Aktuellt

Lars Calmfors arrangerade konferens på finska finansdepartementet i Helsingfors

2019-12-17

Konferensen hölls på finansdepartementet i Helsingfors.

Hur stabil är finanssektorn i de nordiska länderna idag och utformas penningpolitik och makrofinansiell reglering på rätt sätt? Det var några av frågorna när Lars Calmfors, IFN och Peter Englund, professor emeritus vid Handelshögskolan i Stockholm, arrangerade konferensen Financial Regulation and Macroeconomic Stability in the Nordics på finansdepartementet i Helsingfors torsdagen den 12 december.

Preliminära uppsatser till nästa nummer av Nordic Economic Policy Review presenterades och en panel diskuterade om vi kan undvika finanskriser i framtiden. På konferensen medverkade bland andra tidigare chefen för Finlands Bank och EU-kommissionären Erkki Liikanen, tidigare ordföranden för Nordea Björn Wahlroos, professor Karolina Ekholm och professor emeritus Lars E.O. Svensson.

– Några centrala och kontroversiella frågor som behandlades var om låga räntor i själva verket minskar hushållens skuldkvot genom att hålla inflationen uppe, om hårda amorteringskrav verkligen är motiverade och om inte de nya reglerna om nedskrivningar av bankers skulder i en krissituation (bail-in) kan förstärka en allvarlig finansiell kris, säger Lars Calmfors.

Institutet för Näringslivsforskning, Grevgatan 34 - 2 tr, Box 55665, SE-102 15 Stockholm, Sweden | Tel: +46-(0)8-665 45 00 | info@ifn.se