Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

IFN-forskare i Pisa-debatten

3 maj 2021

Att exkludera 11 procent av eleverna från att skriva Pisa-provet var felaktigt gjort och sänder ut fel signaler, sa Magnus Henrekson, IFN, när han medverkade i SVT:s Aktuellt om Riksrevisionens granskning av Pisa-undersökningen 2018.

Riksrevisionens granskning visar att 11 procent av eleverna uteslöts från att skriva provet och att de uteslöts på felaktiga grunder. Att resultatet inte är rättvisande kan få allvarliga konsekvenser för vad vi vet om kunskapsnivån bland svenska elever, enligt Magnus Henrekson:

–  Det kan mycket väl vara lika illa som Pisa-raset 2012, sa han till SVT:s Aktuellt.

Redan 2019 kritiserade Magnus Henrekson och Johan Wennström, IFN, Pisa-undersökningen. Om vi tycker att skolan ska fungera väl för alla elever och inte bara för de etniskt svenska så är det dags att dämpa hurra-ropen för det senaste Pisa-testet, skrev IFN-forskarna i en artikel i Kvartal. Bakgrunden till artikeln var Sveriges resultat i den internationella Pisa-undersökningen 2018. Ett resultat som visade att Sveriges nedgång var på väg att vända. Redan då var det dock känt att Sverige hade den högsta uteslutningsgraden av de deltagande länderna. Enligt Henrekson och Wennström var Sveriges resultat artificiella.

Henreksons och Wennströms kritik fick mycket uppmärksamhet och när Expressen 2020 granskade Sveriges Pisa-resultat tog de hjälp av Magnus Henrekson för att analysera statistiken. Granskningen visade att en stor mängd utlandsfödda elever felaktigt hade plockats bort från att göra provet.

Expressens avslöjande fick stor uppmärksamhet och ledde till kritik, både i media och i riksdagens utbildningsutskott. Debatten om frågan ledde till nya granskningar av Sveriges agerande utförda av OECD och Riksrevisionen.

Pisa-undersökningen är en av flera undersökningar som görs om elevers kunskapsnivå. I Sverige är deltagandet inte obligatoriskt, något som Magnus Henrekson tycker är felaktigt:

– Det borde vara ett svenskt intresse att faktiskt veta hur det ser ut för att kunna jämföra oss men också veta vad vi måste förbättra, säger han till Aktuellt.

 

Se Aktuelltsändningen här. Ett kortare klipp finns här.

 

Du kan även se en kortare intervju med Magnus Henrekson i fredagens Aktuelltsändning.

 

Här finns även ett samtal om Pisa-undersökningen i Svenska Dagbladets ledarpodd, där Magnus Henrekson medverkade.