2020

Kommissionen vill ändra Sveriges skattesystem

2020-08-17 TT, Svenska Dagbladet, Barometern, Omni, Fplus, E55, Helsingborgs Dagblad, Norrländska Socialdemokraten, Enköpings-Posten, Hallandsposten, Sydsvenskan, Göteborgs-Posten, TTela, Corren.se, Strömstads Tidning, Motala &Vadstena Tidning, m.fl.

Lars Calmfors, IFN, och Åsa Hansson, affilierad till IFN, är medlemmar i Omstartskommissionen som presenterade sitt åtgärdspaket för att förbättra svensk ekonomi efter coronakrisen under måndagen. TT har skrivit om deras slutsatser i en text publicerad i ett flertal tidningar.

TT skriver att Lars Calmfors förordar ytterligare höjningar av statsbidragen till kommuner och regioner samt av anslagen till testning och smittspårning bland annat. Calmfors anser också att det behövs en tydlig plan för att återställa de offentliga finanserna. En omprövning av överskottsmål och skuldankare med en tydlig plan för hur skuldkvoten ska minska, behövs enligt Calmfors. Något som leder till att det blir svårt att undvika skattehöjningar.

Åsa Hansson föreslår flera förändringar på skatteområdet. Sänkt skatt på arbete är ett förslag. Dessutom anser hon att dagens jobbskatteavdrag bör ersättas av ett mer generöst grundavdrag till grupper som har det svårt att ta sig in på arbetsmarknaden.

Läs mer

 

Institutet för Näringslivsforskning, Grevgatan 34 - 2 tr, Box 55665, SE-102 15 Stockholm, Sweden | Tel: +46-(0)8-665 45 00 | info@ifn.se