Institutet i media

Institutet i media – 2018

Här hittar du ett urval av artiklar, reportage och inslag från den senaste tiden som rör forskare och forskning från IFN.

2018-12-28 Vaasa Insider

Vasabördige forskaren Joacim Tåg: ”Ett extremt slöseri av talang att inte flera kvinnor får toppositioner”

Vaasa Insider har intervjuat Joacim Tåg, IFN, om hans forskning. Tåg uttalar sig om glastaket på arbetsmarknaden och om könsfördelningen mellan män och kvinnor i toppskiktet. "Det är ett extremt slöseri av talang", säger Tåg om att det är fler män än kvinnor som når toppen.


2018-12-27 Svenska Dagbladet

”Centralstyrd elhandel knappast rätt väg att gå”

I ett debattinlägg i Svenska Dagbladet Näringsliv skriver Pär Holmberg och Thomas Tangerås, IFN, att Europa bör dra lärdom från centraliserade marknader i USA när det gäller hanteringen av flaskhalsar i elnätet. De skriver: "vi ser inte att det finns fog för att övergå från en decentraliserad nordisk marknad till mer centralstyrning".


2018-12-21 Dagens Industri

Experter: Så kan C och S enas om arbetsrätten

Experter ser många möjligheter för partierna att mötas i den politiskt laddade frågan om arbetsrätt, skriver DI i en nyhetsartikel där Per Skedinger, IFN, intervjuas: “Man kan göra det svårare att anställa på visstid eller införa mindre strikta regler för tillsvidareanställningar. Gör man båda sakerna på en gång kanske det är politiskt lättare, säger han".


2018-12-20 Svenska Dagbladet

S gynnades av massutvandringen

Erik Prawitz, IFN, intervjuas på ledarsidan i Svenska Dagbladet. Artikeln handlar om hans och Mounir Karadjas forskning om den svenska massutvandringen till USA. Prawitz konstaterar att forskningen ger "en delförklaring till att Sverige blev som det blev politiskt med sitt starka stöd för omfördelning."


2018-12-19 EFN tv

Kan låglönejobb minska sysselsättningsgapet?

Lars Calmfors, IFN, har tillsammans med bland andra Per Skedinger, IFN, skrivit boken Hur ska fler komma in på arbetsmarknaden? (Dialogos 2018). EFN tv intervjuar. Calmfors förklarar bl.a. att högkonjunkturen hjälpt till att förbättra situationen på arbetsmarknaden. 


2018-12-19 Norrbottens Kuriren med flera

Henrik Jordahl: Priset på klimatet

Henrik Jordahl, IFN, skriver i en krönika i bl.a. Norrbottens Kuriren om hur dina resor och middagar påverkar klimatet. Han förklarar att det är bra att människor tänker på hur deras egna handlingar påverkar klimatet men att det inte finns någon "anledning att anamma en förenklad och oekonomisk världsbild där köttätare och flygplanspassagerare placeras vid skampålen".


2018-12-13 Lag & Avtal

”Hyvlingen en symbolfråga för Handels”

Tidningen Lag & Avtal intervjuar Tomas Undin, förhandlingschef på Svensk Handel. En av frågorna lyder: "Lars Calmfors [IFN] föreslog nyligen olika alternativ till den nuvarande lönenormeringen, bland annat att de viktigaste parterna skulle kunna tillsätta en obalansnämnd som kan göra bedömningar åt dem som på olika delar av arbetsmarknaden vill göra avvikelser. Vore det något?"


2018-12-12

Per Gudmundson: Invandrares jobbsiffror kraftigt skönmålade

I en ledare skriver SvD om boken "Hur ska fler komma in på arbetsmarknaden" (Dialogos), av Lars Calmfors m.fl. I boken "ifrågasätts sysselsättningsmåttet, som präglas av subventionerade anställningar, arbetsmarknadsinsatser och tillfälliga påhugg. I stället mäts anknytningen till arbetsmarknaden i termer av fasta heltidsjobb. Resultaten förskräcker".


2018-12-11 Barometern

Rödare av emigration?

I en ledare skriver Barometern om forskning av bl.a. Erik Prawitz, IFN:  "Ny forskning menar att emigrationen till Amerika stärkte socialdemokratin lokalt. Rönen förklarar emellertid inte att Götalandsdelen av Sverige på det hela taget är ett område med starka borgerliga partier."


2018-12-08 Svenska Dagbladet

Özge Öner: Brittiska turbulensen liknar den svenska

I en kolumn på Svenska Dagbladets  ledarsida skriver Özge Öner, IFN, om likheterna mellan det politiska läget i Storbritannien och Sverige. "Människor röstade för vad de bryr sig om, men resultatet är att de hänvisats till att från åskådarplats åse ett långt och förvirrat politiskt spel. Allra värst är att de allra flesta inte förstår hur deras handlingar kunde ha lett till något annat resultat än just detta." 


2018-12-08 Norrländska Socialdemokraten

När svält och emigration gav oss socialdemokratin

I en krönika i Norrländska Socialdemokraten skriver Stig-Björn Ljunggren hur vädret påverkar det historiska förloppet. Han hänvisar till forskning av Mounir Karadja och Erik Prawitz, IFN,  och deras artikel "Emigrationen till Amerika och den svenska arbetarrörelsen”  i Ekonomisk Debatt 201/:8.


2018-12-06 Direkt/DI Trader med flera

Den goda konjunkturen döljer problem

"Den starka konjunkturen skyler över problemen med integrationen av lågutbildade utrikes födda på den svenska arbetsmarknaden. Risken är att den starka konjunkturen gör att det ser för bra ut just nu, vilket kan visa sig den dag konjunkturen väl vänt." Det säger Lars Calmfors, IFN, till nyhetsbyrån Direkt.


2018-12-06 Direkt/DI Trader med flera

Krävs fler åtgärder få fler i jobb

Nyhetsbyrån Direkt skriver från ett seminarium arrangerat av IFN: "För att lågutbildade utrikes födda ska komma i sysselsättning krävs att man använder sig av alla till buds stående medel – såväl utbildning som subventionerade anställningar, visstidsanställningar och fler enkla jobb med lägre ingångslöner. Den slutsatsen drar professor Lars Calmfors och fem andra arbetsmarknadsekonomer i boken Hur ska fler komma in på arbetsmarknaden?"


2018-12-06 SR/Studio ett

Regeringsförhandlingar: "Jag tror inte arbetsrätten är central"

Lars Calmfors, IFN, och Daniel Suhonen, Katalys, intervjuas i Studio ett. Lars Calmfors förklarar att Sverige har "väldigt liberala regler för visstidsanställningar och strikta regler för tillsvidareanställningar". Han tänker sig att man skulle kunna "byta" dessa två.


2018-12-06 Skola & Samhälle

Sten Svensson: Kunskapsrörelsens tredje våg – kunskapsargumenten i ny förpackning

I ett inlägg i nättidningen Skola & Samhälle resonerar Sten Svensson, tankesmedjan Katalys, om upphovet till dagens kunskapsdebatt. Han skriver om boken Kunskapssynen och pedagogiken, red Magnus Henrekson, IFN: "Problemet för dessa debattörer är att utredningen Skola för bildning (1992) inte genomsyras av den närmast kunskapsförnekande kunskapssyn som de påstår."


2018-12-05 Børsen

Bjørnskov: Hvad har staten egentlig brug for at vide?

Christian Bjørnskov skriver i en kolumn i danska Børsen att diskussionen om välfärdsstaten är förvirrande eftersom "de offentlige udgifter næppe kan vokse meget mere, men de færreste politikere tør sige det højt". Han förklarar att IFN:forskaren Andreas Bergh frågat "hvad en stor velfærdsstat overhovedet kan gøre uden at lave for megen økonomisk skade".


2018-12-05 Ekonomisk Debatt

Emigrationen till Amerika och den svenska arbetarrörelsen

Erik Prawitz, IFN, och Mounir Karadja, Uppsala universitet, skriver i Ekonomisk Debatt att den svenska utvandringen till Amerika ledde till ökat medlemskap i fackföreningar och socialdemokratiska arbetarepartiet på hemorten. Dessutom ökade benägenheten att strejka och rösta på vänsterpartier i riksdagsval.


2018-12-04 SVT Nyheter med flera

Därför behöver du bry dig om tjänstepensionen

SVT Nyheter har intervjuat Mikael Elinder, Uppsala universitet och affilierad till IFN, om rapporten Den komplexa tjänsterapporten (SNS). "Vi måste börja prata om sådant här tidigare, redan i gymnasiet" säger han och menar att  "allra viktigast är att ta reda på vad ens nuvarande avsättningar, i allmän pension och i eventuell tjänstepension, innebär för framtiden".


2018-12-04 Upsala Nya Tidning

Pensionsångest? Du är långt ifrån ensam

UNT har intervjuat Mikael Elinder, Uppsala universitet och affilierad till IFN, om rapporten Den komplexa tjänsterapporten (SNS). "Vi har tittat på vad svenska folket kan om tjänstepensionerna. Väldigt många säger i studien att de inte är tillräckligt insatta" förklarar Mikael Elinder.


2018-12-04 HelaGotland/Gotlands Folkblad

Sänkta skatter före välfärd

"Med en tillfällig regering som är bakbunden av regelverket och som därmed inte ska lägga en politisk budget, riskerar Moderaterna med sin budget att kraftigt försvåra möjligheterna till ett mer jämlikt Sverige" skriver Gotlands Folkblad i en ledare. Tidningen hänvisar till Lars Calmfors, IFN, som sägs ha "en annan syn än Moderaterna".


2018-12-03 Industrinyheter.se

Stor potential i ökad digitalisering av sjukvården

Industrinyheter.se skriver om ESO-rapporten Operation digitalisering, av Mårten Blix, IFN, och Charlotta Levay. "Det finns en stor potential i digitaliseringen av sjukvården och kvalitetsförbättringar kan uppnås inom nästan alla områden" säger Mårten Blix.


2018-12-03 Svenska Dagbladet

”Haveri i digitaliseringen av svensk sjukvård”

Det finns en låsning i den största frågan för digitaliseringen av sjukvården: det saknas en gemensam digital standard. Vi föreslår att nästa regering inrättar ett "digitalt landsting" i form av en digital vårdplattform som fungerar över hela landet och för alla medborgare, skriver Mårten Blix, IFN; och tre andra skribenter på SvD Debatt.


2018-12-02 Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad

Ledare: Allt ljus på Stefan Löfven

I en ledare i Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad sägs att "den våg av önskningar och krav som Löfven möter kommer inte enbart från andra partier". Det handlar bl.a. om bostadspolitik: "Lars Calmfors [IFN] uttalade sig i Rapport. Han var inte förvånad över Hyresgästföreningens agerande: -De representerar ju framför allt de som redan bor billigt.'”


2018-12-01 Kvartal

Veckopanelen special – Varför faller männen?

Magnus Henrekson, IFN, är del av en panel som i en podd för Kvartal samtalar om män som i dagens samhälle faller i status och inflytande. Män svarar för 70 procent av alla självmord, säger Danuta Wasserman. Skolan är anpassad till flickors sätt att vara och lära – inte pojkars, förklarar Magnus Henrekson.


2018-11-30 SR/Studio Ett

Studio Ett 29 november

Mats Hammarstedt, Linnéuniversitetet och affilierad till IFN, kommenterar en ny integrationsrapport från SCB i radions Studio Ett. Han förklarar att vi vet att flyktingar som har högre utbildning och som kommer från andra europeiska länder lyckas lite bättre.


2018-11-30 Dagens Industri

Ekonomiprofessorn sågar Centerns och Liberalernas krav på Löfven

Lars Calmfors, IFN, intervjuas i Dagens Industri om C:s och L:s krav till S i samband med regeringsbildning. "”Om det ska bli ett bra samarbete framöver måste parterna gå in i det med målsättningen att man tillsammans ska hitta bra lösningar, som är bra för Sverige och bra för partierna. Och då är det en konstig start att kräva att samarbetsparten ska göra en ordentlig högersväng, och formulera det så ultimativt”, säger Calmfors.


2018-11-30 Svenska Dagbladet

Maria Ludvigsson: Att skjuta björnen innan skinnet är sålt

SvD skriver i en ledare om att Jan Björklund i förhandlingar med Löfven vill diskutera friare hyressättning på nyproducerade hyresrätter. "Av allt att döma ett utgångsbud. Dessutom ett dåligt sådant" skriver SvD. I sammanhanget nämns Assar Lindbeck, IFN och Stockholms universitet: "Redan på 1960-talet hade Assar Lindbeck (s) utarbetat reformer för friare hyressättning, för att med tiden helt fasa ut regleringarna. Motståndare var dåtida Folkpartiet. Någon reform blev det inte."


2018-11-30 Vestmanlands Läns Tidning med flera

Richard Appelbom: SD har höjt valdeltagandet

Richard Appelbom, politisk redaktör på VLT, undrar i en krönika om värdet av högt valdeltagande bör ifrågasätta. "Nationalekonomen och liberalen Andreas Bergh [IFN] menade i en krönika i DN att det låga valdeltagandet 1998 kanske var ett hälsotecken i stället för att det då sågs som ett bekymmer."


2018-11-30 Proletären

Wallenberg kräver ytterligare skattesänkningar

I en ledare skriver Proletären att "Wallenberg & Co kräver ytterligare skattesänkningar för kapitalet." I sammanhaget påpekar tidningen: "Vid ett seminarium tidigare i veckan konstaterade Daniel Waldenström, professor i nationalekonomi [IFN], att 'det har skett en fördubbling av nationalförmögenheten (sedan 1990-talet), och hela tillväxten finns i privat sektor'."


2018-11-29 SVT - Nyheter

Hyresgästföreningen rasar mot kravet på Löfven

Både Centerpartiet och Liberalerna har presenterat sina krav för att släppa igenom en socialdemokratisk regering. Ett av kraven är en friare hyressättning, skriver SVT. Lars Calmfors, IFN, intervjuas: "Vi har inte ett effektivt utnyttjande av bostäder och det byggs för lite, bland annat beroende på hyresregleringen, säger han."


2018-11-29 Expressen

Värnskatten kan lösa regeringsfrågan

Expressen skriver om värnskatten och Lars Calmfors, IFN, är en av de som uttalar sig:  Han säger att de ekonomer som sysslar med skattefrågor är ganska överens om att en avskaffad värnskatt åtminstone inte skulle ha några stora negativa effekter på statsfinanserna. "De beräkningar som har gjorts visar att värnskatten kanske rentav är en förlustaffär, säger han."


2018-11-28 Affärsvärlden

Dags att decentralisera lönebildningen

I en krönika i Affärsvärlden skriver Ulf Jakobsson, tidigare vd för IFN, om svensk lönebildning. Jakobsson tipsar om "en intressant analys av märket och den svenska lönebildningen görs av Lars Calmfors [IFN]  i skriften Industrins lönebildning kan och bör reformeras."


2018-11-27 SR/P1-morgon

Tjänstepensionen borde förenklas enligt forskare

Mikael Elinder, Uppsala universitet och affilierad till IFN, är en av författarna till rapporten Den komplexa tjänsterapporten (SNS). Han intervjuas i P1 Morgon och förklarar att det "krångliga systemet gör det svårare för den enskilde att bilda sig en uppfattning om hur ens ekonomiska situation kommer att bli när man är äldre",


2018-11-27 Hallandsposten

Skolledarnas löner behöver höjas ännu mer

I ett debattinlägg i Hallandsposten skriver fackliga representanter att lönerna behöver höjas för att säkerställa den framtida rekryteringen av skolledare. De hänvisar till att "Lars Calmfors [IFN] beskriver i en artikel i DN (21/10-2018) hur industrins makt över andra branschers löner behöver luckras upp. Det handlar om att lönenormeringen reformeras för att bättre passa in i framtidens krav."


2018-11-27 Mänsklig Säkerhet

Demokrati – en historisk parentes?

Nätmagasinet Mänsklig säkerhet skriver att "oron sprider sig alltmer över att demokratin urholkas och eroderas". Tidningen hänvisar till att "i Sverige har professor Daniel Waldenström [IFN] visat att förmögenhetsskillnaderna nu i Sverige är lika stora som på 1800-talet."


2018-11-26 Dagens Nyheter

DN Debatt. ”Krånglig tjänstepension ger risk för allvarliga misstag”

Mikael Elinder, Uppsala universitet och affilierad till IFN, är en av författarna till ett inlägg på DN Debatt. Det handlar om sju idéer hur pensionssystemet kan förenklas. Forskarna menar bl.a. att undervisningen om pensionssystemet vid gymnasie- och grundskolor bör stärkas. Rapporten är skriven för SNS.


2018-11-26 Dagens Arena

Sveriges privata förmögenheter ökar i rekordtakt

Dagens Arena referar ett seminarium: "Det har skett en fördubbling av nationalförmögenheten, och hela tillväxten finns i privat sektor, sa Daniel Waldenström, IFN. "Den rikaste procentens förmögenheter består nästan uteslutande av aktier och till allra högsta del av tillgångar i onoterade bolag", förklarade Daniel Waldenström.


2018-11-26 Dagens Nyheter

Andreas Bergh: Ett högt valdeltagande betyder inte att demokratin mår bra

I en krönika på DN:s ledarsida skriver Andreas Bergh att "det finns starkare skäl att oroa sig över den svenska demokratin i dag än för 20 år sedan – då valdeltagandet plötsligt dök". Han menar att rösträtt är ett måste i en demokrati "men inte förutsätter att så många som möjligt röstar varje gång det är val".


2018-11-22 Expressen

Ta det försiktigt med e-fröknarna

I en ledare skriver Expressen om att Skolverket vill ge skolor ökade möjligheter till fjärrundervisning: som Jonas Vlachos (Stockholms universitet och affilierad till IFN) påpekar  så har koncernskolor "en betydligt lägre andel legitimerade lärare än kommunala skolor. De tar lätt på reglementet - varför skulle inte samma sak gälla fjärrundervisning?"


2018-11-22 Dagens Samhälle

”Använd experiment för att följa upp näringspolitiken”

I en artikel i Dagens Samhälle skriver Martin Andersson, BTH och affilierad till IFN, och Johan Eklund, Entreprenörskapsforum, att "förmågan att navigera i en föränderlig värld är en kritisk faktor för ett land som vill upprätthålla ett högt välstånd. Experimentell policy har därför blivit allt viktigare".


2018-11-22 Skånska Dagbladet och Norra Skåne

Bör industrin styra alla löner?

I en ledare skriver Skånska Dagbladet och Norra Skåne att in­du­stri­av­talet, med den kon­kur­rens­ut­satta in­du­strin som lönenormerande, bör an­s­es ha varit fram­gångs­rikt. Tidningen skriver om kritik mot denna ordning och hänvisar bl.a. till Lars Calmfors, IFN: "För en månad se­dan pub­li­cerade de en rap­port ut­ar­be­tad av ekonomiprofessorn Lars Calm­fors, där in­du­stri­av­talets ef­fekter ana­ly­serades och där olika möj­lig­heter att re­vi­dera av­talet för att ta hän­syn till även andra gruppers för­ut­sätt­ningar togs upp."


2018-11-21 Arbetet

Att lägga ned Arbetsförmedlingen löser inte integrationen

I ett debattinlägg i Arbetet skriver Johan Berg, debattör och arbetsförmedlare, att "Centerpartiet borde lyssna till expertisen. Privatiserad arbetsförmedling ger inte bättre integration". Debattören hänvisar till en antologi med Lars Calmfors, IFN, som en av redaktörerna. 


2018-11-20 Second Opinion

Norden förebild för EU trots flaskhalsar

"EU:s elmarknad måste i större grad ta praktisk lärdom av nordiskt TSO-samarbete, enligt en ny rapport från IFN", skriver Second Opinion och intervjuar Thomas Tangerås, IFN. Rapporten som åsyftas är författad av Lars Persson och Thomas Tangerås, IFN.


2018-11-20 Seeking Alpha

The Age Of Debt And How To Profit From It

Seeking Alpha, nyheter för investerare, skriver om växande skulder. Tidningen citerar forskning av Andreas Bergh och Magnus Henrekson, IFN: I deras "uppsats 'Government Size and Growth: A Survey and Interpretation of the Evidence' konstateras att när statens makt ökar minskar BNP-tillväxten".


2018-11-20 Svenskt Näringsliv

Viktigt med begreppen i en polariserad skoldebatt

I ett debattinlägg på Svenskt Näringslivs webbplats skriver Karin Rebas och Johan Olsson om ett reportage i DN om skolsegregation. Skribenterna hänvisar till en rapport av Gabriel Heller Sahlgren, LSE och affilierad till IFN: Om försämrade resultat sägs att "Heller Sahlgren kommer fram till liknande slutsatser i rapporten 'Likvärdighet i Pisa'. Även den så kallade kamrateffekten är ifrågasatt".


2018-11-19 Eskilstuna-Kuriren och Katrineholms-Kuriren

Värna återväxten och tillvarata kompetensen

I en ledare i Eskilstuna-Kuriren och Katrineholms-Kuriren förklaras att den nya riksdagen är ung. Skribenten hänvisar till en intervju med Magnus Henrekson, IFN: "... det finns en ungdomskult inom svensk politik, som leder till att relativt oerfarna personer når höga positioner utan att ha bevisat att de kan ta ansvar för större verksamheter. Därmed premieras snarare egenskaper som att vara ung och hungrig, ha en ambition och att gå igenom rutan, än erfarenhet och lång meritförteckning".


2018-11-19 Dagens Industri

Bostadsmarknaden ska fungera för alla

I en ledare skriver Dagens Industri att Stockholms nya blågröna styre "vill minska segregationen och skapa tryggare bostadsområden genom att erbjuda fler boende i ytterområden att köpa sina lägenheter". Skribenten hänvisar till en intervju med Assar Linbeck, IFN: "Lindbeck anser att marknadshyror skulle öka tillgången på bostäder, men det finns ett stort politiskt motstånd."


2018-11-16 Lag och Avtal

Röster om förslagen: ”Rubba inte denna sköra blomma”

Tidskriften Lag och Avtal skriver om "Märket. Varför ska vi byta? Så löd en av flera kommentarer efter att professor Lars Calmfors (IFN) presenterat en ny rapport om den svenska lönebildningen och märket." Annika Winsth, chefekonom på Nordea, med flera kommenterar förslaget att ändra i lönenormeringen.


2018-11-15 Lag och Avtal

Professorn föreslår alternativ till märket

Lag och avtal har intervjuat Lars Calmfors, IFN, om lönenormering. "Lars Calmfors och 6F utmanar löne bildningen och ger i ny rapport flera förslag.– Men varje försök till nytänkande är som att väcka en ilsken getingsvärm som reflexmässigt sticker vilt omkring sig, " skriver tidningen.

 


2018-11-15 Kristianstadsbladet

Så mycket bättre skulle det kunna vara

I ett debattinlägg om skattepolitik i Kristianstadsbladet hänvisas till Daniel Waldenström, IFN, som sagt att "svensk kapitalbeskattning är mycket låg i en internationell jämförelse. Samtidigt har han uttalat att svensk inkomstbeskattning är skadligt hög".


2018-11-15 Expressen

De värsta skolorna är dyra fritidsgårdar utan lärande

I ett debattinlägg i Expressen skriver läraren och debattören Isak Skogstad att "oseriösa aktörer [på skolmarknaden] kan lätt tjäna stora pengar på att erbjuda dålig utbildning". Han hänvisar till Magnus Henrekson, IFN, som "har sagt att delar av borgerligheten missförstår marknadsekonomi. De är helt enkelt mer pro business snarare än pro market. De värnar helt enkelt företagen mer än marknaden".


2018-11-14 Dagens Nyheter

Äldre egenföretagare mer nöjda med livet

DN skriver i en nyhetsartikel om forskning som visar att  äldre egenföretagare upplever en högre livskvalitet än både löneanställda i samma  åldersgrupp och jämnåriga som lämnat arbetsmarknaden. "Det visar betydelsen av att kunna styra sina villkor, om man ska stanna kvar längre i arbetslivet", säger Mats Hammarstedt, Linnéuniversitetet och affilierad till IFN.


2018-11-14 Dagens Nyheter

Grundlagen ändras efter DN:s granskning av Riksrevisionen

DN skriver i en nyhetsartikel om att Riksdagen har ändrat grundlagen vilket bl.a. innebär att Konstitutionsutskottet nu kan tillsätta en utredning för att sparka en riksrevisor. Lars Calmfors, IFN, intervjuas: "Kravet på kvalificerad majoritet i Riksdagen ger ett extra skydd mot att en regering kan skilja en riksrevisor från uppdraget av politiska skäl."


2018-11-14 Nordic Labour Journal

Nothing is sacred in the debate about the Swedish model

Nordic Labour Journal hävdar att "stora förändringar på arbetsmarknaden kan vara precis runt hörnet, beroende på vem som till slut bilda regering". Författaren citerar Lars Calmfors, IFN, med avseende på branschens roll i lönebildning. Calmfors sa att "om dessa [offentliga] sektorer ska uppfylla sina arbetskraftsbehov måste löneökningarna sannolikt vara högre än vad som passar industrin".


2018-11-13 Dagens Opinion

Facken inom industrin slår tillbaka mot 6F med rapport

Dagens Opinion skriver: "Sedan facken inom 6F började slå ett slag för att öka inflytandet över lönebildningen, med hjälp av professor Lars Calmfors [IFN] och tankesmedjan Katalys, har Facken inom industrin lobbat emot."


2018-11-13 Fastighetsfolket

Magnus Pettersson: Märket ska inte vara en stoppkloss

I en ordförandekrönika i Fastighetsfolket skriver Magnus Pettersson att problemet för Fastighets med lönebildningen är att märket sätts i procent. I sammanhanget nämns Lars Calmfors, IFN, och en rapport som "pekar på att det behövs utveckling av dagens industrinormering. Det är parterna som måste ta ansvar för detta i kollektivavtalen genom att sätta märket högre än vad industrin självmant skulle göra."


2018-11-12 Svenska Dagbladet

Janerik Larsson: Macron och merkantilismen

Janerik Larsson skriver på SvD.s ledarsida att Frankrikes "president Macron [gjorde] en distinktion mellan nationalism och patriotism". Larsson hänvisar till Özge Öner, IFN: "Özge Öner skrev klokt igår om Paul Colliers användning av begreppet 'inkluderande nationalism'."


2018-11-12 Blekinge Läns Tidning

Främja rättvis handel

Blekinge Läns Tidning publicerar en kommentar till en ledare och svar från BLT. I detta sammanhang citerar tidningen Andreas Bergh, IFN och Lunds universitet (Uppsala Nya Tidning den 23 november 2009): ”Visst kan det bli bättre för fairtradeproducenterna på kort sikt, men på lång sikt hämmas utvecklingen mot ett konkurrenskraftigt jordbruk, och fattigdomen består. Det är faktiskt inte alls särskilt rättvist.”


2018-11-11 Svenska Dagbladet

Özge Öner: En inkluderande nationalism behövs

I en krönika på SvD.s ledarsida skriver Özge Öner, IFN, om Paul Collier, Oxford University, som introducerat begreppet inkluderande nationalism dvs. en gemensam nationell identitet som leder till att människor kan vara generösa och samarbetsvilliga. "Detta är den enda realistiska vägen att i ett modernt land skapa en gemensam identitet" skriver Öner.


2018-11-09 Skolvärlden

Skolexperten: "Vårt skolsystem ökar segregationen"

Jonas Vlachos, Stockholms universitet och affilierad till IFN, ingick i en paneldiskussion som Skolvärlden refererar. Han förklarade att mot segregationen finns det olika åtgärder bl.a. att ändra skolvalssystemet: "Det är politiskt otroligt känsligt att peta i, men jag tror att man måste göra det."


2018-11-09 Kristianstadsbladet med flera

Nils-Eric Sandberg: En ekonom för blandekonomin

Kristianstadsbladet m.fl. skriver på ledarsidan om professor Ingemar Ståhl och svensk ekonomisk forskning. I detta sammanhang nämns Assar Lindbeck, IFN och Stockholms universitet: "Några få ekonomer – Knut Wicksell, Sven Rydenfelt, Assar Lindbeck – har ägnat sig åt applied economics. Ingemar Ståhl gick i deras fotspår, med egna steg."


2018-11-07 Ekonomisk Debatt

Diskriminerar kunder utrikes födda företagare? Resultat från ett webbaserat experiment

Mats Hammarstedt, Linnéuniversitetet och affilierad till IFN, samt Ali Ahmed skriver i Ekonomisk Debatt om ett experiment utfört på ett universitetscampus. Resultaten är av intresse för integrationspolitiken, då de visar att egenföretagare med ursprung i Mellanöstern inte diskrimineras i en bransch där de ofta är verksamma.


2018-11-05 S.O.S.

Frank Bach: Enfaktorsmodellen som förklaring till allt

I nättidningen S.O.S. publiceras ett inlägg om att "Magnus Henrekson har lanserat en förklaringsmodell till de sjunkande skolresultaten och den låga attraktionsgraden för läraryrket". Författaren "granskar om Henreksons premisser är sanna", exempelvis om "vaga obegripliga formuleringar i kunskapskraven logiskt följer ur konstruktivism? läroplanerna?": "Svaret på samtliga frågor ovan är kort och gott 'nej'. "


2018-11-05 Aftonbladet

Vem betalar välfärden när robotarna tar över?

I ett debattinlägg i Aftonbladet skriver Birger Schlaug (MP) att arbetslinjen inte längre fungerar när människor ersätts av maskiner. Han hänvisar till Assar Lindbeck, IFN: "När nationalekonomer som Assar Lindbeck och politiker som Ulf Kristersson eller Stefan Löfven hävdar att arbetslinjen – det vill säga att vi måste skapa fler jobb och lönearbeta mer – är nödvändig, borde varje intellektuellt anständig journalist fråga: Varför?"


2018-11-03 Vox.eu

Early entry to verify quality stimulates breakthrough innovations

Pehr-Johan Norbäck, Lars Persson och Roger Svensson skriver på Vox.eu, CEPR:s webbportal för policy att för att skapa tillväxten och fler företag är det bäst att kombinera statliga subventioner med en politik som förbättrar marknaden för mergers and acquisitions för mindre företag.


2018-11-01 Skolvärlden

Jonas Vlachos kritisk mot nya råden: Verkningslöst

Skolverket hoppas att de nya allmänna råden om betyg och betygssättning ska leda till att betygen ska bli rättvisande och likvärdiga, skriver Skolvärlden:  "Men Jonas Vlachos, professor i nationalekonomi, menar att det omöjligt kommer att leda till ökad likvärdighet i betygssättningen."


2018-10-31 Yle

Forskning visar: Kvinnliga chefer mer kompetenta än manliga - trots det halkar de efter i karriären

Finsk Radio Yle har intervjuat Joacim Tåg, IFN, om hans forskning om kvinnliga chefer. Yle sammanfattar: "Kvinnliga chefer har lägre sannolikhet att bli utnämnda till vd och till välbetalda chefspositioner än män. Detta trots att de kvinnliga cheferna är mer kvalificerade än männen."


2018-10-30 The Telegraph

We need to incentivise business education for our economy to thrive – and not just MBAs

I en nyhetsartikel om huruvida staten bör finansiellt stödja startups hänvisar The Telegraph till en studie av Gabriel Heller Sahlgren, LSE och affilierad till IFN. Forskningen visar att ledare med kompetens inom affärsverksamhet, samhällsvetenskap och juridik är bäst på att skapa tillväxt. De är mest benägna att anställa andra och därmed ta ett första steg mot att bli fullfjädrade entreprenörer.


2018-10-30 Dagens Nyheter

Andreas Bergh: Malmö visar vad en kommun inte borde använda medborgarnas pengar till

Vad är det rimligt att en kommun sysslar med? Det undrar Andreas Bergh, IFN och Lunds universitet, i en krönika på ledarsidan i Dagens Nyheter. De tycks bli alltmer kreativa när det gäller att hitta på aktiviteter utanför kärnverksamheten. Malmö är ett intressant exempel, skriver Bergh. Skattemedel som kommunerna lägger på t.ex. influerarmarknadsföring är (än så länge) liten, påpekar Bergh, men "utöver pengar tar dessa satsningar tid, energi och uppmärksamhet i anspråk."


2018-10-29 Svenska Dagbladet

”Konstruktivismen är utbredd i skolan”

I en slutreplik på SvD Debatt skriver Magnus Henrekson, IFN, m fl att "lärarna uppger att de huvudsakligen ser sin roll som en handledare snarare än som en kunskapsförmedlare". De förklarar att "konstruktivistiska undervisningsmetoder används mer i Sverige än det genomsnittliga OECD-landet. De länder är mer framgångsrika som använder sig av dessa undervisningsmetoder i lägre grad som exempelvis Japan, Finland och Sydkorea".


2018-10-29 fPlus

Professorer: Arbetslinjen behövs för att klara välfärden

fPlus skriver om en artikel i Dagens Nyheter där Assar Lindbeck, IFN, och Mats Persson, Stockholms universitet, intervjuas. De menar att "arbetslinjen måste försvaras, annars går det inte att upprätthålla välfärdsstaten".


2018-10-29 Dagens Nyheter

Professor: Arbetslinjen behövs för att klara välfärdsstaten

Assar Lindbeck, IFN och Stockholms universitet, intervjuas i Dagens Nyheter. Han berättar om den artikel som publicerats i JEP. Han förklarar: "Sociala normer är en del av grunden för ett fungerande samhälle. Därför är det så viktigt att se till att normerna inte raseras. Välfärdssystemen ska inte vara så generösa att de uppmuntrar till överutnyttjande eller fusk."


2018-10-28 Svenska Dagbladet

”Ödesfråga att Europa når ifatt AI:ns supermakter”

Mårten Blix är en av författarna till ett debattinlägg i SvD om AI. De skriver att europeiska företag måste se till att de är med på resan att utveckla artificiell intelligens. "Men då krävs att vi aktivt påverkar världsagendan och inte bara accepterar den AI som paketeras i Kina eller Silicon Valley."


2018-10-28 Dagens Nyheter

Lars Calmfors: Industrins makt över lönerna har blivit en trossats som inte får ifrågasättas

Lars Calmfors, IFN, skriver i en kolumn på DN:s ledarsida att "det som är bäst för industrin är inte alltid bäst för landet".  Det handlar om industrins  normering vid lönesättning. Calmfors förklarar: "... oroande är oviljan från industrins parter att föra en diskussion baserad på vanliga rationella avvägningar".


2018-10-27 Dagens Industri

Experter: Högt sparande kan rasera samhället

Dagens Industri skriver i en nyhetsartikel att om alla byggde upp ett kapital och levde på avkastningen så skulle samhället rasa ihop. Lars Calmfors, IFN, intervjuas: “Det finns en diskussion redan nu om att sparandet har ökat i förhållande till investeringarna och att det har pressat ner realräntorna överallt.”


2018-10-26 Dagens Arena

Står industrins lönemärke pall för kritiken?

I en krönika i Dagens Arena skriver Anna Danielsson Öberg att fem LO-fack "fortsätter med att leverera rapporter som ifrågasätter industrins roll" vid lönebildning. Hon skriver om en rapport som Lars Calmfors, IFN, författat:"liksom tidigare driver han tesen att någon form av förändring behövs av industrins roll i lönebildningen".


2018-10-25 Dagens Arena

Skydda samhället från bankerna

I en ledare skriver Dagens Arena att "trots hög tillväxt är svensk arbetslöshet, 6,6 procent [...]. Samtidigt har guldåren för näringslivet inte kommit alla till del [...]. Eller som Lars Calmfors [IFN] skrev tidigare i veckan: 'löneökningarna är nu trots kraftig högkonjunktur bara cirka 2,5 procent per år. Frågan är om det inte är alltför lågt.'"


2018-10-25 Skola & Samhälle/Skolporten

Per Kornhall: Ärligt talat!

Nättidningen S.O.S. publicerar en text av Per Kornhall (som svar på en tidigare text av Magnus Hultén, biträdande professor i naturvetenskapernas didaktik vid Linköpings universitet).  I debatten nämns Magnus Henrekson, IFN, och boken Kunskapssynen och pedagogiken som han är redaktör för.


2018-10-24 Svenska Dagbladet

Janerik Larsson: Hur göra Sverige mera entreprenöriellt?

Janerik Larsson skriver på SvD ledarsida om en festskrift till entreprenörskapsforskaren Pontus Braunerhjelm. I skriften har Magnus Henrekson, IFN, författat ett kapitel: "Magnus Henreksons bidrag till festskriften är det barskaste och tydligaste vad gäller just frågan hur man ska åstadkomma innovation och entreprenörskap för ökat välstånd."


2018-10-24 Eskilstuna-Kuriren med flera

Ge Skolinspektionen kraftfulla verktyg

Eskilstuna-Kuriren m.fl. skriver i en ledare om OECD-rapporten "Likvärdighet i utbildningen". Skribenten hänvisar till en artikel av Henrik Jordahl i Kvartal.  "I artikeln skriver han att uppemot hälften av skillnaderna i skolors uppmätta effektivitet tycks kunna förklaras av det som ibland kallas för 'no excuses', 'inga ursäkter'. Det gynnar alla elever, men framför allt dem med svag studiebakgrund."


2018-10-24 Värmlands Folkblad med flera

Sätt P för förpappringen

Peter Franke skriver i Värmlands Folkblad att "antalet byråkrater växer inom vården, skolan och högskolevärlden". Detta, menar han, hänger samman med att "den offentliga sektorn blev mer marknadsstyrd". Han hänvisar till vad Daniel Waldenström, IFN, skrivit på Ekonomistas, "att mellan åren 2001-2013 ökade antalet universitets- och högskolelärare med 14 procent".


2018-10-24 Realtid

Den stolliga svenska modellen för lönebildning

I nättidningen Realtid skriver Per Lindvall att "dogmen som säger att den internationellt konkurrensutsatta industrin måste vara löneledande för att vi ska få en hälsosam och stabil ekonomisk utveckling i Sverige är märklig". Han menar att det är lätt att hålla med Lars Calmfors, IFN, "att industriavtalet har spelat ut sin roll som norm för den svenska lönebildningen".


2018-10-23 Svenska Dagbladet

”Debatt om skolan med avsiktliga misstolkningar”

I en replik till ett inlägg i SvD av bland andra Magnus Henrekson, IFN, skriver Sten Svensson, tankesmedjan Katalys, att "artikelförfattarna för också fram en rent konspirationsteoretisk tanke när de påstår att tjänstemännen på Skolverket gått bakom ryggen på utbildningsministern och skrivit in samma extrema kunskapssyn även i 2011 års läroplaner."


2018-10-22 Göteborgs-Posten

Vackra människor har många fördelar i livet

Göteborgs-Posten skriver under vinjetten Leva om vackra människor. Henrik Jordahl, IFN, intervjuas om sin forskning vad gäller politiker och utseende: "Generellt sett är högerpolitiker vackrare än de som står till vänster. Det hänger troligtvis samman med att de är mer välbeställda än vänsterpolitikerna", säger Jordahl till GP.


2018-10-22 Dagens Nyheter

Ledare: Släpp bostadsmarknaden loss, annars blir det aldrig vår

I en ledare skriver DN att "den svenska bostadsmarknaden är ett moras. Så länge ingen gör något åt hyresregleringen kommer den situationen att bestå." Skribenten hänvisar till "Kloka professorer som Assar Lindbeck [IFN och Stockholms universitet] ville ta bort den [hyresreglering] redan på 60-talet".


2018-10-22 Kvartal

Vad vi kan lära från skolorna i gettot

Henrik Jordahl, IFN, skriver i Kvartal om patterns of black excellence: "Dessa extraordinära skolor var olika på många sätt, men alla var lugna och välordnade utan stök och bråk. Rektorerna levde för sitt arbete och lärarna lyckades kombinera ömsinthet med hårda krav." Jordahl, som studerat styrning och ledning i skolor konstaterar att "klasstorlek och lärartäthet tycks vara mindre viktiga faktorer för att förklara elevers resultat, än styrning och ledning".


2018-10-22 Ingenjören

Ulrika Lindstrand, Sveriges Ingenjörer ”Märket är inget tak”

I en nyhetsartikel i Ingenjören säger Ulrika Lindstrand, Sveriges Ingenjörer, att industrin bör fortsätta sätta lönemärket. Lars Calmfors, IFN, har för 6F skrivit en rapport om lönenormering och märket. Ingenjören skriver: "I rapporten beskriver Lars Calmfors märket som ett tak som förhindrar högre löneökningar på arbetsmarknaden men den bilden håller Ulrika Lindstrand inte med om."


2018-10-21 Dagens Nyheter

Lars Calmfors: Dagens sätt att bestämma löner passar inte morgondagens Sverige

Lars Calmfors, IFN, skriver i en kolumn på Dagens Nyheters ledarsida om lönenormering. Han förklarar att en åldrande befolkning ställer nya krav. Nu måste industrins makt över andra branschers löner luckras upp.


2018-10-20 Svenska Dagbladet

”Ny kunskapssyn avgörande för Sveriges framtid”

Magnus Henrekson, IFN, är en av författarna till ett debattinlägg i SvD om skolan. De skriver att det går att skapa en likvärdig kunskapsskola. Detta kräver dock "att en ny läroplan tas fram och att vi gör upp med det skolparadigm som präglas av en konstruktivistisk, postmodern kunskapssyn och en elevcentrerad pedagogik".


2018-10-20 Expressen

Storbankernas skattesvindel – det skulle 70 miljarder räcka till

Expressen skriver en nyhetsartikel om en intervju med Andreas Bergh, IFN och Lunds universitet, som publicerats av SVT Nyheter.


2018-10-20 SVT Nyheter

Storbankernas skattesvindel – det skulle 70 miljarder räcka till

Vad skulle 70 skattemiljarder räcka till, undrar SVT Nyheter. "Pengar som världens storbanker tillskansat sig i den stora skattesvindeln." Andreas Bergh, IFN och Lunds universitet, intervjuas. Han säger att pengarna skulle räcka till exempelvis:

  • Försvaret i 16 månader (cirka 50 miljarder kronor per år)
  • Polisväsendet i nästan tre år (cirka 26 miljarder kronor per år)
  • All forskning på universitet och högskolor (drygt 60 miljarder kronor per år)
  • Kommunernas barnomsorg (cirka 70 miljarder kronor per år)

2018-10-19 Göteborgs-Posten

Skogstad: Flumskolan är ett hot mot demokratin

I en gästkolumn i Göteborgs-Posten skriver skoldebattören Isak Skogstad att den som "kritiserar elevinflytande och förespråkar att läraren ska vara en auktoritet i klassrummet" beskylls för att vara antidemokrat. Han nämner i detta sammanhang Magnus Henrekson, IFN, som förespråkat mer kunskap i skolan och kritiseras för detta: "Högskolepedagoger och flumförespråkarna är så ideologiskt förblindade att de tror att vi som förespråkar en kunskapsskola drivs av onda intentioner" skriver Skogstad.


2018-10-19 Mittmedia/Elektrikern

Högre löner kan flytta arbetskraften dit den behövs mest

Tidningen Elektrikern publicerar en artikel från Mittmedia. Ämnet är Lars Calmfors, IFN, presentation av rapporten ”Industrins lönenormering kan och bör reformeras” på ABF-huset i Stockholm.


2018-10-19 Dagens Nyheter

Ojämlik familjebildning hindrar kvinnliga chefer från toppen

Joacim Tåg intervjuas om sin forskning i Dagens Nyheter. DN skriver: "Kvinnliga chefers underrepresentation och lägre löner kan inte förklaras med brist på kvalifikation. Enligt en ny studie är det i stället de första åren efter familjebildning som hindrar kvinnors karriärer." "Skillnaderna uppkommer när man bildar familj", säger Joacim Tåg.


2018-10-18 Dagens Industri med flera

Så når fler kvinnor toppen

I ett debattinlägg i DI skriver Joacim Tåg, IFN, och de till IFN affilierade Matti Keloharju och Samuli Knüpfer om att andelen kvinnliga börs-vd:ar har ökat men trots det är bara 8,5 procent kvinnor. "Vår studie visar att vad som händer med karriären under de första fem åren efter familjebildning är en stor bidragande orsak till att kvinnor inte når högre upp i näringslivet."


2018-10-18 Svenska Dagbladet

”Nytt jobbskatteavdrag kan skapa 90 000 jobb”

I ett debattinlägg i SvD skriver Jacob Lundberg, Timbro, och John Norell, Stockholms universitet, att jobbskatteavdraget har skapat mellan 86 000 och 165 000 jobb. "Ett utbyggt avdrag har potential att skapa upp till 90 000 ytterligare jobb". De hänvisar bl a till forskning av Karin Edmark, Stockholms universitet och affilierad till IFN.


2018-10-17 Dagens Opinion

6F utmanar lönemärket med Lars Calmfors

Dagens Opinion skriver om  rapporten "Industrins lönenormering kan och bör reformeras". "Lars Calmfors tar sin utgångspunkt i att industrin som lönemärke [bl.a.] försvårar, 'eller rentav omöjliggör, relativlöneförändringar genom avtalade löneökningar på förbundsnivå'."


2018-10-17 Målarnas facktidning

Högre löner kan flytta arbetskraften dit den behövs mest

Målarnas facktidning skriver från det seminarium där Lars Calmfors, IFN, presenterade rapporten  "Industrins lönenormering kan och bör reformeras". Tidningen påpekar att "bristen på arbetskraft i den inhemska sektorn gör att det normerande märket bör utmanas".


2018-10-17 ETC

Nu byter högerekonomen Lars Calmfors spår – vill höja kvinnolönerna

Tidningen ETC ställer frågan, under vinjetten Ekonomi, om "det är dags att förändra normen för hur lönerna regleras på den svenska arbetsmarknaden? Delar av fackföreningsrörelsen hävdar nu att det är så – och på sin sida har de Lars Calmfors, [IFN] professor i nationalekonomi."


2018-10-17 Svenskt Näringsliv

Calmfors utmanar industriavtalet

Svenskt Näringsliv rapporterar från ett seminarium där Lars Calmfors, IFN, presenterade rapporten "Industrins lönenormering kan och bör reformeras". Förslaget "ifrågasätter den konkurrensutsatta industrins roll som lönesättande norm i svenskt näringslivfick" skriver Svenskt Näringsliv. Mattias Dahl, vd på Transportföretagen, deltog i den efterföljande diskussionen. "Han påpekade att det är dumt att riva upp något som fungerar så bra.".


2018-10-16 Dagens Arena

Faktablint C vill privatisera Arbetsförmedlingen till varje pris

I ett debattinlägg i Dagens Arena om Centerpartiet och privatisering av Arbetsförmedlingen skriver debattören Johan Berg att en forskningsrapport går "stick i stäv med Centerns förslag. Forskarna, med ekonomiprofessorn Lars Calmfors [IFN] i centrum, menar att en sådan reform riskerar att gå snett."


2018-10-15 Lag och Avtal

”Ge hemmamarknaderna mer inflytande över märket”

Lag och Avtal skriver i en nyhetsartikel om en rapport från 6F i vilken Lars Calmfors, IFN, "menar att om hemmamarknaden får mer inflytande över märkets lönenivå kan konsekvensen bli att lönemärket sätts högre än vad industrin tål. Det skulle leda till att sysselsättningen inom industrin minskar. Samtidigt skulle den öka inom hemmamarknad och offentlig sektor".


2018-10-15 Sveriges Ingenjörer

Vi håller inte med facken i 6F

Sveriges Ingenjörer publicerar ett debattinlägg av bl.a. förhandlingschefer för Sveriges Ingejörer och Unionen: "Att Lars Calmfors, som återkommande kritiker mot industrinormeringen, får ett uppdrag av 6F är inte förvånande. Det ligger i linje med 6F:s upprepade försök att slå mot Industriavtalets position och betydelse för svensk lönebildning."


2018-10-15 Fastighets

"Rätta till obalansen"

Lars Calmfors, IFN, har skrivit en rapport för 6F om lönenormering. Fastighets skriver i ett nyhetsreportage att "på seminariet betonade han att industrikostnadsnormeringen är viktig och behövs för att få till verkliga löneökningar- reallöneökning. Han fick mothugg av Svenskt Näringslivs representant Mattias Dahl, vd för Transportföretagen. "Om något fungerar väldigt bra, varför byta? Man kan inte skrota något innan man kommit på något bättre, sa Mattias Dahl."


2018-10-15 Sekotidningen

Oenighet om industrins makt över lönerna

När fack, arbetsgivare och ekonomer diskuterar lönebildningsmodell då handlar det om för eller emot att industrin bestämmer storleken på lönerna, skriver Sekotidningen om en rapport av Lars Calmfors, IFN, som presenterades på måndagen. Tidningen skriver: "Lars Calmfors anser att det så kallade märket, det vill säga den löneökning som industrin förhandlar fram och som sedan blir ett tak för alla, måste ta större hänsyn till hela samhällsekonomin."


2018-10-15 Dagens Industri

Debatt: Märkligt av parterna i industrin

Lars Calmfors, IFN, svarar i DI på ett debattinlägg av företrädare för industrifacken om en rapport om industrins lönenormering som han skrivit för 6F och tankesmedjan Katalys. "Det finns en liten öppning i industrifackens replik som – efter att ha sågat rapporten – ändå konstaterar att ”en del förslag säkert också kan diskuteras”. Så låt oss då göra det."


2018-10-13 Södermanlands Nyheter

Statsvetare: Register över bisysslor bör finnas

Richard Öhrvall, IFN, förklarar för Södermanlands Nyheter att "bisysslor i kommuner och landsting bör dokumenteras och sammanställas i ett centralt register."


2018-10-12 LNB/ Blekinge Läns Tidning

Sluta förstör skolan med postmodernism - objektiv fakta finns

LNB/BLT skriver att det "inte bara är låga löner, utan framför allt politiska trendideologier som har förstört den svenska skolan". Skribenten hänvisar till ett IFN-policy paper av Magnus Henrekson: "För att höja statusen inom yrket måste synen på kunskap restaureras. Postmoderna teorier och kunskapsrelativism måste bort."  


2018-10-12 Fastighetsfolket

Fackens kritik mot lönemodell får stöd av Lars Calmfors

Fastighetsfolket skriver i en nyhetsartikel att Lars Calmfors, IFN, i en rapport sett över "vilka möjligheter som finns för att förnya nuvarande modell. [...] "Han drar slutsatsen att den svenska hemmamarknaden bör spela större roll när det gäller nivån på lönemärket, inte bara industrin som konkurrerar internationellt."


2018-10-12 Sekotidningen

Calmfors: Industrin kan inte ensam bestämma lönenivån

Sekotidningen skriver att "förbunden inom 6F, dit Seko hör, får i en ny rapport av professor Lars Calmfors [IFN] stöd för sin kritik mot den svenska lönebildningsmodellen där industrin sätter märket".


2018-10-12 Dagens Arena

Så billigt är det att vara rik

Dagens Arena skriver att "klyftorna ökar i Sverige och är idag större än vad de någonsin varit – åtminstone sedan SCB började mäta klyftorna 1991". Åsa Hansson, Lunds universitet och affilierad till IFN, säger: "[...] slopandet av arvs- och gåvoskatten öppnade en möjlighet att också kringgå förmögenhetsskatten. Sista december varje år kunde man ge bort sin förmögenhet och få tillbaka den i januari".


2018-10-12 Direkt/Dagens Industri med flera

Calmfors: "Krävs högre löner för att möta efterfrågan på arbetskraft"

"Nuvarande system med industrinormering bör reformeras så att större hänsyn tas till behovet av arbetskraft i hemmamarknadssektorer" är slutsatsen av Lars Calmfors, IFN, i en rapport för 6F skriver DI.


2018-10-12 Barometern

Det finns inga genvägar till höjd status för lärare

I en ledare skriver Barometern att höjda lärarlöner inte tycks vara en framkomlig väg att öka yrkets attraktivitet eller status. Tidningen hänvisar till IFN Policy paper: "I en rapport från IFN ger ekonomiprofessorn Magnus Henrekson en tankeväckande förklaring: synen på kunskap försvagar lärarens ställning på ett sätt som inte vägs av upp höjda löner."


2018-10-11 Dagens Industri

Debatt: Industrins lönenormering hindrar nödvändigt skifte

I ett debattinlägg i DI skriver ordförandena för flera fackförbund om det s.k. märket:  "Industriavtalet var en bra lösning på situationen där och då, men när tiderna förändras måste även lönebildningen anpassa sig." De hänvisar till en rapport av Lars Calmfors, IFN. Calmfors anser att "hemmamarknaderna måste få ett större inflytande över lönemärkets nivå".


2018-10-11 Svenska Dagbladet

Problemet är frånvaro av självrannsakan

Özge Öner, IFN, skriver i en gästkolumn på SvD:s ledarsida om de bluffuppsatser som publicerats i högprofilerade vetenskapliga tidskrifter. Öner förklarar att det inte är publiceringen som är huvudproblemet utan "frånvaron av självrannsakan som gör att vissa forskningsområdens akademiska legitimitet bör ifrågasättas, liksom att skattepengar finansierar denna forskning."


2018-10-09 3 Quarks Daily

The Nobel Prize in Economics: Behind the Aura

Webbmagasinet 3 Quarks Daily publicerar en text om The Nobel Factor, av Avner Offer och Gabriel Söderberg: "Denna geografiskt begränsade ambition, som förfäktats av den inflytelserika ekonomen Assar Lindbeck [...] är, hävdar författarna, avgörande för att förklara den underliggande strukturen enligt vilken pristagare utses."


2018-10-08 Dagens Nyheter

DN Debatt. ”Bättre villkor för företagen kan underlätta integration”

Mats Hammarstedt, Linnéuniversitetet och affilierad till IFN, är en av författarna till ett debattinlägg i DN. Forskarna förklarar "att företag som drivs av personer födda utanför Europa, och som anställer personal, i väsentligt högre grad anställer nyanlända personer från länder utanför ­Europa".


2018-10-08 Expressen

Det här behöver du veta om ”Nobelpriset i ekonomi”

Expressen skriver om "Nobelpriset i ekonomi": "En annan kandidat som ofta nämns är den svenske ekonominestorn Assar Lindbeck, inflytelserik nationalekonom som varit rådgivare till flera svenska regeringar."


2018-10-07 Svenska Dagbladet

Utbildade föräldrar bakom friskolors starkare resultat

En typisk elev hos de stora friskolekoncernerna har välutbildade föräldrar och är inte nyanländ, visar SvD:s genomgång. Tidningen skriver: "Att eleverna eller deras föräldrar är medvetna och aktivt valt en friskola är i sig en faktor som talar för att eleverna har större förutsättningar att lyckas i skolan, enligt Jonas Vlachos".


2018-10-07 Dagens Nyheter

Chansen finns för en kvinna som ekonomipristagare

Johan Schück skriver en krönika i Dagens Nyheter om Nobelpriset i ekonomi. En av de möjliga vinnarna är enligt honom Assar Lindbeck, IFN och Stockholms universitet: "Arbetsmarknad och socialförsäkringar är ett område där svenske Assar Lindbeck kan komma i fråga. Hans ständigt aktuella insider-outsiderteori handlar om hur gynnade grupper skyddar sina intressen, på övrigas bekostnad."


2018-10-05 Dagens Arena

Politisk röra om Arbetsförmedlingen

I en krönika i Dagens Arena skriver Anna Danielsson Öberg att "flera namnkunniga forskare har kunnat visa att inget tyder på att privata företag är bättre på att förmedla jobb än statliga myndigheter". Hon skriver att det exempelvis gäller Lars Calmfors, IFN.


2018-10-05 Blekinge Läns Tidning

Högt psykologiskt pris för flumskolan

I en ledare skriver BLT att "För mängder av resurser läggs på ungdomars ohälsa. Men i tidskriften Quillette argumenterar Magnus Henrekson och Johan Wennström [IFN] att den psykiska ohälsan inte beror på höga krav, utan snarare på avsaknaden av krav."


2018-10-04 Fastighetsnytt

En bombad bostadspolitik

I en krönika i Fastighetsnytt skriver Andreas Hatzigeorgiou, Stockholms  Handelskammare: ”'Näst efter bombningar är hyresregleringar det säkraste sättet att förstöra en stad på.' Så lät det en gång när Assar Lindbeck [IFN], vår egen rockstjärna till nationalekonom, sjöng ut om den svenska bostadspolitiken."


2018-10-04 Norran

En moralisk kompass leder rätt

I en ledare skriver Norran att kommunalt fusk beror många gånger på att etiken och moralen gradvis förskjutits. Skribenten hänvisar till Andreas Bergh, IFN: "Han menar att det finns ett klart mönster i alla de skandaler som drabbat och drabbar kommuner och kommunala bolag. Det handlar om korruption, misskötsel och bristande kontroll."


2018-10-03 Sydsvenskan & Helsingborgs Dagblad

Ledare: Vad mer än vem. Byt fokus i regeringsförhandlingarna.

I en ledare skriver Sydsvenskan & Helsingborgs Dagblad att "en av regeringen Bildts åtgärder var att i november 1992 tillsätta en expertkommission med bland andra nationalekonomen Assar Lindbeck [IFN och Stockholms universitet] och statsvetaren Olof Petersson."


2018-10-02 Svenska Dagbladet

”Fjärrvärmen behöver starkare konkurrens”

Erik Lundin skriver i en slutreplik på SvD Debatt att "alla rapporter och utredningar, från både Sverige och Danmark, poängterar att en förbättrad konkurrenssituation skulle vara att föredra framför statliga interventioner. Jag håller med. En sådan modell bygger dock först och främst på en saklig och korrekt prisdialog."


2018-09-30 Dagens Nyheter

”Öka antalet distansutbildningar så att kompetensen blir kvar ute i landet”

Dagens Nyheter skriver att högutbildade flyttar till storstäderna. Martin Andersson BTH och affilierad till IFN, intervjuas: "Utvecklingen med att högutbildade flyttar till storstaden är inte unik för Sverige. Det finns många skäl att flytta. Arbetsmarknaden, beräknad avkastning på din utbildning – de söker en arbetsmarknad där det går att göra karriär", säger Martin Andersson.


2018-09-26 LNB/Kristianstadsbladet med flera

Beror barnens stress och vilsenhet på flumskolan?

I en ledare publicerad i bl.a. Kristianstadsbladet sägs att många hittills sagt att svenska elever "är i alla fall kreativa! [...] som ursäktat den svenska skolans förfall". Tidningen skriver: "Men till och med på dessa områden är Sverige sämre än jämförbara länder" och hänvisar till en artikel i Quillette av Magnus henrekson och Johan Wennström, IFN.


2018-09-26 Uppsala Nya Tidning

Stökiga elever ska bara ut

UNT skriver i en ledare att en stökig elev inte ska få förstöra skoldagen för 29 klasskompisar. UNT menar att det finns flera förklaringar till att det blivit så här. Skribenten hänvisar till en artikel av Magnus Henrekson och Johan Wennström, IFN, där de "lyfter fram den 'icke-auktoritära' svenska skolan i en artikel i tidskriften Quillette".


2018-09-26 Hela Hälsingland

Därför får friskolorna pengar över: "Vill spara in där man kan"

I en artikel i Hela Hälsingland svarar Jonas Vlachos, Stockholms universitet och affilierad till IFN, och Ulla Hamilton, Friskolornas riksförbund, på varför friskolorna får mer pengar över än de kommunala. På frågan om vinstuttagen påverkar verksamheten positivt eller negativt svarar Vlachos: "Pengar som plockas ut används inte i verksamheten, men det är verksamheten vi betalar för. I den bemärkelsen är det ju negativt. Samtidigt gör möjligheten att plocka ut pengar att man vill hitta det smartaste och bästa lösningarna."

 


2018-09-25 Dagens Nyheter

Carl Johan von Seth: Så hårdnar Trumps stryptag på Världshandelsorganisationen

DN Ekonomi skriver att "En efter en försvinner de skiljedomare i Genève som ska upprätthålla reglerna i världshandeln". Henrik Horn, IFN, intervjuas: Han säger att "det inte bara är USA som ser behov av reformer i WTO. Det som skiljer USA är att man tycks vilja skjuta organisationen i sank".


2018-09-25 Dagens Samhälle

Självbedrägeri att hylla svenska skolan

Paulina Neuding skriver i en krönika i Dagens Samhälle om ett inlägg av Magnus Henrekson och Johan Wennström i Quintelle:  "Författarna konstaterar att den svenska skolan har gått längst i att överge en kunskapsbaserad läroplan för att i stället omfatta postmoderna idéer som relativiserar sant och falskt."


2018-09-25 Dala Demokraten

Här formas den ekonomiska och politiska eliten i Sverige

Lars-Erik Alkvist, Högskolan Dalarna, recenserar i Dala Demokraten boken Handels - Maktelitens skola. I detta sammanhang nämns Assar Lindbeck, IFN och Stockholms universitet: "[...] kom med ett förslag i slutet av 60-talet om att dela ut ett Nobelpris i ekonomi till Alfred Nobels minne. Nationalekonomi kom därmed att ursupera ( orättmätigt lägga beslag på) ,de vetenskapliga priserna, som fysik, kemi och medicin. "


2018-09-23 Svenska Dagbladet

”Hushåll förlorare när värmebolag maxar vinsten”

Erik Lundin skriver i ett debattinlägg i SvD om fjärrvärmemarknaden att den eventuellt bör regleras."Med detta sagt, är det inte säkert att en reglering bara är av godo, eftersom det är svårt att säkerställa att regleringen efterlevs. Däremot är det inte troligt att priset på en reglerad marknad skulle överstiga det pris som alternativprissättningen resulterat i."


2018-09-20 Expressen

Muf: M måste kräva posten som utbildningsminister

Expressen skriver en nyhetsartikel utifrån ett debattinlägg i DN av Benjamin Douse, MUF. Tidningen anser, på tal om posten som utbildningsminister: "... uppstickaren Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi och vd för Institutet för Näringslivsforskning, som varit aktiv i den skolpolitiska debatten och skrivit en bok i ämnet".


2018-09-20 Dagens Nyheter

DN Debatt. ”M måste kräva posten som utbildningsminister”

Benjamin Douse, MUF, undrar på DN Debatt ifall "vi ska fortsätta på den postmoderna flumvägen eller ska vi på allvar bana vägen för en likvärdig skola med kunskap i fokus?" Han menar att moderaterna bör få utse utbildningsminister och föreslår bl.a. Magnus Henrekson, IFN, på denna post: "Som profilerad forskare, professor i nationalekonom tillika vd för IFN är han en av få som har lyckats sätta skolfrågan på agendan i den dagspolitiska debatten. Henrekson har förstått vikten av skolkvalitet för vårt framtida välstånd."


2018-09-20 Svenska Dagbladet

”Krock mellan vision och verklighet i vården”

I ett debattinlägg i SvD skriver Mårten Blix, IFN, och Heidi Stensmyren, Sveriges läkarförbund,  att "vissa arbetsuppgifter kommer att försvinna inom sjuk- och hälsovården men det finns ingen risk för någon jobbapokalyps". De förklarar att med teknikutvecklingen riskerar de som inte förnyar sin kompetens att  hamna på efterkälken: "Det riskerar att försämra vården och drabba alla, inte minst den växande skaran äldre."


2018-09-19 Norrköpings Tidningar med flera

Experten: De går inte och röstar

Richard Öhrvall, IFN, intervjuas i en nyhetsartikel som publiceras i bl a NT. Han är en av tre forskare som gjort en nationell snabbanalys av valet 2018. Öhrvall förklarar: "Det är stora geografiska skillnader. [...] I områden där många har hög inkomst och är högutbildade är det fler som röstar. Ett valdistrikt i Lerum hade 96 procent, och ett annat i Rosengård i Malmö hade under 50 procent."


2018-09-18 Quillette

‘Post-Truth’ and the Decline of Swedish Education

Magnus Henrekson och Johan Wennström, IFN, skriver i Quillette att grundorsaken till problemen i den svenska skolan "är den läroplan som avvisar ämneskunskaper, ger elever för stort ansvar och försvagar lärarrollen. När kunskapssynen kombinerades med marknadsreformer skapades incitament att konkurrera med annat än kunskaper".


2018-09-18 Östgöta Correspondenten med flera

Bygg ut stambanorna

Vi vill se fullt utbyggda nya stambanor från Stockholm till Malmö respektive Göteborg, skriver Johan Andersson (S) och Mats Johansson (S) i ett debattinlägg i Östgöta Correspondenten med flera tidningar. De skriver att Assar Lindbeck, IFN och Stockholms universitet, i DI förklarat att han ansluter sig "till de som menar att staten kan låna pengar till investeringar i infrastruktur (DI 5 september).


2018-09-17 Berliner Zeitung

Verfallene DDR-Altbauten: Schwartzwohnen unter undichten Dächern

Berliner Zeitung skriver om förfallna hus och hyresmarknaden i Berlin. Tidningen hänvisar till Assar Lindbeck, IFN och Stockholms universitet, som bedömer att hyresreglering är "ett av de mest effektiva sätten att förstöra städer – bara bombningen av en stad skulle få en större inverkan".


2018-09-17 Kristianstadsbladet

Rädda svensk ekonomi från Magdalena Andersson

Kristianstadsbladet skriver i en ledare att finansministern skryter om att ”ekonomin är urstark”. För att vederlägga detta hänvisas bland annat till Henrik Jordahl, IFN:  "Det ser heller inte bra ut när man tittar på Internationella valutafondens (IMF) World Economic Outlook, som presenterades i april. 'Ifjol landade Sveriges tillväxt på plats 33 av de 36 medlemsländerna i OECD', konstaterade nationalekonomen Henrik Jordahl från IFN häromdagen (NWT 15/9)".


2018-09-17 Svenska Dagbladet

Janerik Larsson: Om att utjämna inkomstklyftor

Janerik Larsson skriver på SvD:s ledarsida om en debattartikel av Gunnar Eliasson, tidigare vd för IUI (numera IFN). Larsson förklarar att "Ofta är ett långt perspektiv av vikt för att förstå både problem och föreslagna lösningar."


2018-09-15 Humanitarian News and more

Where did Swedish schooling go wrong?

Humanitarian News m.fl. lyfter fram bloggen Marginal Revolution! av Tyler Cowe som skriver om forskning av Magnus Henrekson och Johan Wennström. Det handlar om den svenska skolans problem och att grundorsaken är den läroplan som avvisar ämneskunskap, ger elever för stort ansvar och så vidare.


2018-09-15 SNB/Nya Wermlands-Tidningen

Magdalena Andersson och den falska tillväxten

Henrik Jordahl skriver i en krönika för SNB som publiceras i NWT att "Magdalena Anderssons brukar välja bort att tala om BNP per capita och istället framhålla att BNP ökar när man inte gör någon befolkningsjustering. Det är falsk marknadsföring".


2018-09-13 Svenska Dagbladet

Özge Öner: Det som behöver ske innan nästa regering bildas

Özge Öner, IFN, skriver i en krönika på SvD:s ledarsida om populism. Hon förklarar att Alliansen vann valet 2006 "därför att de lyssnade på vad folk efterfrågade och enades kring populära delar av varje partis program. I stället för att avfärda människors förmåga att genom val uttrycka sina önskemål behöver varje enskilt parti nu analysera vad som hänt mellan då och nu. Och det behöver ske innan en ny regering kan bildas."


2018-09-13 Dagens Nyheter

2018-09-13 Så förändrades världen av banken Lehmans krasch

DN Ekonomi skriver om att "låga räntor och dyra bostäder, Sverigedemokraternas framgång och Brexit är fenomen som finanskrisen har bidragit till". Vad gäller inkomst- och förmögenhetsklyftor är bilden mer splittrad. "På kort sikt blir smällarna hårdast hos de som äger kapital och som är involverade i finansmarknaden", säger Daniel Waldenström, IFN.


2018-09-12 Ekonomisk Debatt

Vart leder lågkvalificerade jobb?

Simon Ek, doktorand vid Uppsala Universitet och knuten till IFN, skriver i Ekonomisk Debatt att "nya typer av permanenta ”enkla jobb” med lägre löner än i dag skulle sannolikt öka sysselsättningen bland utsatta grupper".


2018-09-12 Ekonomisk Debatt

Vad är orsaken till skolans förfall?

Professor emeritus Roland Andersson, KTH, recenserar boken Kunskapssynen och pedagogiken, med Magnus Henrekson, IFN, som redaktör. Han skriver: "Jag vill rekommendera boken till skolpolitiker, personal och lärarkandidater vid lärarhögskolorna i landet för läsning och begrundan. Må författarna vinna framgång med sin bok till gagn för skolans elever och landets välfärd."


2018-09-11 Fastighetstidningen

Oenighet om "flyttskatten" påverkar rörligheten

Fastighetstidningen skriver om hur man kan öka rörligheten på bostadsmarknaden. Daniel Waldenström, IFN, intervjuas. Han anser att det finns en mytbild om bristande rörlighet och att Sverige har höga kostnader vid flytt. "Vi är faktiskt ett av länderna inom oecd där folk flyttar mest och vad gäller transaktionskostnader som olika skatter vid försäljning är de låga jämfört med andra i-länder" förklarar Waldenström.

 


2018-09-10 Dagens Nyheter

Geely skjuter på börsnotering av Volvo Cars

DN Ekonomi skriver om att börsnoteringen av Volvo Cars skjuts upp. Shon Ferguson, IFN, intervjuas. Han förklarar att liknande avvaktande effekter lär bli vanligare även på andra håll i näringslivet i takt med att handelskonflikten fortsätter. Shon Ferguson tror det finns en hög risk för upptrappning i handelkriget mellan USA och Kina men att president Trump har mer incitament att hålla en god relation med EU. 


2018-09-09 Sveriges Television

Regeringen får kritik för stora statsskuldsavbetalningar

SVT skriver att regeringen kritiseras för att spara för mycket. I detta sammanhang sägs att Lars Calmfors, IFN, "anser att Sverige hamnat på en bra statsskuldnivå där vi är nu, det vill säga runt 35 procent av BNP". Samtidigt säger Calmfors att nationalekonomi inte är en exakt vetenskap: "Det är inget som är rätt eller fel. [...] Det är helt legitimt att göra olika bedömningar."


2018-09-08 Fokus

Trodde S någonsin på det?

Fredrik Segerfeldt skriveri Fokus om att (S) lovat Sveriges lägsta arbetslöshet: "En av fem utrikes född saknar jobb. Att en sådan arbetsmarknad behöver fler enkla jobb har professorer i nationalekonomi som Harry Flam, Lars Calmfors [IFN] och Sven-Olof Daunfeldt konstaterat."


2018-09-08 Sveriges Radio med flera

Valet 2018

Richard Öhrvall, IFN, intervjuasi Sveriges Radio om förtidsröstning. Han förklarar att fler har förtidsröstat i år jämfört med tidigare val och att det blir ett högt valdeltagande.


2018-09-08 TT/Smålandsposten med flera

Nästan 2,5 miljoner har redan röstat

Richard Öhrvall, IFN, som studerat förtidsröstningen under valet 2014 förklarar i en SR-intervju (som TT citerar) att "förtidsrösterna bli ännu fler i årets val". Han säger att "allting tyder på att vi får en större andel förtidsröster i år än under 2014 och allt tyder också på att det blir ett högt valdeltagande i år".


2018-09-08 Nya Wermlands-Tidningen

Högerpolitiker ser bättre ut än vänsterpolitiker!

I en krönika på ledarsidan i Nya Wermlands-Tidningen skriver Leif Helge att det inte alltid är så lätt att hitta skillnader mellan de politiska. Han hänvisar till forskning om skönhet i politiken av Henrik Jordahl, IFN. Helge skriver: "Tänk att det alltså kan bli det som avgör [...]."


2018-09-08 Kvartal

Expertpanelen om skolan

Magnus Henrekson, IFN, deltar i ett panelsamtal i en podd producerad av Kvartal.  Panelen diskuterar bl.a. kunskapssyn. Henrekson förklarar: "Vi akademiserar skolan redan från början. Du behöver lära dig en mängd saker som du sedan kan bygga vidare på. Men i dagens skola ska man ifrågasätta ett ämne samtidigt som man ska lära sig det, men det är helt omöjligt innan man kan något."


2018-09-07 Sydsvenskan

Johannes Lindvall: Det bästa sättet att styra oss själva

Johannes Lindvall skriver Sydsvenskan kultur om varför den representativa demokratin är det minst dåliga systemet. Han hänvisar till att "två svenska forskare, Björn Tyrefors [IFN] och Per Pettersson‐Lidbom, visade för några år sedan att övergången till representativ demokrati i många av kommunerna ledde till större satsningar på politiska program som var riktade till fattiga människor".


2018-09-07 Planet med flera

Législatives en Suède : le paradoxe de la tentation de l'extrême droite dans une économie florissante

Franska Planet har intervjuat Lars Calmfors, IFN.  Om valet handlade om ekonomin skulle vänstern råda. Tillväxten blomstrar, arbetslösheten är 6 procent och fler än 300.000 jobb har skapats de senaste fyra åren. Men integrationen går trögt av invandrare på arbetsmarknaden. Arbetslösheten är så hög som 20 procent i denna grupp. Många flyktingar har vare sig kvalifikationer eller kompetens."


2018-09-05 Kvartal

Lärarnas status kan höjas om vi lär av forskningen

Magnus Henrekson skriver i Kvartal att det inte räcker med högre löner för att höja läraryrkets status."Den kunskapsrelativism som präglar den svenska skolan är förödande för lärarens auktoritet och legitimitet att sätta betyg."  Den kanske enskilt viktigaste faktorn för hur väl en elev kan utveckla sin potential är lärarens skicklighet, skriver Henrekson. "Den mest centrala komponenten är då att läraren kan ämnet väl, men också att läraren tillägnat sig effektiva pedagogiska metoder."


2018-09-05 Svenska Dagbladet

Janerik Larsson: Perspektiv på lön och inkomst

JanErikLarsson skriver på SvD:s ledarsida om att många i debatten blandar ihop inkomster med löner. Han citerar Nils-Eric Sandberg som i sin tur hänvisar till Assar Lindbeck, IFN och Stockholms universitet: "Assar Lindbeck ledde en analys som visade att stora grupper hade marginaleffekter på bortåt 90 procent. Antag att [...] alla får samma inkomst netto. [...] Att studera, spara, investera, arbeta blir meningslöst."


2018-09-05 Barometern

Vänstern svartmålar oberoende tankesmedjor

I en ledare skriver Barometern om en rapport från tankesmedjan Arena opinion med slutsatsen att ”högerns tankesmedjor” får 20 gånger så mycket ekonomiska bidrag som ”vänsterns”. I detta sammanhang reder skribenten ut begreppen: "En annan institution som kategoriseras som högerinriktad är IFN som samlar ett tjugotal nationalekonomer vars forskning finansieras ungefär som på universitet. I projekt och av forskningsstiftelser."


2018-09-04 Dagens Industri

Ekonominestorn: Samarbeta med SD efter valet

En intervju med Assar Lindbeck, IFN och Stockholms universitet, är stort uppslagen i Dagens Industri. Han säger att de etablerade partierna gav SD luft under vingarna genom att vägra erkänna svårigheterna med att hantera en mycket omfattande invandring av lågutbildade. Lindbeck anser att  övriga riksdagspartierna bör samarbeta med SD efter valet. Han slår även fast att det är omöjligt att bygga bort bostadsbristen så länge hyresregleringen finns kvar.


2018-09-04 EFN tv

Välfärdslönerna ett misslyckande för den svenska modellen

I ett inslag i EFN tv förklarar Andreas Bergh, IFN och Lunds universitet, att den svenska välfärdsmodellen mår granska bra. Han menar att det är dags att satsa mer på välfärden: "Vi måste vara beredda att ändra relativlönerna. Det vill säga hur mycket välfärdsarbetare tjänar relativt andra grupper. Det har den svenska modellen misslyckats med hittills”.


2018-09-04 Världen idag

S familjevecka skulle kosta 50 miljarder kronor

Världen idag skriver om kostnaden för en extra föräldraledighetsvecka. Lars Calmfors, IFN, intervjuas. Han har inga ekonomiska invändningar mot förslaget, även om det är troligt att det sänker statens inkomster: "Det är ju ett val man gör, hur ska man ta ut standardstegringen? Ska man ta ut den i form av kortare arbetstid eller i form av högre disponibla inkomster."


2018-09-04 Dagens Arena

100 miljoner i »jämlikhetsbidrag« till de största skolbolagen

Dagens Arena skriver om att "de nya statsbidragen för öka likvärdigheten mellan olika skolor och elever gynnar även de vinstdrivande friskolebolagen". I detta sammanhang intervjuas Jonas Vlachos, Stockholms universitet och affilierad till IFN. "Att IES (och andra) får del av detta är helt naturligt givet dess konstruktion som är att alla får mer eller mindre per elev, men alla får något."


2018-09-04 TT/Smålandsposten med flera

Ostadigt valväder väntar

TT skriver i en nyhetsnotis om vädret att vi kan vänta oss en regnig valdag. TT skriver att ett vanligt antagande är att vädret påverkar valdeltagandet. I synnerhet regn. Richard Öhrvall, IFN, m.fl. avvisar dock detta, förklarar TT: "De har [...] inte hittat några signifikanta effekter av regn på valdeltagande i Sverige. Inte heller när de tar med temperatur och vindhastighet i analyserna."


2018-09-04 Dagens Nyheter

”Fel att folkomrösta om ett EU-medlemskap”

Folkomröstning om Sveriges EU-medlemskap är fel sätt att fatta beslut i en så grundläggande fråga. Det säger Lars Calmfors, IFN, till Dagens Nyheter. Han  ser Storbritannien som ett avskräckande exempel. Han menar att Europa står inför stora avgöranden och att det därför ärbra att Liberalerna och Sverigedemokraterna har valt att ta debatt om EU.


2018-09-04 Dala-Demokraten

Göran Greider: Alla dessa pengar från högern! Om Svenskt Näringslivs makt över debatten och den timbroiseringens tid vi lever i

Göran Gredier skriver i Dala-Demokraten om en rapport från Arena Opinion: "Svenskt Näringsliv finansierar en rad tankesmedjor och institut som spelar en viktig och central roll i svensk politisk debatt." Förutom tankesmedjan Timbro, skriver Greider är det "en rad andra institut och tankesmedjor som livnär sig i olika grad på kapital från svenskt näringsliv, såsom Ratio, Frivärld, Institutet för näringslivsforskning, Den nya välfärden och SNS."


2018-09-03 Dagens Arena

Ny studie kullkastar argument för jobbskatteavdrag

"Studier på utländska exempel har pekat på att liknande [jobbskatte]avdrag har skapat fler jobb. Nu kommer ny forskning som visar på viktiga brister i tidigare studier" skriver Dagens Arena som hänvisar till att  Lars Calmfors, IFN, "har framhållit att forskningen pekar på att jobbskatteavdrag har önskad effekt".


2018-09-02 Dagens Nyheter

Lars Calmfors: Debatten om anställningstrygghet är alltför polariserad

Lars Calmfors, IFN, skriver i en kolumn på DN:s ledarsida att "centrala partsförhandlingar om en generell uppluckring av turordningsreglerna och större hänsynstagande till kompetens i utbyte mot mer resurser till kompetensutveckling och omställning har förts men inte kommit i mål. Det vore bra om de gjorde det och då även innefattade en viss skärpning av reglerna för visstidsanställningar".


2018-09-02 Dagens Nyheter

Fortsatt statlig arbetsförmedling i Sverige – oavsett resultat i valet

I en nyhetsartikel förklarar DN vad som kan tänkas hända med Arbetsförmedlingen efter valet. I detta sammanhang ställs frågan: Vad säger forskningen? Lars Calmfors, IFN, citeras: "Bättre än radikal avveckling vore att pröva sig fram mot mer privatisering, skrev Calmfors häromdagen på SvD Debatt."


2018-08-31 Svenska Dagbladet

Dags att plocka fram skämskudden

Johanna Möllerström, Humboldt universitetet i Berlin och affilierad till IFN, skriver undervinjetten Vykortet på Svenska Dagbladets ledarsida. Hon siar om att i det kommande valet så kommer "ett nationalistiskt parti med rasistiska rötter med största sannolikhet kommer att få sitt starkaste stöd någonsin".


2018-08-31 Dagens Nyheter

Repliker. ”KDU:s krav på homogen svenskhet är osvenskt”

I en replik på DN Debatt skriver två språkrör för Grön ungdom att "de flesta invandrare arbetar eller är på väg mot ett arbete i dag". Språkrören skriver att "forskare som Andreas Bergh [Lunds universitet och IFN] med flera konstaterar att främlingsfientlighet inte är en bärande orsak till utrikes föddas arbetslöshet. Det stämmer helt enkelt inte att svenska arbetsgivare har problem med att anställa människor från olika kulturer, religioner och etniciteter".


2018-08-31 Kollega

Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

Fackförbundet Unionens tidning Kollega skriver om krav på sänkta löner "att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden". Två IFN-forskare citeras: Assar Lindbeck vad gäller att skillnaden i förvärvsarbete mellan invandrare och infödda är större i Sverige jämfört med övriga Europa. Lars Calmfors anser att "det är fortfarande stora skillnader i sysselsättningsgrad och arbetslöshet mellan inrikes och utrikes födda, särskilt utomeuropiskt födda. Dessutom har utrikes födda ofta mer osäkra anställningsförhållanden".


2018-08-30 Svenska Dagbladet

Boverkets expert: ”Sverige har ingen bostadsbrist”

Svenska Dagbladet intervjuar Bengt Hansson, ekonom på Boverket. SvD Skriver: "Han menar att Sverige sitter fast i ett ohållbart hyressystem som ifrågasatts ända sedan 1940-talet. Till exempel hävdade ekonomerna Assar Lindbeck [IFN], Ragnar Benzel och Ingemar Ståhl redan 1963, efter 21 års hyresreglering, i boken "Bostadsbristen", om att boven i dramat är hyresregleringen."


2018-08-30 Dagens Arena

Syna den verkliga skattebluffen

I en ledare skriver Dagens Arena att skatter utgör den avgörande skiljelinjen mellan höger och vänster. Tidningen citerar bland andra Lars Calmfors, IFN: Man behöver inte vara vänster för att förstå detta [att en minskningen av skattekvotten innebär en hård ekonomisk press på den offentliga verksamheten]. Numera kan man höra av ekonomer som [...] Lars Calmfors (skattetrycket måste öka)."


2018-08-30 Dagens Arena

Svagare anställningsskydd väntar vid regeringsskifte

Tar en allianstung regering över efter valet är det troligt att arbetsmarknadspolitiken förändras, skriver Mats Wingborg i ett inlägg i Dagens Arena. Om uppluckring av Las skriver han: "Arbetsmarknadsforskare som studerat frågan – som Lars Calmfors och Per Skedinger [IFN] i det näringslivsfinansierade Arbetsmarknadsekonomiska rådet – tror dock inte på några stora effekter."


2018-08-29 HelaGotland

Finansministern och den falska tillväxten

I en kolumn publicerad i HelaGotland skriver Henrik Jordahl, IFN, att senast häromveckan sa finansministern att Sverige uppvisar god tillväxt och ekonomisk styrka. Men, skriver Jordahl,  "jämfört med andra länder är den svenska tillväxten låg". "Ifjol landade Sveriges tillväxt på plats 33 av de 36 medlemsländerna i OECD."


2018-08-29 Sydsvenskan

Ledare: S feta valfläsk är inte gratis för någon.

I en ledare skriver Sydsvenskan att (S) slänger "drypande fett valfläsk till strategiskt utvalda väljare". Den handlar om en extra vecka ledigt för föräldrar. Tidningen hänvisar till Lars Calmfors, IFN, som sagt att "förslaget lär sänka statens inkomster".


2018-08-29 TT/Smålandsposten med flera

Dyr reform ger 120 extra föräldradagar

S-förslaget om en familjevecka innebär 120 fler föräldralediga dagar. En ökning med hela 25 procent för en familj med ett barn, skriver TT. Lars Calmfors, IFN, intervjuas: "Det är ju ett val man gör, hur ska man ta ut standardstegringen? Ska man ta ut den i form av kortare arbetstid eller i form av högre disponibla inkomster. Ur ett nationalekonomiskt perspektiv är det legitimt att göra på båda sätten. Det är ett val som har att göra med värderingar."


2018-08-29 Svenska Dagbladet

Så tas Löfvens nya ”semestervecka” emot

I en nyhetsartikel skriver SvD: "Socialdemokraterna vill att föräldrar ska få en extra veckas ledighet att ta ut under skollov och planeringsdagar. Men nationalekonomen Lars Calmfors kallar statsminister Stefan Löfvens förhoppning om att förslaget i slutändan ska ge fler arbetade timmar en glädjekalkyl."


2018-08-28 Modern Psykologi

Lyft skolan med psykologi

”Det är bra om lärarna har en grundläggande förståelse för vad som händer i hjärnan” skriver Modern Psykologi. Tidningen nämner IFN: "I genomgång av kurslitteraturen vid tre svenska lärarutbildningar från förra året konstaterade Institutet för Näringslivsforskning att litteratur om inlärning, som grundar sig på neurovetenskap och modern psykologisk forskning, i stort sett lyste med sin frånvaro.


2018-08-28 Arbetsvärlden

Professor: Experimentera med etableringsjobben

Arbetsvärlden har intervjuat Per Skedinger, IFN. Man gör det med anledning av en rapport från Timbro om att sänkta ingångslöner skulle förbättra integrationen. Skedinger säger bl.a. att "det finns också studier i våra nordiska grannländer, med mer snarlika lönenivåer som Sverige, som tyder på positiva effekter på sysselsättningen av sänkta ingångslöner. Undantaget skulle möjligen vara Finland".


2018-08-28 Omni

Forskare: Svenskarnas höga tillit välfärdens grundsten

Nyhetsplattformen Omni skriver och Sydsvenskans intervju med Andreas Bergh. "Sex av tio svarar i enkäter att det går att lita på folk i allmänhet och bara en av tio svarar definitivt nej. Det är en grundförutsättning för den svenska välfärdsapparaten, säger Andreas Bergh."


2018-08-27 Sydsvenskan

Välfärdssamhället är byggt på tillit

Andreas Bergh, IFN och Lunds universitet, intervjuas i Sydsvenskan om sin forskning. "Går det att lita på folk? Kan vi vara säkra på att våra medmänniskor vill oss väl? Merparten av svenskarna svarar ja på frågan – vilket är avgörande för vårt välfärdssamhälle, menar nationalekonom Andreas Bergh."


2018-08-27 Svenska Dagbladet

Fler väljer gigekonomi: ”Har blivit social grej”

I en nyhetsartikel skriver SvD att gigekonomin är här för att stanna efterson dagens unga väljer frihet och flexibilitet. "Vi förhåller oss till den verklighet vi befinner oss i. Det är klart att vi möter den här förändringen och försöker anpassa oss efter den" säger Johan Egebark, Arbetsförmedlingens forsknings- och utvärderingsenhet och affilierad till IFN..


2018-08-27 Motala & Vadstena Tidning med flera

Utred gärna – men bättre

I en ledare skriver Motala & Vadstena Tidning att utredningar "förknippas kanske numera mest med en vilja att förhala[... ]". Men så behöver det inte vara: "Som Andreas Bergh [IFN] och Gissur O. Erlingsson visar i sin studie 'Liberalization without Retrenchment' spelade utredningsväsendet en avgörande roll i att reformera såväl skatte- som pensionssystem från 80-talet och framåt.


2018-08-25 The Mail On Sunday med flera

Money DOES make you happy, Swedish study of lottery winners finds

Mail On Sunday skriver om en artikel i NYT om forskning av Erik Lindqvist, Handelshögskolan i Stockholm och affilierad till IFN, Robert Östling, Stockholms universitet, och David Cesarini, New York University och affilierad till IFN. Tidningen skriver även om fallande biljettförsäljning och vad som kan göras för att stoppa denna utveckling..


2018-08-24 New York Times med flera

Money Really Does Lead to a More Satisfying Life

New York Times skriver om forskning av Erik Lindqvist, Handelshögskolan i Stockholm och affilierad till IFN, Robert Ostling, Stockholms universitet och David Cesarini, New York University och affilierad till IFN: "Ny forskning tyder på att mer pengar verkligen leder till ett mer tillfredsställande liv. Undersökningar av tusentals svenska lotterivinnare ger övertygande bevis för detta antagande."


2018-08-24 Svenska Dagbladet

”Riskabelt snabbt skrota Arbetsförmedlingen”

I ett debattinlägg i Svenska Dagbladet skriver Lars Calmfors, IFN, och Andreas Bergström, Fores, om Arbetsförmedlingen. De förklarar att forskningen inte ger stöd för att privata utförare generellt är mer effektiva än offentliga: Bättre än radikal avveckling vore att pröva sig fram mot mer privatisering.


2018-08-24 Offentliga Affärer

“Privatisera AF stegvis”

Offentliga Affärer skriver om en debattartikel i Svenska Dagbladet 2018-08-23 av bl a Lars Calmfors, IFN. Tidningen förklarar: "Debattörerna anser att en gradvis förändringsprocess kan utgå från förmedlingstjänsten Stöd och matchning som redan i dag utförs av privata aktörer enligt ett system med Australien som förebild."


2018-08-23 Lag och Avtal

Rösta för mer globalisering

Tidningen Lag och Avtal skriver om en rapport av Fredrik Heyman, IFN, och Fredrik Sjöholm, Lunds universitet och affilierad till IFN. Skribenten flrklarar att han sträckläste rapporten på stranden. "Rapporten visar att vårt välstånd är uppbyggt på handel med andra länder, att globaliseringen resulterat i stabilt höjda löner för de flesta och har gett förbättrad matchning mellan arbetstagare och företag."


2018-08-23 Aftonbladet

Sänkt skatt ger mindre välfärd

I en ledare undrar Aftonbladet om det "går det att fortsätta att bygga ut välfärden även om skatterna sänks dramatiskt?" Tidningen hänvisar till "Professor Lars Calmfors [IFN] - knappast känd som någon skattekramare - sa häromdagen att han tror att skattehöjningar är oundvikliga om vi vill behålla kvaliteten i olika välfärdstjänster."


2018-08-21 SR/Studio Ett

Välfärden och finansieringen

Med anledning av en kolumn på DN:s ledarsida av Andreas Bergh, IFN, deltar Bergh i ett samtal i Studio Ett. "Sverige har råd att betala mer för välfärden – om vi vill", förklarar han. "Nu måste vi vara ärliga och säga att många av de sakskäl som fanns då [krisen på 1990-talet] gäller inte längre. Sverige har en robust ekonomi och vi har trimmat den offentliga sektorn under lång tid. Dessutom är vi nu avsevärt rikare än vad vi var då," sa Bergh,


2018-08-21 Dagens Nyheter

Andreas Bergh: Tre viktiga skäl till att vi kan spendera mer på välfärden

Andreas Bergh, IFN och Lunds universitet, skriver i en kolumn på DN:s ledarsida om tre tungt vägande skäl "att öka välfärdsutgifterna ganska rejält i Sverige framöver". Bergh skriver bl.a. att de offentliga välfärdsutgifterna som andel av bnp fortfarande är på samma nivå som de var 1985. "Allt detta talar för att det finns en massa svenskar som just nu längtar efter bättre skolor, förskolor och sjukvård – och är beredda att betala för det."


2018-08-20 SR/Studio Ett

Flest flickor på elitgymnasier

Studio Ett förklarar att på de populära skolorna i storstäderna dominerar framför allt flickor med de högsta betygen, som kommit in i hård konkurrens. Att flickorna är överrepresenterade är vare sigg konstigt eller nytt, säger Jonas Vlachos, Stockholms universitet och affilierad till IFN, till SR.


2018-08-20 Svenska Dagbladet

”Steijer målar upp en falsk undergångsstämning”

Ett debattinlägg av Annika Sundén, analyschef, Arbetsförmedlingen, publiceras i SvD. Hon replikerar på ett inlägg av Siri Steijer, Timbro. Sundén hänvisar till Lars Calmfors, IFN, som "varnar för att det vore ytterst riskabelt att i ett slag genomföra en radikal privatiseringsreform av Arbetsförmedlingen".


2018-08-20 Sveriges Radio/P1 Morgon

Grekland lämnar stödpaketen

Lars Calmfors, IFN, intervjuas i P1 Morgon med anledning av att Grekland inte längre får finansiellt stöd från EU utan ska stå på egna ben. Calmfors förklarar att detta är tecken på att den akuta krisen är över och att landet nu kommer att klara sig "hyfsat". Han säger att det dock finns en diskussion hur Grekland ska klara sig på lång sikt.


2018-08-20 TT/Affärsvärlden med flera

Demografin ställer krav på finansiering

Lars Calmfors, IFN, intervjuas av TT om att "Regeringen har budgeterat för högre statsbidrag till kommunerna, utan att finansiera dem med höjda skatter". Calmfors säger att han "har svårt att se hur det hela ska kunna gå ihop". Med tanke på de ökande behoven skulle kvoten behöva höjas med cirka 40-45 miljarder kronor, motsvarande en procent, hävdar Calmfors.


2018-08-19 Expressen

Stefan Löfven vill höja skatten – men har inget konkret förslag

Expressen skriver i en nyhetstext att "statsminister Stefan Löfven vill att de rikaste ska bidra mer, men har ännu inte tillkännagivit hur kapitalskatterna ska justeras".  Daniel Waldenström, IFN, intervjuas och säger att "det finns möjligheter att höja kapitalskatterna i Sverige – om det görs på ett bra sätt".


2018-08-18 Vestmanlands Läns Tidning

Anna-Lena Källestedt: Vem är Svend Dahl?

VLT publicerar ett debattinlägg av Anna-Lena Källestedt som ifrågasätter tidningen publicering av Svend Dahl är chef för Liberala nyhetsbyrån (LNB). Artikelförfattaren hänvisar till ett debattinlägg av bl a Johanna Rickne, Stockholms universitet och affilierad till IFN: "På Expressen debatt skriver Olle Folke lektor, lektor i statsvetenskap och Johanna Rickne, professor i nationalekonomi om en studie där de medverkande i genomsnitt trodde att 27 procent av Sveriges befolkning är utlandsfödd- verklig siffra 18 procent."


2018-08-18 Östgöta Correspondenten

Läget i skolan är långt ifrån bra

Östgöta Correspondenten publicerar ett debattinlägg av Torsten Svärdström (SD). Han hänvisar till en bok med Magnus Henrekson, IFN, som redaktör: "I boken 'Kunskapssynen och pedagogiken' redovisas en utvecklingsväg. Där görs en tvärvetenskaplig analys av en skola som inte premierar kunskap, utan bygger på en postmodernistisk relativistisk kunskapssyn där det inte finns några sanningar och lärarna fråntas uppgiften att lära ut."


2018-08-18 Nyheter 24

Forskning avslöjar : Därför får snygga politiker fler röster

Nyheter 24 skriver om forskning av Niclas Berggren, IFN, som tidigare i våras omskrevs av Forskning.se. Nyheter 24 skriver: "Niclas Berggren och hans kollegor vid Institutet för Näringslivsforskning i Stockholm, är bland de första som  studerat om det faktiskt finns ett samband med framgång inom politik och skönhet. Resultatet säger att det finns ett samband – snygga politiker får fler röster."


2018-08-17 SVT Nyheter

Färre utlandsfödda röstar jämfört med inrikesfödda

Richard Öhrvall, IFN, intervjuas i SVT Nyheter om valdeltagande. Han förklarar att "personer som kommer från länder där man inte haft erfarenhet av att rösta gör det i mindre grad när de kommer till Sverige, och tvärtom. Så valdeltagandet är högre bland till exempel människor som kommer från Nordamerika och Sydamerika, än Asien och Afrika". 


2018-08-16 Arbetet

Sverige allt längre från EU:s lägsta arbetslöshet

"Man kan tycka att arbetslösheten borde vara lägre, men vi vet alla vad det beror på, säger nationalekonomen Lars Calmfors., IFN, till Arbetet. Tidningen skriver: "En förklaring till att Sverige har en relativt hög arbetslöshet i förhållande till andra länder är också matchningsproblemen på svensk arbetsmarknad, menar Lars Calmfors."


2018-08-15 TT/ Västerbottens-Kuriren med fler

Varning för skönmålad regeringsprognos

Lars Calmfors, IFN, intervjuas av TT om tillväxtutsikterna i regeringens prognoser som just presenterats. Det finns risk för skönmålning, säger Calmfors: "Presentationen av det ekonomiska läget blir ju ett inslag i själva valkampanjen". 


2018-08-14 Svenska Dagbladet

Johan Wennström: Förhoppningsvis kan Jordan B Peterson få oss att vakna

I en krönika på SvD Kultur skriver Johan Wennström, IFN, om ett besök på ett evenemang med "vår tids intellektuella rockstjärnor, filosofen Sam Harris, journalisten Douglas Murray och psykologen Jordan B Peterson". Han berättar om "det enorma suget som finns efter en seriös debatt" och hoppas att "tänkare som Harris, Murray och Peterson få oss att vakna".


2018-08-14 Mitt i Stockholm

Engelska skolan kommer till Vallentuna

Mitt i Stockholm skriver om att Engleska skolan planerar etablering av en skola i Vallentuna. I detta sammanhang nämns forskning av Jonas Vlachos. Tidningen skriver att koncernen har fått kritik för att sätta glädjebetyg. "Jonas Vlachos [affilierad till IFN] fann i våras att särskilt IES och Kunskapsskolan sätter högre betyg än vad resultaten i de nationella proven ger stöd för."


2018-08-13 Dagens Arena

Turordning: 8 av 10 AD-domar döms till arbetsgivarnas fördel

Dagens Arena har granskat tvister om arbetsbrist och arbetstagares rätt att behålla jobbet i Arbetsdomstolens domar de senaste 10 åren. En som dock inte delar bilden av att arbetsgivarna lätt kan ta sig runt regelverket är Per Skedinger, IFN, skriver Dagens Arena och hänvisar till forskning: "Undantag förekommer, där större företag har möjlighet att göra avsteg från turordningen, men vår slutsats är att de inte förekommer i tillräckligt stor utsträckning för att de ska eliminera de här effekterna utav lagstiftningen, säger Per Skedinger."


2018-08-13 Dagens Industri

"Försök inte bli Silicon Valley"

Olav Sorenson, Yale,  tilldelades i maj månad Global Award for Entrepreneurship Resear. Han intervjuas i DI om sin forskning och ger råd till svenska politiker att inte försöka imitera Silicon Valley: "Styrkan hos Silicon Valley är inte att regionen är koncentrerad till en bransch, utan att den har en otrolig mångfald i nästan alla hösteknologiska sektorer. Den mångfalden skapar motståndskraft och potential för nya ideer som inte tränger ut varandra."


2018-08-08 Expressen med flera

Väljarna överskattar andelen utlandsfödda

I ett debattinlägg i Expressen skriver Johanna Rickne, Stockholms universitet och affilierad till IFN, med flera att "ny forskning visar att svenska väljare överskattar andelen utlandsfödda i Sverige. Det gäller även andelen utlandsfödda muslimer". De förklarar att i genomsnitt uppskattades andelen till 27 procent, jämfört med den faktiska andelen på knappt 18 procent.


2018-08-06 Svenska Dagbladet

”Väljarna blundar för ekonomin när de röstar”

I en nyhetsartikel skriver SvD att väljarna i årets val INTE kommer att rösta med plånboken. Tidningen refererar till forskning av Henrik Jordahl, IFN, som visar något annat: "Ett omtalat exempel på plånboksröstning är valet 1998 när Socialdemokraterna lovade maxtaxa i förskolan. Något som bidrog till att betydligt fler föräldrar till förskolebarn än föräldrar till äldre skolbarn röstade rött, enligt Henrik Jordahl."


2018-08-06 Dagens Nyheter

Repliker. ”Folkbildning kan bidra till minskad oro för framtiden”

I en replik I DN av Christer Hammar och Fredric Skälstad, Almega, hänvisas till forskning av Gabriel Heller Sahlgren, affilierad till IFN: "Personalutbildningar och andra typer av yrkesrelaterad vuxenutbildning höjer deltagarnas löner och minskar risken för arbetslöshet. Det visar den studie, framtagen av Gabriel Heller-Sahlgren, som vi presenterade i vår debattartikel. Syftet med rapporten och artikeln var att presentera konstruktiva förslag och bidra med fakta i samhällsdebatten."


2018-08-06 Dagens Industri

Torun Nilsson: Med kunden i centrum hamnar (S) i periferin

I en ledare skriver DI om hypoteserna om arbetarpartiernas nedgång. I dag står "tjänsteexporten för hela 40 procent av den totala exportens bidrag till Sveriges BNP, enligt siffror från IFN", skriver DI och fortsätter: "Socialdemokraterna har i rättvisans namn varit med och bäddat för denna omvandling, dock mest i handling, sällan i sin retorik. Därför har väljarna svårt att få ihop bilden av socialdemokraternas politik med sin verklighet."


2018-08-01 Svenskt Näringsliv

Valet 2018: värna om LOV för en bättre välfärd

Svenskt Näringsliv skriver att "Med en åldrande och växande befolkning är det av största vikt att fortsätta värna om LOV, lagen om valfrihethetssystem". I detta sammanhang nämns ett working paper av bland annat Henrik Jordahl, IFN, som visar på att valfriheten i hemtjänsten ökar nöjdheten hos de äldre. ​


2018-07-25 Sveriges Radio/Radiokorrespondenterna

Radiokorrespondenterna med Gunnar Bolin

Sveriges Radio/Radiokorrespondenterna​ intervjuas Therese Nilsson, IFN, om den spanska sjukan. Nilsson pratar om vilka som blev de ekonomiska följderna av epidemin​.


2018-07-25 Ystads Allehanda

Insändare: Är Skurupspartiet för obegränsade vinster i välfärden?

Vänsterpartiet i Ystad skriver i en insändare i Ystads Allehanda om omröstningen i riksdagen gällande en begränsning av vinstuttaget för privata bolag som driver verksamhet inom socialtjänst, assistans och skola. I detta sammanhang nämns Jonas Vlachos, Stockholms Universitet och affilierad till IFN, rapport om att friskolor är i topp när det kommer till glädjebetyg. 


2018-07-24 Göteborgs-Posten med flera

Pihl: Skandal att MP med vänner tillåts släcka svensk industri

I en ledare skriver Göteborgs-Posten att kärnkraftsreaktorer läggs ner eftersom politiken aktivt har gjort produktionen dyrare - nu senast med effektskatten som regeringen införde 2016. Skribenten hänsvisar till en artikel i Kvartal (vol 1, 2016) skriven av Erik Lundin, IFN, och Thomas Tangerås, IFN, som förklarar att "En tredjedel av kostnaderna för kärnkraftsproduktion utgörs av skatter och avgifter". 


2018-07-21 Svenska Dagbladet

”FN bör ha som mål att bromsa folkökningen”

Magnus Henrekson, IFN, är en av författarna till ett debattinlägg i Svenska Dagbladet i vilken förklaras att problemet med överbefolkning måste lyftas fram av FN. De skriver: "78 stora länder har en årlig folkökning på 2 procent eller mer – det kan låta lite, men innebär att de med denna takt fördubblar sin befolkning på 35 år eller kortare tid".


2018-07-19 Børsen

Bjørnskov: Udlicitering af hjemmepleje giver velfærd

Christian Bjørnskov, Aarhus universitet och affilierad till IFN, skriver en krönika i danska Børsen om att privatisreing av hemtjänst ökar välfärden. Han hänvisar till forskning av bl.a. Henrik Jordahl, IFN, som visar att kostnaderna för hemvård inte sjunker när när valfrihet och privata alternativ introduceras.


2018-07-18 Dagens Industri

Mats Hammarstedt: Ingen integration utan förbättrat humankapital

I ett debattinlägg i Dagens Industri skriver Mats Hammarstadt, Linnéuniversitet och affilierad till IFN att "det stora hindret för en lyckosam integration av nyanlända på arbetsmarknaden ligger i de nyanländas låga utbildningsnivå och bristande humankapital". Hammarstadt nämner "bristande humankapitalet hos bland annat utrikes födda från länder i Mellanöstern och Afrika".


2018-07-18 Dagens Opinion

Valets hetaste arbetsmarknadsfrågor, enligt Ylva Johansson (s)

Dagens Opinion intervjuar arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. Hon får frågan om Arbetsförmedlingen kommer att diskuteras i valrörelsen: "Nej, det tror jag faktiskt inte. Det kom ju nyligen en forskningsrapport, som bland annat Lars Calmfors [IFN, ...]var ansvarig för, och som dissade de borgerligas idéer om en total omgörning och nedläggning av Arbetsförmedlingen."


2018-07-17 The Citizen

SA’s pampered blue light brigade

Sydafrikanska The Citizen skriver att "Sydafrika är över- och felreglerat, bara 49 av de 263 kommunerna får rena revisionsberättelser". Författaren hänvisar till forskning av Andreas Bergh och Magnus Henrekson, IFN: "[...] i en studie av förhållandet mellan regeringens storlek och ekonomisk tillväxt, fann [Bergh och Henrekson] att en stor offentlig sektor inte nödvändigtvis motverkar tillväxt. Det beror på hur regeringen spenderar pengarna ".


2018-07-15 Siren/Affarsliv.com

Så många tjänar över en miljon där du bor

Affarsliv.com (om näringslivet i Östergötland) skriver att i Östergötland toppar Linköping listan över hur många som tjänat över en miljon om året 2015".  Daniel Waldenström, IFN, intervjuas: "Under de sista decennierna har de flesta med en fast anställning haft en väldigt positiv inkomstutveckling. Effekten har förstärkts för dem som också har ägt kapital, eftersom kapitalinkomsterna har stigit kraftigt under perioden."


2018-07-14 The Economist med flera

The welfare state needs updating

Economist skriver om välfärdsstatens historia och framtid. I detta sammanhang hänvisas till IFN-forskning: "Utgifter för det sociala skydsnätet (pensioneretc) i OECD-länderna har ökat från 5% på 1960-talet till 15% år 1980 till 21% år 2016. I en studie som publicerades 2011 bedömde ekonomerna Andreas Bergh och Magnus Henrekson att 10 procentenheter ökning av den offentliga sektorn i rika länder är innebär en minskning av den årliga BNP-tillväxten på 0,5 till 1 procentenhet."


2018-07-13 Bohusläningen med flera

Dyr semester avslöjar fel penningpolitik

I en ledare skriver Bohuslänningen att kronans låga värde försvagar svenskarnas ekonomi och att penningpolitiken måste utvärderas utifrån mer än att inflationen hålls låg. Skribenten hänvisar till Mårten Blix, IFN, som påtalat att "den snabba tekniska utvecklingen gör att det inte går att med precision vara nära inflationsmålet utan att penningpolitiken blir ryckig och oförutsägbar".


2018-07-12 Expressen

Stress under graviditeten påverkar barnets framtida mående

Hälsoliv skriver i en artikel att oförutsättbara händelser som leder till extrem stress när man är gravid kan påverka barnet hela livet. Maya Rossin-Slater och Petra Persson, Stanforduniversitetet och afflierad till IFN, föreslår att "gravida kvinnor ska få mer hjälp för att det i det långa loppet hjälper deras barn att må bättre och i sin tur även påverkar samhället långsiktigt"


2018-07-12 Folkbladet

Insatser som ger jobb

I en debattinlägg i Folkbladet skriver Maria Mattson Mähl, vd Alpha CE, att Arbetsförmedlingens insats Stöd och matchning måste utvecklas samt behöver fler kompleterande aktörer. Professor Lars Calmfors, IFN, har uttryckt att insatsen måste ske gradvis och kan möjliggöra att fler fristående aktöterer får möjlighet att verka och ge stöd till arbetslösa. 

 

 


2018-07-12 Sans

Svar till Dan Collberg på vår artikel ”Skolan behöver ett nytt paradigm”

Inger Enkvist, Magnus Henrekson, IFN, och Martin Ingvar svarar i senaste numret av Sans på kritik av Dan Collberg: "Skolans problem handlar om vilken kunskap, vilken metod för att inhämta kunskap och vilken kunskapssyn som skolan ska förmedla. Vår huvudsakliga kritik är att skolans styrdokument och samlade styrsystem inte ger läraren förutsättningar att lyckas med det som Dan Collberg anger i sin idealisering av sakernas tillstånd".


2018-07-12 Dagens Samhälle

Myt att Arbetsförmedlingen har lågt förtroende

En arbetsförmedlare skriver i Dagens Samhälle att det är ett faktum att både arbetssökande och arbetsgivare har förtroende för Arbetsförmedlingen, men att det är få som vet det eftersom det aldrig nämns i media. "Ekonomiprofessor Lars Calmfors [IFN] menar att Arbetsförmedlingens låga anseende delvis är oförtjänt – så det är hög tid att problematisera bilden av Sveriges mest kritiserade myndighet."  


2018-07-12 Vaasa Insider

Joacim Tåg: ”Så viktig är Teslas batterifabrik för Österbotten”

Joacim Tåg, IFN, skriver en krönika i Vaasa Insider om Teslas planer att bygga en ny batterifabrik i Europa. "Nevada [dit en Tesla fabrik lokaliserats] beräknade att effekten på den lokala ekonomin skulle uppgå till 100 miljarder dollar över 20 år och delade därför gladeligt ut skattefördelar på 1,3 miljarder dollar för att vinna tävlingen om fabriken. Med detta i åtanke kan man undra om insatserna för att locka en batterifabrik (Teslas eller någon annans) till Österbotten borde fördubblas?"


2018-07-10 Dagens Nyheter

Lars Calmfors: Reformera gärna Arbetsförmedlingen, men gör det gradvis och klokt

Lars Calmfors, IFN, skriver på DN:s ledarsida om Alliansens förslag att lägga ner Arbetsförmedlingen i sin nuvarande form och helt outsourca förmedlingstjänsterna till privata utförare. Calmfors förklarar att "En försiktig reformstrategi för Arbetsförmedlingen kan förefalla mindre handlingskraftig. Men den är förmodligen desto mer rationell."


2018-07-11 ETC

Vad säger ni nu då, Svenskt Näringsliv?

I en debattartikel i ETC skriver en arbetsförmedlare om den kritik som riktats mot Alliansens förslag om att lägga ned och privatisera Arbetsförmedlingen. Lars Calmfors, IFN, citeras: ”Privata utförare presterar generellt sett inte bättre. Det är viss övervikt åt att de snarare presterar sämre”. 


2018-07-07 Svenska Dagbladet

Utlandsrösterna är strategiskt viktiga

Johanna Möllerström, Humboldt-universitetet och affilierad till IFN, skriver i en ledare i Svenska Dagbladet om utlandsrösternas inverkan på valresultatet. "1979 avgjorde utlandsrösterna valet (i slutänden skilde det bara drygt 8 000 röster mellan de politiska blocken) och i årets val där resultatet kan bli hårresande jämt, är utlandssvenskar strategiskt viktiga".


2018-07-06 Syre

Basinkomst – en revolutionär reform eller ett billigt sätt att ta hand om fattigdom?

Andreas Bergh, IFN och Lunds Universitet, medverkade under Almedalsveckan i ett seminarium om basinkomst arrangerat av Nyhetsmagasinet Syre. Seminariet handlade om hurvida målet med en basinkomst endast bör vara en effektiv fattigdomsbekämpning eller om det är en reform som kommer att förändra samhället från grunden. 


2018-07-05 Svenska Dagbladet

Johan Wennström: Den svaga staten göder den starkes rätt

Johan Wennström, IFN, skriver en "Understrckare" på SvD Kultur. Han påpekar att den opersonliga staten har blivit en sinnebild för grymhet och ondska men att i en rad nya böcker hävdas att det är i den svaga staten som vi riskerar den största ofriheten.


2018-07-05 ETC

Här finns pengarna som räddar världen

Johan Ehrenberg skriver i en krönika i ETC att det är "lätt att skaka fram pengarna för att rädda världen – om vi bara vill". Han anger som" källa till dessa siffror är SNS Konjunkturråd 2018 i en rapport av professor Daniel Waldenström [IFN]".


2018-07-05 Dagens Nyheter

Repliker. ”Arbetsförmedlingen kan förbättra integrationen”

I en debattreplik i DN skriver en arbetsförmedlare om att (C) vill att Arbetsförmedlingen ska läggas ned. Skribenten menar att "partiet har hävdat att privata aktörer presterar mycket bättre än offentliga" och tillägger: "Ekonomiprofessor Lars Calmfors och andra ledande svenska och europeiska forskare är nog förvånade över uttalandet."


2018-07-05 Svenska Dagbladet

”Björklund har blind fläck i synen på skolan”

I ett debattinlägg skriver Sten Svensson, tankesmedjan Katalys, om krav på återförstatligande av skolan: "När det gäller betygsinflationen har ekonomen Jonas Vlachos [Stockholmas universitet och affilierad till IFN] visat att fristående grundskolor sätter högre betyg än kommunala jämfört med de nationella proven."


2018-07-04 Norrtelje Tidning

En kompass är ett måste när man befinner sig i dimman

I ett debattinlägg i Norrtelje Tidning pläderar Roslagens oberoende parti för "breda samförståndslösningar" för skolan. Skribenten skriver att Lars Calmfors [IFN], professor med hög trovärdighet uttalat sig i DN: ”Finns det något parti som vågar berätta för medborgarna att skatter behöver höjas för att säkra välfärden?"


2018-07-04 Eskilstuna-Kuriren med flera

Hellre eftertanke än slagord om Arbetsförmedlingen

I en ledare skriver Eskilstuna-Kuriren om Annie Lööfs tal i Almedalen. Tidningen menar att det behövs försiktighet och realism om Arbetsförmedlingen: "Det kan leda till värdefull eftertanke att en utredningsgrupp, ledd av den allmänt respekterade nationalekonomen Lars Calmfors [IFN] och knuten till den centern närstående tankesmedjan Fores, varnar för alltför brådstörtade och radikala grepp i Arbetsförmedlingen."


2018-07-03 Vestmanlands Läns Tidning

S: Ge besked om hyrorna

I ett debattinlägg i VLT skriver finansminister Magdalena Andersson m.fl. att "moderaternas öppning för att införa marknadshyror riskerar att leda till kraftigt höjda hyror i stora delar av landet." De förklarar att Ulf Kristersson "manar folk att lyssna till nationalekonomen Assar Lindbeck [IFN], Sveriges främste förespråkare av marknadshyror".


2018-07-02 Dagens Samhälle

Friskolor har inte högre betygsinflation

Henrik Jordahl, IFN, och Gabriel Heller Sahlgren, LSE och affilierad till IFN, skriver i ett debattinlägg i Dagens Samhälle att lönsamhet och kvalitet verkar gå hand i hand bland friskolorna.


2018-06-28 Norrbottens-Kuriren

Även ickesocialistiska politiker kan gå för långt

I en ledare skriver Norrbottens-Kuriren om en rapport från Lars Calmfors, IFN, för tankesmedjan Fores att det kan skapa problem ifall Arbetsförmedlingen avskaffas i ett slag. Tidningen drar slutsatsen: "Det finns anledning för en eventuell alliansregering att noga utvärdera konsekvenserna av en radikal omstöpning."


2018-06-26 Dagens Industri

Lars Calmfors: Skuldmålet är inte "dumsnålt"

DI skriver att Sveriges nitiska gnetande med statsskulden är på gränsen till dumsnålt, varnar Nordeas chefsekonom Annika Winsth och får medhåll av tunga kollegor. Men professor Lars Calmfors håller inte med. Calmfors svarar på frågan "Kan inte långsiktiga investeringsbehov behöva gå före målet om ännu lägre skuldsättning?" ”Vi har redan i en omgång justerat ned överskottsmålet utifrån sådana hänsynstaganden. Det nya målet är en rimlig avvägning, tycker jag.”


2018-06-26 Norrköpings Tidningar

Drömmen om Alexanderhugget

I en ledare skriver Norrköpings Tidningar att drömmen om Alexanderhugget för att lösa svåra problem lever bland annat i den svenska debatten kring Arbetsförmedlingens framtid. Men enligt Lars Calmfors [IFN] kan en drastisk förändring lätt gå snett. I tankesmedjan Fores regi har Calmfors lett ett projekt om framtidens arbetsförmedling.


2018-06-26 Expressen

Alliansen är på väg att upprepa sitt misstag

Med anledning av en bok med Lars Calmfors som redaktör skriver Expressen i en ledare att "forskningen ger inget stöd för att privatiserad arbetsförmedling sparar pengar eller ger fler jobb. Alliansen borde backa om sitt vallöfte".


2018-06-26 Dagens Nyheter

Andreas Bergh: Fattigdom och brottslighet måste inte hänga ihop

I en krönika på DN:s ledarsida skriver Andreas Bergh, IFN och Lunds universitet, om att låg inkomst inte automatiskt leder till kriminalitet. Han resonerar om forskning som "talar emot att bostadsområde och tillfälliga inkomstsvängningar under uppväxten har en kraftig effekt på brottsligheten".


2018-06-25 SR/Studio Ett

Studio Ett måndag 25 juni

Lars Calmfors intervjuas i SR/Studio Ett om boken Framtidens arbetsförmedling. Enligt denna finns det inte stöd för att privata utförare är bättre på att förmedla jobb än Arbetsförmedlingen. Men, säger Calmfors, man ska komma ihåg att privata utförare i olika länder arbetar väldigt olika och är därmed svåra att jämföra.


2018-06-26 Arbetsvärlden

Statistik är en flickas bästa vän

Alltför många män prenumererar på makten med hjälp av gamla kompisband och sega strukturer, skriver Birgitta Ohlsson (L) i Arbetsvärlden. Hon hänvisar till Magnus Henrekson som sagt  att ”när det bildas en rangordning som bygger på kunskap och kompetens accepteras den. Det syns i de bästa företagen och i de mest framgångsrika idrottslagen”.


2018-06-25 Smålandsposten

Förmedling i framtiden

Smålandsposten skriver i en ledare om förslag från Lars Calmfors, IFN, m fl, att "det är vanskligt att lägga ned Arbetsförmedlingen, det är inte säkert att privata aktörer gör jobbet billigare och bättre, men att systemet ändå borde liberaliseras". Smp undrar: "Har ni hört det förut? Förslagen låter precis som det som redan genomförs, något som i sin tur talar för Alliansens idé om att lägga ned Arbetsförmedlingen."


2018-06-25 Omni

Kritik mot Alliansens plan för Arbetsförmedlingen

Nyhetsplattformen Omni skriverom en ny bok med Lars Calmfors, IFN, som redaktör: Framtidens arbetsförmedling. "Den liberala tankesmedjan Fores ser risker med den omfattande förändring av Arbetsförmedlingen som Alliansen föreslår, rapporterar Ekot."


2018-06-25 Allehanda

Backa aldrig i vinstfrågan

I en ledare skriver Allehanda att "avigsidorna med vinstdrivna skolor har blivit tydligare under våren": "Rapporter från Institutet för näringslivsforskning och Skolverket visar att der stora skolkoncernerna ger glädjebetyg för att öka attraktionskraften." Den åsyftade rapporten från IFN är ett working paper av Jonas Vlachos, Stockholms universitet och affilierad till IFN.


2018-06-25 SR/Ekot

Skrotning av Arbetsförmedlingen "kan gå snett"

Lars Calmfors är en av redaktörerna till antologin Framtidens arbetsförmedling (Fores). I en intervju i Ekot förklarar han att det i samband med stora svenska myndighetsreformer uppstått en mängd problem. "Det här är ett arguyment för att man ska gå fram försiktigt".


2018-06-25 Eskilstuna-Kuriren med flera

Lägg inte all vikt på de nationella proven

En replik till en tidigare ledare skriver läraren Johan Anderson att "Jonas Vlachos, Stockholms universitet och Institutet för Näringslivsforskning, har presenterat en rapport om att vissa friskolor sätter för höga betyg."


2018-06-25 Arbetet

”Att lägga ned Arbets­förmedlingen kan vara riskabelt”

I en nyhetsartikel skriver Arbetet om  en ny bok med Lars Calmfors, IFN, som redaktör: Framtidens arbetsförmedling. "Alliansen vill se privat arbetsförmedlande där enskilda aktörer tar över Arbetsförmedlingen viktigaste tjänst. Lars Calmfors menar det saknas stöd för idén i forskningen."


2018-06-21 Dagens Arena

S vill stoppa nya vinstdrivande skolor och kötider från BB-åldern

Socialdemokraterna går till val på att stoppa vinstjakten i skolan och vill införa en gemensam antagning till kommunala skolor och friskolor och att skolpengen ska fördelas mer efter elevernas behov, skriver Dagens Arena. Tidningen hänvisar till att Jonas Vlachos, Stockholms universitet och affilierad till IFN, förklarar i en studie att lärare på fristående skolor rättar mer generöst.


2018-06-21 Norrköpings Tidningar

Friskolorna är inte det stora problemet

I en ledare i Norrköpings Tidningar sägs det att debatten om det fria skolvalet har tappat både sansen och balansen. Magnus Henrekson, IFN citeras: "Skolans misslyckande har lett till att hela idén med vinstdriven verksamhet i välfärden kan ifrågasättas. Men felet är snarare att elevernas prestationer inte utvärderas korrekt". 


2018-06-20 Stanford Business

How Dropouts Could Unravel Obamacare

I en intervju i Stanford Business förklarar Petra Persson, Stanford University och affilierad till IFN, att marknaderna för sjukförsäkring som skapades inom ramen för Obamacare kan komma att raseras eftersom människor av strategiska skäl väljer att ansluta sig och utträda ur försäkringssystemet. "Resultatet kan bli en total underminering av denna marknad", säger Petra Persson.


2018-06-20 Altinget

S till friskolorna: Gemensam antagning och stoppa skolreklamen

Socialdemokraterna trappar upp sin kampanj för att stoppa vinstjakten i svenska skola, skriver Altinget. Gymnasieministern Anna Ekström nämner Jonas Vlachos, Stockholms universitet och affilierad till IFN, rapport om att friskolorna är i topp när det gäller glädjebetyg. 


2018-06-20 Dagens Arena

Skola stängs efter allvarliga brister – trots rekordvinst

Dagens Arena skriver att Skolinpektionen stänger ner Thorén Innovation School på Östermalm på grund av allvarliga brister i utbildningen, samtidigt gör företaget vinst. Jonas Vlachos, Stockholms universitet och affilierad till IFN, menar att " det troligtvis inte är undervisningskvalitén som lockat eleverna till de svaga skolorna, utan helt andra faktorer". 


2018-06-20 Piteå-tidningen, med flera

Backa aldrig i vinstfrågan

Piteå-tidningen skriver i en ledare att Socialdemokraterna lovar att sätta stopp för vinstdrivna friskolor. I detta sammanhang nämns en rapport av Jonas Vlachos, Stockholms universitet och affilierad till IFN, som enligt skribenten visar på att "de stora skolkoncernerna ger glädjebetyg för att öka attraktionskraften". 


2018-06-20 Flygtorget.se

Utan flygplats ingen tillväxt

På den digitala nyhetsplatformen Flygtorget.se citeras Johan Klaesson, Jönköpings Internationella Handelshögskola och affilierad till IFN. Han säger till NWT "Vi kan konstatera att flygplatsen har stor ekonomisk betydelse för regionens ekonomi och tillväxt där hela Värmland tjänar på flygplatsen".


2018-06-19 Dagens Arena

Rättsäkra betyg kräver rätt att överklaga

På Dagens Arena skriver Jakob Amnér, förbundsordförande i Sveriges elevråd -SVEA om rätten att överklaga betyg. I detta sammanhang Jonas Vlachos, Stockholms Universitet och affilierad till IFN: "Jonas Vlachos presenterat en rapport som visar att fristående skolor sätter betyg som framstår som väldigt generösa".


2018-06-19 Dagens Nyheter

Underkända elever riskerar utanförskap

DN skriver om en studie från SCB som visar att de som inte når gymnasiebehörighet fortfarande inte har fått jobb många år senare. I detta sammanhang nämns Jonas Vlachos, Stockholms universitet och affilierad till IFN: "Nationalekonomen Jonas Vlachos har argumenterat för att betyget F får för stora konsekvenser och borde avskaffas."


2018-06-19 Dagens Industri

Debatt: Därför har Shekarabi fel

I ett debattinlägg i Dagens Industri skriver Michael Treschow, ordförande IFN:s styrelse, att socialdemokratins förhållande till företagande och entreprenörskap har historiskt sett varit kluvet. "Ardalan Shekarabi går nu till val på att socialisera verksamheter som har 100.000-tals nöjda användare och medarbetare som själva väljer att anlita eller att jobba i dessa verksamheter."


2018-06-18 Entré

"Jobba där du har ditt nätverk"

Tidskriften Entré presenterar Olav Sorenson, årets vinnare av  Global Award for Entrepreneurship Research. "Vi möter en blygsam amerikan med skandinaviskt namn och ett cv som kan göra nobelpristagare avundsjuka" skriver Entré och förklarar att "hans mest omfattande forskning handlar om hur sociala nätverk påverkar olika former av transaktioner och därmed hela branschers geografi och utveckling".


2018-06-17 Dagens Industri

Ekonomiprofessor: "Sänkt pensionsskatt onödigt"

Moderater och socialdemokrater tävlar nu om att sänka skatterna för landets pensionärer, skriver DI: Farligt och onödigt, förklarar Daniel Waldenström , IFN, på Ekonomistas som citeras av DI: Där dömer han ut myten om att pensioner straffbeskattas.


2018-06-16 ETC

Den ljusnande framtid – om du tillhör rätt klass

I en ledarei ETC sägs att den svenska skolan inte är likvärdig. "Friskolorna lockar de resursstarka med högre betyg. Betyg som inte alltid är förankrade i vad eleverna faktiskt kan", enligt en ny studie gjord av Jonas Vlachos, Stockholms univ ersitet och affilierad till IFN.


2018-06-15 Dagens Arena

PODD | Valspecial om skola med Jonas Vlachos

Dagens Arena publicerar ett avsnitt av podden Pengar & Politik med Jonas Vlachos, Stockholms universitet och affilierad till IFN.  Det handlar om skola och utbildning och de omdiskuterade glädjebetygen.


2018-06-14 Svenska Dagbladet

Paulina Neuding: Även geniet behöver goda baskunskaper

I en krönika på ledaresidan i Svenska Dagbladet skriver Paulina Neuding om svenk utbildning. I detta sammanhang nämner hon boken Kunskapssynen och pedagogiken med Magnus Henrekson, IFN, som redaktör. Hon skriver att i boken visas att kreativitet och kritiskt tänkande inte står i konflikt med varandra. Utan att ämneskunskaper och förmåga till kritiskt tänkande hänger samman.


2018-06-14 Aftonbladet

Tre miljoner svenskar riskerar chockhöjd hyra

I en debattartikel i Aftonbladet skriver bland andra finsnsminister Magdalena Andersson att de som bor i hyresrätter "riskerar chockhöjda hyror på tiotusentals kronor om året om Moderaterna får bestämma". De skriver vidare att M "manar samtidigt folk att lyssna till nationalekonomen Assar Lindbeck, Sveriges främste förespråkare av marknadshyror" (IFN och Stockholms universitet).


2018-06-13 SVT Värmland

Ny studie: Länet kan tappa 3500 invånare utan flygplats

SVT Värmland presenterar en studie av Johan Klaesson, Internationella handelshögskolan i Jönköping och affilierad till IFN. Det handlar om Karlstad flygplats vara eller inte vara. "Betydelsen är stor väldigt nära Karlstad, men minskar i de kommuner som ligger längre ifrån och kanske har egna flygplatser", säger Klaesson.


2018-06-13 Arbetsvärlden

Centern har en omodern syn på arbetsmarknaden

Arbetsvärlden skriver i en ledare om den nyligen avhållna partiledardebatt i Riksdagen. Det handlade bl a om skolan: "Löfven röt också till och kallade skolsystemet för korrumperat, efter den rapport av professor Jonas Vlachos (Stockholms universitet och affilierad till IFN) som visat att privata skolor i större utsträckning ger glädjebetyg.


2018-06-13 Dagens Nyheter

Ledare: Italien riskerar att utlösa eurosamarbetets värsta kris

Lars Calmfors, IFN, skriver på DN:s ledarsida att  "den tillträdande italienska regeringen, bestående av två populistiska och eurokritiska partier, har skapat oro på finansmarknaderna. Det väcker frågan om en ny kris för euron är under uppsegling". Calmfors förklarar att "Italien är eurons svagaste länk".


2018-06-11 Barometern

Från falska nyheter till inga nyheter alls

I en krönika på ledarsidani Barometern skriver Louise Bringselius att det i dag finns en levande debatt om debatten: "Rädslan motverkas av att allt fler forskare och debattörer påpekar hur omotiverad alarmismen ofta är. Hans Rosling var en av dessa. Andreas Bergh vid [IFN och] Lunds universitet är en annan."


2018-06-09 TT/Dagen med flera

Lottomiljoner gör dig inte lyckligare

Erik Lindqvist, HHS och affilierad till IFN, intervjuas av TT om en studie som visar att "personer som vinner pengar inte uppger att de är lyckligare än andra. Inte heller mår de bättre, rent psykiskt. Däremot är de nöjdare med livet än andra."


2018-06-08 Dagens Industri

Engelska Skolan: Kritiken gällde politiker – inte Jonas Vlachos

Det var lite synd att Jonas Vlachos rapport [om glädjebetyg] kom mitt i den politiskt febriga uppmarschen för riksdagens Reepalu-omröstning. Jonas Vlachos är en skicklig forskare och ekonometriker och hans analyser är värda seriös begrundan, skriver Barbara och Hans Bergström i en slutreplik på DI Debatt. "Den del där IES ser anledning att skärpa kvalitetskontrollen mot bakgrund av rapporten gäller betygsättningen i de ämnen som saknar nationella prov och därmed ankare: bild, musik, slöjd, idrott och hemkunskap. Direktiv om detta har gått ut våra rektorer". skriver Bergströms.


2018-06-08 Piteå-Tidningen

Friskolornas glädjebetyg

Torbjörn Carlsson skriver i en krönika i Piteå-Tidningen om en studie av Jonas Vlachos, Stockholms universitet och affilierad till IFN: "Han slår fast att alla friskolegrupper sätter glädjebetyg jämfört med kommunala skolor och att Engelska skolan och Kunskapsskolan är 'värst'."


2018-06-07 Dagens Industri

Debatt: Jo, friskolorna har visst betygsinflation

Debatten om glädjebetyg fortsätter. Internationella Engelska Skolans Barbara och Hans Bergström skrev tidigare i DI om påstådd betygsinflation inom friskolor. Nu svarar Jonas Vlachos, Stockhiolms universitet och affilierad till IFN: "Skolverkets statistik tar inte hänsyn till skolans resultatnivå och är därför ett missvisande sätt att jämföra skolors betygssättning"


2018-06-07 Fokus

Madam principals recept: Tuff kärlek

I en artikel om Barbara Bergström, grundare av Internationella Engelska Skolan (IES), skriver Fokus om en studie om glädjebetyg på friskolor författad av Jonas Vlachos, Stockholms universitet och affilierad till IFN: "[...] som visade att de två största friskolekoncernerna – IES och Kunskapsskolan – låg i topp när det gäller betygsinflation".


2018-06-07 TV4 Nyhetsmorgon

Så pålitliga är opinionsmätningarna: "Färre svarar i undersökningarna"

Richard Öhrvall, IFN, intervjuas i TV4 Nyhetsmorgon om opinionsmätningar inför höstens val. Han förklarar att mätningarna är viktiga med tanke 4 %-spärren för partier att komma in i riksdagen. Vad händer med stödröstande när ett part är så litet i mätningar att det finns en risk för att de inte kommer över spärren. När avstår människor från att rösta på ett parti för att deras röst kan bli "bortkastad":  "Forskningen vet inte var den gränsen går", säger Öhrvall.


2018-06-07 Svenska Dagbladet

Tove Lifvendahl: Beslut baserade på något annat än fakta

Tove Lifvendahl skriver en ledare inför ett delbeslut i riksdagen om vinst i välfärden. Hon citerar Mårten Blix, IFN, och förklarar att han tillsammans med Henrik Jordahl, IFN, "arbetar med en bok som sammanfattar forskningen om hur privata välfärdstjänster har utvecklats i Sverige. De konstaterar att patienter och brukare inom såväl sjuk- som äldre- omsorg ofta är nöjdare i privat regi."


2018-06-07 Eskilstuna-Kuriren & Katrineholms-Kuriren

Enkelt att stoppa glädjebetygen

Susanne Nyström skriver i en krönika i bl a Eskilstuna-Kuriren om en rapport av Jonas Vlachos, Stockholms universitet och affilierad till IFN, om glädjebetyg. "Det enda sättet att få bort glädjebetygen är att skapa ett regelverk som säkerställer att ingen kan sätta glädjebetyg."


2018-06-07 Borås Tidning

Ett glädjebetyg är inget att glädjas åt

I en ledare skriver Borås Tidning om en studie om glädjebetyg av Jonas Vlachos, Stockholms universitet och affilierad till IFN: " [...] den svenska skolan är marknadsorienterad samtidigt som betygssättningen är tillitsbaserad. Det innebär att det skulle ligga i både skolans och elevens intresse att få så bra resultat som möjligt."


2018-06-07 SNB/Nya Wermlands-Tidningen

En effektivare hemtjänst

Henrik Jordahl, IFN, skriver i en krönika i NWT att "i nästan var femte hemtjänstgrupp tillbringar personalen mer tid någon annanstans än hemma hos de äldre. Samtidigt har 6 procent av hemtjänstgrupperna en tidsandel hos de äldre som överstiger 75 procent. Så produktiva hemtjänstgrupper kan inte förbättra sin tidsanvändning så mycket mer. Men i de flesta fall tyder mätningarna på att hemtjänsten går att effektivisera."

 


2018-06-06 Dagens Nyheter

Forskare: Globalisering har gynnat svenska löntagare

i en krönika på DN Ekonomi skriver Johan Schück om en ny rapport författad av Fredrik Heyman IFN, och Fredrik Sjöholm, Lunds universitet och affilierad till IFN. DN citerar: "Globaliseringen har gynnat svenska löntagare. Den har bidragit till högre löner och förbättrad matchning på arbetsmarknaden, säger Fredrik Sjöholm." "Multinationella företag och exportföretag, som har fördel av globaliseringen, ger fler kvalificerade och högbetalda jobb, framhåller Fredrik Heyman."


2018-06-05 Direkt/Dagens Industri

Ekonomer: Globaliseringen har lyft svenska löner

Dagens Industri publicerar en text av nyhetsbyrån Direkt: "Globaliseringen, som ökat kraftigt de senaste decennierna, har lett till ökade löner i Sverige och även en ökad jobbpolarisering. Efterfrågan på högutbildad och välbetald arbetskraft har ökat, liksom på låglönejobb, medan efterfrågan minskat i mitten av inkomstskalan, särskilt för rutinartade arbeten som också påverkas av automatisering, exempelvis i industrin. Det visar en SNS-rapport skriven av nationalekonomerna Fredrik Heyman [ifn] och Fredrik Sjöholm [Lunds universitet och affilierad till IFN]."


2018-06-05 Statskoll.se

Globaliseringen ger högre löner

Statskoll.se skriver om en rapport författad av Fredrik Heyman, IFN, och Fredrik Sjöholm, Lunds universitet och affilierad till IFN: "Den svenska arbetsmarknaden har överlag vunnit på globaliseringen. Arbetskraften har blivit mer kvalificerad och de flesta arbetstagare har fått högre löner".


2018-06-05 Kvalitetsmagasinet

Globalisering positivt för svensk arbetsmarknad

KvalitetsMagasinet skriver om en rapport författad av Fredrik Heyman, IFN, och Fredrik Sjöholm, Lunds universitet och affilierad till IFN. I en nyhetstext hänvisas till att "den svenska arbetsmarknaden har överlag vunnit på globaliseringen. Arbetskraften har blivit mer kvalificerad och de flesta arbetstagare har fått högre löner, inte minst högkvalificerad personal i multinationella företag. Samtidigt leder globaliseringen till minskad efterfrågan på rutinjobb och medelinkomstjobb."


2018-06-05 Svenska Dagbladet

Benjamin Katzeff Silberstein: Ta tag i glädjebetygen

I en ledare skriver SvD om glädjebetyg i friskolor och att för nästan tio år sedan uppmärksammade Jonas Vlachos, tillsammans med Magnus Henrekson [IFN], att andelen elever som gick ut med betyget "mycket väl godkänt" (i alla ämnen) hade ökat lavinartat mellan 1997 och 2007 (DN 17/8-09), och att majoriteten av de skolor som toppade ökningen var just friskolor. SvD: "Det borde ha varit en väckarklocka för landets friskolor att göra egna studier, för det ligger i deras eget intresse att komma åt problemet."


2018-06-04 Svenska Dagbladet

”Förstklassig utbildning vapen i globaliseringen”

Fredrik Heyman, IFN, och Fredrik Sjöholm, Lunds universitet och affilierad till IFN, skriver på SvD Debatt om hur globaliseringen negativa konsekvenser kan uppvägas med en rad politiska reformer, bl.a. satsning på vidareutbildning och att man underlätta arbetstagares geografiska rörlighet. Heyman och Sjöholm är författare till rapporten "Globalisering och svensk arbetsmarknad" utgiven av SNS,


2018-06-03 Göteborgs-Posten

Ingerö: Vinstfrågan har varit en politisk buskisföreställning

I en gästkrönika i Göteborgs-Posten skriver Johan Ingerö  att "voteringen den sjunde juni om vinst i välfärden kommer bli en formalitet, en verklighetens ridå som äntligen faller över en alltför lång politisk buskis som styrts av Vänsterpartiet och tillåtits Socialdemokraterna". Han hänvisar till en rapport av Gabriel Heller Sahlgren, affilierad till IFN, och Nima Sanandaji.


2018-06-03 Dagens Nyheter

Peter Wolodarski: Underkänt för skolkoncernernas glädjebetyg

Peter Wolodarski skrtiver i en ledare i Dagens Nyheter att "skolbetygen har stor betydelse för den enskilde. Sverige har skapat en marknad där det delas ut glädjebetyg utan närmare kontroll. Det är ett stort svek." Han hänvisar till en studie av Jonas Vlachos, Stockholms universitet och affilierad till IFN.


2018-06-01 SR/Spanarna

Spanarna

Annika Sundberg, Per Naroskin och Camilla Lif är sparare i radioprogrammet Spanarna (Sveriges Radio). Per Naroskin berättar om forskning av Niclas Berggren, IFN, om utseendets betydelse för politiker. Forskningen har publicerats i Journal of Public Economics. Naroskin förklarar "att det visar sig att det man anat men inte ville att det skulle vara så", nämligen att politikers utseende spelar stor roll för hur människor röstar.


2018-06-01 Blekinge Läns Tidning

Engelska skolans resultat imponerar inte

I ett inlägg till och svar från ledarredaktionen skriver BLT att det är en viktig poäng att det är just en friskola som lyckats skapa trygg och ordningsam skolmiljö. "Problemet och dess konsekvenser beskrivs mycket utförligt i boken "Kunskapssynen och pedagogiken" [red Magnus Henrekson, IFN]. Utöver boken om Internationella Engelska Skolan är denna en nyckel för att förstå problemen i svensk skola."


2018-06-01 Kristianstadsbladet

En bra och jämlik kunskapsskola ska vara för alla, inte bara för några

Sverige är det enda landet i världen där fristående skolor är helt och hållet fria från regler om hur mycket vinst man kan plocka ut när man driver en skola, skriver Tony Nilsson (S) i ett debattinlägg i Kristianstadsbladet. Han hänvisar till forskning av Jonas Vlachos, Stockholms universitet och affilerad till IFN.


2018-05-31 ETC

Glädjebetyg – ett utbrett problem på friskolorna

ETC skriver om en studie av Jonas Vlachos, Stockholms universitet och affilierad till IFN. "Mina huvudslutsatser är att betygssättningen i alla ämnen verkar vara generösare för alla olika friskolegrupper, jämfört med kommunala skolor som har motsvarande resultat på de nationella proven när de finns, säger Jonas Vlachos till Aftonbladet."


2018-05-31 Altinget

Friskolor i topp när det gäller glädjebetyg

Altinget skriver om en studie av Jonas Vlachos, Stockholms universitet och affilierad till IFN. Vlachos citeras från Aftonbladet: "Mina huvudslutsatser är att betygssättningen i alla ämnen verkar vara generösare för alla olika friskolegrupper, jämfört med kommunala skolor som har motsvarande resultat på de nationella prov när de finns".


2018-05-31 Skånska Dagbladet

Oppositionen deltog ej i beslut om skola

Skånska Dagbladet skriver om att "Socialdemokraterna valde att inte delta i beslutet om att privata Internationella Engelska skolan ska etablera sig på Vikhemsområdet". En av de intervjuade hänvisar till Jonas Vlachos, Stockholms universitet och affilierad till IFN: "Jonas Vlachos pekar också på kvalitetsproblem i den privata skolsektorn som lägre lärartäthet, lägre andel behöriga och färre specialpedagoger."


2018-05-31 Östergöta Correspondenten

Henrik Hall: Falsk pensionsskrämsel

I en krönika på ledarsidan skriver henrik Hall i Östergöta Correspondenten om pensionssystemet. Han hänvisar till ett blogginlägg av Andreas Bergh, IFN och Lunds universitet, där det framgår att Dagens Arena att det skiljer ytterst lite mellan den som arbetat ett helt yrkesliv och någon som gått på bidrag: "Han [Anderas Bergh] konstaterar snabbt två fel."


2018-05-30 Svenskt Näringsliv

Förhastad slutsats om friskolornas betygssättning

Svenskt Näringsliv kommenterar en rapport av Jonas Vlachos, Stockholms universitet och affilierad till IFN. Det handlar om betygsättning i kommunala resopektive friskolor. Anders Morin, välfärdspolitisk expert på Svenskt Näringsliv "anser att forskaren Jonas Vlachos drar förhastade slutsatser när han säger att friskolorna är för generösa i betygssättningen". 


2018-05-30 TT/Svenska Dagbladet med flera

Friskolor sätter glädjebetyg – särskilt två

TT skriver om en studie av Jonas Vlachos, Stockholms universitet och affilierad till IFN. Texten publicerad bland annat i SvD. Det handlar om betygsättning i kommunala respektive friskolor. "Enligt alla mina mått är de fristående skolorna mer generösa", säger Jonas Vlachos.


2018-05-30 P4 Halland med flera

Ny rapport: Engelska skolan ger flest glädjebetyg

Jonas Vlachos, Stockholms universitet och affilierad till IFN, intervjuas i P4 Halland om en betygsstudie. Vlachos säger att "när man jämför med de nationella proven är betygsättningen generösare på de fristående skolorna. Och särskilt mycket högre är betygen på Engelska skolan och Kunskapsskolan."


2018-05-30 Skolvärlden

Professorn: Glädjebetyg vanligast på friskolor

Skolvärlden skriveri en nyhetstext om en studie av Jonas Vlachos, Stockholms universitet och affilierad till IFN: "Fristående skolor sätter glädjebetyg i större utsträckning än kommunala [...]. Internationella engelska skolan och Kunskapsskolan pekas ut som mest generösa i betygssättningen."


2018-05-30 Blekinge Läns Tidning

Myter om vinsterna i välfärden

Blekinge Läns Tidning skriver i en ledare att "Heléne Björklund, Socialdemokraternas förstanamn på partiets riksdagslista, har helt fel om det vinstförbud för privata välfärdsföretag riksdagen ska rösta om den 7 juni." Tidningen hänvisar till och citerar forskning av Henrik Jordahl, IFN.


2018-05-30 Jönköpings-Posten

Engelska skolan och Kunskapsskolan bäst i klassen – på glädjebetyg

Jönköpings-Posten skriver om en artikel i Aftonbladet där  en studie av Jonas Vlachos, Stockholmns universitet och affilierad till IFN, presenteras: "Engelska skolan och Kunskapsskolan, som båda har skolor i Huskvarna, ligger i topp när det gäller glädjebetyg till eleverna."


2018-05-30 Aftonbladet

Ny rapport: Engelska skolan i topp när det gäller glädjebetyg

Aftonbladet skriver om en studie av Jonas Vlachos, Stockholms universitet och affilierad till IFN: "Alla friskolegrupper sätter glädjebetyg jämfört med kommunala skolor – men Engelska skolan och Kunskapsskolan ligger i topp".  Vlachos säger: "Mina huvudslutsatser är att betygssättningen i alla ämnen verkar vara generösare för alla olika friskolegrupper, jämfört med kommunala skolor [...]."


2018-05-29 Dagens Industri

Magert resultat för regeringens subventionerade jobb

Dagens Industri skriver att "de subventionerade jobben sänker arbetslösheten – men andelen som får ett riktigt jobb efteråt är liten, visar nya siffror". Tidningen intervjuar Lars Calmfors, IFN. Han pekar bland annat på att "de svaga resultaten kan förklaras med att deltagarna står långt ifrån arbetsmarknaden". 


2018-05-29 Dagens Arena

Friskolor ger mer generösa betyg – även i praktiska ämnen

Dagens Arena skriver om en studie av Jonas Vlachos, Stockholms universitet och affilierad till IFN: "Slutsatsen som Jonas Vlachos drar av studien är att det finns uppenbara svårigheter med att, som i dagens Sverige, kombinera ett betygssystem som bygger på tillit, med en marknadsorienterad skola där både offentliga och privata aktörer är verksamma".


2018-05-29 Entreprenör

Kunskapsskolan slår ifrån sig kritiken om glädjebetyg

"Friskolornas betygsövertag mot kommunala skolor beror i princip på glädjebetyg," skriver Entreprenör om en studie av Jonas Vlachos, Stockholms universitet och affilierad till IFN. Tidningen fortsätter: "Resultaten är tydliga, enligt Vlachos. Alla friskolegrupper sätter genomgående högre betyg än kommunala skolor efter att hänsyn tagits till resultaten på de nationella proven."


2018-05-29 TT/Smålandsposten med flera

Vården av papperslösa har ökat kraftigt

Kostnaderna för vård till personer som vistas i landet utan tillstånd har ökat kraftigt, skriver TT. Andreas Bergh, IFN, intervjuas: "Även om det är mycket med en fördubbling är det fortfarande ganska låga belopp. Men fortsätter det att fördubblas skulle det kunna det öka till betydande summor", säger han.


2018-05-28 Nyhetsbyrån Direkt/Bolagsfakta med flera

Nyheter i svenska tidningar lördag-måndag

Nyhetsbyrån Direkt skriver om en debattartikel i DI av Mårten Blix, IFN: "Nationalekonomen Mårten Blix anser att Riksbanken bör fira sitt 350-årsjubileum genom att höja räntan. Han tycker att Riksbankens penningpolitik har landat i en falsk precision i bedömningen av svensk ekonomi och att det är dags att avsluta det svenska experimentet med extrem penningpolitik."


2018-05-27 Dagens Industri

Debatt: Riksbanken bör fira 350 år med att höja räntan

Mårten Blix, IFN, skriver i ett debattinlägg i Dagens Industri att "det är hög tid att avsluta det svenska experimentet med extrem penningpolitik". Han förklarar att "Riksbankens penningpolitik har landat i en falsk precision i bedömningen av svensk ekonomi. Riksbanken bör fira sitt 350-årsjubileum med att höja räntan".


2018-05-25 Svenska Dagbladet

Özge Öner: Vi ville ha arbetare, men fick människor

Özge Öner, IFN, skriveren krönika på SvD:s ledarsida om invandring med utgångspunkt i George Borjas bok ”We Wanted Workers”. "För flyktinginvandring talar ett "grundläggande humanitärt ansvar". Men detta kan inte motiveras med en felaktig beskrivning av hur bra invandring är, utan vi behöver snarare förklara varför vi väljer att hjälpa vissa men inte andra."


2018-05-24 TV4 Nyhetsmorgon

Skönhet i politiken

Henrik Jordahl intervjuas i TV4:s Nyhetsmorgon om vad skönhet kan betyda i politiska val. Det handlar om forskning av Niclas Berggren, Henrik Jordahl och Panu Poutvaara.


2018-05-24 P4 Västernorrland

Snygga politiker fick fler kryss

Hernrik Jordahl intervjuas i P4 Västernorrland om vad skönhet betyder i politiska val. Han förklarar att han och medförfattarna Niclas Berggren och Panu Poutvaara överraskades av att väljarna uppfattar högerpolitiker som något snyggare än vänsterpolitiker. Kanske kan det bero på att de som tjänar bättre (skönhetspremie på arbetsmarknaden) inte vill ha så stora omfördelningar som vänsterpolitiker förespråkar, resonerar Jordahl.


2018-05-24 Dagens Arena

Om strejkdebatten tystnar upphör samhällsutvecklingen

I ett debattinlägg på Dagens Arena undrar studenten och debattören Carolina Sundell hur det kommer sig att den solidariska löneprincipen sedan länge kan vara glömd. "Sanningen, »att kapital utan arbete är ingenting« tycks ha blivit alternativ kunskap när nationalekonomer som Lars Calmfors [IFN] får oproportionerligt utrymme i media att predika en tro på lägre ingångslöner".


2018-05-23 Aftonbladet tv/TV3

Ny forskning: snygga politiker får fler röster

Henrik Jordahl, IFN, intervjuas i Aftonbladets tv:s morgonprogram. Ämnet är utseendets betydelse i politiken. Henrik Jordahl förklarar att en undersökning i Finland visat att ju snyggare väljarna anser att politiker är desto fler röster får de. "Ett oväntat resultat är att vi fann att högerpolitiker är lite vackrare än vänsterpolitiker".


2018-05-21 Arbetsvärlden

MUF:s skolpeng slår mot utsatta elever

I en krönika i Arbetsvärlden skriver Jonas Vlachos, Stockholms universitet och affilierad till IFN, att MUF:s ordförande Benjamin Dousas förslag om resultatbaserad ersättning i skolorna ersätter ambitionen om likvärdighet med dess raka motsats.


2018-05-18 Skaraborgsbygden

Backa inte in i framtiden

I en ledare skriver Skaraborgsbygden att de rika blir rikare och klyftorna växer i samhället. "Det är en sanning som nu också uppmärksammats i en rapport från Nordiska Ministerrådet. Den har nyligen publicerats i Nordic Economic Policy Review med Lars Calmfors (IFN) som en av redaktörerna.


2018-05-17 Dagens Samhälle

Digital insyn i omsorgen ställer krav på ledarskapet

Under vinjetten Perspektiv i Dagens Samhälle skriver Henrik Jordahl och Lovisa Persson, IFN, att digitala hjälpmedel och tidmätning i omsorgen kan garantera de äldre deras berättigade timmar. De anser vidare att det är centralt för kvaliteten i omsorgen att det skapas god balans mellan brukartid och kringtid.


2018-05-15 Expressen

Forskning: Snyggare politiker får fler röster

Henrik Jordahl, IFN, intervjuas i Expressen om sin studie "The right look: Conservative politicians look better and voters reward it". "Skönhet är något subjektivt, men det är något som människor ändå är ganska överens om" förklarar Jordahl.


2018-05-15 Arbetet

”Inga skäl att sänka a-kassan”

Inför höstens val är sänkt ersättning från a-kassan en viktig fråga för Moderaterna, Liberalerna och Centerpartiet, skriver Arbetet. "Men incitamenten för den som är arbetslös att skaffa arbete är redan starka, anser forskaren Lars Calmfors [IFN]."


2018-05-15 Dagens Opinion

Forskare: Högerpolitiker är snyggare och får fler röster

Dagens Opinion skriver: "Utseendet på en politiker spelar roll för väljarna och högerpolitiker är snyggare än andra. Det är några av rönen forskaren Niclas Berggren har hittat indicier på, berättar Forskning.se."


2018-05-15 fPlus och Omni

Ytan spelar roll: Snygga politiker är mer populära

Svenskt Näringslivs nyhetsplattform fPlus och Omni skriver: "Ju snyggare vi tycker att en politiker är, desto fler röster har den också fått av väljarna. Det visar en studie som nationalekonomen Niclas Berggren [IFN] varit med och genomfört, rapporterar sajten forskning.se."


2018-05-15 Norrbottens-Kuriren

Henrik Jordahl: En effektivare hemtjänst

En krönika av Henrik Jordahl, IFN, publiceras i Norrbottens-Kuriren. Han frågar sig hur effektiv hemtjänsten kan bli: "Vi finner inga tydliga tecken på att de äldre är mindre nöjda när personalen arbetar mer produktivt. Det talar emot att hög produktivitet sliter på personalen på ett sätt som går ut över brukarna."


2018-05-15 Upphandling24

”Inför standardiserade avtal för välfärd”

Tidningen Upphandling24 skriver om att Nima Sanandaji och Gabriel Heller Sahlgren, den senare affilierad till IFN, vill införa krav på standardiserade avtal som ett sätt att effektivisera offentliga upphandlingar. Artikeln bygger på en debattartikel i Dagens Industri.


2018-05-14 Aktuellt i Politiken

Förslaget M säger inte finns

Aktuellt i Politiken skriver att "Ulf Kristersson (M) säger att förslaget om sänkta löner inte finns. Men förslaget finns och lönepressen har stöd i forskning." Tidningen skriver: "Till och med ekonomiprofessorn Lars Calmfors [IFN] framförde kritik mot alliansen för att de inte talade klarspråk om att jobbskatteavdragen satte press på lönerna."


2018-05-14 Forskning.se

Snygga politiker får fler röster

Forskning.se skriver om aktuell svensk forskning. Niclas Berggren intervjuas om att den som är snygg får "fler röster om hen är politiker": Det finns en tydlig koppling mellan utseende och inkomst. "Vackra människor tjänar mer, fula människor tjänar mindre" förklarar Berggren.


2018-05-14 Svenska Dagbladet

”Ekonomisk politik måste gynna entreprenörerna”

I ett debattinlägg i Svenska Dagbladet skriver bl.a. Magnus Henrekson, IFN, om Olav Sorensons entreprenörskapsforskning som belönats med Global Award for Entrepreneurship Research: "På lång sikt är det framgångsrika entreprenörer som driver utveckling och ekonomi framåt. Olav Sorenson visar att det inte bara är ekonomiska faktorer som är avgörande för att entreprenörskap ska blomstra: geografiska och sociala aspekter är väsentliga."


2018-05-14 Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad

Ledare: Satsa på enkla jobb. Åtgärder räcker inte.

I en ledare skriver Sydsvenskan och HD att samtliga partier överskattat effekten av arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Skribenten citerar Lars Calmfors, IFN, om etableringsjobb: "Nystartsjobb är idag en vanlig åtgärd med en nettokostnad för arbetsgivarna på 10 500–13 500 kronor per anställd och månad. Med etableringsjobb blir motsvarande kostnad 8 400 kronor, vilket lär göra att nystartsjobben trängs undan. Då ger arbetsmarknadspolitiken, på det hela taget, åter begränsad effekt och dessutom till en hög kostnad för samhället."


2018-05-12 Dalarnas Tidningar med flera

Emma Jaenson: Politikerna måste inse att det är viktigare att tänka "rätt" än "fritt" i skolan

I en ledare i Dalarnas Tidning hänvisas till boken Kunskapssynen och pedagogiken med Magnus Henrekson, IFN, som redaktör: "Skribenterna, med bakgrund i allt från nationalekonomi till hjärnforskning, pekar på det postmoderna paradigm som styr synen på kunskap, och hur synsättet har blivit en integrerad del i både läroplanen och lärarrollen."  


2018-05-11 Östran

Glåpord, giljotin och grumliga vatten

I en ledare skriver Östran att om den pensionsdebatt som väntas (S) distriktskongress: "I ntressant och korrekt när Lars Calmfors [IFN] hävdar att en progressiv fastighetsskatt – högre skatteprocent för fastigheter med högt värde – vore effektiv fördelningspolitik. Men något säger att det är få, om ens någon, ledande politiker som vågar ta upp förslaget i debatten."


2018-05-11 Norrtelje Tidning

Sven Erik Jansson: Håll tassarna borta från lönerörelsen, Jan Björklund

I en ledare skriver Norrtelje Tidning om lönerna för bland andra landets lärare. Industriavtalet från 1997 slog fast att lönerna inom industrin skulle vara normerande, slår skribenten fast. Men "det finns sektorer, menade Lars Calmfors [IFN], som behöver högre löneutveckling än industrin. Bland annat för att klara rekryteringen."


2018-05-10 Nyheter 24

"Förbjud förluster och ineffektivitet i välfärden – inte vinster"

Nyheter 24, nyhetssajt på nätet, publicerar ett debattinlägg om privata välfärdsbolag av Natalie Tegelberg, KDU. Hon hänvisar till forskning på IFN: "Enligt IFN utgör de privata välfärdsföretagens samlade vinster högst 0,6 procent av landstingens och kommunernas kostnader för vård, skola och omsorg."


2018-05-09 Dagens Nyheter

Företagets beslut om kollektivavtal inte alltid självklart

DN Ekonomi skriver om småföretagares sätt att tänka kring kollektivavtal. Lars Calmfors, IFN, intervjuas i sammanhanget. Han förklarar att "kollektivavtalet kan göra det svårt att skräddarsy lösningar som passar det enskilda företaget".


2018-05-09 Dagens Nyheter

Shekarabi om Muf:s kritik mot borgerligheten: Ett erkännande

I en nyhetsartikel i Dagens Nyheter kallar Ardalan Shekarabi (S) kritiken som de borgerliga får av Muf på DN Debatt för ett erkännande. Jonas Vlachos, Stockholms universitet och affilierad till IFN, anser att "politiken inom det här området inte velat se de drivkrafter som systemet ger upphov till och att man har undvikit att kritisera modellen och skolföretagen".


2018-05-09 Dagens Arena

MUF till attack mot borgerliga partier: »Går skolbolags ärenden«

Dagens Arena intervjuar MUF:s ordförande Benjamin Dousa om kritik mot de borgerliga partiernas sätt att hantera skolan: "Jag tycker att Magnus Henrekson, IFN, efter valet 2014 riktade väldigt bra och saklig kritik där han menar att svensk borgerlighet i för stor utsträckning har varit pro business istället för pro market. Nu finns inga direkta drivkrafter från rektorer och huvudmän att prioritera en bra skola."


2018-05-09 Altinget

Forskare ifrågasätter kompensatoriska uppdraget

Nyhetsbrevet Altinget har intervjuat Henrik Jordahl om två rapporter från Skolverket. "Familjebakgrund spelar allt större roll för elevers betyg. Men Henrik Jordahl på Institutet för näringslivsforskning ifrågasätter hur mycket man kan åstadkomma med kompensatoriska åtgärder."


2018-05-09 Dagens Nyheter

Beslut om kollektivavtal inte alltid självklart för företagaren

Lars Calmfors, IFN, intervjuas i DN Ekonomi om kollektivavtal. "Kollektivavtalet kan göra det svårt att skräddarsy lösningar som passar det enskilda företaget", säger Lars Calmfors.


2018-05-08 Dagens Industri

Forskare: Välfärdens kostnadsökning kan inte betalas med skatter

Nima Sanandaji och Gabriel Heller Sahlgren, affilierad till IFN, skriver i ett debattinlägg i Dagens Industri att välfärdens problem redan är verklighet: kommunsektorn har betydande ekonomiska problem. "En obekväm sanning är att privat finansiering också måste vara en del av lösningen."


2018-05-08 Arbetsvärlden

Journalistförbundet: Ny lagstiftning bör ge rätt till kompetensutveckling

Jonas Nordling, Ordförande i Journalistförbundet, skriver i ett debattinlägg i Arbetsvärlden att "det är inte turordningsreglerna som är problemet på arbetsmarknaden, utan obefintliga regler för att pressa arbetsgivarna till kompetensutveckling". Nordling skriver om forskning om turordningsreglerna och Las att "en förtjänstfull sammanställning av vad som ändå finns har nyligen presenterats av forskarna Carl Magnus Bjuggren, Martin Olsson och Per Skedinger [IFN]".


2018-05-08 Dagens Samhälle

Skolvalet är inte perfekt men bättre än alternativen

I en replik på ett inlägg i Dagens Samhälle av Jonas Vlachos, Stockholms universitet och affilierad till IFN, skriver Ulla Hamilton, Friskolornas riksförbund, att "obligatoriskt skolval där alla föräldrar aktivt väljer skola är bra system och ju fler kommuner som inför obligatoriskt skolval, desto bättre blir underlaget för att i framtiden studera utfallen av dessa". 


2018-05-07 Borås Tidning med flera

Förr var jag provocerad – idag är jag stolt arbetsförmedlare

I ett debattinlägg skriver arbetaförmedlaren Johan Berg. han skriver att "Arbetsförmedlingen saknar förtroende hos allmänheten. Professor Lars Calmfors [IFN] har dock uttryckt att Arbetsförmedlingens anseende är delvis oförtjänt."


2018-05-05 ETC

Dags att lyssna på Lars Calmfors

I en ledare skriver ETC  om en krönika av Lars Calmfors, IFN, om att klyftorna inte bör tillåtas att öka mer i Sverige: "Men det är inte bara bland högerpartierna som Lars Calmfors nu låter radikal. Regeringen pratar om klyftorna men har ännu inte vänt utvecklingen i socialförsäkringssystemet och väjer för viktiga förslag som att faktiskt införa en förmögenhetsskatt ...".


2018-05-04 Dagens Arena

Minoritetsparlamentarism kan öka riksdagens makt

Om sakfrågorna blir viktigare än spelet om makten kan valrörelsen bli riktigt intressant, skriver Anders Jonsson i Dagens Arena. Han hänvisar till Lars Calmfors [IFN] kolumn i DN: "Det saknas alltså inte tydliga motsättningar för väljarna att ta ställning till. Lars Calmfors kan inte avfärdas som en oansvarig bidragshöjare på vänsterkanten."


2018-05-04 HelaGotland

M-politik hotar demokratin

I en ledare (Gotlands Folkblad) publicerad på HelaGotland menar skribenten att "stora inkomstklyftor mellan grupper i samhället är inte bra". Tidningen hänvisar till Lars Calmfors, IFN, som i DN varnat för en politik som ökar på de ekonomiska klyftorna vi redan har i landet.


2018-05-04 Länstidningen Östersund

Tord Andersson: om Moderaternas strävan att öka klyftorna

I en ledare skriver Länstidningen Östersund att "precis som Stefan Löfven nyligen flaggade för föreslår Calmfors [IFN] någon form av skatt på kapital. [...] Calmfors varnar för politisk populism och social oro om de tillåts öka ännu mer".


2018-05-04 Piteå Tidning med flera

Farlig och falsk retorik

I en ledare skriver Piteå Tidning om att oppositionen lagt sina alternativ till regeringens vårbudget. I sammanhanget nämns att "Anders Borgs favoritekonomi Lars Calmfors [IFN] varnar för växande inkomstskillnader. Calmfors föreslår att ersättningarna från trygghetssystemen räknas upp i samma takt som lönerna [...] Det är kloka förslag som går stick i stäv med Moderaternas politik", skriver tidningen.


2018-05-03 SVT Nyheter

Storbritannien på väg att öppna sina skatteparadis

SVT Nyheter rapporterar att några av världens hemligaste skatteparadis kan tvingas öppna sina bolagsregister. Daniel Waldenström, IFN, intervjuas. Han säger att Storbritannien "nu tar ett viktigt steg för att täppa till möjligheten att gömma pengar, sänder viktiga politiska signaler  till andra länder om att skriva på avtal om öppenhet och informationsutbyte".


2018-05-03 Direkt/BolagsFakta

Arbetsmarknad: turordningsregler har reella effekter - forskare

Nyhetsbyrån Direkt rapporterade från ett seminarium som IFN arrangerade om turordningreglerna i LAS. "Martin Olsson sade att det enligt forskningen verkar som om turordningsreglerna påverkar företagens personalomsättning, eftersom det blivit fler avslutade anställningar och nyanställningar i småföretag efter att tvåundantaget infördes."


2018-05-03 Centerpressens Nyhetsbyrå/Hela Gotland med flera

Svårt vinna val på höjd skatt

Hela Gotland skriver i en ledare om Stefan Löfvens första-maj-tal. Det handlade om "Revansch för 'det starka samhället' och höjda pensioner. Dessutom höjd skatt 'för dem som har det allra bäst'". Vad gäller återinförd fastighetsskatt så hänvisar skribenten till Lars Calmfors, IFN, som vill ha ”en progressiv fastighetsskatt (högre skatteprocent för fastigheter med högt värde) vore effektiv fördelningspolitik".


2018-05-03 Svenska Dagbladet

Özge Öner: Centerpartiet ritar om det politiska landskapet

I en krönika på SvD:s lerdarsida skriver Özge Öner, IFN, att det "politiska landskap förändrades när Centerpartiet fattade beslut att rösta för regeringens förslag att ensamkommande unga med tidigare utvisningsbeslut ges möjlighet att stanna i Sverige". Hon förklarar att "med Centerpartiets invandringspolitik blir det svårare för väljare som föredrar minskad invandring att välja parti i höstens val".


2018-05-03 Dagens Nyheter

Andreas Bergh: Debattens överdrifter borde straffas hårdare

Grova överdrifter får alltför ofta passera i offentligheten, skriver Andreas Bergh, IFN oxch Lunds universitet, i en krönika på DN:s ledarsida. Han förklarar att "vill vi minska överdrifterna måste vi sluta belöna förenklingarna". Men behövs det inte överdrifter för att nå ut? Kanske det, svarar Bergh. "Men i så fall är det inte något jag vill bidra till."


2018-05-03 Dagens Samhälle

Nej, skolval bryter inte segregationen

I ett debattinlägg i Dagens Samhälle skriver Jonas Vlachos, Stockholm universitet och affilierad till IFN. "Obligatoriskt skolval skulle kunna minska segregationen i skolan, påstår Almega och Friskolornas Riksförbund. Men deras rapport bygger på vad familjer säger, inte vad de faktiskt gör. Slutsatserna från internationell forskning är tvärtom att skolval inte är ett verksamt sätt att bryta skolsegregationen."


2018-05-03 Byggindustrin

Väljarna måste veta villkoren

I en krönika i Byggindustrin skriver Torun Nilsson att alldeles för få politiker talar om varifrån pengarna till välfärden kommer. Hon hänvisar till studien Born Global av tre IFN-forskare: "Fram träder alltså bilden av ett helt nytt Sverige, långt från tillverkning och varu­export, som i stället, mer än de flesta andra länder, bygger på tjänster, entreprenörskap, kunskap och flexibilitet, mer sammanvävt med andra länders företag än någonsin. Och, framförallt, där företagen är betydligt lättflyktigare än förr."


2018-05-03 Aftonbladet

Kristersson vill ha större klyftor

I en ledare i Aftonbladet skriver Jonna Sima: "Igår varnade till och med den liberalt sinnade ekonomen Lars Calmfors [IFN] på Dagens Nyheters ledarsida för växande inkomstskillnader". Sima fortsätter: "Calmfors låter närmast som en radikal socialdemokrat när han förespråkar offentligt finansierad välfärd, bidragssystem som följer löneutvecklingen och återinförandet av en progressiv fastighetsskatt."


2018-05-02 Dagens Industri

Lotta Engzell-Larsson: Höjd skatt på kapital ger ingen effekt

I en ledare skriver DI att det kostar att stå utanför EU, det inte går att politiskt förutspå vilka sektorer som ska bli framgångsrika samt att en viktig förutsättning för kluster är riskkapital. "Men i Sverige ligger fokus på att inkomstklyftorna måste minska. Senast på onsdagen (2/5) skrev professor Lars Calmfors [IFN] om detta i DN. Han och även LO har därför krävt en höjning av kapitalskatten."


2018-05-02 Dagens Arena

Försäkringar blir bidrag i M:s valförslag

Dagens Arena skriver om den skuggbudget som Moderaterna presenterat. I artikeln nämns Lars Calmfors, IFN, och en krönika av honom i DN. Han föreslår "indexering av transfereringarna [som] går i raka motsatsen till Moderaternas politik".


2018-05-01 Dagens Nyheter

Las-undantag är bra för småföretag, hävdar forskare

DN Ekonomi och Johan Schûck skriver om forskning av Carl-Magnus Bjuggren, Martin Olsson och Per Skedinger, IFN: "De undantag från anställningsskyddet som gäller för småföretag har en positiv inverkan. En tydlig effekt är att sjukfrånvaron blir mindre, hävdar tre ekonomiska forskare."


2018-05-01 Dagens Nyheter

Lars Calmfors: Därför bör inte inkomstskillnaderna få fortsätta att växa i Sverige

I en krönika på DN:s ledarsida skriver Lars Calmfors, IFN, att det kan vara politiskt riskabelt att inkomstolikheten i Norden har ökat. En central faktor för denna omfördelning har varit "minskad omfördelning via skatte- och bidragssystemet". Calmfors föreslår bl.a. att "transfereringarna bör räknas upp i samma takt som lönerna".


2018-04-30 Barometern med flera

Vårdgaranti utan värde

Försvagningen av vårdgarantin öppnar för ett stort genomslag av en nationell digital sjukvård, skriver Barometern och Smålandsposten i en ledare. Skribenten hänvisar till en artikel i Ekonomisk Debatt av Mårten Blix, IFN,  och Johanna Jeanssonkan där de skriver att den digitala vården kan avlasta primär- och sjukhusvård.


2018-04-30 Techno Chops

Stress over relative’s death during pregnancy can affect baby’s mental health

A study by Maya Rossin Slater and Petra Persson, Standford University and affiliated to IFN, affirmed that fetal stress does have far-reaching consequences, and may have impact on the child’s mental health sooner or later. The study is presented by the online publicationTechno Chops. 


2018-04-30 SVT Nyheter

Inkomstskillnaderna har ökat mest i Norden

Av alla välfärdsländer har inkomstskillnaderna ökat mest i norden under de senaste 20 åren. Lars Calmfors, IFN, förklarar: "Vi har sett med Trump och Brexit hur känsligt det politiska systemet är, så min personliga värdering är att det är bättre att minska inkomstskillnaderna för säkerhetsskull."


2018-04-27 Dagens Samhälle

Synliga vårdbehov och osynliga kostnader

Mårten Blix, IFN, och Johanna Jeansson skriver i Dagens Samhälle under vinjetten Perspektiv om nätläkare. De förklarar att "för politiker och andra beslutsfattare är det bråttom att se över landstingens pris- och ersättningssystem så att de ger rätt incitament till samtliga vårdgivare att erbjuda en sammanhållen och kostnadseffektiv vård".


2018-04-27 Arbetet

Experternas omdöme: Så fungerar den feministiska utrikespolitiken

Henrik Horn, IFN, är en av tre sakkunniga som i Arbetet "recenserar politikområdena utvecklingssamarbete, handel och säkerhetspolitik. Horn säger: "Jag tror inte att så många andra länder skulle komma på att ha feministiska aspekter på handelspolitiken."


2018-04-27 Höglandsnytt

Här är Sveriges värsta kommuner

Höglandsnytt, en småländsk nättidning, skriver om en intervju med Henrik Jordahl, IFN, i Dagens Samhälle. Han förklarar att "det skulle leda till kommunalt kaos och dramatiska konsekvenser om bolag snabbt skulle tvingas till nedläggning. Flera av kommunerna skulle antagligen inte klara det".


2018-04-27 Dagens Nyheter

Evelyn Schreiber: Cynikern gör sig själv blind – ”possibilisten” ser klart

I en ledare i DN förklaras att: Hans Rosling ville inte bli kallad optimist, eftersom han var rädd för att det fick honom att verka naiv." Skribenten förklarar att "människor dras till problem och hot eftersom det fanns en tid på savannen då det var livsviktigt att kunna identifiera faror. Vi behövde, det som nationalekonomen Andreas Bergh (IFN) kallar för ”negativitetsfilter", bara för att överleva."


2018-04-27 Avesta Tidning med flera

Emma Jaenson: Mobilförbud räcker inte när skolan lär ut "kritiskt tänkande" istället för kunskaper

I en ledare i bl.a. Avesta Tidning förklaras att "skolan har sedan 1950-talet lidit av reformhysteri. Under samma period har också skolresultaten sjunkit, lärarnas kompetens minskat och stöket ökat". Skribenten hänvisar till boken Kunskapssynen och pedagogiken med Magnus Henrekson, IFN, som redaktör och medförfattare.


2018-04-26 Dagens Arena

Arbetsrättsforskaren: » Märkliga slutsatser om turordning«

Forskningsresultaten från IFN om turordningsreglernas effekt på småföretag får kritik av arbetsrättsforskaren Mats Glavå i Dagens Arena. Att fokusera på att sjukfrånvaro och Vab minskar genom tvåundantag är fel, säger han till tidningen.


2018-04-26 Dagens Arena

Studie: Turordningsregler skyddar lågavlönad personal

Dagens Arena skriver om att Carl Magnus Bjuggren, Martin Olsson och Per Skedinger, IFN, "har studerat resultaten från sex olika studier om effekter av turordningsreglerna på företagen och anställda. Artikeln publiceras i tidskriften Ekonomisk debatt".


2018-04-26 Dagens Samhälle

Köp av privat skola och omsorg ökar

Köpen av privat skola och omsorg ökar och ett trettiotal kommuner handlar så mycket privat välfärd att de får stora problem om välfärdsbolag stoppas. Det skriver Dagens Samhälle i en nyhetsartikel. Henrik Jordahl, IFN, intervjuas. Han säger att "kostnadsjakt och valfrihetssystem har blivit viktigare. Privatiseringsnivån blir ett utfall av individers val. På en del håll härmar man också grannkommuner".


2018-04-25 Svenska Dagbladet

Johan Wennström: Låt inte massan krossa Svenska Akademien

"Akademiens ledamöter fortsätter att såga av den gren de själva sitter på" skriver Johan Wennström, IFN, på SvD Kultur: "De ledamöter som är satta att förvalta Akademien för framtiden behöver påminnas om sitt ansvar mot institutionens och litteraturprisets idé- och värderingsmässiga rötter." Wennström förklarar vidare att de behöver hjälp med "att se till att Akademien inte omtolkas till en myndighet och blir ett slags Statens kulturråd med fullständig insyn.


2018-04-25 fPlus

Forskning: LAS ökar sjukfrånvaron och minskar produktiviteten

Svenskt Näringslivs nyhetsplattform fPlus har intervjuat Per Skedinger, IFN, om turordningsrglerna i LAS. "Förslaget om att avskaffa tvåundantaget skulle medföra avsevärda negativa effekter i form av minskad produktivitet och minskad personalomsättning samt ökad sjukfrånvaro" säger Skedinger.


2018-04-25 SVT

Vill Moderaterna sänka lönerna?

M:s politik är lögn och dimridåer säger LO, och skriver att partiet vill sänka lönerna. Desinformation, svarar Moderaterna. SVT:s Faktakollar med bl.a. Per Skedinger, IFN. SVT slår fast att det är "helt fel att Moderaterna och Alliansen kommer att sänka lönerna för de som redan har ett jobb". 


2018-04-24 Forskning & Framsteg

Spädbarnsvård ger bättre liv

Forskning & Framsteg skriver om forskning av en rapport av Therese Nilsson, IFN och Lunds universitet. Det handlar om effekterna av fri spädbarnsvård på 1930-talet. "Vi är mycket förvånade över att vi kunde se så stora och mätbara effekter av detta", säger Therese Nilsson.


2018-04-24 Vårdfokus

Hon vill höja sjuksköterskans status

Vårdforkus skriver om Sara Heymans bok "Sjukt, syster!". Hon frågar sig varför det gäller olika marknadsreglerna läkarna och inte sjuksköterskorna. "Heyman har själv inte svaret på frågan men Lars Calmfors (IFN), professor i internationell ekonomi och ordförande i arbetsmarknadsekonomiska rådet har tillsammans med Katarina Richardson beskrivit hypoteser i en rapport."


2018-04-20 Respons

Tilliten minskar både mellan befolkningarna och eliten och mellan medlemsländer

I Respons nr 2/2018 recenseras boken Tiiliten i EU av Antonina Bakardjieva Engelbrekt, Anna Michalski & Lars Oxelheim (red.). Den senare är affilierad till IFN. Respons skriver: "Oavsett om utvecklingen går mot fördjupat samarbete eller status qou är tilliten, både medlemsländerna emellan och medborgarnas tillit till EU:s institutioner, en av unionens viktigaste frågor att hantera de närmaste åren."


2018-04-20 Family Wealthreport

What Do US Tax Cuts Mean for Global Investors?

Författaren till denna text i Family Wealthreport ställer frågan i vilken utsträckning skattesänkningar som sjösattes sent under 2017 givit effekt på marknaderna. Han hänvisar till en studie av Alexander Ljungqvist, affilierad till IFN och Smolyansky, som funnit få bevis för att sänkt företagsskatt mellan 1970 och 2010 gav fler jobb eller högre inkomster, förutom under djupa lågkonjunkturer.


2018-04-20 Dagens Arena

Industriavtalet som lönenorm möts av nya utmaningar

I en krönika i Dagens Arena skriver Anna Danielsson Öberg att industriavtalet möts av flera nya utmaningar i sin lönenormerande roll. Hon pekar på att bl.a. Lars Calmfors, IFN, "anser att tjänstemännens löner borde öka än mer – åtminstone för grupper där bristen på arbetskraft är stor, till exempel inom den kommunala sektorn".


2018-04-19 Dagens Arena

Lär av Robin Hood, Magdalena Andersson!

Nordic Economic Policy Review (NEPR) presenterade nyligen sin årliga rapport. Om detta skriver Dagens Arena: "Ett bra första steg för att minska inkomstklyftorna skulle vara en reformerad fastighetsskatt. Anders Borg, Bo Lundgren, Lars Calmfors (IFN), John Hassler, Stefan Ingves, Ola Pettersson, Sandro Scocco, SNS-ekonomerna, Nordea, Ekonomistyrningsverket, Konjunkturinstitutet, OECD …"

 


2018-04-19 Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad

Ledare: Nysatsa på att alla ska med. Nu även till jobbet.

I en ledare skriver Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad om svenska arbetsmarknad. De hänvisar till Lars Calmfors, IFN.


2018-04-19 Kvartal

En kunskapssyn för nepotism och korruption

Magnus Henrekson, IFN, skriver i en essä i tidskriften Kvartal att ett meritokratiskt belöningssystem är viktigt både för individen och för för hela samhället. Han förklarar att detta inte fungerar i väl dagens skola, trots att "transparenta meritokratiska mekanismer är den enda effektiva metoden för att förhindra korruption, klientelism och nepotism".


2018-04-19 Dagens Nyheter

Offentlig välfärd motverkar inkomstskillnader

DN ekonomi skriver om ett seminarium om ökade inkomstskillnader: "Enligt forskningen bidrar offentliga välfärdstjänster som erbjuds alla invånare på lika villkor, oavsett deras inkomster, till en jämnare fördelning." Lars Calmfors, IFN, förklarade att: "detta är ett argument emot höjda avgifter på offentliga tjänster. Om man höjer dem skulle mycket av den utjämnande effekten försvinna".


2018-04-18 Vårdfokus

Bvc förbättrade både hälsa och livschanser

Vårdförbundets tidning Vårdfokus skriver om forskning av bl.a. Therese Nilsson, IFN, som presenterats på ett seminarium på SNS: "Minskad spädbarnsdödlighet, bättre läs- och skrivkunnighet och ökad livslängd. Det blev resultatet av det första försöket med gratis spädbarnsvård i Sverige på 1930-talet. Mest gynnades utsatta barn."


2018-04-18 Dagens PS

Tunga ekonomer sågar regeringens jobbåtgärder

Dagens PS skriver om att SVT Nyheter berättar att ledande ekonomerna inte är imponerade på regeringens förslag på arbetsmarknadsåtgärder i vårbudgeten för att få ut utrikes födda i arbete. Lars Calmfors, IFN, "konstaterar att det allra största sysselsättningsgapet märks bland utomeuropeiskt födda med låg utbildning".


2018-04-18 TT/ Östgöta Correspondenten

Avgifter i vården ökar klyftor

Gratis eller nästan gratis hälsovård, barn- och äldreomsorg och liknande minskar andelen fattiga betydligt, visar en studie som presenterades av finansministern på ett seminarium och som refererades av TT. Deltog gjorde även Lars Calmfors, IFN. Han förklarade att "det är ett starkt argument mot att avgiftsfinansiera offentliga tjänster".


2018-04-18 SVT

Ekonomer sågar partiernas modeller för fler i arbete

Sveriges största utmaning på arbetsmarknaden är att få in de utrikes födda men politikernas förslag är otillräckliga. Det skriver SVT. En av de intervjuats är Lars Calmfors, IFN. Han vill bland annat se lägre ingångslöner, "något som är mycket kontroversiellt" förklarar SVT.


2018-04-18 Östra Småland

Tyst i klassen!

Nils Fredrik Aurelius, tidigare riksdagsman (M) skriver om ordning och reda i skolan i en krönika på ledarsidan i Östra Småland. Han hänvisar till boken Kunskapssynen och pedagogiken med Magnus Henrekson, IFN, som redaktör: "Den som vill argumentera för att ordning och reda är en förutsättning för effektiv inlärning kan hämta argument från hjärnforskaren Martin Ingvar" (i boken Kunskapssynen och pedagogiken).


2018-04-18 Norra Västerbotten

Ledare: Vinstfrågan ett cyniskt maktspel

I en ledare skriver Norra Västerbotten om vinst i välfärden och hänvisar till två IFN-forskare, Henrik Jordahl och Gabriel Heller Sahlgren: De har "undersökt den bärande idén till Reepalu-utredningen: påverkar vinster kvaliteten negativt på skolområdet? I Dagens industri (27/3 2018) berättar de om sina resultat. Svaret är nej."


2018-04-17 Dagens Nyheter

Repliker. ”EU gör det svårt att minska flygets klimatpåverkan”

Thomas Tangerås, IFN, skriver i en replik på DN Debatt att flyget ingår i det europeiska systemet för handel av utsläppsrätter vilket gör att nationella klimatpolitiska åtgärder spelar mindre roll för de totala utsläppen. Han förklarar att "den viktigaste klimatpolitiska åtgärden Sverige kan göra är att arbeta för att sänka utsläppstaket inom EU-ETS".


2018-04-17 Arbetsvärlden

”SVT:s Skolkö visade det underliga i kösystemet till friskolorna”

Jonas Vlachos, Stockholm universitet och affilierad till IFN, skriver en krönika i Arbetsvärlden om intagning och kösystem till populära skolor. Han undrar "hur i hela fridens namn Skolverket har kunnat landa i att kötid ska vara en tillåten grund för urval till fristående grundskolor."


2018-04-15 Dagens Industri

Därför blev Löfvens stora löfte ett misslyckande

I en nyhetsartikel skriver DI om varför regeringen misslyckats så kapitalt med att Sverige till 2020 ska ha EU:s lägsta arbetslöshet. ”Hade man gjort större insatser för att förbättra integrationen hade man kunnat lyckas bättre. Arbetslösheten bland inrikes födda är i dag otroligt låg och det är svårt att se att den skulle kunna komma ned ytterligare. Utan det är bland utrikes födda problemet ligger”, säger Lars Calmfors, IFN, till DI.


2018-04-13 Dagens Nyheter

Ewa Stenberg: Sådana vallöften borde förses med varningstext

I en nyhetskrönika skriver DN att finansminister Magdalena Andersson säger att ekvationen med allt fler barn och äldre att ta hand om kan lösas utan skattehöjningar. Det är hon ganska ensam om. Skribenten hänvisar bl.a. till Lars Calmfors, IFN, som sagt: ”Jag kan inte se hur någon regering ska kunna undvika en höjd skattekvot med den personalbrist vi ser de närmaste åren för sjuksköterskor, vårdbiträden, lärare, poliser och andra delar av offentlig sektor."


2018-04-11 Avesta Tidning

REPLIK: Inte säkert att friskolan skulle kosta 13 miljoner - och varför skulle alla elever komma från Mora?

I ett debattinlägg i Avesta Tidning skriver företrädare för Alliansen om etableringen av en friskola: "I forskningsrapporten ”I stället för vinstförbud” (2018) skriver professorn Karin Edmark [affilierad till IFN] att friskolereformen delvis har bidragit till segregationen, men att den stora boven är bostadssegregationen."


2018-04-10 Dagens Nyheter

Repliker. ”Kritikerna av nätläkare tar för lätt på problemen med dålig tillgänglighet”

Mårten Blix, IFN, och Johanna Jeansson skriver i en slutreplik på DN Debatt att de som är kritiska till nätläkarna tar allt för lätt på frågan om den förbättrade tillgängligheten. Otaliga rapporter visar att svensk sjukvård har tillgänglighetsproblem och därtill är väntetider inom vården är en stor väljarfråga.


2018-04-10 Dagens Arena

Rapport: Arbetare är industriavtalets förlorare

6F – fackföreningar i samverkan – har släppt en underlagsrapport om lönenivån, skriver Dagens Arena. Men. argumenterar Dagens Media, 6F är inte de enda som vill se en modernisering av industriavtalet. Bland annat Lars Calmfors [IFN] har argumenterat för att möjliggöra högre löneökningar i de sektorer som skriker efter arbetskraft, som bygg, offentlig sektor och privat tjänstesektor.


2018-04-09 Dagens Nyheter

David Ahlin: Tunga faktorer som talar emot de nystartade partierna

David Ahlin. Ipsos, skriver i en krönika i DN om nystartade partiers chanser att komma in i riksdagen. Han ger lästips: "Forskaren Richard Öhrvall [IFN] skrev nyligen ett inlägg på bloggen Politologerna med fyra förslag för hur rapporteringen kring väljarbarometrar och andra politiska undersökningar skulle kunna förbättras."


2018-04-08 SVT/Agenda

Tar robotarna jobben?

Mårten Blix, IFN, deltog i en diskussion tillsammans med Ola Pettersson, chefekonom LO, i Agenda. Ämnet var digitaliseringen av näringslivet. Blix förklarar att man bör vidareutbilda och satsa på kunskap för att människor i framtiden ska kunna utföra de jobb som digitaliseringen i företag innebär.


2018-04-08 Sydsvenskan med flera

Ledare: Lägg ned AF. Men tro inte att det räcker.

I en ledare skriver Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad om att Alliansen vill avskaffa Arbetsförmedlingen. "Mycket kan vara vunnet om satsningen lyckas." På tala om etableringsjobb referar skribenten till Lars Calmfors, IFN: "... blir bara ännu en form av statligt subventionerad sysselsättning, framhåller ekonomiprofessorn Lars Calmfors."


2018-04-07 Aftenposten

Studieverdenens systematiske treghet

Professor Einar Lie skriver i Aftenposten om behovet av att unga kommer snabbare ut i arbetslivet: "Mens vi bruker enorme summer på å forlenge arbeidskarrièren i den sene enden av arbeidslivet, er vi, som professor Lars Calmfors [IFN] nylig påpekte i et foredrag, lite opptatt av hva som skal til for å få vår utdannede arbeidskraft tidligere i arbeid."


2018-04-07 Svenska Dagbladet

Läsarkommentar om låglönejobb

SvD publicerar en läsarkommentar apropå ledaren av Per Gudmundson ”Hellre enkla jobb med låga löner än inga alls” (SvD 27/3). Gudmundsonhänvisar å sin sida till att Lars Calmfors, IFN, rekommenderar "fler enkla permanenta jobb med låga löner" i en rapport från Arbetsmarknadsekonomiska rådet.


2018-04-06 Liberala Nyhetsbyrån/Avesta Tidning

Ledare: Nätdoktorerna kan effektivisera och avlasta vården

I en ledare som publiceras i Avesta Tidning sägs "att det finns problem i den framväxande branschen av internetdoktorer innebär inte att virtuella vårdcentraler är något dåligt". Skribenten hänvisar till ett debattinlägg i DN av bl.a. Mårten Blix, IFN.


2018-04-05 Dagens Industri

Ekonomistudion: Så stor kan en medborgarlön bli

Andreas Bergh, IFN och Lunds universitet, är en av gästerna i DI Ekonomistudio. Bergh förklarar att synens på medborgarlön egentligen inte skiljer vänster- och högersidan så mycket åt: "de flesta är beredda att ge bort. Så grundfrågan är vad man ska göra med den som kan men inte vill försörja sig av egen maskin, ska man sätta den i tvångsarbete eller låta den svälta ihjäl."


2018-04-05 Skånska Dagbladet

Bokris utan lösningar

I en ledare/krönika skriver Skånska Dagbladet att "det är en alarmerande läsning som presenteras av den bostadspolitiska situationen". Skribenten syftar på att DN fram till valet gör en genomgång av några av valets viktigaste frågor, "med hjälp av två ledande nationalekonomer, Laura Hartman och Lars Calmfors [IFN]. Upplägget syftar till att ta fram så tydliga fakta som möjligt om de olika ämnesområdena".
 


2018-04-05 Barometern

Arbetslösheten kan inte förmedlas bort

I en ledare skriver Barometern att "Diskussionen om Arbetsförmedlingen riskerar att ta fokus från det som verkligen stänger ute människor från arbetsmarknaden: Sveriges höga ingångslöner. På tal om privata arbetsförmedlare hänvisar tidningen till Lars Calmfors, IFN: inte heller internationella utvärderingar ger stöd för att privata aktörer generellt fungerar bättre.


2018-04-04 Modern Psykologi

Snygg

Modern Psykologi skriver om utseendets betydelse. I detta sammanhang intervjuas Niclas Berggren, IFN, om sin forskning om vad utseendet betyder i politiken: "Jämför vi två personer med bara en skönhetspoäng i skillnad, så resulterar det i 20 procent fler röster för den som ser bättre ut. Det är en ganska stor och tydlig effekt, säger Berggren till Modern Psykologi.


2018-04-04 Borås Tidning

Matcha det löftet med en bra jobbpolitik

I en ledare skriver Borås Tidning om Alliansens löfte att lägga ner Arbetsförmedlingen och hur jobb kan skapas. Skribenten skriver att "mycket talar dock för att etableringsjobben inte blir någon framgång, vilket Lars Calmfors [IFN] samma dag förutspår på DN:s ledarsida. En hel del tyder på att reformens konstruktion motverkar sitt syfte."


2018-04-04 TT/Göteborgs-Posten med flera

Tullbråket mellan USA och Kina trappas upp

TT skriver om tullbråket mellan USA och Kina. Henrik Horn, IFN, intervjuas. Han förklarar att risken är stor att kriget eskalerar och slutar med ett isolerat USA: "Det är uppenbart att vi befinner oss i en situation där det är väldigt svårbedömt vad som ska hända och att det finns en ganska stor risk att det hela kommer att eskalera."


2018-04-04 El Confidencia

El hombre que ha desmontado la educación finlandesa: “Es un peligro imitarla”

Den spanska nättidningen El Confidencia skriver om skolan i Finland och Gabriel Heller Sahlgrens (affilierad till IFN) studier i ämnet. "Heller Sahlgren förklarar att det var traditionen i det finska utbildningssystemet med lärarledd undervisning och centraliserad organisation som bar Finland till toppen i de pedagogiska rankningarna".


2018-04-04 Göteborgs-Posten

Arbetsförmedlingen är något att vara stolt över

Johan Berg, Arbetsförmedlare, skriver i GP att "en tredjedel av de arbetslösa som får jobb anger att den hjälp som de fått från Arbetsförmedlingen har bidragit till att de fått jobbet". Han skriver vidare att "även professor Lars Calmfors [IFN] har uttryckt att Arbetsförmedlingens anseende delvis är oförtjänt".


2018-04-04 Liberala Nyhetsbyrån/ Norra Västerbotten med flera

Rensa ut flummet en gång för alla

I en ledare skriver Joakim Broman, LNB, om skolans problem: "I boken Kunskapssynen och pedagogiken redogör bland andra professor Magnus Henrekson [IFN] för den postmoderna kunskapssyn som under decennier präglat den svenska skolan. Det är ett pedagogiskt paradigm som innebär att elever ska lära sig ”samtala om” och ”uttrycka och värdera” åsikter i stället för objektiv fakta."


2018-04-03 Offentliga Affärer

Nätdoktor en positiv innovation

Offentliga Affärer skriver om ett debattinlägg i DN av bl.a. Mårten Blix, IFN. Tidningen citerar SKL och från inlägget i Dagens Nyheter: "Det är ersättningssystemen som ska reformeras, inte patienternas efterfrågan på vård, slår debattörerna fast."


2018-04-03 Dagens Nyheter

Lars Calmfors: Integrationen kräver mer från parterna än etableringsjobb

Lars Calmfors, IFN, skriver i en krönika på DN:s ledarsida att det är svårt att se uppgörelsen om så kallade etableringsjobb som en stor framgång för den svenska modellen. Åtgärden är alltför bekväm för parterna. Den är senkommen och därtill otillräcklig.


2018-04-03 Dagens Nyheter

”Nätläkare ger nya möjligheter – låt inte prestige stå i vägen”

Det finns strukturproblem i den digitala orivarat vården som behöver åtgärdas, skriver Mårten Blix IFN, och Johanna Jeansson, skribent, på DN Debatt: "Nätläkare tillgängliga via en app i telefonen är en positiv innovation som tydligt förbättrar primärvårdens envisa tillgänglighetsproblem."


2018-04-01 Svenska Dagbladet

Finland bygger framtidsskola – och riskerar ras i Pisa

I en intervju i Svenska Dagbladet förklarar Gabiel Heller Sahlgren, affilierad till IFN, "Finland är inne på fel spår med sin nya läroplan. Redan i Pisaprovet 2009 började Finland sjunka från den absoluta topplacering landet låg på vid millennieskiftet".


2018-04-01 Svenska Dagbladet

Özge Öner: Vådan av fördelar utan förväntningar

Özge Öner, IFN, skriver i en krönika på SvD:s ledarsida om integration att det är skillnad mellan hur den politiska eliten och deras väljare tänker i frågan: "Att ge fördelar till nyanlända utan några uttryckliga förväntningar är kontraproduktivt för deras integration. I värsta fall kan detta leda till att det sociala kontraktet och därmed välfärdssamhället kollapsar."


2018-03-30 Realiaposten

"Men allt har ett pris, hur mycket trygghet ska vi ha?"

Henrik Jordahl intervjuas i Realiaposten. Han berättar om sin forskning och svarar bl.a. på frågan om man kan förvärva kunskaper, som social smidighet, eller är de resultat av arv och tidigt familje miljö? Han beklagar att betyg i ordning och reda tagits bort i skolan.


2018-03-29 Allehanda

Därför bidrar de kommunala bolagen till en farlig maktkoncentration i Västernorrland

Allehanda publicerar en ledare som refererar till ett working paper som bland andra Andreas Bergh, IFN och Lunds universitet, författat. Skribentebh skriver om studien att "det finns stora demokratiproblem kopplade till just framväxten av alla dessa kommunala bolag som nu för tiden sköter om allt ifrån kommunalt varumärkesbyggande till sopor och avlopp".


2018-03-29 Liberala Nyhetsbyrån/Kristianstadsbladet med flera

Vinstfrågan är ett cyniskt maktspel

I en ledare skriver bl.a. Kristianstadsbladet att "skolföretagen gör vinst på verkar inte kvaliteten. Ändå försöker regeringen stoppa dem." Skribenten härnvisar till en rapport av Henrik Jordahl, IFN, och Gabriel Heller Sahlgren, affilierad till IFN. Från rapporten skriver tidningen att det inte finns ett tydligt samband mellan lönsamhet och kvalitet, även när man tar hänsyn till risken för betygsinflation.


2018-03-28 Dagens Nyheter

Andreas Bergh: Så kan vi få veta om reformerna fungerat

Tycka går ju alltid, om frågor som skolval. Och, skriver Andreas Bergh, IFN, i en krönika på DN:s ledarsida "för att få svar kan man vända sig till forskarna". Bergh förklarar att "det är ett vanligt misstag vid utvärdering av reformer att utgå från att det som sker efter en reform, också sker på grund av reformen. Det stämmer så gott som aldrig".


2018-03-27 Dagens Industri

Forskare: Bäst kvalitet i lönsam skola

Henrik Jordahl, IFN, och Gabriel Heller Sahlgren, affilierad till IFN, skriver i ett debattinlägg i DI att det inte finns en enda undersökning som visar att lönsamma välfärdsföretag skulle vara sämre än olönsamma. "Vår undersökning tyder på att lönsamhet och kvalitet går hand i hand på svenska grundskolor".


2018-03-27 Svenska Dagbladet

Lydia Wålsten: Slopad arvsskatt ökar jämlikheten

I en ledare skriver SvD att "en avskaffad arvsskatt tycks öka jämlikheten. Det visar forskarna Mikael Eliner [affilierad till IFN], Oscar Erixson och Daniel Waldenström [IFN] i studien “Arvens betydelse för förmögenhetsfördelningen” som presenteras i tidskriften Ekonomisk Debatt.


2018-03-27 Dagens Arena

Hellre otrygg än arbetslös, eller?

I en ledare skriver Dagens Arena om en rapport från AER med Lars Calmfors, IFN, som ordförande: "Arbetsmarknadsekonomiska rådet hävdar i sin sista rapport att visstider är en språngbräda till fasta arbeten. Rådet har en poäng, men argumenten är ändå svaga och flera aspekter av analysen fattas."


2018-03-27 Svenska Dagbladet

Per Gudmundson: Hellre enkla jobb med låga löner än inga alls

I en ledare i SvD skriver per Gudmundson om en rapport från AER, lett av Lars Calmfors, IFN. "Länge har det förespeglats att arbetsmarknaden genomgår ett skifte. Fasta jobb ut, flexibla anställningar och korta gig in. Men AER visar att dessa anställningsformer bara har ökat marginellt [...]. Tyvärr, eftersom visstidsanställningar samtidigt visas fungera som språngbräda till fasta jobb, särskilt för invandrare."


2018-03-26 Dagens Nyheter

Repliker. ”Glokala företag skapar jobb och robusta regioner”

I en replik till ett debattinlägg av bland andra Magnus Henrekson, IFN, skriver forskaren Bengt Johannisson att "forskarna gör det dock lätt för sig genom att teckna en ofullständig bakgrund till sitt resonemang". Johannisson skriver att "globaliseringstrategin är här alltså defensiv. Den globaliseringsstrategi för ”born global” som IFN-forskarna lyfter fram är den rakt motsatta, alltså direkt offensiv."


2018-03-26 Dagens Nyheter

Fakta i frågan: Hur mår svensk arbetsmarknad?

Lars Calmfors, IFN, är faktakollare av en artikel om arbetslöshet. "För fem år sedan lovade Stefan Löfven att Sverige skulle ha lägst arbetslöshet i EU till år 2020. Han har en bra bit kvar till målet." DN förklarar att sysselsättningen i Sverige ökar och arbetslösheten sjunkit under hela 2000-talet men att det är stora skillnader i sysselsättning mellan utrikesfödda och inrikesfödda.


2018-03-23 Norrköpings Tidningar

Lägre löner för fler jobb

I en ledare skriver Norrköpings Tidningar om att Arbetsmarknadsekonomiska rådet ska läggas ner. "För tre år sedan satte Svenskt Näringsliv upp det Arbetsmarknadsekonomiska rådet, med professorn Lars Calmfors som ordförande. Rådet skulle få verka fritt utan påtryckningar och få komma fram till vilka slutsatser som helst.Ja, så vida man inte råkade tycka annorlunda än Svenskt Näringslivt."


2018-03-23 Dagens Nyheter

”Färre svenska jobb när företag hetsas att internationalisera”

Regeringen startar stödprogram för born globals. Men en snabb internationalisering leder till färre jobb, inte fler, och i värsta fall riskerar regeringens åtgärder att hetsa lovande företag ut i världen innan de är redo, det skriver Shon Ferguson, Magnus Henrekson och Louise Johannesson, IFN, på DN Debatt. Artikeln bygger på studie Born globals – fakta och önsketänkande, utgiven av Karl-Adam Bonniers stiftelse.


2018-03-22 Jönköpings-Posten

Städa upp i löneröran

I en ledare skiver Jönköpings-Posten: "Det LO och regeringen missar är att de ingångsjobb som AER [med Lars Calmfors och Per Skedinger, IFN] förespråkar skulle gynna arbetsmarknaden som helhet. Sveriges höga ingångslöner har tvingat bort många lågkvalificerade jobb, vilket ökar arbetsbördan för anställda med högre utbildning och mer avancerade arbetsuppgifter."


2018-03-22 Arbetsmarknadsnytt

”Ryktet om tillsvidarejobbens död är betydligt överdrivet”

Arbetsmarknadsnytt (Svenskt näringsliv) skriver om AER:s sista rapportpresentation och sammafattar rapporten: "De traditionella anställningsformerna håller sig på stabil nivå, trots tillkomsten av flexibla anställningsformer. Och visstidsanställningar är en viktig språngbräda ur arbetslöshet och in i tillsvidareanställningar – särskilt för nyanlända."


2018-03-22 Dagens Nyheter

Ny rapport: De lägsta lönerna kan vara lägre

Dagens Nyheter skriver i en nyhetsartikel om Arbetsmarknadsekonomiska rådets sista rapport: "Med de lägst avlönade jobben som språngbräda får åtminstone en del av de utrikes födda en ökad chans att lyckas närma sig de svenska medellönerna." Rpdets ordförande Lars Calmfors, IFN, intervjuas.


2018-03-21 ETC

Den orättvisa skatten på hus

"Det är väldigt dumt att inte utnyttja den effektivaste skatten som dessutom har en bra fördelningsmässig profil", säger Åsa Hansson, Lunds universitet och affilierad till IFN, till ETC. Den skatt hon syftar på är fastighetsskatten.


2018-03-21 Arbetsvärlden

Lars Calmfors: Behövs enklare jobb med utbildning

Arbetsvärlden skriver om AER:s sista rapport: "Atypiska sysselsättningsformer hotar inte den traditionella anställningen, enligt Arbetsmarknadsekonomiska rådets sista rapport. De senaste tio åren har atypiska sysselsättningsformer ökat i andel med bara ett par procentenheter."


2018-03-21 Dagens Nyheter

Calmfors: Etableringsjobb inte nog för att integrera de nyanlända

DN skriver i en nyhetsartikel om AER:s sista rapport: "Med de lägst avlönade jobben som språngbräda får åtminstone en del av de utrikes födda en ökad chans att lyckas närma sig de svenska medellönerna," Tidningen intervjuar Lars Calmfors, IFN och AER:s ordförande. 


2018-03-21 SR/Vetandets värld

Dagens betygsystem fokuserar på elevernas misslyckande

Jonas Vlachos, Stockholms universitet och affilierad till IFN, är en av de som intervjuas i Vetandets värld. SR skriver: "Betygssystemet i skalan A-F fokuserar på elevernas misslyckanden – eftersom en låg prestation i en del av ett ämne inte kan vägas upp av en bättre prestation i andra delar."


2018-03-21 SR/Ekot

Goda resultat för personer med enkla jobb

Lars Calmfors, IFN och ordförande för AER, intervjuas i Ekot om en ny rapport: Olika vägar till jobb. "Det ser ut att ha gått bättre i termer av arbetsinkomster i framtiden för de som kom in på enkla jobb". Han säger "att komma in på lågkvalificerade jobb, och att få till fler av dem skulle hjälpa till i en svår situation".


2018-03-20 Dagens Nyheter

Fakta i frågan: Har antalet poliser blivit fler?

Lars Calmfors, IFN, har faktakollat en artikel i DN om de svenska poliserna blir fler eller färre. Tidningen konstaterar att antalet poliser i förhållande till befolkningen har minskat i Sverige sedan 2010 samt att avhoppen från polisyrket fortsatte att öka under förra året.


2018-03-18 Expressen

Han är rätt man att reformera Sverige

Partierna behöver en Hasslerkommission för att hitta en reformkonsensus, skriver Gunnar Wetterberg i Expressen. I sammanhanget lyfter Wetterberg fram Assar Lindbeck, IFN och SU: "Assar Lindbeck står inte bara för en framstående vetenskaplig gärning, utan har också tagit ett stort ansvar för att utmana politiken med skarpa analyser. Nationalekonomer har inte alltid rätt, men de kan ofta hjälpa till med att lyfta fram och belysa viktiga val. John Hassler närmar sig helheterna på ett sätt som påminner om Lindbeck."


2018-03-18 Dagens Nyheter

Lars Calmfors: Minskat fackligt medlemskap ett hot mot den svenska modellen

Avtalssystemets legitimitet och flexibilitet behöver stärkas, skriver Lars Calmfors, IFN, i en kolumn på DN:s ledarsida. Calmfors förklarar att kollektivavtalen är kärnan i den svenska modellen. "Rätt utformat skapar kollektivavtalssystemet balans mellan arbetstagare och arbetsgivare."


2018-03-18 Dagens Nyheter

Ledare: Peter Wolodarski: Mellanmjölken blir sällan en toppnyhet

I en ledare skriver Peter Wolodarski, DN, om undersökande journalistik och faktakoll: "För att minimera fel och ge en så korrekt bild som möjligt, har DN engagerat två forskare med lång erfarenhet av att granska statistik och samhällsvetenskapliga studier – nationalekonomerna Lars Calmfors och Laura Hartman. Båda har i uppdrag att läsa samtliga utkast till artiklar och komma med övergripande synpunkter på metod, urval och slutsatser."


2018-03-17 Borås Tidning

Hadzialic på scenen igen: ”Hur kan eleven i nian inte veta vad en centimeter är?”

I en ledare skriver Borås Tidning att tidigare skolministern Aida Hadzialic inte kan låta bli att debattera skolan. Som när " förlaget Fri tanke lyckats få henne som paneldeltagare intill professorn i nationalekonomi Magnus Henrekson [IFN], medförfattare till boken ”Kunskapssynen och pedagogiken” (Dialogos),"


2018-03-15 Expressen

Ingen katastrof för Sverige att Nordea flyttar

Expressen undrar om Sverige skulle gynnas av att gå med i bankunionen, som Liberalerna hävdar? Expressen skriver: "Lars Calmfors [IFN] varnade redan i höstas för en snabb anslutning till bankunionen. Risken för att bankerna i Sydeuropa ska gå omkull är fortfarande ”högst påtaglig”, och därmed skulle Sverige tvingas köpa ut andra länders illa skötta banker med svenska skattepengar.


2018-03-14 Dagens Nyheter

H&M hårt pressat inför försäljningsrapport

DN skriver i en nyhetsartikel om H&M och "risker för barnarbete hos kedjans underleverantörer". Fredrik Sjöholm, Lunds universitet och affilierad till IFN, förklarar att storföretagens närvaro i utvecklingsländer gynna utvecklingen: "Det vore trist för Bangladesh om H&M lade ner sina fabriker där. Det finns inte en bangladeshisk kvinna som skulle gynnas av det."


2018-03-14 Dagens Industri

Stefan Löfven: "Allt är inte rosenrött"

Statsminister Stefan Löfven intervjuas i DI. Han vill bjuda in till samtal för att nå en ny bred skatteuppgörelse efter valet. Löfven säger att ”det är så oerhört tydligt att det som behöver göras nu inte går att klara med sänkta skatter. Det är precis det Lars Calmfors [IFN] och Harry Flam också pekat på”.


2018-03-13 Dagens Industri

Kronan och Riksbanken gör Sverige svagare

I en ledare skriver DI att om någon eller några av de svenska storbankerna skulle krascha kommer den svenska staten att råka ut för en stjärnsmäll.Skribenten avslutar: "Men i slutändan kvarstår euroutredaren Lars Calmfors [IFN] slutsats från 1996: frågan är i grunden politisk. Vilket land vill vi vara, vilket Europa vill vi ha och hur gynnar vi bäst svenska intressen?"


2018-03-13 Hela Gotland

Nollsummespel skapar ingen extra välfärd

Fler gotlänningar är fel fokus för Region Gotland. Det viktigaste måste vara att göra ett gott jobb för de medborgare som Regionen redan har, skriver HelaGotland i en ledare. Tidningen hänvisar till en artikel av Andreas Bergh, IFN, i Dagens Samhälle: "han [...] fångar slöseriet i denna ordning mycket tydligare än jag själv har lyckats med".


2018-03-12 ETC

Hur ska vi beskatta de allra rikaste?

I en nyhetstext skriver ETC att "den växande andelen superrika svenskar bör bidra mer, tycker statsministern som har öppnat för ökad beskattning". ETC har intervjuat Åsa Hansson, Lunds universitet och affilierad till IFN.  Hon förklarar att att det finns tekniska svårigheter med beskattning av förmögenheter.


2018-03-12 ETC

Så mycket kan Sverige tjäna på en miljardärskatt

Tiden är mogen att strama åt skatterna för de rika, kommenterar Eigil Söderin i ETC. Han hänvisar till forskning av Daniel Waldenström, IFN. "Den gamla etablerade sanningen att kapitalet skulle flöda tillbaka till Sverige när förmögenhetsskatten avskaffades visade sig vara falsk. Ny forskning [...] pekar snarare på det motsatta."


2018-03-12 Dagens Nyheter

Sofia Nerbrand: Kära Ulf Kristersson, befäst inte rädslan genom att bekräfta den

I en ledare skriver DN att "politiker upprepar mantrat för att visa lyhördhet och empati. Men det kan leda fel om rädslorna i stället förstärks". Tidningen hänvisar till Andreas Bergh, IFN och Lunds universitet som sägs "förklarar väl i sin senaste bok ”Två filter” varför samhällsdebatten domineras av tron att världen ständigt blir sämre – trots att det förhåller sig precis tvärtom på de flesta områden".


2018-03-12 Arbetarbladet

Tord Andersson: Hög tid att beskatta de rika hårdare

Arbetsbladet citerar i en ledare en studie av Magnus Henrekson som publicerats i Nordic Tax Journal 2017. Ämnet är förmögenhetsskatt och tidningen skriver: "Stora förmögenheter och ojämlikt ägande har blivit allt mindre kontroversiellt med åren, konstaterar Magnus Henrekson."


2018-03-11 Dagens Nyheter

Maria Schottenius: Svenskt Näringsliv sänker forskare som inte levererar rätt resultat

Maria Schottenius skriver i DN om att Arbetsmarknadsekonomiska rådet läggs ner av Svenskt Näringsliv: I verkligheten är alla inte intresserade av oberoende forskning. Lars Calmfors, IFN och ordförande för AER, uttalar sig. Han säger att ”det ansågs oerhört störande att vi sa att man på sikt måste modifiera systemet”.


2018-03-10 Svenska Dagbladet

Gäst Magnus Henrekson: Kan tjänsteexport ersätta varuexporten?

Magnus Henrekson skriver i en gästkrönika på SvD:s ledarsida  om att tjänsteexporten utgör mer än en tredjedel av den totala exporten. "Om en större andel av svensk BNP ska exporteras lär detta förutsätta fortsatt snabb tillväxt i tjänsteexporten. Detta skärper ytterligare kraven på ett gynnsamt svenskt företagsklimat och starka drivkrafter för entreprenörskap."


2018-03-10 ETC

Veckans fråga: Kommer rika att flytta utomlands nu?

De som tjänar allra mest ska bidra lite till, sa Stefan Löfven i en intervju med Aftonbladet i veckan och öppnade för en ny förmögenhetsskatt, skriver ETC. Tidningen intervjuar Daniel Waldenström, IFN. Han förklarar att det inte finns tillräckligt med studier för att helt kunna styrka att rika flyttar utomlands ifall en förmögenhetsskatt införs.


2018-03-09 SR/Studio ett

Ståltullarna och Trump

I Sveriges Radio/Studio ett intervjuas Shon Ferguson, IFN, om konsekvenserna av amerikanska ståltullar. På tal om handelskrig säger han att förhandligar är rätt väg att gå.


2018-03-09 Dagens Nyheter

Tullarna riskerar slå mot arbetare i USA

Henrik Horn, IFN, intervjuas i DN om aviserade amerikanska ståltullar: "De inkomster som skapas i vissa branscher är mindre än de förluster som drabbar andra branscher." Om effekterna på sysselsättningen i USA säger han: "Det råder ingen tvekan om att det kostar arbetstillfällen på kort sikt i andra branscher." 


2018-03-09 Dagens Nyheter

Valåret blir ett test: håller mätningarna måttet?

Kommer opinionsmätningarna att hålla måttet under valåret 2018, undrar DN i en nyhetsartikel. En av de som intervjuas i Dagens Nyheter är Richard Öhrvall, IFN. Han anser att mätningrna behövs: "Man kan diskutera hur bra opinionsmätningarna är, men de är bättre än inga alls."


2018-03-08 Skolvärlden

Jonas Vlachos: Höj kravnivån på nationella proven

De nationella proven ska bli mer styrande. Som en följd av det kommer fler elever få betyg F, förutspår Jonas Vlachos, Stockholms universitet och affilierad till IFN, i en intervju med Skolvärlden. Själv tycker han att F-nivån borde avskaffas.


2018-03-08 Dagens Samhälle

Alla kommuner vill växa -- men gagnar det verkligen invånarna?

Under vinjetten Perspektiv skriver Andreas Bergh, IFN och Lunds universitet, i Dagens Samhälle att när kommuner tävlar om givna resurser så går resurserna åt till att försöka påverka fördelningen utan att några nya resurser skapas. Han förklarar att "mycket talar för att låta människor själva bestämma var de vill bo, samtidigt som varje kommun fokuserar på kvalitet i sina kärnuppgifter och på att de som valt att bbo i den kommunen ska vara nöjda och ha det bra".


2018-03-08 Hufvudstadsbladet

Vad vill Finland med EU och dess roll i världspolitiken?

Finska Hufvudstadsbladet publicerar en debattartikel av Lars Oxelheim, affilierad till IFN, m.fl. Forskarna menar att finska politiker och organisationer tydligare borde artikulera sina ståndpunkter i hur de vill att EU ska utvecklas. Och de bör söka stöd för sina ståndpunkter genom en bred samhällelig debatt om Europafrågor.


2018-03-07 Sveriges Radio/Studio ett

Kritik mot betygskriterierna i skolan

Magnus Henrekson, IFN, intervjuas i Studio ett om kunskapskraven i skolan. Intervjun ingår i en serie reportage: 1) Föräldrar som berättar om sina och sina barns upplevelser av undervisningen 2) Om betygskriterierna och synen på kunskap (bl a Magnus Henrekson intervjuas) 3) Intervju med utbildningsminister Gustav Fridolin 4) Läraren Isak Skogstad intervjuas (kommande).


2018-03-07 Aftonbladet

Ekonomers åsikt är inte alltid sanning

I en ledare skriver Aftonbladet om DN:s ”Fakta i frågan” som innebär att bl a Lars Calmfors, IFN, ska faktakolla texter. Skribenten ifrågasätter: "Varför är Lars Calmfors lämpligare än exempelvis Ola Pettersson, chef för LO-ekonomerna, när det gäller att kvalitetssäkra sanningar om arbetsmarknadspolitiken?"


2018-03-06 Dagens Nyheter

Pia Skagermark: All demokratisk diskussion mår bra av att bygga på fakta

All demokratisk diskussion mår bra av att bygga på fakta, skriv er Pia Skagermark, DN, och förklarar att tidningen har "anlitat två framstående nationalekonomer, Laura Hartman och Lars Calmfors [IFN]. Deras uppdrag är att ge övergripande synpunkter på materialet och komma med förslag till kompletteringar."


2018-03-05 P1 Morgon

Svenskarna har ingen buffert

Daniel Waldenström, IFN, intervjuas i P1 Morgon. Han säger att "de som inte har fast jobb eller ägande i hus eller bostadsrätt har missat den historiska uppgången i kapital när det gäller bostadsvärden och finansiella värden".


2018-03-05 Dagens Nyheter

Roland Paulsen: LO ser inte längre rött och sviker alla som sliter ont

Roland Paulsen skriver på DN Kultur att det inte borde förvåna någon att LO nu varslar om den första generalstrejken sedan 1909. Han skriver om ökad ojämlikhet: "Ja till och med Lars Calmfors [IFN], känd för att i över 25 år ha kämpat för lägre löner, tvingades erkänna att det fick räcka — nu var man faktiskt tvungen att höja lönerna i offentlig sektor (DN 12/2)." 


2018-03-03 Svenska Dagbladet

Özge Öner: Överlever systerskapet den nya klyftan?

Özge Öner, IFN, är ny krönikor på SvD:s ledarsida. I sin första krönika skriver hon om boken The XX factor: How working women are creating a new society, av ekonomen Alison Wolf: "Integreringen av högutbildade kvinnor i traditionellt mansdominerade yrkeskarriärer har lett till en ökning av dessa "nybetalda" yrken, som i stor utsträckning är kvinnodominerade."


2018-03-02 Civilekonomen

Så här skulle vi gjort som ekonomstudenter

Civilekonomen har frågat sju kända civilekonomer vilka råd de skulle ge sig själva som ekonomstudenter om de kunde gå till baka i tiden. En av dessa är Lars Calmfors, IFN. Han ger rådet att läsa nationalekonomi: "Det är en bredare arbetsmarknad än man tror, men det vet man i regel inte om när man är student. Jag vet inga nationalekonomer som går arbetslösa."


2018-03-02 Uppsala Nya Tidning

De flesta trivs med sitt uppdrag

Richard Öhrvall, IFN, intervjuas i Uppsala Nya Tidning. Han har studerat hur förtroendevalda tar sig in i politiken och hur de trivs. Han säger att "de som lämnar sitt uppdrag i förtid gör det oftast för att det inte går ihop med privatlivet. Det är sällan man slutar för att man är missnöjd med själva  arbetsuppgifterna".


2018-03-01 Dagens Media med flera

SvD värvar nya ledarkolumnister

Dagens Media med flera tidningar skriver om att Özge Öner, IFN, är en av flera nya krönikörer på SvD:s ledarsida. Tove Lifvendahl, SvD, förklarar att "med ett dussin skarpa kolumnister, inspel av tidigare medarbetare, en mängd gäster och intervjuer, gör vi tillvaron roligare för oss själva, och, såvitt vi hör från läsarna, även för dem".


2018-03-01 Aftonbladet

Att direktörerna dikterar avtal löser inga problem

I en ledare i Aftonbladet sägs att "fackföreningarna har förlorat medlemmar. Alltså borde facken acceptera att chefer och arbetsgivare får större möjligheter att bestämma över löner och andra anställningsvillkor". Denna slutsats drar, enligt AB, AER med Lars Calmfors, IFN, som ordförande.


2018-02-28 Dagens Opinion

Svenskt Näringsliv stänger ner arbetsmarknadspolitiska rådet

Dagens Opinion berättar att Svenskt Näringsliv lägger ner AER. Det var ett treårigt förordnade som löper ut 1 april 2015, enligt Svenskt Näringsliv. Lars Calmfors, IFN: "I Dagens Nyheter säger Lars Calmfors att han anar att rådet läggs ned efter en rapport som var kritisk."
 


2018-02-28 TT/Eskilstuna-Kuriren med flera

Lärare på friskolor mer nöjda med jobbet

I en rapport som Gabriel Heller Sahlgren, affilierad till IFN, sammanställt för Svenskt Näringsliv visar det sig att lärare i fristående grundskolor, och framför allt i bolagsägda friskolor, ger sin arbetsplats bättre betyg än vad kommunalt anställda lärare gör. Rapporten presenteras av TT och publiceras i ett antal tidningar.


2018-02-28 SNB/Nya Wermlands-Tidningen

Vårdgarantin är bara tomma ord

Henrik Jordahl, IFN, skriver i en krönika i NWT att det behövs utökade möjligheter att betala själv för att få vård i tid. Detta eftersom att det med dagens skatteintag är omöjligt att utan dröjsmål ge högkvalitativ sjukvård till alla som behöver. Han skriver att alla skule tjäna på att fler betalar för sin egen vård ur egen ficka.


2018-02-28 Dagens Industri med flera

Näringslivet kickar Calmfors – lägger ned arbetsmarknadsekonomiska rådet

DI med flera tidningar citerar DN som skriver om att Svenskt Näringsliv lägger ner AER. Huruvida rådet var tänkt att fortleva råder det delade meningar om. Enligt Lars Calmfors startades expertrådet med avsikten att det skulle fortleva länge. Svenskt Näringsliv hävdar däremot att "det rör sig om ett treårigt uppdrag".


2018-02-28 Dagens Nyheter

Svenskt Näringsliv lägger ner Arbetsmarknadsekonomiska rådet

Johan Schück skriver i DN om att AER upphör den 1 april, efter beslut av Svenskt Näringsliv. Tråkigt, men inte överraskande, menar Lars Calmfors, IFN och rådets ordförande. Han förklarar att "det är klart att man på arbetsgivarhåll inte har varit nöjd med en del av rådets analyser". Schück förklarar: "Lars Calmfors syftar främst på fjolårets rapport där rådet ställde sig kritiskt till att industrins löneökningar skulle vara styrande för hela arbetsmarknaden."


2018-02-28 News 55

Läs för ditt barnbarn – det ger dem försprång livet ut!

Lena Adelsohn Liljeroth skriver i en krönika i nättidningen News 55 om ett föredrag av Magnus Henrekson, IFN, som oroade publiken. Föredraget handlade nämligen om dagens skola. Hon frågar sig vad vi kan göra, vi som inte har barn i skolan? Vi som kanske har barnbarn? Hon ger rådet: Läs för dem!


2018-02-26 Finacial Times

History lessons on money supply and demand

I ett Letter to the Editor i Financial Times skriver Lars Oxelheim, Lunds universitet och affilierad till IFN, om likheten mellan utbud och efterfrågan på pengar i slutet av 1970- och början av 1980-talet med Paul Volcker som centralbankschef och Ronald Reagen som president och vad som nu ligger i korten i USA de närmsta åren med Joe Powell som centralbankschef och Donald Trump som president.


2018-02-26 ETC

Sverige står inför en befolkningskris

ETC skriver att det behövs fler än 200 000 nyanställdas i offentlig sektor för att ta hand om den växande äldre och yngre befolkningen. Hur detta ska finansieras skriver ETC att "till och med ekonomiprofessor Lars Calmfors [IFN],[...] som konsekvent propagerat för sänkta löner i 25 års tid, argumenterar i den här frågan för höjda löner och höjd skatt."


2018-02-26 Dagens Nyheter

Faktakoll: Ebba Busch Thors DN-intervju

Ebba Busch Thor har intervjuats i  Studio DN Special. Tidningen har faktakollat hennes påståenden. Vad gäller att tilliten sjunkit skriver DN: "Den senaste upplagan av European Social Survey [...] visar på en marginell nedgång i mellanmänsklig tillit i Sverige sedan 2002, någonting statsvetaren Richard Öhrvall [IFN] uppmärksammade i oktober 2017."


2018-02-26 Arbetsvärlden

Krönika: Hårdare straff drabbar de dömdas barn

Forskning visar hur barn i åldrarna 11-14 drabbas när en förälder döms till fängelse. Sannolikheten att barnet självt döms för ett brott innan 20 års ålder ökar med 40 procent. Om detta skriver Johanna Rickne, Stockholms universitet och affilierad till IFN, i en krönika i Arbetsvärlden.


2018-02-26 Svenska Dagbladet

”Konservatism ramverket för det liberala samhället”

Johan Wennström, IFN, skriver på SvD Kultur att konservatism är en kvalificerad liberalism. Han förklarar att det inte går att bygga ett samhälle bara på frihet, rättvisa och omsorg. Den liberala moralen kommer då till slut att kränkas. Den konservativa moralen behövs "som ett stadigt ramverk för det goda, liberala samhället".


2018-02-23 Arbetet

Mikael Sandström sadlade om från partipolitiken

Mikael Sandström, tidigare medarbetare till före detta statsminister Fredrik Reinfeldt och i dag chefsekonom på TCO, har intervjuats av Arbetet. På frågan om hans favoritekonom svarar Sandström: Magnus Henrekson, chef för IFN. ”Han är väldigt klok”.


2018-02-22 ETC

SD:s flört med arbetarväljare synas i ny rapport

ETC skriver att SD "beskriver ofta sig själva som ett arbetarparti som värnar om svenska arbetare. Men en färsk rapport från tankesmedjan Tiden visar på raka motsatsen." Tidningen skriver att SD vill luckra upp Las: "Med syfte att få fart på anställningarna, vilket enligt bland annat Lars Calmfors,  [...] inte har något stöd i forskningen",


2018-02-22 Dagens Arena

Rapport: SD tar inte arbetarnas parti

I en nyhetsartikel skriver Dagens Arena om att Sverigedemokraterna säger sig driva en politik som är arbetarvänlig. "SD ha en uppluckring och avreglering i arbetsrätten", förklarar tidningen och hänvisar till Lars Calmfors, IFN: "SD menar att förändringen skulle leda till ökad sysselsättning, något som exempelvis Lars Calmfors [...] hävdar inte stämmer. En uppluckrad LAS har inte »någon effekt på sysselsättningen och arbetslösheten totalt sett."


2018-02-21 Dagens Samhälle

Kan vi ha en vuxen debatt om riskkapitalbranschen?

Allt för ofta är nyhetsrapporteringen om riskkapitalet negativ, skriver Thomas Röckert och Alen Musaefendic, centerpartiet, i ett debattinlägg i Dagens Samhälle. De hänvisar till forskning av Martin Olsson och Joacim Tåg, IFN. Forskarna visar "att riskkapitalinvesteringar leder till ökad produktivitet."


2018-02-21 7H Affärer

Undersökning: Kvinnor med toppjobb skiljer sig

7H Affärer, en gemensam nättidning för Borås Tidning och Ulricehamns Tidning,  skriver om forskning av Johanna Rickne, affilierad till IFN, och Olle Folke: "För kvinnor som får ett toppjobb inom politiken eller näringslivet ökar risken för att relationen ska gå i kras. Enligt statistiken är dock jämställda relationer bättre rustade."


2018-02-20 Bohuslänningen med flera

Är medborgarlön framtidens välfärd?

Joakim Broman skriver Bohuslänningen m.fl. om boken Pengar för ingenting (Timbro) där Andreas Bergh och Mårten Blix, IFN, skrivit kapitel: "Modellen som Bergh föreslår innebär att det ovillkorade försörjningsstödet trappas av i långsam takt, så att det alltid lönar sig att arbeta. Den tanken är god och mycket användbar oavsett om man förespråkar basinkomst eller inte." 

Läs mer i

Bohuslänningen

Gefle Dagblad

Motala & Vadstena Tidning


2018-02-19 Mentor Newsroom

Företag gillar kollektivavtal

Nätplattformen Mentor Newsroom skriver om AER:s rapport "Hur fungerar kollektivavtalen?", Lars Calmfors, ordförande AER, säger att "det förvånade oss att minimilönerna var ett mindre problem än vi trott". Han föreslår att man ska diskutera en sorts kollektivavtal light som lämnar delar av avtalen utanför.


2018-02-19 Svenska Dagbladet

Storkundernas hårda kritik mot Nordeas planer: ”Girigt”

Svenska Dagbladet skriver om flytten av Nordeas huvudkontor från Stockholm till Helsingfors. Magnus Henrekson, IFN, intervjuas. Han ser flera risker med en eventuell flytt: "Dels att kostnaden för flytten kan bli betydligt högre än planerat, det finns gott om exempel på det. Dels att det kan bli svårt att hitta rätt kompetens till topposter i banken med huvudkontoret i Helsingfors."


2018-02-19 Avesta Tidning

Ledare: För LO blir röda fanor lätt röda skynken så snart fakta visar att Las måste moderniseras

I en ledare skriver Avesta Tidning om att LO kallat M:s förslag att reformera LAS en “en krigsförklaring”. Tidningen citerar Per Skedinger, IFN, som skriver i sin forskningsgenomgång att Las innebär att “[arbetsmarknaden] förändras till förmån för personer med redan stark ställning på och till nackdel för marginalgrupper, främst ungdomar”.


2018-02-19 Dagens Arena

Den fackliga styrkan kommer med medlemmarna

I en ledare skriver Dagens Arena om en AER-rapport, med Lars Calmfors (IFN) som ordförande: "Om receptet från rådet ska följas är det följaktligen främst kollektivavtalen för arbetare och i synnerhet på den privata sidan som bör tunnas ut." Tidningen avslutar: "Det handlar också om att försvara normen att det är oanständigt att vägra kollektivavtal, det vill säga att behärska den ideologiska hegemonin."


2018-02-18 Skånska Dagbladet

Spenderbyxor på

I en ledarkrönika skriver Skånska Dagbladet att valår kan vara skadliga för vårt lands ekonomi. Tidningen hänvisar till Lars Calmfors, IFN, som förklarat "att skatterna måste höjas med 45 miljarder för att den offentliga sektorn ska kunna rekrytera personal inom". Skribenten avslutar: "Den dystra slutsatsen är att det blir ett obehagligt uppvaknande på andra sidan valdagen."


2018-02-16 Svensk Tidskrift

En Camel utan filter, tack!

Peter J Olsson har läst och skriver i Svensk Tidskrift om Andreas Bergh nya bok Två filter: "Andreas Bergh har skrivit en insiktsfull och tankeväckande bok som innehåller mycket som är värt att begrunda." Olsson skriver också att det hade varit intressant om Bergh hade diskuterat Jonathan Haidt, som skrivit böcker i ämnet och engagerat sig för ett bättre debattklimat.


2018-02-16 Borås Tidning

Grönbäck: Spelar det någon roll hur LO mår?

Allt färre går med i facket. Hotar det den svenska modellen?, undrar Borås Tidning i en ledare. Skribenten hänvisar till AER och dess ordförande Lars Calmfors, IFN, som nyligen släppte rapporten Hur fungerar kollektivavtalen?.


2018-02-16 Kvartal

"En postmodern kunskapssyn genomsyrar skolväsendet"

Friskolereformen uppnådde inte sitt huvudsyfte: att höja undervisningens kvalitet. Det säger Magnus Henrekson, IFN, i en intervju i en podd för tidskriften Kvartal. Henrekson är redaktör för och medförfattare till boken Kunskapssynen och pedagogiken.


2018-02-15 Dagens Nyheter

Här är skolorna som sätter högst betyg där du bor

I en nyhetsartikel skriver DN om betygsättning: "I genomsnitt fick en friskoleelev i landet 247 meritpoäng, medan en elev i en kommunal skola i genomsnitt hade 220 poäng." Jonas Valchos, Stockholms universitet och affilierad till IFN, att en skolas goda resultat inte säger mycket "om hur mitt barn kommer att lyckas på den skolan".


2018-02-15 Direkt/Svenska Dagbladet med flera

Kommunal – normering bra, men måste kunna göra avsteg

Direkt skriver att Tobias Baudin säger bestämt nej till att Kommunal själva skulle gå över till sifferlösa avtal. Lars Calmfors, IFN och ordförande i Arbetsmarknadsekonomiska rådet, sa tidigare i veckan att Kommunals medlemmar skulle kunna tjäna på sifferlösa avtal eftersom det är en sådan stor arbetskraftbrist i offentlig sektor.


2018-02-15 Kommunalarbetaren

Kommunal betonar nyttan med facket

I en nyhetsartikel skriver Kommunalarbetaren om en paneldiskussion som anordnades i samband med att en ny AER-rapport presenterades. Lars Calmfors, IFN, talade om "fripassagerarproblemet": "Tobias Baudin håller med om att detta är en utmaning också för Kommunal."


2018-02-15 Crain's Chicago Business

A Chicago economist weighs in on rent control

I en ledare av William Sander, professor vid DePaul University, i Crain's Chicago Business citeras Assar Lindbeck, IFN och Stockholms universitet. Lindbeck menar att “utöver bombning så är hyreskontroller det mest effektiva sättet att förstöra en stad”.


2018-02-15 DI tv

Ekonomistudion: Larm om valutakrig

Lars Oxelheim, Lunds universitet och affilierad till IFN, intervjuas i DI tv. Han förklarar att det kan bli problem när centralbankerna ska "komma ur dagens gigantiska penningpolitiska experiment".


2018-02-15 Arbetsliv

Ny rapport föreslår mer flexibla kollektivavtal

Arbetsliv skriver om en AER-rapport om kollektivavtal: "kollektivavtalen upprätthålls i dag av arbetsgivarna. Och då blir det allt viktigare att arbetsgivarna upplever kollektivavtalen som attraktiva" säger Lars Calmfors, IFN.


2018-02-15 Dagens Samhälle

Vilket EU vill vi ha och hur driver vi utvecklingen dit?

Under vinjetten Perspektiv i Dagens Samhälle skriver bl.a. Lars Oxelheim, Lunds universitet och affilierrad till IFN, om boken Europaperspektiv 2018 – EU i en världsordning under omvandling. "Det är hög tid för våra politiska partier att börja diskutera dessa frågor och få igång en välbehövlig debatt om vilket EU som Sverige bör sträva att forma i närtid."


2018-02-15 Arbetsvärlden

Ny studie: Sifferlösa avtal ger främst lönespridning

Arbetsvärlden skriver om en AER-rapport. Lars Calmfors och Per Skedinger, IFN, citeras. "Studien kan inte visa på en tydlig generell ökning av månadslönen under de här åren, snarare är effekten en ökad lönespridning." Per Skedinger säger: "Det verkar som att marknadskrafterna har påverkat lönerna för sjuksköterskorna".


2018-02-15 Arbetet

Elisabeth Lindberg: Låt löner i offentlig sektor gå före

I en ledare skriver Arbetet att "Lars Calmfors [IFN] har rätt, lönerna i offentlig sektor måste höjas". Så varför löser inte arbetsmarknadens parter problemet med "arbetet i välfärden " undrar skribenten: "Jo, för att den offentliga lönekakan bakas av de politiska partierna. Och de har lovat varandra att aldrig låta offentlig sektor växa snabbare än den övriga ekonomin. Inte ens när det är ekonomiskt motiverat."


2018-02-14 14 Livemint

Rent control is crippling India’s richest city

E-tidningen LiveMint skriver att "Mumbai är ett skolexempel på alla de dåliga sätt som hyreskontroll påverkar beboligheten i en stad”. Skribenter citerar Assar Lindbeck, IFN, “utöver bombning så är hyreskontroller på många sätt det mest effektiva sättet att förstöra en stad. ”


2018-02-14 Dagens Nyheter

Andreas Bergh: Gärna höjd lön i Bangladesh – men först rejäla fackliga rättigheter

Andreas Bergh, IFN, skriver i en krönika på DN:s ledarsida att "det är synnerligen svårt för oss i Sverige att avgöra vad som är en rimlig löneökning för fabriksarbetare i Bangladesh eller Kina. Däremot kan vi bidra till att de som faktiskt vet – arbetarna själva – får mer att säga till om". Han avslutar: "Nästa gång du köper en billig skjorta, fråga gärna vad textilarbetarna har i lön - men fråga ännu hellre om de har rätt att bilda fackföreningar."


2018-02-14 Publikt

Professor vill ha sifferlösa avtal för bristyrken

Publikt, som ges ut av fackförbundet ST, skriver om en AER-rapport med Lars Calmfors, IFN, som ordförande. Publikt hänvisar till en intervju med honom i DN: Sifferlösa avtal leder till ökad lönespridning, och i viss mån till högre löner och arbetstidsförkortning, visar en rapport från Arbetsmarknadsekonomiska rådet. Modellen kan därför användas i offentlig sektor för att gynna bristyrken.


2018-02-14 Metro

Dramatisk minskning i andelen fackligt anslutna: "Handlar om en värderingsförskjutning"

Metro skriver om en ny AER-rapport och förklarar att andelen personer som är anslutna till ett fackförbund har sjunkit från 85 procent 1993 till 69 procent 2016. "Det handlar alltså om en nedgång med 16 procentenheter – och det är ganska mycket", säger Lars Calmfors, IFN.


2018-02-14 Svenska Dagbladet

Per Gudmundson: Svenska modellen avvecklar sig själv

I en ledare I SvD skriver Per Gudmundson att nackdelarna med den svenska (arbetsmarknads)modellen är uppenbara. Han hänvisar till Lars Calmfors, IFN, som är ordflörande för AER: "Rådet pekar på Tyskland. Där sjönk kollektivavtalens täckningsgrad med nära en tredjedel på tre decennier. Det kan hända också här."


2018-02-13 Dagens Industri med flera

Professorn: Kollektivavtalen hotas om inte facken lyssnar

I en nyhetsartikel i DI med flera förklaras att Arbetsmarknadsekonomiska rådet "har hittat den svaga punkten på svensk arbetsmarknad. Nu varnar nationalekonomiprofessor Lars Calmfors [IFN] facken för att inte lyssna på de små företagen.


2018-02-13 Hotellrevyn

Branschföretag gör tummen upp för kollektivavtal

Hotellrevyn skriver om en AER-rapport med Lars Calmfors, IFN, som ordförande: "Företagare i hotell- och restaurangbranschen är mer positiva till kollektivavtal än företag i andra branscher." Calfors citeras: "På företag där det finns en lokal fackklubb tycker man att det underlättar kommunikationen med de anställda och att det är lättare att förankra olika beslut."


2018-02-13 TT/ Sydsvenskan med flera

Flexiblare regler räddar kollektivavtalet

TT skriver i en nyhetstext om en AER-rapport med Lars Calmfors, IFN, som ordförande att "storföretag är generellt positiva till kollektivavtal, medan mindre företag inte är lika förtjusta. Det tyder på de fackliga avtalen med arbetsgivarorganisationerna är bättre anpassade till storföretag".


2018-02-13 Direkt/Dagens Industri med flera

Löneavtal: sifferlösa avtal kan motverka brist

DI skriver att "sifferlösa avtal gör att marknadskrafterna slår igenom mer på lönerna och fler sifferlösa avtal kan därför vara ett sätt att minska den arbetskraftsbrist som i dag finns i bland annat offentlig sektor. Det säger Arbetsmarknadsekonomiska rådets (AER) ordförande Lars Calmfors [IFN]."


2018-02-13 Arbetsvärlden

När företagen får önska om kollektivavtalen

Arbetsvärlden (TCO) skriver i en ledare att Lars Calmfors, IFN, och AER presenterat "företagens önskelista på mer attraktiva kollektivavtal. Men facken har andra bevekelsegrunder." Skribenten förklarar att "fackföreningsrörelsens intressen måste givetvis vara att se till medlemmarnas anledningar till att gå med i facket".


2018-02-13 Lag & Avtal

Calmfors: Kollektivavtalen upprätthålls av arbetsgivarna

Lag & Avtal, en tidning om ar betsrätt, citerar Lars Calmfors, IFN och ordförande för AER som släppt en ny rapport: "Kollektivavtalen upprätthålls i dag av arbetsgivarsidan". Tidningen konstaterar att "bara 15 procent av de tillfrågade skulle helst slippa kollektivavtal, mest kritiska är man inom byggbranschen".


2018-02-13 Kommunalarbetaren

Baudin: Inga sifferlösa avtal

I Kommunalarbetaren säger Tobias Baudin, Kommunal, att förbundet aldrig kommer tillåta att undersköterskor dra iväg och lämna andra kommunalare på efterkälken när det gäller löneökningar. Han säger det som en kommentar "till Lars Calmfors utspel om att Kommunal borde gå med på sifferlösa avtal för att rädda kollektivavtalen".


2018-02-13 Fastighets folket

2 av 10 fastighetsföretag vill slippa kollektivavtal

Tidningen Fastighet folket skriver om en AER-rapport: "7 av 10 företag i fastighetssektorn är för kollektivavtal även om fackets ställning skulle försvagas, medan 2 av 10 vill slippa." Företagen lyfter fram kollektivavtalets minimilöner som ett mindre problem än vad vi hade trott, sa Lars Calmfors. IFN och ordförande för AER.


2018-02-13 Altinget med flera

Vårdens löner måste få öka mer

Nättidningen Altinget skriver om en ny rapport från Arbetsmarknadsekonomiska rådet med Lars Calmfors, IFN, som ordförande: "Industrin ska ha lägre löneökningar och offentliganställda högre", det anser Lars Calmfors i en ny studie om effekten av sifferlösa avtal på sjuksköterskornas löner.


2018-02-13 Svenska Dagbladet

Professor varnar: ”Den svenska modellen är hotad”

Lars Calmfors, IFN, uppmanar facken att bli mer flexibla för att rädda kollektivavtalen skriver SvD i samband med att en ny rapport från Arbetsmarknadsekonomiska rådet presenterats: "Många arbetstagare tycker inte att det är lika viktigt längre att vara med i facket, kanske för att man har blivit bortskämd och tar de fördelar som kollektivavtalen innebär för givna".


2018-02-12 Dagens Nyheter

Calmfors: Höj skatten så att de offentliganställda kan få högre löneökningar

Lars Calmfors, IFN, intervjuas i Dagens Nyheter, om Arbetsmarknadsekonomiska rådets senaste rapport. Han förklarar att offentliganställda bör få större löneökningar än övriga arbetsmarknaden: "Varje slags regering kommer att tvingas höja skatterna för att finansiera det."


2018-02-11 SVT/Idévärlden

Den goda ojämlikheten

Andreas Bergh, IFN, framför i tv-programmet Idévärlden att det finns rättvis ojämlikhet. Han argumenterar för att stora inkomstklyftor kan vara både rättvisa och försvarbara. Hans motståndare i diskussionen är författaren Per Molander och filosofidoktorn Katharina Berndt Rasmussen.


2018-02-09 Svenska Dagbladet

Tacksamhet över frihet och en påse bananer

Johanna Möllerström, Humboldtuniversitetet och affilierad till IFN, skriver under vinjetten Vykortet på SvDs ledarsida om glädjen över att Berlin inte längre är en stad som delas av en mur: "Och det som har gjort allt detta möjligt är frihet, individualism och marknadsekonomi."


2018-02-08 Svenska Dagbladet

Varför har LO lånat SD:s bildspråk?

Johan Wennström, IFN, skriver på SvD Kultur om en valfilm från LO. Han "anar en strategi från arbetarrörelsen som knappast handlar om omsorg om svenska arbetare". Wennström skriver att LO "använder ett sverigedemokratiskt bildspråk [...] Ett djävulskt diskursivt verktyg för att, mitt framför näsan på borgerligheten, möjliggöra en S/SD-allians".


2018-02-07 Avesta Tidning med flera

Anders Jonsson: Låt akademiker jobba högre upp i åren innan de får full pension

I en ledare i Avesta Tidning med flera slås fast att "vi måste arbeta längre upp i åldrarna för att få hyggliga pensioner när medellivslängden ökar". Skribenten hänvisar till förslag av Lars Calmfors, IFN: Lägre skatt och studiekostnader för den som blir klar med studierna tidigare".


2018-02-07 Affärsvärlden

Ompröva rubbet

Erik Hörstadius skriver i en krönika i Veckansaffärer om "den skriande bristen på innötning av kunskap". Han hänvisar till boken Kunskapssynen och pedagogiken – varför skolan slutade leverera och hur det kan åtgärdas (red Magnus Henrekson, IFN).


2018-02-07 Dagens Nyheter

Lars Calmfors: Vi måste vänja oss sig vid att räntorna kommer att förbli låga

Lars Calmfors, IFN, skriver i en krönika på DN:s ledarsida: "Förväntningar om högre inflation i USA har ruskat om världens börser. Men det mesta tyder på att de senaste decenniernas låga realräntor är här för att stanna. Politiken måste anpassas till det."


2018-02-07 Shifter

Derfor går det bedre med gründere i Sverige enn i Norge: «Den norske arbeidsmoralen» pekes ut som en av årsakene

Den norska nättidningen Shifter intervjuar bl.a. Joacim Tåg, IFN, om att Sverige ofta ligger i topp vad gäller entreprenörskap. Tåg säger: "Jeg tror det har vært ganske avgjørende at Sverige åpnet opp for utenlandsk kapital og arbeidskraft". För norsk del anser han att "den norske oljebransjen har stått for veldig mye teknologisk innovasjon. [...] burde skape insentiver for å bygge konsentrerte oppstartsmiljøer rundt de største industriene i landet".


2018-02-07 Arbetet

Elisabeth Lindberg: S måste hitta sin konflikt mot M

I en ledare i Arbetet hänvisar skribenten till Jonas Vlachos, Stockholms universitet och affilierad till IFN. "Vlachos är känd från debatten om den svenska skolans problem och undrar varför inte motsvarande forskning som pågår i skolsektorn sker för rättsväsendet. Det är en bra fråga."


2018-02-07 Motala & Vadstena Tidning med flera

Arbetsrätten måste uppdateras

I en ledare skriver bl.a. Motala & Vadstena Tidning om LAS. Tidningen hänvisar till forskning av Per Skedinger, IFN som förklarat "att LAS innebär att “[arbetsmarknaden] förändras till förmån för personer med redan stark ställning på och till nackdel för marginalgrupper, främst ungdomar”.


2018-02-02 TT/Dagens Industri med flera

Experter: Höjda kapitalskatter motar klyftor

Höjda kapitalskatter skulle motverka de stadigt stigande inkomstklyftorna, anser några ekonomiprofessorer. En av de av TT intervjuade är Lars Calmfors, IFN. Han säger: "Kapitalinkomster är lågt beskattade." Han menar att arvsskatt och ingen fastighetsskatt skulle kunna införas igen i någon form.


2018-02-02 AFP/France 24 and more

With Kamprad gone, will Ikea lose its compass?

Efter Ikea grundaren Ingvar Kamprads bortgång, citeras Magnus Henrekson, IFN, av nyhetsbyrån AFP, ”Ikea har ingen ledare” varnade näringslivsforskaren Magnus Henrekson [...] och antydde att företaget kunde tappa sin riktning utan ledare, efter Kamprads frånfall.


2018-01-31 ETC

Därför hyllas inte Kamprads söner

Göran Greider skriver i ETC om Ikeas grundare Ingvar Kamprad som gått bort. Han menar att "borgerligheten vill ha växande klyftor". I sammanhanget nämner han Magnus Henrekson, IFN som sägs konstatera att ”forskningen om entreprenörskap har formligen exploderat under de senaste 15 åren".


2018-01-31 Yahoo! UK & Ireland

Tories are more attractive than socialists, claims study

Yahoo! UK & Ireland publicerade en artikel om “en studie av Institutet för Näringslivsforskning i  Sverige  att högerpolitiker upplevs som mer fysiskt attraktiva än vänsterpolitier.” IFN forskarna som är anvariga för studien är Niclas Berggren och Henrik Jordahl.


2018-01-31 Dagens Industri

Världen slår tillbaka efter Trumps handelshot

Att USA inför tullar på kinesiska solpaneler och tvättmaskiner "har ytterligare retat upp EU-företrädare som varnar för att USA:s hårdföra retorik undergräver både den globala världshandeln och landets egen ställning internationellt" skriver DI. Henrik Horn, IFN, intervjuas: "Det handlar om att signalera till Donald Trump att det här kan bli kostsamt."


2018-01-31 Uppsala Nya Tidning

Pengar för ingenting – en bra idé?

I en krönika på ledarsidan i UNT skriver Sebastian Sundel om medborgarlön och en antologi (Timbro) där Mårten Blix [IFN] "räknar med att det skulle kosta staten 525 miljarder kronor att ersätta befintliga trygghetssystem med medborgarlön". Sundel skriver att det "allvarligaste problemet med att ersätta dagens trygghetssystem med medborgarlön är dock att principerna för den generella välfärdspolitiken skulle utmanas i grunden".


2018-01-30 Canberra Times and more

Time to stop fixating on Finland

Canberra News skriver att Australien “är fast i en gammal myt att Finland är en utbildningsutopi som Australien bör efterlikna”. Artikeln refererar till en studie av Gabriel Heller Sahlgren, affilierad till IFN, et al: "Policy och pedagogik i Finland innan PISA 2000 var mer traditionell och involverade tester och prov. Finlands förändring mot en mer progressiv utbildningsmodell föregick Finlands fall i PISA".


2018-01-30 Dagens PS

Kamprads ”dödsplan” – söner avslöjar strategin

Dagens PS skriver om att Magnus Henrekson, IFN; i samband med Ingvar Kamprads bortgång höjt "ett varningens finger och befarade att Ikea riskerar att bli ”herrelöst” med ett bolag positionerat bakom stiftelser utomlands och drivet av anonyma tjänstemän."


2018-01-30 Sala Allehanda med flera

Sakine Madon: Gå gärna emot arbetslinjen - men utan lön 0 delningar

Sakine Madon skriver i en ledare i bl.a. Sala Allehanda om medborgarlön. Hon hänvisar till Andreas Bergh, IFN "Han [...] menar att steg mot det inte behöver vara särskilt radikalt. Bergh påpekar att dagens välfärdsstat dras med de problem som medborgarlönens kritiker varnar för."


2018-01-29 The Mail on Sunday and more

Conservatives are more attractive than liberals

I en artikel i The Mail on Sunday bland andra citeras en studie av Niclas Berggren: “Högerpolitiker ser bättre ut [än vänsterpolitiker] i Europa, USA och Australien. Förklaringen kan vara att vackra människor tjänar mer vilket gör dem mindre intresserade av att stödja omfördelning.”


2018-01-29 Dagens Nyheter

Ikeas framtid oviss – slitningar kan uppstå

DN Ekonomi skriver om vad som kan hända med Ikea efter grundaren Ingvar Kamprads bortgång. En av de som intervjuas är Magnus Henrekson, IFN: "I många familjeföretag coachar man ju barnen från tonåren och uppåt med utbildningar, allt tyngre operativa roller och styrelseuppdrag. I Ikea har barnen kommit upp i organisationen först i mogen ålder."


2018-01-29 TV4 Nyheter

Ekonomiprofessorn om Ikea: "Det finns orosmoln"

Magnus Henrekson, IFN, intervjuas i TV4 Nyheter med anledning av att Ikeas grundare Ingvar Kamprad avlidit. Henrekson varnar för att den Ikeakultur som Kamprad skapade (bl.a. konstadsmedvetande och långsiktighet) kan gå förlorad med nästa generation.


2018-01-29 TT/Sydsvenskan med flera

Ikea riskerar bli herrelöst

I en TT-intervju (som publiceras i 30-talet tidningar) med anledning av att Ingvar Kamprad, Ikeas grundare, gått bort förklarar Magnus Henrekson, IFN, att Ikea nu kan riskera att bli tjänstemannastyrt. Han förklarar vidare: "Kamprad har alltid sagt att han genom stiftelserna säkrat Ikeas framtid. Jag är tveksam till det."


2018-01-29 Skola & Samhälle

Sverker Lindblad: Bekymmersamt om pedagogiska problem

I nättidningen Skola & Samhälle skriver Sverker Lindblad (en refuserad artikel, tänkt som svar på Magnus Henreksons kritik att pedagoger tiger ihjäl kritiken av skolan). Lindblad skriver; "Vad jag reagerat mot är att Henrekson bortser ifrån de sociala realiteter som verkar i skolväsendet och som är av avgörande betydelse för skolans verksamhet och resultat."


2018-01-29 Delivered and more

Lighting up your Intrapreneur

Logistik magasinet Delivered citerar Lars Persson, IFN, avseende intraprenörskap. Enligt Persson, är intraprenörskap tämligen vanligt i Sverige, delvis på grund av den höga tilliten som finns här. “Anställda i firmor oroar sig inte för att deras idéer inte kommer att erkännas eller att ledningen tar idéerna och presentera dessa som sina egna. Detta skapar ett gynnsamt klimat för nya idéer.”


2018-01-27 Göteborgs-Posten

Skogstad: Flumskolan är en borgerlig skapelse

Något har hänt i skoldebatten skriver Isak Skogstad i GP och förklarar att katederundervisning inte längre är kontroversiellt: "Magnus Henrekson [IFN], menar att borgerligheten missförstår marknadsekonomi då de skapade ett system där skolor konkurrerar med höga betyg och låga krav på elevernas ansträngning."


2018-01-26 Fokus

Flyttstriden

Under vinjetten "Veckans bråk" skriver Fokus om regeringens beslut att flytta ut fler myndigheter från Stockholm: "Henruik Jordahl [...] framhöll att Riksrevisionens tidigare genomlysning av myndighetsflyttar funnit att kostnaderna underskattas. "Det kostar mer än vad man tror" sa Henrik Jordahl.


2018-01-25 Lag & Avtal

Lars Calmfors: ”Som expert måste man ha integritet”

Lag & Avtal har intervjuat Lars Calmfors om att vara expert. Tidningen skriver att han "vägrar gå någons ärenden. Han har stämplats som både vänsterekonom och högerekonom". Calmfros själv säger: "I debatten beskyller man ofta den med annan uppfattning för att ha onda avsikter. Det har jag aldrig kunna förlika mig med."


2018-01-25 Svenska Dagbladet

Henrik Jordahl: Makten före välfärden

Henrik Jordahl, IFN, är gästkrönikör på Svenska Dagbladets ledarsida. Han skriver om att regeringen går vidare med förslaget att införa ett vinsttak i välfärdssektorn: "Varken ministrar i regeringen eller utredare på departementen har obegränsat med tid och kraft. De är skyldiga oss skattebetalare att ägna sig åt de verkliga problemen. Men i stället sitter vår regering och köpslår med Vänsterpartiet för att klamra sig fast vid makten."


2018-01-24 Kansan Uutiset

Ikääntynyt työntekijä irtisanotaan Suomessa herkemmin kuin Ruotsissa

Den finska tidningen Kansan Uutiset skriver om en studie av bl.a. Per Skedinger, IFN, under ruibriken "Äldre anställda är mer utsatt i Finland än i Sverige". I studien jämförs uppsägningspraxis i multinationella företag som är verksamma både i Finland och i Sverige. Det handlar i första hand om den svenska turordningsregeln vid uppsägning.


2018-01-24 Plåt & Vent Magasinet

Kongress med tankar om framtiden!

I en ledare skriver förbundsordförande Jörgen Rasmusson i Plåt & Vent Magasinet om årets kongress. Han hänvisar till forskning av Åsa Hansson, Lunds universitet och affilierad till IFN, som visar: "att entreprenörskap leder till positiva spridningseffekter och rent av kan betraktas som en egen tredje produktionsfaktor som skiljer sig från arbete och kapital och borde därför beskattas annorlunda".


2018-01-24 Kristianstadsbladet med flera

Skatta försiktigt

I en ledare skriver Kristianstadsbladet med flera tidningar om en skatterapport från SNS Konjunkturråd som Daniel Waldenström, IFN, lett: "Att göra alltför drastiska förändringar och att återinföra skatter som avskaffats eller sänkts för bara några år sedan, skapar osäkerhet och gör det svårare att planera för människor och företag."


2018-01-24 Svenska Dagbladet

”Vallgårda har missförstått analysen”

Gabriel Heller Sahlgren, affilierad till IFN, skriver i en slutreplik i den debatt i SvD som började med ”Friskolornas elever är mer nöjda med skolmiljön” att "det finns ett positivt samband mellan andelen fristående skolor och elevernas genomsnittliga mjuka utfall på kommunnivå, även när man justerar för elevsammansättningen".


2018-01-24 Asian Scientist Magazine

Feeling a city's economic puls

Yves Zenou, Monash University och affilierad till IFN,deltog i 2017 SMU konferensen om stads- och regionalekonomi, som hölls i Singapore. Asian Scientist Magazine skriver: En stads inneboende nätverk innebär att människor, företag, byggnader och transportmedel kan få långtgående, ibland oväntade effekter på varandra.


2018-01-23 Publikt

Forskare: Höga kostnader för myndighetsflytt

Publikt (fackförbundet ST) citerar Henrik Jordahl i Ekot om flytt av myndigheter från Stockholm: "Flytt av statliga myndigheter har varit både dyra och ineffektiva", säger Jordahl.


2018-01-23 Dagens Arena

Tre ekonomer: Så ska Sverige få bättre tillväxt

Dagens Arena intervjuar tre ekonomer. En av dessa är Åsa Hansson, Lunds universitet och affilierad till IFN. När hon ska föreslå reformer för att öka svensk tillväxt vill hon sänka skatten på arbete och införa fastighetsskatt.


2018-01-22 Skola och Samhälle

Sten Svensson: Debatten om kunskapssyn och arbetsformer

I nättidningen Skola och Samhälle skriver Sten Svensson, Katalys och tidigare chefredaktör för Lärarnas tidning om boken Kunskapssynen och pedagogiken (red. Magnus Henrekson, IFN): "De hävdar att jämlikhet och arbetsformer prioriteras framför att eleverna ska lära sig kunskaper." 


2018-01-22 Sveriges Radio/Ekot med flera

Forskaren: Myndighetsflytt kostar mer än vad man tror

Henrik Jordahl intervjuas i Ekot om regeringens flytt av biståndsmyndigheten Sida från Stockholms innerstad till söderförorten Botkyrka. "Det kostar mer än vad man tror," säger Jordahl om flytten som han tycker är dåligt förberedd: "Det har ju annonserats myndighetsflyttar tidigare av regeringen. Och jag tycker att man hade kunna gå långsammare fram och analyserat en och en noggrannare. I synnerhet som man inte har gjort detta tidigare."


2018-01-22 Länstidningen Östersund

Olydiga forskare vill höja skatten

I en ledare skriver Länstidningen Östersund att när Daniel Waldenström, IFN, med flera "påstår att växande förmögenheter och stora arv är ett problem för samhället svär de i kyrkan" (SNS-rapport). Tidningen skriver: "Försöken att tysta och begränsa den akademiska friheten slog tillbaka mot SNS förra gången. Trovärdigheten sjunker snabbt om en organisation som säger sig vara oberoende viker ner sig för sina finansiärer och tystar olydiga forskare."


2018-01-21 Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung

Auf Start-Ups ist kein Verlass

Forskning av Fredrik Heyman, Pehr-Johan Norbäck och Lars Persson, IFN, tillägnas en krönika i Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung författad av Maja Brankovic. Hon jämför svenskt och tyskt näringsliv mot bakgrund av forskningen om vilka företag som skapar jobb och i vilka företag som produktiviteten höjts.


2018-01-21 Expressen

Gunnar Wetterberg Mer rättvist att beskatta gamla pengar än nya

"Ärvda pengar håller på att bli alldeles för viktiga. Det är hög tid att göra kapitalbeskattningen mer effektiv." Det skriver Gunnar Wetterberg i en krönika på Expressens ledarsida. Hasn hänvisar till en SNS-rapport av Daniel Waldenström, IFN, med flera.


2018-01-21 SVT

Nationella prov halveras: ”Skolan sviker eleverna”

Magnus Henrekson har apropå att regeringen från 1 januari halverat antalet nationella prov i gymnasiet intervjuats i SVT Agenda om utvecklingen i den svenska skolan. Han förklarar att målen i läroplanen är väldigt svåröversatta, fluffiga och otydliga. Detta skapar stora kvalitetsskillnader och gör att skolan sviker eleverna.


2018-01-20 Arbetarbladet

Partierna måste sluta bluffa om skatterna

Arbetarbladet skriver i en ledare att "45 miljarder. Så mycket förkunnar ekonomiprofessorerna Lars Calmfors [IFN] och Hans Flam i en intervju i Dagens Industri i veckan att skatterna måste höjas för att välfärden skall kunna upprätthållas på dagens nivå."


2018-01-19 Dagens Arena

S måste våga använda F-ordet

I en ledare skriver Dagens Arena om en skatterapport författad av bl.a. Daniel Waldenström, IFN, och Åsa Hansson, affilierad till IFN: "De kommer till den bestämda slutsatsen att Sverige borde införa en fastighetsskatt." Skribenten fortsätter: "Socialdemokraternas rädsla för att uttala F-ordet förstärker istället intrycket av att valstrategin är att försöka övertrumfa högern när det gäller repression [...]. Tragiskt."


2018-01-18 Ekonomiekot

Ett år sedan Donald Trump tillträdde

Ekonomiekot har intervjuat Henrik Horn, IFN, som säger att Trump är på god väg att infria sin vallöften. Han förklarar att USA dragit sig ur TTP-avtalet och startat omförhandlingar av Nafta-avtalet. USA har dessutom använt olika amerikanska regler för att unilateralt inför importrestriktioner.


2018-01-18 Liberala Nyhetsbyrån/Kristianstadsbladet med flera

Joakim Broman: Göran Perssons fastighetsskatt spökar ännu

Kristianstadsbladet förklarar i en ledare att Daniel Waldenström m fl författare till en skatterappport  pekar på att en mer likformig kapitalskatt skulle ge möjlighet till sänkt skatt på arbete. Samtidigt förklarar tidningen att Sverige har OECD:s näst lägsta fastighetsskatt. "Oavsett vilken nivå på skatteuttaget man förespråkar måste man se att det förhållandet är skadligt för ekonomin."


2018-01-18 Dala-Demokraten

Göran Greider: Bryt passiviteten, Löfven!

I en ledare skriver Dala-Demokraten "Daniel Waldenström [IFN], den kanske ledande svenska forskaren på förmögenheter, sa under en presskonferens: ”Forskningen ger idag stöd för att beskatta kapital, och det är faktiskt en nyhet inom den akademiska världen.”


2018-01-18 Svenska Dagbladet

Ivar Arpi: Lögnerna vi gärna tror på

I en ledare i SvD skriver Ivar Arpi om kritiken av Tino Sanandajis bok Massutmaning: "Magnus Henrekson [IFN], Martin Andersson, Johan Eklund och Pontus Braunerhjelm, skrev vid tillfället en debattartikel som försvarade den vetenskapliga redligheten i "Massutmaning" och avvisade kritiken som förtalslik och substanslös. Tyvärr inkom artikeln när debatten redan var avslutad, och togs inte in."


2018-01-18 Bloomberg View

Yup, Rent Control Does More Harm Than Good

Bloomberg View skriver om hyresreglering: "Hyreskontroll har genom åren fått en särskild bogeymanstatus bland ekonomer. Assar Lindbeck [IFN ...] förklarade en gång att förutom bombning är hyreskontroll det bästa sättet att förstöra en stad.


2018-01-18 Dagens Industri

Ekonomer orsakar stort skatterabalder

I en nyhetskommentar i DI sägs om den Konjunkturrådsrapport som Daniel Waldenström, IFN, lett: "Det är stundtals radikala förslag som slopade ISK- konton, höjd skatt på långsiktigt sparande och sänkt kapitalskatt till 25 procent. Men de mest kontroversiella förslagen – att återinföra arvs- och gåvoskatt samt höja och förändra fastighetsskatten – kommer inte att vara aktuella på länge."


2018-01-18 Barometern

Var inte arvsskatten död och begraven?

I en ledare skriver Barometern om en skatterapport från SNS Konjunkturråd som Daniel Waldenström, IFN, varit ordförande för. Tidningen förklarar även: "Att återinföra eller rättare sagt höja fastighetsskatten skulle stänga ute allt fler från möjligheten att äga det egna boendet."


2018-01-17 Heise Online

Vorteil bei Wahlen: Rechte Politiker schauen angeblich schöner aus

I en artikel i Heise Online diskuteras en studie av Niclas Berggren, IFN et a. Skribenten tar även upp andra artiklar som handlar om hur skönhet påverkar våra chanser i livet. Studien av Berggren med flera visar att högerpolitiker är mer attraktiva än vänsterpolitiker och att detta ger dem en fördel i politiska val.


2018-01-17 Byggahus.se

"Lika fastighetsskatt för bostadsrätter och hus"

Nyhetsplatsen Byggahus.se skriver om skatterapport från SNS Konjunkturråd som Daniel Waldenström, IFN, lett: "Skatten föreslås vara lika för bostadsrätter och hus men däremot variera utifrån inkomstgrupp och värdet på bostaden. [...] Forskarna tror på så vis att förslaget om fastighetsskatt skulle tas emot positivt av hushållen."


2018-01-17 Dagens Industri

Lotta Engzell-Larsson: Destruktivt att införa ny arvsskatt

I en ledare skriver DI om en skatterapport från SNS Konjunkturråd som Daniel Waldenström, IFN, lett: "Det är en bra ansats att minska skillnaden i beskattning av olika typer av tillgångar, men nivån måste fortfarande vara internationellt konkurrenskraftig på finansiella placeringar, det är den inte på föreslagna 25 procent."


2018-01-17 Kommunalarbetaren

Tunga ekonomer vill höja skatten

"Det krävs höjda skatter om dagens bemanning i välfärden ska bibehållas. Nu sällar sig även tunga ekonomer till kritiken av att regering och opposition inte talar klarspråk om behoven." Det skriver Kommunalarbetaren och refererar till ett uttalande i DI av Lars Calmfors, IFN.


2018-01-17 Dagens Opinion

SNS konjunkturråd förespråkar fastighetsskatt och ny kapitalskatt

Dagens Opinion skriver i en nyhetsartikel att "SNS konjunkturråd föreslår förändrad kapitalskatt och förespråkar fastighetskatt men sänkt skatt på arbete i ett inlägg i diskussionen om en genomgripande skattereform". Daniel Waldenström, IFN, är ordförande för rådet där även Åsa Hansson, Lunds universitet och affilierad till IFN, ingår.


2018-01-17 SR/Dagens Eko

SNS: Inför ny fastighetsskatt

Höj fastighetsskatten och utred återinförandet av arvskatten. Så presenterar Ekot den rapport som Daniel Waldenström, IFN,  Åsa Hansson, Lunds universitet och affilierad till IFN, samt Spencer Bastani, Linnéuniversitetet, författat inom ramen för SNS konjunkturråd.


2018-01-17 Dagens PS

Experter: Skatterna måste höjas 45 miljarder

Nyhetssajten Dagens PS skriver om en intervju med Lars Calmfors, IFN, i Dagens Industri: "Den demografiska utvecklingen innebär ett stort tryck på kommuner och landsting. Men att höja deras skatter är inte bra, utan det finns betydligt bättre skatter att höja, som fastighetskatten och matmomsen”, säger Calmfors till Di."


2018-01-17 Dagens Industri

Ekonomerna: Skatterna måste höjas

I en nyhetsartikel skriver DI att flera tunga ekonomer anser att skatterna behöver höjas med omkring 1 procent av BNP, motsvarande 45 miljarder, under nästa mandatperiod. ”Det ekonomiskt rimliga vore att gå till val på att skatterna behöver höjas. För jag har svårt att se hur det ska kunna undvikas”, säger Lars Calmfors, IFN.


2018-01-17 Dagens Nyheter

”Sverige behöver införa ny arvs- och fastighetsskatt”

Daniel Waldenström, IFN, har varit ordförande för SNS konjunkturrådsrapport. Om denna skriver han och hans medförfattare (här ingår Åsa Hansson, Lunds universitet som är affilierad till IFN) på DN Debatt. De anser att skatten på kapital bör höjas och skatten på arbete sänkas. de förslår en ny fastighetsskatt.


2018-01-15 Dagens Samhälle

”Svensson och Suhonen vet inte vad de skriver om”

Gabriel Heller Sahlgren, affilierad till IFN, skriver ett svar på en replik till ett debattinlägg i Dagens Samhälle. Heller Sahlgren skriver att repliken "visar ett taffligt letande efter hål i den forskning som når slutsatser de inte tycker om".


2018-01-15 SNB/Norrbottens Kuriren

Henrik Jordahl: Sparsamma nyårslöften

Henrik Jordahl, IFN, skriver en krönika i Norrbottens Kuriren om nyårslöften och vår oförmåga att hålla löften, något som har studerats av nobelpristagaren i ekonomi, Richard Thaler. Han tipsar hur vi kan lyckas med löften: "Spänn bågen lagom högt och förenkla igångsättandet."


2018-01-15 Dagens Opinion

LO och Svenskt Näringsliv i rapportkrig

Nättidningen Dagens Opinion skriver att "LO försöker i en rapport visa hur näringslivet har skapat maktkoncentrerade friskolekoncerner med hjälp av skattemedel. Svenskt Näringsliv kontrar med en rapport [författad av Gabriel Heller Sahlgren, affilierad till IFN] som ska visa att friskolorna presterar bättre resultat. Almega anser att vinstbegränsningarna LO förespråkar främst gynnar de stora skolkoncernerna." 


2018-01-15 Skola & Samhälle

Ingrid Carlgren: En bildningsskola för alla – eller ”olika för olika”?

Nättidningen Skola & Samhälle publicerar en artikel av Ingrid Carlgren, professor emerita i pedagogik vid Stockholms universitet. Ämnet är synen på kunskap och bl.a. referens till boken Kunskapssynen och pedagogiken (red. Magnus henrekson, IFN). Carlgren skriver: "Kritiken av kunskapssynen bygger på en rad medvetna eller omedvetna missuppfattningar."


2018-01-12 Dagens Samhälle

Visar INTE att friskolor är bättre än kommunala skolar

I rapporten "Mer än bara prov – mjuka utfall i kommunala och fristående skolor" försöker Gabriel Heller-Sahlgren [affilierad till IFN] visa att fristående skolor är bättre än kommunala, skriver Sten Svensson med flera i ett debattinlägg i Dagens Samhälle: "Det stämmer inte – några sådana slutsatser går inte att dra från underlaget." Författarna kritiserar även en annan rapport av samma forskare.


2018-01-11 Aftenposten

Holden skal utrede «urovekkende trekk» ved arbeidsmarkedet

Norska Aftenposten skriver om att regeringen har tillsatt en expertgrupp som ska studera hur sysselsättningen kan öka. Professor Lars Calmfors, IFN, ingår i gruppen.


2018-01-11 SVT Nyheter

Fler politiker än tidigare lämnar sina uppdrag

Fler politiker har valt att lämna sina uppdrag den här mandatperioden jämfört med den förra, förklarar SVT. Richard Öhrvall, IFN, intervjuas: "En trend vi sett är att de som är nya i politiken tenderar att hoppa av i lite högre grad än de som vet vad det innebär att vara politiker."


2018-01-10 Sans

Skolan behöver ett nytt paradigm

I magasinet Sans skriver tre av författarna (Inger Enkvist, Magnus Henrekson, IFN, och Martin Ingvar) till boken Kunskapssynen och pedagogiken om vad som gått fel i den svenska skolan och vad som kan göras för att vända utvecklingen. de förklarar att "möjligheterna till positiv förändring är i dag större än någonsin".


2018-01-10 The Daily Caller

Conservatives Really Are More Attractive, Study Reveals

I en artikel i The Daily Caller citeras och summeras en studie av Niclas Berggren, IFN et al. Deras studie visar att politiker med högeråsikter upplevs som mer attraktiva[ än de med vänsteråsikter].


2018-01-10 Svenska Dagbladet

Per Gudmundson: Så slipper du skattechocken

I en ledare i SvD skriver Per Gudmundson om framtidens finansiering av den offentliga sektorn. I detta sammanhang nämner han boken "Digitalization, Immigration and the Welfare State" av Mårten Blix, IFN, som visar "att konsumtionen av sjukhusvård i Sverige har stigit med mer än 35 procent de senaste två decennierna. Men antalet arbetade timmar på sjukhusen är oförändrat".


2018-01-09 Centerns Nyhetsbyrå/Hallands Nyheter

Skolans kravlöshet leder oss i fördärvet

I en ledarkrönika i Hallands Nyheter skriver Mathias Grimpe om boken Kunskapssynen och pedagogikens, red. Magnus Henrekson, IFN: "Den ger så många exempel på vad som gått fel, att skolministern för en gångs skull måste tillåta sig vara självkritisk. Den postmoderna pedagogiken drar ner skolan i fördärvet. Och ändå tillåts den fortsätta."


2018-01-09 Dagens Nyheter

Andreas Bergh: Skriva snabbt och långsamt

"Nätet ger också ett oanat stort utrymme för den kvalificerade debatten, " skriver Andreas Bergh, IFN och Lunds universitet, i en krönika på DN:s ledarsida. Han nämner nationalekonomer bloggen Ekonomistas  och statsvetarbloggen Politologerna som exempel på en bloggar på "god nivå".


2018-01-09 Svenska Dagbladet

Per Gudmundson: Friskolorna bäst även på det omätbara

Per Gundmundson skriver i en ledare i SvD om en ny skolrapport av Gabriel Heller Sahlgren, affilierad till IFN. "Ibland kommer det faktiskt någon som verkligen har granskat utfallet i skolorna och presenterar siffror. Och då visar det sig att friskolor presterar bättre än kommunala."


2018-01-09 Svenska Dagbladet

Johan Wennström: Den förmenta liberalismen har gjort Sverige hårdhjärtat

"För att den traditionella, konservativa högern ska bli en relevant röst igen, måste den hitta tillbaka till sin moraliska kompass." Det skriver Johan Wennström, IFN, på SvD Kultur. Han menar att högern inte får glömma bl.a. "att slå vakt om kunskaperna i skolan genom att återupprätta lärarauktoriteten och traditionella undervisningsmetoder".


2018-01-07 Svenska Dagbladet

”Friskolornas elever är mer nöjda med skolmiljön”

I ett debattinlägg i SvD skriver Gabriel Heller Sahlgren, affilierad till IFN, om rapporten "Mer än bara prov – mjuka utfall i kommunala och fristående skolor". Han förklarar att elever i friskolor ger sina skolor högre betyg för mjuka värden som studiero, stimulans och utmaningar i jämförelse med elever i kommunala skolor.  Ingenting tyder heller på att just vinstdrivande friskolor skulle underprestera.


2018-01-07 Göteborgs-Posten

Henrekson: Pedagogerna tiger ihjäl kritiken

GP:s kolumnist, läraren Isak Skogstad, intervjuar Magnus Henrekson, IFN, om boken Kunskapssynen och pedagogiken. Henrekson förklarar att "pedagogerna som vi kritiserar i boken är så tysta. De tiger ihjäl kritiken". Han säger bland annat att visst kan "någon forskare visa att friskolor är lite bättre, men det stora problemet är att hela systemet presterar sämre. Det är därför borgerligheten har svårt att vinna debatten om skolan".


2018-01-06 Dekonstruktiv kritik/aronflam.com

Magnus Henrekson - Sanningen om skolan

I podden Dekonstruktiv kritik med Aron Flam intervjuas Magnus Henrekson, IFN, om boken Kunskapssynen och pedagogiken. Flam skriver om intervjun: "Boken går igenom hur man lär sig saker. Det vi vet från vår egen historia och det vetenskapen bekräftar. Dessvärre verkar den svenska skolan ha bestämt sig för att göra tvärtemot de rekommendationer som Magnus och hans medförfattare förespråkar."


2018-01-05 WNPR/Connecticut's Public Media Source for News and Ideas/BBC World News

The Robot Revolution

Är du orolig för att robotar ska konkurrera ut ditt jobbt, är frågan som ställs av amerikanska WNPR i denna radiointervju. I programmet förklarar Mårten Blix, IFN, hur automatisering kan påverka sysselsättningen i Sverige och runt om i världen.


2018-01-03 Sveriges Radio/Ekonomiekot

Ny studie spräcker myten om riskkapitalister

"Folk får sluta när riskkapitalbolagen kommer in, men nya anställs inom några år" förklarar Joacim Tåg, IFN, som intervjuats av Ekot. De som faktiskt råkar illa ut är de med svagast ställning på företaget, säger Tåg och tillägger att den som har arbetsuppgifter som kan flytta till utlandet eller automatiseras löper större risk att bli arbetslös.


2018-01-02 Skolvärlden

Del 5: Så ser Skolsverige på 2017/2018

Skolvärlden har frågat ett antal personer aktiva i skolan hur de ser på skolan 2017/18. En av dessa är Robert Elg, lärare i historia och samhällskunskap och biträdande kommunombud Lärarnas Riksförbund i Malmö, som förklarar att på han önskelista för 2018 står bl.a.: "att fler läser boken Kunskapssynen och pedagogiken” (red. Magnus Henrekson, IFN).


2018-01-02 ETC

Superrika svenskar har fördubblat inkomsterna

ETC skriver i en nyhetsartikel att "de 1 000 rikaste svenskarna har  fördubblat sina inkomster sedan 2009". Daniel Waldenström, IFN, kommenterar: "En fördubbling låter rätt drastiskt. Man ska vara lite försiktig men jag har också sett en tendens till ökning i den yttersta toppen. Aktiepriserna har gått upp och det har varit en högkonjunktur de sista åren, det har gynnat kapitalägarna."


2018-01-02 Dagens Nyheter

Lars Calmfors: Arbeta längre – och börja tidigare

Lars Calmfors, IFN, skriver om pensionssystemet i en krönika på DN:s ledarsida: "Det finns kostnader för att sluta jobba som inte bärs av individen. Därför är det rätt att justera åldersgränserna." Han önskar att politikerna även ägnar uppmärksamhet åt "tidigare inträde i arbetskraften": "Lägre marginalskatter och studiemedelsregler som premierar examen vid unga år är två förslag som skulle stärka drivkrafterna för tidigare inträde på arbetsmarknaden."


2018-01-01 Sundsvalls Tidning med flera

Reglerna i debatten som ger ett bättre valår 2018

Pär Fagerström har läst Andreas Berghs debattbok som skissar på hur en bättre samhällsdebatt skulle kunna se ut. Recensionen publiceras i ett antal liberala tidningar, bl.a. Sundsvalls Tidning. Han förklarar att Bergh vill "hjälpa liberala debattörer och ledarskribenter att göra bättre ifrån sig i sina dagliga kubbningar i print och, framförallt, i sociala medier".


Aktuell forskare

Henrik Jordahl, professor och programchef

Ämnesområden:

Offentlig ekonomi, organisation och verksamhetsledning, politiskt beteende, privatiseringar, sjukvård, skattefinansierade tjänster, utbildning, väfärd och äldreomsorg.

Några av de frågor Henrik Jordahl försöker besvara i sin forskning:

  • Vad förklarar valet mellan offentlig och privat tjänsteproduktion?
  • Hur påverkar detta val tjänsternas kostnader och kvalitet?
  • Vilka förändringar av lagar, regler och praxis skulle förbättra produktionen av skattefinansierade tjänster?

 

 

Vägar till ett uthålligt EU. Europaperspektiv 2021

EU-perspektiv-2021-Ett-uthålligt-EU


Utmaningarna och frågorna är många: Vilka politiska och ekonomiska reformer krävs för att säkerställa omvandlingen till en grön ekonomi trots en åldrande befolkning, växande sociala behov och en undermålig integration i samhället? Det är det övergripande temat i årets upplaga av Europaperspektiv, Vägar till ett uthålligt EU. Läs mer.

 

Institutet för Näringslivsforskning, Grevgatan 34 - 2 tr, Box 55665, SE-102 15 Stockholm, Sweden | Tel: +46-(0)8-665 45 00 | info@ifn.se