Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Roger Svensson skriver om Bitcoin i Financial Times

8 juni 2021

Bitcoin saknar solid grund som valuta, skriver IFN-forskaren Roger Svensson i Financial Times. Han hänvisar till forskning som visar på att vissa kriterier ska vara uppfyllda för att en valuta ska fungera som internationellt betalningsmedel.  

Foto: Dmitry Demidko on Unsplash

Valutan måste ha ett långsiktigt stabilt värde, den måste finnas i tillräckligt stor volym för att kunna tillgodose behovet hos den internationella handeln, transaktionerna måste vara billiga och skillnaderna mellan köp-och säljkurserna små, samtidigt som likviditeten bör vara hög. Det måste också finnas en stabil utgivare som garanterar valutan. Utgivaren behöver även vara tillräckligt stark ekonomiskt politiskt och militärt så att utgivarens ekonomiska ställning äventyras vid attacker, skriver Roger Svensson. Bitcoin fallerar på samtliga punkter, skriver Roger Svensson som jämför med flera historiska valutor och med det brittiska pundet och den amerikanska dollarn.

Läs artikeln här