2020

Branschjobb bra inkörsport – men svårt att få

2020-10-07 Hotellrevyn

Per Skedinger, IFN, intervjuas av Hotellrevyn om sin och kollegorna Simon Ek och Mats Hammarstedts SNS-rapport om enkla jobb och integration.

Rapporten visar att enkla jobb är ett steg in på arbetsmarknaden:

"Forskarna har bland annat skapat fiktiva jobbsökanden från Syrien och låtit dessa söka utannonserade jobb inom städ och restaurang. De fiktiva personerna försågs med olika nivåer av arbetslivserfarenhet från liknande tjänster och olika meriter från SFI-utbildning.

Få ansökningar fick svar över huvud taget – och det var ingen större skillnad på dem som hade erfarenhet eller SFI-utbildning, säger Per Skedinger, forskare vid Institutet för Näringslivsforskning.
– Vi fick en generellt låg svarssannolikhet på knappt fyra procent för svar om intervju eller mer information, och drygt en procent om svar om intervju. Det är väldigt låga siffror. Ett nedslående resultat var onekligen att vi inte kunde se någon effekt av att ha tidigare erfarenhet eller ha fullgjort SFI.

Forskarnas slutsats är att enkla jobb, språkkunskaper och språkutbildning bidrar till förbättrad integration.
– Men de här enkla jobben är inte enkla att få för nyanlända flyktingar när de söker genom formella kanaler som i vårt fältexperiment, trots tidigare erfarenhet och fullgjord SFI, säger Per Skedinger."

Läs mer

 

Institutet för Näringslivsforskning, Grevgatan 34 - 2 tr, Box 55665, SE-102 15 Stockholm, Sweden | Tel: +46-(0)8-665 45 00 | info@ifn.se