Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

Ny rapport "Vad hände med Sveriges reformförmåga?"

6 april 2023

I rapporten "Vad hände med Sveriges reformförmåga?" pekar bland annat Andreas Bergh, forskare vid IFN, på att det politiska landskapet har förändrats. ”Sverige är inte längre den kapitalistiska välfärdsstat som vi var tidigare”, säger Andreas Bergh.

Under slutet av 1900-talet var den svenska reformtakten hög vilket gjorde ekonomin konkurrenskraftig och att Sverige klarade finanskrisen 2008–2010 bättre än jämförbara länder. Nu har reformtakten avtagit och den ekonomiska friheten är fallande på flera områden.

I en ny rapport, "Vad hände med Sveriges reformförmåga?", konstateras att 2010-talet blev ett i allt väsentligt förlorat decennium med minskad ekonomisk frihet, ökad regelbörda för företagen och minskad tillit till att polisen förmår upprätthålla lag och ordning.

- Sannolikt är det även ett problem att medelåldern för svenska rikspolitiker blir allt lägre eftersom reformarbete i hög utsträckning är en fråga om att lära av erfarenhet och historiska misstag, säger Andreas Bergh, forskare vid IFN och en av rapportens författare.

Läs rapporten här.