Aktuellt 2014

Vinst eller kvalitet i välfärden - är det frågan?

2014-11-25


Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet presenterade nyligen en överenskommelse om ”en välfärd utan vinstintresse”. En utredning ska lämna förslag om hur vinstuttag ska begränsas i välfärdsbolag. Om detta talade civilminister Ardalan Shekarabi på ett seminarium som arrangerades av SNS. Han menade att istället för vinst i välfärden ska vi ha "styrning som driver kvalitet". Hans inlägg kommenterades av Henrik Jordahl, IFN, Jonas Vlachos, SU och IFN, Thomas Berglund, Capio, och Lars Henriksson, Handelshögskolan i Stockholm.

I bilden ses från vänster Henrik Jordahl, Jonas Vlachos, Lars Henriksson och Thomas Berglund i en diskussion om hur framtidens välfärd ska produceras.

 

IMG_2755 Aktuellt hemsidan

Henrik Jordahl förklarade att om välfärdssektorn ska utvärderas och kvalitén höjas så måste studierna "ner till kvalitetsindikatorer". Han sa vidare att varje tjänst inom värlfärdsektorn måste ses för sig. Ingen är den andra lik. Och ska verksamheten bli bra så måste kvalitet och kostnader mätas och kopplas samman.

 

IMG_2765 Hemsidan3

Seminariet om vinst i välfärden var fullsatt. Jonas Vlachos, Stockholms universitet och affilierad IFN, talade om att det är svårt att hitta en regleringsmodell som passar bra för alla olika typer av utförare. Vlachos har forskat framför allt på skolans område.

Läs Ardalan Shekarabis anförande med hänvisningar till essän "Vinst och privatiseringar i landet Lagom" av Magnus Henrekson och Henrik Jordahl, IFN 

Läs mer

Institutet för Näringslivsforskning, Grevgatan 34 - 2 tr, Box 55665, SE-102 15 Stockholm, Sweden | Tel: +46-(0)8-665 45 00 | info@ifn.se