Aktuellt 2015

IFN-forskare vann Myrdalpriset 2014

2015-01-29


Myrdalpriset 2014 (till minnet av professor Gunnar Myrdal) har tilldelats Olle Folke, affilierad till IFN och Columbia University, Torsten Persson, Stockholms universitet, och Johanna Rickne, IFN, för artikeln ”Personröster och politisk makt” som publicerades i Ekonomisk Debatt nr 1, 2014.

Utgångspunkten för juryns motivering är att det svenska valsystemet ändrats så att väljarna kan kryssa personer på valsedlar och därmed öka deras chanser att bli valda. I prismotiveringen sägs att Folke, Persson och Rickne "finner att den person som blivit mest kryssad dramatiskt förbättrar sina chanser att bli förstanamn i nästa val. Inom kommunens största parti leder personvalsvinst till en markant ökning av sannolikheten att bli kommunstyrelsens ordförande. De mest kryssade kandidaterna kan därför sägas ha fått mer makt av väljarna. Analysen bygger på en modern empirisk metod (”regression discontinuity design”) som beskrivs på ett pedagogiskt sätt i artikeln.”

– Att få Myrdalpriset betyder med stor sannolikhet att vår artikel och forskning får mer spridning och det känns jättekul, säger Johanna Rickne.

Myrdalspriset delas ut varje år av Swedbank för bästa artikel under året i tidskriften Ekonomisk Debatt. Priset instiftades 1983 som en hyllning till professor Gunnar Myrdal på hans 85-årsdag.

Läs pressmeddelandet

Institutet för Näringslivsforskning, Grevgatan 34 - 2 tr, Box 55665, SE-102 15 Stockholm, Sweden | Tel: +46-(0)8-665 45 00 | info@ifn.se