2020

Ådahl och Calmfors överens: Högre a-kassan bort på sikt

2020-06-25 Arbetet

Lars Calmfors, IFN, medverkade i ett SNS-webbinarium om utredningen av a-kassan.  Något som tidningen Arbetet skriver om:

Webbinariet handlade även om huruvida generösare regler för a-kassan är bra under kriser. Om krisen leder till en strukturomvandling på sikt av arbetsmarknaden, är det inte bra att ha kvar generösa regler menade Lars Calmfors. Skillnaden kan minska mellan arbetslöshetsersättningen och den lön som en person får på ett nytt jobb som kanske är mindre kvalificerat och har en lägre lön. Om så sker, tror Lars Calmfors att arbetslösheten kan ligga kvar på en hög nivå. Trots det vill Lars Calmfors ändå se konjunkturberoende arbetslöshetsersättning på sikt:

– Tyvärr har den frågan varit svår att få upp på agendan i debatten i  Sverige. Men nu under coronakrisen så har villkoren i försäkringen ändå gjorts mer generösa vilket jag tycker är väldigt bra. Problemet är att det kommer bli svårt att gå tillbaka till mindre generösa villkor efter krisen eftersom man aldrig har försökt etablera principen om konjunkturberoende.

 

Läs mer

 

Institutet för Näringslivsforskning, Grevgatan 34 - 2 tr, Box 55665, SE-102 15 Stockholm, Sweden | Tel: +46-(0)8-665 45 00 | info@ifn.se