2020

Ökningarna lägre än i tidigare avtal enligt Calmfors

2020-11-02 Arbetet

Lars Calmfors, IFN, intervjuas av tidningen Arbetet om industrins nya avtal. Enligt Lars Calmfors växlas löneökningstakten ned lite, en bild som inte delas av parterna:

"På söndagens pressträff beskrev IF Metalls ordförande Marie Nilsson det som en liten ökning av löneökningstakten. I det förra avtalet låg snittet på knappt 2,2 procent per år, nu hamnar det på drygt 2,2 om man räknar endast de 29 månaderna.

Men ekonomiprofessor Lars Calmfors vid Stockholms universitet och Institutet för Näringslivsforskning ser i stället avtalet som en viss nedväxling av löneökningstakten. Han menar att man inte kan bortse från de sju månader som gått sedan lönerna egentligen skulle ha höjts och att de ska räknas in när avtalets värde per år bedöms.

– Jag har sett kommentarer om att det är en högre löneökningstakt, men då glömmer man de här månaderna med prolongering, det tycker jag är missvisande, säger han."

Läs mer

Institutet för Näringslivsforskning, Grevgatan 34 - 2 tr, Box 55665, SE-102 15 Stockholm, Sweden | Tel: +46-(0)8-665 45 00 | info@ifn.se