Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

EU:s återhämtning efter coronakrisen

16 april 2021

 

Med vilka medel ska EU ta sig ut ur coronakrisen och skapa förutsättningar för en inkluderande och uthållig ekonomisk tillväxt? Det var en av frågeställningarna när det finska Utrikespolitiska institutet, Sveriges ambassad i Finland och Nätverket för Europaforskning i Sverige arrangerade webbinariet Europaperspektiv 2021– Vägar till ett uthålligt EU i Helsingfors.

Lars Oxelheim, affilierad till IFN, är en av redaktörerna för boken som också medverkade vid webbinariet. Bland de övriga talarna fanns Magnus Henrekson, IFN, som presenterade sitt och IFN-kollegan  Niclas Elerts kapitel om EU:s innovationsförmåga och förmåga att främja entreprenörskap. Med sitt kapitel visar Elert och Henrekson att en reformagenda behövs för att möta det innovationsnödläge som EU-kommissionen utlyste redan 2010. Ett drastiskt förbättrat innovationsklimat behövs för att få unionen att återhämta sig och generera inkluderande och uthållig tillväxt när pandemin är över, skriver de i boken.

Bland talarna fanns även Sveriges ambassadör i Finland Nicola Clase, Mikko Huuskonen, industriråd vid det finska arbets-och näringsministeriet och Karin Bäckstrand, professor vid Stockholms universitet.

 

Läs mer på det finska Utrikespolitiska institutets hemsida