Aktuellt 2014

Ny bok om den svenska framgångssagan

2014-07-31


I den nyligen publicerade boken Sweden and the Revival of the Capitalist Welfare State, förklarar Andreas Bergh, IFN och Lunds universitet, hur ett land framgångsrikt kan kombinera ökat välstånd med en relativt jämlik fördelning. Till skillnad från den franske ekonomen Thomas Piketty visar Bergh att "Sveriges framgångsrecept inte omfattar hög beskattning av kapital, utan snarare att tillhandahålla effektiva, kapitalistiska institutioner som tillåter en omfördelning inom ramen för välfärdsstaten".

I Sweden and the Revival of the Capitalist Welfare State (Edward Elgar Publishing 2014), tacklar Andreas Bergh ett antal kontroversiella frågor om Sveriges ekonomiska och politiska utveckling:

  • Hur blev Sverige ett så rikt land?
  • Hur blev Sverige jämlikt?
  • Varför har tillväxten i Sverige sedan början av 1990-talet varit snabbare än i USA och flertalet EU-länder trots höga skatter och en generös välfärdsstat?

– Många är de som i dag läser bästsäljaren Capital in the Twenty-First Century av Thomas Piketty. Men Piketty är inte särskilt användbar när det gäller den grundläggande frågan hur ett land kan framgångsrikt och hållbart kombinera ökat välstånd med en relativt jämlik fördelning, säger Andreas Bergh.

Thomas Piketty förordar att kapital bör beskattas hårt. Men i Sveriges fall, visar Bergh i boken, har välstånd skapats och jämlikhet främjats genom en goda villkor för kapitalister och ett gott näringsklimat. Den svenska framgångssagan bygger INTE på hög beskattning av kapitalet, utan snarare på att tillhandahålla effektiva, kapitalistiska institutioner i kombination med en omfördelning inom välfärdsstaten.

Läs det första kapitlet (på engelska) och om boken

Institutet för Näringslivsforskning, Grevgatan 34 - 2 tr, Box 55665, SE-102 15 Stockholm, Sweden | Tel: +46-(0)8-665 45 00 | info@ifn.se