2020

Interna mejlen avslöjar: Så styr Skolverket PISA-granskning

2020-09-07 Expressen

Magnus Henrekson, IFN, intervjuas i Expressen om tidningens avslöjande av Sveriges felaktiga hantering av PISA-proven. OECD ska granska Sveriges agerande. Skolverket, som ansvarar för proven och vars agerande ska granskas, är med och utformar ramarna för granskningen. Något som Magnus Henrekson anser vara fel:

"Professor i nationalekonomi Magnus Henrekson vid Institutet för näringslivsforskning, som hjälpte till att analysera och vidimera de statistiska beräkningarna i Expressens ursprungspublicering, är också kritisk mot Skolverkets inblandning i granskningen av den egna verksamheten:

– Att den som ska granskas har fått i uppdrag att själv göra detta i samarbete med granskaren är både upprörande och sorgligt att se. Det blir nu inte en granskning värd namnet, vilket ju även är uppenbart av mejlväxlingen där det framgår att Skolverket bara vill bekräfta sina egna slutsatser, säger Magnus Henrekson."

Läs mer

Institutet för Näringslivsforskning, Grevgatan 34 - 2 tr, Box 55665, SE-102 15 Stockholm, Sweden | Tel: +46-(0)8-665 45 00 | info@ifn.se