Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Fler jobb behövs för minskad ekonomisk ojämlikhet

12 mars 2021

I debatten om ekonomisk ojämlikhet förekommer ofta påståendet att Sverige har blivit mycket mer ojämlikt sedan 1970-talet. Magnus Henrekson menar dock att Sveriges ekonomiska ojämlikhet i stort sett ligger på samma nivå som 1970 men att samhällsutvecklingen sedan dess har varit stor. Det sa han vid ett webbinarium som arrangerades av Svenskt Näringsliv under torsdagen.

Fram till 1995 hade reallönerna legat still i 20 år. Massarbetslösheten var ett faktum. Få företag startades, inga nya företag växte sig stora och statens finanser drogs med ett stort underskott. Sedan dess har flera avgörande reformer genomförts, sa Magnus Henrekson.  Alla som har avtalsenliga löner i Sverige har fått höjda reallöner.

Innan pandemin hade Sverige den högsta sysselsättningen i EU, sa Magnus Henrekson. Samtidigt har Sverige klarat att ge dem som står utanför samhället en inkomstnivå som är så pass hög att den absoluta fattigdomen i Sverige i princip är lägst i hela EU. Att den svenska utvecklingen sett ut på det viset beror till stora delar på att det blivit lönsamt att arbeta och driva företag i Sverige, sa Magnus Henrekson. Enligt honom har coronapandemin inneburit ett hot mot denna linje:

– Covid-19 har lett till höjd a-kassa, avskaffad karensdag och andra reformer som gör det mindre lönsamt att arbeta. Det är otroligt viktigt att utvecklingen inte fortsätter ditåt.

Vid webbinariet medverkade även Mikael Sandström och Johan Fall, båda Svenskt Näringsliv. Samtalet modererades av Svenskt Näringslivs chefekonom Bettina Kashefi. Samtliga tycktes vara överens om att reformer som bidrar till ökad sysselsättning behövs för en minskad ekonomisk ojämlikhet.

Webbinariet går att se på Svenskt Näringslivs hemsida där du också kan läsa ett referat