Institutet i media

Institutet i media – 2020

Här hittar du ett urval av artiklar, reportage och inslag från den senaste tiden som rör forskare och forskning från IFN.

2020-02-04 Studio Ett, Sveriges Radio

15 miljarder kommunkronor - hur långt räcker det?

Lars Calmfors, IFN, deltar i samtal i Studio Ett om regeringens stödpaket till kommunerna. 

Hör samtalet här


2020-04-02 Forskning.se

De rika blir allt rikare

Daniel Waldenström, IFN, intervjuas om ekonomisk ojämlikhet av forskning.se. De allra rikaste har ökat, skriver forskning.se:

"Tittar man i stället på förmögenheter sticker toppen ut ännu mer. Att denna grupp har ökat kraftigt beror bland annat på att många – inte bara de rikaste – placerat sina pengar i värdepapper, pensionsfonder och fastigheter, som ökat stadigt i värde under hela 2000-talet. Samtidigt har det tillkommit nya miljardärer; entreprenörer som snabbt byggt en förmögenhet på att lansera en produkt vid rätt tillfälle, som Spotify, Minecraft och Klarna.

– Det kan bli ”the winner takes it all”, säger Daniel Waldenström, professor i nationalekonomi vid Institutet för näringslivsforskning, som forskar kring de allra rikaste."

Läs mer


2020-04-02

Özge Öner:Avglobaliseringschock har drabbat världen

Özge Öner, IFN, skriver om en avglobaliseringschock i en krönika i Svenska Dagbladet.

"Om jag ska spå framtiden så kommer världen-efter-corona med en ny politisk verklighet. Världens utrymme för identitetspolitik kommer minska. Den nya vardagen blir lokal – inte global."

Läs mer

Läs även notis i fplus


2020-04-02 Kvartal

Så kan krisande företag räddas

Magnus Henrekson, IFN och Tommy Furland, autkoriserad revisor, skriver om regeringens åtgärdspaket  i Kvartal .

De anser att lån inte är tillräckligt för att rädda krisande företag. Istället skulle statliga bidrag som betalas ut via företagens skattekonton kunna vara lösningen.

Läs mer


2020-04-02 Blekinge Läns Tidning

Även medelklassen behöver ekonomisk trygghet

Lars Calmfors, IFN, omnämns i en ledare om arbetslöshetsersättning i Blekinge Läns Tidning:

"Sverige har i takt med att taket i arbetslöshetsersättningen inte har följt med löneutvecklingen allt mer gått mot en modell med grundtrygghet med kompletterande privata arbetslöshetsförsäkringar. Som professor Lars Calmfors konstaterade för några månader sedan innebär dagens tak att bara cirka en femtedel av de anställda skulle få 80 procent i a-kassa om de påbörjar en arbetslöshetsperiod (DN den 23 oktober 2019).

För att undvika att taket återigen halkar efter allt för mycket borde det knytas till löneutvecklingen i samhället. Den arbetslöshetsersättning alla löntagare är med och finansierar måste också ge medelklassen ekonomisk trygghet i händelse av arbetslöshet."

Läs mer


2020-02-04

Victoria väljer vit kavaj från Baum und Pferdgarten

Magnus Henrekson, IFN, omnämns i en artikel i Svensk Damtidning som skriver om att Kronprinsessparet deltog vid SNS webbinarium om coronakrisen där Magnus Henrekson var en av talarna.

"Under seminariet, som sändes online, samtalade en panel om coronapandemins kortsiktiga och långsiktiga effekter på liv och hälsa samt effekterna på ekonomi och näringsliv.

Medverkande under seminariet gjorde, förutom Victoria och Daniel:

Mats Bergman, professor i nationalekonomi, Södertörns högskola, Tove Fall, professor i molekylär epidemiologi, Uppsala universitetm Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi och vd för Institutet för näringslivsforskning (IFN), Patrik Tigerschiöld, styrelseordförande i Bure Equity."

Läs mer


2020-04-01 Dagens Industri

Rädda landets ekonomi och öka statsskulden

Martin Andersson, affilierad till IFN, skriver i en debattartikel i Dagens Industri tillsammans med Pontus Braunerhjelm och Johan Eklund, båda Entreprenörskapsforum, att statens åtgärder inte räcker:

"Kraftfulla ekonomiska insatser försenas på grund av en politisk rädsla för en betydligt högre statsskuld. Men finanspolitiska principer bör inte upprätthållas på bekostnad av många företags överlevnad."

Läs mer


2020-04-01 Dagens Nyheter

Lars Calmfors: Regeringens krispaket räcker inte – nu måste finansministern våga mer

Lars Calmfors, IFN, skriver i en kolumn på ledarsidan i Dagens Nyheter att regeringens krispaket inte är tillräckligt.

"Sverige får inte göra om misstagen från finanskrisen. Att agera kraftfullt och snabbt kan framstå som dyrt, men alternativet är ännu mer kostsamt."

Läs mer

Läs även i fplus

Läs även analys på SVT.se


2020-03-31 Studio Ett, Sveriges Radio

Ökat statligt ägande i krisens spår?

Magnus Henrekson, IFN, medverkade i ett samtal med Ola Pettersson, chefsekonom LO, i Studio Ett, Sveriges Radio. Kan ökat statligt ägande vara ett sätt att rädda ekonomin efter coronakrisen?

Hör samtalet här


2020-04-01

Det behövs en rättvis fastighetsskatt

Åsa Hansson, Lunds universitet och IFN,  skriver en debattartikel om förändrad fastighetsskatt med Andreas Bergström, Fores i Svenska Dagbladet.

I en ny rapport för Fores har Åsa Hansson undersökt förändringarna av fastighetsskatten. Enligt rapporten har reformen av fastighetsskatten trissat upp värdet på de dyraste bostäderna och samtidigt gjort skattesystemet mindre utjämnande. Därför behövs en högre fastighetsskatt, skriver Åsa Hanson och Andreas Bergström.

Läs mer

 


2020-03-31 Dala-Demokraten

Debatt: Samhället kan förändras i grunden

I en debattartikel i Dala-Demokraten av Erik Normark, hänvisas till Daniel Waldenström, IFN, och en tidigare intervju där Waldenström resonerar kring att svensk ekonomi är beroende av vår export.

Läs mer


2020-03-29 Svenska Dagbladet

2020-03-29 Nationalekonomer: Bygg ut testkapaciteten för coronaviruset

Erik Lindqvist, affilierad till IFN, skriver i en debattartikel i Svenska Dagbladet att en snabbuppbyggnad av testkapacitet och smittspårning kan göra det möjligt att undvika att covid-19 leder till en mycket djup recession. Artikeln är skriven av flera nationalekonomer.

Läs mer


2020-03-28 Svenska Dagbladet

”Äldre krisåtgärder håller inte nu, regeringen”

Martin Andersson, affilierad till IFN, är en av tre nationalekonomer som i en debattartikel i Svenska Dagbladet efterlyser fler åtgärder för att mildra coronakrisens ekonomiska effekter.

"Åtgärder som fungerade under 1990-talskrisen och finanskrisen har inte samma verkningskraft i dag. Räntekostnader bör nu sättas till noll där det är möjligt och ett tillfälligt moratorium införas vad gäller företagens amorteringar och räntor."

Läs mer


2020-03-27 Dagens Industri

Hemmamarknad viktig för vårt välstånd

Magnus Henrekson, IFN, skriver en debattatikel i Dagens Industri om den inhemska tjänstesektorns betydelse för vår ekonomi.

"Huvuddelen av det svenska välståndet emanerar från varor och tjänster producerade i Sverige för svenska brukare och konsumenter. Vi kan därför inte stilltigande se på när den inhemska tjänstesektorn förtvinar och dör under coronakrisen i tron att det är exportindustrin som ensam kan och ska vara räddningen för svensk ekonomi när krisen äntligen är över."

Läs mer


2020-03-27 Dagen

Elisabeth Sandlund: Corona ställer etiken på sin spets

Magnus Henreksons, IFN, debattartikel i Dagens Nyheter refereras av Elisabeth Sandlund i en ledare i tidningen Dagen:

"Kanske är det fullt möjligt att både rädda den svenska ekonomin och hålla tillbaka smittspridningen. Professorn i nationalekonomi Magnus Henrekson skriver i en debattartikel i DN att det svenska handlingsutrymmet, tack vare allt det vi samlat i ladorna, är stort. Det kostar att undvika en systemkollaps – men vi har råd. Den svindlande summan av 100 miljarder kronor i månaden går att klara utan att statsskulden blir ohanterlig, även om det handlar om att insatserna behövs under ett halvår. Och, påpekar han, kanske så mycket som 50 procent av beloppet kommer tillbaka till den offentliga sektorn i form av moms, sociala avgifter och inkomstskatt.

Kanske kan vi ändå rädda alla hundra får."

Läs mer


2020-03-27 Arbetsvärlden

”Bristen på tillväxt påverkar människan”

Moderata Ungdomsförbundet refererar till Magnus Henreksons, IFN, debattartikel i Dagens Nyheter i en debattartikel i Affärsvärlden:

"Först ska sägas att det ekonomiska perspektivet inte handlar om att sätta tillväxt mot folkhälsan, utan det handlar om hur bristen på tillväxt påverkar ett samhälle och därmed påverkan människan. Magnus Henrekson, VD på Institutet för Näringslivsforskning, fruktar att över 600 000 jobb kan försvinna inom det närmaste kvartalet. Sveriges redan höga arbetslöshet riskerar att växa ytterligare och förutom de uppenbara ekonomiska konsekvenserna går det inte att förringa även ekonomins betydelse för folkhälsan."

Läs mer


2020-03-27 Svenska Dagbladet

Johanna Möllerström: Coronaförstörelsen av företag är inte kreativ

Johanna Möllerström, affilierad till IFN, skriver i en krönika i Svenska Dagbladet om ekonomiska aspekter av coronakrisen:

"Jag håller tummarna för att de ekonomiska stimuli som nu görs världen över räddar favoritkaféer, den mysiga restaurangen på hörnet och min dotters älsklingsklädmärke. Och blir det så kommer jag, som ivrig anhängare av marknadsekonomi och kapitalism, för en gångs skull att tacka staten för en god insats."

Läs mer


2020-03-25 Sydsvenska Dagbladet

Ger mer stöd till företag. Men ställ krav därefter.

Magnus Henreksons, IFN, debattartikel i Dagens Nyheter refereras i Sydsvenska Dagbladets och Helsingborgs Dagblads  ledare om stödpaketet till företagen:
 
"Ekonomiprofessor Magnus Henrekson menar i sin tur att företag inte kan överbrygga krisen med hjälp av lån även om de skulle vara räntefria. Staten måste vidta massiva åtgärder för att sänka företagens kostnader, skriver han på DN Debatt. Bland annat bör staten ta hela kostnaden för permitterade anställda inom tjänstesektorn samt ge uppskov med betalning av bank- och hyresskulder. Sammanlagt handlar det om åtgärder för uppemot 100 miljarder kronor i månaden under ett halvår.
Det har Sverige råd med, resonerar Henrekson, eftersom statsskulden internationellt sett är låg. En stor del av pengarna kommer tillbaka till stat, kommuner och regioner via skatt och sociala avgifter. Och alternativet, med företagskonkurser och snabbt stigande arbetslöshet, kan bli ännu dyrare för staten."
 
Läs mer
 
 

2020-03-25 Dagens Industri

Öppna Sverige innan företagen går under

Lars Calmfors och Magnus Henrekson, IFN, hänvisas till i en debattartikel i Dagens Industri av Indiskas vd Karin Lindahl:

"De åtgärder som regeringen hittills presenterats är helt otillräckliga. Det är, milt sagt, förvånande. Det saknas inte expertröster inom nationalekonomi som kan vägleda regeringen (Lars Calmfors, Magnus Henrekson med flera)."

Läs mer


2020-03-25 Dagens Nyheter

Ewa Stenberg: Viruset har gett januarisamarbetet en helt ny agenda

Dagens Nyheters Ewa Stenberg skriver om Lars Calmfors och Magnus Henrekson, IFN, i en analys av januaripartiernas åtgärdspaket:

"Ansedda ekonomer har talat om ekonomiska stimulanser som är betydligt större än de som redan har lagts fram. Lars Calmfors har efterlyst snabba åtgärder. ”Vi skulle kunna hantera en ökning av statsskulden med 10-20 procent av BNP om det behövs. Då pratar vi om 500-1 000 miljarder kronor. Det utrymmet bör vi använda, sade Calmfors till SVT i veckan.

Professor Magnus Henrekson skrev igår på DN Debatt att staten för att undvika en systemkollaps behöver ge företagen permitteringsersättning och annan hjälp för upp till 100 miljarder kronor i månaden. ”Vi är nu i ett läge där risken för en ekonomisk depression är överhängande.”

Henrekson varnade för hundratusentals, i värsta fall över en miljon, förlorade jobb annars."

Läs mer


2020-03-25 Affärsvärlden

Utan jobbet stannar livet

I en krönika i Affärsvärlden, skriver Peter Benson om Magnus Henreksons, IFN, debattartikel i Dagens Nyheter:

"Enligt ekonomiprofessor Magnus Henrekson kan 600 000 svenska arbetstillfällen försvinna på tre månader. Antalet livschanser som grusas i en längre lockdown motsvarar ett mänskligt lidande som rimligen vida överstiger det man kan undvika genom att fördröja covid-19."

Läs mer


2020-03-25 EFN TV

Professor: Svårt att starta en pausad ekonomi

Daniel Waldenström, IFN, intervjuas av EFN TV om coronakrisen

" Det finns en tro om att det går bra att pausa ekonomin och sedan bara starta igång den igen. Daniel Waldenström menar att det kan vara så i vissa fall, men lång ifrån i alla:

"Det finns en risk att vi har förstört kapitalstrukturer, att värdekedjor vittrar sönder."

När det gäller åtgärdspaket så menar Waldenström att det gjorts en del bra saker i Sverige men att det behövs ännu mer och precisare stöd. På längre sikt kommer bland annat förmögenheter, inkomstklyftor och pensioner att påverkas om processen blir utdragen."

Läs mer och se inslaget


2020-03-25 P1-morgon, Sveriges Radio

Ekonomer vill se mer stöd för att undvika depression

Magnus Henrekson, IFN, intervjuas i P1-morgon i Sveriges Radio om sin debattartikel i Dagens Nyheter om coronakrisen.

Magnus Henrekson föreslår bland annat att staten ska stå för lönekostnaden för permitterad personal och att det ska införas ett moratorium för vissa skulder.

Hör samtalet här

 

 


2020-03-25 Dagens Nyheter

”100 miljarder i månaden kan rädda oss från krasch”

Magnus Henrekson, IFN, skriver i Dagens Nyheter  om åtgärder som kan rädda ekonomin.

" För att undvika en systemkollaps, där företagskonkurser och snabbt stigande arbetslöshet leder till en krasch på finans-och bostadsmarknaden krävs nu att staten träder in med permitteringsersättning, ersättning för andra fasta kostnader och moratorium för vissa skulder. Även om detta skulle kosta 100 miljarder i månaden i ett halvår är det hanterligt."

Läs mer

Se även notis i fplus och allannyheter.com

 


2020-03 24 Expressen-tv

Lars Calmfors: ”Det är bråttom”

Lars Calmfors, IFN, intervjuas av Expressen-tv om Svenskt Näringslivs åtgärdspaket.

Se intervjun här


2020-03-24 Dagens Arena

Björn Elmbrandt: Kerstin Hessius har fel

Magnus Henrekson, omnämns i en krönika av Björn Elmbrandt i Dagens Arena:

" Den internationella arbetsorganisationen ILO tror därför att minst 25 miljoner jobb försvinner. Här hemma gissar ekonomen Magnus Henrekson att 600 000 jobb kan gå upp i rök på några månader. Finanskrisen 2008 gav ett tilväxttapp på 4,5 procent. Nu kalkylerar somliga att vi i väst får en årlig tillbakagång på 10 procent. Det finns flera skäl till att det kan bli värre den här gången."

Läs mer


2020-03-23 Aftonbladet

Lars Calmfors: Regeringen måste agera fort – annars väntar våg av konkurser

Lars Calmfors, IFN, intervjuas av Aftonbladet.

" Det krävs ett antal mycket konkreta och direkta åtgärder för att undvika att en konkursvåg sveper över landet. TIden är knapp – inom två veckor måste de vara på plats, enligt Lars Calmfors, professor emeritus i internationell ekonomi vid Stockholms universitet och forskare vid Institutet för Näringslivsforskning."

Läs mer


2020-03 23 Morgonstudion, SVT och SVT Nyheter

Ekonomiprofessor: Behövs direktstöd till småföretag och utvidgad a-kassa

Lars Calmfors, IFN, intervjuas i SVT:s Morgonstudion om coronakrisen. Regeringen måste sätta in åtgärder snabbt, anser han och säger att det behövs direktstöd till småföretag och utvidgad a-kassa.

 

Läs mer och se intervjun här


2020-03 22 Dagens Nyheter, Altinget.se

Andreas Bergh: Magdalena Andersson lovar 300 miljarder som inte finns

Andreas Bergh, IFN,  och Lunds universitet, skriver i en krönika i Dagens Nyheter om statens åtgärdspaket.

"Journalister för okritiskt vidare det som regeringen lovar att satsa för att bromsa coronakrisen. I praktiken är beloppet bara en tiondel så stort, skriver han.

Läs mer

Se även notis i Altinget.se


2020-03-22 SVT Nyheter

Pensionsfonds-vd: Vi måste ha en plan

Lars Calmfors, IFN, intervjuas av SVT Nyheter om coronakrisen och regeringens åtgärder för att hjälpa företagen.

Regeringen behöver ta bort den ränta på 6,6 % som företagen får på sina lån, säger han:

– Man måste ta bort räntan helt. Man kan också fundera på om Riksbanken skulle kunna låna direkt till företagen, utan bankerna som mellanhand. Eller ge bankerna garantier mot förluster på kriskrediter till företag, säger han.

Läs mer


2020-03-20 TV4 Nyheterna

Daniel Waldenström medverkade i TV4 Nyheterna

Daniel Waldenström, IFN, intervjuades av TV4 Nyheterna om de ekonomiska konsekvenserna av coronakrisen.

Se nyhetssändningen här


2020-03-22 Svenska Dagbladet, Breakit

Ekonomerna slår larm – varnar för en depression

Lars Calmfors, IFN och Magnus Henrekson, IFN, intervjuas i Svenska Dagbladet. Coronakrisen kan leda till en depression, säger de.

Magnus Henrekson konstaterar att Sverige kan få en massarbetslöshet på grekiska nivåer eller värre.

Lars Calmfors anser att företagens anstånd med att betala in skatter inte räcker eftersom företagen krävs på en ränta på 6,6 % på det uppskjutna beloppet.

Läs mer

Läs även notis i breakit


2020-03-21 Expressen/Dina pengar, News55

Kö för att gå med i facket: ”Tusentals ansökningar”

Magnus Henrekson, IFN, omnämns i Expressen/Dina pengar i en artikel om coronakrisens ekonomiska effekter.

Läs mer

Läs även notis i news 55


2020-03-21 Aftonbladet

Svenska företagen varslar tusentals

Magnus Henrekson, IFN, intervjuas av Aftonbladet om coronakrisens effekter på ekonomin.

Han säger att coronakrisen skulle kunna leda till att 600 000 personer blir arbetslösa på tre månader, vilket ska jämföras med 600 000 jobb som försvann på sex år under krisen i början av 1990-talet:

– Det är främst arbetstillfällen i tjänstesektorn som riskerar försvinna. Ett tjänsteföretag kan inte ta igen en förlorad dag. Ett lastbilsföretag kan tillverka nu och sälja senare, men det går ju inte för tjänsteföretag. Så för dem handlar det om att snabbt göra sig av med kostnader. Och kostnaderna är huvudsakligen personalen, säger Magnus Henrekson.

Läs mer

 

 


2020-03-21

Regeringens krispaket löser inte småföretagens problem

Martin Andersson, affilierad till IFN, är en av tre ekonomer som skriver på DN Debatt om regeringens krispaket. Åtgärderna löser inte småföretagarnas problem, menar författarna:

"Åtgärderna för att hålla uppe efterfrågan med sänkta räntor och beredskapen att vidta finanspolitiska åtgärder är föredömliga. Men de aviserade krispaketen löser inte det som kan beskrivas som en efterfrågekollaps."

Läs mer


2020-03-20 Svenska Dagbladet, TT, Ystad Allehanda m.fl.

Vi måste få hjulen att rulla igen

Daniel Waldenström, IFN, intervjuades av nyhetsbyrån TT i en artikel som publicerades i bland andra Svenska Dagbladet.

"Daniel Waldenström, professor i nationalekonomi vid Institutet för Näringslivsforskning (IFN), kallar det hela ett gigantiskt experiment där världens länder bidragit till att stänga ned stor del av den globala ekonomin genom utegångsförbud och stängda gränser.

Vad konsekvenserna blir är högst oklara.

– Den här krisen är till skillnad från många andra tidigare kriser kopplad till en politisk intervention. Det gör att väldigt sunda verksamheter kan sopas undan bara för att politiker bestämt sig att stänga ned hela ekonomier – det vill säga en total kollaps, säger han och fortsätter:

– Det är väldigt viktigt att regeringen tar in den ekonomiska konsekvensen i den här diskussionen i sin hantering av krisen omedelbart."

Läs mer


2020-03-20 Studio Ett, Sveriges Radio

Ekonomiska konsekvenser av att bromsa smittan

Daniel Waldenström, IFN, medverkade i ett samtal i Studio Ett om de ekonomiska konsekvenserna av att bromsa smittan.

Det är lite av en ny situation i debatten, fokus har gått från att vara fullt ut på hälsoläge och smittspridning till att också fundera på vilka de ekonomiska konskevenserna blir, sa Daniel Waldenström.

Jag tycker att regeringen har skött sig bra, men att de måste göra ännu mer för att föra in både de ekonomiska och hälsomässiga perspektiven, sa han.

Läs mer och lyssna här


2020-03-20 Nyhetsbyrån TT, Svenska Dagbladet, Helsingborgs Dagblad, m.fl.

Professor: En katastrofal utveckling för industrin

Magnus Henrekson, IFN, har intervjuats av TT angående Volvo Cars och AB Volvos produkstionsstopp till följd av coronakrisen. En katastrofal utveckling, enligt Magnus Henrekson. " Det är ett helt ekosystem som stannar, säger han."

Läs mer i Svenska Dagbladet

Intervjun publiceras även i ett flertal andra tidningar.

 


2020-03-20 Dagens Industri

Professor: 600.000 jobb kan försvinna på tre månader

Magnus Henrekson, vd IFN, intervjuas av Dagens Industri om coronakrisen. 600 000 jobb kan försvinna på tre månader. Nu är det läge för staten att fungera som det försäkringsbolag det är tänkt att vara. Från regeringen krävs ett krispaket i storleksordningen 100 miljarder kronor i månadern, säger han.

Läs mer

Läs även notis i alla nyheter.com

 

 

 


2020-03-20 Nyhetsbyrån Direkt, Affärsvärlden, Dagens PS, Nya affärer

Professor: Guldläge för Kina när västvärlden stänger

Daniel Waldenström, IFN, intervjuas av Nyhetsbyrån Direkt om coronakrisens effekter på världsekonomin:

"Kina drar nu igång sin produktion samtidigt som vi stänger ned och kanske till och med svälter ihjäl flera av våra stora företag. Nu har Kina chansen att ta in 20 år på bara ett halvår genom att ta marknadsandelar från väst. Vi kan få se en global maktförskjutning ekonomiskt och politiskt som kan få väldigt långtgående konsekvenser", säger han.

Läs mer

 


2020-03-20 Dagens Nyheter

Lars Calmfors: Folkhälsomyndigheten har fått för stor makt i coronabekämpningen

Lars Calmfors, IFN, skriver i en kolumn på ledarsidan i Dagens Nyheter att Folkhälsomyndigheten har fått för stor makt i coronabekämpningen.

"Min syn är att beslut om åtgärderna mot coronasmittan i slutändan måste vara politiska. De ska självfallet bygga på medicinsk expertkunskap om olika ingrepps effektivitet. Men en myndighet som Folkhälsomyndigheten bör vara försiktig med att göra mer värderingsmässiga avvägningar. Ansvaret för dem ligger i stället på det politiska systemet som måste kunna välja såväl mer som mindre långtgående åtgäder än vad myndigheten rekommenderar."

Läs mer

 


2020-03-20 Arbetet

Calmfors om corona­krisen: Statens åtgärder räcker inte

Tidningen Arbetet har intervjuat Lars Calmfors, IFN,  om coronakrisen.  Han anser att det behövs mer stödåtgärder:

" Jag tror att det behövs mycket mer i form av stödåtgärder. Stödet man kan få vi korttidsarbete är alldeles för litet. Halva lönekostnaden räcker inte långt om försäljningen i stort sett fallit bort." Enligt Lars Calmfors kan man jämföra med länder som Norge och Danmark där åtgärderna varit mer omfattande.

Läs mer


TT, Omni, Svenska Dagbladet, Östgöta-Correspondenten, TTela, m.fl.

Ekonomer: Så djup blir coronakrisen

Lars Calmfors och Magnus Henrekson, IFN, intervjuas av nyhetsbyrån TT i en text om de ekonomiska konsekvenserna av corona-krisen.

Lars Calmfors anser att de krisåtgärder som regeringen hittills presenterat är bra men långt ifrån tillräckliga.

Magnus Henrekson säger: " Om det här skulle hålla på några månader är 600 000 jobb borta och då är vi inne i en lika djup kris som på 1990-talet och då står staten där med socialbidrag, a-kassa och fallisemnag på huslån och då följer bostadspriserna med nedåt. Då blir det väldiga problem."

Läs mer

 


2020-03-18 fplus

Forskaren: Bara då kan entreprenörskapet vinna mot corona

fplus har gjort en lång intervju med Magnus Henrekson, IFN, om coronakrisen och entreprenörskap.

"Vid tidigare kriser i historien har entreprenörerna klivit fram och varit en katalysator för innovation, nytänkande och teknikutveckling. Kan entreprenörskapet även denna gång rädda oss fråen en ekonomisk kollaps? Entreprenörskapsforskaren Magnus Henrekson ser möjligheter, men också problem." skriver fplus

Läs mer

 


2020-03-18 Studio Ett, Sveriges Radio

Ekonomin drabbas hårt av coronaviruset

Magnus Henrekson, IFN, intervjuades i Studio Ett om ekonomiska åtgärder som ska mildra coronakrisen.

Läs mer och hör samtalet här


2020-03-18 Nyhetsbyrån Direkt

Korttidsarbete behöver vara mer generöst

Lars Calmfors, IFN, har intervjuats av Nyhetsbyrån Direkt om coronakrisen.

" Sverige har tack vare sin tidigare strama finanspolitik och låga statsskuld ett klart bättre utgångsläge än de flesta andra länder.

Det säger ekonomiprofessor Lars Calmfors till Nyhetsbyrån Direkt.

"Det man har gjort är bra och ett steg på vägen, och det tar också tid att mentalt anpassa sig till hur stora stöd man behöver ge. Men det behövs mycket mer, läget är helt exceptionellt. Det är väldigt svårt att tro att det räcker med att potentiellt halvera lönekostnaderna, som man nu gör med stödet till korttidsarbete", säger han.

Han säger att andra länder, som Norge och Danmark, har en större subventionsgrad, och att det lär behövas i Sverige också.

"Jag tror egentligen att staten under en period skulle behöva ta nästan hela lönekostnaden, upp till en viss nivå. Jag är övertygad om att det behövs mer än i dag. Försvinner nästan alla försäljningsintäkter kan det inte räcka med den subventionsnivå man har nu, annat än om det här blir väldigt kortvarigt, men det är osannolikt", säger Lars Calmfors."

Läs mer


2020-03-17 Omni Ekonomi

Ekonom: Stäng inte börsen – handeln flyttar ut i ”rännstenen”

Omni Ekonomi skriver om Daniel Waldenströms, IFN, blogginlägg på Ekonomistas om börsstängning och coronakrisen.

"I extrema situationer kan det förstås finnas skäl för att stoppa börshandeln. Men i en kris är behovet av att kunna sälja tillgångar, ändra i portföljer och skaffa nytt kapital troligtvis ännu större", skriver Waldenström.

Läs mer

 

 

 


2020-03-16 Katrineholms Kuriren

Färre invandrare ger inte bättre integration

Lars Calmfors, IFN, omnämns i en ledare i Katrineholms Kuriren om migration kontra integration. Calmfors medverkade nyligen i ett seminarium hos Fores. Färre invandrare ger inte automatiskt bättre integration, visar forskning.

Läs mer


2020-03-16 Aftonbladet

Så påverkas du av regeringens krispaket

Lars Calmfors, IFN, intervjuas av Aftonbladet om regeringens krispaket. De 300 miljoner kronor som är avsatta räcker inte, menar Calmfors:

– Många företag lär hamna i en så svår situation att det krävs mer, säger han.

Läs mer

 


2020-03-15 Dagens Nyheter

Nationalekonomen om coronakrisen: "Kan bli ett BNP-fall på flera procent"

Dagens Nyheter har intervjuat Lars Calmfors, IFN, om de ekonomiska konsekvenserna av coronakrisen. Lars Calmfors säger att det är omöjligt att säga vad kostnaden blir i slutändan, men drar paralleller till 90-talskrisen. Under 90-talskrisen föll BNP kraftigt tre år i rad och fallet slutade på totalt cirka fem procent. Enligt Calmfors kan man inte utesluta en liknande utveckling:

 – Det kan mycket väl bli ett BNP-fall i den storleksordningen. Men en trolig skillnad mot 90-talskrisen är att en nedgång blir mer koncentrerad i stället för att som då dra ut över flera år, säger han.

Läs mer

Läs även notis i Aktiebladet

Läs även ledare i Södermanlands Nyheter


2020-02-13 Katrineholmskuriren

Lindbecks läxor måste läras igen

Joacim Broman skriver om Assar Lindbeck, IFN, i en ledare i Katrineholmskuriren. Broman menar att det är tid för en ny Lindbeckkommission.

Läs mer

Läs även i Hallandsposten


2020-03-12 Rapport, SVT

Lars Calmfors intervjuades i Rapport om coronaviruset och regeringens åtgärdspaket

Lars Calmfors, IFN, intervjuades av Rapport om de ekonomiska konsekvenserna av coronaviruset och regeringens åtgärdspaket. Han säger att staten behöver göra mer, exempelvis betala sjuklönen åt arbetsgivarna:

– Det är väldigt svårt att förutse exakt vad som kommer att hända, men det är mycket möjligt att man måste ta stora kostnader för att förhindra att företag går i konkurs och att det slår hårt på sysselsättningen.

Lars Calmfors tror också att det behövs riktade stöd till drabbade branscher.

Se inslaget på svt play ( publicerat 12 mars, tillgängligt en vecka)


2020-03-12 Folkbladet

Bildt och Lindbeck pekade på krisen

Vidar Andersson skriver i en ledare i Folkbladet om Assar Lindbeck, IFN och Stockholms universitet. Han skriver om ett seminarium som hölls nyligen för att fira Lindbecks 90-årsdag och om behovet av en möljig ny Lindbeck-kommission idag.

Läs mer


2020-03-11 Expressen

Nya coronaläget: Löfven backas upp av M och KD

Lars Calmfors, intervjuades av Expressen om coronaviruset och politiska åtgärder. Han menar att finansminister Magdalena Anderssons öppning kring större stimulanser kan vara ett tecken på att man försöker frångå det finanspolitiska ramverket:

" – Det finns en sådan risk. Och jag är tveksam till så breda stimulanser, säger han."

Läs mer


2020-03-11

Sammankomster med fler än 500 personer stoppas

Lars Calmfors, IFN, medverkade i Studio Ett, Sveriges Radio, om coronaviruset och politiska åtgärder.

Läs mer 


2020-03-11 Dagens Nyheter

2020-03-11 Politiker – inte Folkhälsomyndigheten – behöver ta täten i coronabekämpningen

Lars Calmfors, IFN, skriver i en kolumn på ledarsidan i Dagens Nyheter om coronabekämpningen. Hur långt sträcker sig en expertmyndighets ansvar och vilket ansvar har politiken, frågar han sig.

"Min uppfattning är att betydligt kraftigare åtgärder borde ha vidtagits på ett tidigt stadium, eftersom kostnaderna för dessa förefaller begränsade jämfört med de kostnader som kan uppkomma på längre sikt vid omfattande smittspridning. Men dessa avvägningar är i grunden värderingsmässiga och bör göras på politisk nivå."

Läs mer

Läs även Heidi Avellans text i Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad där hon hänvisar till Lars Calmfors


2020-03-08 Svenska Dagbladet

EU måste klargöra sin ståndpunkt i Syrien

Özge Öner, IFN och University of Cambridge, skriver i en krönika på ledarsidan i Svenska Dagbladet om Syrienfrågan. Debatten har hamnat snett, menar hon:

"Debatten som nu förs om EU och migrationen borde i stället handla om hur man kan förhindra att människor behöver fly."

Läs mer


2020-03-06 Svenska Dagbladet

Dubbla utbildningar – inget jobb: "Varför"?"

Lars Calmfors, IFN och Stockholms universitet, intervjuas av Svenska Dagbladet i en artikel om arbetslöshet bland utrikes födda.Ett sätt att få fler i arbete är genom utbildning, säger han:

– Utbildningssatsningar verkar fungera bra för just den här gruppen. Olika typer av anställningsstöd är också en effektiv åtgärd, men förhållandevis dyrt, säger Lars Calmfors. 

Han säger också i intervjun att han vill se fler nya typer av enkla jobb med lägre minimilön än idag, men poängterar att det inte finns något enkelt svar.

Läs mer


2020-03-04 Svenska Dagbladet

Professor: Vanlig politik biter inte mot corona

Lars Calmfors, IFN och Stockholms universitet, intervjuas i Svenska Dagbladet om politiska åtgärder för att mildra de ekonomiska effekterna av Coronaviruset:

– Det kan hända att traditionell finanspolitik har en viss positiv effekt. Men jag ställer mig tvekande till att den är särskilt stor i det här läget. Effektiviteten är sannolikt väldigt mycket mindre än i en normalsituation, säger Lars Calmfors.

Läs mer

 


2020-03-03 Axess magasin

Närhet spelar roll

Özge Öner, IFN och University of Cambridge skriver om urbana privilegier i Axess:

"En välmående urban elit måste engagera sig för dem som bor i små och sämre fungerande samhällen. Självcentreringen skapar distans och överlägsenhet mot de mindre priviligierade."

Läs mer

 

 


2020-02-29 Jönköpings-Posten

Gustav Juntti: Journalister är inte tjänstemän, Bylund

Gustav Juntti hänvisar till forskning av Christian Bjørnskov, affilierad till IFN och Stefan Voigt i en ledare i Jönköpings-Posten om SD:s syn på mediepolitik och de andra partiernas agerande.

Läs ledaren här

Studien hittar du här


2020-02-26 Liberal Debatt

Kapitalismen och välfärdsstaten – tillsammans följs de åt

Andreas Bergh, IFN och Lunds universitet, skriver om marknadsekonomi, kapitalism och välfärdsstaten i senaste numret av Liberal Debatt:

"Debatten om ekonomi mellan höger och vänster bygger ofta på en motsättning mellan å ena sidan kapitalism och marknadsekonomi och å andra sidan höga skatter och omfördelande välfärdsstat. Empiriskt sett är dock mönstret det motsatta: Länder med mer kapitalism och marknadsekonomi har i genomsnitt en större stat och högre skatter."

Läs mer 


2020-02-24 Sydsvenska Dagbladet, Helsingborgs Dagblad

Ledare: Nej, hon är inte en ängel för hemlösa

Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad skriver om bostadssituationen i en ledare och nämner Assar Lindbeck, IFN och Stockholms universitet.

Läs artikeln bakom betalvägg


2020-02-22 Jönköpings-Posten, Tranås Tidning, Skövde Nyheter, Vetlanda-Posten, Smålands-Tidningen, Smålands Dagblad, Värnamo Nyheter, Smålänningen, Västgöta-Bladet, Falköpings Tidning, Skaraborgs Läns Tidning, Lokaltidningen Västbo-Andan

Gustav Juntti: Vem är missnöjd när SD är störst?

I en ledarkrönika i Jönköpings-Posten hänvisas till forskning av Andreas Bergh och Anders Gustafsson, IFN. Ledarskribenten undersöker förklaringsmodeller till SD:s framgångar. Andreas Bergh och Anders Gustafsson visar med sin forskning att ekonomisk globalisering inte bidragit till framväxten av populistiska partier, ett argument som annars använts i den politiska debatten.

Läs mer


2020-02-18 Dagens Nyheter

Andreas Bergh: Globaliseringens förlorare borde få känna sig som de vinnare de är

Andreas Bergh, IFN och Lunds universitet, skriver om globaliseringens vinnare och förlorare i en krönika på ledarplats i Dagens Nyheter.

Den som ses som en förlorare på grund av globaliseringen borde i själva verket ses som en vinnare, är Andreas Berghs tes. 

Läs mer

Läs även notis

Läs även ledare i Skånska Dagbladet

Läs även ledare i Norra Skåne


2020-02-16 Challenges.fr

Pourquoi les chiffres sur la montée des inégalités de Piketty sont contestés

Franska Challenges.fr skriver om en artikel om ojämlikhet  i The Economist där Daniel Waldenström, IFN, intervjuades. Artikeln tar upp att Pikettys analys kring ökningen av ojämlikheten ifrågasätts allt mer:

"Selon Daniel Waldenström, Institut de recherche d'économie industrielle à Stockholm), il n'existe de données fiables sur la répartition de la richesse que dans trois pays en dehors des Etats-Unis: au Royaume-Uni, au Danemark et en France."

( Enligt Daniel Waldenström, Institutet för Näringslivsforskning, Stockholm, finns det bara tillförlitliga uppgifter om fördelningen av välstånd i endast tre länder utanför USA: i Storbrittanien, i Danmark och i Frankrike)

Läs mer bakom betalvägg

 

 

 


2020-02-15 Värnamo Nyheter

Samåkning räddar liv och skattemedel

Gustav Juntti skriver om Uber och taxibranschen i en ledarkrönika i Värnamo Nyheter. Han hänvisar till en rapport av Andreas Bergh, IFN och Lunds universitet.

Läs mer


2020-02-12 Arbetsmarknadsnytt

Experter: Därför försvinner ungdomars jobb

Arbetsmarknadsnytt har intervjuat IFN-forskaren Fredik Heyman om hur automatiseringen påverkat de jobb som traditionellt sett varit ungdomars väg in på arbetsmarknaden.

"De jobb som anses vara i riskzonen för att försvinna inom en snar framtid är så kallade rutinjobb. Fredrik Heyman, forskare i nationalekonomi vid Institutet för näringslivsforskning (IFN), säger att dessa typer av arbeten är lättare att automatisera. Statistik visar också att de jobb som kan kategoriseras som rutinjobb har minskat i betydelse de senaste 20 åren."

Läs mer

 


2020-02-13 Publikt

Märket som styr våra löner

Fackförbundet ST:s tidning Publikt har skrivit om industrimärket och lönebildningen. De har bland annat intervjuat Lars Calmfors, IFN som är en av dem som väckt frågan om märket även framöver ska sättas på samma sätt som hittills. 

Läs mer

 


2020-02-12 Omni Ekonomi, Fplus, Dagens PS, Dagens Industri

Expert: OECD:s skattereform är en tickande budgetbomb

Omni Ekonomi och Fplus skriver om IFN-forskaren Daniel Waldenströms blogginlägg hos Ekonomistas. Där beskriver han OECD:s önskan om en global bolagsskattereform som en tickande budgetbomb för Sverige.

Läs mer hos Omni

Läs mer i Fplus

Läs blogginlägget på Ekonomistas

Läs även i Dagens PS

Läs även i Dagens Industri


2020-02-10 Blekinge Läns Tidning

Kvacksalveri ger ingen tillväxt

Blekinge Läns Tidning skriver om platsmarknadsföring i en ledare. De hänvisar till forskning av bland andra Andreas Bergh, IFN och Lunds universitet:

"I Ekonomisk Debatt (nr 7 2019) beskriver Andreas Bergh och Gissur Ó Erlingsson att "de enstaka systematiska studier om utvärderat effekten av platsmarknadsföring visar på inga eller mycket begränsade effekter." En studie från USA visade att platsmarknadsföring hade en direkt negativ effekt på kommunen."

Läs mer


2020-02-09 Dagens Industri

EU måste klara teknikskiftet

Lars Oxelheim, affilierad till IFN, och redaktör för Europaperspektiv skriver om EU:s utmaningar i och med det pågående teknikskiftet i en debattartikel i Dagens Industri.

" Sverige, som i den digitala omställningen har kommit längre än de flesta andra länder, bör här vara en drivande och enande kraft. Om medlemsländerna misslyckas med att nå enighet blir priset högt och teknologiskiftets utlovade ekonomiska, politiska och miljömässiga vinster kommer att gå EU förbi."

Läs mer


2020-02-09 Svenska Dagbladet

Fakta torteras tills den samarbetar

Özge Öner, IFN, skriver i en krönika på ledarisdan i Svenska Dagbladet om hur fakta kan bearbetas och tolkas.

Läs mer


2020-02-07 Studio Ett, Sveriges Radio

USA öppnar för jätteaffär med Ericsson

Magnus Henrekson, Vd IFN, medverkade i Studio Ett i Sveriges Radio i ett samtal om USA:s justitieminister William Barrs uttalande om att USA bör öveväga att köpa in sig i det svenska telekombolaget Ericsson.

Hör samtalet här

 

 


2020-02-06 Hufvudstadsbladet

Svensk ekonomiprofessor: Marins regering har ingen finanspolitisk plan för framtiden

Hufvudstadsbladet har intervjuat Lars Calmfors, IFN , angående hans kolumn i Dagens Nyheter om den finska regeringens bristande finanspolitiska plan.

Läs mer


2020-02-05 Ystads Allehanda

Arvsskatt är inte liberalt

Ystads Allehanda och Blekinge Läns Tidning hänvisar till forskning av Daniel Waldenström, IFN, i en ledare om arvsskatt.

Läs mer

Läs mer i BLT


2020-0205 SVT Nyheter

Ekonomisk elit drar ifrån vanliga löntagare

Magnus Henrekson, IFN, intervjuas i SVT Nyheter, TV och webb, om LO:s rapport "Makteliten – i en egen bubbla" som visar att toppcheferna inom näringslivet aldrig har tjänat så mycket jämfört med vanliga löntagare som nu.

Magnus Henrekson ser inte att situationen är lika allvarlig som LO menar:

– De som tjänar allra mest, om vd:n gör ett bra jobb, är aktieägarna. Så man kan se det som att vd:n fattar viktiga operativa beslut som skapar de här värdena, och får del av det. Sedan betalar vd:n ungefär två tredjedelar av sin ersättning i skatt dessutom, säger Magnus Henrekson. ​

 

Läs mer

Läs även nyhet i Arbetsmarknadsnytt

Se även notis i DagensPS

 

 

 


2020-02-04 Kvartal

Debatten om ständigt växande klyftor

Samhällsdebattören Mikael Sandström hänvisar till forskning av bland andra Daniel Waldenström, IFN, i en essä i Kvartal om inkomstklyftor.

Läs mer


2020-02-04 Dagens Nyheter

Lars Calmfors: Finland står inför stora problem med sina offentliga finanser

Lars Calmfors, IFN och Stockholms universitet, skriver om Finlands ekonomi i en kolumn på Dagens Nyheters ledarsida.

"En åldrande befolkning pressar upp utgifterna. Därför behövs en tydlig plan för att öka sysselsättningen och minska budgetunderskottet. Den nya finska regeringens hittills aviserade politik är inte tillräcklig."

Läs mer

Läs även notis hos realtid.se

 

Kolumnen har även uppmärksammats i finsk media:

Läs även notis i Verkkouutiset.fi ( på finska)

Läs även i Ilta-Sanomat

Läs även i Uusi Suomi

Läs även i Kaleva.fi


2020-02-03 Svenska Dagbladet

”Kinas konflikter med Sverige är ett test”

Fredrik Sjöholm, Lunds universitet och IFN, skriver om Kinas konflikter med Sverige i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

"Det är tydligt att Kina ser konflikterna med Sverige som ett test på hur mycket man kan köra med små länder. Undfallenhet från svensk sida kommer att stå oss dyrt på längre sikt, skriver professor Fredrik Sjöholm."

Läs mer


2020-01-31 Svenska Dagbladet

”Slopa flerbarnstillägg – för miljöns skull”

Magnus Henrekson,IFN, är en av undertecknarna när nätverket Population Matters Sweden skriver en debattartikel om flerbarnstillägg i Svenska Dagbladet.

"Det är fel att ge statligt stöd för ett ökat barnafödande, eftersom det inte föds för få barn i Sverige. Att skaffa färre barn är det mest miljövänliga som vi som individer kan göra." Skriver de bland annat.

 

 

Läs mer

Läs replik här

Läs även ledare i Skånska Dagbladet

 

 


2020-01-29 TT,Norrbottens Affärer, Omni Ekonomi, Corren.se, Södermanlands Nyheter, Folkbladet, Norrländska Socialdemokraten m.fl.

Hack i kurvan- inkomstklyftan minskade 2018

Nyhetsbyrån TT har intervjuat Andreas Bergh, IFN och Lunds universitet, om att inkomstklyftorna minskade för första gången på länge under 2018. Andreas Bergh anser att fallande aktiekurser och en dämpad bostadsmarknad är huvudförklaringarna och att minskningen förmodligen bara är ett hack i kurvan.

Läs mer

Läs även notis hos Omni


2020-01-29 Arbetsmarknadsnytt

Andreas Bergh: Den ökande ojämlikheten beror inte på lönerna

Andreas Bergh, IFN och Lunds universitet, skriver om den ökande ojämlikheten i en krönika i Arbetsmarknadsnytt:

"Har du dragit vinstlotten på bostadsmarknaden? Då är du en av dem som bidrar till den ökande ojämlikheten, menar Arbetsmarknadsnytts nygamle krönikör Andreas Bergh. Han vill se sänkta marginalskatter och en översyn av hela skattesystemet."

Läs mer

Läs även notis i fplus


2020-01-24 Svenska Dagbladet

De stora kostnaderna för äldre ligger framför oss

Anders Gustafsson, IFN och Örebro universitet, är en av tre artikelförfattare i en debattartikel i Svenska Dagbladet.  Det är problematiskt att lyfta fram den äldre delen av befolkningen som förklaring till kommuner och regioners ökade kostnader. De stora kostnaderna för äldre ligger framför oss, skriver forskarna och för bland annat fram befolkningsökningen generellt som en av förklaringarna.

 

Läs mer


2020-01-23 Svenska Dagbladet

”Miljarder slösas bort i industripolitiken”

I en debattartikel av Jan Jörnmark och  Christian Ekström i SvD Näringsliv, refereras det till Anders Gustafssons avhandling Industrial policy: Political considerations, payoffs and peculiar incentives. Anders Gustafsson är affiilierad till IFN och forskar även vid Örebro universitet.

Läs mer


2020-01-23 Folkbladet

Det offentliga Sverige behöver samla ihop sig

Widar Andersson nämner Assar Lindbeck, IFN och Stockholms universitet, i en ledare i Folkbladet

Lindbeckkommissionen blev en framgångssaga som omfamnades av statsministrarna Bildt, Carlsson och Persson och vars förverkligade förslag fick upp Sverige rejält på fötter igen. /.../ Nu står Sverige där igen med huvudet farligt nära betongväggen. Problemen går självklart att lösa även denna gång. om det offentliga Sverige med de stora partierna i spetsen förmår att samla ihop sig likt man en gång gjorde runt sunt förnuft à la Assar Lindbeck så är ingenting omöjligt."

Läs mer

 


Fplus 2020-01-21

Forskare: Så vittrar äganderätten sönder–"Sverige illa ute som rättsstat"

Fplus skriver om äganderätten i Sverige och intervjuar Andreas  Bergh, IFN och Lunds universitet. Fplus hänvisar till en ranking av den kanadensiska tankesmedjan Fraser som gjort en kartläggning av länder ekonomiska frihet. Sverige ligger nu på plats 35, men låg på plats 20 i förra rapporten: Kategorierna "rättsväsendets oberoende" och "skyddet för äganderätten" är de två kategorier där Sverige framför allt rasar.

– Det är viktigt att vi håller koll på utvecklingen. Sverige har tidigare utmärkt sig vad gäller rättsstat och skydd för äganderätten. Men när man tar en institution för given så finns risken att man slutar vårda den aktivt, säger Andreas Bergh till Fplus.

Läs mer


2020-01-21 Dagens Nyheter

Andreas Bergh: Finanskrisen var männens fel – får barnen lära sig i skolan

Andreas Bergh, IFN och Lunds universitet, skriver i en kolumn på ledarsidan i Dagens Nyheter om hur läroböcker i samhällsvetenskap lär ut ekonomi till gymnasieelever:

"Ibland tenderar läroböckerna att börja analysen en bra bit från kärnfrågan, utan att först lära ut det basala. Det kanske tydligaste exemplet är när ”Stringent Samhällskunskap 2-3” (Studentlitteratur igen) i sitt första kapitel vill visa hur samma fenomen kan analyseras ur olika perspektiv, och tillämpar detta på finanskrisen. Det är en bra idé, som skulle kunna leda till att olika förklaringar till krisen kontrasteras mot varandra: Bankers riskabla utlåning, den amerikanska centralbankens låga räntor åren före krisen, det så kallade moral hazard-problem som uppstår när banker vet att de kommer att bli räddade om de hamnar i problem och de täta och kanske korrupta banden mellan USA:s finanssektor och den politiska sfären."

Läs mer i DN

Läs även ledare i Folkbladet och Östgöta-Correspondenten

Läs även nyhet i Fplus


2020-01-21 Dagens Arena

Hotet mot svenska modellen kommer inte från Bryssel

Almegas tidigare vd Göran Trogen skriver i en debattartikel i Dagens Arena om EU:s planer på minimilöner och hänvisar till forskning av Lars Calmfors och Per Skedinger, IFN och en rapport de skrev för Arbetsmarknadsekonomiska Rådet där de fann att det närmast är en norm idag att företag bör ha avtal.

Läs mer


2020-01-18 Svenska Dagbladet

Inför ett byråkratitak i välfärden

Mårten Blix, IFN, skriver en gästledare i Svenska Dagbladet om att införa ett byråkratitak i välfärden:

"När regeringens välfärdskommission nu inleder sitt arbete efter årsskiftet vore det ett utmärkt nyårslöfte att låta 2020-talet bli startskottet för en trimmad byråkrati där vård- och omsorgspersonal får ägna huvuddelen av sin tid åt kärnuppgifterna. Det behövs inte en byråkratiutredning för att införa ett byråkratitak."

Läs mer


2020-01-18 SVTNyheter

Kollektivavtalen hotas när fler nobbar facket

SVT Nyheter har intervjuat Lars Calmfors, IFN om den svenska kollektivavtalsmodellen. En modell som hotas av att allt fler väljer att inte vara med i ett fackförbund.

"– Man ska inte underskatta den här utvecklingen. Det är ett hot mot kollektivavtalen att fackets möjligheter att upprätthålla systemet minskar, säger professor Lars Calmfors. "

Läs mer

 


2020-01-17 Studio Ett Sveriges Radio

Assar Lindbeck i intervju: "Välfärden är en ömtålig planta"

Assar Lindbeck, IFN och Stockholms universitet, intervjuas av Studio Etts Magnus Thorén i en 25 minuter lång intervju om sin gärning och samhällssyn.

Läs mer och hör intervjun här


2020-01-15 Le Monde

Les pays nordiques vent debout contre un salaire minimum imposé par l’Union européenne

Le Monde har intervjuat Per Skedinger, IFN, om det nordiska motståndet mot EU-gemensamma minimilöner.

Pour l’économiste Per Skedinger, ce système « autorégulateur » présente l’avantage de la flexibilité : « Il permet de fixer différents types de revenus minimums, en fonction de l’âge, de l’expérience ou de la profession, ce qui produit des niveaux relativement élevés, comparé au reste de l’Union européenne. »

( För ekonomen Per Skedinger ger det nordiska "självreglerande systemet" en fördel för flexibiliteten. "Det gör det möjligt att fastställa olika typer av minimlön beroende på ålder, erfarenhet eller yrke och det gör att det blir relativt höga lönenivåer jämfört med resten av EU")

Läs mer


2020-01-14 Deutschlandfunk

Europäischer Mindestlohn Skepsis bei schwedischen Gewerkschaften

Tyska Deutschlandfunk har intervjuat Per Skedinger, IFN, om europeiska minilöner och den svenska skepsisen till dessa:

" En minimilön på EU-nivå är inte önskvärt i Sverige eftersom det skulle äventyra parternas självbestämmande/..."/, säger Per Skedinger.

Läs mer och lyssna på inslaget här


2020-01-14 ETC.se

Självklart ska de 1000 som tjänar mest hjälpa oss att rädda välfärden

Tidningen ETC skriver om sin granskning av inkomstskillnader i en ledare. De hänvisar bland annat till IFN-forskaren Daniel Waldenström och en tidigare intervju:

" "Det har varit en exceptionellt gynnsam tid att äga kapital i Sverige de senaste 20–30 åren", sa då nationalekonomen Daniel Waldenström (som samarbetar med Piketty) till Dagens ETC."

Läs mer


2020-01-14 ETC.se

Svenskarna som tjänar mest – och drar ifrån alla andra i raketfart

Tidningen ETC har intervjuat Daniel Waldenström, IFN, om inkomstskillnader.

Läs mer (bakom betalvägg)


2020-01-13 Arbetet

Calmfors: Fackens lönekrav är för låga

Tidningen Arbetet har intervjuat Lars Calmfors, IFN, om avtalsrörelsen. Fackens krav på 3 procents löneökningar är för låga, säger Lars Calmfors. Han menar också att löneökningarna varit för låga de senaste åren:

– De låga löneökningarna har bidragit till den bristsituation som vi har på arbetskraft idag, och därmed till en ineffektiv fördelning av arbetskraften mellan olika delar av ekonomin, säger han.

 

Läs mer 

Läs notis i Dagens Industri

Läs notis i Fplus

Läs notis hos Omni

Läs notis på Allanyheter.com

Läs nyhet hos ETC

Läs notis av Nyhetsbyrån Direkt


2020-01-11 Svenska Dagbladet

Özge Öner: Demokratier är inte immuna

Özge Öner, IFN, skriver i en krönika på Svenska Dagbladets ledarsida om demokratiers skörhet:

"När väljarna förlorar tron på statens förmåga att garantera grundtrygghet, samt säkerhet från våld och kriminalitet kan statens försvagning ske snabbt. Det är därtill svårt att lappa och laga i ett demokratiprojekt som i alltför hög grad redan tar in vatten.

Gamla och etablerade demokratier är möjligen stabilare men knappast immuna mot sammanbrott."

Läs mer

 


2020-01-10 Kristianstadsbladet

Ledare: Våga slåss för svenska värderingar

Kristianstadsbladets Carolin Dahlman, hänvisar bland annat till Assar Lindbeck, IFN och Stockholms universitet och Mats Perssons, Stockholms universitet, debattartikel i Dagens Nyheter om invandring och behovet av reformer av välfärdssystemet.

Läs mer

 


2020-01-09 Magasin t.

Därför har svenskarna aldrig varit rikare

Nättidningen Magasin t. har intervjuat Andreas Bergh, IFN och Lunds universitet om svenskarnas ekonomiska välstånd:

" – Svenskarna har aldrig varit rikare än nu. Vi har fått en bättre privatekonomi och ett högre välstånd. Förändringen är kraftig och den har skett i högre takt än de flesta andra länder i Europa, säger Andreas Bergh, nationalekonom vid Lunds universitet och Institutet för näringslivsforskning."

Läs mer

Läs även notis i fplus


Uppsala Nya Tidning, Enköpings-Posten

Ledare: Populismens ursprung är långt ifrån entydigt

I en ledare i Uppsala Nya Tidning och Enköpings-Posten, refereras till Andreas Bergh, IFN och Lunds universitet och Anders Gustafssons, IFN och Örebro universitet, studie om globalisering och populism. Ekonomisk globalisering och populism hänger inte samman, skriver de.

"De två nyttjar valresultat för populistpartier vid 267 val i 33 europeiska länder mellan 1980 och 2016, som matchas mot det mest vedertagna indexet för olika former av globalisering. Om globalisering skapar ojämlikhet och i förlängningen populism borde sådana partier växa mer i globaliserade länder. Men ingenstans finns ett sådant mönster. /.../"

Läs mer

Läs även i Enköpings-Posten


2020-01-07 Dagens nyheter

Lars Calmfors: Fel tid för Sverige att nu gå med i EU:s bankunion

I en krönika på ledarsidan i Dagens Nyheter skriver Lars Calmfors, IFN, om EU:s bankunion:

"Argumenten för och emot ett svenskt deltagande i EU:s bankunion väger relativt jämnt. En samlad bedömning ger dock slutsatsen att det är för tidigt att gå med."

Läs mer

Läs även notis hos Altinget.se

Läs även notis hos EFN


2020-01-07 Folkbladet

Politiska låsningar som skadar vårt land

I en ledare i Folkbladet skriver Widar Andersson om Assar Lindbecks debattartikel i DN om invandringen:

Det är enligt Lindbeck och Persson tre faktorer som avgör varför invandring är gynnsamt för vissa länder men oynnsamt för andra: Invandringens omfattning, invandringens sammansättning och mottagarlandets "förmåga att ta emot invandrarna på ett meningsfullt sätt". "

Widar Andersson drar slutsatsen " Läget är allvarligt. De politiska låsningarna behöver bändas upp. Sverige behöver en socialdemokrati som genomför sitt program från 2018."

Läs mer


2020-01-06 Svenska Dagbladet

Ogenomtänkt förslag om minimlön i EU

Per Skedinger, IFN, har utrett frågan om minimlöner åt EU-kommissionen och skriver i en debattartikel i Svenska Dagbladet att:

"En klåfingrig reglering av löner inom EU riskerar att leda till ökad politisk splittring. Det är antagligen det sista som EU-projektet behöver för närvarande."

Läs mer

Läs notis i Fokus

Läs notis hos Omni

Läs notis hos fplus


2020-01-04 Dagens Nyheter

"Sverige illa rustat för fortsatt stor invandring"

Assar Lindbeck, IFN och Stockholms universitet, skriver  i en debattartikel i Dagens Nyheter  tillsammans med Mats Persson, Stockholms universitet, om behovet av stora reformer som följd av invandringen:

"Den stora invandringen har skapat ett segregerat Sverige utan homogen befolkning. Vårt samhälle är illa rustat för att hantera fortsatt stora invandrarströmmar. Nu krävs dyra och politiskt smärtsamma reformer av bostadsmarknad, arbetsmarknad, rättsväsende och skola."

Läs mer

Hör Ekot

Läs notis i fplus

Läs replik i ETC

Läs replik i Syre

Läs ledare i Världen idag


2020-01-01 Expressen

App-jobben kan försvinna lika fort som de kom

I en ledare i Expressen, skriver Patrik Kronqvist om gig-ekonomin, som blev omdebatterad under 2019. Bland annat hänvisar han till Andreas Bergh, IFN och Lunds universitet:

"Nationalekonomen Andreas Bergh kontrade i Dagens Nyheter med att lyfta fram de nya appar som göra att man kan få hjälp med allt från att montera möbler till att hämta mat och köra bort grovsopor. Det innebär att man inte behöver ha så mycket kontakt med de människor som utför tjänsterna, menade han."

Läs mer


Aktuell forskare

Lars Calmfors, professor

Ämnesområden: Arbetsmarknad, Makroekonomi

 

Några av de frågor Lars Calmfors  försöker besvara i sin forskning:

– Orsaker till arbetslöshet

– Hur påverkar lönebildningen sysselsättning och tillväxt?

– Hur fungerar EMU ?

– Hur kan olika institutionella arrangemang bidra till en lämplig finanspolitik?

 

IFN kalendarium

  • 15
    Apr

    CANCELLED

    Forskarseminarier

    Merih Sevilir Indiana University

Institutet för Näringslivsforskning, Grevgatan 34 - 2 tr, Box 55665, SE-102 15 Stockholm, Sweden | Tel: +46-(0)8-665 45 00 | info@ifn.se