Aktuellt

Entreprenörskap – ett sätt att göra EU mer hållbart

2019-09-27

Magnus Henrekson och Niklas Elert på ESBRI:s scen.

Hur kan EU bli mer inkluderande, innovativt och få en hållbar tillväxt? Genom mer entreprenörskap, visar Magnus Henrekson, Niklas Elert och Mark Sanders, Utrecht University, med sin forskning. Under onsdagen höll Niklas Elert och Magnus Henrekson, IFN, en öppen föreläsning i ESBRI:s regi om den nya boken The Entrepreneurial Society: A Reform Strategy for the European Union.

Att bygga på en innovation, vara beredd att introducera den på marknaden och ha ambitionen att företaget ska nå sin potential, så definierar Magnus Henrekson och Niklas Elert entreprenörskap. Ett entreprenörskap som behövs när EU halkar efter.

– EU-kommissionen säger att vi måste bli mycket bättre på att se till att forskning och utveckling leder till fler och bättre produkter, det är det som kan förbättra vår tillväxt men också välståndsutvecklingen i Europa, säger Magnus Henrekson. Men för att omvandla innovationerna till framgångsrika företag, krävs entreprenörskap, säger Henrekson och konstaterar att Europa ligger långt efter USA och Kina.

Utvecklingen går dock att vända. I boken The Entrepreneurial Society: A Reform Strategy for the European Union finns forskarnas förslag på de reformer som krävs för att Europa ska bli bättre på området. Niklas Elert ser likheter mellan entreprenörskap och immunologi. När nya aktörer utmanar befintliga företag är det lite som att få en förkylning.

– Först kanske du däckar helt, men sen utvecklar ditt immunförsvar antikroppar mot den här förkylningen och du som organism är till slut en starkare varelse för att du upplevde den här förkylningen. Att vara med om många sådana små utmaningar tror jag är någonting väldigt, väldigt viktigt vare sig vi talar om företag, näringsgrenar eller länder. Att du hela tiden utmanas lite grann, hela tiden tvingas utanför din comfort zone, gör dig bättre rustad när den stora smällen kommer oavsett om den kommer i form av vinterkräksjuka eller nästa stora finanskris, sa han.

Ett land som har varit tvunget att hävda sig i global konkurrens kommer vara bättre förberett inför krisen. Att hitta balansen mellan gammalt och nytt, gamla etablerade företag och företagsstrukturer och nya utmanare genomsyrar också de reformer som forskarna presenterar.

Se föreläsningen här

Läs mer hos ESBRI

Ladda ner boken här

Institutet för Näringslivsforskning, Grevgatan 34 - 2 tr, Box 55665, SE-102 15 Stockholm, Sweden | Tel: +46-(0)8-665 45 00 | info@ifn.se