12-14 Sveriges Radio/Kluvet land

Landsbygden rustar inför valet

I ett avsnitt från Kluvet land/Sveriges Radio intervjuas Lars Calmfors, IFN. Han säger att en levande landsbygd är viktig men att man bör vara medveten om att ju mer resurser vi lägger på det, ju mindre resurser får vi över till andra önskvärda mål.


2017-12-13 Dagens Nyheter

Evelyn Schreiber: Det behövs mod för att våga tänka om

I en ledare i DN skriver Evelyn Schreiber apropå en ny bok av Andreas Bergh, IFN och Lunds universitet: Två filter – varför du har fel om nästan allt, men ändå inte vill ändra dig, om samhällsdebatten. "Andreas Berghs bok fungerar som en utmärkt påminnelse om varför den offentliga debatten så ofta upplevs som en skolgård, där olika coola gäng drar fram i små grupper och skriker förolämpningar mot varandra."


2017-12-13 The Jakarta Post

How will US and Indonesia's tax cut affect inequality?

Den 2 december sänktes den amerikanska bolagsskatten (CTR) från 35 till 20 procent. Jakarta Post undrar om skattesänkningen kommer att påverka tillväxten: "[...] det finns få tecken på att sänkt bolagsskatt ökar den ekonomiska aktiviteten om den inte genomförs under en lågkonjunktur, då den kan leda till betydande ökningar av sysselsättning och inkomst, enligt ekonomerna Alexander Ljungqvist (NYU och affilierad till IFN) och Michael Smolyansky."


2017-12-12 Civilekonomen

Studie: Därför bromsas kvinnors chefskarriärer

Civilekonomen har intervjuat Joacim Tåg, IFN, om hans forskning. Tidningen skriver: "Kvinnor är smartare och har högre utbildning. Trots det springer männen om och får vd-positioner på större svenska företag. En ny omfattande studie bekräftar att barn är en bromskloss i kvinnors karriärer.


2017-12-11 Liberala Nyhetsbyrån/Motala & Vadstena Tidning med flera

Problemet är pedagogiken

I en ledare publicerad i Motala & Vadstena Tidning om att svenska elevers läsförståelse ökar i den internationella undersökningen Pirls. Skribenten hänvisar till boken Kunskapssynen och pedagogiken med Magnus Henrekson, IFN, som redaktör.


2017-12-10 Dagens Industri med flera

Professorn: Arbetsgivarna missade en historisk chans

Fack och arbetsgivare har enats om en ny form av jobb för nyanlända och långtidsarbetslösa. Lars Calmfors, IFN, är kritisk till förslaget.Enligt honom kan arbetsgivarna ha missat en historisk chans. ”De verkar ha gett upp tanken på att det behövs nya typer av permanenta enkla jobb”, säger han till DI.


2017-12-08 Göteborgs-Posten

Upp till bevis för borgerligheten i skolpolitiken

I en krönika på ledarsidan i Göteborgs-Posten skriver Gabriel Heller Sahlgren, affilierad till IFN, om Skolinspektionens beslut "att en modest klädkod på Nordic International School i Norrköping är olaglig". Förbudet motiveras med hänvisning till ”värdegrunden” i Alliansens egna styrdokument, påminner Heller Sahlgren. Han förklarar att "det är orimligt att skollagen används för att valla in skolor i en progressiv fålla som forskningen visar leder till sämre resultat".


2017-12-08 Børsen

Tobaksregulering ender i et styrt

Christian Bjørnskov, Århus universitet och affilierad till IFN, är krönikör i danska Børsen. Han skriver om en amerikansk studie som visar att lag om att ha cykelhjälm inte hjälper. Cyklisterna blir istället mer risktagande. Bjørnskov påpekar även att tobaksindustrin kan tjäna på förbud och regleringar av tobak. 


2017-12-07 Uppsala Nya Tidning

Kan vi betrakta världen utan filter?

I en krönika i UNT skriver Sebastian Sundel om Andreas Berghs, IFN, nya bok Två filter: Varför du har fel om nästan allt men ändå inte vill ändra dig. "Men i en tid när tillståndet i världen är så bra som det är i dag börjar det negativa tänkandet, menar Bergh, snarare bli ett problem. Det är enkelt att hålla med om det."


2017-12-07 Ingenjören

Kan Industriavtalet räddas om fler parter går med?

Industriavtalet diskuterades nyligen på ett seminarium som refereras av Ingenjören. Lars Calmfors, IFN, ingick i panelen. Han förklarade, skriver Ingenjören, att "vi måste ha en märkessättning som tar hänsyn till andra krafter än industrin. Om industrin kan lösa den uppgiften själv eller om fler parter bör ingå i Industriavtalet har jag ingen uppfattning om".


2017-12-06 Direkt/Affärsvärlden med flera

Ekonomiprofessorn: "Det vore önskvärt med löneökningar"

På ett seminarium förklarade Lars Calmfors, IFN, att "det vore önskvärt med högre löneökningar i Sverige, för att få upp inflationen och få arbetskraft att flytta till sektorer med större brist på arbetskraft. Detta sker lämpligen genom en märkessättning som tar större hänsyn till sektorer utanför industrin."


2017-12-06 Direkt/Dagens Industri med flera

Arbetsmarknad: Tveksam till etableringsjobb - Calmfors

Lars Calmfors, IFN, är skeptisk till det förslag om etableringsjobb som arbetsmarknadens parter förhandlat fram skriver nyhetsbyrån Direkt.  "Jag är tveksam eftersom det inte är permanenta jobb. För att verkligen öka intresset hos arbetsgivare och få volymer tror jag att man måste inrätta permanenta enklare jobb med lägre löner", säger han till Direkt.


2017-12-05 Feministiskt perspektiv

Kvinnliga kirurgers prestationer undervärderas systematiskt

Erik Lundin, IFN, Johanna Rickne, affilierad till IFN samt Olle Folke skriver i ett debattinlägg i Feministsikt perspektiv att en amerikansk studie bekräftar att  kvinnor och mäns arbete värderas olika på grund av kön. Forskarna förklarar att "även om den aktuella studien behandlar en begränsad yrkeskår [...] kan den mäta en typ av diskriminering som troligtvis förekommer även inom andra yrken".


2017-12-04 Direkt/Dagens Industri med flera

Anders Borg: "En för tidig åtstramning vore farlig"

Direkt skriver från ett seminarium om oro för att ett regeringsförslag ska minska Finanspolitiska rådets mandat. "Lars Calmfors, rådets förste ordförande, varnade för att begränsa rådets mandat och varnade också för ökat politiskt inflytande. Han ville se ett starkare lagskydd för rådet, speciellt i ljuset av vad som händer med Trump och brexit."


2017-12-04 Svenska Dagbladet

”Andra än rådet mer lämpade att granska finanspolitiken”

SvD skriver om att regeringen vill att Finanspolitiska rådet ska fokusera mindre på att granska finanspolitiken i ett bredare perspektiv. Rådets tidigare ordförande Lars Calmfors intervjuas och förklarar att "analyserna av andra aspekter än de offentliga finanserna har nog egentligen varit djupare och bidragit med mer. Det tycker jag att man ska hålla fast vid. Samtidigt är det detta som irriterar det politiska systemet mest".


2017-12-01 The Times

Scrapping inheritance tax is good for all of us

Ed Conway kommenterar arvskatt i The Times. Han hänvisar till forskning av Mikael Elinder, som är ansluten till IFN, med flera: "Efter att ha plöjt igenom år av svenska data fann forskarna att arv direkt reducerade gini-koefficient för rikedomens – det mest använda måtten på ojämlikhet – med  hel 6 procent, dvs. ungefär samma effekten som av en stor börskrasch."


2017-11-29 Ulricehamns Tidning med flera

Bilden av jämställt arbete börjar i tanken

I en nyhetsartikel skriver Ulricehamns Tidning om jämställdhet mellan könen. I detta sammanhang citeras forskning av bl.a. Johanna Rickne, Stockholms universitet och affilierad till IFN: "Könskvotering innebär att medelmåttiga män ersätts med både män och kvinnor med högre kompetens."


2017-11-29 Svenska Dagbladet

Kritiken: ”Blev förbannad och lämnade rummet”

SvD Näringsliv skriver om att bl.a. Lars Calmfors, IFN,  kritiserar finansminister Magdalena Andersson och hennes föregångare Anders Borg. Calmfors säger: "Vi blev veritabelt utskällda av Anders Borg [...] Flera av tjänstemännen kom fram till oss efteråt och bad om ursäkt för hans beteende".


2017-11-29 Svenska Dagbladet

”Finanspolitiska rådets oberoende bör värnas”

Lars Calmfors, IFN, intervjuas av Svenska Dagbladet om sin tid som ordförande för Finanspolitiska rådet. Han förklarar bland annat att det "var tydligt att det fanns en irritation hos alla partiers ledamöter över rådets deltagande i den ekonomisk-politiska diskussionen".


2017-11-28 KIT

Våra grannländer är snabbare på att hitta jobb till flyktingar. Vad kan de lära oss?

Den digitala publikationen KIT skriver om erfarenheter från Danmark och Norge vad gäller integration av nyanlända på arbetsmarknaden. I sammanhanget citeras Andreas Bergh, IFN, i Ekonomisk Debatt: redan före flyktingskrisen 2015 så tycks vägen mot kraftigt minskade arbetsmarknadsgap i Sverige ”således vara politiskt obekväm, då den sannolikt innebär minskad facklig makt och ökad inkomstspridning”.


2017-11-28 The Local

Foreign-born people under-represented in Swedish politics

The Local intervjuar Johanna Rickne om forskning som visar att utländska födda i Sverige inte klättrar lika högt i lokalpolitik som födda i Sverige. "Vi hade förväntat oss att antalet utrikesfödda skulle vara högre i samhällen där en större andel av befolkningen var utrikesfödd, men så är det inte", säger Johanna Rickne.


2017-11-28 Dagens Arena

Svårt för utlandsfödda att nå toppen inom kommunpolitiken

Johanna Rickne, Stockholms universitet och affilierad till IFN, intervjuas i Dagens Arena om sin forskning: "För utrikes födda är det relativt enkelt att komma in i politiken på de lägre positionerna, men det är mycket mindre sannolikt att man tilldelas ett förtroendeuppdrag där man har mer inflytande", säger Rickne.


2017-11-28 Sveriges Radio med flera

Svårt för utrikesfödda att nå toppen i kommunpolitiken

Det finns ett glastak i politiken för utrikesfödda, säger Johanna Rickne, Stockholms universitet och affilierad till IFN. "Om vi tycker att det är ett problem med långsam integration på svensk arbetsmarknad så skulle utrikes födda politiker vara en bra grupp att lösa det problemet för de har en bättre inblick, och de svarar också själva att de prioriterar sådana frågor i större utsträckning," säger Rickne.


2017-11-27 Borås Tidning

Kolla med forskarna om supertåget, Kristersson!

I en ledare skriver Borås Tidning att Ulf Kristersson (M) håller fast vid motståndet mot höghastighetsjärnvägen. Tidningen citerar en studie av bl.a. Johan Klaesson, handelshögskolan i Jönköping och affilierad till IFN: Studien "[...] ifrågasätter om den modell som Trafikverket använder alls är tillämplig på just höghastighetsbanesystemet, eftersom det ju är ämnat att påtagligt förändra hur vi bor och arbetar".


2017-11-27 Dagens Arena

»Arbetsmarknadens parter bör experimentera med minimilöner«

I ett debattinlägg i Dagens Arena skriver Per Skedinger, IFN, och Mats Hammarstedt, Linnéuniversitetet: "För att öka kunskaperna om minimilönernas effekter borde arbetsmarknadens parter genomföra regelrätta experiment inom det nya etableringsuppdraget."


2017-11-24 Hufvudstadsbladet

Stolta söndagsförkunnelser räcker inte för att minska välfärdsagapet inom EU

I ett debattinlägg i Hufvudstadsbladet skriver Lars Oxelheim, affilierad till IFN, med flera forskare att en union ( läs EU) är dömd att misslyckas ifall klyftorna mellan vinnare och förlorare tillåts växa. I diskussionen om sociala prioriteringar bör man därför även ta upp ansvarsfördelningen mellan EU och medlemststaterna.


2017-11-24 ETC

Högre betyg i friskolorna: ”Vi är helt enkelt bättre”

ETC skriver om "att friskolor generellt har högre betygssnitt än kommunala skolor". Jonas Vlachos, Stockholms universitet och affilierad till IFN, säger att "den helt dominerande orsaken till friskolornas högre betygsnivåer är elevunderlaget, där friskolornas föräldrar har högre utbildning än föräldrar till elever på kommunala skolor."


2017-11-23 Børsen

Reaktion på skatteunddragelse afslører naiv tro

Christian Bjørnskov, Århus universitet och affilierad till IFN, är krönikör i danska Børsen. Han skriver om paradisläckan och förlorade skatteinkomster i en rad länder. "Det är mycket naivt att tro att politiker gör mer gott om de har får mer pengar att spendera".


2017-11-23 Dagens Nyheter

Andreas Bergh: Kroppsspråket var ingen genväg

I en krönika på DN:s ledarsida skriver Andreas Bergh, IFN, om att "de flesta forskare styrs av nyfikenhet och har ärliga uppsåt med sin forskning. I likhet med de flesta påverkas dock forskare också av såväl ekonomiska som sociala incitament."


2017-11-22 Sundsvalls Tidning och Allehanda

Bildningsnivån sjunker – men det finns motmedel: "Skolan måste tillhandahålla en stadig kunskapsbas"

SundsvallsTidning och Allehanda publicerar en intervju med Björn Fjæstad, chefredaktör Forskning & Framsteg. I denna diskuteras bland annat boken Kunskapssynen och pedagogiken med Magnus henrekson som redaktör och medförfattare. Författarna, skriver tidningarna, slår fast att krisen i skolan inte handlar om enskildheter som skolform, läxor eller betyg; där skjuter skoldebatten ofta över målet utan att se helheten. Det handlar i stället om ett betydligt mer grundläggande problem – att lärandet lämnats över till eleverna själva. "Eleverna får i stort sett göra sina egna läroböcker. Men en ung människa behöver delges kunskap med hjälp av undervisning, det fungerar inte att elever ska söka sin kunskap själv, säger Björn Fjæstad."


2017-11-22 The Globe and Mail

Emotions interfere with investing decisions more than we thought

The Globe and Mail skriver om neuroekonomi och nämner David Cesarini, NYU och affilierad till IFN: "David Cesarini, [...] , har försökt utröna om investeringsvanor är delvis ärftliga genom att jämföra enäggstvillingars och tvillingars finansiella vanor och beteende.”


2017-11-22 Morningstar med flera

Here’s why Republican tax cuts won’t create those promised jobs

Washingtons skattesänkning och jobbreform kommer att gynna aktieägare och företagare, inte Amerikas medelklass, skriver Howard Gold I Morningstar med flera medier. Han citerar en studie av Alexander Ljungvist, NYU och affilierad till IFN: ”Vi finner väldigt lite bevis för påståendet att en sänkning av företagsskatter genererar ekonomisk aktivitet, om inte detta sker under en konjunkturnedgång när de leder till ökade anställningar och ökad inkomst.


2017-11-22 TV4 Nyheter

Leif Östling avgår från Svenskt Näringsliv

I ett inslag i TV4 Nyheter om att Leif Östling avgår som ordförande för Svenskt Näringsliv intervjuas Magnus Henrekson, IFN. Han förklarar att "hur saker och ting tas emot är väldigt viktigt. Och att ett budskap måste paketeras väl för att det ska gå fram.


2017-11-22 Forskning och Framsteg

Smart sätt att se på våra korkade val

Forskning och Framsteg skriver om hur Nobelpriset i ekonomi 2017 belönar mötet mellan ekonomi och psykologi. Johanna Möllerström, Humboldt-universitetet och affilierad till IFN, intervjuas om åristagaren Richard H. Thaler.


2017-11-21 Dagens Industri

Professorn: Trög bostadsmarknad en myt

Dagens Industri citerar Daniel Waldenström, IFN. Tidningen skriver att "svenskar flyttar mer - inte mindre - än i andra länder, hävdar ekonomiprofessorn Daniel Waldenström. Han sågar också idén att så kallad ”flyttskatt” skulle vara en avgörande bromskloss på svensk bostadsmarknad".


2017-11-20 Svenska Dagbladet

Forskare: EU har inte råd att blunda för klyftorna

SvD Debatt skriver bland andra Lars Oxelheim, Lunds universitet och affilierad till IFN, att EU genomgår sin allvarligaste kris. Detta är resultatet av de senaste årens finansiella kris, flyktingkris och brexitkris: "För att finna en bättre balans mellan marknadsintegration och social rättvisa krävs därför att ansvarsfördelningen mellan överstaten och medlemsstaterna tas upp på agendan."


2017-11-20 Svenska Dagbladet

Professor: ”En myt att bomarknaden är trögrörlig”

SvD intervjuar Daniel Waldenström, IFN. Han förklarar att bostadsmarknaden inte är trögrörlig. Inte heller är det reavinstbeskattningen som gör marknaden trög: "Vi har haft fallande bostadskostnader på grund av ränteläget. Vi har haft en ändring i fastighetsbeskattningen som sänkte den löpande beskattningen med upp till 90 procent för Stockholmsvillor. Och bostadsrätter är enormt skattegynnade. Det om något gör det ointressant att flytta."


2017-11-17 ARD Tagesschau

Eine "soziale Säule" für Europa

Tyska ARD har intervjuat Magnus Henrekson, IFN, om den svenska välfärdsstatens framtid. han förklarar att "om det ska vara möjligt att flytta från ett land med lägre social trygghet till ett med mer omfattande välfärdssystem är det nödvändigt att nivån på omsorgs sänks i det senare landet, även för de egna medborgarna", säger Henrekson.


2017-11-17 KIT

Sveriges tröga bomarknad och höga flyttskatter – en fläskig myt?

KIT (digital publikation inom Bonnierkoncernen) intervjuar Daniel Waldenström, IFN, om bostadsmarknaden. Waldenström förklarar: "De flesta andra länder, ja i princip alla andra jämförbara länder, har löpande fastighetsskatter. Och trenden i EU och OECD är ökad beskattning av fastigheter eftersom det är en kapitalinkomst och en stabil skattebas".


2017-11-17 Dagens Samhälle

Dags att slopa den ojämlika kommunalskatten

Daniel Suhonen skriver i en krönika i Dagens Samhälle att det finns behov av ny bred skattereform. Han citerar bland andra Åsa Hansson, Lunds universitet och affilierad till IFN: "Generellt blir det svårare att beskatta rika i en globaliserad värld. Då är fastighetsskatten en effektiv kandidat.”


2017-11-16 Sydsvenskan & Helsingborgs Dagblad

Andreas Bergh: Vad fan, får vi in mer pengar?

I en krönika skriver Andreas Bergh i Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad om Paradisläckan – och om varför både högern och vänstern har dragit fel slutsatser.


2017-11-16 Kvartal

Därför har skolvalet blivit ett misslyckande

Tidskriften Kvartal publicerar en artikel av Magnus Henrekson, IFN." Det fria skolvalet skulle ge högre kvalitet genom konkurrens. Men elevernas resultat har sjunkit, samtidigt som bra betyg används som ett lockbete av skolorna" skriver Henrekson. Han förklarar att felet inte är friskolornas utan "snarare att elevernas prestationer inte utvärderas korrekt. En postmodern kunskapssyn genomsyrar skolväsendet, något som förhindrar både utlärning och kunskapsmätning."


2017-11-16 Dagens Arena

Akut behov av en skolpolitik för likvärdighet

I en ledare i Dagens Arena sägs att "den urholkade likvärdigheten hotar inte bara enskilda elevers möjligheter utan hela samhällsbygget". Skribenten hänvisar till Jonas Vlachos, Stockholms universitet och affilieradc till IFN: "Som Jonas Vlachos påpekade är bostadssegregationen den främsta orsaken till den sociala snedfördelningen inom skolan, men skolvalet har förstärkt segregationen."


2017-11-15 Affärsvärlden

Sprickor i fasaden

I en krönika i Affärsvärlden skriver Lotta Dinkelspiel om hyresmarknaden:En social katastrof, skapad av svenska politiker av alla färger, har Assar Lindbeck skrivit i Ekonomisk Debatt: "Han ­beskrev den vidare som illa fungerande, med inslag av svarthandel och kriminalitet, samt ­konstaterade att det är näst intill omöjligt att få ett förstahandskontrakt i Stockholm."


2017-11-15 Ystads Allehanda med flera

Skolan fixar inte allt

I en ledare skriver Ystads Allehanda med flera om segregation och skolan. Skribenten hänvisar till Gabriel Heller Sahlgren, affilierad till IFN, och citerar honom i en replik på DN Debatt: ”[...] den mest rigorösa forskningen, i Pisa och i nationella kunskapsmätningar, hittills indikerar inte att grundskolesystemet som sådant har blivit mindre jämlikt över tid.”


2017-11-14 Dagens Nyheter

Ewa Stenberg: Inga fler underbara skattenätter

Ewa Stenberg, DN, skriver på nyhetsplats en krönika om skatter och hänvisar till en artikel i den egna tidningen, där Åsa Hansson, Lundsuniversitet och affilierad till IFN, intervjuas. Hansson citeras: ”I en globaliserad värld så finns det tre saker man kan beskatta: fattigt folk, föda och fastigheter”.


2017-11-14 Svenska Dagbladet

Janerik Larsson: Vad handlar skoldebatten om?

Janerik Larsson skriver på SvD:s ledarsida om en debattartikel i DI. "I DI debatt-artikeln pekas på den gedigna kunskap som finns om varför svensk skola länge varit på fel väg: I boken ”Kunskapssynen och pedagogiken”, med Magnus Henrekson [IFN] som redaktör, visar författarna hur den styrande skoleliten systematiskt vägrat ta till sig modern biologisk kunskap, bland annat om den lärande hjärnans behov av lugn och koncentration."


2017-11-14 Kvartal

Plats för alla utom de mest sårbara

Mot bakgrund av en dokumentär om barn i Christiania och oron på svenska bibliotek skriver Johan Wennström, IFN, i Kvartal att som den "havererade drömmen om Christiania så tydligt visade, har en politisk idealism av det här slaget ett pris: barns oskuld och trygghet." Wennström avslutar: "Dessvärre är det troligare att vi i allt högre utsträckning tillåter barn från alla delar av samhället att vistas i påtagligt otrygga miljöer, därför att vuxna måste manifestera sin egen vidsynthet." 


2017-11-13 NPR/National Public Radio and more

Is A Corporate Tax Cut Really What The Economy Needs Right Now?

NPR undrar i en sändning om en sänkning av företagsskatten skulle förbättra för amerikanska företag, Om sänkningen skulle ge företagen mer pengar till investeringar och nya jobb. NPR  refererar till forskning av Alexander Ljungqvist, NYU och affilierad till IFN, då han nyligen undersökt den kopplingen.


2017-11-13 Östgöta Correspondenten

Christian Dahlgren: Döbelnsmedicin, nej tack!

Strängare amorteringskrav är fel, orättvist och farligt, skriver Christian Dahlgren i en ledare i Östgöta Correspondenten. Han hänvisar till Assar Lindbeck, IFN och Stockholms universitet: "Klyftan förstärks alltså mellan outsiders och insiders, denna kroniska problematik i välfärdssystemet som  Assar Lindbeck länge och utförligt kritiserat."


2017-11-13 Dagens Nyheter

Experter: ”Stort misstag att slopa fastighetsskatten”

Dagens Nyheter skriver i en nyhestartikel om en skattereform. Tidningen intervjuar Åsa Hansson, Lunds universitet och affilierad till IFN, som pekar ut en ny fastighetsskatt som en nödvändig byggsten i en sådan reform: "Generellt blir det svårare att beskatta rika i en globaliserad värld. Då är fastighetsskatten en effektiv kandidat", säger hon.


2017-11-13 Dagens Industri

Likvärdighetsagendan ger inte en bättre skola

I ett debattinlägg i DI skriver Barbara och Hans Bergström, Engelska skolan, att "vägen till en bra skola för alla går inte via ”Likvärdighetsagendan”, utan via en bestämd brytning med flumskolans föreställningar." De hämvisar till boken Kunskapssynen och pedagogiken, med Magnus Henrekson, IFN, som redaktör.


2017-11-10 TT/Dagens Industri med flera

Andersson om Malta-upplägg: "Finns en väldig ilska"

Trycket på att Malta ska strama åt sitt skattesystem är hårt efter paradisläckan, enligt finansminister Magdalena Andersson (S), skriver TT. Magnus Henrekson, IFN, intervjuas: "Att hoppa på enskilda svenska medborgare som inte har gjort något lagbrott, då tar man inte ansvar för det regelverk man har".


2017-11-10 Arbetsvärlden

Ny bred anställningsform på väg att se dagens ljus

Arbetsvärlden skriver om de etableringsanställningar som nu ska etableras. Anders Forslund på IFAU intervjuas och hänvisar till Lars Calmfors, IFN: "Instegsjobben, som säkert har varit bra, har samtidigt skapat väldigt få anställningar. Vad det beror på vet vi inte. Arbetsgivarna menar ofta att det är på grund av byråkratiskt krångel, men det ges inget stöd för det i exempelvis Lars Calmfors och Arbetsmarknadspolitiska rådets undersökning."


2017-11-10 Dagens Arbete

Minskad handel hot mot jobben

Minskad handel, fler handelshinder och populism skadar ekonomin och går ut över jobben skriver Dagens Arbete från ett seminarium där Lars Calmfors, IFN, deltog: "Lars Calmfors tror att robotiseringen gör att fler industrijobb kan plockas hem till Sverige eftersom lönekostnaderna då går ner."


2017-11-10 Västerbottens-Kuriren

Kanonaden mot 68:orna

Tidigare univ. lektor Bert Mårald skriver i ett debattinlägg i Västerbottens-Kuriren att det "kring 1968 har grasserat en mytflora, som forskningen sökt skingra men nyligen har det kommit ut ett knippe böcker med ensartad tendens. Det är inte oberättigat att se det som en demonisering, med få nyanser". Han hänvisar till boken  Kunskapssynen och pedagogiken med Magnus Henrekson som redaktör.


2017-11-09 Børsen

Socialismen er endnu dårligere end vi troede

Christian Bjørnskov, Århus universitet och affilierad till IFN, är krönikör i danska Børsen. Men anledning av att det är 100 år sedan Ryska revolutionen skriver han om hur socialismen utarmade ekonomierna i bl.a. dåvarande DDR och Tjeckoslovakien. Bjørnskov hänvisar till ny forskning om att ekonomin varit än sämre ifall dessa stater inte "fått" produkter genom industrispionage.


2017-11-09 Sundsvalls Tidning med flera

Tomas Izaias Englund: Välfärdskramarna ser inte skatteslöseriet

I en ledare skriver bl.a. Sundsvalls Tidning om skattemoral och skatteplanering. Skribenten hänvisar till Andreas Bergh påpekar "OECD-ländernas stater får in mer skatteintäkter än någonsin, både realt per capita och som andel av BNP". Detta samtidigt som "de flesta skattesatser i västvärldens demokratier är på väg nedåt".


2017-11-09 Bohuslänningen

Marginalskatterna sänks – intäkterna ökar

I en ledare skriver Bohuslänningen om skatter och hänvisar då till Andreas Bergh, IFN och Lunds universitet: "Andreas Bergh konstaterar på sin blogg (7 november) att OECD-genomsnittet på skatteintäkterna de senaste tio åren har legat strax under 15 000 USD per person (med en dipp under finanskrisen)."


2017-11-08 Kristianstadsbladet

Carolin Dahlman: Respekt är något man förtjänar - så den som sabbar för andra får den inte

I en ledare i Kristianstadsbladet skriver Carolin Dahlman att en skola som ensidigt visar tillit och ger frihet tappar lätt kontrollen. Hon hänvisar till boken Kunskapssynen och pedagogiken med Magnus Henrekson, IFN, som redaktör.


2017-11-08 Arbetsvärlden

Förväntningarna som förstör för oss

I TCO:s nättidning Arbets Världen skriver Johanna Rickne, Stockholms universitet och affilierad till IFN, om "studier visar att våra resultat i skolan formas av lärarens förväntningar. Kvinnor drabbas särskilt hårt". Rickne menar att om lägre förväntningar skapas för vissa grupper så blir skadan som störst för barn från lägre socioekonomisk bakgrund.


2017-11-07 Fokus

Sverige behöver ett systemskifte

Cecilia Hermansson skriver i en krönika i Fokus att problemen på arbets- och bostadsmarknaderna inte kommer att växa bort med tiden. Hon förklarar om Assar Linbeck, IFN, och Dennis Snowers Insider-outsider-teori från 1988 och att antalet outsiders kanske ökar nu i takt med att många nyanlända.


2017-11-08 SNB/Helagotland

Alternativa fakta i USA och Sverige

I en krönika i Helagotland skriver Henrik Jordahl, IFN, att "när det gäller vinster i välfärden har vår statsminister slirat betänkligt på sanningen".  Jordahl förklarar: "Tre av fyra välfärdsföretag har en avkastning på operativt kapital över 10 procent. Men Löfven sitter ändå i TV och påstår att de allra flesta välfärdsföretag ligger under 10 procent."


2017-11-06 Süddeutsche Zeitung

Jenseits von Bullerbü

Invandring och digitalisering sätter press på välfärdsstaten. Och politiker måste agera, sammanfattar Suddeutsche Zeitung ett anförande som Mårten Blix nyligen höll på forskningsinstitutet CESifo i München. Blix förklarade att välfärdsstaten bygger på arbete och den ekvationen kommer bli allt svårare om invandrare inte kommer in på arbetsmarknaden.


2017-11-01 Wall Street Journal

How China Swallowed the WTO

Wall Street Journal skriver att handelsorganisationen WTO har blivit ett "slagfält för intensiva nationella rivaliteter". I artikeln används forskning och tabeller från Louise Johannessons, IFN och Petros Mavroidis forskning, som pekar på att ett ökande antal konflikter har hamnat på WTO:s bord.


2017-11-01 Affärsvärlden

Förlängningen som förvånade

Låsta positioner mellan politikerna i riksbanksfullmäktige gjorde att Karolina Ekholm aldrig utsågs till ny riksbankschef. Istället fick Stefan Ingves förnyat mandat, skriver Affärsvärlden. Lars Calmfors uttalar sig om Carolina Ekholm och tidningen förklarar att hon varit forskare på IFN (då Industriens Utredningsinstitut).


2017-11-01 Svensk Linje

The right look

I Svensk Linje, utgiven av Fria Moderata Studentförbundet,  publiceras en notis om forskning av Niclas Berggren och Henrik Jordahl. Skribenten förklarar att de "visat något vi kanske redan anade – att politiker som står till höger ser bättre ut än andra politiker".


2017-10-30 Kristianstadsbladet

Nils-Eric Sandberg: Hur många asylsökande klarar Sverige med nuvarande modell?

Kristianstadsbladet publicerar en gästkrönika av Nils-Eric Sandberg, tidigare ledarskribent DN. Han hänvisar till Assar Lindbeck, IFN och Stockholms universitet, för en definition av välfärdssystem: "... ett ekonomiskt skydd som medborgarna i ett land finansierat för dem som bor och arbetar i landet. Det kan inte utvidgas till att försörja en stor del av hela jordens befolkning. Då faller hela systemet."


2017-10-28 Södermanlands Nyheter med flera

Debattkrönika: "Inga avhopp skickar Trosas folkvalda i topp"

Gissur Erlingsson, docent i statsvetenskap vid Linköpings universitet, skriver i en krönika i Södermanlands Nyheter om ”förtida avhopp” från politiken som han undersökt tillsammans med Richard Öhrvall, IFN: "undersökningarna tillbakavisade att det skulle vara politiska skäl och missnöje som ligger bakom. Tvärtom dominerar personliga skäl kraftigt".


2017-10-27 Dagens Samhälle

Bötfäll kommuner som inte redovisar vattenkostnader

Erik Lundin, IFN, skriver i ett debattinlägg i Dagens Samhälle om att kommuner enligt kommunallagen är skyldiga att förse invånarna med dricksvatten, och priset på vattnet ska i första hand styras av självkostnadsprincipen. Så är dock inte fallet, skriver Lundin. "Om grannkommunerna ändrar sina vattenavgifter så kommer avgiften i den egna kommunen att följa efter, även om detta inte återspeglas i kostnaderna."


2017-10-26 Børsen

I Danmark koster højere skat samfundet penge

Christian Bjørnskov, Århus universitet och affilierad till IFN, är krönikör i danska Børsen. Han skriver om Jacob Lundbergs, Timbro, avhandling om Arthur Laffer och Lafferkurvan. Han finner att i flertalet OECD-länder ger skattehöjningar större intäkter. Intressant undatag är välfärdsstaterbna Danmark, Finland, Sverige och Belgien. Där är marginalskatterna så höga att en skattehöjning innebär förlorade inkomster för staten.


2017-10-26 Dagens Nyheter

Andreas Bergh: Någon väljer alltid – men vem?

I en krönika på DN:s ledarsida skriver Andreas Bergh, IFN och Lunds universitet, om att någon måste välja, t ex bland 900 pensionsfonder. Bergh förklarar: "Det främsta argumentet [för valfrihet] är att alternativen till valfrihet med nödvändighet är stora frihetsinskränkningar och farlig maktkoncentration."


2017-10-26 Svenska Dagbladet

Viskningarna om marknadshyror lovar gott

Johanna Möllerström Humboldt-universitetet och affilierad till IFN, skriver under vinjetten Vykortet på SvD:s ledarsida om hyresmarknaden. Hon berättar om en akademiker som tvin gades tacka nej till att arberta i Sverige pga brist på hyresbostäder. "[...] avsaknaden av marknadshyror minskar Sveriges konkurrenskraft, vilket inte bara drabbar universitet och högskolor utan också näringsliv".


2017-10-26 Upsala Nya Tidning

Katederundervisning är frihet

"Elevcentrerat lärande är ineffektivt och drabbar elever från studieovana hem" skriver Sebastian Sundel på ledarsidan  i Upsala Nya Tidning. Krönikan handlar om boken Kunskapssynen och pedagogiken, red Magnus Henrekson, IFN. "Vägen till en sant kompensatorisk skola går inte via uppslitande politiska debatter om vinsttak, lärartäthet, kommunalisering och betyg. Det handlar i stället om att på allvar göra upp med en föreställning om att kunskap är något relativt och att lärarledd undervisning är något föråldrat."


2017-10-26 Dagens Arena

Skatteflyktsexpert: Hög tid att återinföra förmögenhetsskatt

Avskaffandet av skatter för rika kommer att ha förödande effekter på jämlikheten – och de märks först efter många år, sa ekonomen Gabriel Zucman på ett SNS-seminarium, som refereras av Dagens Arena. Även Åsa Hansson, Lunds universitet och affilierad till IFN, deltog och diskuterade hur man kan driva in de skatter som i dag undanhålls staterna.


2017-10-25 Atlantic Monthly

What If Getting Laid Off Wasn't Something to Be Afraid Of?

"I Sverige betalar arbetsgivare till en fond som omskolar arbetare som förlorar sina jobb. Modellen gör hela ekonomin mer dynamisk," skriver The Atlantic. Andreas Bergh, IFN och Lunds universitet intervjuas och säger att "en av de bättre delarna av den svenska modellen är att vi uppmuntrar flexibilitet genom att låta människor gå in i träningsprogram eller flytta till andra områden om det är vad som behövs för att hitta ett jobb".


2017-10-25 Dagens Arena

Calmfors ratar Moderaternas nedmontering av Las

Dagens Arena skriver i en nyhetstext att Alliansen vill luckra upp arbetsrätten. "Men det vetenskapliga stödet för att en uppluckring av arbetsrätten ger högre sysselsättning är svagt" skriver Dagens Arena och hänvisar till Lars Calmfors, IFN.


2017-10-25 Dagens Industri

Forskare går till Las försvar

Lars Calmfors och Per Skedinger, båda IFN, intervjuas i Dagens Industri om LAS. Skedinger säger: ”En reformering av arbetsrätten skulle förändra sammansättningen på arbetsmarknaden, men knappast öka sysselsättningen generellt”. DI skriver: "Både Lars Calmfors och Per Skedinger pekar på att unga och nyanlända, som i dag har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden, skulle gynnas om anställningsskyddet mjukades upp."


2017-10-24 Universitetsnytt

Assar Lindbeck fortsätter att gå sin egen väg

Assar Lindbeck, IFN och Stockholms universitet, intervjuas i Universitetsnytt (personaltidning SU). Han förklarar för tidningen att de forskningsfrågor han tagit sig an under drygt 60 år som forskare har han samlat på sig runt om i samhället. "Jag tycker inte om trendnissar som springer åt samma håll. Jag försöker alltid att göra en självständig analys," förklarar Lindbeck.


2017-10-23 Bullfax.com

Busy Directors: Strategic Interaction and Monitoring Synergies

Bullfax.com skriver om marknaderna och ekonomin. En studie av Alexander Ljungqvist et al, NYU och affilierad till IFN presenteras. Forskarna studerar när styrelseledamot som sitter i många styrelser är skadlig eller fördelaktig för aktieägarna. Det visar det kan vara skadligt när de aktuella företagen har så lite gemensamt att det tar allt för mycket tid för ledamoten att sätta sig in i olika frågor.


2017-10-23 Skola & Samhälle

Åsa Ljunggren: Kunskapssynen, pedagogiken och paradigmfällan

Nättidningen Skola & Samhälle skriver om boken Kunskapssynen och pedagogiken (red, Magnus Henrekson, IFN): "Jag rekommenderar alla att läsa boken eftersom den innehåller så mycket intressant fakta, och pekar på många av de saker som inte fungerat i det svenska skolsystemet. Men när det kommer till den andra delen av bokens titel, nämligen hur det kan åtgärdas ger boken tyvärr inga svar," skriver Åsa Ljunggren, doktorand i pedagogik vid Linnéuniversitet. 


2017-10-19 Dagens Nyheter

Lars Calmfors: Värna analysorganens oberoende

Lars Calmfors, IFN, skriver i en krönika på ledarsidan i Dagens Nyheter detär "riskabelt att låta politikerna själva bestämma vilka som ska sitta i oberoende analysorgan som Finanspolitiska rådet". Calmfors förklarar att "politiker skapar gärna system för oberoende utvärdering men har sedan svårt att acceptera kritik som de får".


2017-10-19 Forskning & Framsteg

Åter till kunskapsskolan

Forskning & Framsteg ger boktips om  Kunskapssynen och pedagogiken, red. Magnus Henrekson, IFN: "Detta är en mycket viktig och välunderbyggd bok, som förtjänar att läsas av alla med intresse för skolan."


2017-10-19 Forskning & Framsteg

Sjuk av religion

Martin Ljunge, IFN, intervjuas om sin forskning i Forskning & Framsteg. Han studerar hälsodata från andra generationens invandrare i 30 europeiska länder. "Det visar sig att de barn vars mödrar kommer från mer religiösa länder i regel har sämre självupplevd hälsa, vilket är ett mått på hur man mår i allmänhet."


2017-10-18 Dagens Industri

Lotta Engzell-Larsson: Lägg Finanspolitiska rådet under riksdagen

I en ledare skriver Dagens Industri att "Stark integritet är alltid hotad och måste därför alltid försvaras. Finanspolitiska rådet är en organisation som präglas av sådan stark integritet. Dess första ordförande professor Lars Calmfors [IFN] satte tonen och efterföljarna har hållit den."


2017-10-17 Nya Wermlands-Tidningen

Att glida på sanningen

I en ledare skriver NWT om att "Stefan Löfven i två sammanhang slirat i argumentationen". Ett av dessa är inträdesjobb. Skribenten håller inte med Löfven och hänvisar till Per Skedinger, IFN: "jag får stöd av Per Skedinger [...] som inte tycker att forskningen ger tillräckligt stöd för Stefan Löfvens påstående".


2017-10-17 Dagens Nyheter

Måttliga löneökningar trots högkonjunkturen

DN Ekonomi skriver att trots högkonjunktur och arbetskraftsbrist stiger lönerna måttligt, "tvärtemot vad man skulle vänta sig". DN förklarar att gällande ordning på arbetsmarknaden har ifrågasatts av professor Lars Calmfors [IFN] och nyligen även av Internationella valutafonden, IMF, i dess granskning av Sverige.


2017-10-16 Svenska Dagbladet

Historiker: Ryssland och USA tyranniska styren

Johan Wennström, IFN, har för SvD Kultur intervjuat historikern Timothy Snyder om hans senaste bok  ”Om tyranni”. Snyder förklarar att den är framför allt skriven för att uppmärksamma amerikaner på problemen med ett politiskt styre som underminerar sanningen och vill förstöra statsapparaten. Den ska också ge uppslag till personligt motstånd.


2017-10-16 SVT Agenda

Professor: Skolverket ratar alla förslag för att bryta segregationen

I SVT Agenda säger Jonas Vlachos, Stockholms universitet och affilierad till IFN, att han är förvånad över Skolverkets svar på Skolkommissionens  förslag för att bryta segregationen. "Skolverket avfärdar alla förslag som skulle kunna leda till minskad segregation. Eftersom Skolverket ständigt pratar om vikten av att minska segregationen i skolan är det en ganska märklig inställning".


2017-10-13 Dagens Handel

Detaljhandeln kartlagd på kommunnivå

Handelns betydelse för det lokala näringslivet i svenska kommuner är ett hittills outforskat område som forskaren Özge Öner, [...] IFN, tagit sig an, skriver Dagens Handel. Öner förklarar att 99 kommuner har sett ett tapp i antal män, medan 132 kommuner har tappat i antal kvinnor. Hon förklarar: "Det är uppenbart att kvinnor är mer urbaniserade."


2017-10-13 Direkt/Svenska Dagbladet med flera

Calmfors: "Löneglidning räcker inte för att lösa brist"

Man bör överväga högre löneavtal i sektorer med större efterfrågan på arbetskraft, säger Lars Calmfors, IFN, till nyhetsbyrån Direkt. "Löneglidningen verkar inte längre vara särskilt känslig för marknadskrafterna. Variationer i brist på arbetskraft har under de senaste decennierna påverkat löneökningarna utöver avtal förvånansvärt lite".


2017-10-12 Børsen

Vinder af nobelpris har en blind vinkel

Christian  Bjørnskov, Århus universitet och affilierad till IFN, skriver i en ekonomisk kommentar i danska Børsen om årets nobelpristagare Richard Thaler. Enigheten är stor att han är värd priset men, skriver Bjørnskov, beteendeforskare har en "död vinkel". De intresserar sig för ekonomiska beteenden som kan tyckas irrationella. Thaler har bland annat skapat sig ett namn genom studier där han pekar på att de som handlar med aktier inte alltid är rationella.


2017-01-11 Borås Tidning

Löfven står i en klass för sig – varför bluffar han?

I en ledare skriver Borås Tidning om att statministern i SVT:s Agenda sagt att en miljon svenskar skulle få sänkt lön om Alliansen får igenom förslaget om inträdesjobb. "Per Skedinger [IFN] avfärdar påståendet i ett uttalande till SVT med att de resultat som Löfven hänvisade till är 'inte relevanta för särskilt skapade nya jobb på den svenska arbetsmarknaden'."


2017-10-11 Eskilstuna-Kuriren med flera

Tala allvar om ny skattereform

I en ledare skriver Eskilstuna-Kuriren att politikernas uppgift de närmaste åren "är en mix av höjda och sänkta skattesatser, som både stimulerar god ekonomisk utveckling och är fördelningspolitiskt rimligt avvägd". Tidningen hänvisar till Lars Calmfors, IFN, inte ser en sänkning som "realistisk". Kuriren avslutar: "Socialdemokrater och borgerliga kan lösa det ihop".


2017-10-11 Värmlands Folkblad

Alternativen blir tydliga

Värmlands Folkblad skriver i en ledare om partiledardebatten i Riksdagen. "Sänkta skatter och löner står mot satsningar i den gemensamma välfärden." Skribenten hänvisar till att Harry Flam och Lars Calmfors [IFN] "sågar skattesänkarlinjen i Dagens Industri".


2017-10-11 Affärsvärlden

Köar för en bättre framtid

I en krönika i Affärsvärlden skriver Jonas Elofsson om boken Kunskapssynen och pedagogiken med Magnus Henrekson, IFN, som redaktör. Elofsson skriver: "I näringslivet kopierar och förbättrar man hela tiden konkurrenternas bästa idéer för att nå nya framgångar. Varför kan inte den svenska kommunala skolan låta sig inspireras av IES? Detta råkar dessutom vara i linje med skollagens krav på att 'skolans verksamhet ska baseras på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet'."


2017-10-11 HelaGotland

Fram för fakta före faktoider

HelaGotland skriver i en ledare om att SVT Nyheter bad Per Skedinger, IFN, att kommentera statsministerns påstående att lägre ingångslöner skulle leda till att 20 procent av Sveriges löntagare fick sänkt lön. Tidningen kommenterar med anledning av Skedingers uttalande: "Att köra med skrämselpropaganda byggd på lögner om sina politiska motståndares förslag slår förr eller senare tillbaka på en själv."


2017-10-11 Ekonomisk Debatt

Vad jag skrev

Henrik Jordahl, IFN, skriver i en slutreplik i Ekonomisk Debatt, att "det borde vid det här laget stå klart att varken Dags för omprövning eller Molanders replik når upp till de krav på stringens och akribi som man kan förvänta sig av en ESO-rapport". Jordahl förklarar: "Att vår diskussion står och stampar beror på att jag tvingas bemöta positionsförflyttningar, vantolkningar och rena felaktigheter."
 


2017-10-10 TT/Upsala Nya Tidning

Tid för ekonomernas högtidsdag

Inför att årets Nobelpris i ekonomi skulle kungöras publicerade bloggen Ekonomistas en omröstning, förklarar UNT. Där hanade Assar Lindbeck, IFN och Stockholms universitet, på fjärde plats. Toppade gjorde Paul Romer. Tvåa kommer Daron Acemoglu och trea Thomas Piketty, skriver tidningen.


2017-10-10 Expressen

Experter skeptiska till Löfvens löneuttalande

Statministern har har sagt att sänkt ingångslön sänker lönen för en miljon svenskar. SVT har granskat påståendet och bland annat intervjuat Per Skedinger, IFN. Expressen skriver att Skedinger "tycker inte att forskningen ger tillräckligt stöd för det Löfven påstår".


2017-10-10 Axess

Lära sig eller tycka till?

I en ledare i Axess skriver PJ Anders Linder om boken Kunskapssynen och pedagogiken, av Magnus Henrekson, IFN, med flera. Linder konstaterar att dagens "fokus på att prata om ämnen istället för att lära sig dem leder säkert till det ena eller andra men inte till ökad kunskap. Däremot för det med sig ökad skiktning mellan dem som kommer från hem med intellektuella erfarenheter och dem som inte gör det."


2017-10-10 Östra Smålands Nyheter

Nej till lägre skatteuttag

I en ledare skriver Östra Smålands Nyheter att "två av Sveriges tyngsta nationalekonomer – Lars Calmfors [IFN] och Harry Flam – konstaterade i Dagens Industri i helgen att det under nästa mandatperiod inte finns något utrymme att sänka det samlade skatteuttaget."


2017-10-10 Ingenjören

Varje industrijobb skapar två jobb till

Ingenjören skriver om en rapport från Industrins ekonomiska råd. Juhana Vartiainen, en av de fyra ekonomerna i rådet, argumenterar mot Lars Calmfors, IFN och AER, vad gäller industrin som norm för lönebildning. Vartiainen anser att "Lars Calmfors har en överdriven syn på vad som kan och bör styras i kollektivavtal".


2017-10-09 Dagens Nyheter

”Satsningar på lågt betalda är lönlösa”

DN Ekonomi skriver om en rapport från Industrins ekonomiska råd. Ib sammanhanget refereras till Lars Calmfors, IFN, som varnat för att en alltför strikt tolkning av märket håller tillbaka lönerna i bristyrken. "Det kan leda till kronisk arbetskraftsbrist i de yrkena, varnade i våras bland andra den välrenommerade professorn i nationalekonomi Lars Calmfors."


2017-10-09 Svensk Dagbladet

Assar Lindbeck varnar för ”finansiellt farlig situation”

Håller de svenska hushåll på att hamna i en finansiellt farlig situation, frågar SvD Assar Lindbeck, IFN och Stockholms universitet: "Jag oroar mig för den saken. Framförallt eftersom det är unga människor som inte har några reserver" svarar Lindbeck. Han förklarar också att han "vill se drastiskt höjda kapitaltäckningskrav på bankerna, från dagens nivå på fyra procent till 20–30 procent".


2017-10-09 Dagens Arbete

Rapport: Varje industrijobb skapar två nya

Dagens Arbete skriver om en rapport från Industrins ekonomiska råd: "Centrala löneförhandlingar är inget bra sätt att skapa jämställda löner". Rådet tillbakavisar den kritik som funnits mot industrins roll att sätta lönenivån" förklarar tidningen och hänvisar till Lars Calmfors, IFN och AER, "kritik mot Industriavtalet och den exportberoende industrins roll att sätta normeringen på lönemarknaden".


2017-10-09 SVT Nyheter

SVT faktakollar Löfvens uttalande i partiledardebatten

Stefan Löfven angrep i partiledardebatten Alliansens förslag om inträdesjobb. Han hänvisade till amerikansk forskning och sa att ungefär 20 procent riskerar att få sänkt lön. SVT Nyheter frågar Per Skedinger, IFN, om detta stämmer. Han svarar att "när det handlar om helt nya jobb med lägre löner, som förslaget om inträdesjobb, är det svårt att dra slutsatser från amerikanska studier".


2017-10-08 Dagens Nyheter

Paul Romer toppkandidat till ekonomipriset

I en krönika i DN skriver Johan Schück om vem som kan tänkas få årets ekonomipris till Alfred Nobels minne. Liksom tidigare år nämns Assar Lindbeck, IFN och Stockholms universitet, som tänkbar pristagare: " Assar Lindbeck kan också bli aktuell, i hans fall för insatserna att utveckla insider/outsider-teorin som bland annat gäller arbetsmarknaden. Men detta kan ses som känsligt, eftersom flera av ledamöterna i priskommittén har skolats hos Assar Lindbeck."


2017-10-08 Dagens Industri

Tunga ekonomer sågar skattesänkarlinjen

”Jag tror att skattekvoten om något kommer att behöva höjas något framöver” säger Lars Calmfors, IFN, till Dagens Industri. ”Man måste få folk att vilja ta jobben inom vården, skolan och polisen också, och det gör att relativlönerna måste höjas”, säger han.


2017-10-05

Vega Eftermiddag

Joacim Tåg, IFN, intervjuas i Radio Vegas eftermiddagsprogram (finlandssvenska sändningar). Ämnet är kryptovalutor, exempelvis Bitcoin. Fördelar med dessa valutor är att det är snabbt och billigt att skicka pengar. De kan inte heller förfalskas, förklarar Tåg. Kryptovalutor bygger på blockkedjeteknologi.


2017-10-04 Göteborgs-Posten

Kunskapsrelativism förstör skolan

Krönikören Isak Skogstad skriver i Göteborgs-Posten om boken Kunskapssynen och pedagogiken, red. Magnus Henrekson, IFN. Skogstad avslutar: "Henrekson et consortes och deras förslag om ett nytt paradigm för skolan träffar helt rätt. Det är hög tid att göra upp med den postmodernism och sanningsrelativism som förstör skolan".


2017-10-04 Skolvärlden

Efter hjärnforskarens kritik: ”Bilden av läraren stämmer inte”

Skolvärlden skriver om boken Kunskapssynen och pedagogiken med Magnus Henrekson, IFN, som redaktör. "Hjärnforskaren Martin Ingvar är kritisk till läraridealet där läraren har en passiv roll och eleverna lär sig själva. Det ser inte ut så i dag – inte hos mig och inte hos mina kollegor, säger läraren Karin Johansson.


2017-10-03 Fokus

Allt är absolut relativt

Cecilia Hermansson skriver i Fokus att vi borde diskutera förmögenhetsklyftorna. "De är sedan länge stora och fortsätter att stiga. De tio rikaste procenten äger två tredjedelar av den samlade privata nettoförmögenheten", skriver Hermansson och hänvisar då till forskning av Daniel Waldenström, IFN, m.fl.


2017-10-01 Svenska Dagbladet

”Riksbanken bör fokusera mer på stabilitet”

Mårten Blix, IFN, skriver på SvD Näringsliv Debatt om att "det är varken önskvärt eller möjligt för Riksbanken att med hjälp av räntan parera digitaliseringens effekter". Han förklarar att den tekniska utvecklingen förändrar i djupet ekonomin och förutsättningarna för penningpolitiken.


2017-10-01 Östgöta Correspondenten

Catarina Kärkkäinen: Skola utan lärande

I en krönika i Östgöta Correspondenten skriver Catarina Kärkkäinen om boken Kunskapssynen och pedagogiken. Redaktör och medförfattare är Magnus Henrekson, IFN. "Egentligen är det inte mer än logiskt" skriver Kärkkäinen, att som förklaras i boken "Den kunskapssyn som i dag dominerar svenska skolan har tvärtom en fullkomligt avgörande betydelse för de sjunkande skolresultaten."


2017-10-01 Borås Tidning

Pengar löser inte skolkrisen

I en ledare skriver Borås Tidning om Skolverkets sammanställning av niondeklassarnas avgångsbetyg som visar attfler och fler lämnar grundskolan utan avgångsbetyg. BT kommenterar: "Egentligen borde det kanske inte vara någon överraskning. Nationalekonomen Magnus Henrekson förutspådde i Studio Axess 24/9 att de förbättrade resultaten i Pisaundersökningen berodde på att skolorna efter all uppmärksamhet förberett sig just för de proven."


2017-10-01 Svenska Dagbladet

Inger Enkvist: Jämlikhet tillåts trumfa kunskap i läroplanen

I en krönika på ledarsidan i SvD skriver Inger Enkvist om boken Kunskapssynen och pedagogiken som har författat tillsammans med bl.a. Magnus Henrekson, IFN. Hon förklarar att dagens skola "präglas av en strävan mot jämlikhet och en tvekan inför kunskap".


2017-09-30 SR/Ekonomiekot extra

Riksbankschefen sitter kvar och delning av Volvo på tapeten

Ekonomiekot extra avhandlar bl.a. Industrivärdens nya ägarstrategi och intervjuar då Magnus Henrekson, IFN.  Kommer man att vilja dela exempelvis Volvo, som tidigare skett i SCA? Eriksson är en trolig kandidat, förklarar Magnus Henrekson.


2017-09-29 Affärsvärlden

Calmfors om Riksbanksbeslutet: Tyder på oenighet

Affärsvärlden skriver om att Stefan Ingves fortsätter som riksbankschef. Lars Calmfors, IFN, intervjuas. Han säger att utnämningen "är ett uttryck för att man har haft svårt att komma överens".


2017-09-29 Dagens Nyheter

Professor: Riksbanksfullmäktige är överkänslig

Lars Calmfors, IFN, intervjuas i DN Ekonomi om att Stefan Ingves fått förnyat mandat som riksbankschef. Riksbanksfullmäktige är överkänslig gentemot kandidaters politiska bakgrund när de väljer riksbankschef, anser Calmfors. Han menar att Karolina Ekholm, statssekreterare hos finansministern, hade varit en bra ny riksbankschef.


2017-09-28 Kristianstadsbaldet

Visa hänsyn, människa!

Varför beter sig så många själviskt, undrar Carolin Dahlman i en ledare i Kristianstadsbladet. Hon hänvisar till boken Kunskapssynen och pedagogiken med Magnus Henrekson, IFN, som redaktör. Tidningen skriver: "Hjärnforskaren Martin Ingvar [...] skrev i sitt kapital att barns hjärnor lär sig bättre om de vet vad som förväntas av dem och vilka kriterier som ligger till grund för bedömning. Om dessa är osäkra ”riskerar varje form av bedömning att uppfattas som en kränkning och varje uppgift bli en stressfaktor”.


2017-09-28 Atlantic Monthly

Why Does Sweden Have So Many Start-Ups?

Den amerikanska tidskriften Atlantic Monthly skriver att efter Silicon Valley så är det i Stockholm som flest miljarder-dollar tech-företag per capita startas. Lars Persson, IFN, intervjuas och förklarar bland annat att "fram till 1991 missgynnade det svenska skattesystemet nya, små och mindre kapitalintensiva företag samtidigt som stora företag och institutionellt ägande gynnades." I artikeln hänvisas även till en studie om intraprenöskap av Mikael Stenkula, IFN, med flera.


2017-09-28 Svenska Dagbladet

Janerik Larsson: Budskap till LO

Krönikören Janerik Larsson skriver på SvD:s ledarsida om boken Kunskapssynen och pedagogiken av bl.a. Magnus Henrekson, IFN. Larsson avslutar med orden: "vi behöver nu en helt annan debatt än den som Reepalu-utredningen lett till. Det borde inte minst LO inse".


2017-09-28 Affärsvärlden

Det är dags för parterna att vakna

I en krönika i Affärsvärlden skriver Laura Hartman om att industrimärket inneburit att den inhemska delen av ekonomin med offentlig sektor aldrig kan få större löneökningar än industrin. Relativlönerna har mer eller mindre cementerats. Hon hänvisar till Lars Calmfors, IFN och AER, som "pekat på ett antal långsiktiga faktorer i ekonomin som talar för att en förändring både är nödvändig och möjlig".


2017-09-28 Børsen

Der er ingen europæisk offentlig mening

Christian Bjørnskov, Århus universitet och affilierad till IFN, är krönikör i danska Børsen. Han skriver om Jean-Claude Junckers "state of the union"-tal. Bjørnskov anser att Junckers förslag att skynda på integrationen inom EU är "tragikomiskt eftersom han ignorerar att europeerna är fundamentalt oeniga". 


2017-09-27 Östgöta Correspondenten

Christian Dahlgren: Föredömet Demirok

I en ledare berömmer Östgöta Correspondenten Centerns kommunalråd i Linköping: "Ett beslut fick dåliga konsekvenser. Det borde inte fattats. Han inser det, medger det öppet och tar sitt ansvar för det." Skribenten hänvisar till en artikel av Assar Lindbeck, IFN och Stockholms universitet. "Mot bakgrund av [...] skadeverkningarna av stor bostadsbrist är det inte någon överdrift att karaktärisera svensk bostadspolitik som en social katastrof, skapad av svenska politiker av alla färger".


2017-09-27 Norrtelje Tidning

Börjar det nya arbetarpartiet vittra sönder?

I ett debattinlägg i Norrtelje Tidning hänvisas till en artikel av Johan Wennström, IFN. Skribenten förklarar att Wennström skriver om "följderna av skolprivatiseringen blivit betygsinflation, dåliga grundkunskaper och att lärarna gått från att vara kunniga experter till enkla poängsättare. Falsk konkurrens mellan skolorna blir styrmedel och underminerar både lärarnas och elevernas arbetsmoral."


2017-09-27 8till5/Sydsvenskan-HD

DEBATT: Vetenskapen bör få föra talan

8till5 (Nyheter för det skånska näringslivet) publicerar ett debattinlägg om en rapport från Svenskt Näringsliv om företagsklimatet i kommunerna. Skribenterna hänvisar till en text av Jonas Vlachos, Stockholms universitet och affilierad till IFN, som publicerats på bloggen Ekonomistas.


2017-09-26 Östgöta Correspondenten med flera

Vägen till jobb: social kompetens

I en nyhetsartikel skriver Corren m.fl. om att bristande social kompetens är skäl till ungas arbetslöshet: "Den tesen saluförde professor Magnus Henreksson och forskaren Tino Sanandaji när de i en debattartikel i Dagens Nyheter gjorde en djupdykning i ämnet. Fyra år har visserligen passerat sedan dess – men teorin är fortfarande högaktuell."


2017-09-26 Liberal Debatt

Bespara mig era ängsliga märkningar

Gustav Juntti, Liberal Debatts, skriver en krönika om att tidningar som SvD och DN numera varudeklarerar texter opinions- eller nyhetstext. "I mina ögon för fasonerna med sig en infantilisering av det offentliga åsiktsbildandet. [...] Och vad ger det  egentligen att DN friskriver sig från Lena Anderssons eller Lars Calmfors [IFN] slutsatser?"


2017-09-26 Podd: För friheten!

För friheten! Om automation och AI

Morgan Olofsson, tidigare tv-journalist och kandidat för Liberalerna till riksdagsvalet 2018, intervjuar Mårten Blix, IFN, i podden För friheten!.  Blix jämför dagens automation med införandet av elektriciteten som möjliggjorde mycket annat. Digitaliseringen går dock mycket snabbare.


2017-09-24 Axess tv

Skolans kunskapssyn slår hårdast mot de svaga

PJ Anders Linder intervjuar Magnus Henrekson om boken Kunskapssynen och pedagogiken: Henrekson är medförfattare och redaktör för boken. "De som nu skriver högskoleprovet har extremt dålig ordförståelse," säger Magnus Henrekson. Han förklarar att det sätt man i dag undervisar på är särskilt dåligt lämpat för elever som kommer från socioekonomiskt svaga förhållanden.


2017-09-23 Svenska Dagbladet

Flumskolan 2.0 – lärare utan verktyg känner ”äsch”

Cecilia Garme skriver i err reportage i SvD om lärarutbildning. Hon har följt tre studenter men skriver också om boken Kunskapssynen och pedagogiken av bl.a. Magnus Henrekson, IFN. Om boken skriver Garme bl.a.: "När kunskaper om sakförhållanden – verb, grundämnen, religioner – inte anses så viktiga, förlorar läraren auktoritet och värde per definition."


2017-09-23 SR/Ekonomiekot extra

Miljardböter, åtal och ett extremt läge

Ekonomiekot extra handlar bland annat om att Telia erkänner att de mutat makthavare i Uzbekistan, problem på svenska arbetsmarknaden och vem som blir Riksbankschef. Lars Calmfors intervjuas om regeringens höstbudget. Han oroar sig för att regeringen för en allt för expansiv finanspolitik.


2017-09-22 Liberala nyhetsbyrån/Kristianstadsbladet med flera

Flumskolans idéer sitter i väggarna

"Nästa regering måste helt skriva om läroplanerna utifrån den senaste forskningen om pedagogik och kognitionsvetenskap. Av alla förslag som diskuteras i skoldebatten är inget lika angeläget som detta," skriver Kristianstadsbladet i en ledare. Skribenten har läst boken Kunskapssynen och pedagogiken.


2017-09-22 Dagens Nyheter

Erik Helmerson: Den svenska skolan slår ut de svaga

I en ledare skriver Erik Helmerson från det seminarium där boken Kunskapssynen och pedagogiken presenterades. ""Tisdagsmorgonen kastade mig in i en mardröm om skolan," skriver Helmerson och kallar sig för pessimist. "De små uppryckningarna i detaljer räcker inte. Det tycks som att de progressivt postmoderna motkrafterna i skolan, vilka de nu må vara, är för starka."


2017-09-22 Axess podcast

Magnus Henrekson - Skolans kunskapssyn slår hårdast mot de svaga

Huvudskälet till krisen i den svenska skolan är att eleverna lämnas i sticket när de förväntas söka kunskap på egen hand i stället för att få ordentlig undervisning.Det säger Magnus Henrekson, aktuell med boken Kunskapssynen och pedagogiken, i denna Axess podd där han intervjuas av PJ Anders Linder.


2017-09-21 Dagens Nyheter

Sex fördomar om tysk ekonomi

DN Ekonomi skriver om det stundande tyska valet. Tidningen intervjuar Johanna Möllerström, Humboldt-universitetet och affilierad till IFN. Hon reder ut begreppen i tysk ekonomi och säger bland annat att "tyskarna framför allt strävar efter stabilitet, såväl politiskt som ekonomiskt".


2017-09-20 Svenska Dagbladet

”Skatten att gå från bidrag till jobb: 86 procent”

I ett debattinlägg i SvD Näringsliv skriver Jacob Lundberg, Timbro, om hur det lönar sig att jobba. "Särskilt gott om belägg finns det för att en mer generös a-kassa leder till högre arbetslöshet." I detta sammanhang citerar han Lars Calmfors, IFN: "Så mycket stöd som det finns för den här tesen [att höjd a-kassa leder till ökad arbetslöshet] hittar man nästan aldrig i samhällsvetenskapen”.


2017-09-20 Folkbladet med flera

Martin Ingvar väcker hopp

I en krönika skriver Widar Andersson i Folkbladet om den nya boken Kunskapssynen och pedagogiken: "Boken är en svidande och akademiskt underbyggd uppgörelse med den svenska skolans 'tvekan inför kunskap'". Andersson ser ändå relativt ljust på skolans framtid. Han skriver att "hoppet står till en helrenovering av svensk skola; den saken känns alltmer klar".


2017-09-19 Smedjan

Skolan och meritokratin dör tillsammans

Tidskriften Smedjan har intervjuat Magnus Henrekson om den nya boken Kunskapssynen och pedagogiken. Han förklarar att "Folk ser problemet som en fråga om klasstorleken, borgarnas neddragningar i krisen i början på 90-talet, friskolereformen, det fria skolvalet. Men det är bara att skrapa på ytan. Problemet är att skolan gör fel saker."


2017-09-19 SVT

Politik i bokhyllan: Kunskapssynen och pedagogiken

Erik Fichtelius, SVT, intervjuar Magnus Henrekson, IFN, om boken Kunskapssynen och pedagogiken i programmet Politik i bokhyllan. Henrekson förklarar att skolan är den absolut viktigaste framtidsfrågan. "För varje år som man avstår från att reformera skolan så kommer det ut 120 000 unga människor med mindre förutsättningar till ett bra liv. Det är 120 000 för många. Fick jag bestämma så skulle vi reformera skolan omedelbart".


2017-09-19 Dagens Arena

Skolverket bemöter kritik av »häpnadsväckande« remissvar

Dagens Arena skriver om att Jonas Vlachos, Stockholms universitet och affilierad till IFN, kritisera Skolverket. "De säger nej till alla åtgärder som kan tänkas minska segregationen, och de säger ja till det som troligen kommer att öka segregation, nämligen aktivt skolval, säger Jonas Vlachos till Dagens Arena.


2017-09-18 Dagens Nyheter

Andreas Bergh: Nej, de unga har inte blivit fattigare än sina föräldrar

I en krönika på DN:s ledarsida skriver Andreas Bergh, IFN och Lunds universitet, att unga inte alls blir fattigare än sina föräldrar. Denna uppfattning "bygger till stor del på misstolkning av statistiken" i en McKinsey-rapport. Bergh förklarar: "Om man tror att populism och extremism gynnas av en dålig ekonomisk utveckling, är det närmast oansvarigt av McKinsey att släppa en rapport som skapar missförstånd, omotiverad alarmism och felaktigt ger bilden att det går utför med västvärldens ekonomier."


2017-09-18 Ingenjören

”Arbetsgivarna måste vidga sitt rekryteringstänk”

Ingenjören skriver från ett seminarium där Magnus Henrekson, IFN, var kommentator tilol rapporten ”Högskola i otakt”: "Under diskussionerna om rapporten kom det från Magnus Henrekson, [...], ett förslag om att börja ta betalt för omtentor, för att fler studenter ska genomföra sina prov".


2017-09-17 TT/Ystads Allehanda med flera

Finansministern: Allt färre går på bidrag

TT skriver om att andelen människor som går på bidrag minskar. Men förklarar också att  "regeringen kan inte ta åt sig äran, enligt en expert". Lars Calmfors, IFN, förklarar: "Om man tittar på vad politiken har betytt så har penningpolitiken varit viktigare, och den är det inte regeringen som för utan Riksbanken."


2017-09-17 Dagens Industri

Experterna vill se nya reformer

Flera av landets ledande ekonomer ser ett skriande behov av nya strukturreformer, men regeringen visar inga tecken på att ta sig an problemen, skriver DI i en nyhetsartikel. Både Assar Lindbeck, IFN och Stockholms universitet, och Lars Calmfors, IFN, har varit rådgivare i kristider till svenska regeringar och intervjuas av DI.


2017-09-16 AP/USA Today och ytterligare 170 media

Tax cut’s effects not certain

Trump insisterar på att sänka företagsskatten från 35 procent till 15 procent skulle frigöra värdefullt kapital, skriver AP – en text som publicerades i ett stort antal tidningar och andra medier. Författaren hänvisar till forskning av Alexander Ljungqvist, NYU och affilierad till IFN: "skattesänkningar bidrar inte mycket till att stärka ekonomin om inte nedskärningarna görs under en lågkonjunktur".


2017-09-14 Svenska Dagbladet

Replikväxling om välfärdsföretag

I ett replikskifte med Martin Klepke, politisk redaktör för Arbetet, skriver Tove Lifvendahl, SvD, vi bör sträva efter att skapa incitamentssystem för verksamheter som kan möta varje elev utifrån dennes förutsättningar att utveckla sin fulla potential, som kan möta varje patient snabbt, adekvat och effektivt, och som kan möta den äldres behov med värdighet och omtanke". Hon hänvisar bl.a. till en ESO-rapport med Henrik Jordahl, IFN, som medförfattare.


2017-09-14 Børsen

Individualisme er godt for hele samfundet

Christian Bjørnskov, Århus universitet och affilierad till IFN, är krönikör i danska Børsen. Han skriver att i debatten likställs individualism ofta med egoism. Men detta är fel, förklarar Bjørnskov. Han hä'nvisar till forskning och skriver blal att individualistiska samhällen är mer kreativa. Han avslutar krönikan med orden: "Kollektivism är en fattigdomsfälla."


2017-09-12 Svenska Dagbladet

Professor: Dags att skrota investeringssparkontot

Svenska Dagbladet skriver om att Daniel Waldenström, IFN, kritiserar höjd sparskatt. "Debatten är partisk och argumenten ovidkommande, anser han och förordar att avskaffa sparformen investeringssparkonto" skriver SvD och citerar Waldenström, "den skapar oreda i skattesystemet".


2017-09-12 Veckans Affärer med flera

Ekonomen: Glöm skattehöjningar – ISK borde skrotas helt och hållet

Regeringen ska höja skatten på populära sparformen ISK, skriver Veckans Affärer med flera. Daniel Waldenström, IFN, kommenterar i bloggen Ekonomistas: "... ISK är en sparform som skapar oreda i svensk kapitalbeskattning och därför borde avskaffas helt”.


2017-09-12 Forskning & Framsteg

Träning vässar betygen

Forskning & Framsteg skriver om forskning av Mathias Ekström som är affilierad till IFN. Studien visar att universitetsstudenter som går på gym oftare presterar bättre studieresultat. I praktiken handlar det om färre bommade tentor, säger Mathias Ekström till F&F.


2017-09-11 Arbetsmarknadsnytt

Förenklat anställningsstöd en svår nöt

Arbetsmarknadsnytt skriver från ett seminarium där bland andra Lars Calmfors, IFN och AER, deltog. Att anställningsstöd inte är de allenarådande lösningen på arbetsmarknadens växande tudelning, var han och övriga deltagare ense om. "Arbetsmarknadspolitik är alltid svårt. Det finns inga alexanderhugg," sa Calmfors.


2017-09-11 Byggnadsarbetaren

Var är löneökningen?

Trots flera år med goda tider är byggnadsarbetarnas  löneökningar magra, skriver Byggnadsarbetaren i en nyhetsartikel. Lars Calmfors, IFN och AER, är en av de som intervjuas. han förklarar att "det finns tendenser till att märket har blivit mer av ett tak än ett golv när det gäller löneökningarna".


2017-09-06 Dagens Nyheter

”Varför basunera ut osäkra slutsatser?”

I en slutreplik, till tidigare inlägg, skriver Gabriel Heller Sahlgren att den mest rigorösa forskningen, i Pisa och i nationella kunskapsmätningar, har hittills inte indikerat att grundskolesystemet som sådant har blivit mindre jämlikt över tid. "Ny empiri, snarare än hypoteser, får utvisa om det finns skäl att revidera denna slutsats i framtiden."


2017-09-05 Realtid.se

Svenska skolan hotar industri och välfärd

Nättidningen Realtid.se publicerar en videointervju med Magnus Henrekson, IFN. Ämnet är den nya boken Kunskapssynen och pedagogiken. Henrekson förklarar att "skolan är Sveriges viktigaste frågs på lång sikt". Han förklarar att dagens pedagogik till stor del är ineffektiv.


2017-09-04 Länstidningen Östersund

Behövs det egentligen poliser på landsbygden?

I en ledare skriver Länstidningen Östersund om regeringens beslut att flytta hela eller delar av sju myndigheter från Stockholm. Skribenten hänvisar till Magnus Henrekson, IFN, som "tog i från fötterna och påstod att det kan få närmast katastrofala effekter' att flytta en myndighet till en ort som inte redan har kluster av liknande arbetsplatser. Då undrar jag, hur uppstår myndighetskluster?"


2017-09-04 Sydsvenskan

Skolan glömmer pojkarna. Också.

I en ledare skriver Sydsvenskan att ett "forsknings- och verklighetsförankrat förslag om hur den svenska skolan och inte minst elevernas kunskaper ska kunna förbättras framförs i boken Kunskapssynen och pedagogiken", med Magnus Henrekson, IFN, som medförfattare och redaktör. Skribenten menar att dagens utveckling i skolan "bådar illa för ett land med ambitionen att vara ett ledande kunskapssamhälle"


2017-09-04 Dagens Samhälle

Ska skolan betrakta kunskap som något relativt?

I en krönika i Dagens Samhälle skriver Paulina Neuding att Kunskapssynen och pedagogiken författad av  Inger Enkvist, Magnus Henrekson, Martin Ingvar och Ingrid Wållgren, att det "var länge sedan jag läste en så angelägen bok om ett svenskt politikområde". Hon föreslår att boken blir  utgångspunkt för diskussionen om skolan.


2017-09-04 Dagens Nyheter

Johan Schück: Karolina Ekholm bästa valet som ny riksbankschef

Stefan Ingves har satt stark prägel på Riksbanken och är därför inte så lätt att ersätta, skriver Johan Schück i DN. Utan enighet öppnas för att Stefan Ingves ges nytt förordnande eller att förste vice riksbankschefen Kerstin af Jochnick tar över, förklarar Schück: "Bättre är då att söka i en bredare krets. Där finns till exempel ekonomi­professorn Lars Calmfors [IFN] med den kompetens och självständighet som uppgiften kräver."


2017-09-02 Enköpings-posten

Vad ska vi ha istället?

Sverige behöver höghastighetsjärnvägar, skriver Enköpings-posten i en ledare. Tidningen argumenterar mot en rapport av Åsa Hansson, Lunds universitet och affilierad till IFN. "Av analysen framgår klart att hh-järnvägar är nationalekonomiskt olönsamma – sedda som enskilda investeringar. Emellertid finns det anledning att se betydligt vidare på ämnet."


2017-08-31 Børsen

Politikere køber stemmer med forloren velfærd

Alla de politiska partierna visar en förbluffande brist på förståelse för (brist) på samband mellan offentliga utgifter och välfärd, skriver Christian Bjørnskov, Århus universitet och affilierad till IFN, i danska Børsen. Han förklarar att offentliga utgifter inte är det samma som välfärd men att "större utgifter köper väljare".


2017-08-31 IR Magazine

Reviving the US IPO market

IR Magazine påpekar att "antalet börsnoterade företag i USA var som flest 7 428 år 1996. År 2015 hade siffra fallit till 3 754, enligt uppgifter från Alexander Ljungqvist, chef för Salomon Center for studie av finansiella institutioner på NYU Stern [och affilierad till IFN] ".


2017-08-31 Seeking Alpha

'The Bull Market In U.S. Treasuries Is Over'

Seeking Alpha, en plattform om finansmarknaderna, skriver att akademisk forskning har visat ett negativt samband mellan BNP-tillväxt och skuldsättning. Forskning av Andreas Bergh och Magnus Henrekson, IFN, citeras. "Vad gäller storlek och tillväxt av den offentliga sektor: En studie visar att BNP-tillväxten minskar när den offentliga sektorn växer."


2017-08-31 EFN tv

Lars Calmfors: Reformer för 40 miljarder är oansvarigt

Lars Calmfors, IFN, säger i EFN tv att han inte tror att reformutrymmet är så stort som 40 miljarder kronor, vilket finansminister Magdalena Andersson hävdat. Det behövs vissa skattehöjningar för att finanspolitiken inte ska bli allt för expansiv, säger Calmfors.


2017-08-31 EkonomiFakta

Brödrostens vara eller icke vara

Niklas Elert, IFN, är gästrkönikör hos EkonomiFakta, Svenskt Näringsliv. Han skriver om behovet av ett starkt entreprenöriellt ekosystem för att företag ska byggas och växa: "Skattesänkningar och regelkrångel är inte allt för att åstadkomma ett blomstrande ekosystem. För att en entreprenör ska få tag på kompetenta anställda är det minst lika centralt att arbetsmarknaden är flexibel, att universiteten är bra och att det är lönsamt med utbildning och forskning."


2017-08-30 Norrbottens-Kuriren med flera

Henrik Jordahl: Pedagogisk återvändsgränd

I en krönika som publiceras i bland annat Norrbottens-Kuriren skriver Henrik Jordahl, IFN, om boken Kunskapssynen och pedagogiken där författarna visar "hur kunskap länge har nedvärderats i den svenska skolan". Jordahl avslutar: "Svenska elever förtjänar en pedagogik som fungerar, bland annat tydliga lärarinstruktioner och återkommande kunskapsmätningar. Elever från studieovana miljöer har särskilt mycket att vinna på detta."


2017-08-30 CNBC med flera

There's little evidence that corporate tax cuts create jobs

CNBC med flera medier skriver om skattelättnader för företag och huruvida sådana skapar fler jobb. Författaren hänvisar till forskning av Alexander Ljungqvist, NYU och affilierad till IFN. Som resultat av en analys av skillnaderna i statliga bolagsskattesatser fann forskarna att skatten hade liten inverkan på skapandet av arbetstillfällen.


2017-08-30 Dagens Nyheter

”Skolverket tolkar Pisa fel –likvärdigheten inte försämrad”

Gabriel Heller Sahlgren, affilierad till IFN, visar på DN Debatt att Skolverkets analys av Pisaundersökningen (att skolors socioekonomiska sammansättning har fått större betydelse för elevers resultat) inte hänsyn till att elevsammansättningen har förändrats. "Gör man det är det inte mycket som tyder på att bakgrundens betydelse för kunskaperna har ökat."


2017-08-30 SR/Studio Ett

Utlokalisering av myndigheter.

I ett inslag i Studio Ett samtalar Magnus Henrekson om utlokaliseringen av hela eller delar av sju myndigheter från Stockholm. Civilminister Ardalan Shekarabi säger att han vill ha mer statlig närvaro ute i landet. "Det är bra med statlig närvaro men i form av polis, rättsväsende, infrastruktur, effektiv arbetsförmedling", förklarar Henrekson. Han säger att myndigheterna behöver finnas där regering och riksdag finns för att vara effektiva.


2017-08-30 Dagens Eko

Myndigheter flyttas från Stockholm

I ett inslag i Ekot intervjuas Magnus Henrekson, IFN, om ett regeringsbeslut att flytta ut hela eller delar av sju myndigheter från Stockholm. Det finns risk för att kvaliteten på myndigheternas arbete sjunker i alla fall under ett antal år eftersom personal inte flyttar med, förklarar Magnus Henrekson.


2017-08-30 TT/Sydsvenskan med flera

Dålig erfarenhet av flyttar

TT har intervjuat Magnus Henrekson, IFN, med anledning av att regeringen beslutat decentralisera hela eller delar av sju myndigheter. Att flytta jobb till orter som saknar en lokal arbetsmarknad, som anknyter till den nya verksamheten, har visat sig få närmast katastrofala effekter, förklarar Henrekson: "Myndigheter ska leda och styra Sverige, då är det rationellt att de utgår från huvudstaden"


2017-08-30 Dagens Nyheter

Lars Calmfors: Sikta på bankunionen – på sikt

I en krönika på ledarsidan i DN skriver Lars Calmfors, IFN, att den svenska banksektorn är stor i förhållande till landets ekonomi. Det gör oss sårbara och är ett skäl att gå med i EU:s bankunion. Men det kan finnas skäl att vänta tills euroländerna städat upp bland bankernas dåliga lån.


2017-08-29 Skånska Dagbladet med flera

Ha inte bråttom med beslut om bankunionen

I en ledare skriver Skånska Dagbladet med flera om att re­ger­ingen ska ut­reda om Sve­ri­ge ska gå med i EU:s bank­uni­on. Kan­ske är det som pro­fes­sor Lars Calm­fors [IFN] an­ser, skriver tidningen, "att det på sikt finns för­delar med att vara med fullt ut men att det är bäst att vänta tills de stora då­liga lånen som finns i mån­ga ban­ker, sär­skilt i Syd­eu­ro­pa, har lösts ut på nå­got sätt av eu­ro­länderna".


2017-08-28 Svenska Dagbladet

”Att se problemen är inte att vara bakåtsträvare”

Inger Enkvist, Magnus Henrekson, Martin Ingvar och Ingrid Wållgren skriver i en slutreplik på SvD Debatt att "vi utgår från dagens situation och föreslår konkreta åtgärder grundade på erfarenheter av vad som visat sig fungera väl och insikter från modern neuro- och kognitionsvetenskap. Detta är i linje med skollagens krav på att ”skolans verksamhet ska baseras på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet”. De beklagar att deras kritik viftas bort av personer i ansvarsställning.


2017-08-28 Arbetsmarknadsnytt

Nya Metallbasen: ”Industriavtalet kan överleva 20 år till”

Nya Metallbasen intervjuas av Arbetsmarknadsnytt. Marie Nilsson tror att Industriavtalet kan överleva 20 år till.  "Tidigare har Lars Calmfors [IFN] påpekat problemet och öppnat för att låta lönerna öka snabbare på ”hemmamarknaden” än i internationellt konkurrensutsatta verksamheter. Marie Nilsson varnar för att låta hemmamarknaden sätta lönerna".


2017-08-26 Omni

”Borde inte vara svårt – Calmfors självklara valet”

Nyhetsappen Omni skriver om vem som ska efterträda Stefan Ingves som riksbankschef. Omni förklarar att John Hassler, ordförande Finanspolitiska rådet, skriver på Facebook att Lars Calmfors, IFN, är ”det självklara valet”.


2017-08-24 Göteborgs-Posten

Kunskap finns – och det är skolan som ska lära ut den

Inger Enkvist skriver i ett debattinlägg i GP om boken Kunskapssynen och pedagogiken, med Magnus Henrekson, IFN, som medförfattare och redaktör: "Att låta eleverna själva söka kunskap i stället för att tillämpa framgångskonceptet där kunniga lärare förmedlar kunskap är ett svek mot eleverna."


2017-08-24 ETC

Därför leder inte lägre löner till fler jobb

ETC skriver i en nyhetsartikel om lägstalöner och intervjuar då bland andra Andreas Bergh. Han förklarar att Sverige är unikt med kollektivavtalen. "Det är skillnad på om folk får ett jobb med lite lägre lön och fastnar i låglönejobb under längre tid, eller om folk börjar där och sedan rör sig uppåt i inkomstfördelningen. Det spelar stor roll för vilka de ekonomiska och sociala konsekvenserna blir."


2017-08-22 ETC

Professor: ”Orättvisa betyg är en rättssäkerhetsfråga”

ETC intervjuar Jonas Vlachos, Stockholms universitet och affilierad till IFN. Han säger att "flera studier visar att det råder betygsinflation i den svenska skolan. Men ett större problem är godtyckligheten vid betygsättningen". ”Elever kan tvingas välja mellan skolor med bra undervisning och skolor som ger höga betyg, ett val de inte ska behöva göra.”


2017-08-21 Östra Småland

Trump pratar i högerextrem nattmössa

I en ledare skriver Östra Småland om Allianspartiernas förslag till inträdesjobb. "I Sverige finns lite forskning när det gäller minimilöner". Tidningen hänvisar till Per Skedinger" [IFN] och skriver att Skedinger varit med om att föreslå sänkta minimilöner, samtidigt som han skrivit på DN Debatt "att man skulle genomföra experiment om minimilöneras effekt på sysselsättning eftersom man faktiskt vet för lite".


2017-08-21 Sydsvenskan

Vetenskapliga framsteg i fokus på höstens filosoficirkel

"Filosoficirkeln i Lund har funnits i 40 år och i slutet av augusti sätter de igång sin åttionde termin" skriver Sydsvenskan. I programmet ingår ett föredrag av Andreas Bergh, IFN och Lunds universitet. Den 19 september talar han om "Varför blir samhällsdebatten sämre när samhället bli bättre?"


2017-08-20 Svenska Dagbladet

”Synen på kunskap är skolans största problem”

Magnus Henrekson, IFN, och tre ytterligare författare skriver på SvD Debatt om boken Kunskapssynen och pedagogiken. "Vi måste acceptera att effektivt lärande förutsätter en instruerande lärare med förväntningar på eleven. Undervisningen behöver struktureras inom ramen för traditionella ämnen där nästa inlärningssteg bygger på vad eleverna tidigare lärt sig."


2017-08-19 Dagens Industri

Tryck på alliansen att fälla regeringen

Stoppa regeringens planerade skattehöjningar, uppmanar Svenskt Näringsliv och Företagarna i DI. Att alliansen försöker bryta sönder delar av budgeten har dock "väckt kritik bland annat från nationalekonomiprofessor Lars Calmfors [IFN], skriver DI.


2017-08-17 Dagens Nyheter

Frågan om könsskillnader fick magkänsla att ersätta tänkande

Andreas Bergh skriver i en krönika på DN:s ledarsida om att en anställd på Google fick sparken för innehållet i en pm om könsskillnader. "Den kanske viktigaste lärdomen [...] rör tillståndet i samhällsdebatten. Snabbt formerades två lag" skriver Bergh. Han avslutar: "Energin läggs på att formulera fyndiga attacker på motståndarlaget i stället för på sakfrågan. Det faktum att allt detta även gäller professionella intellektuella som försörjer sig på att tänka och tycka, kanske är den verkligt stora skandalen."


2017-08-17 Børsen

Skepsis over for frihandel er dybt ulogisk

Christian Bjørnskov, Århus universitet och affilierad till IFN, är krönikör i danska Børsen. Han skriver att frihandel frövisso i ett kort perspektiv kan leda till att jobb går förlorade >(företag som inte klarar konkurrensen). Men samtidigt skspas andra jobb i andra sektorer. Totalt förlorar Danmark inte jobb.


2017-08-15 Svenska Dagbladet

Johan Wennström: Så gick Frankrike och Sverige i samma skolfälla

De som tröttnat på den svenska skolans elevcentrerade inriktning och dalande resultat tar gärna Frankrike som exempel på ett land med fungerande skola. I själva verket har den franska och svenska skolan gjort samma misstag, förklarar Johan Wennström, IFN, i en kommentar på SvD Kultur.


2017-08-15 Borås Tidning

Allians för de mest utsatta

I en ledare skriver Borås Tidning om Alliansens om inträdesjobb för nyanlända och unga utan utbildning efter grundskolan. Skribenten påpekar att "förslaget är närmast en kopia av den modell som Arbetsmarknadspolitiska rådet, med professor Lars Calmfors [IFN] som ordförande, publicerade i fjol".


2017-08-14 Sydsvenskan

Uppochnervända värden i Ann Heberleins nya bok

Vart tog förståelsen från tidigare verk vägen? undrar Sven-Eric Liedman på Sydsvenskan kultur efter att ha läst Ann Heberleins nya bok. Liedman skriver att varje ideologisk förändring kan avläsas i hur inflytelserika opinionsbildare blir uttolkare av den nya tiden. "På 1980-talet är det ekonomerna som tar över. [...] Assar Lindbeck [IFN], en gång en varm socialdemokrat, blir fanbäraren."


2017-08-14 YLE

Skolbetygen debatteras i Sverige - ökar de motivationen eller stämplar de svaga elever?

Finska YLE Nyheter skriver om att svenska grundskolan nu testar att ge sifferbetyg redan i klass fyra, hittills har eleverna fått sitt första sifferbetyg först i sexan. Jonas Vlachos, affilierad till IFN, intervjuas: "Jag är djupt skeptisk till tidigarelagda betyg, för jag tror inte att det kommer att ge några stora fördelar."


2017-08-13 Dagens Nyheter

Det är de mediokra männen som ryker

I en ledare skriver Dagens Nyheter om forskning av bl.a. Johanna Rickne som är affilierad till IFN. Ämnet är könskvotering. Skribenten hänvisar till studien ”Varannan damernas” som handlar om socialdemokraternas kvotering: "Kvinnors kompetensnivå förblev i stort sett densamma, medan männens ökade efter att kvoteringen började" skriver DN.


2017-08-13 My Republica

Crisis of mediocre men

En ledarskribent i den nepalesisks tidningen My Republica skriver om en studie av bl.a. Johanna Rickne, affilierad till IFN: "Ekonomer har nyligen funnit ett partiellt botemedel mot medelmåttighet i politiken. Lösningen, argumenterar forskarna, ligger i kvotering."


2017-08-13 YLE

Essä: På pojkars läsning hänger samhällets lycka

Finska YLE publicerar en essä av författaren Johanna Holmström om varför det är viktigt att bry sig om pojkars läsning. "I Sverige har till exempel skolforskarna Gabriel Sahlgren och Johan Wennström [IFN] kommit fram till att undervisning med fokus på eget arbete, speciellt för yngre elever, inte ligger i linje med hur skolbarn utvecklas."


2017-08-07 Göteborgs-Posten

All forskning är inte jämlik

I en krönika på ledarsidan i GP skriver Gabriel Heller Sahlgren, affilierad till IFN, om ett inlägg i SvD av Inger Enqvist "hur pedagogiska studier, [...], är irrelevanta för att förstå vad som bidrar till inlärningen". Heller Sahlgren skriver att problemet dock är "ack så mycket större än pedagogerna själva".


2017-08-03 Børsen

Mistillid til politikere er sundt for demokratiet

Tillit är bra i de flesta sammanhang, skriver Christian Bjørnskov, Århus universitet och affilierad till IFN, i danska Børsen. För en demokrati är det dock bra när väljarna inte har allt för mycket tillit till politikerna. På så sätt måste de senare ta sitt uppdrag på större allvar.


2017-08-02 Aftonbladet

Arbetslösa är inte marknadsandelar

I en ledare skriver Aftonbladet om att det privata Academedia på uppdrag av Arbetsförmedlingen ska utbilda en stor del av de nyanlända. Skribenten hänvisar till Lars Calmfors, IFN, som "lite stillsamt konstaterade i Dagens Nyheter finns det inte några belägg för att privata arbetsförmedlare generellt skulle vara effektivare än offentliga".


2017-08-02 Vestmanlands Läns Tidning med flera

Likabehandling, en vinst för samhället?

I en ledare av Kajsa Dovstad, som publiceras i bl.a. Vestmanlands läns Tidning, sägs att skolmarknaden är dysfunktionell. I texten hänvisas till att Magnus Henrekson, IFN, "länge ha kritiserat den borgerliga naiviteten. I en intervju med tidningen Neo från 2014 anklagar han borgerliga politiker för att inte förstå marknadsekonomi".


2017-07-26 Östra Småland med flera

Lärdomar av Transportstyrelsen

I debattenkring Transportstyrelsens egenartade upphandlingsprinciper spelar frågan om privatiseringstänkandets effekter för den offentliga sektorn en stor roll, skriver ledarskribenten och hänvisar till att det är verksamhetens art, de medborgerliga behoven, som ska vara det styrande när privata aktörer tar över från det offentliga. Lars Calmfors, (IFN), påpekar skribenten har "varnat för en övertro på privata aktörer inom den offentliga sektorn".


2017-07-24 Dagens Nyheter

Lars Calmfors: Därför har Trump fel om USA:s ekonomi

I en krönika för DN:s ledarsida skriver Lars Calmförs, IFN, att Donald Trumps protektionistiska handelspolitik leder helt fel. Han förklarar att "stora grupper arbetstagare kan missgynnas av frihandel några av de drabbade är främst äldre och lågutbildade i USA. "En viktig lärdom av fenomenet Trump är hur farliga sådana systembrister är. De kan uppenbarligen skapa en klangbotten för populistisk retorik och primitiv analys som hotar att leda politiken helt fel."


2017-07-24 Nya Wermlands Tidningen

Socialism skapar köer

I en ledare skriver NWT att "den svenska bostadspolitiken är en 70 år lång katastrof. Det menar Assar Lindbeck (IFN), svensk nationalekonomis nestor. Det har han rätt i. Grundfelet är hyresregleringen. Prisreglering skapar brist och köer."


2017-07-19 The New Yorker med flera

Vote for ugly

Alan Burdick skriver i The New Yorker med flera tidningar att skönhet kan påverka val: "Märkligt nog tycks skönhet vara till mest nytta för politiker på högerkanten. Niclas Berggren, IFN och hans kollegor har nyligen genomfört en studie med politiker från Finland, Europaparlamentet och USA. Det visade sig vara mer sannolikt att de attraktiva kandidaterna vunnit val men också mer sannolikt att de var konservativa."


2017-07-19 Best Education News and more

The despot within disguise: one particular man’s objective to copy up democracy

George Monbiot skriver om Nancy MacLeans nya bok, Democracy in Stores: The Deeply History of the particular Radical Right’s Stealth Arrange for America. Han är kritisk mot Svenska Akademin och "Assar Lindbeck som 1986 tilldelade Adam Buchanan det speciella Nobelpriset i ekonomi".


2017-07-18 Skånska Dagbladet med fler

Höjda skatter behövs

I et ledare skriver Skånska Dagbladet med flera att "skatternas an­del av den to­tala ekonomin var i fjol cir­ka 44 pro­cent, och det är myc­ket jäm­fö­rt med an­dra länder men för lite för att klara fram­tidens krav. Jag är inte en­sam om ana­lysen", förklarar Lars Stjern­kvist och hänvisar bl.a. till Lars Calmfors, IFN.


2017-07-18 Dagens Nyheter

Privata arbetsförmedlare är ingen mirakelkur

Problemen på svensk arbetsmarknad är så stora att ingen enskild åtgärd – inte heller privata arbetsförmedlare – fungerar som alexanderhugg. Flera reformer behövs. Det förklarar Lars Calmfors, IFN, i en krönika på ledarsidan i Dagens Nyheter. Han konstaterar att "arbetsmarknadspolitiken blir aldrig igen så enkel som den var för Ams på 1960-talet".


2017-07-14 Svenska Dagbladet

Svenska arbetsgivare är inte rasister

I en ledare i SvD skriver Per Gudmundson om en Saco-rapport som visar att akademiker med utländsk bakgrund genomsnittligen har lägre lön än svenska. I sammhanget nämns forskning av Per Skedinger, IFN: "I studien Reglering eller diskriminering – vad hindrar etablering? (Fores, 2011) konstateras att starkt anställningsskydd och höga minimilöner försvårar invandrares etablering."


2017-07-14 Dagens Nyheter

En tumregel för välstånd

I en krönika på DN:s ledarsida skriver Andreas Bergh, IFN och Lunds universitet, att "regler som tillämpas lika för alla är inte bara i linje med vad vi förväntar oss av en rättsstat, det är också ett ekonomiskt effektivt sätt att organisera samhället". Han hänvisar till Hernando de Soto, årets vinnare av Global Award.


2017-07-13 Blekinge Läns Tidning

Tjädrigt ologiskt, rent ut sagt

I en ledare skriver BLT om att regeringen måste se över artskyddsförordningen så att äganderätten och rättssäkerheten stärks. I texten hänvisas till ett inlägg av Andreas Bergh, IFN: "Bergh pekar bland annat ut äganderätten och rättsstaten som avgörande faktorer som förklarar välståndsutvecklingen".


2017-07-10 Blekinge Läns Tidning

Flumvänsterns dröm, de fattigas mardröm

I en ledare skriver BLT om Mårtern Blix, IFN, debattinlägg om medborgarlön på DN Debatt: "Nationalekonomen och forskaren Mårten Blix sågar drömmarna om medborgarlön längst med fotknölarna. Värst drabbar utopin de fattiga."


2017-07-08 Dagens Nyheter

”Basinkomst kan försämra för låginkomsttagare”

Vi lever i en tid av ökad polarisering och ekonomisk utsatthet. Allt oftare hörs förslaget om att införa en medborgarlön. På ytan finns många tilltalande egenskaper men argumenten mot en basinkomst är starka, skriver Mårten Blix, IFN, på DN Debatt. En basinkomst på en nivå som gör en meningsfull skillnad är oerhört dyr och kräver omfattande skattehöjningar, förklarar Blix.


2017-07-07 Dagens Industri

Lågt lönetryck gäckar centralbanker

Viktor Munkhammar skriver i Dagens Industri om att lönerna inte stiger "i den takt de enligt historiska samband borde göra". Han hänvisar till vårens debatt där bl.a. Lars Calmfors varit aktiv som "anförare av kritikerna" av dagens ordning med industriavtalet som märke i löneförhandlingarna.


2017-07-06 Børsen

Ny lufthavnsplan er infrastrukturel nonsens

Christian Bjørnskov, Århus universitet och affilierad till IFN, är krönikör i danska Børsen. Han sågar den infrastrukturstrategi som danska regeringen lagt fram. "Det största problemet med strategin är att det förutsätts att Kastrup är central för näringslivet." Han menar att man glömmer bort flygplatserna i Billund, Aalborg och Aarhus.


2017-07-05 Norrbottens-Kuriren med flera

En dinosaurie i mediesamhället

I en krönika i bl.a. Norrbottens-Kuriren skriver Henrik Jordahl, IFN, om att till våra nya tittarvanor till trots (att han valt bort SVT) så envisas Radiotjänst i Kiruna med att skicka sina fakturor. Han menar att "SVT har blivit en dinosaurie i dagens individanpassade mediesamhälle."


2017-07-05 Expressen

Alliansen jobbsågar regeringen: "Magplask"

Finansminister Magdalena Andersson, S, skriver i Expressen att regeringen skapat 200 000 och att de "bytt skattesänkningar mot investeringar". Expressen skriver i en nyhetsartikel om ett seminarium i Almedalen där Elisabeth Svantesson M förklarade: "Calmfors (IFN) påpekar att mycket av de jobben som vuxit till nu beror på de strukturella reformer som alliansen genomförde".


2017-07-05 Gotlands Folkblad

Den svenska modellen 3.0

Gotlands Folkblad skriver i en ledare om Centerpartiets dag i Almedalen och nyheten att C "vill förnya den svenska modellen". Tidningen förklarar att paneldeltagarna, däribland Åsa Hansson som är affilierad till IFN, var överens om att den svenska modellen "är genial".Skribenten håller med Johan Hassler om att "de stora förändringarna som gjort i den svenska modellen varit bra, men de justeringar som gjort däremellan har varit av ondo".


2017-07-05 Direkt/

Nyheter i korthet

Direkt skriver om att Lars Calmfors, IFN, sagt att "det är konjunkturen och de låga räntorna som är anledningen till att jobben vuxit med 200.000 sedan regeringsskiftet, inte regeringens politik".
 


2017-07-04 Dagens Industri

Professorn: Regeringen drar nytta av alliansens politik

Lars Calmfors, IFN, förklarar för DI att den rödgröna regeringens politik har varit av "liten betydelse” för jobbskapandet. ”I huvudsak är det en konsekvens av den allmänna konjunkturuppgången. Är det någon politik som varit av stor betydelse så är det den expansiva penningpolitiken som också har lett till en svag krona".


2017-07-04 Byggindustrin

Enkla jobb – bra eller för enkel lösning?

Byggindustrin skriver om ett seminarium i Almedalen där det diskuterades att Plåt och Ventföretagen vill ha möjlighet att införa enkla jobb som kan hjälpa till med handräckning. Lars Calmfors, IFN, ingick i panelen. Han förklarade att "lönerna sjunker i de yrken där man kommer in. Men lönerna för övriga sjunker inte. De får istället mer kvalificerade arbetsuppgifter. Produktiviteten ökar i de jobb som redan finns".


2017-07-04 Direkt/Dagens Industri med flera

Politik: C vill låsa upp på arbetsmarknaden

På ett seminarium i Almedalen gav fyra paneldeltagare förslag på hur den svenska modellen kan förnyas, skriver DI. En av dessa var Åsa Hansson, Lunds universitet och affilierad till IFN. Hon såg både externa problem och interna problem, som modellen själv skapar. "Där är skattekilen det största skulle jag säga", sade hon.


2017-06-30 Forskning & Framsteg

Vad gör homosexuella män lyckliga?

Ca 350 miljoner människor i världen är homo-, bi- eller transpersoner, förklarar Forskning & Framsteg och intervjuar Therese Nilsson, IFN, om hennes forskning som visar att "homosexuella blir lyckliga respektive olyckliga av ungefär samma saker som majoritetsbefolkningen i ett land".


2017-06-28 Entré

Boktips

Tidningen Entré skriver om boken Institutional Reform for Innovation and Entrepreneurship – An Agenda for Europe (Springer), författad av Niklas Elert, Magnus Henrekson och Mikael Stenkula, IFN. Entré förklarar att nio områden identifieras i boken "där regelverket skulle kunna modifieras i syfte att bygga starkare entreprenöriella ekosystem".


2017-06-27 Magzter

Pocket Picketty: An Explainer on the Biggest Economics Book of the Century

Amerikanska Magzter skriver om Jesper Roine, Uppsala universitet, författare till en bok om Thomas Pikettys forskning. I detta sammanhang nämns Daniel Waldenström, IFN, som tillsammans med Roine ansvarar för de svenska uppgifterna om inkomster och ojämlikhet som används i Pikettys bok Capital in the Twenty-First Century.


2017-06-27 Forskning & Framsteg

Höstbarnens revansch

"Inom idrotten har de som är födda tidigt på året en fördel, men nya forskningsresultat nyanserar denna bild" skriver Forskning & Framsteg och hänvisar till forskning av bland andra Lars Persson, IFN. I studien finner forskarna att de som är födda sent på året har mer att vinna på att träna extra hårt, och denna träning kan ge fördel senare i karriären.


2017-06-26 Dagens Arena

Kamrateffekten måste få styra skolpolitiken

I en ledare skriver Dagens Arena om att Johan Wennström, IFN, visat "hur »hybridmodellen« NPM, New Public Management, underminerat både skolornas motivation att lära ut kunskaper och elevernas motivation att lära in dem. Fusk och föräldrastyrning har gjort sitt intåg". I ledaren hänvisar även till Jonas Vlachos, affilierad till IFN, konstaterat "att skolan till och med är mer segregerad än samhället och att skolvalet spär på uppdelningen".


2017-06-26 Göteborgs-Posten

Det går inte att lita på förändringarna i Pisa

I en krönika på ledarsidan i Göteborgs-Posten skriver Gabriel Heller Sahlgren, affilierad till IFN, att förändringarna i Pisa inte är tillförlitliga. Han hänvisar till en förstudien där elever slumpmässigt använde dator eller papper och penna,  vilket påverkade deras Pisa-resultat. Heller Sahlgren skriver att det behöver studeras hur datoranvändningen i det svenska Pisa-testet påverkade de svenska resultaten.


2017-06-25 Svenska Dagbladet

Lisa Irenius: Tips: så förstör du snabbast ett vettigt samtal

Lisa Irénius skriver i SvD om den offentliga debattens allt för smala fokus. Apropå skoldebatten hänvisar hon till Jonas Valchos, affilierad till IFN: "Vlachos påpekat apropå veckans nyhet, en bred uppslutning bland skolforskare om att införa lottning i kombination med syskonförtur".


2017-06-23 Direkt/Dagens Industri

IF Metall: Normeringen har blivit för rigid

IF Metalls ordförande Marie Nilsson intervjuas av nyhetsbyrån Direkt. Hon vänder sig "emot tankegångarna från Lars Calmfors [IFN] att industrinormen borde luckras upp så att den möjliggör högre löneökningar i hemmamarknadssektorer med arbetskraftsbrist, som bygg, privat tjänstesektor och offentlig sektor".


2017-06-22 Blekinge Läns Tidning

Gustav Fridolin borde vakna ur storstadskoman

Jonas Vlachos [affilierad till IFN] [...] underkänner kösystemet i hela Sverige på grund av dessa sju skolor ”I skollagen står det att de fristående skolorna ska vara öppna för alla. Jag kan inte se att det fungerar”." skriver BLT i en ledare och fortsätter: "Ska vi grunda nya lagar och bestämmelser på sju skolor i Stockholm och Malmö? Vakna upp ur storstadskoman, tack. Mängder av skolor ute i landet har inte alls dessa problem."


2017-06-22 Svenska Dagbladet

Har Sovjetmetoder förstört våra barns studiemotivation?

När politikerna lät falsk konkurrens bli styrmedel i skolan förstörde man både elevernas och lärarnas arbetsmoral, skriver Johan Wennström, IFN, på SvD Kultur. Han förklarar att det borde talas mer om är hur politiska reformer som exempelvis skolkonkurrensen, "i själva verket bygger på bristande förståelse för hur marknadsekonomin fungerar".


2017-06-21 Dagens Nyheter

Lars Calmfors: Borgerliga partier måste välja mellan S och SD

Turerna runt regeringens skatteförslag visar att allianspartierna inte har kunnat bestämma sig för vilken dimension som är viktigast: höger–vänster eller internationalism–nationalism, förklarar Lars Calmfors i en krönika på DN:s ledarsida. Han skriver: "Det finns alltså goda argument för att inte genomföra de tre skattehöjningarna. Problemet är att allianspartiernas försök att stoppa dem försvagar det finanspolitiska ramverket."


2017-06-20 Dagens Industri

Lars Calmfors: Ifrågasätt lönenormen

På sikt kommer inhemsk efterfrågan att öka kraftigt, medan exportefterfrågan sannolikt växer långsammare än förut, på grund av lägre tillväxt i världsekonomin. Om löneökningar fortsätter att bestämmas av industrin kan det uppstå arbetskraftsbrist, skriver Lars Calmfors, IFN, i ett debattinlägg i Dagens Industri.


2017-06-19 Östgöta Correspondenten

Christian Dahlgren: Proposition 1967:141

I regeringsarkivet finns bostadsbristens lösning, skriver Östgöta Correspondenten i en ledare. Ämnet är byggande av bostäder. Skribenten undrar vad det är för fel på bostadsmarknaden. Han vsrar med ett citat från Assar Lindbecks, IFN, momoarer: "En väl fungerande marknadsekonomi förutsätter en väl fungerande prisbildning. En sådan är i praktiken svår att åstadkomma om staten reglerar priserna.”


2017-06-18 Dagens Nyheter

Barn födda sent på året missgynnas

Barn födda efter april månad missgynnas i skolvalet. Flera av de mest populära grundskolorna i Sverige har en övervikt av januaribarn, visar DN:s genomgång. Jonas Vlachos, Stockholms universitet och affilierad till IFN, säger att detta visar att systemet med urvalet till fristående skolor baserat på anmälningsdatum är fel. "I skollagen står det att de fristående skolorna ska vara öppna för alla. Jag kan inte se att det fungerar."


2017-06-16 Dagens Industri

Alliansdrag oroar: "Man ger sig ut på sluttande plan"

Alliansens hot att stoppa regeringens skattehöjningar blottar de stora sprickorna i det borgerliga lägret, skriver DI. Lars Calmfors, IFN, är en av de som uttalar sig om utspelet. Han säger ”Att stoppa enskilda förslag ur budgeten på det här sättet riskerar att luckra upp det system för budgetbeslut vi har och det vore mycket olämpligt."


2017-06-14 Bloomberg News/The Globe and Mail and more

Maybe all that short-term thinking hasn’t really hurt companies long term

Akio Morita et al, har menat att amerikanska företags kortsiktiga tänkandet blir deras undergång, skriver kolumnisten Noah Smith, Bloomberg News. Han nämner forskning av Alexander Ljungqvist, NYU och affilierad till IFN: Prof. Kaplan [...] ignorerar bevis. Exempelvis fann John Asker, Joan Farre-Mensa och Alexander Ljungqvist i en studie från 2014 att "jämfört med privata företag investerar offentliga företag betydligt mindre och är mindre mottagliga för förändringar i investeringsmöjligheter."


2017-06-14 Dagens Opinion med flera

Dagens Industri tar storslam – EFN bäst på tv

Dagens Opinion med flera skriver om Hallvarsson & Halvarssons årliga enkät om finansproffsens mediefavoriter där Lars Calmfors, IFN, utnämns till en av tre "bästa makroekonomiska kommentatorer". De andra två är Robert Bergqvist, SEB, och Annika Winsth, Nordea.


2017-06-13 Affärsvärlden

”Utmaningen blir skattenivån”

Daniel Waldenström, IFN och förnärvarande verksam vid Paris School of Economics, intervjuas i Affärsvärlden. Han förklarar att värdet på fastigheter i snitt fyrfaldigats de senaste tjugo åren och att dagens unga därmed kan förvänta sig större arv från sina föräldrar. han anser att staten behöver se över framtida arvs- och kapitalbeskattning eftersom betydelsen av kapital kommer att öka.


2017-06-12 BrainBlogger

Best and Worst of Neuroscience and Neurology – May 2017

Först av maj månads bästa studier nämner BrainBlogger en av David Cesarini et al. Cesarini är verksam vid NYU och affilierad till IFN. "Vår kunskap är mycket begränsad vad gäller specifika gener som förknippas med intelligens. I en ny studie, baserad på analysen av genetiska data från 78 000 individer, har forskarna funnit 52 gener associerade med intelligens, av vilka 40 är helt nya. Intressant är att många av dessa gener också bidrar till att bestämma egenskaper som fetma, BMI, depression, Alzheimer etcetera. "


2017-06-12 EFN tv

Nu kommer gigekonomin

Mårten Blix, IFN, deltar i ett samtal om gigekonomin i EFN tv. Några av de frågor som ställs är hur går det då med lönerna, bolånen och pensionerna när många har fler arbetsgivare. Och medborgarlön, är det en bra idé? Även Lena Sellgren, chefsekonom Business Sweden, deltar i samtalet.


2017-06-12 Dagens Nyheter

Forskare: Ingen seriös debatt i Sverige om basinkomst

Andreas Bergh, IFN, intervjuas av DN Ekonomi om basinkomstmodellen som ett alternativ till dagens socialskydd. Han förklarar att tidigare försök med medborgarlön har varit intressanta men att det är svårt att dra slutsatser utifrån dem. Bergh säger att många föreslår en nivå på inkomsten "som är väldigt hög. De har också för stora förväntningar att basinkomsten löser alla problem".


2017-06-10 Altinget

Sverige kan pressas att införa euron

Nättidningen Altinget skriver om att EU-kommissionen förväntar sig att icke-euroländer går med i valutasamarbetet EMU. Lars Calmfors, IFN, är en av de experter som intervjuas. Han förklarar att en risk är "om euroländerna nu satsar på mer politisk integration. Vi har ofta haft samma uppfattning som Storbritannien. Brexit kan därför komma att göra det svårare för Sverige att hävda sig".


2017-06-09 Svenska Dagbladet

Johanna Möllerström: Den obekväma tystnaden i hissen

Johanna Möllerström, Humboldt-Universität och affilierad till IFN, skriver under vinjetten Vykortet på Svenska Dagbladets ledarsida. Hon skriver om oklara regler för om man säger du eller ni i Tyskland. "Det är ett väldigt bra exempel på hur ineffektivt det blir när spelreglerna är oklara".


2017-06-09 Dagens Industri

Lars Calmfors: Den svenska avtalsmodellen riskerar att haverera

Lars Calmfors, IFN, som ifrågasatt att industrins löneavtal är normerande för hela ekonomin. Calmfors skriver i en replik på DI Debatt att en diskussion  bemöts med "floskler av typen att Sverige 'måste kunna skörda frukterna av ett stort ekonomiskt utbyte med omvärlden'”. Han förklarar att "alla är överens om det. Men det betyder inte att vi måste ha en så stor exportsektor att bytesbalansöverskottet ska uppgå till som i dag nära 6 procent av BNP".


2017-06-08 Economist

Immigration is changing the Swedish welfare state

Utan stora förändringar kan hela välfärdssystemet komma att kollapsa och med det Sveriges generositet, förklarar Economist. I artikeln intervjuas Mårten Blix, IFN. Han förklarar bland annat att Sverige har betydligt högre minimilön än någon annanstans i Europa.


2017-06-08 Dagens Samhälle

Vårdjättarna ökar sina vinster

En allt effektivare verksamhet har lett till att de tio största vård- och omsorgsbolagen stärkte sina vinstmarginaler under 2016, skriver Dagens Samhälle. Henrik Jordahl, IFN, är en av de som intervjuas: "Speciellt i komplexa verksamheter som sjukhusvård går det att skruva upp effektiviteten. Men även i enklare verksamhet som hemtjänst börjar vi se effekten av digitalisering och ny teknik".


2017-06-08 Børsen

Tro aldrig at seriøse økonomer er profeter

Det är ett problem när politikerna och andra kräver att ekonomer ska tala om vilka nya jobb som kommer att skapas i framtiden, skriver Christian Bjørnskov, Århus universitet och affilierad till IFN, är krönikör i danska Børsen. Han hänvisar till samhällsdebatten om automatiseringens  och digitaliseringens inverkan på arbetsmarknaden.


2017-06-07 Direkt/VA Finans med flera

SN: Avsteg från norm ok, ej i centrala avtal

Avtalen på arbetsmarknaden ska följa den kostnadsnorm som industrin satt upp i industriavtalet. Arbetsgivare kan dock lokalt höja lönerna mer än så, säger Peter Jeppsson, Svenska Näringsliv. Direkt utgår i sin artikel från att Lars Calmfors, IFN, "kritiserat industrinormen för att vara för stel. Han ser en risk för att industrins avtal är för låga för hemmamarknadssektorer med arbetskraftsbrist, som bygg, privat tjänstesektor och offentlig sektor".


2017-06-06 Dagens Industri

Chefsekonomer: Alla vinner på lönenormen

Fyra chefsekonomner skriver i ett debattinlägg i DI att det vore direkt skadligt för svensk samhälls­ekonomi och arbetsmarknad att frångå industrins märkessättande roll. Ekonomerna senast i raden av kritiker, i Dagens Nyheter 22/5, är Lars Calmfors, IFN.


2017-06-05 Montreal Gazette

Opinion: Housing is best governed by laws of the market

Mathieu Bédard, Montreal Economic Institute, skriver i Montreal Gazette att Montreal inte bör utöka sin hyresreglering. Detta stöds även av Quebecs finans minister Carlos Leitão som har sagt att han inte är intresserad av att ingripa i marknaden. Bédard citerar Assar Lindbeck, forskare på IFN och vid Stockholms universitet, “efter bombning, så är hyresreglering en av de mest effektiva sätt att förstöra städer”.


2017-06-03 YLE Nyheter

Trenden tycks fortsätta: Allt fler ungdomar blir cyniska och har svårt att lita på sina medmänniskor

Finska YLE skriver om årets  Ungdomsbarometern avslöjade som avslöjar att unga är allt misstänksammare mot sina medmänniskor. Martin Ljunge, IFN, intervjuas. Han förklarar att "hög tillit påverkar den ekonomiska utvecklingen".


2017-06-01 Dagens Samhälle

Robotarna tar sig in i välfärden

Dagens Samhälle skriver i en nyhetsartikel om robotisering och digitalisering av jobb i den offentliga sektorn. En av de som intervjuas är Mårten Blix, IFN. Han förklarar att 20% av arbetsmarknaden omsätts varje år. "Det som händer när tekniken avancerar och man inte följt efter i kunskap är att reallöneutvecklingenpressas nedåt" säger Blix.


2017-06-01 Svenska Dagbladet

Lindbeck: Ygeman bör läsa Massutmaning

I en krönika på SvD:s ledarsida intervjuar Paulina Neuding Assar Lindbeck, IFN och Stockholms universiitet, om boken Massutmaning av Tino Sanandaji. "Sanandajis bok är den mest fullständiga sammanställning som gjorts av information från många olika källor om migrationsproblem i Sverige. Den är späckad med fakta och data. Han har skrivit en seriös bok, medan Lööfs och Martinssons kritik är obalanserad" säger Lindbeck. Kritiken har framförts på DN Debatt.


2017-06-01 Breitbart

Research: Global Inequality is Decreasing, Poor Getting Richer

Tom Ciccotta skriver på Breitbart om forskning av Daniel Waldenström, IFN och Olle Hammar vid Uppsala universitet: "[...] förklarar att global ojämlikhet har minskat, främst under 2000-talet". Ciccotta konstaterar att "enligt forskningen var den centrala drivkraften bakom 2000-talets ojämlikhet den globala inkomstutjämningen mellan utvecklade länder och utvecklingsländer".


2017-05-31 Dagens Industri

Experterna: Andersson har fel om euron

Finansminister Magdalena Andersson tycker sig se ett fortsatt stöd för Sveriges speciella undantag från euron. Men hon får mothugg av experter, skriver DI i en nyhetstext. Lars Calmfors är en av de som intervjuas. Han säger: ”Jag är i efterhand glad att det blev ett nej. Vi har inte behövt ta ansvar för det som inte fungerar i euroområdet”.


2017-05-31 Dagens Nyheter

Frihandel ger inte fler jobb

I en krönika på DN:s ledarsida skriver Andreas Bergh, IFN och Lunds universitet, att poängen med frihandel är ökat välstånd, inte att handeln ger ökad sysselsättning. "Förmodligen är det då viktigt att klargöra att ett ökat välstånd innefattar både ökad materiell konsumtion och ökade möjligheter till fritid."


2017-05-31 Ekonomisk Debatt

Långt svar med få svar

Andreas Bergh, IFN och Lunds universitet, skriver en replik i Ekonomisk Debatt om böcker av Roland Paulsen. "Paulsen ser min kritiska läsning som ett försök till misskreditering. Det är synd. Min uppfattning är nämligen att Paulsen är synnerligen begåvad, har sopat banan med flera av sina kritiker i alla möjliga sammanhang och att hans böcker förtjänar att tas på allvar. [...] Förhoppningsvis gör min kritik att han blir ännu bättre på att driva hem den poängen."


2017-05-31 Ingenjören

Hallå där… Martin Andersson

Martin Andersson, Blekinge teknikska högskola och affilierad till IFN, intervjuas i Ingenjören om rapporten Vad betyder stora kunskaps- och teknikintensiva företag för Sverige. Han kritiserar synen på företag: "Antingen pratar man bara om de stora bolagens betydelse, eller bara om de små företagens, men inte hur de är beroende av varandra."


2017-05-31 Dagens Industri

"Äganderätt ger alla samma chans att lyckas"

Hernando de Soto, vinnare av Global Award 2017 intervjuas i Dagens Industri. En av frågorna de Soto svarar på handlar om en växande svensk informell ekonomisk sektor. Han förklarar att det krävs både entreprenörskap och jämlikhet för att ekonomin och samhället ska drivas framåt.


2017-05-30 Skolvärlden

"De som kommer hit sent har det tuffast"

Skolvärlden skriver om att skolresultaten skiljer sig åt mellan utrikes och inrikes födda elever. Det är ämnet i en ESO-rapport: "I samband med att rapporten presenterades hölls ett seminarium där bland annat Skolinspektions generaldirektör Helen Ängmo och nationalekonomen Jonas Vlachos [affilierad till IFN] reagerade på rapporten."


2017-05-30 Nerikes Allehanda

Frustrerande tystnad om sjukvården

I ett debattinlägg i Nerikes Allehanda skriver Anna Ågerfalk, oppositionsråd i Region Örebro län (L), att bland annat sjuksköterskornas löbner behöver höjas. Hon förklarar att "till och med professor emeritus Lars Calmfors [IFN] skriver om behoven att se över lönebildningen inom offentlig sektor".


2017-05-29 SNB/Norrbottens-Kuriren

Henrik Jordahl: Partier som lever på hoppet

Henrik Jordahl, IFN, skriver i en krönika i Norrbottens-Kuriren om vinst-i-välfärd-debatten. Han hoppas att regeringen ska "backa och erkänner att produkten bara blev sämre ju närmare lansering vi kom". Jordahl avslutar: "I vilket fall kan de inte längre hävda att hela välfärdssektorn på något oklart sätt kan förbättras genom att klämma åt de entreprenörer som varit med och utvecklat den."


2017-05-28 SVT Vetenskap

Forskning: Vi tror att snygga forskare är sämre på sitt jobb

Ett attraktivt utseende kan vara hjälpsamt när forskare vill att människor ska intressera sig för deras forskning, skriver SVT. Men det är inte till en fördel om man vill att publiken ska värdesätta den. "Forskares utseende kan påverka hur populärvetenskap sprids och tas emot eftersom de allra flesta har svårt att bedöma vetenskapliga studiers kvalitet", förklarar Henrik Jordahl, IFN.


2017-05-27 St. John's Telegram

Lana Payne: On the road to equality — and counting

St. John's Telegram skriver om forskning av Johanna Rickne, Stockholms universitet och affilierad till IFN, et al. “Vad vi fann är att kvotering ökar kompetensen hos politiker generellt, och bland män i synnerhet. Utöver detta så är kvotering dåliga nyheter för medelmåttiga manliga ledare som tenderar att bli bortvalda.”


2017-05-27 Sundsvalls Tidning

Sofia Mirjamsdotter: Kvotering petar mediokra män till förmån för kompetenta kvinnor

I en ledare skriver Sundsvalls Tidning om forskning av bl.a. Johanna Rickne, Stockholms universitet och affilierad till IFN. "Kvoteringsförespråkare har länge hävdat att könskvotering inte resulterar i sämre kompetens, utan snarare tvärtom. Nu visar en ny forskningsrapport från SNS att de har rätt."


2017-05-27 Svenska Dagbladet tv

”Ägandet är utgångspunkten för jämlikhet”

Hernando de Soto, vinnare av Global Award 2017 intervjuas av Tove LIfvendahl i SvD tv. "De Soto beskriver hur världen har kommit att delas upp i två civilisationer – de som kan globalisera och de som inte har möjlighet. Och att kampen mot terrorism behöver rymma förståelsen för det spelutrymme denna situation medför."


2017-05-26 Euractiv

Loss of trust in EU has social and economic consequences

Den europeiska media plattformen Euractiv skriver om ett seminarium organiserats i Bryssel av Sveriges permanenta EU-representation i sammarbete med Lars Oxelheim, Lunds universitet och IFN. En panel av experter diskuterade hur avsaknad av tillit har ekonomiska och sociala konsekvenser.


2017-05-26 Svenska Dagbladet

Replik: Osanningar om forskning

Johanna Rickne, Stockholms universitet och affilierad till IFN, är en av forskarna som replikerar på en ledare i SvD författad av Maria Ludvigsson: "För en forskare är vetenskaplig hederlighet A och O. Därför är det allvarligt att bli anklagad för intellektuell ohederlighet på SvD:s ledarsida (den 19 maj)."


2017-05-25 Military Technologies News med flera

Scientists Find New Genetic Roots for Intelligence

David Cesarini, New York University och affilierad till IFN, är del av en grupp forskare "som har upptäckt nya gener och nya biologiska vägar för intelligens. Resultaten, som rapporterades i det senaste numret av tidskriften Nature Genetics, innebär ett stort framsteg när det gäller att förstå de genetiska förutsättningarna för intelligens ".


2017-05-23 Civilekonomen

Forskare: Kvotering sållar ut de mediokra männen

"Kvotering innebär att kompetenta kvinnor tar medelmåttiga mäns plats. Det kommer tre forskare fram till efter att ha analyserat socialdemokraternas satsning ”Varannan damernas” inför valet 1994 då partiet satte varannan man och kvinna på valsedlarna." Detta skriver Civilekonomen om forskning av bl.a. Johanna Rickne, Stockholms universitet och affilierad till IFN.


2017-05-23 Norra Västerbotten

Regeringens sysselsättningsambitioner en hägring vid horisonten

I ett debattinlägg i Norra Västerbotten från Centerns ungdomsförbund menar skribenterna att "regeringen måste inse att det är kraftfulla förändringar av arbetsmarknaden och företagens villkor som behövs för att säkra tillväxten för vår ungdomsgeneration". De hänvisar till en IFN-forskare: "Den svenska arbetsmarknadens strukturella problem, som nationalekonomen Assar Lindbeck pratade om för redan 30 år sedan, med insiders och outsiders, kvarstår."


2017-05-22 Mittmedia/Norrtelje Tidning

Reidar Carlsson: Bra med fler kvinnor i bolagsstyrelserna – men staten ska inte bestämma

I en ledare i Norrtelje Tidning skriver Reidar Carlsson, Mittmedia, att mycket talar för att könskvotering skulle vara bra för företagen. Det vore bra att få fler kvinnor i styrelserna och få färre medelmåttiga män. Trots det vore det helt fel att könskvotera bolagsstyrelserna. Han hänvisar till forskning av Johanna Rickne, Stockholms universitet och affilierad till IFN, med flera.


2017-05-22 Dagens Nyheter

Lars Calmfors: Ompröva industrins lönenorm

I en krönika på DN:s ledarsida skriver Lars Calmfors, IFN, att det tidigare men inte längre är bra att industrin sätter märket för löneavtalen. Calmfors anser att det finns skäl att "försöka reformera avtalsmodellen så att den bättre speglar nya förutsättningar samtidigt som man bevarar den tradition av rationella överväganden som industrimärket har representerat".


2017-05-21 Frankfurter Allgemeine Zeitung

Konservative Sehen Besser Aus

Frankfurter Allgemeine Zeitung skriver om forskning av Niclas Berggren och Henrik Jordahl, IFN samt Panu Poutavaara. Det handlar om utseendets betydelse i politiska val. Det gäller särskilt när väljarna inte känner till så mycket om politikerna, skriver tidningen. "Även statsvetare bekräftar att utseendet inte är så viktigt för mer välkända politiker".


2017-05-21 Aftonbladet

Medelmåttiga män rensas bort med könskvotering

I en ledare skriver Aftonbladet om SNS-rapporten ”Könskvotering, kompetens och karriär” författad av bland andra Johanna Rickne, Stockholms universitet och affilierad till IFN. AB: "Studien visar att när Socialdemokraterna valde att varva sina listor rensades mindre kompetenta kandidater bort."


2017-05-21 Dagens Nyheter

”Klyftan mellan världens fattiga och rika överdriven”

Johan Schuck, DN, intervjuar Hernando de Soto, vinnare av årets Global Award for Entreprenurship Research. De Soto menar att många av världens fattiga inte är utblottade, men deras tillgångar finns inte registrerade. Det rör sig om fem miljarder människor som vill hävda sin rätt, skriver Schuck.


2017-05-21 Uppsala Nya Tidning (Uppgång)

"Bostaden en riskfylld investering"

Mikael Elinder, Uppsala universitet och affilierad till IFN, intervjuas i UNT:s Uppgång om näringslivet. Om kopplingen mellan höjda räntoor och prisfall på bostadsmarknaden säger han: "En fördubbling av räntorna är en liten ökning – det rör sig om att gå från 1,5 till 3 procent. Men även om det är en liten ökning skulle det kunna leda till mycket kraftiga prisfall för framför allt bostadsrätter."


2017-05-20 Svenska Dagbladet

Nationalekonom: Sanandajis bok är inte ohederlig

Erik Lindqvist, Handelshögskolan i Stockholm och affilierad till IFN, skriver i en replik i SvD "att bli utmålad som intellektuellt ohederlig är bland det värsta en forskare kan råka ut för" Han syftar på att Lööf och Martinsson kritiserat Tino Sanandaji för boken  ”Massutmaning”. Lindqvist menar att Lööf och Martinsson "inte har grund för sin anklagelse".


2017-05-19 Personal & Ledarskap

Kvotering ger färre medelmåttiga män

Personal & Ledarskap skriver om SNS-rapporten ”Könskvotering, kompetens och karriär” författad av bland andra Johanna Rickne, Stockholms universitet och affilierad till IFN: "Kvotering av kvinnor kan leda till högre kompetens bland män och fler kvinnor på ledande positioner."


2017-05-19 Ingenjören

Forskare: Överdrivna farhågor om kvotering

Ingenjören skriver om SNS-rapporten ”Könskvotering, kompetens och karriär” författad av bland andra Johanna Rickne, Stockholms universitet och affilierad till IFN. Tidningen citerar Rickne: "Vår forskning visar att om man inför kvotering så är de här farhågorna om att kompetensen skulle försämras och kvinnors karriärmöjligheter skulle försämras, väldigt överdriven. Inom politiken hittar vi snarare det motsatta."


2017-05-19 Skolporten

Forskning: Skolsegregering påverkar inte elevbetygen

Skolportalen Skolporten skriver om en studie som visar att "familjebakgrund och familjens utbildningsnivå är de tyngsta faktorerna" för elevernas betyg. Jonas Vlachos, affilierad IFN, är kritisk till studien på sin blogg, vilket noteras och citeras: Det går "inte att säga att studien fångar effekterna av skolsegregation, varken på kort eller på lång sikt”, skriver Vlachos.


2017-05-19 Svenska Dagbladet

Varannan damernas gav varannan damernas

I en ledare skriver SvD om en SNS-rapport av bland andra Johanna Rickne, Stockholms universitet och affilierad till IFN. SvD skriver bland annat: "Hur kan det som anses vara fel vid rekrytering av män, att de får uppdrag och jobb främst för att de är män, bli rätt när det används för kvinnor?"


2017-05-19 Kvalitetsmagasinet

”Kvotering stoppar medelmåttiga män”

Tvärt om vad många tidigare trott så leder könskvotering inte till lägre kompetens. Tvärt om, skriver Kvalitetsmagasinet och hänvisar till en forskarrapport från SNS författad av bland andra Johanna Rickne, Stockholms universitet och affilierad till IFN. "Våra resultat indikerar att farhågorna om kvotering är överdrivna", säger Rickne i tidningen.


2017-05-18 Sveriges Radio - Ekot

Forskare: Könskvotering ger fler kvinnliga ledare

Ekot intervjuar Johanna Rickne, Stockholms universitet och affilierad till IFN, om en forskningsrapport författad för SNS. "Det viktigaste vi har kommit fram till är att kvotering kan hjälpa snarare än skada kvinnors tillgång till inflytande och höga positioner i organisationer", säger hon.


2017-05-18 Dagens Arena

Forskning: Medelmåttiga män kvoteringens förlorare

Kvotering kan leda till högre kompetens bland män och fler kvinnor på toppositioner, skriver Dagens Arena i en nyhetsartikel och hänvisar till en forskningsrapport författad för SNS av Johanna Rickne, Stockholms universitet och affilierad till IFN, med flera.


2017-05-18 Dagens Samhälle

Det kostar att bryta den egna kulturens regler

Under vinjetten Perspektiv i Dagens Samhälle skriver Özge Öner, IFN, att "vi föreställer oss gärna att nätverk och kontakter bidrar till etablering i ett nytt hemland. Men starkt socialt kapital har också negativa sidor". Hon förklarar att "människor riskerar att bli fast i spelregler utformade av ett släktnätverk".


2017-05-18 TT/Sydsvenskan med flera

Forskare: Kvotering stoppar medelmåttiga män

TT intervjuar Johanna Rickne om en ny rapport från SNS om könskvotering, kompetens och karriär som hon är medförfattare till. "Könskvotering är inte alls av ondo och bland förlorarna finns inte kompetenta män utan snarare de medelmåttiga" förklarar TT. Rickne säger: "Våra resultat indikerar att farhågorna om kvotering är överdrivna."

 


2017-05-17 Dagens Industri

Mårten Blix: Höga skatter utmanas av digitaliseringen

Med digitalisering och automatisering kommer skatt på arbete att skapa allt större snedvridningar i ekonomin, vilket hotar välståndet, skriver Mårten Blix, IFN, i ett debattinlägg i Dagens Industri. "Om skatt på arbete inte sänks kommer den teknologiska utvecklingen att driva fram ett allt kraftigare fall i löneandelen."


2017-05-17 Göteborgs-Posten

Populism det nya skällsordet – men hur ska vi tolka den?

Susanna Popova skriver i ett debattinlägg i GP om populism. Hon hänvisar till en studie av Johan Wennström, IFN, som studerat Timothy Snyders resonemang om att Förintelsen kunde verkställas bara där stat och statsmakt destruerats. "Nej, jag sade inte att vi sett statsförstörelse i Sverige. Men jag tror att de flesta vuxna kan se att samhällskontraktet är under omförhandling, och att det finns många för vilka det är djupt oroande", skriver Popova.


2017-05-15 IR magazine

Regulation not driving IPO decline, industry officials say

Magasinet Inside Investor Relations skriver att antalet mindre företag som börsnoteras har minskat signifikant. Magasinet refererar till forskning av Alexander Ljungqvist, New Yorks universitet och affilierad till IFN, et al: “Börsnotering av mindre bolag har minskat framför allt under de senaste två decennierna".


2017-05-15 Expressen

K-G Bergström Örfil efter örfil mot finansministern

K-G Bergström skriver i Expressen om Finanspolitiskrådet som inrättades av finansminister Anders Borg 2007. "Det ska göra en oberoende granskning av regeringens ekonomiska politik. Det skedde också under Lars Calmfors [IFN] ledning. Så oberoende att Anders Borg blev upprörd." Bergström anser att rådet "borde vara medborgarnas bästa vän".


2017-05-15 Arbetet

Experter: Låt fler än industrin sätta märket

I en nyhetsartikel skriver Arbetet om modellen för lönebildning i allmänhet och märket i synnerhet. Tidningen förklarar att Lars Calmfors, IFN, varnar för vad som kan komma att hända om Sverige fortsätter med ett lågt industrimärke och detta visar sig inte passa resten av arbetsmarknaden: "Till slut kommer i så fall marknadskrafterna att slå igenom, och då riskerar vi att hamna i en kaotisk situation."


2017-05-15 Sydsvenskan & Helsingborgs Dagblad

Ledare: Pengar. En glömd fråga.

I en ledare skriver Sydsvenskan och HD att "det är olyckligt om V är det enda parti som tar upp frågan om samhällsklyftorna". Skribenten hänvisar till att Daniel Waldenström och Åsa Hansson, IFN, kommer att studera detta i nästa års SNS konjunkturrapport. "Det blir spännande läsning. I slott och koja," anser tidningarna.


2017-05-15 Siren/Dala-Demokraten med flera

Lista: Så många i din kommun tjänade över en miljon

Daniel Waldenström, IFN, intervjuas i en notis som publiceras i bla.a Dala-Demokraten, om att antalet svenskar med över en miljon i inkomst har ökat under senare år. Waldenström förklarar: "I Sverige har inkomstskillnaderna ökat ganska tydligt de senaste tjugo, trettio åren om man tar med kapitalinkomsterna, men ligger fortfarande på en rätt låg nivå internationellt."


2017-05-14 Göteborgs-Posten

Alla kan bli vinnare i en globaliserad värld

I ett debattinlägg i Göteborgs-Posten skriver Johan Eklund, Entreprenörskapsforum samt Magnus Henrekson och Mikael Stenkula från IFN, om Global Award for Entrepreneurship Research som 2017 tilldelas Hernando de Soto. Författarna skriver att de Soto "visar vägen för hur alla länder, fattiga som rika, kan få fördelar av globaliseringen".


2017-05-14 TT/Sydsvenskan med flera

Ekholm väntas ta över Riksbanken

Ett antal tidningar publicerar en notis från TT om Riksbanken: "Stefan Ingves ryker och ersätts av statssekreterare Karolina Ekholm som riksbankschef, enligt en TT-enkät med experter." En av de tillfrågade expetrterna är Lars Calmfors, IFN.


2017-05-13 Avesta Tidning med flera

Peter Santesson: Varför detta motstånd mot att uppdatera förorternas brottsstatistik?

I ett debattinlägg i bl.a. Avesta Tidning skriver Peter Santesson, Demoskop, om behovet av bättre brottsstatistik. Han refererar bland annat till ett inlägg av Andreas Bergh, IFN, i DN. Bergh efterfrågar i sin krönika brottsstatistik "för att söka åtgärder".


2017-05-13 Göteborgs-Posten

Adjö kära välfärdsutredning

I en krönika på ledarsidan i Göteborgs-Posten skriver Gabriel Heller Sahlgren, affilierad till IFN, att "Välfärdsutredningen var helt enkelt ett praktfiasko som mest kommer bli ihågkommen för att den undergrävde förtroendet för utredningssystemet i stort". Han anser att utredningen " begrava det i en mörk korridor i riksdagsbiblioteket".


2017-05-12 Hufvudstadsbladet

"Fritt vårdval inte billigare, men kunderna är nöjdare"

Hufvudstadsbladet skriver från ett seminarium där Henrik Jordahl berättade om svenska erfaranheter av vårdval. "I Sverige där man har haft fritt vårdval redan i åratal har valfriheten gjort att det framför allt i städerna har grundats nya vårdcentraler vilket har gjort det lättare att få tid hos läkaren. Däremot har valfriheten inte gjort att det går åt mindre skattepengar, snarast tvärtom" skriver tidningen.


2017-05-12 Dagens Arena

Forskare: Lottning inskränker inte fritt skolval

Dagens Arena skriver om Skolkommissionens förslag om lottning till skolor med antagningskö och att utbildningsministern förklarat förslaget "parlamentariskt dött". Karin Edmark, Stockhiolms universitet och affilierad till IFN, intervjuas. Hon säger sig ha "svårt att se varför lottning inskränker på det fria skolvalet".


2017-05-12 Göteborgs-Posten

Höghastighetståg ingen lönsam lösning

I ett debattinlägg i Göteborgs-Posten skriver Åsa Hansson, Lunds universitet och affilierad till IFN, och Andreas Bergström, Fores att "höghastighetsjärnväg är mycket olönsam, har begränsad nytta och blir klar först om drygt 20 år då annan transportteknik kan ha utvecklats och minskat nyttan ytterligare".


2017-05-12 Expressen

Gör som Norge, utred invandringen

Ylva Johansson (S) börjar låta uppgiven. Hon skulle behöva råd från fritänkande experter om hur nyanlända ska få jobb, skriver Expressen i en ledare. Tidningen hänvisar till att man i Norge utrett invandringens kostnader. Skribenten föreslår: "Det är bara för Ylva Johansson att skriva utredningsdirektiv och utse ledamöter som Laura Hartman, Lars Calmfors och John Hassler."


2017-05-11 Kommuntorget

Brommels tror på integrerad social- och hälsovård

Tidningen Kommuntorget skriver från en konferens där Henrik Jordahl, IFN, talade om svenska vårdvalet: "Enligt Jordahls undersökningar är svenskarna generellt sett nöjda med valfriheten, men han påpekar att det är svårt att säga om vården blivit bättre eller sämre. Patienter som själva gjort aktiva val är överlag mer nöjda med vården, säger Jordahl."


2017-05-11 YLE Nyheter

Valfriheten i vårdreformen - viktigt att folk vet vad de kan välja

Henrik Jordahl, IFN, har deltagit i ett seminarium i Finland där valfrihet i en finsk vårdreform diskuterades. Jordahl gjorde jämförelserna mellan Finland och Sverige. "En erfarenhet från Sverige verkar vara att patienter som gör aktiva val är mer nöjda" skriver YLE Nyheter i ett reportage från seminariet.


2017-05-09 Nyheter24

CUF: Alla unga ska ha möjlighet att starta eget

i ett debattinlägg på Nyheter24 skriver Centerpartiets Ungdomsförbund att "Ung Företagsamhet (UF) är en bra och viktig möjlighet för unga att starta egna företag". Skribenterna hänvisar till forskningsrapporten "Effekter av utbildning i entreprenörskap" med bl.a. Niklas Elert, IFN, som författare.


2017-05-09 TT/Sydsvenskan med flera

Macrons reformer kan bli fransk vändning

I en nyhetsartikel från TT kommenterar bland andra Daniel Waldenström, IFN, valet av  Emmanuel Macron till fransk president. Han säger att  avreglering A och O för att Macron ska kunna blåsa liv i den franska ekonomin."Macron måste hitta en linje där han kan justera regelverken och skapa dynamiska effekter utan att skapa för många konflikter".


2017-05-09 Dagens Nyheter

Repliker. ”Bakvänd argumentation med ideologiska mål”

I en replik på DN Debatt skriver Ulla Hamilton, Friskolornas riksförbund om utredningsförslaget att begränsa vinster i välfärden. Hamilton hänvisar till forskning av Gabiel Heller Sahlgren, affilierad till IFN: "Resultaten visar på att friskolor och kommunala skolor i princip är lika bra i Pisa, när elevernas bakgrundsfaktorer tas i beaktande."


2017-05-08 Dagens Nyheter

Repliker. ”Planeringsrisken inte unik för skolföretag”

I en replik på DN Debatt skriver bl.a. tre affilierade forskare – Karin Edmark, Gabriel Heller Sahlgren och Jonas Vlachos – att "bland skollagens många mål kan vi inte finna stöd för en reglering som syftar till att minimera risker för friskoleföretag". Detta med anledning av att Hans Bergström påpekat att det uppstår en planeringsriskom lottning används som urvalsgrund för skolan.


2017-05-06 Sydsvenskan

Hot om kvotering funkade – fler kvinnor i bolagsstyrelserna

Sydsvenskan intervjuar Björn Hinnerich, IFN, om kvotering till bolagsstyrelser.  I sin forskning har han slagit fast att hot om kvotering ger resultat: "Min första reflektion när jag såg kurvan var att jag blev otroligt imponerad av att ett hot från rätt person vid rätt tidpunkt kan ha så stora effekter" säger Hinnerich till Sydsvenskan.


2017-05-05 P4 Malmö med flera

Högernationalistisk valframgång skapar oro inom skånsk ekonomi

Maria Persson, Lunds universitet och affilierad till IFN, intervjuas i P4 inför det franska valet. Hon säger att Le Pen står för en protektionistisk syn. och att "om hjulen rullar långsammare i Frankrike så skadar det också skånska företag".


2017-05-05 Dagens Nyheter

Andreas Bergh: Brott ska både räknas och vägas

Andreas Bergh, IFN och Lunds universitet, är ny krönikör på Dagens Nyheters ledarsida. Han skriver i sitt första inlägg om brottsstatistik för utrikesfödda. "En upplyftande slutsats från Brå-rapporten är att brottsligheten sannolikt kan bekämpas genom utbildning och ökade förvärvsinkomster för utlandsfödda."


2017-05-03 LNB/Bohusläningen

Vi jobbar ju trots allt för pengar

I en ledare skriver Karin Pihl, Liberala Nyhetsbyrån, om en artikel i Ekonomisk Debatt av Andreas Bergh, IFN och Lunds universitet. Bergh kritiserar tre böcker av Roland Paulsen och förklarar att vi inte alls jobbat mer än förr. Faktum är att arbetstiden har minskat drastiskt sedan 1800-talets slut.


2017-05-03 Lärarnas Tidning

”Aktivt skolval löser inga problem”

Lärarnas Tidning intervjuar Per Molander som i en ESO-rapport föreslår att skolan förstatligas och att såväl friskolor som skolval avskaffas. Kritik från Henrik Jordahl, IFN, citeras: ”Rapporten lider av så allvarliga brister att den inte bör ligga till grund för politiska beslut.”


2017-05-02 Harvard Business School Working Knowledge

The value of a lenient patent application examiner

Websidan HBS Working Knowledge citerar forskning av Alexander Ljungqvist, New Yorks universitet och affilierad till IFN, et al i en artikel om ”att vissa patenthandläggare är mindre generösa att bevilja patent”. Titel på den citerade forskningsraporten är “Vad är ett patent värt: resultat från USA:s patent ´lotteri´”.


2017-05-02

Har korruptionen i Sverige ökat? Korruptionens utbredning i Sverige överskattas

Boken A Clean House? av Andreas Bergh och Richard Öhrvall från IFN, med fler, "bjuder på en nyanserad analys, även om deras korruptionsbegrepp är problematiskt. Som helhet är boken en ovärderlig källa till empirisk kunskap om korruptionen i Sverige" skriver tidskriften Respons.


2017-05-02 Lärarnas Tidning

Professorer gör tummen upp för lottning

Lärarnas Tidning skriver om ett debattinlägg i DN där "20 tunga skolforskare" skriver att "lottning är ett enkelt, rättvist och transparent sätt att fördela platserna på populära friskolor – och bättre än kötid om man vill minska segregationen". Flera av forskarna är knutna till IFN.


2017-05-01 Svenska Dagbladet

Redde ut 90-talskrisen – ser nya faror: ”Jag oroar mig”

Assar Lindbeck, IFN och Stockholms universitet, intervjuas i Svenska Dagbladet om 1990-talskrisen jämfört med i dag. Han säger att samhället fortfarande behöver reformeras. En fråga värd att diskutera, förklarar han, är om det var rätt att hålla investeringar inom utgiftstaket eller om vissa skulle kunna lyftas ut, t.ex. tågtrafiken. Lindbeck oroar sig för att unga har stora lån och påpekar att instabilitet på finansmarknaden finns kvar.


2017-04-30 Dagens Nyheter

”Lottning bättre än närhet och kötid för att bryta segregering”

19 forskare är författare till ett inlägg på DN Debatt. Av dessa är fyra forskare verksamma på eller affilierade till IFN. De skriver att lottning är "en neutral urvalsgrund då alla elever som sökt till en fristående grundskola ges samma chans att komma in, oavsett familjebakgrund eller bostadsområde". Avslutningsvis förklarar de att även lottning behöver diskuteras i ett system med skolval.


2017-04-28 Aftenposten

Anarki forseglet jødenes skjebne

"Statssammenbrudd kan forklare mekanismene også bak den norske jødeutryddelsen"  så sammanfattar norska Aftenposten ett debattinlägg av Johan Wennström, IFN. En längre version av artikeln har tidigare publicerats på DN Kultur.


2017-04-26 Svenska Dagbladet

Så övergav M sina ideal kring moderskapet

Johan Wennström, IFN, skriver på SvD Kultur om surrogatmödraskap. Han förklarar att M nu accepterar även kommersiellt surrogatmoderskap: "Ytterst har Moderaterna närmat sig den socialdemokratiska folkhemsvisionen av staten som en familj och av välfärdspolitiken som en främjare av trygghet och frihet. Därmed är det inte bara moderatens, utan allas våra existentiella villkor som har svikits."


2017-04-26 Voxeu.org

Political selection and the path to inclusive meritocracy

Voxeu.org (Centre for Economic Policy Research, CEPR:s policyportal) hävdar bl.a. Johanna Rickne, Stockholms universitet och affilierad till IFN, att det svenska demokratiska systemet borgar för kompetenta regeringsmedlemmar som är representativa för alla samhällsskikt. "Sveriges inkluderande meritokrati visar att demokratiska val kan hjälpa oss att undvika motsättningar mellan representation och kompetens."


2017-04-25 ETC

Bara ”såssar” ifrågasätts som experter

I en ledare i ETC diskuteras vem som är expert. "En socialdemokrat är en försäljare av åsikter, medan en moderat utgår från en solid – ja, vetenskapligt grundad – ekonomisk teori enligt vilken de fattiga bör bli fattigare och de rikare ännu rikare," argumenterar skribenten. Som bl.a. kritiserar att ekonomer som Lars Calmfors, IFN, "ostörda fungera som experter även när de tydligt tar politisk ställning".


2017-04-25 Dagens Nyheter

Lars Calmfors: Jobbmålen behöver vässas mer

Lars Calmfors, IFN, förklarar i en krönika på Dagens Nyheters ledarsida att "ekonomiskpolitiska mål bör vara relevanta och svåra att manipulera. Regeringens jobbmål uppfyller inte kriterierna. Det gör inte heller Moderaternas nya mål, även om de kommer närmare".


2017-04-25 Avesta Tidning med flera

Krönika: Därför vore det bättre om S istället höjde skatter på kapital och fastigheter

Anders Jonsson skriver i en krönika på ledarsidan i bl.a. Avesta Tidning att ojämlikhet skadar ekonomin och hotar demokratin. "Det är bara att hoppas att det kan uppstå politiska majoriteter som kan lägga fram rätt skattehöjningar på kapital och konsumtion. Det behövs även för att klara den gemensamt finansierade välfärden framöver, något som bland andra ekonomiprofessor Lars Calmfors påpekat" skriver Jonsson.


2017-04-24 TT/Norrländska Socialdemokraten med flera

Marknaden hoppas på Macron

"Marknaden hoppas nu att den EU-vänlige vänsterliberalen Emmanuel Macron i andra omgången slår högerpopulisten Marine Le Pen" skriver TT i en nyhetsartikel. "Ett oväntat väntat resultat", säger Daniel Waldenström, IFN. Han förklarar även att man inte ska underskatta Le Pen. "Väljarunderlaget är betydligt större än vad det skulle vara om det bara rörde sig om en svans i höger-vänster-skalan."


2017-04-21 Realtid.se

“Politikerna har fått information men de låtsas inte om det”

Magnus Henrekson, IFN, intervjuas i Realtid.se tv. "Pratar vi bara positivt om det så försvinner problemet av sig självt, tycks politikerna tro", säger han i intervjun och säger att det exempelvis gäller ränteavdragen (som behållits trots att fastighetsskatten avskaffades) och flyktingkrisen. 


2017-04-21 Sjukhusläkaren

Slutreplik till Jordahl från Molander i debatten om ESO-rapporten ”Dags för omprövning”

I en slutreplik i Sjukhusläkaren bemöter Per Molander, författare till ESO-rapporten ”Dags för omprövning” kritik från Henrik Jordahl, IFN. Molander skriver att "det är inte så många nyheter i Henrik Jordahls andra debattinlägg". Molander skriver "att förlita sig på ekonomisk teori i sin dagliga gärning men titta åt ett annat håll när analysen ger oönskade resultat, det är om något en dubbel standard."


2017-04-21 The Globe and Mail

Globe editorial: Hands up if you believe rent control will pop Toronto’s housing bubble

I en ledare om Torontos bostadsbubbla skriver The Globe and Mail: "Svenska ekonomen Assar Lindbeck [IFN] har en gång beskrivit hyresreglering som "näst bombningen, den mest effektiva tekniken att förstöra en stad. "Han överdriver kanske något," konstaterar ledarskribenten.


2017-04-21 San Antonio Express-News med flera

There's one really good reason middle-class Americans should hope Trump fails on tax reform

När det gäller president Donald Trumps planer på att reformera det amerikanska skattesystemet hänvisar bl.a. San Antonio Express-News till forskning av Daniel Waldenström, IFN: "Vi visar att 1980- och 1990-talets stora skattereformer med minskad progressivite innebar att andelen höginkomsttagare ökade i alla länder vi studerat."


2017-04-21 Dagens Samhälle

”Sysselsättning bland flyktingar måste öka”

I en analys hänvisar Lina Aldén och Mats Hammarstedt, Linnéuniversitet, under vinjetten Perspektiv i dagens Samhälle till ett debattinlägg av Assar Lindbeck, IFN, och Mats Persson: "Behovet av reformer för att förbättra utrikes föddas integration på den svenska arbets- och bostadsmarknaden är uppenbart, vilket bland annat diskuteras av Assar Lindbeck och Mats Persson".


2017-04-21 Skola och Samhälle

Malin Ideland: Skolkommissionen ser inte elefanten i rummet

I nättidningen Skola och Samhälle skriver professor Malin Idegard om Skolkommissionens förslag: "Skolkommissionens ordförande Jan-Eric Gustafsson var för bara ett år sedan medförfattare till SNS-rapporten Policyidéer för svensk skola. Tillsammans med Jonas Vlachos [IFN] och Sverker Sörlin pekade Gustafsson tydligt på problemen med en skolmarknad med vinstintresse."


2017-04-21 Arbetet

Myt om integration ska kväsa facken

I en ledare skriver Arbetet att näringslivet och borgerliga politiker anser att "svensk integration är en katastrof". "Syftet är att bibehålla klassklyftorna och förändra styrkeförhållandena mellan fack och arbetsgivare, " skriver Arbetet. Ett exempel på "myten om en misslyckad integration" är enligt tidningen en debattartikel av Assar Lindbeck, IFN och Stockholms universitet, och Mats Persson, Stockholms universitet.


2017-04-20 Raw Story med flera

Four charts which should worry you about rising house prices and inequality

Raw Story skriver om hur man bäst mäter ett lands ekonomiska aktivitet.Skribenten menar att det är en fråga där kapital ställs mot arbetskraft. Han hänvisar till forskning av Erik Bengtsson och Daniel Waldenström (IFN), som omfattar fler länder än den franska ekonomen Pikettys ursprungliga analys.


2017-04-20 Arbetsvärlden

Använd fördomarna om kvinnor till din egen fördel

Johanna Rickne, Stockholms universitet och affilierad till IFN, skriver i en krönika i Arbetsvärlden om konsten att löneförhandla – för kvinnor. Hon skriver bland annat om en studie som visar att kvinnors löneanspråk är lägre än männens: "Kvinnornas slutgiltiga lön blev också en mindre andel av deras anspråk."


2017-04-20 Dagens Industri

Fortsatt sandlådestrid om enkla jobb

Det är dubbla låsningar mellan LO och Svenskt Näringslivs om enkla jobb sedan fyra månader, skriver Dagens Industri i en nyhetsartikel. Obegripligt, anser Lars Calmfors, IFN, som intervjuas av tidningen."Det är första gången LO accepterar att det i varje fall temporärt behövs en större lönespridning", säger han.


2017-04-19 The Globe and Mail

Rent control isn’t the solution to Ontario’s housing problem

Kanadensiska The Globe and Mail skriver om hyresreglering och hänvisar till Assar Lindbeck, IFN: "Den välkände svenska ekonomen Assar Lindbeck har sagt att 'bortsett från bombning tycks hyresreglering vara det effektivaste sättet att förstöra en stad.'”


2017-04-19 Feministiskt Perspektiv

Var är den feministiska forskningspolitiken?

Johanna Rickne, affilierad till IFN, och Olle Folke, Uppsala universitet, skriver i ett debattinlägg i Feministiskt Perspektiv att det behövs starkare åtgärder för att uppnå en jämställd akademi. De är besvikna på den feministiska regeringens brist på konkreta åtgärder i forskningspropositionen.


2017-04-18 Sjukhusläkaren

Svar till Per Molander om ESO-rapporten ”Dags för omprövning”

I ett svar till Per Molander (ESO-rapport-författare) skriver Henrik Jordahl, IFN, i Sjukhusläkaren: "Eftersom ESO-rapportens slutsatser inte följer av dess analys står jag fast vid omdömet att Dags för omprövning inte bör ligga till grund för politiska beslut."


2017-04-16 Svenska Dagbladet

Andreas Bergh: När den förutsägbara och stabila modellen är problemet

I en krönika på SvD:s ledarsida skriver Andreas Bergh, IFN, att trots att både fack och arbetsgivare är nöjda med det nya industriavtalet så finns problem: "Eftersom facken gärna prioriterar höjda lägstalöner och arbetsgivarna vill hålla nere de totala lönekostnaderna, har resultatet av många års kompromissande blivit en arbetsmarknad där höga lägstalöner kombineras med dålig löneutveckling under karriären."


2017-04-14 Göteborgs-Posten

Teodorescu: Vad hade hänt om de hade lyssnat?

Alice Teodorescu, politisk chefredaktör på GP skriver i en krönika bl.a. om ett IFN-seminarium. Det konstaterades "att populistpartier ofta adresserar relevanta samhällsproblem men att de lösningar som de föreslår inte sällan är kontraproduktiva då de är oförmögna att förhålla sig till komplexa samband. Denna konklusion är viktig för den som vill stoppa framväxten av populistiska partier och samtidigt bedriva en politik som är inriktad på proaktivitet".


2017-04-13 Dagens Nyheter

Fördubblad skilsmässorisk för kvinnor med toppjobb

Män med chefsjobb har normal skilsmässorisk. Kvinnor med chefsjobb har fördubblad skilsmässorisk. Det visar forskning av Johanna Rickne, Stockholms universitet och affilierad till IFN, med flera."Kvinnor måste ha en jämlik relation innan de gör karriär", säger Johanna Rickne i en intervju i Dagens Nyheter.


2017-04-12 Bohusläningen

Ingen vinst med att begränsa vinster

I en ledare kommenterar Bohusläningen att S-kongressen beslutat att det "behövs ett regelverk som sätter stopp för vinstjakt i skola, vård och omsorg." Skribenten hänvisar till forskning av bl.a. Henrik Jordahl, IFN som visar att de privata välfärdsföretagens vinster, i förhållande till de totala välfärdskostnaderna, uppgick till sex promille av den totala kostnaden.


2017-04-12 Byggindustrin

Integration – ett vägval i hundraårsperspektiv

I en ledare skriver Byggindustrin om en debattartikel om integration av bl.a. Assar Lindbeck i DN. "Jag tror knappast att någon seriös bedömare kan hitta några större fel i professorernas faktaunderlag eller i rimligheten i deras slutsatser. Jobb och bostäder! Men de är nationalekonomer, inte historiker. I ett hundraårsperspektiv är det länder med stor invandring, USA främst men även arbetskraftsinvandringens Sverige under rekordåren, som lyckats. Våra befolkningar har vuxit och ålderspyramiden är fortfarande på rätt köl. Tolkat i det perspektivet är professorernas text en av de viktigaste under senare år."


2017-04-11 Lärarnas Tidning

Låg lärartäthet ger mer lönelyft

"Lärarlönelyftets pengar fördelas efter hur många elever en huvudman har. Det gör att friskolor, som ofta har lägre lärartäthet, får mer att fördela per lärare" skriver Lärarnas Tidning. Jonas Vlachos, affilierad till IFN, intervjuas. Han säger att "systemet gynnar både skolor som har lägre lärartäthet av den anledningen och huvudmän som har valt en icke lärarintensiv pedagogik av andra skäl".


2017-04-10 Ingenjören

Toppjobb ökar skilsmässorisk för kvinnor

Ingenjören skriver om forskning av Johanna Rickne, Stockholms universitet och affilierad till IFN, och Olle Folke. Tidningen skriver: "Den största sannolikheten för skilsmässa fanns i familjer som gått från tvåförsörjarfamilj, det vill säga där ingen av makarna tjänar mer än 60 eller mindre än 40 procent av inkomsten, till en omvänt traditionell, där kvinnan står för mer än 60 procent av inkomsten. I de fallen var 15 procent skilda efter tre år."


2017-04-10 Sjukhusläkaren

Kommentarer till Henrik Jordahls promemoria ”Granskning av ESO-rapporten Dags för omprövning av Per Molander”

Per Molander skriver i Sjukhusläkaren: "Rapportens innehåll och argumentation återges på flera ställen felaktigt. På några punkter missförstås också rapportens text, medvetet eller omedvetet. Över huvud taget framstår Jordahls synpunkter som resultatet av en väl hastig läsning av rapporten."


2017-04-10 Sveriges Radio

Nudging: Forskningen som ska valla oss mot rätt val

Mikael Elinder, Uppsala universitet och affilierad till IFN, intervjuas i Vetandets Värld, SR, om nudging. Han förklarar att nudging redan används och att större statliga beteendeinsatser kan göra ännu mer nytta för medborgarna.


2017-04-07 Dagens Nyheter

Slutreplik: ”Risk att integrationen blir ännu sämre”

"Vi ville med vår artikel visa att integrationen av invandrare är dålig i Sverige, att den på lång sikt har blivit sämre – och att det finns risk för att den blir ännu sämre i framtiden" färklarar Assar Lindbeck, IFN och Stockholms universitet, och Mats Persson, Stockholms universitet, i en slutreplik på Dagens Nyheter Debatt.


2017-04-07 Svenska Dagbladet

Att få vara med när historia skrivs

Under vinjetten Vykortet på SvD:s ledarsida skriver Johanna Möllerström, affilierad till IFN, om hur hon och hennes familj känt historien vingslag när de bevittnade en raketuppskjutningen på Cape Canaveral i Florida.


2017-04-06 Sjukhusläkaren

NPM-reformer i offentlig sektor kritiseras i ny rapport

Sjukhusläkaren skriver om en ESO-rapport av Per Molander: "De NPM-inspirerade reformerna har inte infriat givna löften om höjd effektivitet, bättre kvalitet och sänkta totala utgifter. Det är därför dags att ompröva de genomförda förändringarna". Tidskriften referar till kritik av rapporten som framfört av Henrik Jordahl, IFN: "Han menar att [...] slutsatserna är 'omotiverade och felaktiga' samt att referenser som talar för NPM-reformen utelämnats."


2017-04-06 Dagens Nyheter

”Resultat och likvärdighet är sämre i friskolor utan vinstsyfte”

Två representanter för Svenskt näringsliv skriver i ett debattinlägg i DN om en rapport författad av Gabriel Heller Sahlgren, affilierad till IFN. "Gabriel Heller-Sahlgrens nya, fördjupade, analys visar hur absurd vinstdebatten är. För den som är genuint intresserad av att höja kunskapsresultaten och stärka likvärdigheten är inte svaret att rikta udden mot de vinstdrivande friskolorna."


2017-04-06 Dagens Nyheter

Så nära var Norge att få sin stat helt upplöst

DN Kultur skriver Johan Wennström, IFN, om sin studie om Norge under Förintelsen. Han förklarar att Norge "erbjuder ett exempel på vilken betydelse förstörelsen av staten kunde ha för Europas judar under andra världskriget – en lektion med bäring på nutiden".


2017-04-06 Dagens Nyheter

Lars Calmfors: Svårt minska offentliga utgifter

I en kolumn på ledarssidan i DN skriver Lars Calmfors, IFN, att för att stärka försvaret behöver vi batala mer skatt. Det räcker inte att spara genom effektiviseringar i offentlig sektor. "Och mer avgiftsfinansiering av välfärdstjänster skulle få betydande negativa fördelningseffekter."


2017-04-06 Dagens Nyheter

Trump spelar ett högt spel och serverar Asien på ett silverfat

Trumps politik ökar riskerna för ett globalt handelskrig, skriver Dagens Nyheter i en nyhetsartikel. Henrik Holm, IFN, intervjuas. Han förklarar att "när det gäller skatten mot Mexiko för att betala muren som Trump har pratat om, är det ett uppenbart brott mot WTO-reglerna. Men han verkar på förhand strunta i WTO-systemet. Gör Trump allvar av det så är det stor risk att systemet spricker".


2017-04-05 Svenska Dagbladet

Per Gudmundson: Glöm Kentucky fried children

Per Gundmundson skriver i en ledare om valfrihet och ESO-rapporten Dags för omprövning (ESO 2017:1), av Per Molander. Han hänvisar till kritik av rapporten som framförts av Henrik Jordahl, IFN: "Som Henrik Jordahl skriver i en kritisk kommentar är dessa slutsatser långt ifrån givna, ens i de fall analysen är korrekt (vilket inte alltid är fallet)."


2017-04-05 Gefle Dagblad med flera

Sluta hanka er fram med lösningar som inte fungerar

I en ledare skriver Gefle Dagblad med flera att "politikerna måste ta krafttag för att lösa integrationen". Skribenten refererar till ett debattinlägg av Assar Lindbeck, IFN och Stockholms universitet, och Mats Persson, Stockholms universitet, på DN Debatt.


2017-04-05 Arbetet

Industrinorm kan hindra rekrytering

I en nyhetsartikel skriver Arbetet att "industrins löneuppgörelse ger höjda reallöner, tror ekonomerna. Men den hjälper inte riksbanken att höja inflationen. Och för tjänstesektorn ger den ett märke som är i lägsta laget". Lars Calmfors, IFN, intervjuas och säger att det finns "en risk för bestående arbetskraftsbrist i både privat tjänstesektor och offentlig sektor".


2017-04-05 KIT

Därför är fastighetsskatten nationalekonomernas favoritskatt

Den digitala tidningen KIT förklarar varför nationalekonomer är positiva till fastighetsskatt. I detta samma nhang nämns Lars Calmfors, IFN, som en av de nationalekonomer som pläderar för höjd fastighetsskatt. KIT avslutar: "Att fastighetsskatten skulle dyka upp på allvar i nästa års valrörelse verkar trots allt inte särskilt troligt."


2017-04-04 Financial Post mer flera

Rent control would destroy apartment construction rebound in Ontario just when it’s needed most, CIBC economist warns

Financial Posts ekonomiska reporter Garry Marr skriver om förnyade försök att införa hyresreglering i Ontario. CIBC vice chefsekonom Benjamin Tal citerar Assar Lindbeck, IFN, som sagt att ”bortsett från bombning tycks hyresreglering vara det effektivaste sättet att förstöra en stad.”


2017-04-04 One News Page, med flera

Why Special Interests Sacrifice The Future For Short-Term Gain

Gary Galles, Mises Institute, skriver om intressegruppers inflytande i politik. De som talar för hyresreglering är en sådan: "Det är sant att hyresregleringen skulle gynna många av dagens hyresgäster [...] Utbudet av hyresbostäder skulle dock successivt minska över tiden." Galles citerar Assar Lindbeck, IFN och Stockholms universitet som sagt att ”bortsett från bombning är hyresreglering det effektivaste sättet att förstöra en stad.”


2017-04-03 Arbetet

SKL: Inför ny utbildningsmodell för nyanlända

SKL vill ha en ny utbildningsform med etableringsbidrag. LO vill se utbildningsjobb, kanske med lägre löner. Detta diskuterades på ett seminarium som Arbetet refererar. Lars Calmfors, IFN och AER, deltog. Arbetet skriver att han höll med om att det behövs satsningar på utbildning för nyanlända" men att han var skeptisk till LO:s förslag.


2017-04-02 Forum

Snyggast vinner valet

Det finska affärsmagasinet Forum skriver om studien ”The right look: Conservative politicians look better and voters reward it” av Niclas Berggren, Henrik Jordahl (båda IFN) och Panu Poutvaara. Henrik Jordahl citeras: ”Visst finns det skillnader i hur folk uppfattar skönhet, men när vi låtit olika grupper bedöma politikers utseende är de allra flesta överens om vilka politiker som ser bra ut”.


2017-04-02 Skånska Dagbladet

Katastrof väntar med den dåliga integrationen

I en ledare skriver Skånska Dagbladet om ett debattinlägg i DN  av Assar Lindbeck, IFN och SU, och Mats Persson, SU. Skribenten avslutar med en fråga: "Vad händer med pensionssystemet när alla dessa invandrare som aldrig blivit fast förankrade på arbetsmarknaden och bidragit till pensionssystemet åldras. Det är ett katastrofscenario som väntar."


2017-04-02 YLE Internytt

Nationalekonomer i Sverige: Omoraliskt att uppmuntra invandring

Finska YLE förklarar att "nationalekonomerna Assar Lindbeck [IFN] och Mats Persson väcker idag uppståndelse i Sverige genom sitt inlägg i DN Debatt. De anser att det är omoraliskt för Sverige att uppmuntra invandring, eftersom man misslyckats med att erbjuda invandrarna jobb."


2017-04-02 Sveriges Radio

"Integrationen har inte blivit bättre"

Sveriges Radio har intervjuat Mats Persson, Stockhiolms universitet, med anledning av ett debattinlägg av honom och Assar Lindbeck, IFN. "Det är omoraliskt att uppmuntra invandring när man inte lyckas bättre med att erbjuda invandrarna jobb och bostad" sammanfattar SR artikeln


2017-04-01 Omni

Ekonomer: Håll nere invandringen i decennier

Omni uppmärksammar ett debattinlägg av Assar Lindebck, IFN och Stockholms universitet, och mata Persson, Stockholms universitet, i DN Debatt. "Sverige kommer få allvarliga sociala och politiska problem om inte invandrare integreras i samhället" citerar Omni.


2017-04-01 Dagens Nyheter

”Missvisande att hävda att integrationen blivit bättre”

För att förbättra integrationen bör Sverige nu reformera arbets- och bostadsmarknaderna. Men risken är stor att vi begränsar oss till de åtgärder som visats sig fungera dåligt, skriver Assar Lindbeck, IFN och Stockholms universitet (SU) och Mats Persson, SU i en debatartikel i Dagens Nyheter.


29017-03-29 Proletären

Välkommen till Röd Front, Calmfors!

I en ledare skriver Proletären: "Än en gång slår Calmfors [IFN] huvudet på spiken och bevisar att den torftiga akademiska världen är oändligt mer färggrann än det gråa förvaltandets politiska ökenlandskap." Skribenten hoppas få se Lars Calmfors i talarstolen på Röd Front 1 maj.


2017-03-28 Savon Sanomat

Äänestätkö naaman perusteella? - "Ehdokkaan ulkonäöllä huolestuttavan suuri merkitys"

Finska Savon Sanomat skriver om forskning av Niclas Berggren och Henrik Jordahl, IFN, samt Panu Poutvaara. Den senare intervjuas av tidningen: Poutvaara förklarar att i finska parlamentsval betyder utseendet ungefär lika mycket för vänster- och högerpolitiker men i kommunerna gynnas högerkandidater ungefär dubbelt upp mot vänsterkandidater.


2017-03-28 Dagens Industri

Tobias Wikström: Skatt är inte en hemförsäkring

I en ledare skriver DI att Lars Calmfors, IFN, "avfärdar dem som vill låna till höjda försvarsutgifter". Calmfors föreslår bl.a. höjd fastighetsskatt. DI förklarar: "De som har de dyraste fastigheterna har också mest att förlora vid ett militärt angrepp, skriver han. Det är rimligt att dessa betalar ”en högre försäkringspremie”, fortsätter han. Som om det handlade om en hemförsäkring."


2017-03-27 Dagens Nyheter

Lars Calmfors: Höj skatterna för att rusta upp försvaret

När utgifter är tillfälliga är det rationellt att låna. Men det försämrade säkerhetspolitiska läget motiverar permanenta höjningar av försvarsanslagen. Därför bör i stället skatten höjas. Det förklarar Lars Calmfors, IFN, i en krönika på Dagen Nyheters ledarsida. "Vi bör rentav genomföra skattehöjningen till den nya nivån redan innan vi hunnit öka försvarsutgifterna för att därigenom undvika att de framtida skattesatserna varierar över tiden."


2017-03-27 YLE Nyheter

Forskare: Snygga politiker kan få mer röster

YLE Nyheter skriver om forskning av IFN-forskarna Niclas Berggren och Henrik Jordahl, med flera. Jan-Erik Lönnqvist, professor i socialpsykologi, kommenterar deras resultat: "Man har visat att ju mera information väljare har, desto mindre är de fokuserade på utseende".


2017-03-26 TT/Östgöta Correspondenten med flera

Fördelningspolitik blir slag i luften

TT skriver att experter anser att regeringen tar till fel åtgärder i sin fördelningspolitik. Att höja skatten på lönearbete ger inga pengar och är mest en signalpolitik. Lars Calmfors, IFN, föreslår istället "höjd fastighetsskatt och andra kapitalskatter".


2017-03-25 Svenska Dagbladet

”Moderaternas nya jobbmål blir svåra att uppnå”

"Expertmyndigheter ger tummen upp för Moderaternas nya jobbmål, men varnar för att de blir svåra att uppnå" skriver SvD i en nyhetsartikel. M vill till 2025 halvera skillnaden i sysselsättningen mellan inrikes och utrikes födda samt skapa en halv miljon nya jobb. Lars Calmfors, IFN, är positiv till att ha ett mål för sysselsättningen i stället för ett mål för arbetslösheten. Samtidigt betonar Calmfors att M:s nya mål kommer bli svåra att uppnå.


2017-03-24 Liberala Nyhetsbyrån/Västerbotten-Kuriren med flera

Sofia Nerbrand: Måtte Europasamarbetet förbli starkt

I en ledare som publiceras i bl.a. Västerbottens-Kuriren skriver Sofia Nerbrand, Liberala Nyhetsbyrån, populism undergräver tilliten. Nerbrand hänvisar till ett kapitel av Andreas Bergh i Europaperspektiv 2017. "Han finner stöd i forskningen för att över hälften av invånarna i de nordiska länderna litar på människor i allmänhet medan bara omkring 15 procent gör det i Ungern och Polen."


2017-03-24 Dagbladet

En magisk ingrediens: Vil tilliten vare?

"En viktig faktor i å forklare hvorfor nordmenn er det lykkeligste folket i verden, er vår høye tillit" skriver norska Dagbladet från en konferens där Andreas Bergh, IFN, deltog: "Også økonomisk likhet er bra for tilliten, men forskning fra Andreas Bergh viser at det er likheten før skatt og overføringer som betyr noe, ikke likheten etter at velferdsstaten har fått virke."


2017-03-23 P4 Väst

Eftermiddag i P4 Väst

Matilda Orth, IFN, intervjuas i P4 Väst om att Tanums shoppingcenter  eventuellt kommer att sättas i konkurs. Hon förklarar att köpcenter i dag möter konkurrens från flera håll: e-handel och mindre närliggande butiker. Hon säger att för att överleva är det viktigt att köpcenter förnyar sig och drar nytta av den nya tekniken, bland annat för att indivianpassa försäljningen.


2017-03-23 Byggindustrin

Vår eviga hyresreglering

I en krönika i Byggindustrin skriver Nils-Eric Sandberg "att nästan alla ekonomer ser hyresregleringen som en metod att bevara bristen på bostäder". Skribenten hänvisar till en artikel i Ekonomisk debatt där Assar Lindbeck, IFN och Stockholms universitet, föreslår att "lägga en speciell skatt på fastighetsägarna när regleringen slopas".


2017-03-23 Sjællands Nyheder

Da Anette og Søren igen blev alene

I en nyhetsartikel skriver Sjællands Nyheder om hur det är när barnen flyttar hemifrån. Christian Bjørnskov, Aarhus universitet och affilierad till IFN, citeras: "Vi kan se i stort set alle undersøgelser, at dem, der ikke har børn, typisk er lykkeligere end dem, der har børn, som bor hjemme. Det skyldes paradoksalt nok, at forældre elsker de børn, de nu engang har sat i verden. Når vi elsker dem, så bekymrer vi os."


2017-03-23 Forskning.no

Hvorfor stoler vi på hverandre?

Nordmenn har høy tillit til andre mennesker, skriver Forskning.no i en nyhetsartikel. Andreas Bergh, IFN, är en av de som förklarar: "Ganske mye av tilliten kan forklares av faktorer som går langt tilbake i tid".


2017-03-23 P4 Väst

Morgon i P4 Väst

Henrik Jordahl, IFN, intervjuas i P4 Västs morgonprogram. Ämnet är skönhet i politiken och att högerpolitiker ses som snyggare än vänsterpolitiker. Han förklarar att en anledning till detta kan vara att vackra människor tjänar mer pengar och "är inte lika pigga på att omfördela resurser mellan människor med olika inkomster".


2017-03-21 Toronto Sun

Rent control: A bad idea that dies hard

Toronto Sun skriver att "vissa dåliga idéer vägrar helt enkelt att dö. En sådan är hyresreglering". Tidningen citerar Assar Lindbeck, IFN och Stockholms universitet, som förklarat att "förutom bombning tycks hyresregleringen vara det mest effektiva sättet att förstöra en stad".


2017-03-21 Svenska Dagbladet

”Svenskarna överskattar nivån på vinsterna”

I ett debattinlägg av Pontus Braunerhjelm och Johan Eklund, Entreprenörskapsforum, citeras forskning av Henrik Jordahl, IFN, som i rapporten Vinster, välfärd och entreprenörskap "visar att allmänheten överskattar vinst­nivåerna kraftigt".


2017-03-21 ETC

Tomma ord när banker och storbolag hotar att flytta från Sverige

ETC skriver om att "Nordea hotar att fly landet på grund regeringens planer på hårdare regler". Fredrik Sjöholm, Kunds universitet och affilierad till IFN, intervjuas. han förklarar att "företagsskatterna har blivit lägre i större delen av världen kan tolkas som ett tecken på att hoten haft effekt".


2017-03-21 YLE Internytt och YLE Uutiset

Svenska modellen bra för Finland, men kvinnor och bristyrken förlorar

Lars Calmfors, IFN, intervjuas om den svenska modellen som bygger på att industrin, som är utsatt för hård internationell konkurrens, ska sätta lönetaket i avtalsrundorna. "Så småningom kommer den svenska modellen kanske att ha kommit till vägs ände i Sverige, men Finland skulle dra nytta av modellen just nu," säger Calmfors till YLE.


2017-03-20 Arbetet

Därför kritiseras ”märket”

Arbetet förklarar att märket kritiseras därför att "det kommer inte åt strukturer som gynnar män och tjänstemän. Det passar inte i den svenska ekonomins nuvarande utveckling". I artikeln citeras Lars Calmfors, IFN och ordförande AER. AER förklarar att "hemmamarknaden kommer att gå bättre än exportindustrin framöver. Det ger utrymme för högre löner i andra sektorer än i den exportindustri som alla väntas rätta sig efter".


2017-03-19 Le Monde

Suède défend avec ardeur la mondialisation

Le Monde skriver i en nyhetsartikel om hur de skandinaviska länderna stödjer globaliseringen (öppna marknader och fri handeln) i kombination med ett generöst välfärdssystem. Tidningen intervjuar Therese Nilsson, IFN, "Det är inte bara företag. Politiker och fackföreningar har också en positiv uppfattning om globaliseringen", säger hon.


2017-03-19 Axess tv

När Sverige blev rikt

Johan Wennström, IFN, intervjuas i programmet "När Sverige blev rikt, del 4", Axess tv. Ämnet är den svenska privatiseringsvågen på 1990-talet. Han förklarar att på skolans område anammade högern vänsterns idéer om hur lärarnas roll skulle förändras till att bli handlare/coach.


2017-03-17 Hufvudstadsbladet

Nordiskt samarbete behövs för att stärka medborgarnas tillit till EU

Tilliten till EU har sjunkit dramatiskt bland européerna under de senaste tio åren, skriver Lars Oxelheim, Lunds universitet och affilierad till IFN, och ytterligare tre forskare i ett debattinlägg i finska HBL: "Det gäller också att försvara grundidén om att öppna, demokratiska och samtidigt integrerade samhällen bäst gagnar människor som lever i EU, skriver fyra svenska forskare"


2017-03-16 EcoDiario

Las cuotas femeninas favorecen la meritocracia al echar a los hombres mediocres

Spanska EcoDiario skriver om forskning av bland annat Johanna Rickne, Stockholms universitet och affilierad till IFN. "Kvotering är inte meritokratins fiende utan ökar konkurrensen så att mediokra män fasas ut."


2017-03-16 Dagens Opinion

Lars Calmfors börjar på tankesmedja

Lars Calmfors, IFN,  kommer enligt Dagens Opinion "att hjälpa den av Centerpartiet i huvudsak finansierade tankesmedjan Fores framöver.  'Jag har accepterat att lägga 10 procent av min tid som statsvetenskapligkonsult på Fores', säger Lars Calmfors."
 


2017-03-15 Dagens Arena

Industriavtalet firar 20 år – men angrips från flera håll

Industriavtalet har spelat ut sin roll, anser fackförbunden Byggnads, Elektrikerna, Fastighets, Målarna och Seko. Lars Calmfors, IFN, citeras av Dagens Arena från Arbetsvärtlden: "En svaghet har varit att det har varit svårt att åstadkomma relativlöneförändringar. Man luckrade upp det lite med extra lönelyft över märket för undersköterskorna."


2017-03-14 Infrastrukturnyheter med flera

Fores arrangerade seminarium om svenska HH-banor

Infrasturkturnyheter med flera undrar ifall höghastighetståget lönar sig: "Med denna frågeställning som grund arrangerade den grön-liberala tankesmedjan Fores nyligen ett lunchseminarium i centrala Stockholm. Seminariet tog sin utgångspunkt i docent Åsa Hanssons [affilierad till IFN] rapport  "Är det lönt att välja tåget?"


2017-03-14 Raeltid.se

“Klumpigt” av von Koskull

Realtid.se skriver om Nordea-chefens utspel om en flytt till följd av höjda resolutionsavgifter. Realtid har talat med bland andra Lars Calmfors, IFN. Han ställer sig frågande till utspelet: “Sådana uttalanden förekommer då och då och har gjort genom åren”.


2017-03-14 TCO-Tidningen med flera

Lars Calmfors ser faror med allt striktare märke

TCO-tidningen och Arbetsvärlden skriver: "I takt med att industrinormen följs allt mer strikt de senaste tio åren, har kritiken om försummade grupper och ojämställdhet vuxit. Arbetsvärlden pratar med professor Lars Calmfors, IFN, om ett 'snällare' märke."


2017-03-13 SVT Nyheter

Ny rapport ifrågasätter snabbtågssatsning

SVT Nyheter skriver om snabbtåg mellan Stockholm och Göteborg/Malmö med anledning av en forskarrapport (Fores) av Åsa Hansson, Lunds universitet och affilierad till IFN: "Rapporten som är skriven av nationalekonomen Åsa Hansson har titeln ”Är det lönt att välja tåget?”, och Åsa Hanssons svar är nej."


2017-03-11 Albertslunds Posten

Penge giver lykke, børn trækker ned

Danska Albertslunds Posten skriver om forskning av Christian Bjørnskov, Århus universitet och affilierad till IFN. Tidningen sammanfattar forskningen: "De lykkeligste danskere har penge, frihed og nul børn, men det er også sundt ikke at være konstant lykkelig hele tiden."


2017-03-09 Dagens Perspektiv

«Innvandring og digitalisering er velferdsstatens største trusler»

Norska Dagens Perspektiv skriver om boken Digitalization, Immigration and the Welfare State, av Mårten Blix, IFN: "Innvandrere som ikke kommer i arbeid, spiser opp velferdsstatens budsjetter, mens digitalisering og automatisering truer jobbene til middelklassen. Ny bok drøfter hvordan to av vår tids mest omdiskuterte temaer truer velferdsstans eksistens. Det finnes dog håp."


2017-03-09 Forskning & Framsteg

En fara om vi blir för överens

Patrik Hedenius, chefredaktör och vd för Forskning & Framsteg, citerar Lars Calmfors, IFN, från ett seminarium: "journalisterna har blivit bättre, men det sorgliga är att de har mindre genomslag”. Hadenius  anser att uttalande ligger i tiden, "men jag tror att det är delvis fel. Läget är inte fullt så sorgligt".


2017-03-09 Forskning & Framsteg

Globala ekonomiska klyftor

F&F skriver att "bakom denna nya, snygga sajt om global ekonomi och ojämlikhet ligger bland annat Thomas Piketty och den svenske nationalekonomen Daniel Waldenström". Den senare är IFN-forskare.


2017-03-09 KvalitetsMagasinet

Nudging som politiskt verktyg

När det rätta blir det lätta – en ESO-rapport om ”nudging” diskuterades på ett seminarium. Mikael Elinder, Uppsala universitet och affilierad till IFN, deltog. "Man måste vara överens om önskvärda resultat av nudgen så att det inte innebär politiska kast" förklarade Elinder.


2017-03-09 Östersunds Posten med flera

Marcus Persson: LO:s förslag är en ny version av totalfloppen traineejobb

I en ledare skriver ÖP att det är förvånande att LO öppnar upp för lägre ingångslöner för att lösa integrationen, eftersom "LO bär ansvaret för svartmålningen av individer och organisationer som förespråkar lägre ingångslöner". En av dessa är AER med Lars Calmfors, IFN, som ordförande.


2017-03-09 Vestmanlands Läns Tidning med flera

Ny syn på landsbygd och förort

I en ledare skriver VLT med flera om en IVA-rapport som visar att nio av tio svenskar bor i tätort men att många även flyttat till landsbygden. Skribenten menar att en skola som fungerar för alla är en av de mest effektiva klassutjämnarna, liksom ett jobb att gå till och en egen bostad. Han hänvisar till en krönika i SvD av Andreas Bergh, IFN.


2017-03-07 SVT Nyheter

Lägre elförbrukning när boende betalar själva

SVT Nyheter skriver: "Personer vars elräkning ingår i bostadshyran förbrukar långt mer el än de som betalar sin egen elräkning. Inte minst på vinterhalvåret. Det visar ny forskning". Mikael Elinder, Uppsala universitet och affilierad till IFN, är en av författarna till studien.


2017-03-07 Dagens Nyheter

Egen elräkning ger minskad förbrukning

Dagens Nyheter skriver i en nyhetsartikel om forskning av Mikael Elinder, Uppsala universitet och affilierad till IFN, med flera. "När man får betala för sin egen elanvändning slutar man använda el som inte ger något värde för en, säger Mikael Elinder till DN och förklarar att effekten är permanent.


2017-03-07 Sveriges Radio - Vetenskap & miljö

Lägre elkostnad när hyresgästen själv får bestämma

Mikael Elinder, Uppsala universitet och affilierad till IFN, förklarar i ett inslag i Sveriges Radio att det finns en liten grupp elanvändare som använder mycket mer el än övriga boende. Får dessa börja betala för den egna konsumtionen så sjunker förbrukningen med drygt 35 procent.


2017-03-07 Fastighetssverige

Hushållselen minskar med 30 procent när de boende betalar själva

Tidningen Fastighetssverige skriver om en studie av Mikael Elinder, Uppsala universitet och affilierad till IFN, med flera: "Användningen av hushållsel minskar med över 30 procent när de boende måste betala för sin egen förbrukning." Forskarna förklarar att det inte alltid är lönsamt för den enskilde hyresvärden att göra en sådan investering, varför offentliga subventioner kan vara motiverade.


2017-03-06 Modern Psykologi

Vi röstar helst på snygga politiker - Högern ser bäst ut, enligt väljarna

En artikel i Modern Psykologi summerar och kontextualiserar en artikel i Journal of Public Economics skriven av Niclas Berggren och Henrik Jordahl. Deras föreliggande forskningen visar att det är en fördel att se bra ut som politiker och fördelen är större om man är en högerpolitiker.


2017-03-06 Östgöta Correspondenten

Christian Dahlgren: Slutstationen närmar sig

I en ledare skriver Östgöta Corren om en rapport av Åsa Hansson, Lunds universitet och affilierad till IFN, om höghastighetståg. "Åsa Hansson pekar på att den återkommande tendensen av samhällsekonomiska glädjekalkyler från politiskt håll i dessa sammanhang slagit igenom även här. Trafikverkets egen dom att kostnaderna överskrider nyttan är till och med för mild beräknad."


2017-03-06 Barometern

Arvsskatt ett arv att gräva ned

I en ledare skriver Barometern att "en ny studie om arvsskattens effekter tar ifrån förespråkarna det främsta argumentet". Tidningen hänvisar till en artikel i Ekonomisk Debatt av IFN-forskarna Mikael Elinder, Oscar Erixson och Daniel Waldenström. Forskarna "visar att i Sverige blir förmögenheten tvärtom mer jämnt fördelad på grund av arven".


2017-03-06 Blekinge Läns Tidning

”Nyliberal ideologi har fått fäste i tidningen”

BLT:s politiska chefredaktör skriver, med anledning av en replik på en ledare, att det finns både problem med hyresregleringen och med illa skötta bostadsbolag. "Det förstnämnda har debatterats flitigt av professor Assar Lindbeck. Han menar att reglerade hyror skapar både inlåsnings- och utlåsningseffekter på bostadsmarknaden, vilket bromsar upp flyttflödet."


2017-03-05 Svenska Dagbladet

Andreas Bergh: Det behöver fungera – också i Rosengård

I en krönika på ledarsidan i SvD skriver Andreas Bergh, IFN, om integrationspolitik. Han förklarar: "Den stela svenska arbetsmarknaden och bostadsmarknaden är större problem för en invandrare i stadsdelen Rosengård än för någon med gott om kontakter i Stockholms innerstad. Samma sak gäller polisens svårigheter att upprätthålla lag och ordning."


2017-03-05 Norra Västerbotten

3:12 reglerna i behov av ett nytänk

I ett debattinlägg i Norra Västerbotten skriver Leif Svensson, ordförande Småföretagarnas riksförbund: "Låt fåmansföretagare ta ut hur stor utdelning som de har råd till". Svensson hänvisar till Åsa Hansson, Lunds universitet och affilierad till IFN, som skrivit en artikel i ämnet i Skattenytt.


2017-03-05 Centerpressens nyhetsbyrå/Länstidningen Södertälje med flera

Utveckla den svenska modellen när lönebildningen förändrats

I en ledare skriver Centerpressens nyhetsbyrå/Länstidningen Södertälje om industriavtalet som slöts för cirka 20 år sedan. Tidningen hänvisar till att "Lars Calmfors [IFN] har pekat på att det finns branscher som kan behöva få högre löneökningar än industrin".


2017-03-05 Uppsala Nya Tidning

Dyrt och för liten nytta

I en ledare skriver UNT om att Åsa Hansson, Lunds universitet och affilierad till IFN, i en rapport kommit fram till att höghastighetstågen kan bli ännu dyrare än beräknat. UNT avslutar: "De miljöargument som åberopas för höghastighetståg kan visa sig vara helt missriktade."


2017-03-05 Borås Tidning

Blir människan petad av maskiner?

I ett debattinlägg i Borås Tidning skriver Jonathan Borggren, Fil Dr i kulturgeografi, om digitaliseringens effekter på jobb. Han refererar till Mårten Blix, IFN, som i ett inlägg på DN Debatt skrivit att ”allt fler jobb automatiseras och de arbetstagare som är långsamma med att hoppa på det digitala tåget kommer i allt högre grad bli marginaliserade”.


2017-03-03 Journalist's Resource

Holland’s legal prostitution zones reduce rape: New research

Journalist's Resource, Harvard Shorenstein Center on Media, Politics and Public Policy, skriver om en kommande artikel i American Economic Journal som framför evidens att antalet våldtäkter minskar i de städer där en reglerad prostitutionszon införs. Studien refererar till ett IFN-working paper från 2013 av  Samuel Lee och Petra Persson (affilierad till IFN) som argumenterar att legalisering av prostitution utan reglering kan uppmuntra sexrelaterad människohandel.


2017-03-02 Dagens Nyheter

Lars Calmfors: Bryt låsningen om enkla jobb

I en krönika på DN:s ledarsida skriver Lars Calmfors, IFN, att i regel sköter arbetsmarknadens parter lönebildningen bäst på egen hand. Men för att låsningarna om enkla jobb ska kunna brytas kan staten behöva träda in."Svenskt Näringsliv och LO har misslyckats med att inleda förhandlingar för att underlätta lågutbildades etablering på arbetsmarknaden."


2017-03-02 Fokus

Farväl till frihandeln?

I en artikel om frihandel skriver Fokus att "det finns en djupt rotad tradition i den amerikanska politiken att vara skeptisk till frihandel". Fokus fortsätter: "Det råder det stor samstämmighet om att frihandel är bäst för den ekonomiska utvecklingen". Tidningen hänvisar till Assar Lindbeck, IFN och Stockholms universitet. Fokus förklarar att han pekar på nationalekonomins viktigaste bidrag till mänskligheten: prisbildningen på öppna marknader samt David Ricardos komparativa fördelar.


2017-03-02 Västerbottens-Kuriren

Könskvotering ökar politisk kompetens

Kultursidorna i Västerbotten-Kuriren skriver om forskning av Johanna Rickne, affilierad till IFN, och Olle Folke, Uppsala universitet. "Nu har ovan nämnda forskare tillsammans med Timothy Besley genomfört en studie som utgår från samma modell för att undersöka vilka effekter könskvotering i politik har på kunskaps- och kompetensnivån hos politiker."


2017-03-01 Entreprenör

Striden om personaloptionerna

Personaloptioner är ofta en nyckelfaktor för små tillväxtföretag som vill rekrytera topptalanger, skriver Entreprenör och intervjuar Magnus Henrekson, IFN. Han förklarar att i de nystartade företagen tar nyckelpersonerna en lägre lön samtidigt som det finns en risk att företaget inte blir något. Får du inte ens komma in och bli delägare med vettiga villkor så blir det inte attraktivt".


2017-03-01 Dagens Nyheter

Repliker: ”Illa dold skattehöjning i äreräddande syfte”

Magdalena Andersson (S), Per Bolund (MP) och Ulla Andersson (V) har på DN Debatt föreslagit att den avgift som bankerna betalar till den statliga resolutionsreserven ska höjas."Förslaget kan beskrivas som en illa dold skattehöjning". skriver Henrik Jordahl, IFN, i en replik.


2017-02-28 Byggindustrin

Tankesmedja kritisk till snabbtågen

Byggindustrin skriver i en nyhetsartikel att Fores har släppt en rapport om de planerade höghastighetstågen. Tidningen refererar tillI ett pressemeddelande där Åsa Hansson, Lunds universitet och affilierad till IFN, säger att "Trafikverkets kalkyl överskattar sannolikt nyttorna och underskattar kostnaderna".


2017-02-28 Jönköpings-Posten

Det var det här med flygplatsen

I en krönika i Jönköpings-Posten skriver professor Charlotta Mellander om en utredning författad av henne och Johan Klaesson, affilierad till IFN. Det handlade om "huruvida det är rimligt att behålla en flygplats som går med förlust".


2017-02-28 Dagens Industri

Snabbtåget blir ännu dyrare än beräknat

I ett debattinlägg i dagens Industri skriver Åsa Hansson, Lunds universitet och affilierad till IFN, och Andreas Bergström, Fores, att "höghastighetsjärnvägen är sannolikt ännu mer olönsam än kalkylerna visat". Det ställer ett antal frågor till infrastrukturminister Anna Johansson, och undrar bl a om regeringen kan tänka sig att delfinansiera järnvägen med fastighetsskatt på områden nära de föreslagna stationerna.


2017-02-27 Forskning & Framsteg

Toppjobb innebär risk för skilsmässa – för kvinnor

Forskning & Framsteg skriver om forskning av Johanna Rickne, affilierad till IFN, och Olle Folke: "Kvinnor som gör karriär bryter fortfarande mot normen, det framgår av en ny studie som visar att kvinnors karriärsprång medför en tydlig ökad risk för skilsmässa."


2017-02-27 Sveriges Radio Ekot

USA vill försöka runda WTO-reglerna

Ekot rapporterar att den amerikanska administrationen försöker hitta sätt att runda WTO-reglerna och införa handelssanktioner på eget initiativ mot till exempel Kina. Henrik Horn, IFN, intervjuas. Han säger: "Jag kan inte se annat än att det rör sig om okunskap. Det går inte att införa egna sanktioner utanför WTO-systemet, utan att bryta mot WTO-reglerna."


2017-02-25 Cherwell

Left-wing academics are sexier than right-wingers, study suggests

Cherwell, studenttidning  Oxford University, skriver att "trots 'sjabbigt' utseende, ses vänsterakademiker som mer attraktiva än deras välklädda motsvarighet på  högerkanten, säger psykologer". Författaren argumenterar mot en studie av Niclas Berggren, IFN, med flera som slår fast att "politiska kandidaters attraktionskraft korrelerade med deras politik, och att högerpolitiker ses som mer attraktivt att deras motsvarigheter på vänsterkanten".


2017-02-24 TT/Uppsala Nya Tidning med flera

Fler skilsmässor för klättrande kvinnor

"Kvinnor som befordras till toppjobb skiljer sig oftare än män som får motsvarande jobb, visar en studie. Skilsmässorna blir fler när en befordran går emot de roller, eller ansvarsföredelning, som makarna tidigare haft" skriver TT. Studien är gjord av Johanna Rickne, affilierad till IFN, och Olle Folke och presenteras i Ekonomisk Debatt.


2017-02-23 Sveriges Radio/Studio Ett

Skatteverkets direktör får avgå

Studio Ett, SR, presenterar ett inslag om att Ingemar Hansson, Skatteverkets generaldirektör, tvingas avgå. Detta bland annat efter att han agerat juridiskt ombud åt sin särbo. Andreas Bergh, IFN, kommenterar: "Talar vi om att missbruka offentlig ställning så vet vi att det förekommer en hel del."


2017-2-22 Arbetsmarknadsnytt

Flyktinginvandring lyfte lågutbildade danskar

I webbportalen Arbetsmarknadsnytt kommenterar Lars Calmfors, IFN, en studie som visar att för lågkvalificerade danskar har flyktinginvandringen resulterat i mer komplexa arbetsuppgifter och högre löner. ”En slutsats är ju att facken kan ha överskattat risken för att lägre minimilöner för nyanlända och andra lågkvalificerade ska pressa ned andra löner”, säger Calmfors.


2017-02-22 Dagens Arena

Toppjobb för kvinnor leder till skilsmässa

Dagens Arena skriver i en nyhetsartikel om forskning som presenteras i Ekonomisk Debatt av Johanna Rickne och Olle Folke. ”Familjen blir ett stöd i mäns karriär men en källa till stress för kvinnor, vilket gör att samhället misslyckas med att fördela de bästa talangerna till samhällets toppjobb” citerar Dagens Arena forskarna Folke och Rickne.


2017-02-20 Blekinge Läns Tidning

”Hyresregleringen avskaffades på 60-talet!"

I ett svar om hyresreglering hänvisar Sylvia Asklöf Fortell, BLT:s politiska chefredaktör, till en artikel av Assar Lindbeck, IFN och Stockholms universitet,  i tidsskriften Ekonomisk Debatt (nr 7 2016). Hon förklarar att Lindbecks skriver "mycket intressant om bristerna på svensk bostadsmarknad, kopplade till reglerade hyror".


2017-02-21 Dagens Samhälle

Friheten hotas av för mycket jämlikhet

I en krönika i Dagens Samhälle skriver Gabriel Heller Sahlgren, affilierad till IFN, att hotet mot demokratin i väst idag är, "likt så många gånger tidigare i vår historia kommer den från människor som vill köra över dessa institutioner i folkets namn. Och ser vi inte upp är risken stor att de återigen kommer att lyckas".


2017-02-21 El Pais

Tumbao

Den spanska dagstidningen El Pais skriver att förändring bara kan genomföras när människor litar på varandra och sina ledare. Tidningen skriver om forskning av IFN-forskarna Niclas Berggren och Christian Bjørnskov. Det handlar om varför vissa länder avreglera sina ekonomier mer än andra.


2017-02-20 Göteborgs-Posten

Bred integration kräver fokus på humankapital

"Den slapphänta asylpolitiken var ett misstag. Men det är dags att sluta vältra oss i de problem som har uppstått och istället kavla upp ärmarna" skriver Gabriel Heller Sahlgren, affilierad till IFN, i en krönika på GP:s ledarsida. Han förklarar: "Humankapital är nyckeln till en välfungerande integration; ingenting annat än en storsatsning på utbildning kommer att hjälpa på den fronten."


2017-02-20 Arbetet

MI: ”Lönebildningen fungerar väl”

Arbetet skriver i en nyhetsartikel att Medlingsinstitutet anser att den svenska lönebildningen fortsätter att fungera väl. Tidningen refererar till att Lars Calmfors, IFN och ordförande för Arbetsmarknadsekonomiska rådet varnat för att den här ordningen kan kollapsa. Arbetet skriver att "Medlingsinstitutets experter förnekar inte problemet, men tonar ner riskerna."


2017-02-20 Aftonbladet

Mjölken betalas inte med procent

I en krönika på ledarsidan förklarar Aftonbladet att "direktörerna som betalar [för AER] hoppades kanske på argument för större löneskillnader och mindre anställningstrygghet. Delvis är det precis så det har blivit, men inte bara". AB skriver om AER:s andra rapport: " ... förklarade Calmfors [IFN] att industrin måste ta hänsyn till andra branscher när lönerna görs upp. Annars förlorar exportindustrin ledarrollen på arbetsmarknaden".


2017-02-20 Ingenjören

Märket kan vara på väg mot kollaps

"Den modell där industrin avgör nivån på löneökningarna för hela arbetsmarknaden kan vara historia," skriver Ingenjören. Tidningen citerar Lars Calmfors, IFN: "Om man ser tillbaka har utrymmet för löneökningarna varit större i industrin än i privata tjänstesektorn och den offentliga sektorn. I dag har vi en ny situation med det omvända. Därför finns det på sikt en risk för stora spänningar med samma nivå på löneökningarna inom alla sektorer."


2017-02-18 Svenska Dagbladet

Per Gudmundson: Vad hände med tjejen på resebyrån?

I en ledare i SvD skriver Per Gudmundson om digitalisering och hänvisar till boken Digitalization, Immigration and the Welfare State av Mårten Blix, IFN. Blix visar att "konsumtionen av sjukhusvård har stigit enormt de senaste två decennierna. Vår användning har stigit mer än 35 procent. Antalet arbetade timmar på sjukhusen är dock tämligen stabil".


2017-02-17 Dagens Arena

Låga löner är inte gratis

Dagens Arena skriver i en ledare att med  "lönesänkningar på 10 000 kronor i månaden vill Lars Calmfors [IFN] förbättra integrationen i Sverige. Att kräva att facket ska acceptera en sådan lönediskriminering strider mot parternas fria förhandlingsrätt."


2017-02-16 Nyhetsmorgon (TV4)

Framtidens vinnare och förlorare Så kommer arbetsmarknaden förändras

Sverige står inför stora utmaningar säger Mårten Blix i TV4s nyhetsmorgon. Den höga invandringen och den pågående digitaliseringen/automatiseringen av arbetsmarknaden kommer utmana den svenska modellen och Sveriges relativt höga ekonomiska jämlikhet. En av de saker som Blix pekar ut som nödvändigt för att hantera de kommande förändringarna är att man vänjer sig vid ett behov att alltid vidareutveckla sin arbetskompetens för att förbi attraktiv på en föränderlig arbetsmarknad.


2017-02-16 Värmlands Folkblad

Vinstjakt föder fusk

"Den rektor och skola som inte fuskar är körd i dagens skolsystem" skriver Värmlands Folkblad i en ledare. Tidningen citerar Jonas Vlachos, affilierad till IFN: "Vi kan inte lita på att rektorerna är oväldiga tjänstemän som inte drivs av egenintresse här."


2017-02-16 SVT Skåne med flera

Fler jobb och färre bidrag i herrgården

SVT Skåne skriver om SCB-statistik om antalet förvärvsarbetande i utsnförskapsområden. Texten baseras på en artikel i Dagens Nyheter där Lars Calmfors, IFN, citeras.


2017-02-16 ETC

Positiv trend: Högre sysselsättning bland utrikesfödda

ETC publicerar en nyhetsartikel baserad på en artikel i Dagens Nyheter där Lars Calmfors, IFN, citeras.


2017-02-16 Kollega

Nya låglönejobb får nobben av Unionen

Arbetsmarknadsekonomiska rådet och dess ordförande Lars Calmfors, IFN, har föreslagit lägre löner för enklare jobb. Unionens tidning Kollega skriver att Unionen "säger tvärt nej till förslaget om att inrätta jobb med särskilt låga löner för nyanlända. "Jag tror inte på idén inom vårt organisationsområde", säger Unionens förhandlingschef Niklas Hjert till tidningen.


2017-02-16 TCO-Tidningen

Lars Calmfors och AER efterlyser flexibelt industrimärke

TCO-Tidningen/Arbetsvärlden skriver om en rapport från AER där Lars Calmfors och Per Skedinger, IFN, ingår: "Näringslivets arbetsmarknadsekonomiska råd vill att parterna i framtiden använder industriavtalet mer flexibelt som märke för lönebildningen. Annars kan lönebildningen på sikt kollapsa."


2017-02-15 Dagens Arbete

”Han lever kvar i en gammal värld”

Dagens Arbete skriver i en nyhetsartikel att varken IF Metall, Teknikföretagen eller Kommunal håller med professor Lars Calmfors, IFN, när han ifrågasatt hur hållbart det är att i längden låta industrins förutsättningar avgöra löneökningarna på svensk arbetsmarknad.


2017-02-15 Dagens Samhälle

”LO håller ny underklass borta från jobben”

I ett debattinlägg i Dagens Samhälle skriver Siri Steijer, Timbro, att LO försöker hålla borta främst arbetslösa invandrare från arbetsmarknaden. Steijer tror att det är fler än var femte invandrare som är arbetslös. Hon hänvisar till Lars Calmfors, IFN, som konstaterat att "krävs det inte mycket för att räknas in i statens sysselsättningsstatistik".


2017-02-15 Dagens Nyheter

Lyft för utsatta områden – fler i arbete och mindre ohälsa

DN skriver om statistik från SCB om att fler har jobb i utanförskapsområden. Lars Calmfors intervjuas och säger att "en förklaring är troligtvis att det har varit en allmän uppgång av sysselsättningsgraden bland utrikesfödda". Han fortsätter: "Utrikesfödda arbetar i betydligt större utsträckning deltid eller har visstidsanställningar än inrikesfödda."


2017-02-15 TT/Borås Tidning med flera

Fler i utsatta områden har jobb

Om utvecklingen i landets mest utsatta förortsområden skriver TT att allt fler har jobb och allt färre lever på bidrag. "En förklaring är troligtvis att det har varit en allmän uppgång av sysselsättningsgraden bland utrikesfödda, kraftigare än bland inrikesfödda," säger Lars Calmfors, IFN.


2017-02-15 Allehanda

Den som inte fuskar är körd i dagens skolsystem

Allehanda skriver en ledare om uppgifter att lärare och rektorer är inblandade i fusk i samband med de nationella proven. Jonas Vlachos, affilierad till IFN, säger "vi inte kan lita på att rektorerna är oväldiga tjänstemän som inte drivs av egenintresse här." Ledarskribenten tycker att det är logiskt att "plocka bort hela drivkraften för fusket – vinstdriften – från ekvationen".


2017-02-15 Dagens Industri

Tobias Wikström: Damberg och Calmfors har fel om låglönejobb

I en ledare skriver DI om att LO och S anser att "lagen om arbetskraftsinvandring för icke-européer är för generös". Tidningen hänvisar till Lars Calmfors, IFN, som enligt skribenten sagt "att låglönejobben kan utformas som ett arbetsmarknadsprogram, och då behöver det inte vara tillgängligt för EU-migranter."


2017-02-15 Dagens Industri

Fack och arbetsgivare duckar expertråd

DI skriver i en nyhetsartikel om AERS:s årsrapport 2017 att "bägge parter på arbetsmarknaden avfärdar bestämt professor Lars Calmfors [IFN] expertråd för att styra undan en kollaps i lönebildningen och öka jobbchanserna för utrikes födda".


2017-02-15 Norra Skåne

Mo­di­fiera ”mär­ket”

I en ledare refererar Norra Skåne och Laholms Tidning till en rapport från AER med Lars Calmfors, IFN, som ordförande: "Bristen på ar­bets­kraft både inom den of­fent­liga sek­torn och i pri­vata tjänster gör att in­du­strins 'mär­ke' i lö­ne­för­hand­lingarna ris­kerar att kol­lapsa." Tidningen avslutar: "Men fram­för­allt måste de struk­tu­rellt fel­avlönade, främst många yr­ken i of­fent­lig sek­tor, få höja sitt re­la­tiva lö­ne­lä­ge."


2917-02-15 Blekinge Läns Tidning

Låt folk göra rätt för sig!

I en ledare skriver BLT att "utrikes föddas anknytning på svensk arbetsmarknad har grovt underskattats, det menar Arbetsmarknadsekonomiska rådet. Nu måste LO ge med sig och öppna upp för fler enkla jobb på arbetsmarknaden så att folk kan göra rätt för sig". BLT citerar Lars Calmfors, IFN: "Det är ändå bättre att ha ett jobb med låg lön än ännu lägre bidrag"


2017-02-15 Arbetet

Återigen vill arbetsmarknadsekonomiska rådet sänka löner

I en ledare kommenterar Arbetet Arbetsmarknadsekonomiska rådets rapport 2017 och dess ordförande Lars Calmfors, IFN. "Det finns en stor paradox i rapporten. För trots många lovord över anställningsstöden föreslår man – som så ofta från arbetsgivarhåll – fler enkla jobb med låga löner, utan att egentligen kunna presentera hur det skulle vara en bättre väg än de anställningsstöd man just lovordat."


2017-02-15 Svenska Dagbladet

Per Gudmundson: Läser du detta klarar du dig

Landet blir allt tydligare kluvet. Det visar Arbetsmarknadsekonomiska rådet (AER) i sin årsrapport, skriver SvD i en ledare. "Gränsen går mellan dem som har jobb, och dem som inte har." Per Gudmundson skriver att "omkring 5 procent av arbetskraften sysselsätts inom den lägsta kvalifikationsnivån. Tyvärr har andelen lågutbildade växt till 11 procent av arbetskraften. Som det ser ut nu kommer det aldrig att finnas jobb åt dem".


2017-02-15 Barometern

Ingen lågt hängande frukt i blåbärsskogen

I en ledare hänvisar Barometern till Arbetsmarknadsekonomiska rådets rapport för 2017. Skribenten citerar Lars Calmfors, IFN, i SvD: "Bara 17 procent av kvinnor födda i Afrika har fast heltidsanställning jämfört med 51 procent av inhemskt födda. Av dem som varit i Sverige under kortare tid än fem år har bara 3 procent fast heltidsarbete".


2017-02-15 Dagens Nyheter

Johan Schück: Politikerna tvingas ta över från arbetsgivare och fack

Johan Schück, DN, skriver att "samtalen mellan arbetsgivare och fack har kört fast. Det tvingar fram en politisk lösning på frågan hur flyktinginvandrarna ska undgå långtidsarbetslöshet". Han förklarar att Arbetsmarknadsekonomiska rådet och Lars Calmfors, IFN, har intressanta förslag: "Främst gäller det om sänkta minimilöner som avgränsas till den grupp som riskerar att fastna i långtidsarbetslöshet."


2017-02-15 Dagens Nyheter

Nya regler kan ge fler fasta jobb

DN ekonomi skriver om Arbetsmarknadsekonomiska rådets rapport för 2017: "Ändrade anställningsregler skulle förbättra integrationen genom att fler kunde gå från tillfälliga till fasta jobb, enligt en ny rapport. Men det politiska läget är låst." Lars Calmfors, IFN, förklarar att "tittar vi bara på siffror för arbetslöshet och sysselsättning så underskattar vi problemen grovt".


2017-02-15 SVT Nyheter

SVT avslöjar: Lärare hjälper elever fuska på nationella proven

SVT skriver om en undersökning som Uppdrag granskning har gjort via Lärarnas riksförbund. Nio procent av lärarna uppger att det förekommit fusk vid de nationella proven på deras skola. Jonas Vlachos kommenterar: "Rektorerna är ju företagsledare i någon mening. Det är så vi har konstruerat skolsystemet. Det vill säga att vi inte kan lita på att rektorerna är oväldiga tjänstemän som inte drivs av egenintresse här."


2017-02-14 Direkt/ Svenska Dagbladet

Löneavtal: industrinorm kan innebära problem för arbetsmarknaden

SvD Näringsliv publicerar en artikel om att Arbetsmarknadsekonomiska rådet (AER) visat att hemmamarknaden går bättre än exportsektorn vilket "kan innebära stora påfrestningar för industrinormen". I artikeln citeras Lars, Calmfors, IFN och ordförande för AER. Han säger att detta kan utsätta industrins märkessättning för "väldigt stora påfrestningar". 


2017-02-14 Sveriges Radio Ekonomi

Lönemärkets framtid osäker

Det sätt som löneökningar bestäms på där industrins avtal blir norm för hela arbetsmarknaden står inför stora svårigheter, det säger Lars Calmfors i ern intervju för Sveriges Radio.


2017-02-14 Höglandsnytt med flera

KRAVET: Skrota reglerna för småföretagarna – ge dem pengarna

I ett debattinlägg av Leif Svensson, ordförande i Småföretagarnas riksförbund, refereras till en artikel av Åsa Hansson, affilierad till IFN. i Skattenytt. Hon skriver "att det kan det finnas anledning att fundera på hur man principiellt bör se på beskattning av entreprenörer". Svensson vill skrota 3:12-reglerna.


2017-02-14 TT/Östgöta Correnspondenten med flera

Ekonomiskt råd varnar för lönekollaps

I en notis skriver TT om "det skapas stora lönespänningar på arbetsmarknaden när exportindustrin går relativt svagt samtidigt som företag på hemmamarknaden skriker efter arbetskraft". TT fortsätter: "Lönebildningen kan bryta samman, varnar Arbetsmarknadsekonomiska rådet med professor Lars Calmfors [IFN] i spetsen."


2017-02-14 Dagens Arena

Månadslön på 14000 – Calmfors recept för integration

Dagens Arena skriver att "nya låglönejobb med 14 000 kronor i månaden ska integrera utrikesfödda på den svenska arbetsmarknaden, föreslår Arbetsmarknadsekonomiska rådet" (med Lars Calmfors, IFN, som ordförande). Tidningen fortsätter: "Men enligt LO skulle många riskera att fastna i låglönejobben."


2017-02-14 Dagens Arbete

”Spänningar om alla ska ha samma löneökning”

Dagens Arbete skriver att "på sikt kan det bli ohållbart att industrins förutsättningar avgör löneökningarna, enligt Lars Calmfors. Nu vill han få parterna att fundera över märkets roll." Tidningen citerar Calmfors: "Det är bättre att anpassa systemen i tid."


2017-02-14 Omni

Calmfors förslag: Stramare tyglar och fler låglönejobb

I en notis skriver Omni om Arbetamarknadsekonomiska rådets 2017 års rapport och tudelningen på arbetsmarknaden: "Det är ändå bättre att ha ett jobb med låg lön än ännu lägre bidrag", säger Calmfors till Svenska Dagbladet.


2017-02-14 Dagens Industri

Här hittar Calmfors nya enkla jobb

Dagens Industri skriver i en nyhetsartikel att "klyftan bara växer mellan svaga och starka grupper på svensk arbetsmarknad. Lösningen stavas nya enkla jobb för 14.000 i månaden och en dränering av Sveriges stora vikarieträsk, enligt Arbetsmarknadsekonomiska rådet, AER, med professor Lars Calmfors i spetsen".


2017-02-14 TT/Metro med flera

Större klyftor än väntat på arbetsmarknaden

I en notis skriver TT om en rapport från Arbetsmarknadsekonomiska rådet (AER), med Lars Calmfors som ordförande och Per Skedinger, IFN, som ledamot. "Arbetslöshets- och sysselsättningssiffror är alarmerande i sig men det underskattar ändå den tudelning som finns på arbetsmarknaden mellan inrikes och utrikes födda, säger rådets ordförande, professor Lars Calmfors, till Svenska Dagbladet," skriver TT.


2017-02-14 Svenska Dagbladet

Underskattat hur svårt det är för utrikesfödda få jobb

Utrikesfödda har en ännu svagare ställning på arbetsmarknaden än vad som hittills uppmärksammats, förklarar Arbetsmarknadsekonomiska rådet (AER) och dess ordförande Lars Calmfors, IFN, i en ny rapport som SvD Näringsliv redovisar: "Bara 17 procent av kvinnor födda i Afrika har fast heltidsanställning jämfört med 51 procent av inhemskt födda. Av dem som varit i Sverige under kortare tid än fem år har bara 3 procent fast heltidsarbete."


2017-02-08 Byggindustrin

"Bäddar vi för en ny Lindbeckskommission?"

I en ledare skriver Byggindustrin om en intervju med Assar Lindbeck, IFN och Stockholms universitet, i DN: "Kombinationen av hyresreglering och nya subventioner kan bädda för en ny kriskommission av 1990-talssnitt. Kommer den att kallas Lindbeckskommissionen 2.0?"


2017-02-07 The Swedish Wire

Sweden among world’s most innovative countries

Sverige klättrade till andra plats i Bloombergs Innovation Index, rapporterar Swedish Wire och citerar Magnus Henrekson, IFN: "Nya idéer tenderar att löna sig i Sverige, även om den nuvarande regeringen är mindre företagsvänliga och har infört skatter som som kan komma att inverka negativt på företagens investeringar."


2017-02-07 Bloomberg

Bank Tax Is Slammed in Sweden as Competition Watchdog Weighs In

Bloomberg skriver om den av regeringen föreslagna bankskatten. Magnus Henrekson, IFN, intervjuas och förklarar: "Om trycket blir extremt stort från olika rådgivande organ, och de kan visa att skatten skapar stora problem, då kan det hända att förslaget dras tillbaka".


2017-02-07 Dagens Samhälle

Även asylpolitiken måste byggas på forskning

I en krönika i Dagens Samhälle skriver Gabriel Heller Sahlgren, affilierad till IFN, att "Tino Sanandajis bok om invandringens konsekvenser bygger på forskning och kan hjälpa politikerna att inte upprepa tidigare misstag". Heller Sahlgren skriver: "Boken är en mycket bra genomgång av relevant forskning och statistik om invandringens konsekvenser, både direkta och indirekta."


2017-02-06 Forskning & Framsteg

Därför kan byggboomen inte lösa bostadskrisen

Forskning & Framsteg skriver att trots att bostadsbyggandet går på högvarv så ökar bostadsbristen. Tidningen hänvisar till att Assar Lindbeck, IFN och Stockholms universitet, "ser en lösning i att avveckla hyreskontrollen, förutom att öka subventionerna för nyproduktioner. Även han tror på någon form av social housing, med insprängda lägenheter för låginkomsttagare i vanliga bostadsområden".


2017-02-06 Axess

Inga pappas pojkar

40 procent av vd:ar för de största svenska företagen födda på 1940-talet växte upp i arbetarhem. Idag är medelklassen rekryteringsbas, skriver Magnus Henrekson, som forskat i ämnet, i en artikel i Axess.


2017-02-06 Du&jobbet

Invandring höjde löner för lågutbildade

Du&jobbet skriver om en studie av Mette Foged om att trots stora flykingggrupper så var "arbetslösheten oförändrad, och lönerna ökade för både hög- och lågutbildade". Fogds menar att Sverige inte har en lika flexibel arbetsmarknad som Danmark något som Lars Calmfors, IFN, inte håller med om: "Det är lite av en myt att Danmark har en så flexibel arbetsmarknad".


2017-02-07 KIT

Så kan Trump skapa jobb i USA

Vad talar för att Donald Trumps ekonomiska politik kommer att gå vägen, undrar KIT, en svensk digital publicist. "Osäkerhet är alltid dåligt för investeringar och kan i sig skada amerikanska företag och ekonomin", säger Fredrik Sjöholm, Lunds universitet och affilierad till IFN.


2017-02-06 Expressen

Borgarna har också ansvar för flumskolan

I en ledare skriver Expressen om skolforskning av Johan Wennström, IFN, som den redovisas i senaste numret av Fokus. "Såväl borgerligheten som socialdemokratin har bidragit till att skapa det Jan Björklund (L) brukar kalla för flumskolan" konstaterar Expressen och avslutar: "Den svenska skolans kris är helt enkelt ett blocköverskridande misslyckande."


2017-02-06 SNB/Enköpings-posten med flera

Kvarsittning för lärarfacken

Enköpings-posten m.fl. skriver i en ledare att lärarfacken och LO vill införa ett system där hänsyn ska tas till att det skapas blandade elevgrupper. Tidningen hänvisar till forskning av gabriel Heller Sahlgren, affilierad till IFN. Flera studier visar [...] att en viss sortering av eleverna utifrån studieförmåga kan hjälpa till att höja snittet". Men, skriver ledarskribenten, "dåliga skolor kommer inte att bli bättre för att vi tvingar en del elever att gå där".


2017-02-03 Aktuellt i politiken

Sverige – de rikas skatteparadis

Socialdemokratiska Aktuellt i politiken skriver i enledare om boken ”Jakten på den försvunna skatten” (Ordfront) av Erik Sandberg om det svenska skattesystemet. Han säger att "skattebördan har flyttats och det drabbar stora grupper". Han hänvisar till Lars Calmfors, IFN om "uppmanat  finansminister Magdalena Andersson att återinföra fastighetsskatten".


2017-02-03 Dagens Nyheter

Trumps krav på nya tullar en upprepning av historien

DN ekonomi skriver om "murar, tullar och nationalism" som växer fram i USA. Joshua N. Feinman, Deutsche Asset Management, drar paralleller med vad som ledde fram till det första världskriget. Therese Nilsson och Andreas Bergh, IFN, kommenterar och förklarar bland annat att globaliseringen gynnar ekonomin som helhet. Therese Nilsson: "Den största delen av befolkningen har fått mer pengar i plånboken. Förklaringen till ökade inkomstskillnader ligger i att de allra rikaste personerna har blivit mycket rikare."


2017-02-03 Fokus

De misstänkta

Huvudartikeln (med tillhörande omslag) i veckans Fokus är författad av Johan Wennström, IFN, och är baserad på hans forskning kring skolan och New Public Management. "Förstörde flumvänstern den svenska skolan? Jodå. Men läser man Svenska Dagbladet från det borgerliga nittiotalet framstår det som ett grupparbete" inleder Fokus texten.


2017-02-03 Dagens Industri

Fyra forskare: Värna jobbskapande företag

I ett debattinlägg i Dagens Industri skriver bland andra Magnus Henrekson, IFN, att på kort sikt bör regeringen avstå från ytterligare skattehöjningar på just små och medelstora företag. Forsksrna skriver vidare att "regeringen borde vara mer offensiv när det gäller beskattning av personaloptioner".


2017-02-03 Skolvärlden

Nationella proven styr allt fler lärares undervisning

Skolvärlden skriver att enligt Skolverket har andelen lärare som anpassar sin undervisning efter de nationella proven ökat dramatiskt. En av de som intervjuas är Jonas Vlachos, affilierad till IFN: "Det finns ett uttalat syfte att stötta betygssättningen, men proven styr också innehållet", säger han till Skolvärlden.


2017-01-31 HelaHälsingland

Kom gärna in i landet men inte till jobbet

HelaHälsningland skriver i en ledare om integration av nyanlända på den svenska arbetsmarknaden. Tidningen hänvisat till att "Lars Calmfors [IFN] är övertygad om att politiken måste blanda sig i de fruktlösa samtalen. En trepartslösning där regeringen sätter ner foten".


2017-01-30 Dagens Nyheter

”Risk att det folkliga stödet för EU snabbt undermineras”

Lars Oxelheim, affilierad till IFN, är en av författarna till ett debattinlägg i Dagens Nyheter. Som en redaktörerna till årets upplaga av boken Europaperspektiv skriver han att "en majoritet av medborgarna i EU är positiva till medlemsskapet. Men förtroendet för EU:s institutioner minskar markant  [...]. Stödet för EU-medlemskapet kan snabbt undermineras. "


2017-01-29 Svenska Dagbladet

Vad har invandrare, frihandel och robotar gemensamt?

I en krönika på ledarsidan i SvD skriver Andreas Bergh, IFN, att lärdomen är att invandrare, liksom robotar och frihandelsavtal, kan skapa stora samhällsekonomiska vinster, "men för att göra det måste de tillåtas påverka lönerna så att viss produktion blir billigare. När så sker kommer det att finnas förlorare". Han förklarar att makthavarna "måste tänka ut sätt att kompensera de grupper som riskerar bli förlorare".


2017-01-26 Dagens Industri

Professorn: Stor risk att Trump utlöser handelskrig

Henrik Horn, IFN, intervjuas i Dagens Industri om Donald Trumps handelspolitik. ”Jag tror att det finns en påtaglig risk för handelskrig, att det kommer att spåra ur, det är väldigt lätt att utlösa,” säger Horn. Han tillägger att ett handelskrig utan tvekan blir kostsamt.


2017-01-26 Expressen

Skrota köerna och lotta ut skolplatserna

Patrik Kronqvist skriver på Expressens ledarsida att kösystem till skolor är orättvisa. Han hänvisar till forskning av Jonas Vlachos, affilierad till IFN, som visar att "elevunderlaget skiljer sig markant åt mellan fristående och kommunala grundskolor. Elever från god socioekonomisk bakgrund är överrepresenterade i fristående grundskolor."


2017-01-24 Dagens Nyheter

Ekonomer oeniga om hur klyftorna ska minska

DN ekonomi har utgått från vad Lars Calmfors, IFN, förslog i Agenda 2017-01-22:  "Höj fastighetsskatten och öka bidragen till de med lägst inkomster". Ti9dningen har tillfrågat ekonomer om deras syn på detta. "Vad gäller fastighetsskatten stämmer det, visar DN:s rundringning. Men ökade bidrag är mer kontroversiellt."


2017-01-24 Dagens Samhälle

Skolpolitik får inte grundas på kalkonforskning

I en krönika i Dagens Samhälle skriver Gabriel Heller Sahlgren, affilierad till IFN, om studie som "påstår att mer idrott i skolan höjer pojkars resultat". Heller Sahlgren skriver att "studien säger egentligen ingenting om huruvida idrott faktiskt ger bättre studieresultat". Han skriver att det är "bara för att en faktor samvarierar med en annan betyder det inte att den ena orsakar den andra".


2017-01-22

SVT Agenda

Lars Calmfors, IFN, intervjuas i Agenda. Han förklarar att om man vill utjämna klyftorna i samhället så är återinförd fastighetsskatt "en väldigt bra metod". Eftersom de som har de dyrast fastigheterna får betala mest. Ett sämre alternativ, säger han, är att begränsa ränteavdragen.


2017-01-22 Dagens Nyheter

Därför är regeringens vinsttak dårskap

"Slöseri framför kvalitet. Jättebolag i stället för fler mindre aktörer. Följderna av Välfärdsutredningens förslag tonar fram, och de förskräcker" skriver DN i en huvudledare. Tidningen hänvisar till en rapport författad av bl.a Henrik Jordahl, IFN: "Precis som tidigare analyser av sakkunniga är Jordahls genomgång en sågning. Han och hans medförfattare förklarar pedagogiskt hur Reepalu tänkt galet. Och varför den modell för vinstbegränsning som han föreslår kommer att slå tillbaka mot välfärden."


2017-01-21 Svenska Dagbladet

Arrogans har gett oss dagens skola

Svenska Dagbladet kultur skriver att vi inte kan trolla fram en perfekt skola, men "att ordning och ömsesidig respekt förbättrar både trivseln och undervisningen". Jonas Vlachos, affilerad till IFN, citeras om skolresultatens uppgång i senaste TIMSS-mätningen: "Jag känner fortsatt oro för svensk skola, att det här är en engångsvinst [...].


2017-01-20 IT-kanalen

Nuläge och framtida behov inom mjukvaruutveckling

IT-kanalen skriver att Blekinge Tekniska Högskola och CaptureInnovation kommer att genomföra en pilotstudie om behovet av kompetens inom mjukvaruutveckling. Martin Andersson, BTH och affilierad till IFN, intervjuas. Han hoppas att "projektet skapar en grund på vilken det möjliggörs att fortsatt ta fram regelbunden statistik inom mjukvaruområdet”.


2017-01-20 Lärarnas Tidning

Näringslivet mobiliserar med sajt mot vinsttak

"24 februari går remisstiden ut för utredaren Ilmar Reepalus förslag till vinstbegränsningar" skriver Lärarnas Tidning och fortsätter om en rapport av bl.a. Henrik Jordahl, IFN, som presenterades på ett seminarium som arrangerats av Svenskt Näringsliv: de har "[...} undersökt vilka effekterna av vinsttaket skulle bli för kvalitet, innovationer och produktivitet i välfärden. Allt skulle minska, enligt Henrik Jordahl."


2017-01-20 Ingenjören

Sverige tvåa i innovationsrankning

Ingenjören skriver om Bloomberg Innovation Index: "Enligt Magnus Henrekson på Institutet för näringslivsforskning, som citeras i Bloombergs artikel, lönar det sig att ha nya idéer i Sverige. Han menar att svenskar är individualister och att de därför har idéer som de vill realisera, och tjäna pengar på."


2017-01-19 Arabs Today med flera

Morocco Features in World’s Top 50 Most Innovative Economies

Arabs Today and Morocco World News pulicerar en text som bygger 2017 Bloomberg Innovation Index. Skribenten hänvisar till en intervju med Magnus Henrekson, IFN (Bloomberg). Henrekson förklarar att "trots högre skatt på arbete som den nuvarande regeringen beslutat om, och som kan ha negativa effekter vad gäller investeringar, så omhuldas personliga ambitioner i det svenska samhället".


2017-01-19 Norrbottens-Kuriren

Vägen till ett jobb riskerar att bli lång

I en ledare skriver Norrbottens-Kuriren att integrationen av asylsökande är en mycket större utmaning än bristerna i det akuta asylmottagandet. Jobb står överst på listan. ”Det bästa sättet är om arbetsmarknadens parter kan definiera nya typer av enkla jobb och förhandla fram nya lägre minimilöner just för dem" citerar tidningen Lars Calmfors, IFN.


2017-01-18 Le Figaro

La France ne se classe que 11e pays le plus innovant du monde, selon Bloomberg

Le Figaro skriver om skriver om Bloomberg index 2017 där Sverige har andraplatsen bland innovativa länder i världen. "Paradoxalt nog, som Magnus Henrekson [IFN] nämner, så tenderar innovativa idéer att frodas i Sverige även om regeringen skapat ett mindre gynnsamt företagsklimat och infört "skatten på arbete" som kan försvåra för investeringar [...] Slutligen har betoning på forskning och utveckling hjälpt Sverige att undkomma ekonomiska kriser under de senaste åren".


2017-01-18 Östra Småland

Finansministern och skatterna

Östra Småland publicerar en ledarkrönika: "Finansminister Magdalena Andersson meddelade på tisdagen att hon inte ser behov av skattehöjningar på ett par procent av BNP, som föreslagits av exempelvis ekonomiprofessor Lars Calmfors [IFN]." 


2017-01-17 TT/ Göteborgs-Posten med flera

Finansministern: Inga kraftiga höjningar

TT skriver i en artikel att "finansminister Magdalena Andersson (S) ser inga behov av skattehöjningar motsvarande 2-3 procent av BNP som bland annat Lars Calmfors [IFN] efterlyst för att klara av att finansiera välfärden."


2017-01-17 Veckans Affärer

Därför är Sverige bäst på innovation i Europa

VA skriver om Bloomberg Innovation Index där Sverige rankas som nummer ett i Europa och nummer två världen. Magnus Henrekson citeras från en intervju med Bloomberg: "En nyckel till Sveriges starka innovationsklimat är fokus på individuella prestationer, enligt Magnus Henrekson."


2017-01-17 Dagens Industri

Lista: Sverige mest innovativa landet i väst

Sverige har gått om Tyskland och är nu västvärldens mest innovativa land, skriver DI om Bloomberg index 2017. Tidningen citerar Magnus Henrekson, IFN, som intervjuats av Bloomberg. "Incitamenten finns och skattesystemet gynnar dem, fortsätter han [Henrekson] och påpekar att nya idéer tenderar att löna sig i Sverige även om den nuvarande regeringen har infört högre skatter på arbete".


2017-01-17 Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan

Sverige är världens näst mest innovativa land

I år knep Sverige andraplatsen på Bloomberg Innovation Index topplista, skriver HD med flera tidningar. Magnus henrekson, IFN, citeras från intervju med Bloomberg: "Människor är superindividualistiska – det betyder att de har idéer och är väldigt intresserade av att förverkliga dem för att tjäna mycket pengar. Motiven finns där och skattesystemet gynnar dem."


2917-01-17 Arbetet

Sverige i globala innovationstoppen

Sverige klättrar från brons till silver i affärssajten Bloombergs innovationsindex för 2017, skriver Arbetet. Tidningen citerar Magnus Henrekson, IFN, som intervjuats av Bloomberg: "Fräscha idéer betalar sig riktigt bra i Sverige, trots att nuvarande regering är mindre företagsvänlig och har infört skatter som kan krympa investeringar."


2017-01-17 Expressen

Sverige är näst bäst i världen på nytänkande

Dinapengar.se (Expressen) skriver om Bloomberg Index 2017 och att Sverige rankas som näst bästa industriland när det kommer till nytänkande och innovationer. Magnus Henrekson, IFN, citeras från intervju med Bloomberg: "Fräscha idéer i Sverige tenderar att löna sig rejält, trots att den nuvarande regeringen anses mindre företagsvänlig när det kommer till skatter."


2017-01-17 Omni

Bloomberg: Sverige näst mest innovativt i världen

Nyhetsplattformen Omni skriver om Bloomberg index 2017 där nationers innovationsklimat rankas. Sverige har gått från plats tre till plats två. Magnus henrekson, IFN, intervjuas: "Det betyder att människor har idéer och är väldigt måna om att driva dem för att bli rika. Incitamenten finns där och skattesystemet gynnar dem."


2017-01-17 Irish Times Online and more

Ireland is less innovative than it was last year - Bloomberg index

Irland flyttas ner en placering [Bloomberg Index] medan de nordiska länderna dominerar bland de 15 mest innovativa länderna, skriver Irish Times. Tidningen citerar Magnus Henrekson, IFN: "Nya idéer tenderar att verkligen löna sig i Sverige, även om den nuvarande regeringen är mindre näringslivsinriktad och har infört skatt på arbete som kan komma att minska näringslivets investeringar".


2017-01-17 Bloomberg View med flera

Sweden Gains, South Korea Reigns as World's Most Innovative Economies

De nordiska länderna dominerar bland topp 15, medan Sydkorea är nummer ett och Ryssland är den största förloraren, förklarar Bloomberg i en artikel om 2017 Bloomberg Innovation Index. Ett index som betygsätter ekonomier med hjälp av bland annat satsning på forskning och utveckling. Magnus Henrekson, IFN, intervjuas- Han förklarar att svenskar "är super individualistiska " och att många utvecklar sina idéer i hopp om att bli rika. "Morötterna finns på plats och skattesystemet bidrar."


2017-01-16 El Ideal Gallego

Los políticos de derechas son más guapos que los de izquierdas

Forskning av Niclas Berggren, Henrik Jordahl, IFN, samt Panu Poutvaara har omnämnt i en rad internationella medier. Så även i spanska El Ideal Gallego. Tidningen förklarar "bra utseende kan ge upp till 20% fler röster för konservativa kandidaten men endast 8% för vänsterpolitiker", när informationen i övrigt är knapphändig.


2017-01-13 The Atlantic

Why Conservative Politicians May Be More Attractive Than Liberal Ones

Amerikanska The Atlantic ägnar en artikel åt en studie av Niclas Berggren, Henrik Jordahl, IFN, och Panu Poutvaara. Tidningen skriver: "Konservativa politiker i USA, Europa och Australien är i genomsnitt snyggare än liberala politiker. Detta skapar rent generellt en fördel för konservativa partier".


2017-01-13 Forskning & Framsteg

Väljare belönar snygghet

Forskning & Framsteg skriver om en studie av Niclas Berggren, Henrik Jordahl, IFN, samt Panu Poutvaara: The Right Look: Conservative Politicians Look Better and Voters Reward It. "Att se bra ut verkar vara en större tillgång för en högerpolitiker eftersom ett vackert ansikte verkar signalera att man står till höger" säger Henrik Jordahl till tidningen.


2017-01-13 La Vanduardia

¿Los políticos más atractivos son de derechas o de izquierdas?

Forskning av Niclas Berggren, Henrik Jordahl, IFN, samt Panu Poutvaara har omnämnt i en rad internationella medier. Så även i spanska La Vanguadia. "The right look: Conservative politicians look better and voters reward it" är titeln på studien, som visar att högerpolitiker i allmänhet ser bättre ut än vänsterpolitiker.


2017-01-12 Australian and World News

Researchers find right-wing politicians are more attractive than their left-wing counterparts

Australian and World News skriver om en studie av Niclas Berggren, Henrik Jordahl, IFN, samt Panu Poutvaara. "Forskarna har undersökt kopplingen mellan attraktionskraft och politisk övertygelse hos dem som kör för kontor."


2017-01-12 El Mundo

Por qué los políticos de derechas son más guapos que los de izquierdas

Forskning av Niclas Berggren, Henrik Jordahl, IFN, samt Panu Poutvaara har omnämnt i en rad internationella medier. Så även i spanska El Mundo. "The right look: Conservative politicians look better and voters reward it" är titeln på studien, som visar att högerpolitiker i allmänhet ser bättre ut än vänsterpolitiker.


2017-01-12 El Español

Los políticos de derechas son más guapos que los de izquierdas, ¡por eso les votan!

Forskning av Niclas Berggren, Henrik Jordahl, IFN, samt Panu Poutvaara har omnämnt i en rad internationella medier. Så även i spanska El Español. "The right look: Conservative politicians look better and voters reward it" är titeln på studien, som visar att högerpolitiker i allmänhet ser bättre ut än vänsterpolitiker.


2017-01-11 Daily Mail Online med flera

Right-wing people are better looking than those on the left, study claims

Daily Mail Oneline och andra tidningar publicerar en text om forskning av Niclas Berggren, Henrik Jordahl, IFN, och Panu Poutvaara: Forskarna har tittar närmare på politiker i Europa, USA och Australien. Deras resultat tyder på att vi ser högerpolitiker som snyggare. De slår fast att snyggare människor tenderar att bli rikare och rikare människor har ofta en negativ inställning till vänsterpolitik.


2017-01-11 Dagens Arbete

”Receptet mot oro heter jämlikhet”

I en ledare skriver Dagens Arbete att "årets första partiledardebatt i riksdagen präglades av mörka toner". Skribenten menar att skiljelinjen i svensk politik handlar om jämlikhet: "När en etablerad ekonom som Lars Calmfors flaggar för behovet av att återinföra arvs- och gåvoskatten exempelvis är det dags för regeringen att lyssna."


2017-01-11 Dagens Arena/Magasinet Arena

Arbetets terminators

Är robotarna ett hot mot samhället eller en fascinerande möjlighet, undrar Björn Werner, Dagens Arena. Andreas Bergh, IFN och Lunds universitet, kommenterar Sandro Scocco, Arena Idés chefsekonom och säger bl.a. att "allt är en del av en pågående process med flera hundra år på nacken."


2017-01-10 Svenska Dagbladet

”Ekonomipriset behövs – men bör breddas”

I en replik på SvD Debatt skriver Hubert Fromlet att ekonomipriset i ekonomi bör breddas. "I förstärkt grad bör kunna utses ekonomipristagare på grundval av forskningsinsatser som förbättrar människors liv och olika länders vålmående, ekonomiskt och/eller socialt." Han förslår bland andra att  Assar Lindbeck, IFN, tilldelas priset för "sociala frågor och arbetsmarknad".


2017-01-10 Dagens Nyheter

Scania omöjligt i Trumps värld

DN Ekonomi skriver om Scania och svensk ekonomi som är "beroende av globaliseringen för sina framgångar". Men motståndet mot globaliseringen växer, "något Donald Trump utnyttjar när han tvingar biltillverkare att flytta produktion från låglönelandet Mexiko". Fredrik Sjöholm, Lunds universitet och affilierad till IFN, intervjuas.


2017-01-10 Folkbladet

Vänd på skutan Anna Ekström

I en krönika skriver Widar Andersson i Folkbladet om Gabriel Heller Sahlgren, affilerad till IFN: "Heller Sahlgren avviker från det slentrianmässiga fördömandet av svensk skola/svenska lärare och han har även avstått från att oreflekterat höja framgångsrika Pisaländers skolsystem till himmelska höjder." Andersson avslutar: "Gabriel Heller Sahlgren har länge talat för döva öron. Inom politiken har det hellre jagats efter legitimationer och efter bra metoder att slå ihjäl framgångsrika skolföretag än vad det på allvar letats efter bra skolresultat. Dags att vända på skutan nu Anna Ekström?"


2017-01-10 Dagens Samhälle

Så blir britternas död svenskarnas bröd

"För att maximera Sveriges möjligheter i samband med brexit måste vi se över vårt företagsklimat." Det skriver Gabriel Heller Sahlgren, affilierad till IFN, i en krönika i Dagens Samhälle. Heller Sahlgren menar: "Målet måste vara att få så många företag i Storbritannien som möjligt – både svenska och internationella – att flytta verksamhet till just Sverige."


2017-01-09 Göteborgs-Posten

"Meningslöst att leta särdrag i andra skolsystem"

Gabriel Heller Sahlgren, affilierad till IFN, är numera krönikör på GP:s ledarsida. I den första krönikan förklarar han att för att förstå varför vissa länders skolsystem är bättre än andra så räcker det inte med att "leta efter och framhålla särdrag". Nej vad som krävs är "rigorös forskning om vilken politik som fungerar".


2017-01-08 Östgöta Correspondenten

På randen av vulkanen

I en ledare skriver Christian Dahlgren att varningslamporna blinkar för ny finanskrasch. Han hänvisar till ett debattinlägg av Andreas Bergh, IFN och Lunds universitet i DN. Bergh citeras: ”Man kan inte bortse från att det finns en risk för en ny finanskris. Särskilt som den vi hade för snart tio år sedan föregicks av expansiv penningpolitik som användes till dåliga investeringar och konsumtion”.


2017-01-08 Forbes

Resisting The Lure Of Short-Termism: How To Achieve Long-Term Growth

Steve Denning, Forbes, hänvisar i en artikel om kortsiktighet i näringslivet till forskning av Alexander Ljungqvist (affilierad till IFN), Joan Farre-Mensa och John Asker. Denning skriver att deras studie är "briljant". I uppsatsen jämförs investeringsmönster i offentliga företag med privatägda företag.


2017-01-06 Svenska Dagbladet

Per Gudmundson: Valfrihet i veganernas land

I en ledare skriver Per Gudmundson, SvD, om vår ovilja till förändring. Han refererar till forskning av Johan Egebark och Mathias Ekström som båda är affilierade till IFN: "Det är jobbigt att ändra sig, och det spelar stor roll hur det förvalda alternativet ser ut. Forskarna kallar det status quo bias, och det är en av anledningarna till att folk inte beter sig helt rationellt."


2017-01-05 Etc

Hon tjänade 946 miljoner förra året


2017-01-03 Sydöstran med flera

Nya pengar till försvaret

Inför konferensen Folk och Försvar i Sälen hänvisar Sydöstran i en ledare till att Lars Calmfors, IFN, föreslagit "skattehöjningar för att snabbare återställa vår försvarsförmåga. Calmfors drar paralleller med försvarsneddragningarna under mellankrigstiden. Det som hände då skulle ju inte hända igen."


2017-01-03 Göteborgs-Posten

Vem ska betala för sextimmarsdag?

I en ledare skriver GP om försöket med sänkt arbetstid på ett äldreboende i Göteborg. "Att generellt sänka arbetstiden med 25 procent, men fortsätta att betala samma löner, skulle bli mycket dyrt för den svenska välfärden. Dessutom skulle det i dagsläget vara "sällsynt dålig tajming”, som nationalekonomen Lars Calmfors (IFN) nyligen uttryckte det i en debatt om arbetstidsförkortning".


2017-01-03 Direkt/Svenska Dagbladet med flera

Nyheter i korthet

I en nyhetssammanfattning från nyhetsbyrån Direkt hänvisas till en intervju med Lars Calmfors, IFN, i Dagens Industri. Skribenten förklarar att Calmfors "delar finansminister Magdalena Anderssons oro kring växande svenska inkomstskillnader. Han ser behov av skattehöjningar de kommande åren".


2017-01-02 Expressen

Statliga verk kan inte rädda landsbygden

Patrik Kronqvist skriver på ledarsidan i Expressen att utlokaliseringar inte är lösningen på landsbygdens problem. Han citerar ett debattinlägg i SvD av Mårten Blix och Özge Öner, IFN: "Flytt av myndigheter gör ofta mer skada än nytta och syresätter inte den regionala arbetsmarknaden med de riktiga jobb som behövs".


2017-01-02 Dagens Nyheter

Två år med minusräntan – risk för ny finanskris när belåning belönas

Dagens Nyheter ekonomi skriver om den svenska minusräntepolitiken. Andreas Bergh, IFN och Lunds universitet, intervjuas, Han förklarar att negativa centralbanksräntor är en farlig politik: "Man kan inte bortse från att det finns en risk för en ny finanskris."


2017-01-02 Dagens Industri

Finansministern får stöd av Calmfors

Dagens Industri skriver att Lars Calmfors, IFN, förordar skattehöjningar och en mer offensiv fördelningspolitik. Men från Svenskt Näringsliv gör man tummen ned, förklarar DI. Calmfors säger: "Det är delvis en fråga om vad det är för samhälle vi vill ha. Men att ha små klyftor kan också ligga i näringslivets intresse. Skulle vi få en stor backlash mot internationell handel och öppenhet skulle det drabba ekonomin hårt."


2017-01-01 Svenska Dagbladet

”Digitaliseringen är en ödesfråga för landsbygden”

Märten Blix och Özge Öner, IFN, skriver i ett debattinlägg på SvD Näringsliv att "effekterna av digitaliseringen är inte jämnt fördelade över landet. Det är alltmer tydligt att de fördelnings­politiska och sociala kostnaderna faller tyngst på lands­bygden". Forskarna förklarar att utan en vital arbetsmarknad så hotas den svenska välfärdsmodellen.


Aktuell forskare

Henrik Jordahl, professor och programchef

Ämnesområden:

Offentlig ekonomi, organisation och verksamhetsledning, politiskt beteende, privatiseringar, sjukvård, skattefinansierade tjänster, utbildning, väfärd och äldreomsorg.

Några av de frågor Henrik Jordahl försöker besvara i sin forskning:

  • Vad förklarar valet mellan offentlig och privat tjänsteproduktion?
  • Hur påverkar detta val tjänsternas kostnader och kvalitet?
  • Vilka förändringar av lagar, regler och praxis skulle förbättra produktionen av skattefinansierade tjänster?

 

 

Vägar till ett uthålligt EU. Europaperspektiv 2021

EU-perspektiv-2021-Ett-uthålligt-EU


Utmaningarna och frågorna är många: Vilka politiska och ekonomiska reformer krävs för att säkerställa omvandlingen till en grön ekonomi trots en åldrande befolkning, växande sociala behov och en undermålig integration i samhället? Det är det övergripande temat i årets upplaga av Europaperspektiv, Vägar till ett uthålligt EU. Läs mer.

 

Institutet för Näringslivsforskning, Grevgatan 34 - 2 tr, Box 55665, SE-102 15 Stockholm, Sweden | Tel: +46-(0)8-665 45 00 | info@ifn.se