Aktuellt

Till minne av Assar

2021-03-31

Det senaste numret av Ekonomisk Debatt är ett temanummer tillägnat Assar Lindbeck. Flera namnkunniga personer skriver om olika aspekter av Assars betydelse för svensk nationalekonomi, bland dem IFN-forskarna Magnus Henrekson och Lars Calmfors.

Assar Lindbeck avled den 28 augusti 2020 vid 90 års ålder. Han var en central gestalt inom svensk nationalekonomi under hela sitt liv. Han arbetade vid IFN under två perioder, bland annat fram till sin död.

Magnus Henrekson var vd för IFN under Assars andra period på IFN och skriver en bibliometrisk analys över forskaren Assar Lindbeck. Tillsammans med Ulf Jakobsson, fd vd IFN, skriver han också ett kapitel om Assars sextioåriga relation med IFN.

Lars Calmfors, handleddes av Assar som doktorand vid Institutet för Internationell Ekonomi, IIES, arbetade som professor och biträdande chef på IIES under Assar och var även kollega med honom på IFN. Assar etablerade en strukturerad forskarutbildning i nationalekonomi i Sverige, han utvecklade IIES till ett internationellt forskningsinstitut, var delaktig i tillkomsten av tidskriften Ekonomisk Debatt och var även ledamot och ordförande för priskommittén för Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne. Allt detta gör honom till forskningsentreprenör, skriver Lars Calmfors, som fokuserar på den aspekten av hans gärning i sitt kapitel.

Temanumret om Assar Lindbeck finns här.

Institutet för Näringslivsforskning, Grevgatan 34 - 2 tr, Box 55665, SE-102 15 Stockholm, Sweden | Tel: +46-(0)8-665 45 00 | info@ifn.se