Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Stefan Ingves talade på IFN

10 juni 2020

Stefan Ingves, riksbankschef och ordförande i direktionen höll ett anförande vid Nationalekonomiska Föreningens medlemsmöte idag. Mötet var digitalt och livestreamades från IFN.

Ingves fokuserade på hur den penningpolitiska verktygslådan bör anpassas för att bättre möta framtida utmaningar. Han sa bland annat att den centralbank som vill stötta likviditetsförsörjningen i ekonomin som nu, under coronapandemin, behöver ha möjlighet att utöka sin balansräkning. Men detta behöver inte enbart göras under kristider:

– Som det ser ut idag finns en stor sannolikhet att det globala ränteläget förblir lågt under en lång tid. Då måste penningpolitiken hitta andra sätt att jobba för att uppnå inflationsmålet än vad vi är vana vid, och många av de åtgärderna får konsekvenser för balansräkningen, sa Stefan Ingves.

Läs Stefan Ingves anförande här