Denna webbplats lagrar cookies i begränsad omfattning. Genom att besöka sidan, godkänner du villkoren i vår integritetspolicy. Läs mer

IFN fyller 85 år!

Vi firar 85 år av oberoende forskning med hög relevans för det svenska näringslivet. IFN har en lång tradition av att bedriva forskning med hög integritet och kvalitet. Forskningens fokus har skiftat över tid, men strävan är alltid att så tidigt som möjligt fördjupa oss i de för näringslivet mest angelägna frågorna. På så sätt kan IFN fortsätta vara en viktig aktör i såväl forskarvärlden som samhällsdebatten.

85-årsjubileet högtidlighålls med paneldiskussioner kring två forskningsteman där IFN har uppmärksammats under den senaste tiden. Dessutom presenteras boken Ett forskningsinstitut konsolideras – IUI från 1967 till 1972, den tredje volymen om Industriens Utredningsinstituts (det tidigare namnet på IFN) historia. Boken delas ut till alla deltagare.

Plats: Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA), Grev Turegatan 16, Stockholm

Tid: Torsdagen den 10 oktober 2024, kl. 15.00–17.00 med efterföljande mingel (registrering och kaffe 14.30–15.00).

Anmälningstiden har gått ut, men det kan finnas återbudsplatser.

Kontakta gärna Elisabeth Gustafsson, tfn 070 271 4206, för att anmäla intresse.

 

Program 10 oktober 2024

14.30–15.00 Kaffe och registrering

15.00 Fredrik Sjöholm, professor och vd IFN, hälsar välkommen!

15.15 Paneldiskussion: Generativ AI i Sverige
Malin Gardberg, Ph.D IFN, har under den senaste tiden fått uppmärksamhet för sin forskning kring hur AI påverkar delar av samhället. Här samtalar hon med Mats Persson, arbetsmarknads- och integrationsminister, och Mats Rahmström, f.d. vd och koncernchef Atlas Copco, om digitaliseringen.

15.50 Ett forskningsinstitut konsolideras
Mats Lundahl och Benny Carlson presenterar sin nya bok Ett forskningsinstitut konsolideras, den tredje volymen om Industriens Utredningsinstituts (det tidigare namnet på IFN) historia. Nu har turen kommit till åren 1967–72.

16.20 Paneldiskussion: Hur säkerställer vi en hållbar energiomställning?
Thomas Tangerås, professor IFN, har tillsammans med kolleger bidragit till att skapa diskussion om elmarknadens framtid. Här samtalar han om denna aktuella fråga med Daniel Liljeberg, statssekreterare hos näringsministern, och Magnus Hall, styrelseordförande Höganäs och tidigare vd för bl.a. Vattenfall. 

Mingel.

Moderator för seminariet är Cecilia Garme.