2020

Gratis pengar till alla – vet vi om det egentligen funkar?

2020-05-03 Breakit

Andreas Bergh, IFN och Lunds universitet, intervjuas av podden Kapitalet, något som Breakit skriver om. Det handlar om idén om en universell basinkomst. En idé som är äldre än vad man kan tro. Trots det vet vi fortfarande inte om det fungerar eller inte, skriver Breakit.

"Idén med basinkomst har experimenterats med på många olika håll i världen, med olika syften och resultat. Bland annat i Finland. I två års tid fick 2000 slumpvis utvalda arbetslösa finländare ta emot 560 euro skattefritt i månaden från staten. Syftet var att undersöka om det ökade sysselsättningen. 

"I Finland såg man inte några försämrade sysselsättningsutfall, utan även de som hade större frihet sysselsatte sig i lika stor utsträckning som de som hade lite mer krav på sig", säger Andreas Bergh som är välfärdsforskare vid Lunds universitet och Institutet för näringslivsforskning i Stockholm." 

 

Läs mer

Institutet för Näringslivsforskning, Grevgatan 34 - 2 tr, Box 55665, SE-102 15 Stockholm, Sweden | Tel: +46-(0)8-665 45 00 | info@ifn.se