Aktuellt

Johan Wennström föreläste på konferens om lärarutbildning

2019-12-16

Johan Wennström föreläser om kunskapssynen. Foto: Katarina Strandberg

Johan Wennström, IFN, medverkade nyligen i en samverkanskonferens kring utbildningen KPU Ma/Nv/Tk med förhöjd studietakt vid Göteborgs universitet. KPU är en kompletterande utbildning för den som vill bli lärare och redan läst minst 90 högskolepoäng i ett skolämne.

 Johan Wennström föreläste om ”Konflikten om kunskapen”. Kunskapssynen har förändrats över tid, sa han och det är något som han menar påverkar dagens lärarstudenter.

– Synen på kunskap är skolans viktigaste styrande institution som allting annat utgår från. Förändras kunskapssynen, förändras allt annat, sa Johan Wennström.

Han beskrev den rådande synen på ämneskunskaper i den svenska skolan som konstruktivistisk och postmodern. Kunskap anses vara något flytande och något som inte går att lära ut eller mäta förståelse för. Han sa också att den lärare som har en annan syn på vad kunskap är, hamnar i konflikt med det svenska skolsystemet.

 

Läs mer hos Göteborgs universitet

Institutet för Näringslivsforskning, Grevgatan 34 - 2 tr, Box 55665, SE-102 15 Stockholm, Sweden | Tel: +46-(0)8-665 45 00 | info@ifn.se